Årets tillväxt förbi i PPM-portföljerna


Merparten av årets börsuppgång har redan skett, och risken har ökat för nya ras på tillväxtmarknaderna i samband med rapporterna i juli och oktober. Därför blir PPM-portföljerna nu lite mer försiktiga.
Vårens branta börsuppgång verkar ha tappat farten och inför semestern är det därför dags för årets andra uppdatering av Morningstars PPM-test. Mina sex förslag på portföljer har nu rullat på i nästan nio år och efter vårens framgångsrika satsning på hög tillväxt – då svenska småbolag, internet och tillväxtmarknader har stått för mellan 70 och 90 procent av de tre aktiva portföljerna – är det dags för en mer försiktig profil.

På tillväxtmarknaderna har återhämtningen varit dramatisk det senaste halvåret – som jag skrev i förra veckans krönika ”Kvar under bastrenden” så gäller det särskilt börserna i Brasilien, Indien, Kina och Ryssland (som brukar kallas BRIC). Därmed är tillväxtmarknaderna totalt sett tillbaka på samma nivå som i januari 2007, vilket är ganska häpnadsväckande eftersom världsekonomin då var kvar i en rekordstark högkonjunktur.

Samtidigt har världsindex för industriländerna fallit 25 procent sedan januari 2007 och MSCI Sweden har sedan dess backat hela 33 procent. Ändå handlar finanskrisen om problem orsakade av överdrivet optimistisk utlåning – problem som rimligen finns även i tillväxtländerna, även om offentliggörandet där verkar gå långsammare.

Juli eller oktober

Rapporterna för andra kvartalet som publiceras i slutet på juli kan ge en tillnyktring. Om optimisterna har rätt så borde många företag rapportera stigande vinster redan för innevarande kvartal. Men har de fel och vinsterna fortsätter att falla, då finns stor risk att många aktiekurser faller tillbaka till nivån i vintras. Alternativt kommer inte ”verklighetsanpassningen” förrän i oktober, den månad som brukar vara tuffast eftersom tredje kvartalet måste vara bra för att optimistiska helårsprognoser ska kunna infrias.

Min slutsats är att byta ut merparten av de fonder i de aktiva portföljerna som investerar på tillväxtmarknaderna. Men jag behåller en mindre indirekt satsning eftersom Skagen Global finns kvar i alla tre aktiva portföljer. Fast andelen Skagen Global där minskar nu från i snitt 33 till 20 procent.

Företagsobligationer och USA

Istället ökar andelarna i fonder som investerar i företagsobligationer, USA-aktier och läkemedel.

Läkemedel var vinnare 2008, men är förlorare hittills i år. Därmed ger dessa fonder två sätt att vinna, antingen som ”turn-around” eller genom bättre motståndskraft under nästa nedgång.
Företagsobligationer ser ut att vara i en stadig positiv trend i takt med att kreditriskerna blir mer överblickbara. Efter raset fram till i mars har avkastningen varit god och räntorna är fortfarande mycket högre än på vanliga obligationer. Ett plus är dessutom satsningen i svenska kronor, som jag tror kommer att fortsätta återhämta sig mot dollar och euro.

USA-aktier klarade sig bättre än snittet under förra årets börsras, men ändå tycker jag det är märkligt att USA-fonder bara har stigit 5 procent de senaste tre kalendermånaderna (fram till 31 maj), medan både Sverigefonder och tillväxtmarknadsfonder klättrat 28 procent. Det tyder på en överdriven förhoppning att resten av världen ska klara sig bra trots att den amerikanska ekonomin har fortsatta problem.

Dollarkursen har samtidigt återvänt ned till en långsiktigt rimlig nivå strax under 8 kronor och även om det finns en risk att misstro orsakad av det brant stigande budgetunderskottet ger ytterligare dollarnedgång, så skulle detta i så fall lyfta många USA-bolags konkurrensmöjligheter.

Väntar på bättre köptillfälle

Kanske har jag fel i min prognos att merparten av årets börsuppgång redan har skett, samt att det kommer bakslag på tillväxtmarknaderna – i så fall kommer PPM-portföljerna inte riktigt att hänga med i uppgången resten av året. Men har jag rätt att det kommer en svacka i börsutvecklingen senare i år, i samband med kvartalsrapporterna för andra eller tredje kvartalet, så är det rimligen ett bra tillfälle att nu sänka risken, så att pengar finns till hands för nya satsningar när svängningarna på aktiemarknaden bjuder på ett bättre köptillfälle.
Fast fortfarande är det 100 procent aktiefonder i portfölj 6. Så jag är väldigt långt ifrån den pessimism jag kände under större delen av 2007, då andelen aktiefonder i portfölj 6 bara var 40 procent. Tolka därför inte texten ovan som att jag är allmänt negativ till aktier – det är fel, jag har fortfarande kvar min åsikt sedan i oktober 2008 att aktiefonder på dagens nivå kommer att ge högre avkastning framöver än räntefonder. Som sagt, som jag påpekade i förra veckans krönika är det bara tillväxtmarknaderna som verkar orimligt högt värderade.

Jonas Lindmark, Morningstar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.