Bernanke ryter till

Publicerad: 2009-06-03 17:22
USA: USA:s stora budgetunderskott hotar landets finansiella stabilitet och regeringen kan inte fortsätta att låna i nuvarande takt för evigt för att finansiera underskotten. Det sade Fedchefen Ben Bernanke inför ett kongressutskott på onsdagen.

"Om vi inte uppvisar ett starkt åtagande om uthålliga statsfinanser på lång sikt kommer vi varken ha finansiell stabilitet eller en god ekonomisk tillväxt. Att bibehålla förtroende från finansmarknaderna kräver att vi, som en nation, börjar planera nu för att återställa den finansiella balansen", sade han.

Ben Bernanke sade vidare att oro för underskotten redan har börjat påverka prissättningen i långa statsobligationer.

"De senaste veckorna har räntan på långa statsobligationer och fasta bolåneräntor stigit. Dessa uppgångar förefaller spegla en oro över stora federala underskott", sade Fedchefen.

Han sade vidare att den amerikanska ekonomin sannolikt kommer att drabbas av ytterligare betydande nedgångar i sysselsättningen, något som kommer att tynga hushållskonsumtionen.

Men Fedledamöterna räknar ändå med en återhämtning i ekonomin senare i år när efterfrågan på husmarknaden stabiliseras och företagens lager har justerats till nivåer som motsvarar efterfrågan.

NYHETSBYRÅN DIREKT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.