Bernie Madoff – pyramidspelens konung

Statstelevisionen visade i veckan en mycket sevärd dokumentär om Bernie Madoffs pyramidspel. Att han lyckades lura så många så länge berodde enbart på att alla tjänade pengar. Så länge det sker ställer ingen frågor.

Att Finansinspektionen i USA inte består av världens brightaste folk hjälpte också till. För det fanns gott om varningssignaler i Madoffs guldkantade upplägg.

• Fonderna fick inte ange honom som investeringsrådgivare i sin marknadsföring. Varför? Jo, för att Madoff inte var registrerad rådgivare hos Finansinspektionen. Ändå hade han tusentals kunder och förvaltade flera miljarder dollar.

• Madoffs revisor var ett enmansföretag utanför New York. Karlen bollade som sagt med miljarder.

• Kunderna kunde inte få saldobesked elektroniskt hos Madoff. I stället skickade han ut avräkningsnotor med snigelposten 2-5 dagar efter att transaktionen påstods ha ägt rum. Den gode Bernie kunde alltså agera med facit i handen. Någon som reagerade på det? Nix.

• Ingen läste hellre sina saldobesked tillräckligt noga för att inse att Madoff ibland påstods ha fört in pengar i fonder som inte var öppna för nyinvesteringar.

• Avkastningen hos Madoff var för jämn för att vara sann. Han tjänade pengar oavsett om börserna gick upp eller ned. Varför var det ingen annan som lyckades med det?

• Det borde ha intresserat Finansinspektionen. Särskilt med tanke på att det droppade in tipsarbrev till myndigheten i stil med ”inga förlustmånader och låg volatilitet – det kan inte stämma”. Jänkarna gjorde en utredning utan att inse att Madoff bluffade.

Sedan sprack bubblan. Men det var enbart för att världsekonomin kollapsade och folk var tvungna att sälja sina innehav hos Madoff för att få loss pengar.

Hade inte det skett hade Madoff fortsatt att vara pojken med guldbyxorna. Stabilitet är nyckelordet i pyramidspel. Så länge mer pengar flyter in än vad som tas ut är bedrägeriet lönsamt.

Hela programmet finns att se hos SVT Play till och med den 30 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.