"Bitter kväll" för Europas vänster

Uppdaterad 2009-06-08 00:29

BRYSSEL. Det socialistiska blocket är förlorare i årets EU-parlamentsval, dess andel minskar från 27 till 22 procent enligt preliminära röstsiffror. ”En ledsam och bitter kväll”, säger tysken Martin Schulz, ledare för parlamentets socialistiska grupp.Resultaten från de 27 ländernas val är ännu inte säkra och siffrorna för de olika blocken i parlamenten ges därför i intervaller. Den konservativa gruppen EPP-ED tar 263-273 av det nya parlamentets 736 platser. Det innebär att gruppen ligger kvar på cirka 36 procent.

”Vi är mycket nöjda, vi har vunnit, det socialistiska blocket har gått tillbaka en aning”, säger gruppledaren Joseph Daul. Den socialistiska gruppen i EU-parlamentet får preliminärt 15-165 av platserna, det innebär en minskning från 27,5 procent till 22 procent.

”Det är en ledsam kväll, jag är väldigt besviken. I några länder har det gått ganska bra, men i de flesta länder riktigt dåligt. En bitter kväll”, säger gruppledaren Martin Schulz.

Han och flera andra på presskonferensen i EU-parlamentet beklagar det låga valdeltagandet:

”Vi måste slå vakt om direktvalen till parlamentet, men för att få upp deltagandet måste vi ha bättre samarbete mellan partigrupperna, med de nationella parlamenten och med medierna”, säger den avgående talmannen Hans-Gert Pöttering och fortsätter:

”Jag är dock glad över att de EU-positiva partierna går framåt, och jag förväntar mig att även de partier som inte är så positiva kommer att jobba rättvist och objektivt i det nya parlamentet.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.