Devalvering kan sänka fonder

Publicerat 2009-06-05 16:10

Över en miljon svenskar fondsparar i Östeuropa. Men värdet på fonderna har rasat under finanskrisen. Och nu uppmanar Claes Hemberg på Avanza bank fondspararna att omplacera sina pengar.

Svenskarnas Östeuropafonder

Fond/miljarder

Om Lettland devalverar skulle det få en direkt effekt för de svenskar som fondsparar i Östeuropeiska fonder, enligt Claes Hemberg som är sparekonom på Avanza bank.

– Halverar man valutans värde så påverkas även fondernas värde. Nu tror man att fonderna kan återhämta sig ganska fort men det är inte säkert, säger han.

Främst är det de demokratiska problemen i regionen, oron i Baltikum och gaskrisen som Claes Hemberg ser som hinder för fondernas snabba återhämtning.

– Frågan är hur bra de kommer att återhämta sig med de demokratiska problemen och lokala fastighetsbubblor. Tittar man på unga människor i den här regionen som har köpt bostad och lånat i dollar, så kan en devalvering sätta fart på ekonomin men den kan också rycka undan mattan för vissa grupper i befolkningen.

Omkring var tredje svensk krona som är placerade i tillväxtländer finns i Östeuropa. Svenskarna har sparat i regionen i tio års tid och under många år var dessa en av de få regionfonder som fanns att välja förutom Sverigefonder. För de 1,2 miljoner svenskar som satsat pengar på Östeuropa har pengarna under lång tid ökat i värde. Som mest var det gemensamma värdet för svenskarnas fonder över 30 miljarder kronor, i dagsläget är de värda runt 12 miljarder.

– Det är inte bra att ha pengar i små länder där det kan hända så mycket. Är det små ekonomier ska man också lägga små pengar där, säger Claes Hemberg.

Han rekommenderar spararna att placera om sina pengar i breda tillväxtfonder eller i andra större tillväxtregioner.

– Kanske Baltikumkrisen kan vara en varningsklocka för att spara i små regioner.

Joanna Wågström DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.