Fondjätte ser ljuset i Kina

Miljarder till infrastruktur lyfter Kinas ekonomi och förutsättningarna för tillväxt ser bättre ut i Asien än på andra marknader. Det skriver Catherine Yeung, aktieexpert på Asien exklusive Japan på fondjätten Fidelity. Den kinesiska ekonomin har goda förutsättningar att gå i första ledet när den globala ekonomin tar fart. Inte minst på grund av de stödåtgärder på motsvarande 585 miljarder dollar, drygt 4.500 miljarder kronor, som den kinesiska regeringen lanserat.

Det skriver Catherine Yeung på Fidelity i en kommentar kring den ekonomska utvecklingen i Asien. En faktor som talar för Kina är enligt Yeung att landets konsumenter inte är tyngda av vare sig kreditkortsskulder eller huslån. Att cirka 60 procent av de statliga stödpengarna ska satsas i nya infrastrukturprojekt är en annan viktig tillväxtkraft.

"Kina och Indiens vägtäthet är exempelvis lika hög som USA:s, men bara hälften av vägnätet är asfalterat. Elkonsumtionen per capita i Kina motsvarar 16 procent av konsumtionen i USA och i Indien bara 4 procent av konsumtionen i USA", skriver Catherine Yeung.

Hon nämner dessutom att omkring 3,8 miljarder människor i regionen kan komma att dra nytta av urbanisering, bättre transporter och nya arbetstillfällen. I förlängningen ger det förutsättningar för en växande medelklass med starkare konsumenter.

"För investerare erbjuder Asien robust tillväxt jämfört med nästan alla andra regioner globalt."

CARL-JOHAN LEJLAND

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.