Här är vinnarbörserna - resten av åretPublicerad: 2009-06-10 17:07
VÄRLDSBÖRSER: Nyhetsbyrån Bloombergs utkom på onsdagen med svaren från en enkät bland stora investerare om hur börserna runt om i världen kommer att gå det närmaste halvåret. Här är vinnarna, och förlorarna.

Kurserna på världens största aktiemarknad, USA, väntas falla de närmaste sex månaderna. S&P 500-index har stigit med 40 procent sedan i mars. Det har gått lite för fort tycker investerarna för p/e-talsvärderingarna har också stigit. Idag ligger de på cirka 15,5 i snitt, vilket är det högsta sedan hösten 2008.

Det finns också en rädsla för att de kraftiga stimulanspaketen i USA kommer att driva upp priserna och inflationen, vilket leder till att Fed höjer räntan. Risken är att tillväxten hämmas.

Det framgår av Bloombergs investerarundersökning, Professional Global Confidence Survey, som publicerades den 10 juni. I den halkar USA nedanför det magiska 50-strecket, vilket indikerar förväntningar om att aktiekurserna faller. I den senaste undersökningen föll värdet till 46, ned från 56 från förra mätningen.

Börsutsikterna ser desto bättre ut för Brasilien. Summeringen av undersökningen ger ett värde på nästan 65, långt över den 50-gränsen. Trots att börsen har stigit med över 40 procent i år förväntar sig investerarna att lägre räntor och ökad efterfråga på råvaror ska driva upp börskurserna ännu mer.

För den mexikanska börsen ser det inte lika ljust ut. Där föll framtidsutsikterna och förtroendet ned till drygt 50, ned 13 procent från förra mätningen. Bakom fallet ligger en att BNP kan falla med nästan 4,5 procent i år, och de negativa effekterna som svininfluensan har bidragit med.

Investerarna har dock ökat sina förväntningar på Japan och Schweiz som kom in på 54 respektive 57 i Bloombergs förtroendemätning. Det är en ökning med nästan 10 procent för Japan och 7 procent för Schweiz. Bakom den spirande optimismen för Japan ligger dels att den japanska regeringens höjde framtidsutsikterna för ekonomin för första gången på tre år, dels att en japanska industriproduktionen visade den största ökningen på 56 år.

I Europa ser det mörkt ut. Undersökningen visar att investerarna tror på fallande aktiekurser i Tyskland, Frankrike och i Spanien. Lite ljusare bild har de av England och Italien.

I Tyskland har börsen stigit med 35 procent de senaste månaderna. Det har dragit upp värderingarna, och nu ligger p/e-talsvärderingen på drygt 26, vilket är den högsta nivån på fem år. Bloombergs förtroendesiffra kom in på knappt 43, vilket var 2,5 enheter lägre än förra mätningen.

För Frankrike föll förtroendesiffran drygt 4 procent till 47,5. Ännu värre gick det för Spanien där börsförtroendet tappade nästan 9 procent till drygt 33,5. Lite ljusare ser det ut för Italien där förtroendet ökade med nästan 10 procent, till drygt 48. Alltså fortfarande är under 50-strecket.

Undersökningen innehåller ingen uppgift om tron kring den svenska, eller andra nordiska börser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.