Oljan snart på 70 dollar

Publicerad: 2009-06-05 09:27
OLJA: Råvarumarknaden visade fortsatt styrka under fredagsmorgonen. Investmentbanken Goldman Sachs spår en fortsatt prsiuppgång. Se här till hur mycket.

På oljemarknaden handlades den amerikanska WTI-oljan 0:63 dollar högre till 69:44 dollar, vilket innebär att den åter distanserat sig från den Nordsjöbaserade brentoljan som då noterades till 69:14, efter en uppgång på 0:43 dollar. WTI var på torsdagen tidvis billigare än brent, som en följd av den amerikanska lagerstatistiken.

Handlare uppgav
för Bloomberg News att fonder som agerade på en positiv oljeanalys från Goldman Sachs bidrog till att lyfta priset. Investmentbanken har satt upp ribban till ett pris på 85 dollar per fat vid slutet av året.

Den senaste uppgången innebär att oljepriset därmed stigit nära 5 procent under den senaste veckan. Sedan början av maj har priset lyfts 22 procent samtidigt som dollarn tappat drygt 5 procent.

"Det har varit varit drivet av ett starkt inflöde från fonder, vilket understötts av en ganska signifikant försvagning av dollarn. Med det momentum vi ser för närvarande verkar 85 dollar som en topp för 2009 inte vara orimligt", kommenterade Toby Hasall, analytiker på Commodity Warrants Australia, för Bloomberg News.

På basmetallmarknaden var priserna likaså högre under morgonen efter det markanta lyft som kom på torsdagseftermiddagen, en rörelse som då sammanföll med en ny försvagning av den amerikanska dollarn.

Kommentarer från marknadsaktörer talade återigen om förhoppningar om att den globala recessionen lättar som en underliggande faktor i marknaden.

"Den globala ekonomin visar tecken på återhämtning, vilket hjälper kopparn. Oro för inflation ger också ett mer långsiktigt stöd åt råvaror", sade Wu Tianmin, analytiker på BOC International i Kina till Bloomberg News. Kopparterminen visade vid 8.30 en uppgång på 1,2 procent.

NYHETSBYRÅN DIREKT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.