Brasilien inför 2 procent skatt på utländska köp av räntebärande värdepapper och aktier


By Paulo Winterstein
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aP7bgP0FJnR0
Översatt med Översättning Google

Bovespa index gled 4,2 procent till 64,396.14 kl 11:16 New York-tid, mest sedan 15 juni.

Brasiliens regering meddelade i går efter marknaderna stängda den kommer att innebära en 2 procent skatt på utländska köp av räntebärande värdepapper och aktier med start idag. Avgiften är högre än tidigare 1,5 procent skatt skrotas ett år sedan mitt i den globala kreditkrisen och en som inte täckte aktier.

Förstärkning Valuta

Finansminister Guido Mantega sade i går att åtgärden syftar till att stävja vinster i den verkliga, vilket har stärkt de mest av alla större valutor i år på baksidan av högre råvarupriser, ett kreditbetyg uppgradering från Moody's Investors Service och prognoser för snabbare ekonomisk tillväxt. En starkare valuta gör landets export dyrare räknat i dollar.

"Han säger till oss att det kommer att bli en bubbla i den valutan, och jag håller med om att vi får det, säger Jonathan Asante, som hjälper till att hantera 7 miljarder dollar i framväxande marknaden tillgångar på First State Investments i Edinburgh. "Jag har full förståelse för deras problem, och det förmodligen berättar exportsektorn är lidande - den icke-råvaruexportintäkter sektor - lider en hel del."

Avkastningen på Brasiliens nollkupongobligationer grund januari 2011 steg fyra punkter till 10,495 procent. Avkastningen på januari 2011 ränteterminer kontrakt sjönk fem punkter, eller 0,05 procentenheter till 10,43 procent.

"Desperate Move"

Skatten sannolikt att åtgärden skulle lyckas hejda valutans världsledande rally, Paulo Vieira da Cunha, tidigare centralbankschef, sa.

"Det är en desperat flytta, säger Cunha, direktör för internationella frågor vid Brasiliens centralbank från april 2006 till januari 2008 och numera delägare i kapitalförvaltare Tandem Global Partners LLC i New York. "Denna typ av åtgärd inte ändrar den trenden växelkursen", eftersom investerare kommer att klura ut olika sätt att kringgå skatt, sa han.

Barclays Plc upprepade sin prognos för den verkliga stiga till 1,65 per dollar i slutet av året.

"Införandet av den nya skatten är klart negativ för marknaderna och bör skapa kortsiktiga buller", skrev Ricardo Lanfranchi, Head of Equity Sales på Barclays Plc. "När de dåliga nyheterna slits ut marknaderna bör gradvis återuppta sin offensiv strukturell utveckling."

Förhindra "Övergrepp"

Mantega sade flytten kommer att dämpa real appreciering av stävja dollar inflöden från spekulativa investeringar och hindra uppkomsten av bubblor i brasilianska marknaden. Medan avgiften kommer att avskräcka investerare söker kortsiktiga vinster, kommer det inte avskräcka investerare söker avkastning på lång sikt, sade han.

"Dessa är att undvika överdrifter, sade han till journalister.

Internationella investerare har lagt till 22,2 miljarder reais ($ 12,8 miljarder) till sina brasilianska Aktieinnehav i den sekundära marknaden i år, enligt BM & FBovespa. De har också lagt till 11,4 miljarder reais genom köp av aktier i börsintroduktioner, data från telestationen show. Inflödet hjälpte skjuta Bovespa upp 79 procent i år till i går.

"Detta kommer att få på kort sikt då investerare rabatt 2 procent från bestånden i dag" för att kompensera för den skatt, sade Fabio Cardoso, som hjälper till att hantera motsvarande 175 MUSD som partner på Adinvest Consultoria i Rio de Janeiro. "Folk kommer att inkludera denna skatt i sina beräkningar, men det viktiga är företagens fundamenta" och de är starka som Brasiliens ekonomi återhämtar sig från krisen, sa han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.