Kazakhstan prepares for return of good old commercial bankingClare Nuttall i Almaty
26 oktober 2009
http://www.businessneweurope.eu/storyf1835/Kazakhstan_prepares_for_return_of_good_old_commercial_banking

Översatt med Översättning Google

Nu när Kazakstans ekonomi är på väg att återuppliva, är landets största banker förbereder för en fortsatt tillväxt i branschen - men en period av mer försiktiga och konservativa tillväxt.

Det stigande oljepriset har gett upphov till en ny stämning av optimism i Kazakstan. I den senaste prognosen från regeringen (som visserligen tenderar att missta sig på sidan av optimism), sade premiärminister Karim Masimov den 19 oktober att ekonomin skulle återvända till 2,4% tillväxt under 2010 räkenskapsåret, baserat på ett oljepris på endast $ 50 per fat (idag är priserna studsar runt $ 70).

Bankers också säga att de börjar se ljuset i slutet av tunneln. Serik Akhanov, ordförande för föreningen för finansiärerna i Kazakstan (AFK) nämner senaste ökningarna i tillgångar, skulder och insättningar. På ett mindre positivt, nödlidande lån (NPLs) har fortsatt att öka från 33,8% till 34,7% av alla lån under september, även den höga andelen osäkra lån i BTA Bank och Alliance Bank förvränga data.

Timur Ishmuratov, verkställande direktör i Bank CenterCredit internationella avdelning, håller med om att vi har börjat se någon form av återhämtning, inklusive en förbättring av NPL nivåer på några av de banker och en ökning av återvinning av tidigare avskrivna lån. Dock varnar han att det fortfarande finns flera faktorer som kan orsaka ett bakslag. "Det bästa scenariot är att sektorn kommer att slå ner i slutet av detta år och det blir några förbättringar under 2010, säger han. "Det är möjligt att den nuvarande situationen kan fortsätta genom 2010, men vi tror att det optimistiska scenariot är mer realistisk."

Striktare utlåning

De flesta av de större bankerna infört strängare utlåning kriterier som krisen slog till, om de inte redan gjort det. Nu, några står inför problemet med medel för att låna, men inga lämpliga kandidater lån. "För att bibehålla kvaliteten på vår låneportfölj på en rimlig nivå, har banken härdade krav på låntagare och genomförande av riskhantering. Dessutom har vi ökat våra likvida medel som en buffert mot möjliga volatilitet, säger Zareena Taimagambetova, verkställande direktör för euroasiatiska Bank. "Det finns också väldigt få god företagsstyrning projekt i Kazakstan, och inför denna brist, de flesta banker har en hög likviditet."

ATF Banken planerar att öka sin låneverksamhet, men bankens VD, Alexander Picker, har en annan tar på situationen. "Det största hindret för ökad utlåning är inte att det finns några lämpliga företag, men att det måste finnas en allmän förändring i relationen mellan banker och låntagare, säger han. "Tidigare agerade banker som pantbutiker i detta när man beslutar om att göra ett lån som de fokuserar på säkerhet snarare än företagets återbetalningsförmåga. Problemet är att de flesta av säkerhet var fastigheter och priserna har gått ned."

Trots att Kazakstan inte hade en bank bubbla på omfattningen av de i den västra ekonomiska nav, det fanns omfattande kränkningar av de klassiska kommersiella bankernas bestämmelser, särskilt de om att inte göra lån beslut enbart på säkerhet och inte göra spekulativa transaktioner. Den AFN har redan infört nya regler för banker, för att förhindra en upprepning av den nuvarande krisen. Samtidigt är en hög nivå koncept för efter en kris utveckling av banksektorn under utarbetande. Detta förväntas undertecknas av president Nursultan Nazarbayev i slutet av 2009.

Med BTA och Alliance ur bilden, är andra stora banker som vill öka sin marknadsandel i den nya konkurrenskraftiga landskap. Halyk bankens ordförande, Umut Shayakhmetova, berättar BNE nyligen i en intervju att banken synpunkter 2009 som ett år av möjligheter. ATF och BCC, som båda har starka utländska investerare, har dragit nytta av den senaste utvecklingen, medan Eurasien hoppade från 7: e till 10: e plats bland kazakiska banker i termer av tillgångar under första halvåret i år.

Men medan de större bankerna kan vara ute efter att öka sin andel av marknaden, förväntar de sig också att spela en mer blygsam roll i utvecklingen av ekonomin som helhet. Ingen förväntar sig en återgång till den explosiva, skuld-näring tillväxt före krisåren. "Krisen har varit en kall dusch för banker. Jag är säker på att de har lärt sig många läxor," Akhanov berättar BNE. "Före krisen hade bankerna tillgångar tillväxt på upp till 70% per år, medan BNP växte med knappt 10% i genomsnitt. Nu har de lärt sig först att sambandet mellan BNP-tillväxten till banksektorn tillväxt är viktig. Second, riskbedömning måste förbättras. Och för det tredje ekonomier är konjunkturberoende - bankirer hade glömt att tillväxten inte kan vara konstant. "

ATF: s Picker håller med: "Bankerna brukade vara drivrutinen för ekonomin. Om de inte kan återgå till att fungera i framtiden, vet jag inte att det skulle vara en dålig sak."

"Bankerna bör ha en viktig roll i varje ekonomi, att bevilja lån och stöd till den reala ekonomin, men de bör ha en mer ödmjuk roll, säger han. "Det är dags för en återgång till gamla goda kommersiell bank."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.