Ukrainas presidentval den 17 januari.Viktor Janukovitj
Det verkar som att landets politiker enbart är fokuserad på presidentvalet den 17 januari. Officiellt inleds inte kampanjen förrän om en dryg månad, men valaffischer har redan börjat dyka upp i den ukrainska huvudstaden Kiev. En påkostad slogan som i början väckte viss förvirring har bara några ord:
”De pratar” står det med stora bokstäver och på den undre raden ”Hon arbetar” och på en annan affisch står det att ”De bråkar” följt av ”Hon arbetar”.
Det är inte någon feministisk rörelse som vill nå ut med sitt budskap utan en förklaring till väljarna att medan alla andra politiker pratar och bråkar så tänker Julia Timosjenko på landets bästa och arbetar.

Den dynamiska och taktiskt skickliga Timosjenko lär behöva utnyttja alla sina resurser om hon ska nå sitt livs stora politiska mål – presidentposten. Både hon och nuvarande president Jusjtjenko har förlorat mycket av sin tidigare popularitet på de ständiga trätorna. Procentstödet för Jusjtjenko kan räknas på ena handens fingrar, medan Timosjenko har drygt 15 procents stöd.

Julia Timosjenko
Stödet för Janukovitj är stabilt nästan dubbelt så högt, vilket dock inte är så betryggande som det kan tyckas. Eftersom knappast någon kandidat kommer att få över 50 procent i första valomgången blir det sannolikt en andra omgång och då är Janukovitjs chanser begränsade.

Arsenij Jatsenjuk
Därför är det intressant att se vem som kan utmana Timosjenko och då finns i första hand den unge (35 år) men politiskt erfarne Arsenij Jatsenjuk det mest spännande namnet. Han företräder en ny generation politiker och har redan fått starkt stöd i opinionsundersökningarna.

Timosjenko lyckades dock med en affär som kan få stor betydelse. Hennes anhängare kunde för omkring sju miljarder kronor, skaffa kontroll över Ukrainas mest populära tv-kanal Inter. Med sin charm och utstrålning har därmed Timosjenko än bättre möjligheter att föra ut sitt budskap och vända den nedåtgående trenden i opinionssiffrorna.

Janukovitj har störst stöd
De senaste opinionsunder
• Viktor Janukovitj: 25–30 procent
• Julia Timosjenko: 15–17 procent
• Arsenij Jatsenjuk: 12–15 procent
• Viktor Jusjtjenko: 2–4 procent

Viktor Jusjtjenko

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.