Tillväxtmarknadernas stjärnor 2009

Efter finanskrisen 2009 har hittills varit ett år för fonder på tillväxtmarknader aktier.

Vi tog en titt på mer än 800 fonder från de globala tillväxtmarknaderna och Global Emerging Markets Europe sektorer för att finna de medel som finns tillgängliga till Europas investerare som genererat de starkaste Outperformance mellan slutet av december och slutet av juli.

Under denna period återvände den genomsnittliga fonden i den framväxande globala området 48,57%, och i framväxande europeiska genomsnittet på 39,07%

Cheferna hittade vi med bred marginal dessa siffror, med ledande fond återvänder 94,88%. Kanske föga förvånande, med tanke på den höga beta karaktär av området, den fond som gett bäst resultat är inriktade på Small Cap. Den JPM Emerging Markets Small Cap-fond, som förvaltas av Greg Mattiko hade förlorat 62,8% mellan starten i november 2007 och slutet av 2008, medan MSCI EM Emerging markets index tappat 53%, men 2009 har sett fonden kommer tillbaka starkt.

Tvåa i analysen är inriktad på Östeuropa och är Ignis Intl HEXAM Emerging Europe Fund drivs av Stuart Richards och Marina Akopian. Det har återvänt 85,22% i år, vilket betyder att det nu är bättre än branschgenomsnittet fonden sedan lanseringen efter underpresterar under finanskrisen.

Trea i analysen är Pictet's Östeuropafonden, PF (LUX)-Eastern Europe, som förvaltas av A-klassade duon Agne Zitkute och Michal Bartek. De har återvänt 81,42% sedan årsskiftet. Detta är också den fond som uppvisar de bästa riskjusterade resultatet i år, med en informations ratio på 1,43.

På fjärde plats är Sydinvest's ISI Bric Equities fond, som förvaltas av Pauli Laursen, har återvänt 80,5% i sju månader. Laursen siffror sedan ta över ledningen för fonden, i november 2004, gör imponerande läsning. Fonden har returnerar 128% under dessa 56 månader, medan den genomsnittliga globala tillväxtmarknaderna fond har återvänt 62%.

Efter Sydinvest fonden finns två turkiska fonder: DWS Tuerkei, som förvaltas av Sebastian Kahlfeld och East Capital Turkiet fond, som drivs av trion Peter Elam Håkansson, Jacob Grapengiesser och Aivaras Abromavicius. Den DWS Fonden har återvänt 76,37% sedan januari, medan East Capital Fund har återvänt 75%.

Att göra upp en förteckning över de största nya marknaden artister i år är Charles Firmin Didot och hans AXA WF Framlington Emerging Markets Talents fond. Firmin Didot löper Talents utbud av fonder som är inriktade på olika varierande sektorer, som alla är inriktade på investeringar i företag som drivs av begåvade individer (se intervju här). Sortimentet gick dåligt under finanskrisen, men har gjort en stark comeback som marknader har vänt.


Källa: citywireBlå=JPM Emerging Markets Small Cap Fund A (acc) ..
Grå=Pictet Funds Eastern Europe
Grön=East Capital Turkietfonden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.