Potential i BrasilienBrasilien (på portugisiska formellt República Federativa do Brasil, Förbundsrepubliken Brasilien) är den både till ytan och befolkningen största staten i Sydamerika och den till ytan femte största staten i världen. Landet sträcker sig över ett stort område mellan centrala Sydamerika och Atlanten. Det gränsar till Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam och Frankrike (Franska Guyana), det vill säga alla sydamerikanska länder förutom Chile och Ecuador. Landet är döpt efter brasiljeträ, som var ett träslag som värdesattes högt av tidiga kolonisatörer. Brasilien innehåller stora jordbruksområden och regnskogar. Landet har också Sydamerikas högsta bruttonationalprodukt, och är världsdelens ledande ekonomiska kraft. Portugisiska talas av den största delen av befolkningen.

Antal invånare: 194 200 000

Valuta: real

Läs- och skrivkunnighet: 88,5 %

Språk: portugisiska samt cirka 200 indianska språk och dialekter

Viktigaste exportvaror: maskiner, fordon, livsmedel, metaller, kemiska produkter, järnmalm, järn, stål, olja

Religion: Katolsk kristendom (ibland med inslag av traditionella inhemska/afrikanska religioner), växande minoriteter av protestantiskt kristna

Huvudstad: Brasilia, ca 2,3 miljoner inv

Andra stora städer: São Paulo, ca 11 miljoner inv

Rio de Janerio, ca 6 miljoner inv

Nationaldag: 7 september

Andel med tillgång till rent vatten: 90%


Historia

Brasiliens etniskt blandade befolkning är en ständig påminnelse om landets historia av slaveri och kolonialism, 55% är vita; 38% mulatter och 6% afrobrasilianer.


Brasilien blev en portugisisk koloni år 1500. 1822 utropade sig Brasilien självständigt, med den portugisiske kronprinsen Pedro den första som kejsare.


1888 avskaffades slaveriet och året därefter störtades monarkin. Ett fåtal mäktiga kaffeproducenter och storbönder styrde över såväl de stora produktionerna som utnämningen av presidenter.


1930 övertog Getulio Vargas makten efter en revolution. Han moderniserade landet, blev avsatt, återvald och sedan åter avsatt genom en kupp.


1964, tre presidenter senare, tog militären åter makten. De styrde Brasilien fram till 1984 då de första demokratiska valen hölls.

Brasilien idag

Lula da Silva, ledare för Arbetarpariet (PT) har varit president sedan 2002. Vid tillträdet lovade han ekonomiska reformer. En av hans första insatser var programmet Fome Zero – noll-hunger. Alla skulle få tre mål mat om dagen. 2005 beskylldes hans arbetarparti PT för korruption, men efter att hela partiets ledning avgått blir Lula omvald 2006.

Brasiliens främsta problem är de enorma klasskillnaderna. Landet är det näst mest ojämlika i världen. Cirka 45 miljoner människor beräknas leva under fattigdomsgränsen, det vill säga på mindre än en dollar om dagen. Upp emot tio miljoner människor lever i Brasiliens kåkstäder. Massflytten från landsbygden har skapat väldiga slumområden, favelas, kring storstäderna.

Analfabetism, prostitution, människohandel, stora hälsoproblem och undernärda barn är effekter av de stora ekonomiska klyftorna.


Trots att slaveri är förbjudet, beräknar man att 25 000 personer lever under slavliknande förhållanden. 2004 avslöjades det att en senator från högerpartiet höll 32 slavar på sitt storgods.

Brasilien beräknas ha över en miljon hivsmittade. Ett program med gratis aidsmedicin har dock halverat antalet dödsfall i aids per år.

Geografi

En stor avverkning av skogen i Amazonas hotar en mängd arter av både djur och växter, som endast finns här. Andra miljöproblem i Brasilien är luft- och vattenföroreningar i de stora städerna. Över 80 procent av elektriciteten produceras dock av vattenkraft, vilket innebär en relativt liten inverkan på miljön.

Brasilien karaktäriseras av den stora skogen Amazonas i norr och mer öppen bergsterräng i söder. Den södra delen är till största delen ett jordbrukarområde. Längs kusten till Atlanten finns också flera bergskedjor, vilka som högst når 2 900 meter över havet. Högsta berget i landet är dock Pico da Neblina, som når 3 014 meter över havet. Det berget ligger nära gränsen till Guyana, i guyanska högländerna. Brasilien har även ett berg som heter Campas. Större floder inkluderar Amazonfloden som är världens största flod i volym räknat och som av många specialister även anses vara världens längsta flod.

Tidsskillnad

Storstäderna Rio de Janeiro och Sao Paulo samt t ex Natal ligger fyra timmar efter svensk vintertid och under vår sommartid är skillnaden fem timmar. Till de västra delarna är skillnaden fem timmar vintertid och sex timmar under sommartid.

Naturtillgångar

Bauxit, Järnmalm, Mangan, Nickel, Fosfat, Platin, Tenn, Uran, Petroleum, Vattenkraft, Timmer, Kaffe, Socker, Aluminium, Olja.


Full fart framåt för BrasilienStranden i Copacabana var fullsmockad. Solen sken och inte en plats var ledig på uteserveringarna. Framför TV-skärmarna trängde klungor av brassar i landslagströjor. Det såg ut som en VM-final. Efter ett tag blev det tyst, mycket tyst. Det kändes som inför en avgörande straffläggning. Men i TV-rutan syntes en kostymklädd man som långsamt sprättade upp ett kuvert. Han läste innantill:

– Olympiska spelen år 2016 går till i Rio de Janeiro!

Jublet bröt loss. Konfettin sprutade och gästerna på uteserveringarna kramade om varandra. Äntligen hade Brasilien fått sin internationella bekräftelse. Pensionären bredvid mig började gråta.

– Det här är det bästa som hänt mig sedan VM 1958, sa han och torkade tårarna.

Två timmar senare lutade sig landets president mot mikrofonen vid presskonferensen i Köpenhamn.

– Nu är vi inte längre ett andra klassens land, log Lula da Silva och väckte hela nationen.

Ända sedan femtiotalet har Brasilien kallats Fram­tidslandet. En del har sar­kastiskt döpt landet till Det eviga framtidslandet. Trots att Brasilien är världens fjärde största demokrati, med 200 miljoner invånare, har landets utveckling inte svarat mot förväntningarna. Giganten på södra halvklotet har aldrig lyckats göra sig hörd i internationella sammanhang. Men nu har något hänt. Först ska Brasilien arrangera fotbolls-VM 2014. Sedan blir det OS 2016 i Rio.


Även inom världspolitiken har Brasilien tagit ett kliv framåt. För åtta år sedan var landet ett av de mest skuldtyngda. I dag har Brasilien blivit en av världens kreditgivare. I början av oktober lånade den brasilianska centralbanken ut 72 miljarder kronor till Internationella valutafonden, pengar som ska användas till att få ordning på ekonomin i Europa och USA igen.


– Vi var det sista landet att drabbas av finanskrisen och är det första som tar oss ur den, säger landets populäre president.

På sju år har Lula lyckats förändra politiken som tidigare gjort den rike rikare och den fattige fattigare. För första gången sedan sextiotalet minskar nu inkomstklyftorna i landet. Den ökande inhemska konsumtionen och nya oljefynd i Atlanten gör att IMF tror att Brasilien kommer att bli världens femte största ekonomi redan till 2016.

Det kommer i så fall att inträffa när Rio arrangerar Sydamerikas första OS. Men det finns ett problem. Lulas andra mandatperiod går ut nästa år. Enligt grundlagen måste en ny president väljas. Själv vill Lula att folket ska rösta på hans stabschef, den före detta gerilladamen Dilma Rousseff. Men henne är det inte många som gillar. Hon anklagas för att vara bufflig. Och hennes motkandidat, mittenpolitikern José Serra, anses vara för tråkig.

Tillträdande presidenten: Dilma Rousseff

2010-11-10


Dilma Rousseff är den första kvinnan att bli valda till Brasiliens president. Hon är fd stabschef till och gynnade efterföljare, avgående president Luiz Inácio Lula da Silva.
I ett val oktober 2010, misslyckades hon snävt att vinna ett regelrätt val i första omgången.
Resultatet innebar Ms Rousseff inför den andra placerade kandidat, Sao Paolo borgmästare José Serra av det största oppositionspartiet socialdemokratin parten i en run-off omröstning den 31 oktober.
Dilma Rousseff, 62, var föga kända för sina landsmän tills Herr Lula vald henne som sin efterträdare gynnade efter ett antal uppmärksammade kandidater tvingades bort av korruptionsskandaler under sin tid i ämbetet.
Hon gick med i regeringen 2003 som energiminister. Under 2005 gjorde herr Lula henne till sin stabschef, en post hon innehade fram till mars 2010, när hon lanserade sin kampanj för ordförandeskapet som arbetarpartiet (PT) kandidat.
Under valkampanjen gjorde Rousseff det klart att hon representerade kontinuiteten med Lula regering under vilken miljoner brasilianare såg deras levnadsstandard ökar.
Hon är känd för att gynna en stark stat roll inom strategiska områden, däribland banker, oljeindustrin och energi.
Dilma Rousseff är född 1947 och växte upp i en övre medelklass hushåll i Belo Horizonte, i kaffeodlingsområden delstaten Minas Gerais.
Hennes far, Pedro Rousseff, var en bulgarisk invandrare.
Hennes till synes vanlig bakgrund förändrades i mitten av 1960-talet, när hon var i sena tonåren. Hon blev inblandad i vänsterns politik och anslöt sig till underjordiska motståndet mot militärdiktaturen som tog makten 1964.
Hon har sagt att hon aldrig var aktivt inblandat i väpnade operationer, men år 1970 var hon fängslades för tre år och enligt uppgift torterats.
Efter sin frigivning i slutet av 1972 studerade hon ekonomi och kom att bli en karriär tjänsteman.
Dilma Rousseff är dubbelt frånskild och har en dotter. I augusti blev hon mormor.
Under 2009 var hon behandlas för och återhämtat sig från lymfcancer.

Avgående presidenten: Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva, känd som Lula, är inställd på att avgå den 1 januari 2011 efter två fyraåriga mandatperioder, som spärrade av författningen från att ställa upp för en tredje mandatperiod.
Invald år 2002 på löften om att öka tillväxten och att minska klyftan mellan rika och fattiga, Lula, av center-vänster arbetarpartiet, säkrade en andra period i ett jordskred valsegern i oktober 2006.
Under sin första mandatperiod, som genomförs Lula tuff finanspolitik, övervaka ekonomisk stabilisering och minskade inflationen och utlandsskulden.
Han ändrade pensionssystemet och drev igenom en blygsam ökning av minimilönen.
Socialstyrelsen som riktar miljoner fattiga familjer. Men han hade att brottas med en våg av mark invasioner av aktivister frustrerade över vad de såg som den långsamma takten jordbruksreformen.
Under 2005 hans popularitet försämrades genom påståenden om korruption i det regerande partiet, med fokus på en kontant-for-röster system i kongressen. Presidenten bad om ursäkt och sa att han hade vetat något om påstådd korruption.
I januari 2007 markerade Lula början av sin andra mandatperiod genom att tillkännage ett ambitiöst investeringsprogram.
Brasilien är en stor exportör råvaror och Lula har påstått bestämt att länder inte bör sätta upp protektionistiska hinder som svar på den nuvarande globala ekonomiska krisen.
Lula är född 1945 i det fattiga nordöst. Hans familj flyttade till Sao Paulo när han var sju och han slutade skolan vid 14 för att bli en metallarbetare.

På 1970-talet finslipade han sina politiska färdigheter som en eldig facklig ledare i den industriella förorter Sao Paulo. Han fortsatte med att hjälpa hittat arbetarpartiet.

Källa:BBC NEWS

Oljan lyfter Brasilien

2009-10-06


Under tisdagen är Brasiliens president Lula på EU-toppmöte i Stockholm, uppiggad av beslutet om OS i Rio 2016. Hans andra stora projekt på hemmaplan just nu heter Pré-Sal: landets gigantiska oljefynd som hjälpt till att lyfta miljoner landsmän ur fattigdom och okunskap.

– Detta är en ny självständighetsdag, sade Lula da Silva när han presenterade regeringens planer för de enorma mängder olja som hittats utanför Brasiliens kust under de senaste åren.

Experterna uppskattar att det finns 50–100 miljarder fat olja och gas i havsdjupen utanför Rio och São Paulo, vilket skulle göra Brasilien till en av världens stora oljenationer. Därmed skulle landet kunna fördubbla sin oljeproduktion till nästan 4 miljoner fat per dag inom ett decennium.

Efter två år av överväganden lade regeringen den sista augusti fram fyra lagförslag som ska garantera att staten får kontroll över de framtida oljekällorna och -intäkterna.


De nya fälten kallas Pré-sal eftersom de ligger under kilometertjocka lager av salt (se grafiken). En av de nya lagarna slår fast att denna olja tillhör staten – eller ”hela det brasilianska folket”, som Lula sade – och inte de företag som pumpar upp den. Detta innebär nya spelregler för utländska oljebolag som vill vara med och exploatera de nya fyndigheterna.


Ett nytt, helstatligt oljebolag, Petrosal, bildas för att bevaka statens intressen i varje block. Men det är den börsnoterade oljejätten Petrobras, där staten äger 55 procent, som ska leda själva exploateringen i varje block, tillsammans med andra bolag.

Dessutom skall staten stärka Petrobras finansiella muskler för att företaget ska kunna delta i utvinningen. Enligt Lula kan det röra sig om upp till 50 miljarder dollar.

Regeringen tänker också skapa – efter norsk modell – en särskild fond som ska få en viss andel av oljeintäkterna. Dessa pengar ska gå till utbildning, sjukvård, FoU och sociala program för att minska fattigdomen. Trots stora framsteg under Lulas sju år vid makten är fortfarande 57 miljoner brasilianare fattiga. Det motsvarar 30 procent av befolkningen på 190 miljoner.

– För oss är Pré-sal en biljett ut från att vara det mest ojämlika landet i världen, säger Dilma Rousseff, som är Lulas stabschef, styrelseordförande i Petrobras och en av arkitekterna bakom Pré-sal.


Kritikerna befarar att Pré-sal-modellen ska hämma de utländska oljebolagens intresse. Dessutom ligger oljan väldigt djupt, vilket innebär stora tekniska utmaningar: högt tryck, höga temperaturer, höga kostnader. Petrobras mäktar inte med att göra de tunga investeringar som krävs för att få upp all olja och gas, säger vissa experter.

Men detta avfärdar Rousseff; hon påpekar att reserverna är så enorma och att Petrobras fått in 31 miljarder dollar – varav 10 från Kina – i riskkapital under detta krisens år.

– Om vi överlevt det värsta scenariot i modern tid så tvivlar jag inte det minsta på att Petrobras kan finansiera sig på de internationella marknaderna, säger hon i Financial Times.

– Och ser man på branschen i stort så är det bara Petrobras och ett företag till som gått med vinst i år.


Kritikerna hävdar också att oljefonden skapas för att Lulas arbetarparti (PT) ska plocka politiska poäng valåret 2010. Den populäre Lula har suttit två perioder och kan inte väljas om. Men han vill gärna att partikamraten Rousseff ska väljas till president – Brasiliens första kvinnliga i så fall – nästa höst.

Nu ska Pré-sal-projektet tröskas genom kongressen. Många vill vara med och dela på de framtida oljepengarna, och risken för korruption måste minimeras. Den första omröstningen planeras den 10 november och regeringen hoppas att de nya lagarna ska vara på plats i början av nästa år.


Allmänt om Brasilien

2009-10-28


Brasilien är ett intressant land utifrån flera olika perspektiv. Brasilien och närmare bestämt Rio de Janeiro vann den hårda kampen om att arrangera OS 2016. Utifrån ett investerarperspektiv är dock Brasilien mest känt för B:et i den välkända termen BRIC som är en engelsk förkortning för Emerging Markets länderna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Brasilien är ett av de länderna i världen som har växt kraftigast på senare år och Brasilien är också den börs som utvecklats bäst under 2009, i svenska kronor (per den 16 oktober).

Brasiliens ekonomi har genomgått en stor omvandling under de senaste åren och landet har gått från att vara en låntagare till att vara en kreditgivare till Internationella Valutafonden IMF. Brasilien som land är numera ratingklassificerat som ”investment grade”, vilket innebär att Brasilien kan ge ut egna obligationer med lång löptid och till låga upplåningskostnader. Detta är en stor skillnad mot tidigare år. IMF:s prognoser för den brasilianska ekonomin (BNP) är -0,7 procent för 2009 (2008 +5,1 procent) och +3,5 procent för 2010 (källa: IMF - World Economic Outlook, oktober 2009). Brasilien har dock inte uppvisat negativ BNP tillväxt hittills under året och i motsats till IMF förväntar sig flertalet experter att Brasilien kommer att hålla sig över 0 procent strecket under hela 2009.


Vilka produkter är Brasilien känd för och vilka naturresurser har landet? Brasilien är världens största producent av sockerrör, kaffe, tropiska frukter, fryst och koncentrerad apelsinjuice. Vidare har landet flest nötkreatur i världen. Brasilien är även en viktig producent av sojabönor, korn, bomull, kakao, tobak och skogsprodukter. Olje-, järnmalm- och manganutvinning är även viktiga naturresurser för den brasilianska ekonomin.

Den brasilianska börsen BM&FBOVESPA S.A. skapades 2008 genom en sammanslagning av

Brazilian Mercantile & Futures Exchange (BM&F) och São Paulo Stock Exchange (Bovespa). I september 2009 omsattes aktier till ett värde om BRL 114,23 miljarder på Bovespa. BM&F:s fyra noterade ETF:er på Bosvespa, genom ett samarbete med iShares, uppvisade ett nytt omsättningsrekord på BRL 557,86 miljoner under september månad. En mer stabil syn på Brasilien som land har inneburit att riskpremierna har krympt och detta har inneburit att den brasilianska börsen utvecklats starkt under 2009 – 114,8 procent i SEK (per den 16 oktober).


Den brasilianska börsen

Huvudindexet för den brasilianska börsen heter Ibovespa. Ibovespa täcker in omkring 80 procent av den totala volymen på börsen och omkring 70 procent av det totala marknadsvärdet. De fyra största företagen i Ibovespa per den sista september var oljebolaget Petrobas (~15%), gruvbolaget Vale (~12%), Banken Itau UniBanco (~5,6%) och BM&F (~4,5%). Totalt ingick 65 bolag i indexet vid samma datum.

Bästa börserna hittills under 2009:


1.Bovespa, Brasilien114,8%

2.Limabörsen, Peru114,1%

3.RTS, Ryssland103,3%

4.Jakartabörsen, Indonesien98,3%

5.PFTS, Ukraina88,2%

6.Colombobörsen, Sri Lanka82%

7.CSE, Cypern81,2%

8.Istanbulbörsen, Turkiet79,4%

9.Oslobörsen, Norge75%

10.Ho Chi Minhbörsen, Vietnam68,1%Samtliga uppgifter är hämtade från Bloomberg och avser utvecklingen på världens börser mellan 1 januari och 16 oktober 2009.

Efter ett halvår i recession är Brasilien nu tillbaka på tillväxtspåret. BNP ökade med nära 2 procent under andra kvartalet. Men för helåret ligger prognoserna kring nolltillväxt.
IMF (Internationella valutafonden) tror nu på +3,5 procent nästa år, med investeringar och privat konsumtion som draglok. Styrräntan är nere på 8,75 procent, en rekordlåg nivå för att vara Brasilien.
Arbetslösheten ligger på 8 procent, den lägsta sedan i december.


Brasilien BNP-tillväxt

Bruttonationalprodukten (BNP) i Brasilien expanderade i en årstakt på 2,74 procent under det sista kvartalet. Brasilien bruttonationalprodukten är värt 1572 miljarder dollar eller 2,54% av världsekonomin, enligt Världsbanken. Brasilien är ett av de snabbast växande tillväxtekonomierna i världen. Med stora och växande jordbruk, gruvdrift, tillverkningsindustri och tjänstesektorn, rankas Brasiliens ekonomi högsta bland alla länder i Sydamerika och den har även fått en stark ställning i den globala ekonomin. Sidan innehåller: Brasilien BNP-tillväxten sjökort, historiska data och nyheter.

Real GDP

2004 5.7

2005 3.2

2006 4.0

2007 5.7

2008 5.1

2009 Proj. -1.3
2010 Proj. 2.5

Sources: Central Bank of Brazil

BNP-tillväxt på årsbasis

 

image

 


BNP-tillväxt QoQ

 

 image

 

 

BNP per capita

 

image 

 

Export

 

image

 

 

Ränta

 

image

 

 

Börsen

 

image

 

 

Länkar till fakta om Brasilien

 

http://www.tradingeconomics.com/Economics/GDP-Growth-Annual.aspx?Symbol=BRL

 

http://www.emerginvest.com/WorldStockMarkets/Brazil

 

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/br.html

 

BM&FBOVESPA, Brasiliens BÖRS

World Index-Latin_AmericaBrasilien inför skatt på "heta pengar"
2009-10-21

Brasilien har infört en skatt på ”hot money”, utländskt ­spekulationskapital som vill göra snabba affärer på börsen. ­Effekten blev den avsedda: igår försvagades landets ­

Valuta real

Inflödet av utländskt kapital till Brasilien har bland annat inneburit att den lokala valutan stigit kraftigt i värde vilket hämmar exportindustrin. Av detta skäl har Finansministeriet beslutat att belägga alla utländska aktie- och ränteinvesteringar som kommer in i landet med en skatt på 2%. Skatten gäller endast nya investeringar. Den självständiga Centralbanken i Brasilien är starkt kritisk till detta förfarande och det är inte särskilt lyckat drag av politikerna då det sänder fel signaler till utländska investerare.

För bara något år sedan stod kostade en real cirka 3,4 SEK, idag är vi uppe i 4,27 SEK/REAL vilket innebär att valutan stärkts 25 % mot svenska kronan. Brasilianska börsen är så här långt en av de starkaste i världen och utländska investerare har förutom börsen även tjänat på förstärkningen av valutan. Spontant kan man förstås tycka att det inte är särskilt lyckat när politiker skall lägga sig i marknadskrafterna samtidigt som det förstås inte heller är bra för landet med alltför stark valuta och man vill på detta sätt kyla ner inflödet av utländska investerare. Även om syftet är gott är medlen inte särskilt bra. Jag tror dock knappast att detta kommer stoppa utländskt kapital från att flöda in. Det finns alltför mycket att tjäna på Brasilien för att en skatt på två procent skall skrämma bort investerare. Däremot är signalvärdet från politikerna i Brasilien inte bra. När man nu har byggt upp ett förtroende för landets ledning bland utländska investerare är det inte särskilt smart att sätta käppar i hjulet för dessa genom skatter. Det skall dock åter betonas att beskattningen gäller nytt kapital som kommer in i landet och inte befintligt.Inflöde av dollar i Brasilien faller

2009-10-30

Inflödet av dollar till finansiella investeringar i Brasilien sjönk 73% efter början av beskattningen med skatt på finansiella transaktioner. Uppgifter som publicerats i veckan av centralbanken visar att i de fyra första dagarna med den nya skatten, mellan 20 och 23, landet fick 248 miljoner USD per dag för dessa tillämpningar. Värdet motsvarar ungefär en fjärdedel av genomsnittet observerats i dagar före åtgärden. Från 1 till 19 i oktober, var det dagliga flödet 919 miljoner USD. Men även i en långsammare takt, utländska fonder fortsätter att komma in i landet och flödet är fortsatt positiva.


Den nya beskattningens försök att bromsa inflödet av dollar för köp av aktier och värdepapper med fast avkastning i Brasilien. Sedan den 20 oktober, så beskattas alla de medel som kommer in på dessa operationer med 2% av IOF. Åtgärden är ett svar på appreciering av den reala gentemot den amerikanska dollarn, en trend som har skadat brasilianska exportörer hårt.


"Det är för tidigt att tala om en trend", säger chefekonom på Banco Schahin, Silvio Campos Neto. Han konstaterar att innevarande vecka inte var någon negativ effekt beroende av IOF bland främlingar. Utan det var ökad risk i alla internationella marknader, inklusive Brasilien. För han kommer att få vänta flera veckor för att observera de verkliga effekterna av åtgärden.
1 USD=1,7575BRL


Potential i Brasilien


Hyfsad månad men rätt dålig vecka.

Kategorin verkar gå sin egen väg nu. Våldsamma kast här nu.

Ny skatt för utländska investeringar i Brasilien skakade om rejält förra veckan.

Den Brasilianska aktiemarknaden har dock drabbats av en extraskatt för att dämpa inflödet av kapital. Detta kan påverka kursutvecklingen negativt på kort sikt där.


Varje mynt har sin baksida och Brasilien är absolut inget undantag. Eftersom den brasilianska börsen är så råvarutung då 50 procent är råvaruföretag, blir ekonomin väldigt känslig mot svängningarna på råvarumarknaden. Detta påverkar även alla brasilianska aktiefonder.


De brasilianska bolagen visar dock fortfarande rekordvinster och om detta håller i sig kan Brasilien lätt komma ut ur krisen som en vinnare. Eftersom endast 13 % av BNP kommer från export, är landet även mindre känsligt mot andra finansiella aspekter på den finansiella marknaden. Brasilien kan därför komma att klara sig bättre i förhållande till de andra BRIC länderna.


Ett ganska stort riskmoment kan vara att staten fortfarande har stort inflytande på näringslivet, eftersom en stor del av den politiska makten fortfarande har anor i den gamla diktaturen.


Brasilien har så mycket annat positivt nu.

Brasilien har mycket rika naturtillgångar i form av olja och gruvor.

Brasilien har mycket bra jordbruksmarker och har världens största boskapsindustri räknat utifrån antal kreatur.

Brasilien har en politisk vilja att bli en ekonomisk stormakt som gynnar både den inhemska befolkningen och utländska investerare.

Det brasilianska folket är mycket öppna för nya influenser och idéer.

Fotbolls VM 2014 och OS 2016 eldar på den ekonomiska utvecklingen i landet.

Brasilien är inte lika byråkratiskt krångligt som t ex Kina och Ryssland.

Jag tror att Brasiliens börs kommer att fortsätta uppåt på längre sikt.

Vilket gör att man kanske skall investera lite mer efter hand om den fortsätter ner nu beroende av skatten.


BRASILIEN FONDER:Ljusblå= FIM Brazil

Blå= HSBC GIF Brazil Equity A USD Acc

Grå= UBS (Lux) Equity Brazil B Acc

Röd= JPM Brazil Alpha Plus A (acc) USD

Grön= Fortis Eq BrazilFIM Brazil, Fondens tillgångar placeras aktivt huvudsakligen i brasilianska aktier och aktierelaterade värdepapper eller i sådana bolag för vilka Brasilien enligt fondbolagets bedömning är ett centralt marknadsområde.

www.fimfonder.se


HSBC GIF Brazil Equity A USD Acc, Fonden investerar i börsnoterade företag i Brasilien, eller företag som har en betydande andel av sin verksamhet i landet. Placeringar sker både i små, medelstora och stora företag.

www.assetmanagement.hsbc.comUBS Lux Equity Brazil B Acc
www.ubs.com


JPM Brazil Alpha Plus A (acc) USD
www.jpmorganassetmanagement.comFortis L Equity Brazil Acc SEK, Fonden placerar minst två tredjedelar av sina tillgångar i aktier eller andelar som representerar aktiekapitalet i företag som har sitt huvudkontor eller sin huvudsakliga ekonomiska verksamhet i Brasilien samt i finansiella derivatinstrument avseende dessa tillgångsslag


Latinamerika Fonder:Blå= HSBC GIF Latin America Freestyle M1C Acc

Grå= BlackRock Latin American A2 USD Acc

Grön= Fidelity Funds-Latin America Fund A Inc

Röd= Handelsbanken Latinamerikafond

Ljusblå= Nordea Latinamerikafond
HSBC GIF Latin America Freestyle MlC Acc

www.assetmanagement.hsbc.comBlackRock Latin American A2 USD Acc, Special risk considerations apply particularly to smaller and emerging markets related to political economic and market factors.

www.blackrock.comFidelity Funds-Latin American Fund A Inc, Fidelity Funds Latin America Fund aims to achieve long term capital growth from a diversified and actively managed portfolio of securities of Latin American issuers. The Latin America fund seeks to identify growth opportunities in major South and Central American Markets such as Mexico, Argentina, Brazil and Chile along with the developing economies of Venezuela, Colombia, Peru and others.

www.fidelity-international.com/onlinedocs/swe..Handelsbanken Latinamerikafond, Handelsbankens Latinamerikafond investerar i första hand på aktiemarknaderna i Argentina, Brasilien, Chile och Mexiko, vilka utgör ca 90% av Latinamerikas börsvärde, men kan också investera på de mindre aktiemarknaderna i Peru, Colombia och Venezuela.

www.handelsbanken.se/fonderNordea Latinamerikafond, Fonden investerar till största delen i Brasilien, Mexiko, och Chile, vilka är de ekonomiskt tongivande länderna i Latinamerika. Sammantaget svarar dessa länders börser för cirka 95 procent av fondens jämförelseindex. Investeringar kan även göras på de relativt små och mindre utvecklade börserna i t ex Colombia, Peru, Argentina och Venezuela. Latimamerika är en spännande tillväxtmarknad som under senare år har stabiliserats ekonomiskt och politiskt, även om börserna svängt kraftigt. Efter att under lång tid lidit av skyhög inflation, stora budgetunderskott och besvärande utlandsupplåning har länderna i regionen gått in i en betydligt mer positiv utvecklingsfas. Fonden förvaltas i samarbete med Shroder Investment Management Ltd som har lång erfarenhet av aktieförvaltning i tillväxtmarknader och med synnerligen goda resultat i Latinamerika.

www.nordeafonder.se

Open End-certifikat

Open End-certifikat för tillväxtmarknaderBlå=RBN Indexcertifikat OEC BRAS


Brasiliens BÖRS

Brasilien


Tidningar från Brasilien

A Tarde

Business News Americas (EN)

Correio Braziliense

Diário de Canoas

Folha

Jornal NH

Jornal VS

Jornal do Brasil

Jornal do Senado

O Estado de S.Paulo

O Globo

O National

Tribuna da imprensa

Tribuna do Norte

Zero Hora

oGuapore

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.