VISTA nästa

Nästa våg av tillväxtländer kallas VISTA. De är betydligt mindre, men ändå intressanta.

För 10 år sedan var Shanghai en skräpig stad under moln av avgaser. I år har de världsutställning under rubriken "den hållbara staden" och staden går inte att känna igen. Lika stor som Skåne, väl fungerande, grön och mest bara imponerande...

Samma resa gör nu många städer och länder i världen. De senaste 10 åren har vi sett det i jätteländer som BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Nu är tillväxten i BRIC-länderna inte slut på långa vägar. Många 100 miljoner saknar ännu kylskåp och telefon. De kommer fortsätta att dominera. Men tillväxten smittar nu till nästa våg med mindre tillväxtländer. De är länder med "bara" 100-200 miljoner invånare. De är länder som är geografiskt mindre, med smalare ekonomi, mer utsatta och politiskt mer instabila.

Begreppet VISTA avser Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet och Argentina. Det är snabbväxande länder. Men de är samtidigt mindre länder och därför mer känsliga för såväl enskilda råvarupriser, politiker, revolter, kriser och lokala naturkatastrofer. Ändå är de lite intressanta att spara i, men bara lite. Lägg bara högst 1-2-3 % i varje VISTA-land. För deras tillväxtresor kan bli långt mer krokiga än raka.

Vietnam - har tre skördar varje år men växer mest i industriproduktion kopplad till Kina. Diktaturens oförmåga att utveckla vägar och elnät är ett stort problem och det viktiga Mekongdeltat är känsligt för klimatförändringar.

Det finns för närvarande ingen fond som specialiserar sig på Vietnam, men däremot ett certificat, OEC VIET ABN som ges ut av ABN AMRO/RBS och följer ett index bestående av 10 bolag på den vietnamesiska börsen. Handlas på börsen precis som en aktie.

Indonesien - suger åt sig allt mer internationell produktion av kläder och prylar. Samtidigt är landet en politiskt het bomb.

Två fonder som är specialiserade på Indonesien är Fortis L Equity Indonesia Acc och Fidelity Funds - Indonesia Fund A Inc $. Båda fonderna gick mycket bra under 2009, men har förhoppningsvis en hel del kvar att ge.

Sydafrika - har förutom Fotbolls-VM en väloljad råvaruekonomi. Men kriminalitet och samhällspolitiska problem är utbredda.

I en Afrikafond får du ofta 70 %. Svenska afrikafonder är HQ Afrika, Simplicity Afrika och Swedbank Robur Afrikafond.

Turkiet - moderniseras snabbt. Politikerna tänker nytt, men vägen till EU är inte rak och Ryssland är en tuff granne.

Turkiet är den kanske mest etablerade marknaden av VISTA-länderna, och man talar till och med ibland om BRICT – Brasilien, Ryssland, Kina och Turkiet. Ett exempel på en turkietfond är East Capital Turkietfond

Argentina ryser ännu under landets konkurs häromåret. Men världsexporten växer snabbt och Brasilien är en bra granne. Argentina är det enda VISTA-landet det ännu inte går att spara direkt i.

Man kommer att få höra mer om VISTA-länderna. De liknar våra branschfonder lite genom att de är känsliga och att bakslag kan dyka upp från ingenstans. Därför har jag merparten av mina tillväxtpengar i breda tillväxtfonder och i BRIC-länderna. De är större, bredare, starkare och mer stabila för vår plånbok, våra framtidsdrömmar och vår nattsömn.

VISTA BÖRSER

Hochiminh Stock Exchange, Vietnam
Hanoi Stock Exchange, Vietnam

Indonesia Stock Exchange, Indonesien

Johannesburg Stock Exchange, Sydafrika

Istanbul Stock Exhange, Turkiet

Bolsa de Comercio de Buenos Aires, Argentina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.