Den kommande finanskrisen

Johan Norberg har producerat en film baserad på sin bok En perfekt storm. Boken och filmen handlar om bakgrunden till finanskrisen 2008. Och filmen visar med all tydlighet att samma sak nu händer en gång till när land efter land i Europa (Grekland, Irland, Italien, Portugal, Spanien, Storbritannien) lider av stora ekonomiska problem. Lösningen är densamma som tidigare: stora räddningspaket. Men, hävdar Norberg, lösningen är problemet. Och jag tror honom.

TV4 Play visar nu filmen. Se den och fundera över det som händer i Europa nu. Och faktiskt även USA som är mer skuldtyngda än någonsin. Det finns en ekonomisk verklighet som våra politiker alltför länge ignorerat: det går inte att långsiktigt leva på lånade pengar. Därför måste statsbudgeten balanseras och skulder amorteras. Det är grundläggande ekonomi men många verkar tro att man kan ”spendera sig ur kriser”. Men det är ett falskt och omoraliskt budskap.

Filmen visar på problemet men den är inte tydlig med vad som är lösningen. Men antagligen måste Grekland få sjunka och kopplas loss från euron. Detsamma kan bli aktuellt för flera länder. Långsiktigt är den enda lösningen att dessa länder bantar de stora välfärdsstaterna som svällt över alla breddar. Och det är positivt. Så framtiden är ljus men ett stålbad väntar först.

Den här dokumentären kan nog vara intressant för dig att se.

Svensk dokumentär från 2010. Om en ny finanskris i antågande.

Författaren och debattören Johan Norberg skildrar vad låntagare, aktieägare och fondsparare har att vänta.

Överdos - den kommande finanskrisen
http://www.tv4play.se/?videoId=1.1632015
Den går att hitta på YouTube om än med sämre upplösning. Se del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.