Malaysia

Malaysia är en förbundsstat i sydöstra Asien, bestående av tidigare brittiska besittningar på Malackahalvön och norra Borneo. Landet gränsar på Malacka till Thailand i norr och Singapore i syd, samt på Borneo till Indonesien i syd och öst samt mot Brunei.

Huvudstad Kuala Lumpur

Största stad Kuala Lumpur

Officiellt språk malajiska

Statsskick monarki

monark Mizan Zainal Abidin

premiärminister Najib Tun Razak

Folkmängd:

Totalt 27 728 700 (2008) (46:e)

Befolkningstäthet 84,1 inv/km² (97:e)

Valuta ringgit (MYR)

Viktigaste exportvaror: Elektronisk utrustning, olja och flytande naturgas, kemikalier, palmolja, trä och trävaror, gummi, textilier

Tidszon UTC+8

Nationaldag 31 augusti

Landskod MY, MYS

Historia

År 1920 startades ett kommunistiskt gerillakrig i dåvarande brittiska besittningen Malacka, och stridigheterna höll på i drygt tio år. Brittiska trupper lyckades där för första gången i modern tid helt besegra en gerilla militärt. En bidragande orsak var att man tvångsförflyttade nära en halv miljon av den kinesiska minoriteten i landet.

När landet Malaya förklarades självständigt 1957 var landets fulla namn Federation av Melayus länder ofta kallat Malaysiska federationen. 1963 tillkom territorierna Sarawak, Sabah och Singapore och landet bytte namn till Malaysia. 1965 uteslöts dock Singapore ur federationen och efter detta har relationen mellan de båda länderna varit frostig.

Sedan 1957 har Malaysia varit en av medlemsstaterna i Brittiska samväldet.

1981 blev Mahathir Mohamad premiärminister och i 22 år fram till och med 2003, när Abdullah Ahmad Badawi tog över posten, höll han landet i ett järngrepp. Abdullah Badawi har i sin tur styrt landet på ett mer diplomatiskt vis och internationella bedömare har hyllat hans modernisering av landets näringsliv. Dock är fortfarande exempelvis pressfrihet en eftersatt fråga i landet.

Den malaysiska förbundsstaten har en kung som statsöverhuvud, kungatiteln Yang Di-pertuan Agon roterar mellan sju sultaner. Varje kung innehar ämbetet i fem år. 2007 blev Mizan Zainal Abidin kung.

Flaggan

Den malaysiska flaggan härstammar från 1957. De 14 ränderna och de 14 strålarna i stjärnan representerar de tretton delstaterna och de tre federala territorierna. Halvmånen och stjärnan representerar Islam, den officiella religionen. Det blå fältet symboliserar det malaysiska folkets enhet. Den gula färgen hos halvmånen och stjärnan är en kunglig färg som symboliserar delstaternas ledare. Rött symboliserar mod och vitt symboliserar renhet.

Geografi

De två delarna av Malaysia som skiljs åt av Sydkinesiska havet har liknande landskap i det att både Väst- och Östmalaysia har slättland mot kusten som stiger till täta skogar och berg mot inlandet. Det högsta berget i Malaysia är Mount Kinabalu som är 4 095 meter högt. Det står på ön Borneo. Klimatet är ekvatorialt och karaktäriseras av de årliga monsunerna som förekommer i sydväst (april till oktober) och nordöst (oktober till februari).

Tanjung Piai, som ligger i den sydliga delstaten Johor, är den sydligaste punkten i kontinentala Asien, om Singapore, som är en ö som kopplas samman till kontinenten via en väg- och järnvägsbank (The Causeway), samt Malaysia-Singapore Second Link, inte räknas in.

Malackasundet, som ligger mellan Sumatra och Malackahalvön, är troligen den viktigaste fraktsträckan i världen.

Putrajaya är en nyligen skapad administrativ huvudstad för Malaysias regering, och byggs för att minska trängseln i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Premiärministerns kontor flyttades dit 1999 och flytten var klar 2005. Kuala Lumpur kommer dock fortfarande att hysa parlamentet och vara landets kommersiella och finansiella huvudstad. Andra större städer inkluderar George Town, Ipoh, Johor Bahru, Kota Kinabalu och Kuching.

Malaysias befolkning

Malaysias befolkning består av många olika folkgrupper. Majoriteten av invånarna är malajer, men landet har också en betydande kinesisk minoritet som utgör cirka 30% av befolkningen, och en indisk minoriet som utgör cirka 10% av befolkningen. Utöver dessa grupper finns det också olika ursprungsfolk så som de sk. "orang asli", och, i Sabah och Sarawak, Iban, Melanau mfl.

Källa: Malaysia – Wikipedia

Malaysia - Sydostasien mest pulserande ekonomier?

Malaysia har en av Sydostasien mest pulserande ekonomier, frukten av decennier av industriell tillväxt och politisk stabilitet.

Det är en av regionens viktigaste turistmål, med utmärkta stränder och strålande landskap. Tät regnskog i de östra delstaterna Sarawak och Sabah på ön Borneo, är en fristad för vilda djur och tribal traditioner.

Etniska malajer utgör cirka 60% av befolkningen. Kinesiska utgör ca 26%, indianer och ursprungsbefolkningar utgör resten. De samhällen leva i relativ harmoni, även om det finns lite ras växelverkan - och välter av ett förbud mot användningen av ordet "Allah" av icke-muslimer i december 2009 betonade religiösa klyftan i landet.

Även sedan 1971 malajer har gynnats av positiv särbehandling inom näringsliv, utbildning och offentlig förvaltning, etniska kineser fortsätta att hålla ekonomisk makt och är de rikaste samhället. Den malajer förbli den dominerande gruppen i politiken medan indianerna är bland de fattigaste.

Landet är en av världens största tillverkare av hårddiskar hårddisk, palmolja, gummi och timmer. Den har en statskontrollerad biltillverkare, Proton, och turismen har betydande utrymme för expansion.

Malaysias ekonomiska utsikter har skadat av den globala ekonomiska nedgången, som drabbat exportmarknader hårt. I mars 2009 att regeringen presenterade ett $ 16 miljarder ekonomisk stimulans plan som det syftade till att avvärja en djup recession.

Landet står också inför andra stora utmaningar - politiskt, i form av att upprätthålla stabilitet i ansiktet av religiösa olikheter och etniska välståndsklyftan, och miljömässigt, för att bevara de värdefulla skogar.

Statschef: Sultan Mizan Zainal Abidin

Sultan Mizan Zainal Abidin installerades som Malaysia 13: e kung i december 2006

Sultanen är en före detta härskare oljerika Terengganu stat. Han var 44 när han svors in

Kungens roll är till stor del ceremoniell, men han är nominell chef för de väpnade styrkorna och alla lagar och utnämningen av varje minister kräver sitt samtycke.

Enligt Malaysias konstitutionell monarki, är läget för kungen roteras vart femte år mellan varje av de nio ärftliga tillstånd härskare.

Malaysias första premiärminister Tunku Abdul Rahman, själv en prins, utarbetat av systemet efter självständigheten 1957 att fördela makten mellan de sultaner och rajas som hade härskat över förläningar på Malackahalvön i hundratals år.

Statsminister: Najib Abdul Razak

Najib Razak var garanterat posten som premiärminister mars 2009 när han blev ledare för United Malays National Organisation, den viktigaste parten i Nationella fronten regeringskoalitionen.

En brittisk-utbildad ekonom, trädde han första parlament i en ålder av 23 - i malaysisk historia blev den yngsta MP - och snabbt fick sitt genombrott.

Han höll ett flertal tjänster i kabinetten - inklusive finans och försvar - innan han blev statsminister.

Han tog över premiärministerposten i en turbulent tid, och står inför den enorma utmaningen att styra landet genom den globala finanskrisen, som drabbat ekonomin hårt.

Herr Najib lovat radikala reformer och en mer transparent regering. Han sade att en av hans prioriteringar skulle vara att stänga en ökande etniska och religiösa klyftan, efter Malaysias etniska minoriteter förskjutits mot oppositionen i stort antal i 2008 enkäter, rädda sina rättigheter urholkas.

Men hans väg till makten präglades av en regering kraftåtgärder mot de återuppväckta oppositionen, med påståenden om att våldstaktik har används för att undertrycka politiska meningsskiljaktigheter.

Hans föregångare, Abdullah Ahmad Badawi, avgick som premiärminister i april 2009 efter den styrande koalitionen lidit ett tungt nederlag i ett allmänt val i mars 2008.

Källa: BBC NEWS

Malaysias nya tillväxt

I den nya ekonomiska nya modellen som presenterades av statsministern, beskrivs en rad nya ekonomiska reformer för att hjälpa Malaysia öka bruttonationalprodukten med i genomsnitt 6,5 procent per år från 2011 till 2020. För att kunna nå målet att bli en "utvecklad "nation.

Ekonomin krympte med 1,7 procent förra året. Men väntas att få tillväxt på 4,5 procent under fjärde kvartalet, eftersom export började återhämta sig. Malaysias centralbank lämnade förra veckan en prognos att ekonomin skulle växa mellan 4,5 procent och 5,5 procent i år.

Mr Najib sa Malaysia ville göra ett "kvalitativt språng" från nuvarande 7.000 $ per capita årlig inkomst på $ 15.000 år 2020. Världsbanken definierar en hög inkomst nationen som en där bruttonationalinkomst per capita uppgår till $ 11.906 eller mer.

Regeringen kommer nu att få in feedback av berörda parter på den ny ekonomisk modell. Som utvecklats av den nationella ekonomiska rådgivande nämnden.

Affärsanalytiker välkomnade den nya planen, som är inriktat på att öka den privata sektorns tillväxt med åtgärder som att öka arbetskraftens kvalitet genom att förbättra utbildningssystemet, främja malaysier som arbetar utomlands att återvända hem, och öka privatisering.

"Det finns ett klart erkännande av NEM att den privata sektorn måste sitta i förarsätet och den roll som regeringen kommer att ändras från en Orchestrator för att underlätta arbetet”, sade Världsbankens Malaysia ekonom, Philip Schellekens.

"Malaysia vill också införa kreativ konkurrensen i ekonomin. Detta är en positiva utveckling som bör skapa möjligheter till både utländska investerare och inhemska investerare. "

Mr Najib sa Malaysia kunde inte längre förlita sig på endast ett fåtal sektorer för att driva ekonomin. Ekonomer säger att landet berörs alltför mycket på olja och gas, och på att lågkvalificerade jobb inom tillverkningsindustrin.

Medan Mr Najib visat styrkan i flera sektorer, inklusive tillverkning och tjänster, jordbruk, el-och elektronik, islamisk finansiering och turism, sade han att regeringen inte skulle diktera vilka industrier som bör driva på tillväxten.

Regeringen vill att man successivt skall minska den offentliga sektorns engagemang i verksamheter som direkt konkurrerar med den privata sektorn.

Mr Najib sade att skulle Regeringen skulle sälja sina återstående andel i det nationella postföretag, medan statliga oljejätten Petronas hade identifierat två dotterbolag att noteras på börsen i år. Mr Najib sade att regeringen övervägde privatiseringensåtgärder i samband med flera andra regeringsanknutna företag.

Lee Heng Guie, chef för ekonomi vid CIMB investeringsbanken, välkomnade att fokusera på att skapa mer lika villkor för den privata sektorn. Men Stewart Forbes, chef för den malaysiska Internationella handelskammaren, sa det internationella samfundet skulle vilja se mer detaljer.

"Jag tror att vi vill se mer konkreta bevis på förändringen innan den leder till betydande investeringar fördelar”, sade han.

Mr Najib sade att den nya politiken kommer att fortsätta att gynna etniska malajer utan också hjälpa missgynnade bland andra etniska grupper.

"Vår första prioritet måste vara att utrota fattigdomen, oavsett ras. Vi kan inte ha långsiktigt hållbar ekonomi som vi söker när skillnaderna i inkomst inte tas upp, "sa Mr Najib.

Ja Kim Leng, chefekonom på RAM Holdings, ett inhemsk kreditvärderingsinstitut, sa att många utländska och inhemska investerare skulle välkomna förändringen i positiv särbehandling, vilket skulle öka möjligheterna för malaysier från olika etniska grupper.

Den nya ekonomiska modell betonar också behovet av att höja kompetensen hos landets arbetskraft, som både inhemska och utländska företag har tidigare nämnts som ett stort problem.

Arbetsgivarna har klagat över akademiker bristande engelska kunskaper, och cirka 80 procent av arbetskraften har bara en high-school högskoleutbildning eller lägre.

Analytiker säger att Malaysia har förlorat utländska investerare till andra länder såsom Kina och Vietnam under de senaste åren på grund av konkurrenskraftiga strategier och bristen på kvalificerad arbetskraft. Förra året nådde land utländska investeringar värda 32.600 miljoner ringgit, eller $ 9970000000, en minskning från 62 miljarder ringgit under 2008.

Källa: The New York Times

EKONOMI

Den malaysiska ekonomin gick in i kraftig recession under perioden 1997-1998 under den asiatiska finanskrisen, som drabbade länderna i hela regionen, inklusive Sydkorea, Indonesien och Thailand. Malaysias BNP minskade med drygt 7% under 1998. Malaysia undvikas snävt att återgå till recession under 2001 då dess ekonomi påverkades negativt av den spruckna dot-com bubblan (som skadar IKT-sektorn) och långsam tillväxt eller recession i många av sina viktiga exportmarknader. Den globala finanskrisen kastade Malaysia i en recession igen 2009, och regeringen räknar med en nedgång i BNP på ca 3% under året. Ekonomer räknar Malaysia för att återgå till en positiv tillväxt under 2010.

Källa: http://www.state.gov

Malaysia BNP-tillväxt

Malaysia bruttonationalprodukten (BNP) minskade 1,20% under de senaste 4 kvartalen. I Malaysia bruttonationalprodukten är värt 195 miljarder dollar eller 0,31% av världsekonomin, enligt Världsbanken. Malaysia är en snabbt växande ekonomin i Asien. Malaysia, ett medelinkomstland, har förändrats sedan 1970-talet från en producent av råvaror till en ny sektorsövergripande ekonomi. Malaysias regering fortsätter arbetet med att öka den inhemska efterfrågan att avvänja ekonomin bort av sitt beroende av exporten. Trots export - särskilt av elektronik - är fortfarande en betydande drivkraft för ekonomin.

BNP-tillväxt på årsbasis

image 

BNP-tillväxt QoQ

image 

BNP per capita

image 

Export

image 

Ränta

image 

Börsen

image 

Länkar till fakta om Malaysia

http://www.tradingeconomics.com/Economics/GDP-Growth-Annual.aspx?Symbol=MYR

http://www.emerginvest.com/WorldStockMarkets/Malaysia

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/my.html

Kuala Lumpur Stock Exchange, Malaysia

World Index-ASIA

FONDER

Vinnarfonder 3 mån :2010-05-05

Fidelity Funds-Thailand Fund A.. 23,57 %

Fidelity Funds-Indonesian Fund.. 21,71 %

SGAM Eq Gold Mines 21,62 %

HSBC GIF Thai Equity A Acc 20,13 %

FIM Ukraine 19,72 %

Fidelity Funds-Malaysia Fund A.. 19,19 %

Fidelity Funds-India Focus Fun.. 18,79 %

UBS (Lux) Equity Fund - Malays.. 18,05 %

 

Jämförelse i Avanza

 

 

 

 

 

Blå= Fidelity Funds-Malaysia Fund A Inc

Grå=UBS (Lux) Equity Fund - Malaysia B Acc

Fidelity Funds-Malaysia Fund A Inc

Fidelity Funds Malaysia Fund är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt genom investeringar i aktier och andra värdepapper noterade i huvudsak på Kuala Lumpur Stock Exchange. Tyngdpunkten i fonden kommer att ligga på "stockpicking", en strategi som kräver hög kvalitet grundforskning inklusive företagsbesök. Den Manager kommer att titta för bestånd som är undervärderade och vars attraktioner är ännu inte allmänt sett nöjda med marknaden. Målbestånd kommer att vara de som erbjuder god potential för långsiktig tillväxt, med "blue chips" som utgör endast en del av portföljen. Dessutom kan fonden också investera i icke-malaysisk börsnoterade företag som har betydande intressen i Malaysia.

UBS (Lux) Equity Fund - Malaysia B Acc

Fonden investerar främst i stora malaysiska företag. De kvalitetskriterier som används för att fastställa företagens relativa viktning inbegriper: strategisk inriktning, stark ställning på marknaden, hög kvalitet på ledningen, solida intäkter, tillväxtpotential och förbättrat värde för aktieägarna. Diversifiering uppnås genom en blandning av sektorer och detta gör att investerarna erbjuds en optimerad risk/avkastningsprofil. Investeringsmålet är att erbjuda resultat i linje med jämförelseindexets utveckling.

BÖRSER

Kuala Lumpur Stock Exchange, Malaysia

World Index-ASIA


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.