Thailand


Thailand (av Muang Tai med betydelsen 'de frias land', förr Siam, eller Sajam, troligen från folkgruppen shan), formellt Konungariket Thailand, är en monarki i Sydostasien. Landet gränsar till Laos och Kambodja i öst, Myanmar (Burma) i väst och till Malaysia i syd.

Fakta

Fullständigt namn: Thailand

Befolkning: 67.800.000 (FN, 2009)

Huvudstad: Bangkok

Område: 513.115 kvadratkilometer (198.115 kvm miles)

Stora språk: Thai

Större religion: Buddhism

Medellivslängd: 66 år (män), 72 år (kvinnor) (FN)

Valutaenhet: 1 baht = hundra satangs

Viktigaste exportvaror: Livsmedel, bl.a. ris, skaldjur och levande djur, kontorsutrustning, textil och konfektion, gummi

BNI per capita: US $ 2,840 (Världsbanken, 2008)

Internet-domän: . Th

Landsnummer: +66

Historia

Det moderna kungadömet Thailand bildades utifrån det äldre kungadömet Ayutthaya som i sin tur bildats cirka 1350. Thailand var känt under namnet Siam fram till 1939 då riket bytte namn till Thailand. Därefter återgick man till att kalla riket för Siam mellan 1945 och 1948. År 1948 återfick riket namnet Thailand. Siam var det enda riket i området som inte erövrades och koloniserades av europeiska makter. En konstitutionell monarki upprättades 1932 efter en fredlig revolution.

Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 orsakade tsunami som drabbade Thailands västkust hårt och krävde även flera hundra svenska offer.

Den 19 september 2006 genomförde armén (med kungliga hovets stöd) en statskupp där premiärminister Thaksin Shinawatras regering ersattes av en militärjunta som upplöste parlamentet och Thailands författningsdomstol.

Efter en folkomröstning organiserade man nya val 2007, där Thaksins anhängare segrade och bildade en koalitionsregering.

Men det skedde en ny kupp, nu med hjälp av domstol. Efter omfattande demonstrationer från Folkalliansen för demokrati tvingade den nytillsatta författningsdomstolen regeringen att avgå i september 2008. Efter avsättning av ytterligare en ny Thaksin-vänlig regering fick Thaksin-motståndare (med kungliga hovets och militärens stöd) bilda regering.

Geografi

Thailand är ett tropiskt land med många naturtillgångar. I norr består Thailand av berg och bördigt slättland, i öst av berg och platåland, i syd av låga berg och skog och i den centrala delen av bördiga leravlagringar från floden Chao Phraya. Den thailändska floran och faunan består av en betydande mångfald av växter och djur. Den högsta punkten är Doi Inthanon med 2 565 meter över havet. Naturtillgångarna i Thailand är trä, bly, gips, zink, tenn, gummi, fisk och naturgas.

Politik

Thailand är en konstitutionell monarki. Thailand är medlem i den regionala ASEAN och de internationella FN, APEC, IMF, WHO, WTO och ILO.

Efter att Thailands författningsdomstol i december 2008 avsatte premiärminister Somchai Wongsawat blev Chavarat Charnvirakul tillförordnad premiärminister. Han efterträddes senare av Abhisit Vejjajiva 2009.

Ekonomi

Under decenniet från 1985 till 1995 upplevde Thailand världens högsta ekonomiska tillväxt, i genomsnitt en ökning med 9 procent per år. Ökande spekulation mot den thailändska valutan baht förde landet i en ekonomisk kris år 1997 som orsakade stora svagheter i finanssektorn. Bahten föll dramatiskt i kurs och kollapsen förde i sin tur till en större finansiell kris i hela den asiatiska regionen. Landet stabiliserade ekonomin år 1999, huvudsakligen tack vare en stark exportnäring (som upplevde en ökning på 20 procent år 2000). Tillväxten år 2003 och 2004 nådde över 6 procent per år. År 2000 hade Thailand en BNP per capita på 1 954 US dollar.

Landets naturtillgångar innefattar bland annat timmer, bly, gips, zink, naturgas, gummi, tenn och safirer. Industrin omfattar elektronik, bilar och textilindustri. Skogsproduktion, mestadels teakavverkning var tidigare en viktig inkomstkälla men 1998 förbjöds den eftersom teakbeståndet minskade i betydligt högre takt än nyplanteringen.

Turismen står för runt 5 procent av Thailands BNP. Landet har även ett stort och välkänt nöjesliv. Detta förekommer främst i Bangkok och de största turistorterna ex.vis Pattaya och Phuket. Viktiga exportvaror är ris, fisk och skaldjur, datorer, elektriska apparater, andra lättare industrivaror och kläder. Thailand är världens största exportör av ris. Ungefär 55% av den odlingsbara arealen används för risodling. BNP:n består till 40 procent av industri, till 10,5 procent av jordbruk och till 49,5 procent av service och övrigt (2000).

Valutan baht delas upp i 100 satang.

Demografi

Den religiösa tillhörigheten ser ut som följer: buddhister 95 procent, muslimer 3,8 procent, kristna 0,5 procent, hinduer 0,1 procent, övriga 0,6 procent. Förväntad medellivslängd vid födsel är 69,95 år för män och 74,68 år för kvinnor (2006). Andel hivsmittade är 1,5 procent (2003).

De 65 miljoner invånarna i Thailand utgörs av cirka 80 procent etniska thailändare, 10 procent kineser, 4 procent malaysier och 6 procent övriga. De flesta är bönder och bor i mindre byar på landsbygden.

Källa: Malaysia – Wikipedia

Ledare

Statschef:

Kung Bhumibol Adulyadej

Thailand är en konstitutionell monarki.

Dess kung, Bhumibol Adulyadej, övertog tronen i juni 1946 och är världens längst regerande monark.

Den kungliga familjen är dyrkad av många thailändare.

 

Premiärminister: Yingluck Shinawatra

Yingluck Shinawatra, yngsta systernförre till den förre avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, ledde oppositionen Pheu thailändska part till en jordskredsseger i juli 2011. Hon kommer att bli Thailands första kvinnliga premiärminister.

Landets första allmänna val sedan 2007, vann Pheu thailändsk 265 platser av möjliga 500 - tillräckligt för att bilda ett enda parti regering.

Men i vad som ses som en slug politisk strategi, meddelade partiet att det skulle bilda en koalition med fyra mindre partier och därmed bredda sitt stöd i parlamentet för att utlovade reformer.

Ms Yingluck, 44 år och en framgångsrik affärskvinna, har lovat att skapa stabilitet och försoning för hennes oroliga land. Däremot har kritikerna varit snabba att påpeka hennes oerfarenhet.

Inverkan av hennes bror, som avsattes i en militärkupp 2006, tornade stora delar av valet. Trots att Thaksin Shinawatra lever i självvald exil i Dubai, styr Thaksin Shinawatra fortfarande effektivt Pheu thailändska partiet.

I kölvattnet av Ms Yingluck seger, sade Thaksin att han hade inga omedelbara planer på att återvända. Men farhågor kvarstår om att några förhastade försök att låta honom komma tillbaka som en fri man skulle vrede hans mäktiga fiender och hotar hans syster, liksom stabiliteten i riket, som är djupt delas mellan Thaksins anhängare och fiender.

Yingluck Shinawatra har en examen i politik och har hittills fört en karriär inom telekommunikation och egendom. Hon är gift och har en son.

 

Premiärminister: (avgående) Abhisit Vejjajiva

Abhisit Vejjajiva besegrade en allierad i exil före detta premiärminister Thaksin Shinawatra på en omröstning i parlamentet för att bli Thailands femte regeringschefen i lite över två år.

Herr Abhisit val är första gången hans partiet - Thailands äldsta - bildat en regering i åtta år.

Omröstningen var resultatet av veckor av manövrera övertala flera mindre partier som hade stött den förra regeringen att byta sidor.

Herr Abhisit: s föregångare, Somchai Wongsawat, en allierad till herr Thaksin, tvingades från sin post i december 2008 av en författningsdomstol dom att upplösas hans People Power Party och spärrade dess ledare från politiken i fem år.

Den härskande kom efter månader av protester från motståndare till herr Thaksin och hans allierade som stängde landets två största flygplatser.

De protesterande säger att de föregående två årens regeringar var ombud för det misskrediterade Thaksin Shinawatra, som avsattes i en militärkupp 2006 och har flytt Thailand att undgå korruptionsanklagelser.

Herr Abhisit, 44, kommer från en välbärgad familj Thai-kinesisk bakgrund, och fick sin utbildning vid Englands främsta offentlig skola, Eton och Oxford University.

Han anslöt sig till demokrater i 1992, vid 27 års ålder och blev dess ledare 2005.

Hans anhängare kommer huvudsakligen från Thailands utbildade medelklassen, till skillnad från den förre premiärministern Thaksin Shinawatra och hans allierade, som drar sitt stöd från arbetarklassen och landsbygdens thailändare.

Efter valet, sade han en av sina främsta mål var att återupprätta "nationell enighet" efter djupt polariserande politik de senaste åren.

Men den djupa splittringen inom det thailändska samhället var en gång mer markerad när regeringsfientliga demonstranter stormade platsen för en Asean-toppmötet i turistorten Pattaya i april 2009 och tvingade dom inställa toppmötet.

Ett år senare, i mars och april 2010, pro-Thaksin demonstranter bär sin signatur röda tröjor, förlamande stora delar av centrala Bangkok för två månader. Dom kräver hans avgång och utlysa val.

Herr Abhisit tycktes ge vika genom att lova att tidigarelägga val till november, men samtalen slutade i ett dödläge. I början av maj, anklagade demonstranterna för terrorism, regeringen beställde i armén, spridning protesterna efter fem dagars sammandrabbningar som lämnade minst 37 döda och många fler skadades.
Källa: BBC NEWS

Allmänna säkerhetsläget – säkerhetsläget i Bangkok är på väg att normaliseras (29 maj)

Demonstrationerna i det centrala shopping- och hotellområdet kring Siam Square och Ratchaprasongkorsningen upphörde den 19 maj. Ett omfattande röjningsarbete har genomförts och många av de oskadade affärerna har åter öppnat liksom kontor, skolor och affärer i andra delar av Bangkok.

För att förhindra nya oroligheter som krävde minst 85 människoliv införde myndigheterna utegångsförbud i Bangkok och 23 provinser. Utegångsförbudet löpte ut på morgonen lördagen den 29 maj och har inte förlängts.

 
Nya demonstrationer kan dock inte uteslutas och resenärer bör även fortsättningsvis fortsatt iaktta stor försiktighet genom att undvika att vistas i närheten större folksamlingar både i Bangkok såväl som i resten av Thailand.

Källa:Sveriges Ambassad Bangkok

Vardag i Bangkok igen

Publicerad: 24/05

Livet i Thailands huvudstad Bangkok återgick i dag till det normala efter förra veckans blodiga sammandrabbningar.

Affärer och skolor öppnade igen och invånarna återvände till gator som röjts på bråte från mordbränder och plundring.

Genomfartsvägar som i sex veckor ockuperats av regeringsmotståndarna öppnades äntligen för trafik.
Kontorsarbetare återvände till sina jobb, barnen gick till skolan och butiksinnehavarna rullade upp sina jalusier efter de värsta oroligheterna på mycket länge. Sammanlagt 88 personer dödades i oroligheterna som bröt ut i mitten av mars och närmare 1900 skadades.

Bland de dödade fanns två utländska journalister, däribland den italienske fotografen Fabio Polenghi, vars kropp kremerades i ett buddhistiskt tempel på måndagen.

Rödskjortorna skingrades i onsdags sedan arméns offensiv tvingat deras ledare att kapitulera. Militanta anhängare av rödskjortorna gick bärsärk, plundrade affärer och stack tiotals byggnader i brand, däribland börsen och landets största butiksgalleria Central World, som nu ligger i ruiner.

Centrum av Bangkok skrubbades under veckoslutet rent av tusentals stadsanställda och ett stort antal frivilliga, däribland många utlänningar.

Men överallt fanns det rester av kaoset. Utanför spillrorna av Central World samlades stora skaror och tog bilder.

– Nästan varje weekend kom jag hit med min familj för att shoppa, gå på bio och äta. Nu är allt borta, så jag är mycket bedrövad, säger Mito Shiko, en japan som har bott i Bangkok i 20 år.

Enligt färska ekonomiska siffror växte den thailändska ekonomin med halsbrytande 12 procents fart under det första kvartalet, men de döliga oroligheterna kommer att minska årets resultat med 1,5 procentenheter.

– Den thailändska ekonomin har genomlevt upprepade kriser och lyckats återhämta sig, men om det kan göra det den här gången beror på folket, sade premiärminister Abhisit Vejjajiva.

Aktiekurserna föll med 2,77 procent när handeln återupptogs. Börsen tvingades stänga mitt under kommersen i onsdags då den attackerades av mordbrännare.

Oppositionsanhängare som allierat sig med rödskjortornas rörelse inlämnade på måndagen ett misstroendevotum mot Abhisit och fem andra ministrar för skötseln av krisen. Misstroendet är närmast symboliskt eftersom Abhisits koalition har en majoritet i parlamentet.

Trots att livet snabbt återgår till det normala i Bangkok råder fortsätter det nattliga utegångsförbud i staden och i 23 provinser i en vecka till. Förbudet gäller från midnatt till klockan fyra på morgonen.
Källa:FNB–AFP

Thailand BNP-Tillväxt

Thailand bruttonationalprodukten (BNP) minskade 2,80% under de senaste 4 kvartalen. I Thailand bruttonationalprodukten är värt 261 miljarder dollar eller 0,42% av världsekonomin, enligt Världsbanken. Ekonomin i Thailand är ett växande ekonomi som är starkt exportberoende, och exporten står för mer än två tredjedelar av bruttonationalprodukten (BNP). Välutvecklad infrastruktur, en fri företagsamhet ekonomi och generellt pro-investeringspolicy, gjort Thailand ett av östra Asiens bästa. Har dock den totala ekonomiska tillväxten minskat kraftigt under 2008 och 2009 som globala nedgången och ihållande politisk kris strandade infrastruktur mega-projekt, urholkat investerarnas och konsumenternas förtroende.

BNP-tillväxt på årsbasis

image 

BNP-tillväxt QoQ

image 

BNP per capita

image 

Export

image 

Ränta

image 

Börsen

image 

FAKTA:

http://www.tradingeconomics.com/Economics/GDP-Growth-Annual.aspx?Symbol=THB

http://www.emerginvest.com/WorldStockMarkets/Thailand

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/th.html

http://thailand-business-news.com/

The Stock Exchange of Thailand, Thailand

The Stock Exchange of Thailand/en/index, Thailand

World Index-ASIA

svtplay.se/varldens_konflikter-Thailand

 

Shinawatra går mot valseger

Publicerad: 2011-07-03

Bangkok. Thailands premiärminister Abhisit Vejjajivas medger nu att hans Demokratiska partiet förlorat valet och han har gratulerat oppositionsledaren Yingluck Shinawatra till valsegern, rapporterar Reuters.

Abhisit Vejjajivas säger också att hans parti är redo att bedriva en "konstruktiv" opposition i parlamentet.

Enligt vallokalsundersökningar får oppositionspartiet Puea Thaipartiet 313 av de 500 platserna i landets parlament. Det styrande Demokratiska partiet får endast 152 av de 500 parlamentsplatserna, beräknar universitetet Suan Dusit enligt den preliminära undersökningen.

Vallokalerna öppnade i dag och valet anses avgörande för framtiden i det djupt splittrade landet efter år av politiskt dödläge och blodiga gatuprotester.

170 000 poliser har skickats ut för att skydda vallokalerna i den spända omröstningen, som kan leda till comeback för den förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som avsattes i en militärkupp 2006. Hans lillasyster Yingluck Shinawatra kan nu bli landets första kvinnliga premiärminister.

Står sig beräkningen från vallokalsundersökningen kan partiet Puea Thai även regera på egen hand och behöver inte söka stöd från andra partier i en koalition.

Källa:TT-AFP

 

Thailand till val - om Thaksin

Publicerad: 2011-07-01

Bangkok. Höjda löner, snabbtåg, datorer, skattesänkningar. Thailand är tapetserat med ymniga löften inför parlamentsvalet på söndag.

Yingluck Shinawatra är politisk novis. Ändå tippas hon bli landets första kvinnliga premiärminister. Den politik som fördes av hennes avsatte bror Thaksin - inte minst billigare sjukvård och lättillgängliga krediter - blev så omtyckt av väljarna att även den sittande regeringen har anammat den.

TT-AFP-Reuters

Thailands ekonomi står stadigt - än så länge

2010-05-19

Trots en lång period av politiska oroligheter som den sista veckan urartat i våldsamheter, har den thailändska ekonomin lämnats förvånansvärt opåverkad. Men om inte den politiska situationen stabiliseras innan hösten kommer oron med all sannolikhet att börja slå mot ekonomin.

Thailands förmåga att resa sig igen efter kriser är anmärkningsvärd. Landet lyckades komma på fötter relativt snabbt efter både tsunamikatastrofen och finanskrisen och är i dagsläget en ekonomi med kraftig tillväxt.

”Finansmarknaden är relativt stabil, valutan har återhämtat sig väl och detsamma gäller för aktiemarknaden. Det är förvånande att Thailands ekonomi klarat sig så bra trots kriserna”, säger Tiina Helenius, chefsekonom på Handelsbanken i Finland.

De långdragna oroligheterna i Thailand och den senaste veckans blodiga strider har inte heller de påverkat ekonomin nämnvärt. I alla fall inte ännu. Enligt Tiina Helenius beror det på flera faktorer. Thailands ekonomi skyddas till viss del av den stora och snabba tillväxten i Kina. Att de flesta av världens ekonomier har börjat återhämta sig efter finanskrisen fungerar också som ett skydd.

”Om vi tittar på tillverkningsindustrin i Thailand så har den varit mycket robust. Detsamma gäller industriproduktionen som ökat bara de senaste månaderna. Men precis som för alla andra tillväxtekonomier så kan inflationstrycket bli ett problem”, säger Tiina Helenius.

Att de akuta oroligheterna inträffar när turismen har sin absoluta lågsäsong skonar också landets ekonomi.

Men trots att Thailands ekonomi tycks opåverkad just nu så är det av största vikt att det politiska läget stabiliseras omgående. Enligt Tiina Helenius kan den ekonomiska situationen snabbt bli en annan om oroligheterna skulle fortsätta in på höstkanten.

”Fortsätter det här kommer det givetvis att påverka turismen och även andra delar av ekonomin. Men trycket på politikerna att lösa situationen är mycket starkt. Det verkar finnas en vilja att lösa problemen”

Enligt Tiina Helenius har Thailand trots sin stabilitet en del återhämtningsarbete kvar att göra i finanskrisens spår. Det finns också en del att göra vad gäller ekonomisk organisation och produktionsökning. Men lyckas man lösa de politiska problemen så har den thailändska ekonomin alla förutsättningar att fortsätta utvecklas i snabb takt.

Källa:DI.se

Spararna flyr fonder i Europa och Thailand

2010-04-28

Finansoron i Grekland får fondspararna att sjappa.

Placera.nu konstaterar att Europafonder var den mest nettosålda fondkategorin hos Skandia i april.
"Min tolkning är att oron i den grekiska ekonomin har fått spararna att dra öronen åt sig", säger Jim Rotsman, chef för Skandia och Skandiabankens investeringserbjudande, till sajten.

När det gäller fondköpen noterar Skandia att 93 procent av dessa var riktade mot tillväxtmarknader den aktuella månaden. Framför allt står Ryssland, Östeuropa och Turkiet högt i kurs hos fondspararna medan exempelvis fonder exponerade mot Thailand sålts av.
Jim Rotsman tror att fondsparare positionerade mot Thailand oroar sig för den politiska utvecklingen i landet.

Källa: Dagens PS

Thailand kämpar mot lermassor och vatten

Publicerad: 2011-04-02

Översvämningsläget i de sydliga provinserna i Thailand är fortsatta allvarligt. 35 människor rapporteras ha omkommit i de översvämningar och jordskred som de häftiga skyfallen den senaste veckan har förorsakat.

9 000 människor har evakuerats - däribland ett tusental turister från semesteröarna i Siambukten.
En miljon thailändare har drabbats av vattenmassorna på olika sätt - hem, affärer, tempel, broar och vägar har förstörts av vattenmassorna och bilder i thailändska tidningar visar hur lerigt vatten täcker hela byar.
Tidigare i veckan var 13 000 turister strandsatta på öarna Koh Samui och Koh Tao bland annat.

Thailand har utlyst undantagstillstånd i fem provinser i den sydligaste delen av landet på grund av de ihållande skyfallen. Det har regnat också på de turistorter som är populära - bland annat i Phuket.  En del av vägarna till Phuket har svämmat över och är oframkomliga. Översvämningarna är de värsta på trettio år.

Phuket, Thailand Weather

Thailandresor.se - Väder

Wunderground.com - Thailand Väder

Källa: Yle

FONDER 

Jämförelse i Avanza


Blå=Fidelity Funds-Thailand Fund A Inc USD

Grå=Templeton Thailand Fund

Grön=HSBC GIF Thai Equity A Acc

Fidelity Funds-Thailand Fund A Inc USD

Fidelity Funds Thailand Fund är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt främst genom investeringar i en aktivt förvaltad portfölj av värdepapper noterade på den thailändska aktiemarknaden. Tyngdpunkten i fonden kommer att ligga på "stockpicking", en strategi som kräver hög kvalitet grundforskning inklusive företagsbesök. Den Manager kommer att titta för bestånd som är undervärderade och vars attraktioner är ännu inte allmänt sett nöjda med investerare i allmänhet. Målbestånd kommer att vara de som erbjuder goda möjligheter till långsiktig tillväxt, med "blå-chips" utgör endast en del av portföljen.

Templeton Thailand Fund

Långsiktiga värdestegring genom investeringar huvudsakligen i aktier med bolag eller har sin huvudsakliga verksamhet i Thailand.

HSBC GIF Thai Equity A Acc

Den fonden eftersträvar långsiktig kapitaltillväxt genom att investera främst i en väl diversifierad portfölj av investeringar i aktier och aktierelaterade värdepapper motsvarande bolag som har sitt säte i och med en officiell notering på en större börs eller annan reglerad marknad i Thailand och de företag som utför en övervägande del av sin verksamhet i Thailand.

Börsen

The Stock Exchange of Thailand, Thailand

The Stock Exchange of Thailand/en/index, Thailand

World Index-ASIA

Media

Regeringen och militär kontroll nästan alla de nationella markbundna tv-nät och driva många av Thailands radionät.

Multikanal-TV via kabel och satellit, är allmänt tillgänglig. Radion marknaden, särskilt i Bangkok, är en starkt konkurrensutsatt. Det finns mer än 60 stationer i och omkring huvudstaden.

Medierna är fria att kritisera regeringens politik, och omfatta fall av korruption och brott mot mänskliga rättigheter, men journalister tenderar att utöva självcensur när det gäller militären, monarkin, rättsväsendet och andra känsliga frågor.

De tryckta medierna är till stor del privatägda, med en handfull thailändsk dagstidningar står för de flesta tidningsförsäljningen.

En rad medier reformer pågår, för att minska militärt intresse och inflytande i media och skapa fler möjligheter till den privata sektorn.

Det var 13.400.000 Internetanvändare i mars 2008 (ITU). Enligt The Nation dagligen, surfare ansikte "några av världens tuffaste åtgärderna på Internet filtrering". Pornografiska webbplatser, är anti-monarki platser och mot regeringen webbplatser riktade, skriver tidningen.

Pressen

TV

Radio

 • Radio Thailand - Nationella nätverk och extern trafik som drivs av nationella sändningar i Thailand (NBT), del av regeringens PR-avdelning
 • MCOT Radio Network - Drivs av statlig myndighet MCOT, driver bensinstationer i Bangkok och i provinserna nätverk
 • Army Radio - nät som ägs av kungliga thailändska armén

Nyhetsbyrå

Källa: BBC NEWS

1 kommentar:

 1. Trots en lång period av politiska oroligheter har den thailändska ekonomin lämnats förvånansvärt opåverkad.
  Demonstrationerna i det centrala shopping- och hotellområdet kring Siam Square och Ratchaprasongkorsningen upphörde den 19 maj.
  Lyckas man lösa de politiska problemen så har den thailändska ekonomin alla förutsättningar att fortsätta utvecklas i snabb takt.

  Skriv gärna en kommentar om Thailand eller om bloggen!!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.