Ja till ändrad grundlag i Turkiet

President Abdullah Guls fru Hayrunnisa röstar.

Ja till ändrad grundlag i Turkiet

Publicerad: 2010-09-13

Turkarna röstade på söndagen ja till regeringens paket med grundlagsändringar.

Ett viktigt kliv närmare EU, menar de hoppfulla ja-sägarna. Ett tyst steg mot islamisering, befarar motståndarna.

En majoritet av turkarna, 58 procent, ställde sig på ja-sidan i söndagens folkomröstning. Därmed träder alla de 26 ändringarna i kraft och regeringspartiet AKP kan pusta ut. Frågan om grundlagen var ett viktigt test inför nästa års parlamentsval.

-Vi har gått över en historisk tröskel på väg mot en avancerad demokrati, sade landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, efter att ha presenterat valresultatet och tagit emot applåder från sina anhängare.

Men det var inte ett enat Turkiet som möttes vid valurnorna. Att Turkiet behöver en uppdaterad och framåtsträvande grundlag var de flesta överens om. Den nuvarande härstammar från åren efter militärkuppen 1980 och har länge kritiserats. Men regeringens förslag föll inte alla i smaken och ändringarna delade det politiskt splittrade Turkiet. På ena sidan stod regeringen som leds av moderata muslimer, på andra sidan alla de stora oppositionspartierna.

Valaffischerna bredde ut sig över landet och propagandan haglade över de närmare 50 miljoner röstberättigade inför omröstningen. AKP argumenterade flitigt för att förändringarna är ett avgörande demokratiskt steg mot EU-medlemskap för Turkiet.

-Det måste bli ett ja i dagens omröstning, inte bara för Turkiets demokratiska framtid, men även för att rätta till historiska misstag och underlätta för dem som fick lida under kuppen 1980, sade soldaten Sahit Yilmazer när han röstade i Istanbul.

EU har också beskrivit tilläggen som "steg i rätt riktning".

-Vi hoppas intensivt, både för den interna utvecklingen i Turkiet, demokratiseringen, kurdfrågan och Europanärmandet, att det blir ett ja, sade utrikesminister Carl Bildt (M) inför omröstningen.

/ TT-AFP-Reuters

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.