MIKT är mycket bättre än BRIC

De största tillväxtländerna får nu tillskott. Det menar Bric-begreppets upphovsman Jim O´Neill. Länderna är inte heller en krydda, utan basvara, i vår världsekonomi. De stavas MIKT. Och år 2010 gick MIKT mycket bättre än BRIC.

Först kallade vi dem tredje världen. Sedan 20-talet år har vi kallat dem ”framväxande ekonomier” (emerging markets). Men begreppet är trubbigt. Och flera av dessa länder är inte ”på väg” fram. De är i allra högsta grad redan framme i rampljuset. Därför säger Bric-begreppets upphovsman, i dagens Financial Times, att det nu är hög tid att kalla dem ”tillväxtländer”. För det finns trots allt en rad länder som växer betydligt mycket mer än många andra. ”Andra” är just nu mest Japan och västvärlden.

Dessutom är begreppet Bric (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) för snävt, menar O´Neill. Han vill lägga till fyra andra länder: Mexico, Indonesien, Turkiet och Korea. Det är fyra till befolkningen stora länder och ekonomiska raketer. Sydkorea har kommit längst. Turkiet finns i vår närhet. Mexico och Indonesien är mer okända, men bägge växer som producenter. Mexico säljer mest till den stora grannen i norr, USA. Samma med Indonesien som säljer mycket till Kina. Bägge länderna har dessutom egna direktkontakter med Europamarknaden. Här är fonderna: http://shorturl.se/?6rSBU

 

Fidelity Funds-Indonesian Fund A Inc USD

BNP Paribas L1 Equity Indonesia Acc

Fidelity Funds-Korea Fund A Inc

HSBC GIF Korean Equity Fund

East Capital Turkietfonden

Templeton Korea Fund

BNP Paribas L1 Equity Turkey Acc

GustaviaDavegårdh Middle East Turkey

Källa: Claes Hemberg, Avanza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.