Spararna dumpar tillväxtmarknaderna

Det har skett dramatiska ras i början av året på de tillväxtmarknader som spararna rekordinvesterade i förra året. Nu åker de ut ur spararnas portföljer. In kommer svenska småbolagsfonder.

Fonder i januari

Mest köpta

Svenska småbolag

Ryssland

Räntor

Högrisk obligation

Kazakstan

Mest sålda

Thailand

Tillväxtländer

Företagsobligationer

Indien

Räntor

Källa: Avanza Bank

År 2011 har inletts med dramatiska fall på många börser världen över. Förra årets mest framgångsrika regioner tillhör nu förlorarna. Orsaken är stora internationella omflyttningar av kapital kring årsskiftet.

Det innebär att förra årets fondtoppar har bytt plats med fjolårets bottnar. Spanien, som förra året föll med 30 procent, är exempelvis i topp, med en uppgång på tio procent sedan årsskiftet. Men detta faktum har inte lett till några drastiska förändringar från fondspararnas sida.

"Spanien är fortfarande iskallt", konstaterar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Förra årets succéfond Indonesien, med en uppgång på 42 procent under 2010, är ned mest av alla.

"Det är en årsskiftesreaktion. Många städar och flyttar så här års. Då sker överraskningar, men det säger ingenting om resten av året", säger Hemberg.

Tillväxtmarknaderna var starka och populära under förra året, men efter årsskiftet verkar en närmast motsatt trend råda. Ökad oro för en eventuell inbromsning av Kinas tillväxt har haft en negativ inverkan på Asiens aktiemarknader.

Tillväxtmarknadsfonder är den kategori som spararna sålt mest under januari både hos Avanza och Nordnet.

"Det är tydligt att spararna flyr exotiska tillväxtmarknader efter den senaste tidens turbulens. När Kina hostar får grannarna snuva", kommenterar Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet.

Även Afrika är under årets första månad en fondförlorare. Här är prisökningar och osäkra valutor orosmoment.

Istället är det nu svenska småbolag som hamnar högst upp på köplistan, både hos Avanza och hos Nordnet. De svenska småbolagsfonderna var förra årets vinnare, även globalt sett.

"Vi ser ett väldigt starkt inflöde till svenska aktiefonder i allmänhet och svenska småbolagsfonder i synnerhet. Nu när storbolagen känns fullvärderade letar spararna efter nya vinnare", säger Jan Dinkelspiel.

En ny uppstickare hos Avanza är Kazakstanfonder, som är en av de mest köpta kategorierna i januari. Gustavia Davegårdh Kazakstan/Centralasien har i januari stigit med 1,9 procent.

Källa:Frida Andersson, Placera.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.