Kairobörsen riskerar åka ur globalt index

 

Börsen i Egypten är fortsatt stängd. Om den inte öppnar inom 20 dagar förlorar den sin plats i en rad viktiga index, med ödesdigra följder.

Oroligheterna i Mellanöstern har trappats upp sedan demokratirevolutionen har fått fäste i Libyen. För fonder med stora innehav i Egypten är det dåliga nyheter. Kariobörsen håller fortfarande stängt. Ingen information om när den kan väntas öppna har lämnats.

Nu framgår det även av börsens hemsida att de namnger personer som inte får göra affärer. Namnen är egyptiska affärsmän och deras familjer.

"Det hänger ihop med att Egypten vill utreda om företagsledare och politiker gjort oegentligheter och roffat åt sig av landets tillgångar under Mubarak-tiden", säger Jonas Dahlqvist på Gustavia Davegårdh Fonder.

När börsen öppnar är oklart. Kariobörsen svarar inte i telefon och de lokala mäklarna vågar inte gissa heller.

Men Jonas Dahlqvist hoppas att den kommer öppna inom 20 dagar, annars riskerar börsen att bli utkastad ur de olika MSCI-index som den är med idag.

"MSCI har en regel som säger att om ett land håller stängt i mer än 40 dagar så slängs börsen ut ur index. Hittills har Kairobörsen varit stängd i 20 dagar. Att bli utkastad ur index kommer få mycket stora konsekvenser för bolagen, därför hoppas jag att den kommer öppna inom 20 dagar", säger Jonas Dahlqvist.

Under tiden är också fonderna som har stora exponeringar på Kariobörsen stängda. Det gäller bland annat HSBC GIF Middle East & North Africa, Carnegie Middle East och Gustavia Davegårdh Middle East Turkey.

Ytterligare en komplikation är att de 300 PPM-konton som innehåller Carnegie Middle East eller Gustavia Davegårdh Middle East Turkey är låsta för omplaceringar

Källa:Jesper Strandberg: placera.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.