Utvecklingen i Irak

 

Bombdåd i irakisk helig stad

Publicerad: 2011-07-16

Bagdad. En bomb fäst vid en polisbil har sprängts och kostat minst tre människor livet i Karbala, en av de heligaste städerna i Irak.

Bombattentatet inträffade under en shiamuslimsk högtid tillägnad den tolfte imamen Muhammad al-Mahdi för vilken många pilgrimer har anlänt till staden, åtta mil sydväst om Bagdad. Minst 15 personer har skadats och de senaste två dagarna av högtiden har ytterligare två större bombattentat tagit sex människoliv.

Källa:TT-Reuters

 

FN: 34 dog i Ashraf-lägret

Publicerad: 2011-04-14

New York. FN bekräftar att 34 människor hittats döda sedan irakiska myndigheter ingrep militärt mot exiliranier i Ashraf-lägret i förra veckan.

Många i lägret norr om Bagdad tillhör den iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin, som kallat det inträffade "en massaker".

Gruppen är i opposition mot iranska myndigheter. På Saddam Husseins tid fick den slå sig ned i Irak.

Nu måste den lämna Irak före årets slut, meddelade Iraks regering i måndags.

Det har förekommit uppgifter om att någon som dödades vid konfrontationen mellan irakiska armén och lägerinvånarna skulle vara svensk medborgare.

Utrikesminister Carl Bildt uttrycker oro över det som inträffat i Ashraflägret.

– Vi har begärt mer information från de irakiska myndigheterna om vad som inträffat i det här fallet och uttalat vår oro. Det har ju varit en laddad situation ganska länge, det här är ju gamla Saddam-trogna som finns där också vilket gjort att spänningarna varit rätt betydande, säger Bildt till TT.

Källa:TT-Reuters

 

Kräver slut på våld mot protester

Publicerad: 2011-04-12

Bagdad. Myndigheterna i Irak måste sluta använda våld mot fredliga demonstrationer. Det kräver Amnesty International, åtta år efter att Saddam Husseins regim fallit.

– Det är hög tid att irakier tillåts utöva sin rätt till fredliga protester utan att drabbas av säkerhetsstyrkornas våld, säger Malcolm Smart, Amnestys chef i Mellanöstern.

Organisationen anklagar både myndigheterna i Bagdad och det kurdiska självstyret för att ha dödat demonstranter.

Källa:TT-AFP

 

Dödligt våld i Camp Ashraf

Publicerad: 2011-04-08

Baquba. Minst tre personer dödades när irakisk militär drabbade samman med en iransk oppositionsgrupp i ett läger norr om Bagdad på fredagen.

Talespersoner för gruppen Folkets mujahedin säger att en massaker har förövats mot civila invånare i lägret, och hävdar att minst 22 människor dödades när irakierna anföll med militärfordon. En av de döda sägs vara en svensk medborgare.

En grupp svensk-iranier, anhöriga till Camp Ashraf-invånarna, demonstrerade på fredagsmorgonen utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm med anledning av attacken mot lägret.

– De har kommit in i bostadsområden, skjutit med kanoner och automatvapen och kört över folk med pansarfordon. Och USA gör ingenting fast regeringen är ansvarig för beskyddet av invånarna, säger gruppens talesperson Hanif Asyabani som också har sin tvillingbror i lägret.

Enligt Iraks militär dödades tre personer i sammanstötningar med stenkastare i lägret.

Det finns inga oberoende rapporter om vad som hänt i Camp Ashraf under morgonen.

Videofilmer och bilder som Folkets mujahedin skickat visar kravallutrustade soldater och fordon som rycker fram, och skadade personer som bärs bort.

Anhöriggruppen har kontakt med invånarna i lägret främst via olika webbsidor och då och då satellittelefon. De vanliga telefonlinjerna uppges vara brutna. Gruppen kräver att den amerikanska regeringen stoppar "massakern".

– Vi vill också att den svenska regeringen tydligt fördömer attacken mot försvarslösa flyktingar i lägret.

Camp Ashraf har cirka 3 500 invånare. Folkets mujahedin grundades 1965 i opposition mot shahen av Iran, och har fortsatt sin motståndskamp mot det islamiska styret i Iran efter revolutionen 1979.

Camp Ashraf, cirka åtta mil norr om Bagdad, grundades på 1980-talet, då Saddam Husseins Irak låg i krig med Iran, som en bas för gruppens verksamhet.

USA lovade efter invasionen av Irak 2003 amerikanskt beskydd åt lägret om invånarna lät sig avväpnas. Så skedde också och iranierna fick amerikanska skyddspass. Men när Irak övertog kontrollen över lägret 2009 sade USA att saken är en intern irakisk angelägenhet.

Källa:TT-AFP

 

Irakier i protest mot våld i Bahrain

Publicerad: 2011-03-18

Baquba. Över 5 000 irakier demonstrerade i provinsen Diyala i Irak på fredagen och fördömde Bahrains brutala nedslag mot de av shiamuslimer ledda protesterna.

– Tusentals frivilliga ber den irakiska regeringen att släppa i väg dem till Bahrain för att stödja sina bröder där, sade en religiös ledare i staden Jadidat al-Shat med en stor andel shiamuslimer i befolkningen.

I Baquba krävde demonstranter att de utländska trupperna lämnar Bahrain.

Källa: TT-AFP

 

Sprängdåd vid militärbas i Irak

Publicerad: 2011-03-14

Kanaan. Minst nio personer dödades på måndagen när en självmordsbombare körde en lastbil fylld med sprängmedel in i en militäranläggning i Kanaan i Diyalaprovinsen, sju mil nordöst om Iraks huvudstad Bagdad. Ytterligare minst 14 har skadats, enligt en säkerhetskälla till AFP.

Mannen rammade en vägspärr och körde in sitt fordon i en byggnad där flera militärer låg och sov. Huset totalförstördes i explosionen. Fler troddes befinna sig under rasmassorna.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Civila dödade i sprängdåd i Irak

Publicerad: 2011-03-06

Basra. En vägbomb avsedd för en amerikansk militärkonvoj exploderade på söndagen norr om Basra i södra Irak, och dödade minst sex personer som befann sig i en civil buss i närheten, flera av dem kvinnor och barn. Ett dussintal andra skadades, enligt en provinsföreträdare till Reuters.

Trots att våldet i Irak sjunkit kraftigt är fortfarande attacker av det här slaget vanligt förekommande och i februari dödades 197 personer runtom i Irak.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Tusentals protesterade i Irak

Publicerad: 2011-03-04

Bagdad. Tusentals människor samlades i dag i städer över hela Irak för att protestera mot arbetslöshet, korruption och bristande sociala förhållanden.

I huvudstaden Bagdad hade cirka 2 000 personer samlats. Slagorden skallade, bland annat kallades premiärminister Nuri al-Maliki för en lögnare, och på banderoller frågade sig demonstranter: "Vart har folkets olja tagit vägen?"

Aktivisten Riyadh Abdullah sade till AFP att de kämpar för frihet och demokrati:

– Varje dag naggas våra friheter i kanten av religiösa partier, de tar bort meningen med demokrati.

Förra veckan genomfördes protester på över 17 platser i landet och 16 människor dödades. Folkets klagomål som gäller samhällsfunktioner och korruption fick premiärminister Nuri al-Maliki att ge sin regering 100 dagar för att få ordning på landet.

Irak är världens fjärde mest korrumperade land, enligt Transparency International.

TT-AFP

 

Körförbud inför irakiska protester

Publicerad: 2011-03-04

Bagdad. Säkerhetsstyrkor har åter spärrat av centrala Bagdad och andra större städer i Irak inför planerade massdemonstrationer.

Vid åttatiden på morgonen svensk tid hade ett par hundra demonstranter samlats och fler var på väg till fots till Befrielsetorget, namne med det egyptiska Tahrirtorget som var fokuspunkt för revolten i landet.

Liknande samlingar skedde på andra platser i landet, bland annat den heliga staden Najaf i centrala Irak och hamnstaden Basra i söder.

Förra veckan genomfördes protester på över 17 platser i landet och 16 människor dödades. Folkets klagomål som gäller samhällsfunktioner och korruption fick premiärminister Nuri al-Maliki att ge sin regering 100 dagar för att få ordning på landet.

Irak är världens fjärde mest korrumperade land, enligt Transparency International.

Källa: TT-AFP

Självmordsbomb i Irak

Publicerad: 2011-03-03

Ramadi. Nio personer dödades av en självmordsbomb på ett statligt bankkontor i Haditha i nordvästra Irak på torsdagen.

Enligt en poliskälla hade folk samlats vid banken för att få ut sina löner när bombaren slog till.

Till AFP sades att tre av de döda var poliser, medan Reuters fick besked om att sex soldater fanns bland de döda.

Källa: TT-AFP-Reuters

Attack mot oljeraffinaderi i Irak

Publicerad: 2011-02-26

Misstänkta al-Qaida-män slog ut över elva miljoner liter bensin

Oljeraffinaderiet i norra Irak producerar över 11 miljoner liter bensin om dagen.

I dag attackerades det av misstänkta al-Qaida-män och stängdes ner.

Minst fyra personer dödades.

Attacken inträffade mot oljeraffinaderiet Baiji, 18 mil norr om Bagdad. Flera bomber ska ha detonerat och en kraftig brand uppstod i raffinaderiet.

Minst en person sköts till döds av angriparna och tre andra dödades i attacken – en av dem av rökförgiftning.

Troligen al-Qaida

Baijiraffinaderiet kontrollerades för några år sedan av al-Qaida, men återtogs av den irakiska staten med hjälp av USA.

Dagens attack utfördes med all sannolikhet av al-Qaida-män.

– Raffinaderiet ligger i sunnitriangeln, där finns underlag för opposition mot den shiitiskt-dominerande regeringen, säger Jan Hjärpe, religionshistoriker och professor i islamologi.

Producerar 11 miljoner liter bensin

Al-Qaida har tidigare varit starka i regionen med har på senare år slagits tillbaka.

– Då krävs de att de gör något sånt här spektakulärt för att försöka komma åt regeringen, säger Jan Hjäpre.

Det stora oljeraffinaderiet Baiji är ett av Iraks tre viktigaste. Det drivs normalt med 70 procent av sin kapacitet men producerar hela 11 miljoner liter bensin, 7 miljoner liter bensen och 4,5 miljoner liter fotogen om dagen.

Källa:Aftonbladet

Iraks regering får 100 dagar på sig

Bagdad. Iraks premiärminister Nuri al-Maliki har givit sin regering 100 dagar på sig att få landet på fötter - eller ställas inför "förändringar". Uttalandet kom efter folkliga protester i landet, en resonans av revolterna i arabvärlden. Till skillnad från dessa kräver dock de irakiska demonstranterna ett fungerande samhälle och ett slut på korruptionen, snarare än regeringens avgång.

al-Maliki ger nu sina ministrar i uppdrag att ställa saker till rätta.

Källa:TT-AFP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.