Utvecklingen i Oman

 

Omansk protest efter fredagsbönen

Publicerad: 2011-04-22

Salala. Omkring 3 000 demonstranter begav sig ut på gatorna efter fredagsbönen i Omans sydliga hamnstad Salala. Det blev en av de största manifestationerna för reformer hittills sedan spridda protester började höras i sultanatet för två månader sedan.

Böneledaren samlade sin skara på en bilparkering mittemot guvernörens kansli i stället för i moskén.

– Det omanska folket drar sig inte för att protestera så länge det behövs för reformer, sade böneledaren Amer Hargan.

Källa:TT-Reuters

 

Nya protester i Oman - en dödad

Publicerad: 2011-04-01

Muskat. Hundratals omanska demonstranter, som krävde arbete och bättre löner, drabbade på fredagen samman med säkerhetsstyrkor i staden Sohar. En man dog efter att ha blivit skjuten i huvudet med en gummikula, uppgav regeringskällor.

Vittnen sade att protesten skingrades med hjälp av vattenkanon och varningsskott och demonstranter svarade med stenkastning. De som organiserat protesten uppgav att de väntade sig större protester på lördagen.

Källa: TT-Reuters

 

Ny regering i Oman efter protester

Publicerad: 2011-03-07

Muscat. Omans härskare sultan Qaboos lät på måndagen, efter veckor av demonstrationer, genomföra en stor regeringsombildning. Beskedet var väntat sedan sultanen gav två ministrar sparken i lördags.

Demonstrationer har hållits mot korruption och för låg demokratiseringstakt i gulfstaten. I förra veckan miste en demonstrant livet, men i övrigt har Oman besparats våldsamheter.

Oman har inget egentligt parlament, bara en rådgivande församling.

Källa: TT-AFP

Omansk militär sköt varningsskott

Publicerad: 2011-03-01

Sohar. Omanska soldater sköt varningsskott i luften och skadade en person när de löste upp en folksamling som krävde politiska reformer nära hamnen i Sohar på tisdagen.

– Många sprang. Mannen som blev skjuten försökte lugna ner armén, sade en anonym demonstrant.

Trafiken flöt på som vanligt till hamnen i Sohar som blockerades av demonstranter under måndagen. Vid intilliggande Jordglobstorget vakade fem bepansrade fordon, men inga demonstranter syntes till.

Källa: TT-Reuters

Sex döda i protester i Oman

Publicerad: 2011-02-28

Sohar. Sjukhuskällor uppgav på söndagen att sex människor dödats när polis sköt med gummikulor mot demonstranter i Oman. Men myndigheter i landet säger på måndagen att endast en person dödats.

Oroligheterna i Oman fortsätter skörda dödsoffer. Vägarna till industristaden Sohar i det lilla sultanatet vid Persiska viken har blockerats av demonstranter som kräver politiska reformer. En livsmedelsbutik i närheten sattes i brand, berättar ögonvittnen.

Tidigare i februari har små fredliga demonstrationer antytt att den arabiska folkresningen kan vara på väg till Oman.

– Vi vill att vinsterna från oljeproduktionen fördelas jämnt bland befolkningen! Vi vill ha färre utländska arbetare så att fler jobb kan skapas åt omanier! ropade en av demonstranterna i en megafon.

Demonstranter fanns även på plats vid den centralt placerade Glob-rondellen, där polisen öppnade eld mot stenkastande demonstranter i söndags. Spåren av oroligheterna var tydliga med bråte på trottoarerna och sönderslagna kontorsfönster. "Folket är hungrigt" och "Ned med förtrycket" löd klottret på en staty.

– Det finns inga jobb, ingen yttrandefrihet. Folket har tröttnat och vill ha jobb. Folk vill ha ett slut på korruptionen, sade 30-årige Ali al-Mazrui.

Officiellt hävdar myndigheterna i landet att endast en person dödats.

– Det är bara en, sade hälsominister Ahmed bin Mohammed al-Saidi till Reuters på måndagen.

Enligt ministern skadades 20 personer i protesterna.

Källa: TT-Reuters

Dödligt gatuuppror även i Oman

Uppdaterad 27.02.2011 17:52

Myndighetsbyggnader stacks i brand och flera dödsoffer rapporterades när arabvärldens gatuprotester på söndagen spred sig till Oman. Det vanligtvis så lugna sultanatet har ett viktigt strategiskt läge vid Persiska viken.

Oman är ett av få länder i arabvärlden och Mellanöstern det har varit nästan helt tyst om under de rasande folkuppror som de senaste månaderna har fällt minst två diktatorer i regionen.

Men i helgen rapporteras oroligheter både från industristaden Sohar, 20 mil nordväst om huvudstaden Masqat, och hamn- och turiststaden Salalah längst i söder.

I Sohar kallades säkerhetsstyrkor in mot växande demonstrantskaror i lördags. Och när demonstranterna på söndagen gav sig på en polisstation svarade polis och militär med gummiklädda kulor. Minst två demonstranter dödades.

Charter till Salalah

Efter gatustriderna stod både polisstationen och en intilliggande statlig byggnad i brand, sade vittnen till Reuters. Vägspärrar har enligt vittnena upprättats längs den cirka 20 mil långa kustvägen mellan Masqat och Sohar.

Från Salalah, över 100 mil söder om Masqat, är rapporterna luddigare. Demonstranter har enligt Reuters slagit läger vid en provinsguvernörs kontor, men hur myndigheterna reagerar framgår inte.

Sultanatet har en gryende turismsatsning koncentrerad kring Salalah, som ligger nära gränsen till Jemen på Omans sydkust. Bland andra svenska Solresor har chartertrafik till Salalah.

Vid Hormuzsundet

Tidigare i februari har små fredliga demonstrationer antytt att den arabiska folkresningen kan vara på väg till Oman.

Sultan Qabus ibn Said har reagerat genom att bland annat höja minimilöner med nästan 50 procent till 200 rial, motsvarande drygt 3 300 kronor i månaden.

Med sitt läge vid Hormuzsundet, sjövägen mellan Persiska viken och Indiska oceanen, är Oman ett viktigt land för omvärldens energiförsörjning. Iran har hotat att stänga Hormuzsundet, vilket vore ett dråpslag för den globala oljehandeln, om västvärlden beter sig för aggressivt mot regimen i Teheran.

Källa: GP

Protester nu också i Oman

27.02.2011 15.43

Protesterna i arabvärlden har nu också spridit sig till Oman. Demonstrationer har pågått i industristaden Sohar, nordväst om huvudstaden Muscat, i två dagar.

Polisen har enligt ögonvittnen beskjutit stenkastande demonstranter med både tårgas och gummikulor. Nyhetsbyrån Reuters citerar ett ögonvittne som säger att två personer dödades i dagens oroligheter.
En polisstation och en regeringsbyggnad uppges ha stuckits i brand i staden.
Demonstranternas främsta krav är arbete och ett slut på korruptionen.
Sultanen i Oman har suttit vid makten sedan 1970. USA har flera militärbaser i landet, som med sitt läge har strategisk betydelse både vad gäller oljetransporterna och säkerhet.

Källa: YLE

Fakta: Oman

Arabvärldens äldsta självständiga land. Släkten al-Said har styrt sedan 1744. Den nuvarande sultanen, Qabus ibn Said, kuppade bort sin far 1970. Nu är han själv 70 år och har inga uppenbara arvingar.

Ytan är 300 000 kvadratkilometer. Den 170 mil långa kusten ligger mestadels mot Omanviken – som förbinder Hormuzsundet med Indiska oceanen – men har också en flik mot Persiska viken.

Ekonomin domineras totalt av oljan, men försök görs att bredda den. Bland annat satsas på turism. Sedan några år går det paketresor till lyxhotell i södra Oman från Sverige och andra europeiska länder.

(TT)

Börsen

Muscat Stock Exchange, Oman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.