Utvecklingen i Bahrain

Spänd årsdag i Bahrain

Publicerad 14 februari 2012

Dubai. Polisen i Bahrain skingrade på tisdagen demonstranter som försökte ta sig till den tidigare Pärlrondellen - huvudplats för de protester mot kung Hamads styre som inleddes exakt ett år tidigare, den 14 februari 2011.

– Ner med Hamad! ropade demonstranter i shiamuslimskt dominerade byar söder om huvudstaden Manama, enligt ögonvittnen.

Oppositionen har manat till nya protester kring årsdagen.

Källa:TT-AFP

 

Våldsamt inför årsdag i Bahrain

Publicerad 13 februari 2012

Kravallpolis och demonstranter har drabbat samman i Bahrain inför årsdagen av början på fjolårets protester mot kungaväldet.

Ögonvittnen uppger att "många" skadades när polisen tog till tårgas mot hundratals demonstrerande i olika shiamuslimska områden sent i söndags och under natten mot måndagen.

Efter att ha inlett sina demonstrationer den 14 februari i fjol slogs till sist protesterna i Bahrain hårdhänt ned av myndigheterna, med hjälp av saudiska trupper.

Källa:TT

 

Bahrain erkänner övervåld

Publicerad 21 november 2011

-Tyvärr har det förekommit övervåld och felbehandling av intagna.
Så löd ett meddelande från regimen i Bahrain på måndagen.

Meddelandet kom två dagar innan en utredning av det hårda nedslaget mot protesterna tidigare i år offentliggörs.

Över 40 människor har dödats i oron som började i februari, när tusentals bahrainare som inspirerades av upproren i Egypten och Tunisien tog över Pärlrondellen i huvudstaden Manama.

Tjugo åtal har väckts mot de misstänkta, enligt regimen.

Källa:TT

 

Dom mot Bahrainsvensk fastställd

Publicerad: 2011-09-28

Stockholm. En appellationsdomstol i Bahrain fastställde på onsdagen domen mot en svensk och 20 andra personer som dömts för inblandning i revolten tidigare i år.

Den svenske medborgaren Mohammed Habib al-Muqdad är en av dem som fått livstids fängelse för terrorbrott och försök att störta regimen.

Enligt Gulf News fastställde en högre instans på onsdagen domarna som en militärdomstol utfärdade i juni.

Svensk ambassadpersonal har kunnat följa processen på plats i Manama.

al-Muqdadi, som har både svenskt och bahrainskt medborgarskap, är i 50-årsåldern och greps under de stora demonstrationerna mot kungahuset i Bahrain i februari. Han släpptes ett tag som ett led i myndigheternas försök att blidka protesterna, men greps sedan på nytt när regimen bestämde sig för att stävja upproret med våld.

I maj dömdes han en första gång till 20 års fängelse, anklagad för delaktighet i kidnappandet av en polis. Att straffet sedan kortades till fem års fängelse spelade ingen roll när han vid en andra rättegång i juni dömdes till livstid, för vad som påstods vara "terroristverksamhet" med avsikt att fälla landets ledning.

– Det är en politisk dom. Regimen försöker stoppa dem för att de är aktiva och försöker arbeta för demokrati, sade en ledande människorättsaktivist i landet till TT efteråt.

Flera organisationer har vittnat om att al-Muqdadi och de andra fängslade torterats inför rättegångarna. I förra veckan inledde flera av fångarna en hungerstrejk i protest mot behandlingen.

Danmarks utrikesminister Lene Espersen fördömer domen.

– Det hårda straff som fastställts i dag är djupt oroande. Det är en mycket hård dom mot en person som givit uttryck för sin politiska mening, säger Espersen enligt Ritzau.

– Vi kommer från dansk sida fortsätta att insistera på att Bahrain till fullo respekterar de mänskliga rättigheterna, säger hon vidare.

Källa:TT

 

Dömd svensk hungerstrejkar i Bahrain

Publicerad: 2011-09-25

Stockholm. Den svensk som, efter att ha deltagit i vårens protester i Bahrain, dömdes till livstids fängelse för att ha försökt störta regimen hungerstrejkar nu, uppger bahrainska människorättsaktivister för TT.

Mannen, som är en shiitisk skriftlärd och politisk aktivist, ska enligt domen ha kidnappat en polis.

Ytterligare en man med svensk anknytning är frihetsberövad i Bahrain. Han har tidigare bott i Sverige och har permanent uppehållstillstånd.

Totalt hungerstrejkar 14 människor som fängslats under våren "i solidaritet med demokratirörelsen" och mot den "brutala kväsningen" tidigare i veckan då regimstyrkor med våld skingrade demonstranter.

Källa:TT

 

Svalt intresse för val i Bahrain

Publicerad: 2011-09-24

Dubai. Deltagandet verkade bli lågt när Bahrain på lördagen skulle gå till extraval för att fylla de stolar i parlamentet som gapar tomma sedan 18 ledamöter i våras sade upp sig på grund av kväsningen av demonstrationer. De tomma platserna har tillhört den ledande shiitiska oppositionsgruppen Al-Wefaq som nu bojkottar valet.

I fredags, inför valet, skingrade säkerhetsstyrkor hundratals demonstranter och enligt aktivister utsattes demonstranterna för omfattande våld.

Källa:TT-AFP

 

Bahrainska protestutredare stormades

Publicerad: 2011-08-16

Dubai. En kommission som utreder kväsningen av vårens protester i Bahrain stänger sitt kontor sedan det stormats av en arg folkmassa. Medieuppgifter om att kommissionen avser fria myndigheter för brott mot mänskligheten, något den förnekar, påstås ligga bakom ilskan. Utredningen ska dock fortsätta.

Minst 24 människor dödades under protesterna och ytterligare fyra gripna har dött i fängelse. En svensk har dömts till livstids fängelse efter protesterna.

Källa:TT-AFP

 

Opposition i Bahrain bojkottar val

Publicerad: 2011-08-13

Dubai. Bahrains största shiitiska oppositionsparti, al-Wifaq, bojkottar de fyllnadsval som ska hållas nästa månad. Valets syfte är att fylla de platser i parlamentet som står tomma sedan mars, då elva ledamöter avgick i protest mot att säkerhetsstyrkor dödat sju demonstranter när upproren i våras slogs ned.

Kungahuset i Bahrain är sunnimuslimskt, medan befolkningsmajoriteten är shiitisk. Shiiterna har länge anklagat regimen för förtryck och diskriminering.

Källa:TT-AFP

 

Opposition lämnar Bahrainsamtal

Publicerad: 2011-07-17

Dubai. Bahrains största oppositionsgrupp al-Wifaq lämnar de samtal om reformer som initierats av regimen i Bahrain. Den shiitiska gruppen har tidigare motvilligt deltagit i en "nationell dialog" med regimen som helt domineras av sunnimuslimer. Reformsamtalen var tänkta att bryta det politiska dödläget i landet som lett till omfattande protester.

Oppositionsgruppen al-Wifaq har endast tilldelats 35 av 300 platser vid samtalen.

Källa:TT-AFP

 

HRW: "Våldsamt förtryck" i Bahrain

Publicerad: 2011-07-06

Dubai. Bahrain har gjort sig skyldigt till en "kampanj av våldsamt förtryck", enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) som kräver ett slut på övergreppen.

"Bahrains styrande al-Khalifa-familj har genomfört en systematisk och genomgående kväsning för att straffa och skrämma regimkritiker", skriver gruppen.

Bahrain slog i våras ned protester och sedan dess har många oppositionella gripits, inklusive en svensk som dömts till livstids fängelse.

Källa:TT-AFP

 

Bahrainopposition öppnar för dialog

Publicerad: 2011-07-02

Dubai. Den shiamuslimska oppositionen i ö-nationen Bahrain uppger att den deltar i en "nationell dialog" med den sunnitiska regimen.

– Vi tänker inte sabotera förhandlingarna, däremot ska vi framföra folkets krav, sade representanten Khalil al-Marzoug.

Shiiterna är i majoritet i landet och de kräver bland annat att näste premiärminister är en shiamuslim. Den styrande kungafamiljen Al Khalifa är sunnimuslimsk och anklagas för att diskriminera shiiterna.

Källa:TT-AFP

 

Utländsk expertis granskar Bahrain

Publicerad: 2011-06-30

Manama. Den kommission som har fått i uppdrag av Bahrains kung att utreda protesterna i ö-nationen i våras, vilka brutalt slogs ner av regimen och saudiska trupper, kommer att få tillgång till officiella dokument och möjlighet att träffa vittnen i hemlighet.

Det meddelade regeringen på torsdagen.

Fem utländska experter inom människorättsfrågor och juridik, två med koppling till Internationella brottmålsdomstolen ICC, har anlitats. Hundratals aktivister är dock fängslade, däribland en svensk som fått livstid.

Källa:TT-Reuters

 

Svensk dömd till livstid i Bahrain

Publicerad: 2011-06-22

Stockholm. Den svensk som anklagats för försök att störta regimen i Bahrain har dömts till livstids fängelse, uppger människorättsgruppen Bahrain Center for Human Rights.

– Det är en politisk dom, säger Mohammed al-Maskati, ordförande för människorättsgruppen Bahrain Youth Society for Human Rights.

Bahrainska människorättsaktivister fördömer valet och säger att det varit både orättvist och politiskt.

– Regimen försöker stoppa dem för att de är aktiva och försöker arbeta för demokrati.

Flera av de åtalade har vittnat om brutal tortyr men domstolen har inte låtit dem föra fram anklagelserna. I stället har de officiella medierna hetsat folket mot de åtalade, säger al-Maskati.

– Läget för mänskliga rättigheter i Bahrain är nu mycket dåligt.

Svensken, shiamuslimsk skriftlärd och politisk aktivist, dömdes i maj till 20 års fängelse för att ha kidnappat en polis. Utrikesdepartementet uppger för TT att mannens tidigare dom sänkts från 20 till 5 års fängelse.

Gällande livstidsdomen låter kabinettssekreterare Frank Belfrage hälsa att utrikesdepartementet har noterat domen och att den har överklagats. UD kommer att fortsätta följa rättsprocessen nära.

Mannen är i 50-årsåldern och har dubbelt medborgarskap. Bahrain erkänner dock inte dubbla medborgarskap utan anser att han är en intern angelägenhet, vilket har gjort det svårt för svenska myndigheter att kontakta honom.

Bahrain är ett ö-kungadöme i Persiska viken, strax utanför Saudiarabiens kust. Majoriteten av befolkningen är shiamuslimer. Den styrande kungafamiljen al-Khalifa är dock sunnimuslimsk och anklagas för att diskriminera shiiterna.

Stora demonstrationer i våras slogs brutalt ned av regimen, som kallade in militär och polisstyrkor från Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Sedan dess har flera oppositionella ställts inför militärdomstol och fyra har dömts till döden.

Totalt dömdes 21 anklagade i dag. Bland de livstidsdömda finns även en dansk medborgare, rapporterar Ritzau.

Utrikesminister Carl Bildt (M), upptagen med möten i Paris i dag, har tidigare tagit upp fallet med sin bahrainske kollega.

Källa:TT

 

Fyra dömda till döden i Bahrain

Publicerad: 2011-04-28

Dubai. En militärdomstol i Bahrain har dömt fyra shiitiska demonstranter till döden och tre till livstids fängelse för mord på två polismän. De två poliserna dödades när bahrainska säkerhetsstyrkor slog ner en pro-demokratisk demonstration förra månaden, sade en talesman för den shiitiska motståndsgruppen Al-Wefaq till AFP. Ali Abdullah Hasan, Qasim Hassan Mattar, Said Abdul Jalil Said och Abdul Aziz Abdullah Ibrahim dömdes för överlagt mord.

Källa:TT-AFP

 

Bahrainsk småbarnsmor i hungerstrejk

Publicerad: 2011-04-14

Stockholm. I ett öppet brev till USA:s president Obama tillkännager en bahrainsk aktivist och mor till ett ettårigt barn sin hungerstrejk.

Sedan flera familjemedlemmar under våldsamma omständigheter gripits av säkerhetsstyrkorna bestämde sig 27-åriga Zainab Alkhawaja från Manama för att vägra äta tills släktingarna släppts.

Kvinnans far är en framstående människorättsaktivist som deltog i de protester som brutalt slogs ned av regimen tidigare i år.

Källa:TT

 

Tidning förbjuds i Bahrain

Publicerad: 2011-04-03

Manama. Regimen i Bahrain förbjuder den oppositionella tidningen al-Wasat och inleder en utredning mot den, meddelar statliga nyhetsbyrån BNA.

Tidningen som leds av Masur al-Jamri, tidigare aktivist under det shiitiska upproret på 90-talet, har varit kritisk mot regimen under oroligheterna i Bahrain, då 24 människor miste livet.

Anklagelserna är att tidningen farit med osanning och fabricerat uppgifter, bland annat om personer som utsatts för övergrepp.

Källa:TT-AFP

 

Bloggare frigiven i Bahrain

Publicerad: 2011-04-01

Manama. En av Bahrains mest framstående bloggare har frigivits, enligt nyhetsbyrån BNA. Gripandet av Mahmud al-Yusif fick hård kritik från amerikanskt håll i onsdags.

– Vi är mycket oroad över rapporterna om hans frihetsberövande. Han är en framstående och respekterad bloggare, sade Mark Toner, UD:s talesperson.

Ytterligare två nätaktivister ska enligt Toner vara gripna "på grund av att de uttryckt sina åsikter om den senaste tidens händelser i Bahrain".

Källa: TT-AFP

 

Bahrain ställer in flyg till Libanon

Publicerad: 2011-03-23

Manama. Bahrain ställer in alla flyg till och från Libanon. En orsak tros vara att Iran stöder shiitiska grupper i Libanon. I Bahrain har shiitiska demonstranter protesterat mot det sunnitiska styret sedan 14 februari.

Iran har starkt kritiserat Bahrain för att man med hjälp av utländska trupper slagit ner demonstrationerna som ägt rum i landet.

Statliga Gulf Air meddelar också att man ställer in alla flygningar till och från Irak och Iran den 31 mars.

Käll: TT-Reuters

 

Spänd stämning i Bahrain

Publicerad: 2011-03-21

Manama. I Bahrain är stämningen spänd sedan kungen sagt att försöken att störta honom misslyckats.

Bahrains kung Hamad bin Isa al-Khalifa sade att "den utländska sammansvärjningen" mot hans kungadöme hade misslyckats och tackade soldaterna som tagits in från grannländerna för att de hjälpt till att få slut på oroligheterna efter veckor av protester.

En utländsk sammansvärjning har underblåsts under 20 till 30 år tills tiden var mogen för de omstörtande planerna, sade han enligt den statliga nyhetsbyrån BNA.

Ahmad, boende i Manama, säger på telefon till TT att stämningen är spänd bland oppositionen. Han säger att människor har förts bort, antingen från sina hem eller vid kontroller:

– I vissa fall har de ringt familjen och sagt att de ska hämta kroppen. När familjer har kommit dit har man sagt att det var en bilolycka, och att familjen skulle skriva på.

Ahmad säger att tillslagen mot oppositionen, där många politiska ledare gripits, har slagit hårt och att många nu fruktar för sina och sina familjers liv. Han hoppas att protesterna på andra platser kan rikta uppmärksamhet även mot Bahrain, och att det finns hjälp från omvärlden även för bahrainierna:

– Man försöker att tänka på andra - det som händer i Japan är mycket tragiskt och i Libyen har de det mycket värre. Man får bara hoppas att de kan delegera lite mot Bahrain också.

Källa: TT-Reuters

 

Pärlmonumentet krossat

Publicerad: 2011-03-18

Manama. Myndigheterna i Bahrain lät i dag riva det stora Pärlmonumentet, som varit i fokus för protesterna i huvudstaden Manama.

Borrmaskiner och grävskopor gick loss på statyn tills den slutligen rasade samman i en hög av betong och stålbalkar.

Det vita monumentet restes under tidigt 80-tal för att markera tillblivelsen av Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) och ska symbolisera det gemensamma arvet för gulfstaterna. Pärlan i toppen är en också en symbol - regionens främsta dyrgrip innan oljan.

Hundratals bahrainier samlades tidigare i dag för att begrava en demonstrant som dödats under onsdagens huvudsakligen shiitiska protester. De sörjande bar svarta flaggor och bilder av den dödade Ahmed Fahran.

– Det här är en stor förlust. De kan säga vad de vill om oss men vi är inte våldsamma. Vi kommer aldrig att använda våld, sade Yousif Hasan Ali, som suttit i fängelse med Farhan i över två år.

Inga säkerhetsstyrkor fanns på plats vid begravningen.

Flera tusentals shiitiska bahrainier trotsade regeringens demonstrationsförbud och gav sig ut för att protestera mot regeringen i staden Draz efter fredagsbönen.

Källa: TT-Reuters

 

Oppositionsledare gripna i Bahrain

Publicerad: 2011-03-17

Manama. Bahrains säkerhetsstyrkor har gripit minst sex oppositionsledare i Bahrain. Utöver ledaren för den shiamuslimska Hag-rörelsen Hassan Mushaima, rör det sig om exempelvis ledarna för oppositionsrörelserna al-Wafa och Wa'ad, Abd al-Wahhab Hussein och Ibrahim Sharif.

– Två av dem klättrade över staketet för att komma in på vår gård. En gick fram och satte pistolen i ansiktet på Ibrahim och den andre gick till garaget för att släppa in alla andra. Sedan gick de omkring och slog sönder allt möjligt i huset, berättar Sharifs hustru Farida Ismail för Reuters.

Oppositionens parlamentsledamot Mattar Ibrahim bekräftade gripandena.

Samtidigt har nya sammandrabbningar har utbrutit i minst en shiitisk by utanför Manama, enligt AFP. Polisen ska också ha öppnat eld mot demonstranter väster om huvudstaden.

Pärlrondellen i huvudstaden Manama, som varit utgångspunkt för protesterna i Bahrain, var på torsdagen en plats för förödelse. Några trasiga tält stod kvar i gräset medan grävmaskiner tog hand om omkullvälta palmträd, efter att regimen rensat upp på torget dagen innan och fem människor dödats.

Ahmad, boende i Manama, säger på telefon till TT militären fortfarande håller det enda stora offentliga sjukhuset i sitt grepp, men att man har släppt de skadade som greps och hölls kvar vid sjukhuset.

En av de som greps var hans kusin:

– De har precis släppt ut skottskadade som de hade låst in på andra våningen. De har varit anhållna i över ett dygn, men jag fick precis veta att alla troligen släppts, säger han.

FN varnade på torsdagen för "chockerande och olagliga" övergrepp i Bahrain. Oppositionella har gripits under vapenhot i nattliga räder, beväpnad polis håller vakt vid sjukhuset i Manama och det förekommer uppgifter om att myndigheterna misshandlat vårdpersonal och att skadade nekats vård.

Med anledning av oroligheterna och säkerhetsläget i landet avråder svenska utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Bahrain.

Tidigare avråddes endast icke-nödvändiga resor men UD bedömer nu att läget försämrats ytterligare. Den som vistas i landet får rådet att undvika folksamlingar och demonstrationer.

Källa: TT

 

Flera uppges ha dödats i Manama

Publicerad: 2011-03-16

Manama. Bahrainska styrkor i arméfordon, understödda av helikoptrar, gick i morse till våldsamt angrepp mot demonstranterna i Bahrains huvudstad.

Stridsvagnar och trupptransportfordon är nu på eftermiddagen på väg mot Budaya-gatan där oppositionen manat till protester, rapporterar Reuters.

Ahmad, som deltagit i de bahrainska protesterna i Manama, beskriver på telefon för TT hur landet är i "totalt skräck". Han säger att polisen konfiskerar ambulanser och att privata bilar används för att frakta de skadade som strömmar in till sjukhusen.

– Det är massor av skottskadade, både av hagelgevär och av skarpa skott, säger han.

Eskalationen i våld kom som en överraskning säger han, efter att regimen talat om dialog med oppositionen. Snart därefter kom de utländska soldaterna och Ahmad säger att folk är förtvivlade.

Ahmad säger att de är desperata efter hjälp från FN.

– Vårt enda hopp är internationell inblandning och det känns som om alla blundar för det som händer här nu. Det är på väg mot en liknande situation som i Libyen, vi är inte där men vi är på god väg dit. Oppositionen där har i alla fall vapen, vi har ingenting.

Tre demonstranter och två poliser har dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor under onsdagen, uppger oppositionen samt officiella källor i landet.

Mohammed, en demonstrant i Bahrain säger på telefon till TT att armén i stormade rondellen i morse klockan sex lokal tid med pansarbilar, jeepar och helikoptrar.

– I en närliggande by sköt de på oss med skarp ammunition och vi fick flytta de skadade till kliniker. Men de var inte förberedda för sådana skador, inklusive människor som skjutits i huvudet. Där jag var blev minst 18-19 skadade.

Enligt honom är de tusentals som skadats och minst fem människor som har dött. Mohammed kallar det ett folkmord.

– De har bränt ned tälten i rondellen och finkammar nu byar på jakt efter demonstranter. De griper eller skadar dem.

Bahrainska säkerhetsstyrkor i arméfordon understöddes av helikoptrar när de började riva de tillfälliga vägspärrar som demonstranterna byggt för att hindra framfart i Manamas finansdistrikt. Tusentals demonstranter som bott i läger vid Pärlmonumentet blev utfösta under morgontimmarna. Skott och små explosioner hördes.

Utegångsförbud har utfärdats i "flera områden" av Manama från klockan fyra på eftermiddagen till fyra på morgonen, lokal tid, rapporterar Reuters.

Farid Ramadan, författare i Bahrain, säger att läget i Manama är mycket allvarligt:

– Jag kan bara säga det på ett sätt: Regimen kommer att döda alla. Alla människor som är i pärlrondellen dödas och de river ned hela området.

Sjukhuskällor bekräftade tidigare under förmiddagen att minst två demonstranter dödats på onsdagsmorgonen.

Samtidigt som människor flydde ut ur staden steg svart rök från den till stor del shiitiska förorten Sanabis. Källan till röken var okänd.

Under tisdagen anlände omkring 1 000 soldater från grannlandet Saudiarabien och cirka 500 poliser från Förenade arabemiraten. Iran kallade truppförstärkningarna för en invasion och det gjorde även företrädare för oppositionen, som drivit en protestkampanj mot kung Hamad och den övriga kungafamiljen som håller de flesta höga poster i landet.

Den svenske folkrättsprofessern Ove Bring anser att regimen i Bahrain bryter mot folkrätten genom att kalla in utländska styrkor.

– Principen om folkets självbestämmanderätt ska gälla fullt ut. Ett folk ska ha rätt att påverka den interna utvecklingen i den stat där de bor. I det läget ska man inte be om utländsk militär hjälp för att kväsa ett uppror eller fredliga demonstrationer inom det egna territoriet, säger Bring till TT.

Bahrain har en övervägande shiitisk befolkning som är missnöjt med vad den anser är diskriminering och allmänt dåliga levnadsförhållanden.

Två bahrainska poliser som blivit påkörda av demonstranter i bilar i hög fart avled på onsdagen. Det var oklart hur många som skadats i utrensningen av Manama.

Bahrain meddelade också på onsdagen att börsen i landet håller stängt tills vidare.

Källa: TT-AFP

 

Hundratals skadade i Bahrain

Publicerad: 2011-03-15

Washington/Manama. Över 200 människor ska ha skadats i sammandrabbningar i Bahrain, uppger sjukhuskällor till Reuters. Kung Hamad har utfärdat undantagstillstånd i landet gällande i minst tre månader, uppgav statlig tv i dag.

Samtidigt kom uppgifter om att en demonstrant ska ha dött av skador i huvudet som han fick i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor i byn Sitra i söder. Det är det andra rapporterade dödsfallet i oroligheterna sedan i februari. Tidigare under dagen kom rapporter om att en medlem ur Bahrains säkerhetsstyrka dödats när han blev påkörd av en demonstrant i bil i landets södra del, uppger inrikesministeriet.

Kung Hamad har "beordrat chefen för Bahrains försvarsstyrkor att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda landets och dess medborgares säkerhet". Utländska trupper har kommit till landet för att skydda den sunnimuslimska kungaregimen, i den shiadominerade ö-staten.

Under eftermiddagen marscherade tusentals demonstranter i Manama på väg mot den saudiska ambassaden, uppger AFP.

Enligt inrikesministeriet har "grupper av vandaler" öppnat eld med automatvapen mot poliser söder om huvudstaden Manama. Inga skador ska dock ha rapporterats därifrån. Polisen ska ha börjat öppna upp vägar som blockeras av demonstranter i shiitiska regioner i syd, enligt AFP. Däremot har inget beslut fattats om den så kallade Pärlrondellen i Manama, som är centrum för protesterna.

USA och FN manar till återhållsamhet, sedan Saudiarabien skickat in trupper i grannlandet Bahrain till stöd för den sunnitiska kungafamiljen som brottas med ett folkliga protester.

Den shiitiska oppositionen har kallat det en invasion, men varken USA eller FN uttrycker sig så och de manar till undvikande av våld.

Intåget av utländska styrkor i Bahrain är "oacceptabelt", enligt Iran. En talesman för regimen i Iran säger till Reuters att det kommer att "komplicera situationen".

I söndags använde kravallpolis tårgas och gummimantlad ammunition mot demonstranter som kräver politiska reformer. Att 1 000 soldater från Saudiarabien och 500 poliser från Förenade arabemiraten sedan dess anlänt har av oppositionen kallats för en "krigsförklaring".

USA avråder medborgare från resor till Bahrain och uppmanar dem som befinner sig där att lämna landet, på grund av oroligheterna, skriver Reuters.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Utländska styrkor i Bahrain

Publicerad: 2011-03-14

Manama. Bahrain har tagit hjälp av styrkor från grannländerna i samarbetsorganet GCC för att "upprätthålla ordningen och säkerheten".

Det uppgav Nabil al-Hamer, rådgivare till det styrande hovet, enligt tv-kanalen al-Arabiya i går.

"Deras uppdrag kommer att begränsas till att skydda viktiga faciliteter, som olje-, el- och vattenanläggningar och finans- och bankfaciliteter", hette det i den regimknutna tidningen Gulf Daily News.

Militärfordon från Saudiarabien syntes i dag passera bron till Bahrain, rapporterar vittnen för Reuters.

Fler än 1 000 soldater från Saudiarabien har anlänt till Bahrain, uppger saudiska tjänstemän för AFP.

Samtidigt uppges hundratals demonstranter ha samlats vid tillfälliga vägavspärrningar vid Pärltorget i huvudstaden Manama.

All inblandning av utländska styrkor i Bahrain kommer att ses som ockupation och en krigsförklaring, sade företrädare för landets största oppositionsparti, al-Wifaq, enligt Reuters på måndagen.

Oppositionen träffade kronprins Salman al-Khalifa så sent som i söndags för att diskutera hur man ska kunna samtala sig ut ur krisen. Enligt oppositionen gavs då löften om att viktiga oppositionskrav på mer makt till parlamentet och myndighetsreformer skulle tas upp under samtalen.

Förenade Arabemiraten (UAE) har bestämt sig för att sända trupper till Bahrain för att hjälpa landet att upprätthålla säkerheten, sade en talesperson för UAE:s utrikesdepartement på måndagen.

Samtidigt riktade USA en varning till staterna vid Persiska viken och uppmanade dem att respektera det bahrainska folkets rättigheter. Varningen kom efter att Saudiarabien sänt soldater till Bahrain.

Källa: TT-Reuters

 

Shiiter i Bahrain kräver republik

Publicerad: 2011-03-08

Manama. Tre shiamuslimska organisationer i Bahrain har bildat en republikansk rörelse. De kräver att kungadömet Bahrain får ett demokratiskt och republikanskt statsskick, meddelade de i ett gemensamt uttalande på tisdagen.

Källa: TT-Reuters

 

Bahrains kronprins manar till lugn

Publicerad: 2011-03-07

Dubai. Bahrains kronprins varnar olika parter för att förvärra oroligheterna i landet och uppmanar till tålamod inför en nationell dialog. Protester mot landets regim kommer att tillåtas, om de är fredliga, sade han på måndagen i stats-tv.

– Protesterna får inte inkräkta på andra människors rättigheter, sade Salman bin Hamad bin Isa al-Khalifa.

En grupp demonstranter protesterade utanför USA:s ambassad i Manama och krävde kungens avgång samt demokrati.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Tusentals protesterar i Bahrain

Publicerad: 2011-03-06

Manama. Tusentals demonstranter i Bahrain samlades på söndagen utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Manama.

De ropade slagord och krävde att kung Hamad bin Isa al-Khalifa och hans farbror premiärminister Khalifa bin Salman al-Khalifa ska bort.

Protesterna som pågått i tre veckor hölls i samband med regeringens veckomöte, men det var oklart om mötet flyttats någon annanstans. Andra demonstranter fortsatte att uppehålla sig i tält vid Pärlmonumentet i staden.

Källa: TT-AFP

 

Muslimer i slagsmål i Bahrain

Publicerad: 2011-03-04

Manama. Polisen ingrep för att skilja sunni- och shiamuslimer åt, sedan de drabbat samman i staden Hamad i Bahrain på fredagen. Flera människor uppgavs ha skadats.

Händelsen i Hamad, som ligger söder om huvudstaden Manama, var den första i sitt slag sedan vågen av protester för politiska reformer kom i rullning i mitten av februari.

En sunni-dynasti styr över en majoritet av shiamuslimer i östaten.

Det fanns olika uppgifter om vad som utlöste slagsmålet.

Källa: TT-AFP

 

Fortsatta oroligheter i Bahrain

Publicerad: 2011-03-04

Manama. Sammandrabbningarna mellan shia- och sunnimuslimer i staden Hamad i Bahrain fortsatte i dag, uppger Reuters. Flera personer skadades och våldet avstannade först när kravallpolis kom till platsen.

Oroligheterna, som startade i går, är det första i Bahrain sedan polisens stormning av Pärltorget i huvudstaden Manama för två veckor sedan.

Oroligheterna utbröt samma dag som oppositionen sade sig vara beredd att starta diskussioner med regeringen. Landets shiamuslimska majoritet kräver en ny regering där de har inflytande och en ny grundlag. Landet styrs i dag av en sunnimuslimsk kungafamilj.

Källa: TT-Reuters

 

Strider i Bahrain

Publicerad: 2011-03-04

Manama. Sunni- och shiamuslimer drabbade samman i staden Hamas i Bahrain på torsdagen i de första striderna mellan de två grupperna sedan de stora demonstrationerna i huvudstaden för två veckor sedan.

Oroligheterna utbröt samma dag som oppositionen sade sig vara beredd att starta diskussioner med regeringen. Landets shiamuslimska majoritet kräver en ny regering där de har inflytande och en ny grundlag. Landet styrs i dag av en sunnimuslimsk kungafamilj.

Källa: TT-Reuters

Stor demonstration i Bahrain

Publicerad: 26 februari 2011

Tusentals demonstranter marscherade på lördagen i Bahrains huvudstad Manama i protest mot sin kung.

- Ner med Hamad, ner med Hamad! skanderade folkmassorna när de strömmade ut från Pärltorget och formade ett demonstrationståg som blockerade en större motorväg.

Sunnikungen Hamad bin Isa al-Khalifa styr i Bahrain över en shiitisk majoritet. Han har gjort försök att möblera om i regeringen och strött pengar över hushållen för att försöka lugna de upproriska stämningarna i landet.

En annan åtgärd är benådningen av shiitiska oppositionella. 24 män, som dömdes i oktober för terrorism, släpptes ur fängelse och även två exilledare - Haqs Hassan Mashaima och Said al-Shihabi, ordföranden för Bahrains islamiska befrielserörelse - benådades.

Mashaima, som befunnit sig i exil i London, anlände på lördagen till Manama och möttes av sina anhöriga på flygplatsen. Han kvarhölls tillfälligt på Beiruts flygplats på grund av en stående arresteringsorder från Interpol, innan libanesiska myndigheter fick ordning på benådningspappren och lät honom fortsätta sin resa till hemlandet.

- Vi vill ha en riktig konstitution. De lovade oss en förut och sen gjorde de som de själva ville, sade Mashaima till reportrar.

Källa: TT-Reuters

F1-premiären ställs in efter protester

Publicerad: 2011-02-21

Kan köras i november F1-premiären skjuts upp.

Det politiska läget i Bahrain är för osäkert.

Nu avgörs premiären i Australien den 27 mars.

I går pratade F1-gurun Bernie Ecclestone med Bahrains kronprins Salman ibn Hamad ibn Isa Al Chalifa. Då bestämde de att säsongspremiären skjuts upp:

– Det är viktigt för oss att koncentrera oss på våra nationella intressen och vi kan arrangera F1 vid ett annat tillfälle, säger kronprinsen.

Detta betyder även att de avslutande testerna som skulle ha genomförts i Bahrain den 3-6 mars flyttas. De körs i Barcelona den 8-11 mars.

Källa: Aftonbladet

80 till sjukhus i Bahrain

Uppdaterad 19 februari 2011

Mellan 60 och 80 personer har förts till sjukhus på lördagen efter att ha skadats av tårgas eller gummikulor, uppger en läkare i Bahrain för AFP.

Tusentals demonstranter i Bahrain återtog Pärlrondellen på lördagen, medan polisen svarade med tårgas för att sedan retirera.

Folket återtog torget efter det att Bahrains armé beordrats att dra sig tillbaka och pansarfordonen rullade från platsen. Demonstranterna tog bort taggtrådshinder och tryckte på från tre håll, skanderande – som egyptier gjorde på Tahrirtorget – "Folket vill att regimen ska falla", medan en del satte upp tält.

Polisen, som ersatt militären för att bibehålla ordningen, svarade först med tårgas men drog sig sedan tillbaka. Mellan 60 och 80 personer hade förts till sjukhus på lördagen efter att ha skadats av tårgas eller gummikulor, uppgav en läkare.

"Lycklig vi är tillbaka"

Bland demonstranterna fanns många kvinnor och barn som bar Bahrains rödvita flagga och banderoller med ordet "fred" skrivet på arabiska och engelska.
– Jag är lycklig över att vi är tillbaka, jag sade att vi skulle komma tillbaka, sade 23-årige Ibrahim till en AFP-reporter på torget där sammandrabbningar med polisen i torsdags fick dödlig utgång.

Kronprins Salman, som i fredags utlovat nationell dialog så fort lugnet var återställt, sade i ett uttalande att han beordrat all militär att lämna gatorna "med omedelbar verkan". Han bad också folkmassorna att lämna torget.

Samtidigt växte trycket på kungadömet att förhandla med den shiitiskt ledda oppositionen, som har krävt regeringens avgång och att soldaterna dras tillbaka innan man förhandlar med kungen. Enligt det dominerande shiapartiet al-Wifaq skadades 95 människor i fredags, av dem var tre "kliniskt döda".
– Att ersätta soldater med kravallpolis som skjuter mot demonstranter får våldet att eskalera, sade Jamil Kadhem från partiet och krävde rätten till fredliga demonstrationer.

Generalstrejk utlyst

Bahrains största fackliga organisation utlyste från och med söndagen en strejk i protest mot polisvåldet och för rätten till fredliga demonstrationer.
– Facket kallar till generalstrejk med start på söndag, om inte armén dras tillbaka från gatorna och fredliga demonstrationer tillåts utan att bli attackerade av säkerhetsstyrkor, hette det i uttalandet.

EU:s utrikesminister Catherine Ashton uppmanade Bahrains myndigheter att "respektera grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och mötesfrihet" i ett uttalande på lördagen.

USA:s president Barack Obama har personligen vädjat till Bahrains kung Hamad om återhållsamhet och fördömt regeringens våld mot demonstranterna.

Källa: TT-AFP

 

Bahrains opposition lämnar parlamentet

Publicerad: 17.02.2011

Tre människor dödades och 195 skadades när säkerhetsstyrkor i natt slog till mot demonstranter i centrum av Bahrains huvudstaden Manama, uppger landet hälsovårdsmyndigheter. Enligt oppositionen saknas omkring 60 människor efter polisaktionen.

Oppositionen anklagar myndigheterna för att ha förhindrat ambulanser från att hjälpa de skadade.
Oppositionsblocket al-Wefaq har beslutat lämna parlamentet i proest. al-Wefaq har 17 av de 40 platserna i parlamentet. Oppositionen kräver också att premiärminister Khalifa bin Salman al-Khalifa avgår.
Myndigheterna har förbjudit demonstrationer och militären har beordrats skärpa kontrollen i landet och återställa säkerheten. Invånarna uppmanas hålla sig borta stadens centrum och större folksamlingar har förbjudits.
Utrikesministrarna från arabstaterna kring Persiska viken möts i dag i Bahrains huvudstad Manama för att diskutera oron i Bahrain.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar statsledningen i Bahrain att inte bruka våld mot civila eller journalister. Också EU uppmanar myndigheterna i Bahrain att respektera medborgarnas rätt till fredliga demonstrationer.

Källa: YLE

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bahrain

UD avråder från icke nödvändiga resor till Bahrain

Börsen

Bahrain Stock Exchange, Bahrain

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.