Utvecklingen i Egypten

Val i Egypten i maj

Publicerad 29 februari 2012

Egypten ska hålla presidentval 23-24 maj, meddelade valkommissionen i Kairo på onsdagen.

Kommissionens chef Faruq Sultan sade på en presskonferens att egyptier utomlands kommer att kunna rösta 11-17 maj.

Andra valomgången planeras till 16-17 juni och segraren tillkännages den 21 juni.

Det kommer inte att bli någon internationell observation av presidentvalet, klargjorde Sultan.

Presidenten ska efterträda Hosni Mubarak, som störtades i februari 2011.

Källa:TT

 

Egyptisk armé på gator inför strejk

Publicerad: 2012-02-08

Kairo. Egyptens styrande militärråd meddelade på onsdagen att de tänker skicka ut mer soldater och fler stridsvagnar över landet inför en planerad strejk på lördag, årsdagen av president Hosni Mubaraks avgång.

Beskedet har uppfattats som en varning till aktivister som kritiserat militären hårt och krävt ett snabbare maktöverlämnande till en civil regering. Den av militären tillsatta premiärministern kallade strejkuppmaningarna del i en plan för att "störta staten".

Källa:TT-Reuters

 

Domar står fast i egyptisk mordhärva

Publicerad: 2012-02-07

Kairo. Fastighetsmagnaten och expolitikern Hisham Talaat Mustafa har förlorat en tre år lång juridisk kamp mot domen för mordet på den libanesiska sångerskan Suzanne Tamim.

Därmed måste Mustafa avtjäna 15 års fängelse, uppger rättskällor i Egypten. Han är dömd för att ha hyrt in polisen Mohsen al-Sukkari för att mörda Tamim. Sångerskan var tidigare älskarinna till Mustafa, och mordet beskrivs som ett svartsjukedrama.

al-Sukkari har dömts till livstids fängelse.

Källa:TT-Reuters

 

Våldsamma sammandrabbningar i Kairo

Publicerad: 2012-02-05

Kairo. Striderna mellan demonstranter och polis i Kairo gick i dag in på sitt fjärde dygn, med protester nära inrikesdepartementet.

Hundratals kravallpoliser blockerade kvarteren kring Egyptens inrikesdepartement i centrala Kairo för ungdomar beväpnade med stenar och molotovcocktails. Enligt inrikesminister Mohammed Ibrahim handlade det om ett försök att storma departementet, vilket demonstranterna förnekade.

Sammandrabbningarna underblåstes av att polis tidigare under dagen ingripit med tårgas och hagelgevär mot demonstranterna.

De regimfientliga protesterna i landet, utlösta av våldet vid en fotbollsmatch i Port Said som kostade 74 människor livet, har dödat minst tolv människor de senaste fyra dagarna. 2 500 människor har skadats, enligt nyhetsbyrån Mena.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Skattehuset i Kairo brinner

Publicerad: 2012-02-05

Kairo. Byggnaden där Egyptens skattemyndighet håller till sattes i brand av demonstrerande Kairobor sent på lördagen.

De regimfientliga protesterna i landet, utlösta av våldet vid en fotbollsmatch i Port Said som kostade 74 människor livet, har dödat tolv människor de senaste fyra dagarna.

Den officiella nyhetsbyrån Mena uppgav att 2 500 människor skadats.

Källa:TT

 

Egyptisk gasledning sprängd

Publicerad: 2012-02-05

Kairo. Gasledningen mellan Egypten, Israel och Jordanien utsattes åter för en sprängning på lördagskvällen.

Explosionen skedde väster om staden al-Arish i norra Sinai, uppger den egyptiska televisionen.

Vittnen i al-Arish sade att flammor kunde ses från staden.

Sprängningen är den första i år. Förra året utsattes gasledningen för minst sju liknande angrepp.

Källa:TT-Reuters

 

Fortsatta gatustrider i Egypten

Kairo. Delar av centrala Kairo beskrivs som ett stenbestrött slagfält efter de senaste dygnens fotbollsrelaterade gatuvåld.

Även på lördagen sköt polisen tårgas mot stenkastande demonstranter vid Tahrirtorget och inrikesdepartementet i Kairo. Nya dödsoffer rapporteras från gatustrider i staden Suez.

Tusentals människor, däribland hundratals poliser, har skadats i oroligheterna, som utlöstes av fotbollstragedin i Port Said i onsdags. Där dödades över 70 efter en ligamatch.

Källa:TT-AFP

 

Två dödade under Kairoprotester

Publicerad: 2012-02-03

Stockholm. Våldsamheterna mellan polis och demonstranter fortsätter i Kairo. Två personer har under dagen dödats i oroligheterna, rapporterar AFP.

I kväll kom uppgifter om att en byggnad som ligger nära det egyptiska inrikesdepartementet står i lågor, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kravallpolis har under dagen använt tårgas nära inrikesdepartementet i försök att skingra stenkastande demonstranter.

Två människor har dött sedan de inandats tårgas, uppger vårdpersonal för AFP. Båda offren fördes, från protesterna nära inrikesdepartementet, medvetslösa till sjukhus men kunde inte räddas.

Slagord riktas mot det styrande militärrådet men för många av demonstranterna är det nu en fråga om hämnd, både för de över 70 som dödades i onsdags och för offren för gårdagens sammandrabbningar.

Att just inrikesdepartementet blivit måltavla beror på att dess polis och säkerhetsstyrkor hade ansvaret för säkerheten vid fotbollsmatchen i onsdags.

– Inrikesdepartementet, som i huvudsak är polisen, är ansvarigt för att försvara folket och för att se till att inga vapen förs in, säger al-Ahly-supportern Mostafa Sheshtawy.

– Det är uppenbart att de är delaktiga i massakern genom att ha tillåtit det.

Demonstranterna i Kairo är fast beslutna att inte ge upp men oron för ytterligare våldsupptrappning från polisen växer, säger Sheshtawy.

– Jag vet inte hur detta kommer sluta, men jag tror att det beror mer på dem än på oss.

Skadade fraktas bort i en strid ström, antingen på bårar eller av de motorcykelburna frivilliga som blivit ett bekant inslag i protesterna kring Tahrir.

– Det är främst tre sorters skador, berättar Sheshtawy.

– De flesta har träffats av flygande stenar, av gummikulor eller andats in tårgas.

Minst två demonstranter sköts tidigare i dag ihjäl av egyptisk polis när en folkmassa försökte ta sig in på en polisstation i staden Suez.

– Vi har fått ta emot två demonstranter som skjutits ihjäl med skarp ammunition, sade en läkare på bårhuset dit kropparna fördes tidigt på fredagsmorgonen.

De omfattande protesterna utbröt efter onsdagens våldsutbrott på en fotbollsarena som kostade 74 människor livet.

När al-Masrys supportrar i onsdags stormade fotbollsplanen var det fortfarande frågan om ett i Egypten inte ovanligt våld mellan supportrar. Men med varje dag som går antar sammandrabbningarna en allt mer politisk dimension, enligt Mohamed Beshir, som skrivit en bok om Egyptens fotbollsfans eller "ultras".

– Det började som våld mellan fans, men sedan släppte polisen fram al-Masry-supportrarna, säger han i telefon från Kairo.

– Man ser på tv-bilder hur polisen bara står där utan att göra något.

Trots att det var al-Masrys fans som stormade planen så har ilskan från al-Ahlys supportrar nästan uteslutande riktats mot myndigheterna. Säkerhetsstyrkorna anklagas för att ha tillåtit, eller till och med arrangerat, våldet.

Under upproret i fjol stod al-Ahly Ultras i främsta ledet i strider mot polisen och det finns en lång historia av osämja.

– Ultras var den enda gruppen som var van att slåss mot poliserna redan innan revolutionen. De hade redan verktygen och vanan, säger Beshir.

Källa:TT

 

Våldsamt i Kairo efter arenatragedi

Hundratals skadade i nya kravaller

Publicerad 2 februari 2012

Egypten sörjer de 74 som dödades i Port Said men sorgen har också en politisk dimension. Supportrar kallar tragedin för polisens hämnd och ilskan mot de styrande generalerna är stor. I Kairo bröt våldsamheter ut mellan polis och frustrerade demonstranter.

Hundratals människor har skadats i de nya oroligheterna i Kairo, uppger myndigheter till tidningen The Guardian.

Totalt har, enligt en tjänsteman vid hälsodepartementet, 388 människor skadats varav de flesta av stenkastning eller när de andats in tårgas.

Enligt statlig tv har mer än 260 människor förts till sjukhus och över 100 personer vårdats på plats.

En folkmassa hade på eftermiddagen samlats på Kairos största tågstation. De väntade på sina anhöriga, återvändare från Port Said som i onsdags skakades av blodigt våld efter fotbollsmatchen mellan al-Masry och al-Ahly. Inte alla fick återse sina närstående i livet.
Skylda med filtar lastades kroppar av tåget medan sörjande ropade efter militärregeringens fall.

-Åt helvete med fotbollsmatchen, ropade Fatma Kamal som mist sin 18-åriga son, enligt Reuters reporter på plats.

Skottlossning och tårgas
Sorgetåget övergick i protestmarsch och snart var de tusentals, supportrar och andra som ville höja sina röster, som vände stegen mot parlamentet.

Fram på kvällen hördes skottlossning utanför inrikesdepartementet och polisen ska ha använt tårgas och gummikulor mot folkmassan. Enligt brittiska Sky news skadades minst 120 människor.

Rykten om vad som orsakat onsdagens tragedi, där 74 människor miste livet och hundratals skadades, spred sig som löpeld. Anklagande fingrar pekades åt flera håll men många kunde enas om den bristande säkerhet roll. De vanligen hårda visiteringarna var enligt ögonvittnen märkbart slappare och när våldet väl bröt ut stod säkerhetsstyrkorna och såg på.

Vissa pekade ut passiviteten som polisens hämnd mot al-Ahlys fans, deras "Ultras" som under fjolårets protester flera gånger stridit för upprorets sak. När ryttare på hästar och kameler i fjol stormade Tahrir-torget stod al-Ahly Ultras i främsta ledet.

-De var en stark kraft på Tahrir, sade ingenjören Mostafa Sheshtawy i telefon till TT samtidigt som slagord ekade i bakgrunden.

-Folk tror att de straffades för sina politiska ställningstaganden, speciellt av polisen.

Politisk ilska
I parlamentet samlades upprörda ledamöter för att diskutera tragedin. Flera politiker krävde att militärrådet som styr Egypten (SCAF) står till svars. Parlamentet beslutade om en utredning samtidigt som inrikesministern fick motta svidande kritik.

Militären, som enligt AFP avskedat guvernören och säkerhetschefen i Port Said, beklagade dödsfallen och svor att värna stabiliteten.
Polisens frånvaro i Egypten, förutom vid protester vilket aktivister syrligt påpekar, är överhuvudtaget källa till kritik från såväl politiker som privatpersoner. Valvinnarna Frihets- och rättvisepartiet anklagade både inhemska och utländska grupper för onsdagens våld, men riktade en särskild känga till polisen som de ansåg kunde ha stoppat våldet, en åsikt många fotbolls-supportrar delar.

-Just nu tror jag att de med ansvar för säkerheten, vare sig det är armén eller polisen, inte bryr sig, sade Mostafa Sheshtawy.

-De gör inte ens en procent av jobbet.

Källa:TT-SVT

 

Egypten: Militärrådet anklagas för arenavåld

Publicerad 2 februari 2012

Minst 74 människor har dödats och omkring tusen skadats i ett våldsamt tumult vid en fotbollsmatch i staden Port Said i nordöstra Egypten.

Landets styrande militärråd anklagas för att ha varit nonchalanta och därmed bidragit till att tragedin kunde ske.

Stormade planen
Slutsignalen hade precis tystnat i onsdagskvällens match i den egyptiska toppligan när anhängare till det vinnande laget Masry stormade planen. Människor trampades till döds i trängseln på arenan.
Panikslagna spelare och personal jagades hänsynslöst och tvingades barrikadera sig i omklädningsrum.

Vittnen talade om människor beväpnade med stora knivar som gav sig på fotbollspubliken.

Många gripna
Ingenstans syntes säkerhetsstyrkorna, ännu ett exempel på det fortsatt katastrofala säkerhetsläget som många egyptier kritiserar.
Ledaren för Egyptens styrande militärråd Mohamed Hussein Tantawi svor dock på att de skyldiga bakom fotbollsvåldet ska ställas till svars.

-Vi tänker inte låta dem som ligger bakom detta komma undan, sade Tantawi i en sällsynt kommentar sänd av en tv-kanal som tillhör ett av de två spelande lagen.

-Vi ska ta oss igenom det här skedet. Egypten ska bli stabilt. Vi har en färdplan för att lämna över makten till valda civila. Om någon planerar att skapa instabilitet i Egypten kommer den inte att lyckas. Alla få vad de förtjänar, sade han och tillade att säkerheten vid matchen var polisens ansvar.

47 personer greps i samband med våldet på arenan och militären har skickat soldater till Port Said.

Militärrådets ansvar
Ilskna politiker och sportfolk fördömde bristen på säkerhet kring matchen och anklagade landets ledare, det styrande militärrådet, för att de tillåtit - eller till och med orsakat - tragedin.

-Detta bekräftar att det finns en osynlig planering bakom denna oförsvarliga massaker. Myndigheterna har varit nonchalanta, sade Muslimska brödraskapet på sin hemsida.

-Vi fruktar att vissa befäl straffar folket för revolutionen och för att de fråntagits möjligheten att bete sig som tyranner och för att deras privilegier begränsats.

"Militären har kontroll"
Muslimska brödraskapet fick de flesta rösterna i de senaste parlamentsvalen. Det nyvalda parlamentet ska samlas på torsdag för att diskutera våldet.

-Säkerhetsläget är ytterst osäkert, men med det menar jag inte att det liknar till exempel Libyen, där vi kan se risk för inbördeskrig eller anarki. Så är det inte, det finns fortfarande en infrastruktur på plats och militären har kontroll över saker och ting, säger Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Enligt Atarodi kan man spekulera i olika teorier om varifrån våldet kommer. Det kan handla om vanligt fotbollsvåld, eller om krafter som vill destabilisera landet - militärrådet eller utländska aktörer som har intresse av att stödja olika grupperingar.

Men det finns möjlighet att skapa stabilitet, anser Atarodi.

-Absolut. Egypten får vi väl se som en process där det går två steg framåt och ett steg bakåt. Risken är liten att Egypten halkar tillbaka till det som har varit sedan 1952, det vill säga militärdiktaturer av olika typer, säger han.

Källa:TT

 

Egypten ber om miljardstöd

Publicerad 26 januari 2012

Egypten kommer att be Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken (ADB) om budgetstöd på totalt 1 miljard dollar, enligt Faiza Abu el-Naga, regeringens minister för planering och internationellt samarbete.

Egyptens regering ska därtill ha förmått IMF att gå med på en räntesänkning på planerade IMF-lån på sammanlagt 3,2 miljarder dollar, från 1,5 till 1,1 procent.

En IMF-delegation kommer att bjudas in till Kairo inom kort, tillade hon.

Källa:TT

 

"Många är här för att protestera"

Publicerad 25 januari 2012

Åter på Tahrirtorget, ett år efter revolutionen, är det minst lika mycket folk som det var vid samma tid för ett år sedan. Det rapporterar Samir Abu Eid, SVT:s korrespondent i Mellanöstern.

-I dag är en nationell helgdag i Egypten, och det är massor med människor som har samlats här på Tahrirtorget där allting började, rapporterar Samir Abu Eid.

Många protesterar
Men många är på Tahrirtorget för att protestera. Fortfarande är det Mubaraks gamla vänner som sitter i det militärråd som styr Egypten, ett år efter revolutionen. De säger att revolutionen fortsätter tills militärrådet har lämnat över makten till parlamentet.

-Vi vill fälla militärregeringen, säger Muhammed Fawzi som befinner sig på Tahrirtorget. Vi har inte åstadkommit någonting det senaste året förutom revolutionen, fortsätter han.

Källa:Regina Svedberg Ågren/SVT

 

Bittert ett år efter Egyptens uppror

Publicerad 24 januari 2012

För ett år sedan blev Tahrir-torget nav för ett uppror. Hosni Mubarak tvingades efter tre decennier från bort makten, men än i dag gnager hungern efter såväl rättvisa som bröd.

När Asma Mahfouz den 18 januari i fjol i ett nätpublicerat brandtal uppmanade egyptier att på Tahrir höja sina röster blev hon del i ropet som utlöste en lavin.

-Om vi fortfarande har heder och vill leva med värdighet i det här landet måste vi gå dit den 25 januari, sade hon.

En vecka senare samlades tiotusentals, hungriga efter både bröd och frihet. Startskottet för upproret som snart skulle fälla president Mubarak hade gått.

Bitter besvikelse
Ett år senare är hungern inte stillad. Fattigdomen djupnar och besvikelsen är uppenbar. Militären, som såg vågskålarna skifta och vände sig mot Mubarak, är i dag själva föremål för slagorden.

-Vi väntade oss att saker skulle förändras, riktig demokrati i Egypten, säger Amal Sharaf, en av grundarna i ledande 6 april-rörelsen, i telefon från Kairo.

-Vad vi fick är motsatsen: lögner, falska löften och militärdomstolar.

Ingen teokrati
Inte alla är förlorare. Ur labyrintiska parlamentsval avgick islamister med segern. Störst är moderat islamistiska Frihets- och rättvisepartiet (FJP), näst störst ultrakonservativa Nur. Men trots att de ofta buntas ihop är det osäkert vilka FJP tänker liera sig med.

-Vi är öppna för att samarbeta med alla, säger Amr Darrag, FJP:s generalsekreterare i Giza i telefon.

Utåt värnar FJP en liberal image men både kristna och sekulära har, trots löften om lika rättigheter, uttryckt oro.

Den oron kallar Darrag "grundlös" och tanken på teokrati avfärdas kategoriskt. Däremot lyfts religionen fram som moraliskt ramverk för hela livet, socialt men även ekonomiskt och politiskt.

-Jag talar inte om detaljerade lagar men om grundläggande principer som styr de här frågorna, säger Amr Darrag.

Lång väg
Men FJP har ögonen på sig från Väst och kan välja liberalt bordssällskap, säger Hamid Ali, professor i politik vid Amerikanska universitet i Kairo.

-Min gissning är att de satsar på en koalition med Wafd och andra liberala.

Men Egypten har massiva ekonomiska våndor: stigande arbetslöshet, svällande matpriser, en stendöd turistindustri och bortskrämda investerare. Om Egyptens politiker tar sig i kragen kan den förlorade marken återvinnas, men det kommer att ta tid, säger Hamid Ali.

-Det är inte frågan om ett eller två år utan snarare tio-femton innan vi ser demokratin blomstra.

Källa:TT

 

Uppgörelse om talman i Egypten

Publicerad 16 januari 2012

De största egyptiska partierna har gjort upp om talmansposten. Mohamed al-Katatni från Muslimska brödraskapets parti Frihet och rättvisa blir talman i parlamentet.

Islamistpartiet al-Nur och liberala Wafd-partiet får vicetalmansposterna.

Slutresultaten från valet har ännu inte redovisats, då röstningen i vissa områden ska göras om. Men på det stora hela är resultaten från valet, som inleddes i november, klara. Parlamentet samlas till sitt första sammanträde den 23 januari.

Källa:TT

 

Åklagare kräver dödsstraff för Mubarak

Publicerad 5 januari 2012

Åklagare kräver dödsstraff för Egyptens förre "farao" Hosni Mubarak och hans medåtalade. Anklagelserna mot Mubarak är tunga, men rättegången är också kontroversiell.

Åklagarsidan i rättegången mot Egyptens forne president Hosni Mubarak tog på torsdagen ton och krävde att han döms till döden. Mubarak, hans söner och andra i regimens innersta krets anklagas för flera brott - från korruption till ansvariga för att demonstranter dödades under upproret.
-Lagen kräver dödsstraff för överlagt mord, sade åklagaren Mustafa Khater inför domstolen.

Kontroversiellt
När Mubarak i augusti rullades in i rättssalen på bår var det en syn få kunnat föreställa sig bara ett år tidigare. Ändå har rättegången sedan Mubaraks första dag i domstolen svarta gallerbur väckt ilska från flera håll och blivit ämne för intensiva debatter.
Vissa har kallat rättegången skamlig och menat att Mubarak, med hänsyn till ålder och hans påstått svag hälsa, borde tillåtas en mer värdig sorti från offentligheten.
Andra, inte minst anhöriga till de mer än 800 människor som dödades under upproret, har kämpat för att Mubarak och hans familj ska ställas till svars.

Nekar till brott
Mubarak nekar till brott och hävdar att han inte gett eller känt till order om det dödliga våldet mot demonstranter. Åklagaren uttryckte på torsdagen stor skepsis och sade att presidenten som högste ledare bär ansvaret.
-Republikens president är ansvarig för att skydda folket och frågan är inte bara den om han beordrade dödandet av demonstranter, utan även om varför han inte ingrep för att stoppa våldet.
Tunisiens Ben Ali, den "arabiska vårens" första borttvingade ledare, har också varit föremål för rättsprocesser. Men till skillnad från Mubarak valde Ben Ali att fly hemlandet och därmed är Mubarak den förste ledare som närvarar vid sin rättegång.

Källa:TT

 

Egypten: Islamistseger väntas i ny valomgång

Publicerad 3 januari 2012

Egypten har gått in i tredje och sista etappen av valen till parlamentets underhus. Mycket tyder på ännu en seger för islamistiska partier, men hur makten ska fördelas är ännu oklart.

Små köer började på tisdagsmorgonen bildas när egyptier gick till valurnorna för att rösta i den tredje och sista etappen av valet till parlaments underhus.

I provinsen Qaliubiya tycktes valdeltagandet lågt, jämfört med andra områden i tidigare etapper, enligt AFP:s korrespondent. Samtidigt saknades inte entusiasm bland dem som begett sig dit.

-Jag är otroligt glad i dag. Det känns som om mitt land ser en enorm förändring, sade 25-åriga Amira.

De två dagarnas val är i de sista 9 av totalt 27 distrikt i Egypten.

Dåligt för liberaler
Inget tydde på en annan utgång i än i de två tidigare etapperna där moderata islamister från Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet (FJP) knipit fler röster, följt av ultrakonservativa i salafist-partiet Nur - "Ljuset".

Sämre har det gått för liberala och sekulära partier, men vilka FJP tänker samarbeta med är osäkert.

I februari fällde ett folkligt uppror Egyptens president Hosni Mubarak, som sedan dess ställts inför rätta.

Källa:TT

 

Egyptiskt val påskyndas

Publicerad 1 januari 2012

Egyptens styrande militärledning påskyndar slutförandet av de utspridda valen till parlamentet, meddelar man på söndagen.

Valet till överhuset tidigareläggs till 22 februari, i stället för 12 mars. Beslutet kommer efter påtryckningar att man ska lämna över makten i civila händer.

I november genomfördes val till underhuset i tre etapper och valen till överhuset ska följa samma modell.

Presidentval väntas hållas i juni.

Källa:TT

 

Demonstranter dödades - poliser frias

Publicerad 29 december 2011

De anhöriga skrek ut sin vrede när fem egyptiska polismän på torsdagen friades i domstol från ansvaret för fem demonstranters död under upproret mot den avsatte ledaren Hosni Mubarak.

Domaren i rättegången skyddades av poliseskort. Offren dödades utanför en polisstation i slutet av januari 2011.

Runt 850 egyptier förlorade livet under oroligheterna i landet. Ett yttrande från domstolen som ska förklara domen väntas inom de kommande dagarna.

Källa:TT

Egypten:

Polistillslag mot människorättsgrupper

Publicerad 29 december 2011

Polis och åklagarmyndigheter i Egypten har genomfört tillslag mot flera människorättsorganisationers kontor i Kairo, skriver tidningen al-Ahram.

Tillslagen som genomfördes på torsdagseftermiddagen bekräftas även av Human Rights Watch.

-Allt är ännu oklart, men deras skäl kan vara att de ska kontrollera dokument efter anklagelserna om att många organisationer tar emot utländskt bistånd, säger Emad Mubarak från Centret för yttrandefrihet till al-Ahram.

Lag från Mubaraks tid
Enligt ett officiellt uttalande genomsöker egyptisk polis sammanlagt 17 utländska och lokala människorättsgrupper, som en del i en utredning kring påstådd olaglig finansiering, skriver AFP.

Poliser med kravallmundering sågs stå utanför kontoren i Kairo och en AFP-reporter såg män bära ut lådor med dokumentation. På annat håll beslagtogs datorer.

Det styrande militärrådet i Egypten har de senaste månaderna använt en lag från Hosni Mubaraks tid vid makten för att utreda grupper som får utländskt stöd, något som upprört opposition och människorättsgrupper.

USA: "Vi är oroade"
USA:s nya ambassadör, Anne Patterson, säger att man givit 275 miljoner kronor till ideella organisationer i Egypten sedan Hosni Mubaraks fall.

USA ger å andra sidan militären nära sju miljarder kronor årligen och reagerade surt på tillslagen.

-Vi är oroade, sade Victoria Nuland, taleskvinna för amerikanska UD, och uppmanade Egypten att sluta trakassera människorättsarbetare, samt lämna tillbaka vad man beslagtagit

"Fullständigt olämpliga"
HRW-medarbetaren Heba Morayef fördömer torsdagens räder och kallar dem "fullständigt olämpliga".

-Det här är del i ett större förtryck gentemot grupper i det civila samhället och med hjälp av lagar från Mubaraktiden, säger hon till The Guardian.

Källa:TT

 

Fortsatt vrede i Egypten efter "kvinnan med blåa behån"

Publicerad 23 december 2011

Tusentals egyptier samlades i Kairo och andra städer på fredagen för att visa sin vrede över att 17 människor dödats i de senaste veckornas protester. Vissa demonstranter kräver att militären överlämnar makten tidigare än väntat.

På Tahrirtorget i Egyptens huvudstad Kairo demonstrerade tusentals egyptier över det brutala sätt militärrådets bemött fredliga demonstrationer på. Det som provocerat många är bilder på hur kvinnor dras vid håret, slås ner och sparkas av militärer.

Kvinnan som tidigare i veckan fick sina kläder bortslitet och tog emot sparkar har blivit en stark symbol och kommit att kallas för "kvinnan med den blåa behån". I dag bar kvinnor på skyltar där det stod "Håll era huvuden högt Egyptens kvinnor, ni är mer värda respekt än de som stampar på er" och "Det är vi som förändrade Egyptens historia".

Militären ångrar sig
Militären har meddelat att de ångrar att våld bröt ut på Tahrirtorget och erbjuder sig att be om ursäkt till kvinnan som blev slagen. Det var en isolerad händelse, enligt dem, och håller på att utredas.

Vissa demonstranter kräver att armén flyttar fram presidentvalet så att en president tar över makten till den 25 januari, årsdagen av demonstrationerna som fick Mubarak att falla.

Muslimska brödraskapet, som fått starkt väljarstöd i de val som har hållits, deltar inte som parti i demonstrationerna, men skriver på sin Facebooksida att det är det egyptiska folket har rätt att protestera och demonstrera fredligt. Några som däremot deltar i protesterna är det ultrakonservativa salafistpartiet al-Nour.

USA, som årligen förser den egyptiska militären med 1,3 miljarder dollar efter en fredsöverenskommelse med Israel 1979, har protesterat mot militärens hantering av demonstranter.

Källa:Arash Mokhtari/SVT

 

Egypten: Tusentals kvinnor demonstrerar mot brutalitet

Publicerad 20 december 2011

Tusentals egyptiska kvinnor har tagit till Kairos gator för att demonstrera mot militärens brutalitet mot demonstrerande kvinnor de senaste dagarna.

Omringade av en kedja av manliga demonstranter samlades kvinnor med olika religioner och från olika sociala bakgrunder på Tahrirtorget på tisdagen och marscherade genom Kairos gator.

Många höll i skyltar med bilder av soldater som drar i demonstranters hår, släpar dem på marken och stampar på deras kroppar.

En bild som chockat många skildrar en beslöjad kvinna som får sina kläder bortslitna och tar emot sparkar mot sina bröst. Hon har kommit på nätet kommit att kallas för Kvinnan med den blåa behån.

Demonstranter skanderade "De säger att de är här för att skydda oss, men de klär av oss nakna".

Militären kritiseras
Egyptens regerande militär har fått ta emot skarp kritik både nationellt och internationellt för det brutala sätt de hanterat obeväpnade demonstranter.

Minst 14 människor har dödats de senaste fem dagarna sedan soldater använt vapen, tårgas och batonger för att skingra demonstranter på och runt Tahrirtorget i Kairo.

Källa:Arash Mokhtari/SVT

 

Bränder och nio döda i oroligt Kairo

Publicerad 17 december 2011

Dramatiska bilder av säkerhetsstyrkor som misshandlade liggande demonstranter i Kairo nådde på lördagen omvärlden. Styrkorna försökte återta kontrollen över orosområdet i centrum.

Nio liv har krävts och 300 människor har skadats i de senaste striderna i Kairo, uppgav Egyptens hälsodepartement. Två regeringsbyggnader nära Tahrirtorget rykte ännu på lördagen efter nattens bränder.

Torget stormades
Soldater och poliser med batonger eller käppar stormade Tahrirtorget på lördagen. Många demonstranter som hållit till på torget sedan i november flydde in på sidogator.

Soldaterna sköt i luften och misshandlade både kvinnor och män som låg ned. Sidogatorna spärrades av med taggtrådshinder. Ändå utbröt ny oro efter några timmars lugn.

Avgick i protest
Elva av 30 medlemmar i det civilråd som fungerar som kontakt med Egyptens militära ledning hoppade av på lördagen.

-Vi framförde rekommendationer i går. I dag överraskades vi av att de inte bara nonchalerats utan att ännu fler människor kommit till skada, sade Abul Ela Madi, rådets vice ordförande och en av dem som avgick.

Demonstranter kastade sen och bensinbomber under striderna på fredagen och lördagen längs gatorna runt Tahrirtorget och på en bro över Nilen. Pansarvagnar med vattenkanoner drev undan trängda demonstranter på den långa bron.

Skärpt spänning
Premiärminister Kamal al-Ganzuri skärpte på lördagen spänningen genom att anklaga demonstranterna för att vara kontrarevolutionärer och förneka att styrkorna öppnat eld mot dem.

-De som håller till på Tahrirtorget är inte revolutionens unga, sade han på en presskonferens.

-Detta är ingen revolution, det är en kontrarevolution.

De uppgifterna slogs bestämt tillbaka av aktivister. al-Ganzuri var premiärminister under president Hosni Mubarak 1996-99.

Källa:TT

 

Egyptisk bloggare döms till fängelse

Publicerad 14 december 2011

En egyptisk bloggare dömdes på onsdagen av en militärdomstol till två års fängelse och böter för att på sin blogg ha kritiserat det styrande militärrådet.

Bloggaren, Michael Nabil, hade tidigare dömts till tre års fängelse i en starkt kritiserad rättegång. I protest inledde han en hungerstrejk i augusti. Enligt brodern kommer han nu att trappa upp den och endast dricka vatten.

Militären i Egypten har kritiserats för att döma tusentals civila i militärdomstolar.

Källa:TT

 

Andra valomgång i Egypten

Publicerad 14 december 2011

Islamisterna hade framgångar i den första etappen i valet till det egyptiska parlamentets underhus och hoppas på en upprepning inför andra omgången på onsdagen.

Närmare 19 miljoner egyptier är röstberättigade den här omgången i de första valet sedan president Hosni Mubarak tvingades avgå i februari efter 30 år vid makten.

Vallokalerna öppnar klockan 8 i nio provinser, bland annat i Nildeltat, Kairos tvillingstad Giza, städerna Ismailia och Suez.

Källa:TT

 

Premiärministern i Egypten får utökad makt

Publicerad 7 december 2011

Egyptens militär utfärdade på onsdagen ett dekret som ger den nye premiärministern Kamal al-Ganzouri "en presidents befogenheter" i samtliga maktområden förutom försvar och justitiefrågor enligt den statliga nyhetsbyrån Mena.

Den 78-årige al-Ganzouri utsågs till premiärminister av Egyptens militärråd i slutet av november sedan den tidigare regeringen avgått som en konsekvens av sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Källa:TT

 

Starkt val av muslimskt brödraskap

Publicerad 7 december 2011

Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet vann 36 av de 54 parlamentsplatser som stod på spel i individuella valkretsar under den första rundan av det egyptiska valet, hävdade partiet via Facebook på onsdagen.

Partiet har sedan tidigare även fått flest röster, drygt 36 procent, i partilistedelen av valet.

Hittills har 9 av 27 provinser i Egypten röstat. Den utdragna valprocessen går närmast vidare den 14-15 december.

Källa:TT

 

Glädje och sorg över valet i Egypten

Publicerad 2 december 2011

Islamisterna hade framgångar i den första etappen i det egyptiska parlamentsvalet. Historiskt är valdeltagandet det högsta i Egypten med 8,5 miljoner röstande.

Valdeltagandet i den första etappen av det tredelade valet till underhuset stannade på 62 procent. Det högsta sedan faraonernas tid, skämtade chefen för valkommissionen Abdul Moez Ibrahim.

-Martyrernas blod har vattnat frihetens träd, social rättvisa och rättssäkerhet. Vi plockar nu dess första frukter, sade Ibrahim poetiskt.

Han sade att en del oegentligheter hade förekommit vid röstningen i måndags och i tisdags, till exempel kampanjande utanför vallokalerna, men att detta inte hade påverkat resultatet.

Inga resultat för partierna
Ibrahim presenterade inga resultat för partierna men däremot för en handfull enskilda kandidater som fått tillräckligt med röster för att ha en plats säkrad i underhuset enligt det komplicerade egyptiska valsystemet. Han sade att fyra kandidater, varav två från Muslimska brödraskapet, hade fått över 50 procent av rösterna i sin valkrets.

Muslimska brödraskapet sade, trots att slutresultatet inte presenterats, att Frihets- och rättvisepartiet hade fått 43 procent av rösterna. De ännu konservativare salafisterna hävdade att de fått omkring 20 procent.

Signalerna om valutgången är för många glädjande, för andra en obehaglig överraskning.

Två demonstrationer genomfördes på fredagen - en mot att landets övergång till demokrati är i militärledningens händer, den andra till stöd för regimen. Ingendera fick någon större uppslutning i jämförelse med demonstrationerna på sistone.

-Utan Tahrir skulle vi inte ha dessa val, sade Mohamed Gad till Reuters med hänsyftning på torget i Kairo som blev navet för protesterna under revolten mot Hosni Mubarak i februari.

-Med Guds vilja kommer valen att bli en framgång och revolutionen att triumfera.
Men många unga som gick ut på gatorna i början av året oroas över att deras revolution ska bli stulen, antingen av arméledarna eller av välorganiserade islamister.

Källa:TT

 

Valresultatet dröjer i Egypten

Publicerad 1 december 2011

Resultatet av den första valrundan i Egypten kommer inte förrän på fredagen, eftersom räknandet fortfarande pågår, förklarade valkommissionens ordförande på torsdagen, enligt nyhetsbyrån Mena.

Muslimska brödraskapets parti FJP räknar med att kamma hem 40 procent av rösterna.

Slaget om andraplatsen tycks stå mellan sekulära liberaler och en mer radikal islamistisk salafistallians, där lokala medier förutspår ett övertag för de sistnämnda.

Källa:TT-AFP

 

Brödraskapet säkert i egyptiskt val

Publicerad 30 november 2011

Muslimska brödraskapet har fått omkring 40 procent av rösterna i första omgången av det egyptiska valet, enligt egna uppgifter.

Under namnet Frihets- och rättvisepartiet (FJP) räknar brödraskapet själva med att ha fått ihop omkring 40 procent av rösterna i måndags och tisdags, närmast följt av en starkt islamistisk salafist-allians och en koalition av mer sekulära partier först på tredje plats.

Officiellt finns dock inga klara besked. De första preliminära resultat som skulle ha lämnats på onsdagen flyttades fram till tidigast på torsdagskvällen.

Rösträkningen inte klar
En tjänsteman från valkommissionen sade till Reuters att förseningen beror på att rösterna fortfarande räknades.

-Det har skett en viss fördröjning eftersom vi inte kunnat avsluta räknandet i vissa områden, inklusive i Kairo. Vi saknar också fortfarande resultaten från egyptier som bor i Kuwait, sade tjänstemannen.

FJP hävdar sig ha fått flest partilisteröster överlag i de nio provinser som hittills röstat. Dessutom ska man vara i ledningen i alla individuella valkretsar.

Resultatet - om det stämmer - är inte överraskande.

"En mäktig kraft"
-Överraskningen är om de inte vinner. Brödraskapet är en mäktig kraft eftersom de arbetar dag och natt, ute i verkligheten - och inte genom sociala nätverkssajter, sade politiske kommentatorn Tariq al-Hamid på tidningen Asharq al-Awsat tidigare i veckan.

Mer överraskande är dock FJP:s uppgifter om att en mer radikalt islamistisk salafist-allians ska ha fått näst flest röster hittills, med mer sekulära partier först på tredje plats.

Många bedömare och konkurrenter betonar dock det preliminära i allt som sagts så här långt.

-Alla siffror som de går ut med är bara antaganden, ämnade åt att ge ännu mer medvind inför nästa runda, sade Nora Soliman, taleskvinna för liberala Rättvisepartiet.

Fakta: Valet i Egypten

Parlamentsvalet i Egypten genomförs utdraget över mer än en månad, där landets 27 provinser delats upp i tre grupper:

* Grupp 1 (bland annat Kairo och Alexandria) röstade 28-29 november, med eventuella andra omgång för icke direkt avgjorda enmansvalkretsar den 5 december.

* Grupp 2 (bland annat Suez och Giza) röstar 14-15 december, valdag två den 21 december.

* Grupp 3 (bland annat Sinai) röstar 3-4 januari, valdag två den 10 januari.

Preliminära resultat publiceras efterhand, slutresultat väntas först den 13 januari.

Källa:TT

 

Många skadade vid bråk på Tahrirtorget

Publicerad 30 november 2011

Närmare 80 personer uppgavs ha skadats i tisdagskvällens bråk på Tahrirtorget i Kairo. 27 av dem fördes till sjukhus, enligt nyhetsbyrån Mena.

Reformpolitikern Mohamed ElBaradei skrev på Twitter att "ligister" hade attackerat demonstranterna, vars protester på torget är inne på elfte dygnet.

Demonstranterna protesterar mot militärrådet som tog över makten efter den störtade presidenten Hosni Mubarak.

I ett kritiskt Twitterinlägg skrev ElBaradei att "en regim som inte kan skydda sina medborgare har misslyckats med sin mest grundläggande uppgift".

Lugn senaste dagarna
Oroligheterna bröt ut efter två dagars till största delen fredlig inledning på det egyptiska parlamentsvalet.

De senaste dagarna har det rått lugn på Tahrirtorget efter oroligheterna i förra veckan, då torget med omnejd blev skådeplats för de värsta våldsamheterna sedan Mubaraks fall.

Över 40 människor dödades runt om Egypten i samband med protester mot militärrådet.

Källa:TT

 

Fortsatt stort intresse för valet

Publicerad 29 november 2011

Valet i Egypten fortsätter att gå lugnt till och deltagandet är högt. Det bekräftas av oberoende valobservatörer. Enligt general Ismail Atman, medlem i det styrande rådet, ska så många som 70 procent av befolkningen ha gått till valurnorna under valets andra dag.

-Det är stor skillnad nu jämfört med valet under Mubaraks regim i november 2010. Det har kommit rapporter om enstaka oroligheter och brist på valsedlar på sina håll. Men det är petitesser jämfört med tidigare val, rapporterar SVT:s utsände i Egypten, Claes JB Löfgren.

Officiella siffror dröjer
Det finns inga officiella prognoser ännu och det är oklart när de sifforna kommer att presenteras. Militärrådet har sagt att det kommer att ske först mellan de olika valomgångarna, men det finns starka skäl för att valresultatet kan komma tidigare.

-Dels vill militärrådet visa upp siffror för att visa att valet ägt rum i demokratisk anda och att man fört landet ut ur en auktoritär regim, dels vill man undanröja misstankar om eventuellt valfusk, säger Claes JB Löfgren.

Vill dokumentera
På olika sociala medier är människor entusiastiska och förväntningarna på valet är höga.

-Det verkar finnas ett behov av att dokumentera denna historiska händelse på ett nästan rörande vis. Folk vill visa världen att de faktiskt går och röstar.

Men bland unga liberala, intellektuella finns en reaktion mot att det i själva verket är ett skådespel för folket och inte ett demokratiskt genombrott.

Risk för baksmälla
-Även om valet är en viktig markering och har ett stort symboliskt värde för egypterna finns risken för en baksmälla när det är över. Många frågar sig om den nya regimen verkligen kommer att leverera eller blir det som på Mubaraks tid, berättar Claes JB Löfgren.

Källa:Leif Näslund/SVT

 

Högt valdeltagande i Egypten

Publicerad 29 november 2011

Valdeltagandet kommer att bli över 70 procent, tror en av medlemmarna i det regerande militärrådet.

-Det finns ingen särskild eller definitiv uppskattning, men jag kan lova er att det hittills går över 70 procent. Jag hoppas att det når över 80 procent före dagens slut, sade general Ismail Atman till al-Jazira.

-Det vi såg i går och i dag överstiger vad man kunde föreställa sig och överstiger hela världens förväntningar, sade han.

Oberoende valobservatörer som övervakar röstningen till tisdag eftermiddag sade att deltagandet var högt. En observatör sade att det kunde lätt överstiga 50 procent.

Källa:TT

 

Fortsatta köer i egyptiska valet

Publicerad 29 november 2011

Vallokalerna i Egypten har nu öppnat för den andra dagens röstande i den första omgången av parlamentsvalen till underhuset.

Liksom i går visade tv-bilder hur köerna till vallokalerna ringlade långa. Valdeltagandet uppges ha varit högt i går i arabvärldens mest folkrika land.

Valkommissionen förlängde vallokalernas öppettider till klockan 20 för att de tusentals väljare som på kvällen fortfarande stod i kö skulle få rösta.

Källa:TT

 

Stor uppslutning i valet i Egypten

Publicerad 28 november 2011

Efter den första dagens parlamentsval i Egypten är kontrasterna slående till förra veckans polisvåld mot demonstranter på Tahrirtorget. Det berättar SVT:s utsände Claes JB Löfgren.

-Det har närmast varit en folkfest idag och av allt att döma har valdeltagandet varit högt.

Komplicerad process
En av orsakerna till det höga valdeltagandet är att många vill hindra Muslimska Brödraskapet att få för stort inflytande.

-Brödraskapet har aldrig själva haft makten så de har aldrig satts på prov, säger Claes JB Löfgren.

Det egyptiska valet är en komplicerad och utdragen process. En tredjedel av de 498 platserna väljs i majoritetsval mellan enskilda kandidater, resten i proportionella val mellan partier.

Riskerar bötesstraff
Det sker i tre omgångar med de första dagarna i januari som slutdatum. Sedan ska ett överhus väljas. När ett parlament väl utformats kommer det ha begränsad makt.

-En annan orsak till den stora uppslutningen är de förhoppningar och den entusiasm människor har i det första relativt fria valet i landet. Dessutom riskerar egypterna bötesstraff om de inte går och röstar.

Källa:Leif Näslund/SVT

Tolv valomgångar till mitten av mars

Detta är Egyptens krångliga valsystem

Publicerad 28 november 2011

Valsystemet i Egypten är oerhört komplicerat. Det är delvis en kopia av det som gällde i de riggade val som hölls under president Mubarak och hans föregångare. Det handlar om tolv valomgångar fram till mitten av mars.

Val ska alltså äga rum till parlamentet, och gäller val till ett överhus och ett underhus. Rösträttsåldern är 18 år. Cirka 50 miljoner är röstberättigade. Domare har översyn över valet.

Det finns en halvprocentsspärr för partier. Det kan alltså bli många små partier som väljs. Mer än 50 partier är registrerade. Det komplicerade systemet gör att det är svårt att i förväg uppskatta utgången av valet.

Underhus och överhus
Valen till underhuset börjar den 28 november och hålls i tre omgångar för olika distrikt. Den sista omgången börjar den 10 januari. Enligt ett beslut förra veckan röstar man vid varje tillfälle två dagar.

Valen till överhuset börjar den 29 januari och sista valomgången slutar den 11 mars. Också detta hålls alltså i tre omgångar, uppdelat på olika distrikt.

2x6 valomgångar
En vinnare måste ha fått 50 procent av rösterna i ett distrikt. Annars sker ett utslagsval i en följande valomgång.

Totalt alltså tolv (12) valomgångar!

Till underhuset väljs 498 ledamöter. Det styrande militärrådet utser dessutom tio ledamöter. Den rätten hade tidigare presidenten.

Kvinnlig kandidat
332 av underhusets ledamöter väljs via listor som ställts upp av partier. Varje lista måste innehålla minst en kvinnlig kandidat.

Den resterande tredjedelen, 166 ledamöter, väljs individuellt. Här är det alltså frågan om ett personval, med kandidater som är knutna till ett parti eller är oberoende.

För att komplicera proceduren ytterligare: Man måste rösta både på partilista och på en individuell kanidat. Annars ogiltigförklaras den lämnade rösten.

Arbetare och icke-arbetare
Särskilt på landsbygden kan de individuella vara mäktiga lokala personligheter. Man misstänker att många anhängare till de tidigare Mubarak-regimen kan komma in i parlamentet den här vägen.

Hälften av de individuella kandidaterna måste vara arbetare eller bönder. De individuella listorna är uppdelade på 83 distrikt som vardera sänder två ledamöter till underhuset.

Om en "icke-arbetare/lantbrukare" vinner i ett distrikt måste den andre vara en arbetare eller lantbrukare. Däremot kan två arbetare/lantbrukare vinna distriktet.

Olika valsystem
I valet till överhuset väljs 180 ledamöter under januari-mars. Dessa 180 ledamöter väljs efter två olika valsystem (120 resp. 60 ledamöter).

Nittio ledamöter ska väljas först sedan man har valt en president.

Också till överhuset väljer man dels ledamöter över partilistor, dels individuella, oberoende, kandidater. Också här finns en fördelning mellan arbetare/bönder och andra.

Skapar förvirring
Det är det provisoriska styrande militärrådet som utformat dessa regler. Det är i vissa fall oklart hur rösterna ska räknas, hur de ska lagras i mellantiden och om resultaten ska offentliggöras efterhand.

Allt skapar förvirring och kritiker har menat detta varit avsikten från militärrådets sida. Det skulle vara ett sätt att i maktkampen se till att militärrådet för sista ordet.

Källa:Bo Inge Andersson, SVT

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid

Över 100.000 har samlats på Tahrirtorget

Publicerad 25 november 2011

Mer än 100.000 människor har samlats på Tahrirtorget i Kairo efter fredagsbönen. Men ännu har inga konfrontationer med militären skett, berättar SVT:s korrespondent Samir Abu Eid från den egyptiska huvudstaden.

-Det är fortfarande ganska lugnt även om flera skriker slagord och är högljudda. På en sidogata där det tidigare skett sammandrabbningar såg vi massa militärer men gatan var också blockerad av stora betongblock, berättar Samir Abu Eid.

Spänd stämning
-Och mellan militären och demonstranterna stod vitklädda frivilliga aktivister som en sorts mänsklig sköld för att förhindra sammandrabbning. Än så länge ser det ut att bli lugnt, men det kan ändra sig snabbt. Det är en spänd stämning. Men det är inte troligt att militären skulle gripa in just nu, det är helt enkelt för många där just nu.

Det har ju utsetts en ny premiärminister, Kamal al-Ganzouri, som ska ha fått större maktbefogenheter än den tidigare. Vad är reaktionen på det?

-Det verkar inte som demonstranterna bryr sig om det överhuvudtaget. De har bara ett budskap; militärrådet ska bort!

Är det bara på Tahrirtorget som folk demonstrerar?
-Ja, just nu verkar det vara så. Vi träffade också på människor som bor bara ett stenkast från Tahrirtorget och de sa till oss att de stöder militärrådet eftersom de vill ha lugn och ro.

-Militärrådet har föreslagit någon form av folkomröstning. Kanske skulle de få majoritet eftersom den stora massan i landet vill ha lugn och ro. På torget samlas de mest aktiva som kräver förändring, säger Samir Abu Eid på telefon från Kairo.

Källa:Nils Edman/SVT

 

Al-Ganzouri ny premiärminister i Egypten

Publicerad 25 november 2011

Kamal al-Ganzouri - en 78-årig USA-utbildad akademiker som var Egyptens premiärminister i slutet av 1990-talet - har utsetts till ny premiärminister, uppger statlig tv enligt AFP.

al-Ganzouris comeback på premiärministerposten har inte lyckats tysta protestropen på Tahrirtorget. I stället riktas nu talkörernas ilska även mot honom. De nu välbekanta ramsorna med krav på regimens fall blandas med giftiga sågningar av regimens nominering.

Men på det hela stora är stämningen på det myllrande torget mer marknad än slagfält. Barnfamiljer kryssar mellan upprymda diskussioner, matstånd och gasmaskförsäljare. Polisen lyser med sin frånvaro.

-SCAF måste bort - helt bort, säger Ahmed el-Nabbou och snurrar på sitt plakat, på vilket general Tantawi liknas vid Mubarak.
-Vi måste ha en helt civil regering, nu.

"Efter en lugn natt hörs nu slagorden igen på Tahrirtorget. Aktivister hoppas att 100 000-tals människor dyker upp efter fredagsbönen. Men Muslimska brödraskapet kommer inte, de har en egen demonstration vid Al Azhar-moskén", skriver SVT:s korrespondent Samir Abu Eid på Twitter tidigt på fredagsmorgonen.

En ledande imam vid det sunnimuslimska lärosätet al-Azhar i Kairo ger demonstranterna på Tahrirtorget sitt stöd och önskar dem lycka till, uppger AFP.

De lärda vid al-Azhar är ledande i den sunnimuslimska världen, islams majoritetsinriktning.

"Jag har också hört att en demonstration till stöd för Militärrådet kommer äga rum idag i Kairoförorten Heliopolis. De finns egyptier som stödjer Militärrådet, men de som ska ut och demonstrera i Heliopolis är enligt uppgift fd Mubarakanhängare", fortsätter Samir Abu Eid som just nu befinner sig i Kairo.

41 dödsoffer hittills
Antalet döda i den senaste tidens sammandrabbningar mellan säkerhetspolis och demonstranter i Egypten har stigit till 41, enligt hälsodepartementet.

Sedan i lördags har demonstranter, som kräver att militärrådet överlämnar makten till en civil regering, mötts av polis med skjutvapen och tårgas.

Mycket av våldet har varit koncentrerat kring Tahrirtorget i Kairo som blivit symbolen för protesterna som störtade Hosni Mubarak i februari.

36 av dödsoffren har skördats i huvudstaden.

Källa:David Boati/SVT/TT

 

Egyptens militärråd ber om ursäkt för dödande

Publicerad 24 november 2011

På Tahrirtorget i Kairo samlades på torsdagsmorgonen på nytt hundratals människor kring den rondell som i princip förvandlats till en tältstad.

Egyptens styrande militärråd bad samtidigt om ursäkt för att demonstranter dödats under de sex senaste dagarnas protester i Kairo och på andra ställen i landet.

I ett uttalande via Facebook lovar rådet dessutom att "utreda och bestraffa" förövarna bakom dödandet.

Enligt hälsodepartementet har minst 35 personer mist livet.

Våldsamheterna har fortsatt under natten
De våldsamma drabbningarna i Kairo mellan kravallpolis och demonstranter fortsatte under natten till torsdagen. Stora skaror unga män flydde in på bakgatorna vid Tahrirtorget, flämtande efter luft efter polisens tårgasangrepp.

Skottlossning hördes nära inrikesdepartementet i Kairo under natten. Ett flertal vittnen talade om att människor skjutits till döds, men det fanns inga bekräftelser.

På en provisorisk klinik sade läkaren Tareq Salem att fyra människor dött där under onsdagen, två av skottskador och två kvävda av tårgas.
Han sade att tre läkare dödats under de senaste dagarnas oroligheter.

-De var nyutexaminerade. En kvävdes och två sköts ihjäl medan de tog hand om skadade här utanför, sade han.

Tusentals människor var ute på gatorna också i Alexandria och i Port Said. I staden Ismailia dödades en person och två skadades enligt, säkerhetskällor.

-Allt är precis som på Mubaraks tid, sade en demonstrant vid Tahrirtorget i Kairo.

På själva torget fanns tidigt på torsdagsmorgonen fortfarande tiotusentals människor.

Oroligheterna ledde till att inrikesministern föreslog militärrådet att valet som ska hållas den 28 november skjuts upp, uppgav al-Jazira och hänvisade till obekräftade anonyma källor.

Bildt kritiserar gripanden
Utrikesminister Carl Bildt kritiserar i en twitternotis säkerhetsstyrkors gripande av två regimkritiska amerikanska journalister med egyptisk bakgrund.

Mona Eltahawy och Jehane Noujaim greps i går. Åtminstone Eltahawy kunde vid halv tolvtiden i dag meddela att hon släppts efter att ha hållits fängslad och misshandlats under natten.

Carl Bildt kommenterade gripande tidigare med att han var "djupt oroad" och krävde att den "egyptiska regimen måste respektera de mänskliga rättigheterna".

Eltahawy mottog i fjol ett pris från Anna Lindhs minnesfond.

När det gäller Jehane Noujaim uppgav flera källor i Egypten via Twitter att hon ska ställas inför en militärdomstol redan i dag. Det är inte känt vad hon anklagas för.

Källa:TT

 

Han hjälpte skadade på Tahrirtorget

Publicerad 23 november 2011

Stockholmaren Mark Comerford åkte till Egypten för att delta i en paneldiskussion, men hamnade på Tahrirtorget och fick hjälpa skadade på plats. Han fick själv känna av tårgasen som användes mot demonstranterna.

-Jag har lite rinniga ögon, men mår annars helt okej, säger han i dag.

För mindre än ett dygn sedan befann sig Stockholmsbon Mark Comerford på Tahrirtorget. Han hade åkt till Egypten för att bland annat delta i ett panelsamtal om ett projekt som han hade deltagit i, men samma dag som han kom till Kario började demonstrationerna. Flera som skulle delta i paneldiskussionen ställde in, tog sig till torget och fick istället börja hjälpa människor som skadats i tumultet som uppstått.

-Våldsamheter bröt ut när polisen ville rensa torget på demonstranter som ville vara kvar där på natten. Det var otroligt skrämmande att vara där, men vi försökte vara så behjälpliga som möjligt.

Twittrade och bloggade
Från Tahrirtorget och områdena omkring, som sträcker sig från egyptiska museet till Amerikanska universitetet och inrikesdepartementet, twittrade och bloggade Mark Comerford om det som hände. Bilder som han lade ut visar bland annat hur han och många andra tog sig till apotek för att köpa medicinskt material för att hjälpa de som hade skadats.

-Vi var där i princip 24 timmar om dygnet i tre dygn i streck och försökte rapportera inifrån torget. Det fanns många journalister, men om man tittar på bilder ser man att de är tagna utanför eller från ovan på torget.

Mark Comerford berättar att det största problemet inte var att det saknades mediciner utan att få fram varor till rätt plats eller transportera skadade. En av de största dödsorsakerna var enligt honom tårgasen som användes mot demonstranterna.

-Via Twitter och människorna på plats fick vi reda på att jäst blandat med vatten lindrade skadorna, så människor gick omkring med blomsprutor och sprejade de skadade i ansiktet.

Samordning via sociala medier
För att komma in i demonstrationsområdet fick man visa legitimation eftersom demonstranterna ville skydda sig från infiltratörer. Twitter användes för information och samordning. Uppmaningar skickades ut om att köpa matvaror, vatten och mediciner och en moské och kyrka på torget blev samlingspunkter där varorna kunde lämnas. Mopeder och motorcyklar agerade ambulanser eftersom framkomligheten var svår.

-Man satte den skadade mellan den som körde och personen som satt längst bak, som en macka. Det fungerade otroligt väl som en ambulanskår som körde upp till de flera fältklinikerna som hade upprättats.

Mark Comerford beskriver en surrealistisk situation där både lugn och kaos äger rum samtidigt. På restauranger runt torget beställer människor mat, samtidigt som tårgasskadade springer utanför fönstren. En brinnande bil och människor som försöker ta sig undan faror, samtidigt som en gatuförsäljare säljer sockervadd.

-Normalitet och revolution samextiserar, det är en märklig känsla att vara mitt inne i själva händelserna, så det var bra att ha journalister som kunde bevaka utifrån. Som enskild individ och utlänning kunde jag inget göra mer än att vara ett vittne och försöka hjälpa skadade, men ja, det känns sorgligt och lite skamligt. Jag står här på Götgatsbacken just nu och ser folk leva sina liv. Samtidigt vet jag att där jag var för mindre än 14 timmar sedan har nytt våld brutit ut.

Källa:Arash Mokhtari/SVT

Egyptiske nätaktivisten

"Vi var naiva som trodde att januari-protesterna skulle få till förändring"

Publicerad 23 november 2011

Han var en av de som drev på revolutionen i Egypten i januari med hjälp av blogg- och Twitterinlägg. Nu nio månader senare är folk återigen tillbaka på Tahrirtorget och protesterar. Men den här gången låter de sig inte luras, menar egyptiske nätaktivisten Mina Naguib.

-Tidigare var vi naiva nog att tro att vi hade fått till en förändring. Nu vet vi bättre. Det var bara ett startskott det som skedde den 25 januari. Nu måste vi fortsätta slåss för vår sak.

Värre än Mubarak
Naguib menar att de nio månader som militären styrt landet har varit värre än under den störtade statschefen Mubaraks tid.

-Våldet som förekommit under de här nio månaderna har varit värre än vad som skett de senaste 30 åren. Folk har fängslats, torterats och dött under militärens styre. De nya protesterna är en konsekvens av dessa övergrepp.

Vill vara där
Mina Naguib som just nu är i Sverige och studerar för att ta sin ingenjörsexamen önskar att han kunde vara på torget med demonstranterna och ge sitt stöd.

-Det är verkligen svårt för mig att vara här just nu. Men jag skulle inte tillåtas komma in i landet som det ser ut nu.

Drev på protesterna
Mina Naguib var en av de många egyptiska aktivister som via sociala medier drev på protesterna i januari som till slut fick den tidigare statschefen Mubarak att avgå. Naguib var även med på Tahrirtorget.

Hosni Mubarak. Då, precis som nu, var Internet ett sätt för protestanterna att kommunicera med varandra och samla folk och förnödenheter till torget.

-Men det här är ingen Internetrevolution som media många gånger vill påstå. Det är ett viktigt hjälpmedel för oss men själva revolutionen står folket för. De som kämpar på gatorna och offrar sina liv. Alla de förtjänar att få en civilregering nu.

Hoppfull inför framtiden
För egen del försöker Naguib denna gång att hjälpa till så gott han kan hemifrån. Med sina uppemot 9.000 följare på Twitter försöker han uppmana folk att hjälpa de kring Tahrirtorget med förnödenheter och mediciner.

Protetester på Tahrirtorget. Trots att det egyptiska folket nio månader efter Mubarak fall återigen behöver protestera för ett fritt, demokratiskt styre så är han hoppfull om framtiden.

-Vi kommer få en civilt styre till slut. Militären är till för att vakta våra gränser inte styra vårt land, säger Naguib som ikväll tillsammans med flera andra står utanför den svenska riksdagen för att demonstrera mot militärstyret i Egypten.

Källa:Robert Lundin/SVT

Svensk expert om tårgasen i Egypten

"Tårgasen kan döda"

Publicerad 23 november 2011

Den tårgas som används mot demonstranterna vid Tharirtorget i Egypten innehåller sannolikt inget nervgift.

Det säger Rikard Norlin, expert på kemiska stridsmedel vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

-Det finns ingen tårgas med nervgift i, skulle Egypten av någon anledning tillverkat sådana skulle det i så fall vara i ett förbjudet, kemiskt vapenprogram. Nervgift är direkt dödande, hade tårgasen innehållit det hade väldigt många dött. Ser inget skäl att försöka blanda det i tårgas.

Vad kan det då vara?

-Det finns en tårgas, CN(kloracetofenon), som är betydligt kraftigare än den vanliga tårgasen. I väst slutade man använda den en tid efter andra världskriget för att den är så pass ohälsosam, förklarar Rikard Norlin.

-Det finns länder som fortfarande använder den, det ser vi exempel på ibland, senast i våras. Det är troligt att den fortfarande tillverkas. Det finns också en tredje, äldre tårgas, CR(dibenzoxazepine), som är snarlik CN-gasen i verkan.

Vilka symptom ger CN-gasen?

-En kraftig dos av den gör att man går ned för räkning med kraftiga smärtor i andningsvägar och i ögonen.

Kan man bli bli medvetslös av gasen?

-Svårt att säga, åtminstone kraftigt illamående, säger Rikard Norlin.

Kan man dö av tårgas?

-Ja, det finns rapporterade dödsfall av den gamla typen av gas.

Hurkan man skydda sig, hjälper en blöt handuk framför ansiktet?

-Nja, det kanske kan ge en marginell skyddande effekt på andningsvägarna. Annars är det skyddsmask som gäller, säger Rikard Norlin.

Källa:Nils Edman/SVT

 

Mobilnätet nere på Tahrirtorget - kan vara blockerat av regimen

Publicerad 23 november 2011

Under gårdagen var det omöjligt att komma ut på nätet från Tahrirtorget i Egypten enligt flera källor. Att stänga av nätet för ett sådant begränsat område är en enkel åtgärd menar Erik Hörnfeldt, informationschef på 3.

-Det är helt omöjligt att komma ut på nätet. Så fort jag kom in på torget så dog det bara, uppger Yasmine El Rafie, frilansjournalist på plats i Kairo.

Har stängt av nät tidigare
Flera personer rapporterar på Twitter om svårigheter med att komma ut på nätet och att skicka sms när de är på torget.

Under den arabiska våren i januari beordrade egyptiska myndigheter mobiloperatörerna i landet att stänga av nätet i olika delar av landet i samband med demonstrationerna.

El Raife. Nu befarar El Rafie att det har hänt på nytt.

-Först tänkte jag att problemen uppstod för att det var så mycket folk på torget men nu undrar jag om det inte är en blockering. Jag kan skicka sms internationellt men inte ringa eller skicka sms lokalt när jag vill komma i kontakt med egyptier i landet.

Enkel åtgärd
Erik Hörnfeldt, informationsansvarig på 3, menar att det för en auktoritär stat inte finns några begränsningar vad gäller att kontrollera tekniken och att stänga av ett begränsat området för mobiltrafik.

-Det är en enkel åtgärd. Det är bara att stänga av den lokala basstation varifrån signalerna kommer.

Inte möjligt i Sverige
Erik Hörnfeldt har fler exempel på när det skett. Exempelvis drog rebellerna i Libyen igång en egen operatör just för att säkra att ha täckning när Kadaffis regim stängde av delar av systemet.

Erik Hörnfeldt. Även besättningen på Ship to Gaza hävdade att deras mobilutrustning slutade att fungera i samma stund som israelerna kom.

I Sverige skulle detta inte kunna ske enligt Hörnfeldt då svensk lag kräver av mobiloperatörer att de ska tillhandahålla ett nät. På så vis skulle operatörerna kunna säga nej om de skulle utsättas för påtryckningar från myndigheter om att stänga av näten.

Odemokratiskt samhälle
-Men ju mer odemokratiskt samhälle desto större möjlighet för regimen att använda tekniken på ett auktoritärt sätt.

Men Hörnfeldt utesluter dock inte att det just kan vara mängden folk på Tahrirtorget som gör att mobiloperatörerna har svårt att tillgodose området med fungerande nät.

Källa:Robert Lundin/SVT

 

Egyptens tio revoltmånader

Publicerad 23 november 2011

Kampen om framtidens Egypten började i januari i år. Under hela tiden var militiären ledande - och den som lovade ett demokratiskt Egypten. Senare beskylldes den för att inte vilja släppa makten och protesterna när reformer och förbättringar uteblev.

25 januari 2011: Protesterna mot president Mubarak inleds. En av orsakerna var att polisen dödat Khaled Saeed i förhör i juni 2010. Miljontals människor deltog över hela landet.

31 januari: Största demonstrationen hittills på Tahrirtorget i Kairo. Militären lovar att inte bruka våld mot folket.

3 februari: Enligt FN har hittills 300 dött i oroligheterna. (Slutsiffran blev cirka 850.)

11 februari: Mubarak avgår. Militären lovar fria val.

Början av mars: Regeringen lovar att rensa ut gamla Mubarakanhängare.

19 mars: Egyptierna säger ja till en ändrad författning i en folkomröstning.

13 april: Mubarak häktas.

Slutet av april: Tidigare förbjudna Muslimska brödraskapet bildar Frihets- och rättvisepartiet.

27 maj: Hundratusentals ungdomar protesterar på Tahrir mot brist på reformer.

28 juni: Oroligheter på Tahrir. Tusentals skadas.

Juli: Militären skjuter upp allmänna valen från september till oktober eller november.

29 juli: Hundratusentals islamister demonstrerar på Tahrir för muslimska lagar i den nya författningen.

3 augusti: Mubarak ställd inför rätta liggande på bår.

Början av oktober: Tjugotalet människor dödas i samband med en kristen demonstration. Militären kritiseras.

Oktober: Militären beslutar om val från 28 november i flera omgångar fram till mars 2012.

18 november: Tiotusentals islamister protesterar på Tahrir mot att militären vill behålla makten efter valen.

19 november Andra grupper (ungdomar och liberaler) intar Tahrir och kräver militärens avgång. De närmaste dagarna dödas över 30 människor.

22 november: Över hundratusen demonstrerar på Tahrirtorget mot militären. Brödraskapet deltar inte. Militärens starke man lovar i ett TV-tal presidentval i juni 2012.

Källa:Bo Inge Andersson/SVT

 

Misstankar om nervgift i tårgasen

Publicerad 23 november 2011

Många av demonstranterna på Tharirtorget i Kairo vittnar om att tårgasen de utsätts för är mycket starkare än vanligt och de misstänker att den är uppblandad med nervgift.

-Vi var ute på torget i går och fick i oss en del tårgas, berättar Rebecka Carlsson, språkrör för Grön ungdom som befinner sig i Kairo, för SVT. Jag fick en fruktansvärd huvudvärk och den sitter i fortfarande dagen efter.

-Det pratas mycket om den här tårgasen. En demonstrant jag träffade berättade att hon hamnat i tårgasen i förrgår. När hon lyckets ta sig hem fick hon skakningar i hela kroppen, säger Rebecka Carlsson.

Enligt uppgifter i flera medier vittnar demonstranter och läkare om att flera som utsatts för gasen faller ihop till synes livlösa och är svåra att väcka igen.

Den förre egyptiske fredspristagaren Mohamed El Baradei, tidigare chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, skriver på Twitter att tårgasen verkar uppblandad med någon form av nervgift.

"Folk blir helt utslagna"
Frilansjournalisten Yasmine El Rafai som är på plats i Kairo säger till SVT att det inte kan röra sig om vanlig tårgas.

-Det måste ha blandats i några andra kemikalier. Någonting är det, folk blir helt utslagna av den och faller ihop.

Svårt med andningen
I den australiska tidningen The Age vittnar läkaren Mohamed Aden i Kairo om att människor kommer in med stora problem med andningen och behöver lugnande för att kunna andas igen.

-Det är någon form av nervgas som använts, säger han till tidningen.

Källa:Nils Edman/SVT

 

SVT i Kairo: Det börjar likna läget i vintras

Publicerad 22 november 2011

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid är på plats i Kairo och kan från sitt hotell se hur fler och fler demonstranter samlas på det numera världsbekanta Tahrirtorget.

Tiotusentals människor strömmar till torget och tycks inrätta sig permanent, bland annat med nya tält och annat som krävs för kunna stanna länge.

-Du kan höra hur det låter när så många människor samlas, säger Samir Abu Eid på telefon.

-De säger att de stannar tills militären lovar att lämna från sig makten till ett civilt styre. De vill ha ett datum för maktöverlämnandet.

Det styrande militärrådet säger att de bara följer färdplanen mot civilt styre men vill inte nämna något datum för när Egypten ska få en civil regering som inte är underordnad militären.

Som i januari
Enligt Samir Abu Eid börjar torget se ut som det gjorde i januari och februari innan Mubarak avgick.

-I dag är det liksom då många unga människor. Det har det inte varit på samma sätt tidigare den här veckan, säger han.

SVT:s team följde i dag en ung tjej som via Facebook fått flera av sina kompisar att samlas på torget.

Förhandlingar
Muslimska brödraskapet, det största oppositionspartiet, är inte på torget idag. De har suttit i förhandlingar.

Från förhandlingarna har det läckt ut att militären överväger att utse den förre chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA Mohamed ElBaradei till premiärminister sedan regeringen avgick i går.

Samir Abu Eid och Tahrirtorget -ElBaradei har stöd från många liberaler men han har gjort karriär utomlands och upplevs inte som särskilt förankrad i landet, säger Samir Abu Eid.

För demonstranterna är frågan om regeringen inte oviktig men det helt överordnade kravet är att militären lämnar från sig makten.

Revolutinens fas 2
-Det är alla sorters människor på torget men främst unga. Det börjar alltmer likna en repris av revolutionen i vintras, 25 januari-rörelsen. De talar om fas 2 två av revolutionen, säger Samir Abu Eid.

Frågan är nu om valet kan börja hållas på måndag som planerat. De flesta verkar vilja det, enligt Samir Abu Eid, men eftersom landet minst sagt är i kris är det tveksamt om det går.

-Det hålls inga valdebatter eller annat som är normalt i en valkampanj. Det finns till och med de som tror att militären provocerat fram oroligheterna för att kunna ställa in valet.

Källa:Örjan Magnusson/SVT

 

Rådet accepterar regeringens avgång

Publicerad 22 november 2011

Militärrådets ledare Hussein Tantawi meddelar att man accepterar regeringens avgång i ett direktsänt tal.

Han säger också att ett presidentval ska hållas i juli 2012 och att det är upp till det egyptiska folket vem som ska styra landet och att militären bara söker landets bästa.

Besvikelse på Tahrirtorget
Beskedet från den militäre ledaren Hussein Tantawi mottogs med besvikelse på Tahrirtorget i Kairo där runt 100.000 demonstranter samlats. Många kräver att militärrådet omedelbart avgår, och skanderar: Avgå, avgå, avgå.

Enligt AFP säger sig den egyptiska militären sig vara redo att hålla en folkomröstning och att valet den 28 november inte ska skjutas upp.

Räddningsregering föreslås
Tidigare i eftermiddags uppgavs att egyptens militärråd kade enats om att skapa en nationell "räddningsregering" som ett svar på de oroligheter som skakar landet.

En av deltagarna i de politiska samtalen, Selim al-Awwa som vill kandidera för presidentposten i landet, säger till nyhetsbyrån Mena att militärrådet enats om "att bilda en regering för nationell räddning som ska uppfylla målen för revolutionen".

Selim al-Awwa säger även att mötet enats om att "makten ska lämnas över till en vald, civil president inte senare än juni 2012".

Amnestykritik
Människorättsorganisationen Amnesty International drämde på tisdagen till med skarp kritik mot militärledningen, som inte levt upp till sina löften och som enligt Amnesty begått värre rättsövergrepp än den störtade regimen.

"Genom att använda militärdomstolar för att döma tusentals civila, slå ner på fredliga demonstrationer och utöka befogenheterna i Mubaraks tvångslagar har militärrådet fortsatt traditionen av repressivt styre, som 25 januari-demonstranterna slogs så hårt för att bli av med".

Omkring 12.000 civila har stått inför militärdomstolar på bara nio månader, anklagade för bland annat "ligistfasoner" och för att ha "skymfat armén".

Källa:TT

 

Militärledningen pressas i Egypten

Publicerad 22 november 2011

Raseriet vänds nu mot Egyptens militärledning. Tiotusentals demonstranter visade sitt missnöje på Tahrirtorget i Kairo, medan försöken att finna en politisk nödlösning fortsatte på tisdagen.

Våldsamheter bröt åter ut när demonstranter och kravallpolis drabbade samman. Grupper skanderade "lämna", en uppmaning riktad mot den man som i praktiken styr Egypten, militärledaren Hussein Tantawi, och det styrande militära rådet Scaf.

Tio månader efter förre presidenten Hosni Mubaraks fall utmanades därmed åter maktstrukturen av folkmassor som samlades på det symbolfyllda torget.

Letar ny premiärminister
Militärrådet letade efter möjliga politiska lösningar sedan den nuvarande regeringen lämnat in sin avskedsansökan sent på måndagen.

En av de främsta kandidaterna att axla manteln som premiärminister var Mohamed ElBaradei, tidigare chef för FN:s atomenergiorgan IAEA.

Vid Mubaraks fall sade ElBaradei att han var redo att ta ett politiskt ansvar ? men den demokratiska rörelsen tappade fart när militären greppade makten i vakuumet efter Mubarak.

Även Abdel Moneim Abul Futuh, som tidigare var medlem i det mäktiga Muslimska brödraskapet och som väntas bli en av favoriterna i presidentvalet, nämndes som en möjlig kandidat till premiärministerposten om den nuvarande regeringens avgångsansökan godkänns.

Men det politiska spelet överskuggades av de fortsatta våldsamheterna, där närmare ett 30-tal dödats sedan i lördags, inför parlamentsvalet som inleds nästa vecka.

Skarp Amnestykritik
Människorättsorganisationen Amnesty International drämde till med skarp kritik mot militärledningen, som inte levt upp till sina löften och som begått värre rättsövergrepp än den störtade regimen.

"Genom att använda militärdomstolar för att döma tusentals civila, slå ner på fredliga demonstrationer och utöka befogenheterna i Mubaraks tvångslagar har militärrådet fortsatt traditionen av repressivt styre, som 25 januari-demonstranterna slogs så hårt för att bli av med".

"De som utmanat eller kritiserat militärrådet ? demonstranter, journalister, bloggare, strejkande arbetare ? har skoningslöst slagits ner i ett försök att tysta dem", sade Amnestys Philip Luther.

Omkring 12 000 civila har stått inför militärdomstolar på bara nio månader, anklagade för bland annat "ligistfasoner" och för att ha "skymfat armén".

Fakta: Valen i Egypten

Parlamentsvalet i Egypten börjar den 28 november med val till underhuset.

Det genomförs i tre omgångar med nio provinser åt gången.

Val till överhuset görs på samma sätt, med start 29 januari.

Presidentval kommer sannolikt inte att hållas förrän tidigast nästa år eller under 2013.

Till dess stannar presidentmakten hos det nu styrande militärrådet.

Följande datum är val planerade:
Underhuset: 28 november, 14 december, 3 januari.
Överhuset: 29 januari, 14 februari, 4 mars.

Källa: Reuters (TT)

 

Islamism - svårtolkat begrepp

Publicerad 22 november 2011

Begreppet islamist börjar bli allt mer vanligt i svenska språket och har använts för att beskriva allt från terrorister till regeringspartier. Ett "paraplybegrepp" för värdekonservativ islam kallar docenten Susanne Olsson det och tycker att ordets betydelse måste nyanseras.

-Begreppet inkluderar allt från dem som vill göra väpnad revolution till dem som fredligt vill påverka människors tänkande, säger Susanne Olsson som forskar i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

Det som all islamism har gemensamt är att ha islam som värdegrund, hela samhällssystemet ska genomsyras av islam.

På måndag går Egypten för första gången till ett fritt politiskt val och partiet Muslimska brödraskapet ser ut att få starkt stöd.

-Man brukar säga att begreppet islamism började användas i och med bildandet av Muslimska brödraskapet på 1920-talet, säger Susanne Olsson.

Muslimska brödraskapet
Men brödraskapet själva kallar sig inte alltid för islamister, eftersom de förstår att ordet har en negativ klang som många kopplar till extremism. Istället används begrepp som kan översättas till fundamentalist.

-För dem betyder det att man går tillbaka till källorna: Koranen och de profetiska skrifterna.

Begreppet islamism har använts flitigt i svenska medier och Susanne Olsson tror att begreppet kommer att fortsätta att användas, men att människor blir mer medvetna om att det är ett samlingsbegrepp.

-Något som många inte vet är att islamism enligt de flesta definitioner är för en nytolkning av islam. Många tror att de som säger att de är islamister är låsta i en traditionell tolkning av religionen. Men Muslimska brödraskapet vill till exempel omtolka islam så att religionen passar en demokratisk anda och innefattar mänskliga rättigheter.

-Islamism är en typ av islamtolkning, det finns andra tolkningar också, till exempel salafistiska.

Salafism
Salafism i sin tur är också ett samlingsbegrepp för grupper som vill gå tillbaka till källorna koranen och profeten Muhammeds levnadsexempel. Vissa kan vara våldsbejakande och skillnaden mellan islamism och salafism är att en salafist inte accepterar demokrati som styrelseskick, eftersom det är ett människoskapt system. För en salafist är det enda godtagbara styrelseskicket det som är skapat av Gud.

Susanne Olsson säger att det oftast är salafister som ligger bakom religionskonflikter i Egypten. Att då säga att det är islamister som startat en konflikt med landets kristna är felaktigt.

-Muslimska brödraskapet som då kan kallas islamister brukar då gå ut och ta avstånd från det våldsamma som har skett.

Ytterligare ett begrepp som Susanne Olsson nämner är jihadism som oftast förknippas med våldsbejakande islamism.

-Men även där finns det de som menar att bete sig korrekt och som en god människa är att bedriva jihad, det måste inte handla om krig eller våld.

Källa:Arash Mokhtari/SVT

 

ElBaradei tänkbart namn i Egypten

Publicerad 22 november 2011

Egyptens militär diskuterar möjligheten att utse Mohamed ElBaradei att leda en ny regering sedan den nuvarande regeringen har lämnat in sin avskedsansökan.

En militärkälla säger till AFP att den tidigare chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA är ett möjligt alternativ till att bli ny premiärminister.

Enligt källan har avskedsansökan från regeringen ännu inte godkänts av militärrådet.

Även Abdel Moneim Abul Futuh, som tidigare var medlem i det mäktiga Muslimska brödraskapet och som väntas bli en av favoriterna i presidentvalet, nämns som en möjlig kandidat till premiärministerposten.

Källa:TT

 

Krisförhandlingar i Egypten

Publicerad 22 november 2011

Det styrande militärrådet i Egypten, Scaf, har i dag inlett krissamtal med "ett antal av landets politiska krafter" i hopp om att hejda gatuprotesterna, rapporterar statlig tv i Kairo.

"Alla politiska och nationella krafter" är inbjudna till mötena, heter det.

Manar till nya protester
Demonstranterna på Tahrirtorget har manat till nya protester under dagen. Tiotusentals strömmade till på måndagskvällen efter beskedet om regeringens önskan att avgå, och många tillbringade natten på torget.

Antalet demonstranter är dock betydligt lägre än under revolten mot president Mubarak i vintras, då hundratusentals människor fyllde torget.

Muslimska brödraskapet, som var ledande i protesterna mot Mubarak men inte deltar nu, meddelade på tisdagen att man avser att delta i samtal med det styrande militärrådet om hur våldet på gatorna ska hejdas.

Brödraskapet väntas röna stora framgångar i parlamentsvalet som inleds nästa vecka.

Källa:TT

 

Hon var på plats under massakern i Kairo

Publicerad 22 november 2011

Svenskan Javeria Rizi Kabani blev vittne till oroligheterna och demonstrationerna i Kairo häromdagen när minst 22 demonstranter dödades av militärrådets poliser i närheten av Tahrirtorget i centrala Kairo.
-Jag talade just med en vän i Kairo och militären skjuter mot människor just nu, precis som häromdagen, berättar Javeira som nu återvänt hem till Sverige igen

Javeria är programansvarig i ett projekt som Svenska institutet driver och som med yttrandefriheten som fond samlar bloggare, journalister och aktivister i hela arabvärlden med sikte på användandet av nuvarande och framtida sociala medier som till exempel twitter och bloggar och den allt snabbare nyhetsrapporteringen via nätet.

Samlade i Kairo
Under några dagar var de unga deltagarna i Institutets regi samlade i just Kairo för en uppdatering av läget och för att föra samtal på plats tillsammans.

-Jag och kollegan Maria Henoch gick mot torget. När vi närmade oss torget kom en hel folkmassa springande mot oss och tårgasmolnen låg täta, så vi förstod att nånting hänt, berättar Javeria.

Militären hade öppnat eld med tårgas, gummikulor och, som det senare visade sig, skarp ammunition och ordern löd att Tahrirtorget skulle rensas vilket när kvällen kom hade resulterat i att minst 23 demonstranter mist livet och hundratals skadats.

Stanken av tårgas låg tät när Javeria och Maria Henoch vände om. Senare fick de reda på att skottlossning hade ägt rum på kvällen. </TåRGASSTANK>

-Det var hemskt. Jag stannade upp vid en ung flicka som satt och grät och jag kunde bara förstå en del av vad hon sade, men hennes vän var borta, hulkade hon fram genom gråt och tårgastårar, berättar Javeria.

Hon har just talat i mobil med en vän i Kairo som berättar att militären just nu skjuter och människor dödats och att det värsta nu pågår på smågatorna som omgärdar Tahrirtorget.

-De läkatstationer som finns på plats klarar inte av anstormningen av skadade så det enda de kan försöka göra är att skicka de skadade vidare till sjukhus, berättar Javeria.

Skjuter igen
En osäker militärregim har återigen beordrat hårdare tag och de utsända poliserna öppnar eld mot i princip obeväpnade demonstranter. De enda som får komma in i området är Röda Korset, ambulanser och blodbilar.

-Det känns så tungt och ledsamt och inte alls som under revolutionen i våras som jag bevakade intensivt, berättar Javeria.

-Det som slår mig mest den här gången är hur oerhört viljestarka och orädda demonstranterna är. De ger sig inte och viker undan - de är beredda att med sina liv som insats få bort det nuvarande militärstyret i Egyptien, säger Javeria.

Källa:Rikard Palm/SVT

 

Amnesty: Värre än Mubarak

Publicerad 22 november 2011

Egyptens militära ledare har inte levt upp till sina löften och har till och med begått värre rättsövergrepp är Hosni Mubaraks regim gjorde, enligt en Amnestyrapport.

Listan på människorättsbrott är bedrövlig, skriver organisationen.
"Genom att använda militärdomstolar för att döma tusentals civila, slå ner på fredliga demonstrationer och utöka befogenheterna i Mubaraks tvångslagar, har militärrådet fortsatt traditionen av repressivt styre som 25 januari-demonstranterna slogs så hårt för att bli av med".

"De som utmanat eller kritiserat militärrådet - demonstranter, journalister, bloggare, strejkande arbetare - har skoningslöst slagits ner i ett försök att tysta dem", sade Amnestys Philip Luther.
Omkring 12.000 civila har stått inför militärdomstolar på bara nio månader, anklagade för bland annat "ligistfasoner" och för att ha "skymfat armén".

Minst 20.000 demonstranter på Tahrirtorget i Kairo visade natten till tisdagen sitt missnöje med militärrådet trots att åtminstone 33 människor dödats sedan i lördags. Enligt aktivisterna sköt polisen tårgas och skarpa skott under måndagen.

Samtidigt manade rådet till lugn och efterlyste krissamtal med de politiska krafterna för att"hitta en väg framåt", men sade inte om de ämnade acceptera regeringens avskedsansökan.

Källa:TT

 

Egyptens regering vill avgå

Publicerad 21 november 2011

Trycket blev för stort. På måndagen lämnade den egyptiska regeringen in sin avskedsansökan till det styrande militärrådet.
Då hade antalet döda vid Tahrirtorget räknats till minst 24 efter tre dagars oroligheter.

"Premiärminister Essam Sharafs regering har lämnat in sin avskedsansökan till det styrande militärrådet", sade regeringstalesmannen Mohammed Hegazy i ett uttalande som publicerades av den statliga nyhetsbyrån Mena.

-Att de gör det beror på allt som händer på Tahrirtorget. Våldet har chockat Egypten, säger SVT:s Samir Abu Eid på plats på torget.

Militärrådet satt på måndagskvällen i överläggningar för att få fram en ny premiärminister.

Det symboliska torget i Kairo fylldes under dagen återigen med tusentals protesterande människor. I de värsta sammandrabbningarna sedan upproret inleddes slog polisen tillbaka med tårgas och även skarpa skott, enligt aktivister.

Många skottskadade
Många av de döda som kom till bårhuset på Zainhumsjukhuset i Kairo hade skottskador.

De senaste dagarnas demonstrationer handlar till stor del om att de som drev fram revolutionen tycker att förändringarna går för långsamt. De befarar att det styrande militärrådet inte kommer att släppa makten.

Men samtidigt som hundratals egyptier gett sitt liv i kampen för ett mer demokratiskt land, var det först nyligen som en del av väljarkåren nåddes av informationen om att en revolution ägt rum.

-De pratade fortfarande om revolutionen 1952, som armén ledde, säger Ayman Ramsis, Diakonias representant i Egypten, i telefon från Kairo.

Han syftar på de fattiga och marginaliserade, främst på landsbygden i övre och nedre Egypten. De har inte tillgång till internet eller kabel-tv utan får sin information från statlig tv - som länge inte visade omfattningen av händelserna i huvudstaden.

Svårt valsystem
Diakonia försöker nu öka dessa människors kännedom om det stundande valet och att de har möjlighet att själva bestämma vem som ska representera dem - och att det finns fler partier än NDP, avsatte president Hosni Mubaraks parti.

Men valsystemet är svårt att förstå sig på. Och som i många länder där val hålls för första gången, finns det en lång rad partier att rösta på.

Tidigare kunde Muslimska brödraskapet dra till sig både islamister och oppositionella. Men nu har nya partier etablerats, som det ultrakonservativa salafistpartiet Nur och mer moderata Wasat.
Och trots protesterna på torget är partierna som förespråkar demokrati små och illa organiserade.

Källa:SVT/TT

 

"Missnöjet bland egyptierna är otroligt stort"

Publicerad 21 november 2011

I natt såg delar av Tahrirtorget återigen ut som en krigszon. På ena sidan fanns tusentals stenkastande demonstranter. På den andra fanns polis och säkerhetsstyrkor som sköt tårgasgranater, gummikulor och misshandlade demonstranterna med käppar.

Sammandrabbningarna och våldsamheterna på Tahrirtorget i Kairo är de allvarligaste sedan februari i år, då protester tvingade bort den tidigare diktatorn Hosni Mubarak. Enligt sjukhusuppgifter har totalt 13 människor dödats och över 900 har skadats.

Demonstranterna här kräver att det styrande militärrådet genast lämnar över makten till ett civilt styre och många säger att de inte kommer att sluta protestera förrän militärrådet offentligt tillkännager ett datum när makten ska lämnas över.

Oroligheterna på Tahrirtorget äger rum bara en vecka innan valet i Egypten, som är den 28 november. Om inte militärrådet tillmötesgår demonstranterna kommer troligen protesterna att fortsätta och då är risken stor att valet ställs in.

SVT:s mellanösterkorrespondent Samir Abu Eid är på plats i Kairo.

Står du vid Tahrirtorget just nu?
-Ja, jag står här och i bakgrunden kan man se utöver torget. Det är fortfarande hundratals, förmodligen uppemot tusen människor, kvar på torget. Demonstranterna har varit här sen i fredags och det har varit hårda sammandrabbningar. Här finns kravallutrustad polis och säkerhetsstyrkor som kastar sten, skjuter tårgasgranater och gummikulor och det är därför många har dödats och ännu fler skadats.

Vi har sett i nyhetssändningarna att du har talat med demonstrerande människor. Vilka är det som demonstrerar?
-Det är alla slags människor. Väldigt många islamister men också liberaler och kvinnor. Missnöjet bland egyptierna är otroligt stort just nu. De menar att inget blivit bättre sen revolutionen utan att mycket tvärtom har blivit sämre. De protesterar mot det militärrådet som fortfarande styr Egypten. Det är egentligen den avsatte diktatorn Mubaraks gamla vänner och nära allierade som fortfarande styr. För många är det som händer på Tahrirtorget och på andra platser runt om i Egypten som en andra revolution.

Vad är det demonstranterna vill?
-Det allra viktigaste är att militärrådet måste lämna över makten till ett civilt styre. Demonstranterna vill att militärrådet går ut med datum för när det ska hända men militärrådet vägrar. Hela tiden säger de att det kommer ske snart, men kommer aldrig med något datum.

-I går var det ett krismöte där man sa att valet nästa vecka ska hållas som planerat. Protesterna kommer säkert fortsätta. De vägrar ge upp och nu när de har tagit över Tahrirtorget så kommer de inte släppa det.

Att militärrådet svarar med så massivt våld, hur ska vi tolka deras inställning till den makt de nu har?
-Många menar att detta visar att det är den gamla Mubarakregimen som är kvar. Poliser, säkerhetsstyrkor och militärpoliser som har varit här på torget har agerat precis som de gjort förut. Det är ingen skillnad och det har inte blivit bättre.

-Demonstrationerna började i fredags med uppemot 50 000 människor och de var fredliga. Men det blir så här när poliserna går in brutalt och ska köra bort demonstranter. Jag såg själv hur de sköt rakt in i folkmassor med tårgasgranater och hur de slog demonstranter med käppar.

Hur påverkar de här demonstrationerna det stundande valet i Egypten?
-Som det ser ut nu är det många som undrar hur man ska kunna hålla ett val nästa måndag, den 28:e. Det är inte bara oroligt här utan i hela landet och bristen på lag och ordning har oroat många de senaste månaderna. Många har trott att det kommer bli våldsamt inför valet och på valdagen, och det är precis det vi ser nu. Hur ska man kunna hålla ett val om det ser ut så här i centrala Kairo? Många människor vågar inte gå ut och hur ska de kunna rösta då.

Hur ser det politiska landskapet egentligen ut i Egypten så här efter revolutionen?
-Vi har rest runt i Egypten inför valet och det man ser väldigt tydligt är att islamisterna har starkt stöd. Dels Muslimska brödraskapet men även andra fundamentalistiska salafister och andra ännu mer extrema. Muslimska brödraskapet har varit den bäst organiserade oppositionen i landet och har funnits i över 80 år. Det är många som tror att islamisterna kommer att vinna valet.

Är det ett moderat islamistparti?
-Nej, det är det som är väldigt komplicerat. De säger och lovar att det ska vara en moderat form av islam. Många är oroliga, till exempel militärrådet som är oroliga att Egypten ska bli en islamisk stat med sharialagar, därför har de också velat ha kontroll över den nya kommande konstitutionen. Militärrådet vill ha sista ordet och det är det som upprör människor, speciellt islamister, väldigt mycket och detta har provocerat fram demonstrationerna.

Källa:Louise Gustafsson/SVT

 

Tårgas på Tahrirtorget

Kulturministern lämnar in sin avskedsansökan

Publicerad 21 november 2011

Kravallpolis sköt på måndagsförmiddagen tårgas mot demonstranter vid Tahrirtorget i centrala Kairo, sedan protesterna mot Egyptens styrande militärråd fortsatt för fjärde dagen i rad.

Hundratals människor befann sig på torget. Men det är oklart hur många som dödats under helgens oroligheter.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP har hälsodepartementet reviderat antalet döda till 24, till skillnad från 33 döda som rapporterats tidigare.
Hundratals har skadats under protesterna i Kairo, Alexandria och Suez.

Kulturministern ber om avsked
Egyptens kulturminister Imad Abu Ghazi har lämnat in sin avskedsansökan "i protest mot regeringens hantering av de senaste händelserna på Tahrir-torget", rapporterar statliga nyhetsbyrån Mena.

Den egyptiska armén uppger samtidigt att den endast varit inblandad för att "skydda" inrikesdepartementet och att samma skydd kan erbjudas demonstranterna, om de så önskar.

-Armén gick inte ut på Tahrir, utan det var de protesterande som kom till departementet. Demonstranterna har rätt att protestera, men vi måste ställa oss emellan dem och inrikesdepartementet. Om demonstranterna vill ha skydd från huliganer på torget så kommer vi att sätta ut styrkor med ansvar för att hålla faran borta från torget, sade general Said Abbas.

Demonstrationståg
På tv-bilder från torget syns mängder av människor, relativt glest utspridda, kring den stora rondellen på torgets mitt.

Kravallpolisens tårgasattack möttes av stenkastning.

-Det finns ingen väg tillbaka. Ni förstår att det här våldet kan inte sopas under mattan, säger demonstranten Essam Gouda till Reuters och berättar att två demonstrationståg är planerade till senare under måndagen.

-Vårt mål är att ta kontroll över tillfartsvägarna till torget så att säkerhetsstyrkorna inte kan hindra demonstranter från att komma hit.

Demonstrationerna i Kairo har pågått sedan i fredags.

Val om en vecka
I fredags dominerades demonstrationerna av islamister som protesterade mot en grundlagsskiss som skulle ge armén en sorts självstyre och stänga insynen i militärens budget.

Därefter har dock kärnan i protesterna utgjorts av de ungdomsrörelser och andra grupper som dominerade under de väldiga protesterna mot president Mubarak i januari.

Demonstranterna vill ha en snabbare övergång från det nuvarande militärstyret till en civilt vald president och regering. Trots det parlamentsval som inleds nästa vecka kommer militären enligt nuvarande tidsplan att ha den avgörande makten fram till presidentval kan hållas, antingen sent under 2012 eller rent av först i början av 2013.

Mycket av protesterna riktas direkt mot militärrådets ordförande Mohamed Hussein Tantawi, som var försvarsminister under Mubarak ända sedan 1991.

Källa:TT

 

Fängelse för informationsminister

Publicerad: 2011-09-28

Kairo. En domstol i Egypten dömde på onsdagen förre informationsministern Anas al-Fikki till sju års fängelse för att ha förskingrat egendom från den statliga televisionens fackförbund. Domen är den senaste som fastslagits mot den avsatte presidenten Hosni Mubaraks regeringsmedlemmar.

Domstolen dömde samtidigt fackförbundets ordförande Osama al-Shaikh till fem år för samma brott.

Protester utbröt i rättegångssalen, som direktsändes, när domarna förkunnades.

Källa:TT-Reuters

 

Gasledning Egypten-Israel sprängd

Publicerad: 2011-09-27

Kairo. Ännu en explosion har skadat en ledning med gas från Egypten till Israel, uppger egyptiska säkerhetskällor.

Explosionen inträffade natten till tisdagen nära staden al-Arish på norra Sinaihalvön.

15 meter höga eldsflammor syntes från ledningen. Vad som smällt var inte omedelbart klart och det har inte kommit uppgifter om personskador.

Motståndare mot gasförsäljningen till Israel antas ligga bakom flera attentat på ledningen efter president Hosni Mubaraks fall i februari.

Källa:TT-AFP-Reuter

 

Möte i Kairo om palestinsk stat

Publicerad: 2011-09-13

Kairo. Arabstaternas utrikesministrar, samlade till möte i Kairo, kommer att stödja palestiniernas begäran om att deras land ska bli en fullvärdig medlem i FN.

Under måndagens möte gick ministrarna igenom vad som gjorts inför ansökan.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton, som besökte mötet, sade att EU-länderna ännu inte beslutat om ett gemensamt ställningstagande men att de delar åsikten att Palestina ska bildas genom förhandlingar med Israel.

USA har hotat med att lägga in sitt veto mot en resolution.

Källa:TT-Reuters

 

Egypten skärper undantagstillstånd

Publicerad: 2011-09-12

Kairo. Egypten utökar undantagstillståndet i landet efter "brott mot den offentliga säkerheten" när demonstranter stormade den israeliska ambassaden. Beskedet kom på måndagen från en av landets styrande generaler.

Undantagstillståndet har tidigare avsett terrorism och narkotikabrott men riktas nu mot fackstrejker och "störande av trafik". Många demonstrationer kan nu bli olagliga och aktivister har tidigare anklagat militären för odemokratiska metoder.

Källa:TT-AFP

 

Erdogan på besök i Egypten

Publicerad: 2011-09-12

Kairo. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan besökte i dag Egypten för överläggningar med landets interimsstyre. Senare i veckan ska han resa vidare till Libyen och Tunisien.

Besöket följs noga av Israel, vars relation till både Turkiet och Egypten försämrats rejält de senaste veckorna. I en intervju med tv-kanalen al-Jazira ska Erdogan ha sagt att Israels attack på ett turkiskt fartyg på väg till Gazaremsan i fjol var "skäl att gå i krig".

Källa:TT-Reuters

 

Upplopp efter fotbollsmatch i Kairo

Publicerad: 2011-09-07

Kairo. Över 130 poliser skadades i bråk med fotbollssupportrar i Kairo på tisdagskvällen. Bråket bröt ut vid arenan efter matchen när människor började skrika förolämpningar mot polisen och inrikesdepartementet.

Supportrarna blockerade senare en huvudväg mellan centrala Kairo och förorten Nasr innan militär lyckades kväsa upploppen.

Enligt hälsodepartementet brändes minst 13 polisbilar liksom ett antal privatfordon. Ett 50-tal poliser fördes till sjukhus.

Källa:TT-Reuters

Oroligt vid Mubaraks rättegång

Publicerad: 2011-09-05

Kairo. Dussintals anhängare och motståndare till Egyptens förre president Hosni Mubarak drabbade på måndagen samman nära domstolen där rättegången mot Mubarak skulle återupptas. Omkring klockan elva, svensk tid, anlände Mubarak liggandes på en bår.

Mubaraks hälsa är vacklande och det har varit oklart om han kan genomföra rättegången. Han står anklagad för korruption och delaktighet i mord på nära 850 demonstranter. Om han fälls riskerar han dödsstraff.

Källa:TT-AFP

 

Hosni Mubarak åter i rätten

Publicerad: 2011-08-15

Stenkastning och slagsmål bröt ut när rättegången mot Egyptens störtade president Hosni Mubarak återupptogs. Den sjuklige 83-åringens öde kan avgöras av vilka vittnen som domaren tillåter.

"Avrätta mördaren!" ropade ilskna egyptier som samlats utanför domstolen för att se rättegången på en storbildsskärm. "Han är egyptier till döden!" svarade Mubarak-supportrar.

Tusentals kravallpoliser försökte hålla isär sidorna. Trots det utbröt slagsmål och stenkastning mellan grupperna.
Precis som vid förra rättegångsdagen den 3 augusti kom den mord- och korruptionsåtalade Mubarak i ambulans från det militärsjukhus där han vårdas. Liggande på bår med händerna knäppta över magen rullades han in i buren för tilltalade. Hans söner Gamal och Alaa - som också är åtalade - försökte skydda honom från filmkamerorna.

Vill ha många vittnen
Torsdagens förhandlingar handlade framför allt om att avgöra vilka vittnen som ska kallas. Mubaraks advokater har lämnat in en lista på 1 600 namn till domaren, men den lär bli rejält nerkortad.
Och det är förmodligen precis vad försvaret vill, säger en advokat som företräder en grupp anhöriga till offer.

-Om domstolen inte godkänner samtliga vittnen är det grund för att överklaga om det blir en fällande dom, säger han.

Militärledaren kan kallas
Ett nyckelnamn på listan är Mohamed Hussein Tantawi, ledare för det militärråd som nu styr landet och försvarsminister under Mubarak. Mubaraks advokater vill att Tantawi vittnar för att visa att det inte var presidenten som beordrade morden på demonstranter under protesterna i vintras. Men även advokater till offrens familjer vill att Tantawi ska vittna.

-De förväntar sig att han vittnar om att han fick order att skjuta, vilket är nödvändigt för att fälla Mubarak, säger en advokat.

Militären har sagt att alla officerare som kallas kommer att vittna. Juridiska experter tror dock att Tantawi, om han kallas, kommer att vittna först i slutet av rättegången.

Rättegången mot Hosni Mubarak återupptas härnäst måndagen den 5 september, säger domaren i målet enligt Reuters. Förhandlingarna ska inte längre direktsändas i tv, och rättegången kommer från och med nu att slås ihop med rättegången mot förre inrikesministern Habib al-Adly, beslutar domaren.

Källa:TT

 

Mubarak inför domstol igen

Publicerad: 2011-08-15

Kario. I dag gör Egyptens förre president Hosni Mubarak sitt andra framträdande i den historiska rättegång där han står anklagad för korruption och delaktighet i mord på nära 850 demonstranter.

Under den första sessionen i domstolen, den tredje augusti, talade Mubarak liggande på en bår inuti en svart järnbur. Hans hälsa är vacklande och det var in i det sista oklart om rättegången skulle kunna genomföras.

Om Mubarak fälls riskerar han dödsstraff.

Källa:TT-Reuters

 

Bloggare greps för militärkritik

Publicerad: 2011-08-14

Kairo. Den unga egyptiskan Asma Mahfouz greps på söndagen. Hon riskerar åtal för att ha smädat militären via sociala forum på internet, skrev den statliga nyhetsbyrån Mena. Hon frigavs mot borgen, men utredningen fortsätter.

I januari manade Mahfouz i en videoblogg, eller vlogg, till revolt mot regimen. Det var innan mångårige presidenten Hosni Mubarak hade gett efter för det folkliga trycket och avgått.

Egypten styrs nu, i väntan på val, av militären.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Nya demonstrationer på Tahrirtorget

Publicerad: 2011-08-13

Kairo. Flera hundra personer demonstrerade på fredagskvällen på Tahrirtorget i Kairo till stöd för en civil stat. Slagord som "ner med militärstyret" hördes och smärre bråk med poliser uppstod, men lugnet återvände sedan en annan grupp demonstranter manat till fredliga manifestationer och skanderade att "folket och armén går hand i hand".

Fredagens sekulära manifestation sågs som ett svar på en stor islamistisk demonstration på torget den 30 juli.

Källa:TT-AFP

 

Egypten avvecklar undantagstillstånd

Publicerad: 2011-08-11

Kairo. Egypten börjar nu avveckla undantagstillståndet, meddelade regeringen på torsdagen.

Det var av de viktigaste kraven från demonstranterna som avsatte president Hosni Mubarak tidigare i år. Undantagstillståndet som rått i 30 år gav Mubaraks hatade poliskår vittgående makt att kväsa protester mot hans styre.

– Det är tomt prat, sade människorättsaktivisten Negad al-Borai.

– Frågan är till vilken grad regeringen är beredd att respektera mänskliga rättigheter.

Källa:TT-Reuters

 

Bråk när torg i Kairo tömdes

Publicerad: 2011-08-01

Kairo. Egyptisk militär och kravallpolis använde på måndagen våld för att tömma Tahrir-torget i Kairo på kvardröjande demonstranter. Soldaterna sköt först i luften och slog sedan med batonger för att tvinga bort de drygt hundra demonstranter som vägrat lämna torget. Aktivisterna svarade med att kasta sten mot soldaterna och poliserna. Flera av dem greps.

Demonstranterna protesterade mot att reformerna efter revolutionen tidigare i år går alltför långsamt.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Två döda i skottlossning i Egypten

Publicerad: 2011-07-29

Kairo. Två personer blev ihjälskjutna och tolv skadades på fredagen när beväpnade män körde genom staden el-Arish i norra Sinai, uppgav Egyptens hälsoministerium. Männen bar flaggor med texten "Det finns ingen annan Gud än Allah" och försökte ta sig in på polisstationen, där skottlossning utbröt.

Tidigare på dagen samlades tiotusentals personer till en demonstration på Tahrirtorget, många av dem bokstavstroende salafister, islamister eller representanter för Muslimska brödraskapet.

Källa:TT-AFP

 

Demonstranter skadade i Kairo

Publicerad: 2011-07-23

Kairo. Minst 55 människor skadades i Kairo på lördagen när demonstranter drabbade samman med grupper lojala med den styrande militären. Kravallpoliser sköt tårgas mot demonstranterna, som samtidigt bombarderades med stenar och flaskor av lojalisterna som klättrat upp på hustak.

– Skurkarna har omringat oss, kravallpolisen är med dem och militären gör ingenting, sade en demonstrant till AFP.

Demonstranterna är missnöjda med takten på reformer efter revolutionen.

Källa:TT-AFP

 

Nya ministrar ska blidka egyptier

Publicerad: 2011-07-21

Kairo. Efter en turbulent rockad i den egyptiska politiken har på torsdagen drygt hälften av ministrarna bytts ut och nya svurits in. Regeringen med premiärminister Essam Sharaf i spetsen hoppas att den nya laguppställningen ska blidka den växande kritiken mot regeringen och de styrande generalerna.

Men bland de bekanta ansikten som stannar kvar i regeringen finns flera namn som aktivister kräver ska strykas, inklusive justitie- och inrikesministern.

Källa:TT-AFP

 

Valet i Egypten ska hållas stegvis

Publicerad: 2011-07-20

Kairo. Parlamentsvalet som ska få Egypten att gå från militärt till civilt styre kommer att hållas stegvis för att göra det lättare för valobservatörer att övervaka, meddelade armégeneral Mahmoud Shaheen på onsdagen.

Tre olika dagar i tre olika delar av landet under en månads tid ska valet hållas och datumen kommer att tillkännages av militären i september.

I november förra året vann den nu störtade presidenten Hosni Mubaraks parti valet genom fusk.

Källa:TT-Reuters

 

Rörig regeringsombildning i Egypten

Publicerad: 2011-07-19

Kairo. Mitt i en krånglig och kritiserad ombildning av den egyptiska interimsregeringen togs premiärminister Essam Sharaf in på sjukhus. Men på tisdagen hette det ändå att en ny regering snart skulle presenteras.

En som fått gå är Zahi Hawass, tidigare mångårig riksantikvarie, som anklagats för att lägga sig som en våt filt över hela fornminneshanteringen. Men hans ersättare blev bara en dag gammal på jobbet, sedan museerna gått i strejk mot utnämningen.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Sharaf förd till sjukhus

Publicerad: 2011-07-19

Kairo. Egyptens premiärminister Essam Sharaf togs in på sjukhus i Kairo på måndagen efter ett blodtrycksfall. Enligt säkerhetskällor var hans tillstånd stabilt.

Sharaf är i full färd med att ombilda sin regering. De nya ministrarna väntas presenteras inom kort och en del namn har redan släppts.

Den statliga nyhetsbyrån Mena, som citerade en regeringstalesman, sade att Sharaf genomgått medicinska prov sedan han på kvällen lämnat sitt kansli "utmattad efter en hård dag".

Källa:TT-Reuters

 

Mubarak uppges vara i koma

Publicerad: 2011-07-17

Kairo. Egyptens förre president Hosni Mubarak är i koma, meddelade hans advokat i dag. Men uppgifterna dementerades både av sjukhusets chef och av hälsoministeriet.

Mubarak vårdas på ett sjukhus på semesterorten Sharm el-Sheikh.

En läkare på sjukhuset säger dock till Reuters att Mubarak går in i koma då och då, men att hans tillstånd är stabilt.

83-årige Mubarak störtades i februari och vårdas sedan i april på sjukhus, efter en hjärtattack. Han ska ställas inför rätta i augusti, anklagad för mord och korruption.

Källa:TT-Reuters

 

Ny utrikesminister i Egypten

Publicerad: 2011-07-17

Kairo. Mohammed Kamel Amr blir ny utrikesminister i Egypten efter avgångne Mohammed al-Orabi, rapporterade statlig tv på söndagen.

Amr arbetade tidigare inom Världsbanken och som tjänsteman på egyptiska UD.

Återupptagna protester i centrala Kairo har fått premiärminister Essam Sharaf att möblera om i interimsregeringen. Bland annat blir Hazem el-Beblawi ny finansminister.

Den nya regeringen väntas presenteras på måndagen, men Sharaf har släppt vissa ministernamn via Facebook.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Egyptens utrikesminister avgår

Publicerad: 2011-07-17

Kairo. Den egyptiske utrikesministern Mohammed al-Orabi avgår. Premiärminister Essam Sharaf har accepterat hans avskedsansökan, rapporterar den statliga televisionen.

Sharaf är på väg att ombilda regeringen, ett löfte han gav i förra veckan efter att egyptierna återupptagit protesterna i centrala Kairo med krav på reformer och att rättegången mot den förre presidenten Hosni Mubarak skyndas på.

Sharaf väntas presentera den nya regeringen på söndagen.

Källa:TT-Reuters

 

Massprotester utlysta i Egypten

Publicerad: 2011-07-15

Kairo. Landsomfattande protester har utlysts av ett stort antal organisationer i Egypten efter fredagsbönen för att driva på de militära ledarnas reformarbete. Sedan en vecka tillbaka har politiska aktivister tältat på det symboliskt viktiga Tahrirtorget i Kairo, nav för revolutionen i våras. Aktivisternas krav är en tydlig och transparent plan för övergången till demokrati. Militärjuntan som nu styr anklagas för maktmissbruk och sävlighet.

Källa:TT-AFP

 

700 poliser får sparken i Egypten

Publicerad: 2011-07-14

Stockholm. Egypten sparkar nästan 700 poliser för inblandning i dödandet av demonstranter under revolutionen i landet, skriver brittiska BBC. På det symboliskt viktiga Tahrirtorget i Kairo har demonstranter åter samlats i stora skaror. Minst 37 av dem som får sparken ska även ställas inför rätta, rapporterar egyptisk statstelevision.

Samtidigt bekräftades att det utlovade valet inte kommer att hållas i september utan skjuts fram en månad eller två.

Källa:TT

 

Hård press på militärråd i Egypten

Publicerad: 2011-06-30

Kairo. President Hosni Mubarak är störtad och president- och parlamentsval har utlovats. Men den egyptiska oppositionen nöjer sig inte med det: även på lokal nivå vill de frihetsälskande ha nya styrande. Fram till nu har också den lokala makten varit genomsyrad av valfusk och korruption.

De nya protesterna på Tahrirtorget i Kairo bottnar delvis i en aktuell dom, som testar militärrådets vilja att släppa fram de demokratiska krafterna ute i landet.

Källa:TT-Reuters

 

Tusen skadade i Kairo

Publicerad: 2011-06-29

Kairo. Totalt har tusen människor skadats i sammandrabbningarna i Kairo. Av dem kan 40 vara medlemmar av säkerhetsstyrkorna.

Polisen har använt tårgas för att skingra demonstranterna på Tahrirtorget.

Oroligheterna i Kairo utbröt enligt aktivister sedan polis drabbat samman med anhöriga till de som dödades under den egyptiska revolutionen.

– Vi såg hundratals anhöriga till de som dödats i revolutionen i slagsmål med polisen, säger Ahmed Maher, en ledarfigur i den unga 6 april-rörelsen i telefon till TT.

– Vi försökte få polisen att stoppa våldet mot de som protesterade men poliserna fortsatte.

Det folkliga missnöje som tvingade bort Mubarak har efter hand vänts mot det militärråd som tagit över. Aktivister har i dag organiserat en större protest med krav om rättegångar mot de ansvariga för dödsfallen under upproret. De kraven har lyfts flera gånger tidigare och trots att enskilda individer från regimen har ställts inför rätta har många hittills sluppit åtal.

– Vi kräver rättegångar för de många inom inrikesdepartementet som bär ansvar för att ha dödat människor och utfört våld mot civila, säger Maher.

Källa:TT-AFP

 

Oppositionen samlar sig i Egypten

Publicerad: 2011-06-22

Kairo. Muslimska brödraskapet i Egypten har förenats med ytterligare 17 oppositionspartier för att skapa en gemensam politisk plattform inför framtida parlamentsval. Bland partierna som ingår i den politiska gruppen finns sekulära och liberala partier. Diskussioner förs om de ska gå till val med en gemensam lista.

Vid ett möte i tisdags sade partirepresentanter att de ville "bygga en stat baserad på medborgarskap, jämlikhet och folkets suveränitet".

källa:TT-AFP

 

Brödraskapet ökar i Egypten

Publicerad: 2011-06-08

Inför valet i Egypten höst gör Muslimska brödraskapets parti FJP dagliga utspel för att lansera sig som demokratiskt och icke-extremistiskt. Men i skuggan av FJP finns mer hårdföra islamistpartier.
De radikala muslimerna, kallade salafister, bildar två partier. Deras öppet redovisade mål är att införa sharialagar och inrätta ett religiöst råd som är överordnat parlamentet.

Källa:DN

 

Egyptens ex-minister dömd till 30 års fängelse

Publicerad: 2011-06-04

Egyptens förre finansminister Youssef Boutros-Ghali har dömts till 30 års fängelse i sin frånvaro. Han fanns skyldig till att ha missbrukat både statliga och privata resurser och fick 15 års fängelse för båda brotten.

Dels använde Boutros-Ghali finansministeriets pengar för privata ändamål, bland annat sin egen valkampanj. Dels använde han flera privatpersoners lyxbilar som tullen lagt beslag på.
Youssef Boutros-Ghali flydde från Egypten i januari under uppresningen som tvingade president Hosni Mubarak att avgå.
Han är brorson till FN:s före detta generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali.

Källa:svenska.yle.fi

 

Sammandrabbningar i Kairo

Publicerad: 2011-05-05

Kairo. Hundratals anhängare till Egyptens störtade president Hosni Mubarak drabbade samman med hans fiender i Kairo. Dussintals människor skadades.

Anhängarna hade samlats utanför den statliga televisionen för att markera Mubaraks födelsedag, han blev 83 år på onsdagen.

De sade att Mubarak var en nationalsymbol som förtjänade respekt, vilket utlöste vrede bland motståndarna som krävde att han skulle avrättas för sin roll när regimmotståndare dödades vid de tidigare protesterna.

Källa:TT-AFP

 

Mubarak frisk nog att förhöras

Publicerad: 2011-04-24

Kairo. Egyptens riksåklagare sade på söndagen att en läkare förklarat att den avsatte presidenten Hosni Mubarak är tillräckligt frisk för att kunna flyttas till ett fängelsesjukhus i Kairo för förhör om korruptions- och mordanklagelser.

Mubarak tog sin tillflykt till sitt hus i Sharm el-Sheikh när det folkliga upproret satte punkt för hans 30-åriga styre.

Han fördes till ett sjukhus där med en obestämd krämpa den dag åklagarna beslöt att ta honom till förhör.

Källa:TT-Reuters

 

Sjuke Mubarak på bättringsvägen

Publicerad: 2011-04-17

Kairo. Egyptens expresident Hosni Mubaraks hälsotillstånd har stabiliserats, uppger nyhetsbyrån Mena.

82-årige Mubarak fördes med hjärtproblem till sjukhus i Sharm el-Sheik i tisdags, i samband med att han förhördes om sin inblandning i dödandet av hundratals demonstranter i protesterna som ledde till hans avgång i februari.

Riksåklagaren har beordrat att Mubarak ska föras till militärsjukhus utanför Kairo, men det är oklart när det kan ske.

Källa:TT-AFP

 

Mubaraks parti upplöst

Publicerad: 2011-04-16

Kairo. En domstol i Egypten upplöste på lördagen det egyptiska före detta regeringspartiet, Nationaldemokratiska partiet. Det var ett krav som demonstranterna drev under revolutionen tidigare i år.

Den störtade presidenten Hosni Mubaraks gamla parti kommer att få sina ekonomiska tillgångar och egendom beslagtagna. Dessa kommer att lämnas till den nya regeringen.

Källa:TT-AFP

 

Mubarak kan hängas

Publicerad: 2011-04-15

Kairo. Egyptens ex-president Hosni Mubarak kan avrättas genom hängning om han döms. Det uppger den statliga tidningen al-Ahram som citerar Zakaria Shalash, chef för Kairos appellationsdomstol.

Mubarak utreds för dödandet av demonstranter under protesterna som ledde till hans avgång den 11 februari. Han är också misstänkt för att ha förskingrat allmänna medel. Den tidigare inrikesministern Habib al-Adly har pekat ut Mubarak som den som beordrade våldet mot demonstranterna.

Enligt egyptiska medier har Hosni Mubarak i dag flyttats till ett militärsjukhus.

Militärrådet i Egypten kommer att se över domarna för demonstranter som nyligen dömts i militära rättegångar, meddelade rådet i går.

Den militära övergångsregeringen, som tog över efter Hosni Mubaraks avgång, uppger på Facebook att en vädjan från mamman till en ung demonstrant har lett till att han får en ny rättegång. Militären har kritiserats skarpt av ungdomsgrupper sedan en person dödades den 9 april då soldater skingrade en demonstration.

Källa:TT-AFP

 

Inget domstolsdatum för Mubarak

Publicerad: 2011-04-14

Sharm el-Sheikh. Det finns inget datum för när Egyptens ex-president Hosni Mubarak ska till rätten. Ett besked som statstelevisionen lämnade i onsdags om att Mubaraks fall ska upp på tisdag stämmer inte, uppger en domstolskälla.

– Utredningen pågår fortfarande, säger källan.

Mubarak vårdades på torsdagen fortfarande på sjukhus i Sharm el-Sheikh efter att ha fått hjärtproblem under ett förhör. Hans tillstånd var "stabilt men inte bättre", enligt en sjukhuskälla.

Källa:TT-Reuters

 

Mubaraks tillstånd "instabilt"

Publicerad: 2011-04-13

Kairo. Egyptens ex-president Hosni Mubarak är kvar på sjukhus och hans tillstånd ska ha försämrats.

Nyhetsbyrån Mena uppger att 82-årige Mubarak är kvar på sjukhuset i Sharm el-Sheikh, dit han togs i går efter en hjärtattack, och förnekade uppgifter om att expresidenten skulle ha flyttats med helikopter.

Mubaraks tillstånd ska ha försämrats under dagen. Han blev dålig under inledande förhör om våldet mot demonstranter under upproret tidigare i år, då flera hundra människor miste livet.

Expresidenten, liksom hans söner Gamal och Alaa Mubarak som också är brottsmisstänkta, kommer att hållas fängslade under 15 dagar medan förhören pågår, meddelade chefsåklagare Abdel Maguid Mahmud via Facebook. Säkerheten på sjukhuset har skärpts och så fort Mubaraks hälsotillstånd tillåter kommer han att flyttas till en cell, rapporterade Mena.

Sönerna flyttades till Tora-fängelset i Kairo under morgonen. Var Mubarak kommer att hållas fängslad var oklart.

Mubarak misstänks också för korruption och maktmissbruk, men nekar till anklagelserna.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Mubarak fick hjärtattack

Publicerad: 2011-04-12

Kairo. Egyptens ex-president Hosni Mubarak vårdas på sjukhus sedan han drabbats av hjärtproblem under ett förhör

Det var i samband med ett förhör om korruption och maktmissbruk som Egyptens störtade president Mubarak fick en hjärtattack, uppger nyhetsbyrån AFP.

Han fördes till sjukhuset i Sharm el-Sheikh där han under stort säkerhetspådrag togs in på intensivvårdsavdelningen. Polisbilar, ambulanser och tung militärpolis omringar sjukhuset. Enligt tv-kanalen Al Arabiya, som citerade en sjukhuschef, är dock Mubarak så pass kry att förhören med honom kan fortsätta.

Hans söner Alaa och Gamal, som förhörts av åklagare i södra Sinai, har återvänt till Sharm el-Sheikh.

Mubarak har sedan han störtades från makten i februari i år befunnit sig i semesterorten, där han äger en lyxvilla. Efter ett beslut av åklagare i söndags skulle Mubarak höras om misstankar om våld mot demonstranter och korruption.

Mubarak har tidigare diagnosticerats för cancer och har genomgått en gallblåseoperation i tyska Heidelberg i fjol, rapporterade BBC. Hans hälsotillstånd ska ha varit fortsatt dåligt. Enligt BBC har Mubaraks läkare begärt tillstånd för att skicka honom tillbaka till Tyskland för behandling, men nekats då han belagts med förbud att lämna Egypten.

Källa:TT-AFP

 

Mubarak och söner i brottsutredning

Publicerad: 2011-04-10

Kairo. Egyptens förre president Hosni Mubarak och hans söner utreds nu för dödandet av demonstranter och för förskingring.

Mubarak själv gick samtidigt ut i tv och hävdade att han är ett "offer för förtal".

Åklagare offentliggjorde i dag att Hosni Mubarak blivit formellt kallad och ska förhöras i utredningarna om dödandet av demonstranter i oroligheterna innan han tvingades avgå och om förskingring av allmänna medel.

Även hans söner Gamal och Alaa har kallats och ska förhöras.

Uppskattningsvis 800 människor dödades i de brutala drabbningarna mellan Mubarak-motståndare och polis samt anhängare till presidenten. Allt från skjutvapen till knivar, påkar, stenar och brandbomber användes vid det illa härjade Befrielsetorget i hjärtat av Kairo.

I dag hävdade också Hosni Mubarak, efter två månaders tystnad, i en tv-intervju att anklagelserna mot honom och familjen är rena lögner och att han har rätt att försvara sitt rykte.

– Jag har varit, och är fortfarande, ledsen över det som jag och min familj tvingas utstå i form av bedrägliga kampanjer och ogrundade anklagelser som syftat till att skada mitt rykte, min integritet och mina militära och politiska meriter, sade den 82-årige Mubarak.

Han beskrev sig själv som ett "offer för förtal".

Mubarak sade vidare att han skickat information till åklagarämbetet som bevisar att han inte har några tillgångar eller äger fastigheter utomlands.

– Jag kommer att använda alla lagliga medel för att försvara mitt rykte och min familjs rykte både här hemma och utomlands.

På söndagen vaknade hundratals demonstranter på Befrielsetorget, efter att ha trotsat utegångsförbudet och militärens hot om att skingra dem.

Protesterna fortsätter på Befrielsetorget efter dödsskjutningarna av demonstranter.

Demonstranterna har barrikaderat torget med en utbränd stridsvagn, taggtråd och bjälkar. De protesterar mot militärchefen Hussein Tantawi som har lett landet sedan Hosni Mubarak tvingades bort från makten. Två personer dödades vid protester i går.

Källa:TT-AFP

 

Demonstranter barrikaderar torget

Publicerad: 2011-04-10

Kairo. Hundratals egyptiska demonstranter vaknade på söndagen upp på Befrielsetorget i Kairo, efter att ha trotsat det nattliga utegångsförbudet och militärens hot om att skingra dem.

Demonstranterna har barrikaderat torget med en utbränd stridsvagn, taggtråd och bjälkar. De protesterar mot militärchefen Hussein Tantawi som har lett landet sedan president Hosni Mubarak tvingades bort från makten i februari.

Två personer dödades vid protester i lördags.

Källa:TT-AFP

 

Egyptiskt presidentval i höst

Publicerad: 2011-03-30

Kairo. Egypten kommer att hålla presidentval "inom en månad eller två" efter det parlamentsval som är utlyst till september, meddelade militärstyret på onsdagen.

Därmed kommer Egypten att välja en ny statschef senast i november.

Källa: TT-AFP

 

Utredare vill åtala Mubarak för mord

Publicerad: 2011-03-23

Kairo. Den kommitté som tillsatts för att granska våldet mot demonstranter i Egypten vill åtala den avgångne presidenten Hosni Mubarak för mord, skrev tidningen al-Ahram på onsdagen.

Kommittén, som skickat vidare anklagelserna till åklagarmyndigheten, anser att Mubarak som statschef var ansvarig för de demonstranter som dödats under vintern.

Över 360 personer dog i oroligheterna i Egypten och tusentals skadades av våldet från polis och regimanhängare.

TT-Reuters

 

Brand vid departementet i Kairo

Publicerad: 2011-03-22

Kairo. En brand härjade på tisdagen på det egyptiska inrikesdepartementets område i centrala Kairo. Enligt en källa inom departementet kan branden länkas till poliser som protesterar på grund av lönevillkor och arbetsförhållanden.

– Det är troligt att branden hör ihop med protesterna men det är inte själva departementsbyggnaden som brinner, sade källan till Reuters.

Källa: TT-Reuters

 

Anklagelser mot egyptisk omröstning

Publicerad: 2011-03-21

Stockholm. Egyptiska reaktioner efter folkomröstningen, som i lördags godkände den föreslagna konstitutionen, går isär. Unga aktivister som under upproret stod på barrikaderna och krävde ett nej anklagar ja-sidan för fusk och fulspel, men säger att de accepterar utgången och blickar framåt.

Flera politiska grupper har sagt att det funnits stora brister i förslaget, men Muslimska brödraskapet, som har haft längre tid att etablera sig, stödde ett ja.

Källa: TT

 

FN-chefen tvingades fly i Kairo

Publicerad: 2011-03-21

Kairo. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fick inget glatt välkomnande när han på måndagen besökte Befrielsetorget i Kairo. Ett femtiotal demonstranter, lojala mot Libyens ledare Muammar Gaddafi, omringade Ban och tvingade honom att lämna torget för att ta sig tillbaka till Arabförbundets högkvarter i staden.

Poliser och soldater ingrep för att skydda FN-delegationen och generalsekreteraren undkom utan skador, enligt en reporter från AFP.

Källa: TT-AFP

 

Ny författning i Egypten

Publicerad: 2011-03-20

Kairo. Det blev ett ja till de föreslagna författningsändringarna i Egypten. Det innebär nytt parlament- och presidentval inom en snar framtid.

Omkring 41 procent av de 45 miljoner röstberättigade egyptierna valde att delta i helgens folkomröstning.

Enligt det officiella resultatet röstade 77 procent av dessa för militärens övergångsplaner. Därmed kan interimsregeringen börja planera nya val - parlamentsval i september och därefter presidentval.

I reformpaketet som väljarna fick ta ställning till i lördags stipuleras bland annat att presidenten inte ska tillåtas sitta kvar längre än två mandatperioder om vardera fyra år.

Paketet togs fram av en panel på bara tio dagar och har splittrat den reformrörelse som tvingade Mubarak att avgå.

Många har velat ha mer tid för att kunna ta fram en helt ny författning, vilket hade inneburit en förlängning av det nuvarande interimsstyret och senarelagda val. Men i söndagens folkomröstning visade egyptierna att de föredrar att välja ett nytt styre så snabbt som möjligt.

En snabbare process spås gynna de grupper i Egypten som redan är etablerade och välorganiserade: det gamla regeringspartiet och islamiströrelsen Muslimska brödraskapet.

Källa: TT-Reuters

 

Egypten röstar om ändrad författning

Publicerad: 2011-03-19

Kairo. Vallokalerna i Egypten öppnade på lördagsmorgonen för landets 45 miljoner röstberättigade väljare att säga ja eller nej till ett paket med författningsändringar, bara fem veckor efter president Hosni Mubaraks fall.

Bland annat ska presidenten inte tillåtas att sitta på posten längre än två mandatperioder om vardera fyra år. Paketet skissades fram av en expertpanel på bara tio dagar och har splittrat reformrörelsen.

Källa: TT-AFP

 

Egypten byter ut säkerhetsstyrkor

Publicerad: 2011-03-15

Kairo. Egypten uppgav på tisdagen att de kommer att byta ut de hatade säkerhetsstyrkorna som slog ned mot demonstranter under det egyptiska upproret som fällde regimen.

Beslutet fattades av Egyptens inrikesminister Mansur al-Issawi bara tio dagar efter hans tillträde, som ett led i arbetet för att återvinna allmänhetens förtroende.

De nya säkerhetsstyrkorna ska garantera säkerheten och arbeta i enlighet med mänskliga rättigheter och konstitutionen.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Egyptiska unga sågar konstitution

Publicerad: 2011-03-14

Kairo. De unga aktivister som ledde upproret i Egypten manade på måndagen medborgare att rösta ned de föreslagna ändringarna i konstitutionen.

De unga kräver att övergångsperioden till fria val ska utökas och att ett presidentråd ska bildas för att styra landet.

Kraven har fått stöd från ett antal inflytelserika röster, bland dem presidentkandidaterna Amr Mussa, ordförande i Arabförbundet och Mohamed ElBaradei, en av förgrundsfigurerna under protesterna.

Esraa Abd El Fattah, framstående aktivist i 25 januari-rörelsen, säger på telefon till TT att de kommer att rösta nej till de föreslagna förändringarna. Hon säger att förändringarna i konstitutionen inte är tillräckliga och att de vill ha helt nya lagar. Dessutom säger hon att den föreslagna konstitutionen missgynnar de unga aktivisterna.

– Det finns många saker i den föreslagna konstitutionen som är mot oss, säger hon.

Bland annat säger hon att en övergångsperiod på sex månader är alldeles för kort. Hon vill se minst sex månader till, då landet ska styras av ett presidentråd med representanter både för armén och politiker.

– Vi behöver tid för att ändra infrastrukturen, för att ändra valreglerna och för att ändra reglerna för hur man startar partier. Vi behöver tid för att organisera oss, säger hon.

Ali ElBaradei, Mohamed ElBaradeis bror, säger på telefon till TT att brodern i dagsläget inte vill uttala sig kring folkomröstningen.

– Nej, inte under de närmaste dagarna.

Mohamed ElBaradei har tidigare sagt att förändringarna i konstitutionen inte är tillräckligt långtgående och att mer omfattande åtgärder krävs för riktig förändring. Han har också varnat för att ett val inom de närmaste månaderna kan leda till att den gamla regimen återvänder i ny skepnad, eftersom tiden är för kort för att demokratiska strukturer ska hinna växa fram.

Källa: TT-AFP

 

Politiska partier tillåts i Egypten

Publicerad: 2011-03-12

Kairo. Egypten kommer att lyfta restriktionerna mot att bilda politiska partier, sade en armékälla till Reuters på lördagen. Förändringen kommer att ske efter en folkomröstning den 19 mars om tillägg i författningen.

På den numera avgångne presidenten Hosni Mubaraks tid var alla partier tvungna godkännas av en kommitté - som lägligt nog leddes av en framstående medlem ur hans eget parti.

Källa: TT-Reuters

 

Religionsbråk blossade upp i Egypten

Publicerad: 2011-03-09

Kairo. Minst tretton människor har dödats och 140 skadats i sammandrabbningar mellan kristna och muslimer i Kairo. Utbrottet av religiöst våld är det värsta sedan president Mubaraks avgång den 11 februari.

Under upproret mot Hosni Mubarak präglades relationen mellan kristna och muslimer av solidaritet. Men under de senaste dagarna har den långvariga konflikten blossat upp igen och i helgen brändes en kyrka ned i södra Kairo.

Många kristna vill nu att kyrkan byggs upp på samma plats och att de ansvariga ställs inför rätta, och detta har de uttryckt med demonstrationer som blockerat gator. Det var under en sådan demonstration i arbetarstadsdelen al-Muqattam som kopter i tisdags hamnade i bråk med en annan grupp.

Bassem Samir, politisk aktivist och bloggare i Kairo, säger på telefon till TT att han inte vet om de var muslimer, men att våldet snabbt eskalerade:

– Det var väldigt många sammandrabbningar med skarp eld från den andra sidan, inte från de kristna. De flesta är nu på sjukhus med kulor i kroppen.

Olika uppgifter om antalet dödade förekom, men hälsodepartementet återgav en siffra på tretton personer. Det var oklart hur många var muslimer respektive kristna.

– Vi har sex döda kopter på kliniken, samtliga skjutna, sade prästen Samann Ibrahim.

Konflikten utgör ännu en utmaning för interimsregeringen. Att polisen till stora delar upplöstes vid upproret och militären är försvagad bidrar till att man inte kan upprätthålla ordningen, enligt politiska analytiker.

Den nya egyptiska regeringen uttryckte oro över laglösheten och spänningarna mellan muslimer och kristna när den för första gången samlades på onsdagen.

Regeringen deklarerade att den strikt kommer att upprätthålla alla lagar som kriminaliserar attacker mot religiösa helgedomar och religioners okränkbarhet.

Mounir Megahd, talesman för organisationen Egyptier mot diskriminering (en lokal sammanslutning av aktivister och politiker), säger till sajten Ahram Online att extremt konservativa islamister - så kallade salafister - kan ha utnyttjats av den statliga säkerhetstjänsten för att starta religiös oro i syfte att sätta i gång en motrevolution. Om Mubaraks maktparti NDP kan trigga i gång oroligheter, kan det skrämma folk och visa att Egypten var tryggare med dem vid makten, anser Megahd.

Bassem Samir däremot tror inte att de senaste dygnens händelser leder till fortsatta konflikter.

– Jag tror att problemen kommer att lösas om vi ställer de ansvariga inför rätta och att armén garanterar att kyrkan byggs upp på samma plats.

Militärrådet har lovat att bygga upp kyrkan före påsk.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

ElBaradei ställer upp i presidentval

Publicerad: 2011-03-09

Stockholm. Egyptiske oppositionsledaren Mohamed ElBaradei, tänker ställa upp i det kommande egyptiska presidentvalet. Tidigare under dagen angreps demonstranter på Tahrirtorget i Kairo. Nu riktas misstankarna mot Mubarak-anhängare.

ElBaradei bekräftade att han ställer upp i en privat, egyptisk tv-kanal på onsdagen.

"När dörren öppnas för nomineringar till presidentposten ämnar jag nominera mig själv" sade han.

Tumult uppstod när ett antal män, beväpnade med bland annat knivar och stenar, på onsdagen angrep demonstranter på Tahrirtorget, navet för det egyptiska upproret.

Amal Sharaf, talesperson för 6 april-rörelsen, säger på telefon till TT att konflikten i själva verket började på tisdagsnatten, men att den sedan växte. Ett på natten kom enligt Sharaf de första bråkstakarna och angrep demonstranter som i mer än en vecka befunnit sig på torget.

– De ville inte gå, men då blev de angripna av män med knivar och käppar, säger hon.

Stor oklarhet rådde kring vem det var som angripit demonstranterna och vad deras motiv var. Många aktivister har riktat sina misstankar mot anhängare av den gamla regimen, något som inte har kunnat bekräftas, men den typen av attacker har förekommit i Tunisien.

Amal Sharaf anklagar den gamla regimen och säger att den vill skapa oroligheter:

– De vill inte att vi ska få leva i fred i Egypten, vi ska tro att vi behöver dem. Vi ska tro att det blir kaos utan dem och den gamla regimen vill tillbaka.

Källa:TT

 

Flera döda i religiös oro i Egypten

Publicerad: 2011-03-09

Kairo. Minst tio människor sköts ihjäl och över hundra skadades i sammandrabbningar mellan kristna och muslimer i Kairo i tisdags kväll, uppger myndigheterna.

– Vi har sex döda kopter på kliniken, samtliga skjutna, sade prästen Samann Ibrahim på onsdagen och uppdaterade tidigare uppgifter om en död.

Senare uppdaterade landets hälsodepartement antalet till tio döda och 110 skadade.

Oroligheterna bröt ut i tisdags kväll sedan minst 1 000 kopter i arbetarstadsdelen al-Muqattam hade samlats för att protestera emot att en kyrka i södra Kairo bränts ned i förra veckan. Kopter i stadsdelen hade tidigare blockerat en huvudväg som förbinder norra delarna av staden med den södra.

När muslimer försökte passera uppstod bråk, enligt en säkerhetskälla. Stenar och bensinbomber kastades och minst en av de döda kopterna har skjutits i ryggen, oklart av vem. Armén sköt i luften för att skingra de inblandade.

Enligt prästen Ibrahim ska vissa av muslimerna ha öppnat eld mot demonstranterna.

Spänningar mellan kristna kopter och muslimer har återuppstått under de senaste dagarna, efter en period av närmande mellan grupperna under upproret mot president Hosni Mubarak.

Källa: TT-AFP

 

Kristen egyptier dödad i oroligheter

Publicerad: 2011-03-09

Kairo. En kristen egyptier dödades i sammanstötningar mellan kristna och muslimer i arbetarstadsdelen Moqattan i Kairo.

Oroligheterna bröt ut på tisdagen när dussintals muslimer kom till området där det bor koptiska sophämtare som tidigare blockerat en huvudväg som förbinder norra delarna av staden med den södra.

Tidigare hade också 1 000 kopter samlats i protest och krävt att en kyrka som bränts ned ska byggas upp igen och de skyldiga ställas inför rätta.

Källa: TT-AFP

 

Raseri mot säkerhetspolis i Kairo

Publicerad: 2011-03-05

Kairo. Två byggnader som tillhör Egyptens säkerhetstjänst stormades av demonstranter på lördagen.

Det kunde ske trots att säkerhetspådraget i Kairo var stort då Egyptens tidigare så fruktade inrikesminister Habib al-Adly ställdes inför rätta.

Enligt vittnen ville demonstranterna komma över säkerhetstjänstens dokumentsamlingar om medborgare.

Omkring 2 500 personer stormade den ena byggnaden och rev till sig dokument för att hindra poliserna att förstöra dem, sade en säkerhetsansvarig till AFP. Flera hundra andra försökte ta sig in i en annan byggnad i förorten Sheikh Zayed.

– Vi kunde se poliser därinne bränna papper, sade ett vittne.

Dagen före stormningarna i Kairo gav sig 200 demonstranter på säkerhetstjänstens högkvarter i Alexandria.

Misstänksamheten mot säkerhetspolisen har ökat sedan polisen gav sig på demonstranter under revolten som ledde till president Mubaraks fall.

al-Adly anklagas för förskingring av allmänna medel och pengatvätt och för att ligga bakom skott mot demonstranter under revolutionsdagarna. Minst 384 människor dödades och 6 000 skadades under revolten.

Utanför domstolen i stadsdelen Tagammu Khames där han rannsakades demonstrerade en liten grupp som ville se honom avrättad.

Källa: TT-AFP

 

Egyptisk exminister inför rätta

Publicerad: 2011-03-05

 

Kairo. Rättegången mot Egyptens tidigare så fruktade inrikesminister Habib al-Adly inleddes på lördagen i Kairo, enligt AFP.

al-Adly är den förste i president Mubaraks regim som utsätts för rättslig prövning. Exministern greps den 17 februari tillsammans med turistministern Zoheir Garranah och stålmagnaten Ahmed Ezz, som satt i ledningen för Mubaraks maktparti NDP.

Han anklagas bland annat för förskingring av allmänna medel och pengatvätt, men nekar.

Källa: TT-AFP

 

Egypten: Val den 19 mars

Publicerad: 2011-03-04

Kairo. En folkomröstning om ändringar i den egyptiska författningen kommer att hållas redan den 19 mars, meddelar det egyptiska militärstyret på sin Facebook-sida.

Tidigare under dagen höll landets nye premiärminister Essam Sharaf ett kort tal till en jublande folksamling på Befrielsetorget i Kairo. Dagen före hade han efterträtt den impopuläre Ahmed Shafiq.

Nu lovade han att förverkliga demonstranternas krav.

Källa: TT-Reuters

 

Jubel mötte Egyptens premiärminister

Publicerad: 2011-03-04

Kairo. Egyptens nye premiärminister Essam Sharaf höll ett kort tal till en stor folksamling på Befrielsetorget i Kairo på fredagen, dagen efter det att han efterträdde den impopuläre Ahmed Shafiq.

Sharaf möttes av jubel från de tusentals människorna på torget. Han hyllade "revolutionens martyrer" och lovade att förverkliga demonstranternas krav.

Sharaf har tidigare varit transportminister och kritisk mot Egyptens avsaknad av satsningar på infrastrukturen i landet.

Källa: TT-Reuters

 

Egyptens premiärminister avgår

Publicerad: 2011-03-03

Kairo. Egyptens premiärminister Ahmed Shafiq har avgått och militären har utsett den tidigare transportministern Essam Sharaf till efterträdare, enligt ett uttalande på militärens Facebook-sida som även bekräftats av en militärtalesman.

Källa: TT-Reuters

Reseförbud utfärdat för Mubarak

Publicerad: 2011-02-28

Kairo. Egyptens statsåklagare har utfärdat ett reseförbud för den avsatte presidenten Hosni Mubarak och hans familj, sade en talesman på måndagen. Mubaraks tillgångar har också frysts.

Källa: TT-Reuters-AFP

Exminister inför rätta i Egypten

Publicerad 27 februari 2011

Egyptens tidigare så fruktade inrikesminister Habib al-Adly kommer att ställas inför rätta för misstänkt penningtvätt den 5 mars, uppgav juridiska källor i dag.

Han är den förste i den avsatte presidenten Hosni Mubaraks regim som utsätts för rättslig prövning.

Exministern greps den 17 februari tillsammans med turistministern Zoheir Garranah och stålmagnaten Ahmed Ezz, som satt i ledningen för Mubaraks maktparti NDP.

Källa: TT

Ex-informationsminister häktad i Egypten

Publicerad 24.02.2011

Den tillfälliga regeringen i Egypten har fortsatt sina åtgärder mot landets tidigare ledning. I dag häktade myndigheterna landets före detta informationsminister och chefen för det statliga tv-bolaget misstänkta för korruption.

Ex-informationsministerns Anas al-Fiqqi satt sedan tidigare i husarrest och tv-chefen Osama el-Sheikh var försatt i reseförbud. Al-Fiqqi var en av den störtade presidenten Hosni Mubaraks närmaste män.
Andra som väntar rättsliga följder är bland annat inrikesministern, bostadsministern och turismministern samt flera affärsmän.

Källa: YLE

Ex-ministrar häktade i Egypten

Publicerad 17.02.2011 

En egyptisk åklagare har låtit häkta tre tidigare ministrar och en känd affärsman. De misstänks för att ha slösat med offentliga medel.

Den före detta turismministern Zuhair Garana och bostadsministern Ahmed al-Maghrabi sitter häktade för 15 dagar. Den tidigare fruktade inrikesministern Habib el-Hadly har också häktats - misstänkt för penningtvätt.
Det var bland annat rykten om korruption som väckte ilska bland folket, vilket slutligen ledde till Egyptens president Hosni Mubaraks avgång i veckan.

Källa: YLE

Nyval i Egypten i september

Publicerad: 2011-02-13

I Egypten har det militärråd som styr landet efter Mubaraks avgång nu upplöst parlamentet, upphävt konstitutionen och deklarerat att rådet bara ska ha makten i ett halvår.
Militären har lovat att landet därefter ska övergå till civilt styre och att alla internationella avtal ska hållas i samband med valet. En panel ska nu bildas som ska ta fram landets nya konstitution.

Källa: nyhetsverket.se

Styret ligger på arméns axlar

Publicerad 12 februari 2011

Militären äger nyckeln till Egyptens framtid. I trettio år har den burit Hosni Mubarak på sina axlar.

Nu kastar generalerna av honom – och tar över själva.

Det korta beskedet från vicepresidenten Omar Suleiman i går kväll utlöste öronbedövande jubel på Tahrirtorget, tårar och känslostormar från hundratusentals demonstranter.

Och deras seger är stor. Det som för tre veckor sen började som protester från frihetstörstande och twittrande ungdomar utvecklades till en fullskalig revolution med arbetare och intellektuella på gatorna.

Men även om Mubaraks dagar vid makten är över, är övergången till demokrati långtifrån säkrad.

Armén har lovat häva det uppehållstillstånd som rått i Egypten i trettio år och garantera ett annat styre. Men det blir en svår process. Och frågetecknen är fortfarande många:

Vill generalerna och den korrupta härskarklass de stött i decennier verkligen införa demokrati?

Hur agerar säkerhetsstyrkorna som i åratal fängslat och torterat oppositionella och för bara en vecka sen försökte göra ett slags kontrarevolution genom att bussa råskinn på demonstranterna?

Vem ur den splittrade och demokratiskt oprövade oppositionen – som rymmer allt från islamister till sekulära unga – kan leda landet?

Armén har i decennier haft en unik ställning i Egypten. I en diktatur där hela den politiska makten samlats i en mans hand – Mubaraks – finns inga civila institutioner som kan mäta sig med militären.

Generalernas makt går långt utöver de väpnade styrkorna. Försvarsindustrin, vägar och fastighetsbolag kontrolleras av militären. Motorvägen mellan Kairo och Sharm El-Sheik har byggts av armén, som även styr företag som producerar ugnar och kylskåp, olivolja och flaskvatten.

Det sista armén vill ha är politiskt kaos, uppror och strejker som kör landets ekonomi i botten.

Det var därför som de ledande generalerna i går, efter att tidigare på dagen uttalat sitt stöd för Mubarak, satte in den avgörande stöten mot diktatorn, tvingade honom att fly med sin familj i helikopter till Sharm El-Sheik, varpå hans avgång kunde annonseras ut.

De senaste dagarna har det dock funnits tecken på att militären varit splittrad. En intern maktkamp har rasat. Samtidigt som vissa förband på fredagsmorgonen gick i ställning för att försvara presidentpalatset förenade sig andra officerare med de protesterande på Tahrirtorget.

Uppenbarligen enades militären om att avsätta Mubarak. Men vad händer nu? I praktiken var det som skedde i går kväll ju en militärkupp – och det finns inga garantier för att inte den permanentas.

USA har investerat åtskilliga miljarder dollar på att beväpna och utbilda Egyptens armé. Inte av välgörenhet, utan för att västmakterna behöver Egypten som en stabil allierad i ett instabilt Mellanöstern.

Den gemensamma fienden har varit islamistiska rörelser, alltifrån Muslimska brödraskapet i Egypten till Iranstödda Hamas i Gaza, Hizbollah i Libanon och diverse al Qaida-inspirerade terrorgrupper.

Nu är frågan om militären, som i decennier varit diktaturens redskap, vill och vågar släppa loss alla de politiska krafter som tryckts ner, och infria sitt löfte om att arrangera fria och rättvisa val.

Och det är nu som det visar sig om USA och EU menar allvar med alla högtidsord om demokrati i arabvärlden.

Källa: sydsvenskan

Mubarak avgår som president

publicerades fredag 11 februari kl 19:22

Egyptens president Hosni Mubarak avgår och lämnar över makten till militären, meddelade vicepresidenten Omar Suleiman i ett tv-tal på fredagen. 
– Det är en enorm seger för det egyptiska folket, säger Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén.

– Med hänsyn till de svåra omständigheter som landet går igenom, har president Hosni Mubarak beslutat lämna posten som republikens president, sa en sammanbiten Suleiman i sitt tal i statstelevisionen.

Vice president Omar Suleimans besked i tv var att Hosni Mubarak avgår som president och som chef för landets väpnade styrkor. Ett militärt råd tar nu över styret av landet.

– Det kan verka lite märkligt att demokratiaktivister vill att militären ska styra tillfälligt, men det är en institution man litar på och som man tror kan leda Egypten in i demokrati, säger Sveriges Radios utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg.

Mubarak lämnade i dag Kairo i en helikopter för att flyga till sitt sommarresidens i Sharm el-Sheikh vid Röda havet. Men han har inte lämnat Egypten.

– Mubarak har lämnat Kairo. Det var inget som väckte så stor uppståndelse för han har ett palats där. Man vågade inte sätta sitt hopp till att det var ett tecken på att han skulle avgå, säger Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Det militära råd som nu styr Egypten meddelar att båda kamrarna i parlamentet och regeringen avsätts med omedelbar verkan. Ytterligare information kommer att annonseras senare under kvällen

På Befrielsetorget utbröt omedelbart jubel och en kakafoni av firande människor, som tutade i biltutor, hojtade, sjöng och viftade med flaggor.

"Vi har fått regimen på fall", skanderade många tusen av dem som protesterat i 18 dagar för att tvinga presidenten Hosni Mubarak att avgå.

– Det är spontan gatufest. Det är en fullständig explosion av lycka. Folk går runt här och gråter, kramas och pussas och viftar med flaggor. Det skiner om människorna här omkring mig, säger Sveriges Radios Asienskorrespondent Nils Horner som är på plats på Tahrirtorget.

– Det är en enorm seger för det egyptiska folket, säger Cecilia Uddén.

Sveriges Radios utsände Agneta Ramberg stod på en hotellbalkong när beskedet om Mubaraks avgång kom.

– Det steg ett fantastiskt jubel över denna 18 miljoner-stad. Det är helt fantastiskt att höra hur hela staden jublar.

– Att befolkningen i arabiska länder kan utmana sina auktoritära ledare som den här befolkningen har gjort – och lyckats, det är historiskt.

Det egyptiska parlamentet har inte någon funktion längre. Armén har kontrollen, men talesmannen i parlamentet får också en ledande roll tillsammans med armén.

– Man tror nästan inte att det är sant. Mubarak visade sin enorma envishet och många tappade tron på att detta verkligen skulle kunna ske, säger Cecilia Uddén.

Armén kommer att styra republiken Egypten under en övergångsperiod. Det kan bli från 60 dagar upp till två år, i enlighet med författningen.

Nobelfredspristagaren och före detta IAEA inspektören Mohamed ElBaradei säger att detta är hans livs bästa dag - dagen då Mubaraks mer än 30-åriga regim är över.

– Vi har väntat på den här dagen i decennier. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med militären för att förbereda fria och rättvisa val.

– Jag ser fram emot övergångsperioden och att dela makten mellan folket och armén, förklarade ElBaradei för brittiska BBC.

Reaktionerna på beskedet att Mubarak avgår droppar in. EU:s utrikesminister Catherine Ashton säger att EU står redo att hjälpa Egypten.

– Genom att avgå har Mubarak öppnat vägen för snabbare och djupare reformer. Det är viktigt att dialogen påskyndas nu så att den leder till en regering på bred bas, som kommer respektera egyptiska folkets förhoppningar och att se till att det blir stabilitet, sa hon också.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger att det bara var en tidsfråga innan Mubarak skulle  avgå.

– Nu är den avgörande frågan vad som inträffar nu. Det förefaller som om makten överlämnats till militärledningen vilket inte riktigt överensstämmer med den egyptiska konstitutionen. Men de facto är det nu militären som styr Egypten, säger Carl Bildt.

– Det är väldigt viktigt att man utnyttjar den positionen för att nu inleda den nationella dialog om vägen till fria och rättvisa val som är en förutsättning för att vi ska kunna få en bra utveckling i landet.

Hans Linde, Vänsterpartiets talesperson i utrikesfrågor:

– Det är överväldigande. Det är en milstolpe i mänsklighetens kamp för frihet. Det är det egyptiska folkets eget verk, trots omvärldens passivitet.

Mats Johansson, sitter i utrikesutskottet för Moderaterna:

– Vi känner alla stor glädje över denna första fas, men vi måste komma ihåg att det kommer en morgondag.

USA:s president Barack Obama kommer att kommentera utvecklingen i Egypten senare ikväll vid halv åtta svensk tid. Detta enligt uppgift från Vita huset.

– USA visade sitt starka missnöje med Mubarak i går och har gått diplomatisk balansgång med sin främsta allierade i arabvärlden.

– I går var Obama starkare i sin kritik mot Mubarak än någonsin tidigare. Så det var ett välkommet besked för USA, säger Sveriges Radios Washingtonkorrespondent Ginna Lindberg.

Hamas i Gaza kallar presidentens avgång för början på den egyptiska revolutionen, samtidigt som firandet utbröt bland palestinier i hela Gaza.

– Eftersom det är Egypten har det otroligt symbolvärde i hela regionen och en rad andra stater är rimligtvis ganska nervösa just nu, säger statsvetaren Staffan Lindberg.

Från Iran heter det att egyptierna har uppnått en enorm seger.

Bara några sekunder efter beskedet om att Mubarak avgår gick alla index upp på aktiebörserna i USA, och återtog tidigare förluster.

Den schweiziska regeringen fryser eventuella tillgångar som Hosni Mubarak har i Schweiz, meddelande en talesman för landets utrikesdepartement på fredagskvällen.

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4345692

bildspecial - upproret-i-egypten

SVT-reportern Bert Sundström åter i Sverige

Uppdaterad 2011-02-09

Den svenske reportern från SVT, Bert Sundström som knivhöggs i Egypten när han rapporterade från oroligheterna där, kom på onsdagen hem till Sverige.

Det uppger Expressen idag. Bert Sundström flögs hem med ambulansflyg tidigt på morgonen och fördes direkt till sjukhus. Enligt läkare vid sjukhuset ska Bert Sundström genomgå en medicinsk undersökning och bör endast träffa sin fru just nu.

Källa: helagotland.se

"Alltmer stabilt" för Bert Sundström

Publicerad 4 februari 2011

Tillståndet för SVT:s reporter Bert Sundström är alltmer stabilt, men fortfarande allvarligt. Han vårdas på sjukhus i Kario för skallskador och knivskador.

-Han är lugn. Han får väldigt mycket vård, han får mycket medicin, han har många kunniga läkare och människor omkring sig. Vi är optimistiska om att det här kommer att gå framåt, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

I samband med överfallet i centrala Kairo igår knivhöggs Bert Sundström i ryggen och fördes därefter till sjukhus där han opererades för sina skador.
-Man kunde fastställa att han inte hade några skador på inre organ, säger Ingrid Thörnqvist.

SVT undersöker tillsammans med läkare på plats om Bert Sundström kan flyttas till ett annat sjukhus inom de närmsta dagarna.

Bert Sundström var ute i närheten av sitt hotell efter att ha medverkat i Rapports lunchsändning igår. Han rekognoserade för kommande jobb. SVT förlorade kontakten med Bert vid klockan 14.10 på torsdagen.

Det är fortfarande oklart om Bert Sundström överfölls av militär eller en uppretad mobb.
-Vi vet inte heller hur han hamnade på sjukhuset igår, säger Ingrid Thörnqvist.

Källa: SVT

Mubaraks partiledning avgår

Publicerad: 2011-02-05

I Egypten har den högsta ledningen för president Hosni Mubaraks parti NDP avgått. Det uppger landets statliga television.
Bland de som har avgått finns presidentens son Gamal Mubarak, som tidigare pekats ut som efterträdare. Det är ännu oklart om även Hosni Mubarak lämnar sin post som partiledare.

Källa: nyhetsverket.se

Egyptiska revolutionen

26 februari 2011

Lokala protester har varit vanliga i många år, men större protester och upplopp bröt ut i hela landet från och med den 25 januari 2011, som har kommit att kallas "vredens dag". Det var ett datum satt av egyptiska oppositionsmedlemmar och andra för en större demonstration, samma datum som den nationella högtiden "Polisdagen". Protesterna som hittills ägt rum under 2011 har beskrivits "sakna motsvarighet" i Egypten, och "den största uppvisningen av folkligt missnöje i mannaminne". Det har varit de största demonstrationerna i Egypten sedan brödupproren 1977. För första gången har egyptier från olika socioekonomiska bakgrunder och religioner gått ihop i protester.

Den 29 januari hade åtminstone 105 dödsfall bland protesterande rapporterats (27 i Suez, 33 i Alexandria, 45 i Kairo), tillsammans med 10 poliser. 750 poliser och 1500 protesterande hade då skadats. Huvudstaden Kairo har beskrivits som "en krigszon", och i hamnstaden Suez har våldsamma sammandrabbningar utspelat sig frekvent. Den egyptiska regeringen har försökt bryta upp och isolera protester med olika metoder. Kravallpolis har besvarat protesterna med sköldar, gummikulor, batonger, vattenkanoner, tårgas och i vissa fall skarp ammunition. Till största delen har besvarandet varit icke-dödligt, även om dödsfall har inträffat.

Regeringen stängde av åtkomsten till Internet helt den 1 februari och belade landet med utegångsförbud, och hävdade att minimerandet av störningar från protesterna är nödvändigt för att upprätthålla ordningen och förhindra en resning av fundamentalistiska islamistiska grupper. Det internationella gensvaret inför protesterna har till större delen varit stöttande, med regeringar och organisationer som förespråkar icke-våld på båda sidor av konflikten och en fridfull rörelse för reform. Protesterna har fått uppmärksamhet över hela världen på grund av den ökande integrationen av Twitter, Facebook, YouTube och andra sociala medier som har gett aktivister och åskådare möjligheten att kommunicera, koordinera och dokumentera händelserna. I takt med att publiciteten har ökat har den egyptiska regeringen i stor grad försökt begränsa åtkomsten till internet, särskilt åtkomsten till sociala medier. I tid till planerade protester den 28 januari började en "blackout" av all trafik över mobilnätet, men innan gryningen nästa morgon rapporterades det att blockeringen hade hävts.

Den 1 februari medelade de olika oppositionsgrupperna att de bildat ett skuggparlament, kallat Folkets Parlament, för att organisera oppositionen bättre samt för att diskutera vad som bör hända om president Mubarak tvingas bort från makten. En kommité bildades också för att föra "parlamentes" talan. I kommitén ingår bland andra representanter för det största oppositionspartiet Muslimska Brödraskapet och oppositionsledaren Mohamed ElBaradei.

Samma dag sammankallade oppositionen till en jättedemonstration, som kom att bli kallad "March of the Millions" . Enligt Al Jazeera befann sig cirka 1 miljon människor ute i Kairo och demonstrerade på eftermiddagen, en siffra som enligt dem växte till cirka 2 miljoner människor.

Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Protesterna_i_Egypten_2011

http://sv.wikipedia.org/wiki/Egypten

Reseinformation Egypten

Börsen

Egyptian Exchange, Egyptien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.