Utvecklingen i Jemen

Dödliga sammandrabbningar i Jemen

Publicerad 4 mars 2012

Minst 30 jemenitiska soldater dödades på söndagen i sammandrabbningar med upprorsmän från terrornätverket al-Qaida.

Attackerna skedde i den sydliga provinsen Abyan i samband med att upprorsmännen försökte inta arméposteringar, enligt en jemenitisk armétalesman.

-Så här långt har 30 konstaterats döda men siffran befaras stiga eftersom flera kroppar ännu inte förts till sjukhus, sade en sjukhuskälla till nyhetsbyrån AFP.

Källa:TT

 

al-Qaida-dåd i Jemen - många döda

Publicerad 25 februari 2012

Minst 26 personer, de allra flesta elitsoldater, dödades vid en självmordsattack utanför ett presidentpalats i Jemen. Terrorgruppen al-Qaida tar på sig skulden för attentatet.

-En pickup körd av en självmordsbombare exploderade utanför entrén till presidentpalatset i Mukalla, huvudstad i provinsen Hadramawt, sade en militär källa till AFP.

Minst 26 personer dödades och många skadades, enligt sjukhuskällor.

Lovar kamp mot al-Qaida
Attacken skedde samtidigt som Abdrabuh Mansur Hadi avlade eden som Jemens nye president.

Senare tog terrorgruppen al-Qaida på sig skulden. Det uppger källor inom nätverket, enligt nyhetsbyrån Reuters. al-Qaida har varit aktivt i landet.

Abdrabuh Mansur Hadi utlovade en förnyad kamp mot al-Qaida.

-Det är en patriotisk och religiös plikt att fortsätta kampen mot al-Qaida, sade Hadi.

-Om vi inte återställer säkerheten kommer kaos att bli det enda resultatet.

Källa: SVT

Maktöverföring pågår i Jemen

Publicerad 25 februari 2012

Abdrabuh Mansur Hadi avlade i morse eden som Jemens president. Därmed är maktöverlämningen från den avgående Ali Abdullah Saleh, en av de ledare som fösts undan av "den arabiska våren", nästan fullbordad.

Saleh, som befunnit sig i USA för vård efter ett attentat förra året, har nu återvänt till hemlandet och ska överlämna makten i en ceremoni i presidentpalatset på måndag.

Saleh avgick i utbyte mot åtalsimmunitet för hundratals dödsfall under protesterna mot hans styre.

Källa:TT

 

Jemens informationsminister utsatt för mordförsök

- lyckades ta sig ur ett bakhåll

Publicerad 31 januari 2012

Jemens informationsminister Ali al-Amrani lyckades ta sig oskadd ur ett bakhåll i huvudstaden Sanaa, där gärningsmän öppnade eld mot det fordon som han färdades i.

al-Amranis sekreterare säger till Reuters att gärningsmännen attackerade ministerns bil när han lämnade ett regeringssammanträde.

Gärningsmännen flydde sedan från platsen.

Källa:TT

 

al-Qaidaledare dödade i drönarattack

Publicerad 31 januari 2012

Elva beväpnade män, bland dem flera lokala al-Qaidaledare har dödats vid en attack av förarlösa flygplan, uppger vittnen.

De sade att oidentifierade drönare angrep männen när de körde i två bilar öster om staden Loder i södra Jemen.

Enligt en klanledare var minst fyra av männen medlemmar i al-Qaida, sade en klanledare.

Källa:TT

 

Jemens president i USA för vård

Publicerad 29 januari 2012

Jemens president Ali Abdullah Saleh har anlänt till USA, där han ska få läkarvård. Han väntas stanna så länge som behandlingen kräver, sade en amerikansk UD-talesman på lördagskvällen. Saleh ska vårdas för de skador han fick i ett attentat i juni.

Han väntas avgå i februari efter att ha styrt Jemen sedan 1978.

Parlamentet beviljade honom i förra veckan åtalsimmunitet vilket anses ha banat väg för en politisk lösning på krisen i landet.

Källa:TT

 

Jemen vill ge president amnesti

Publicerad 8 januari 2012

Övergångsregeringen i det oroliga Jemen har beslutat ge president Ali Abdullah Saleh straffrihet. Beslutet väntas bana väg för hans avgång i linje med en plan för att få slut på de våldsamma protesterna mot hans regim.

Regeringen har tagit fram ett lagförslag som ger amnesti åt Saleh och de som "arbetade med honom i alla regeringar, civila samt militära departement". Straffriheten gäller "alla handlingar som begåtts innan det (lagförslaget) offentliggjorts".

Källa:TT

 

Ny regering i Jemen inom två veckor

Publicerad 27 november 2011

Två veckor har oppositionsledaren Mohammed Basindwa på sig att forma en nationell försoningsregering i upprorets Jemen.

Regeringen ska styra landet tills president Ali Abdullah Saleh avgår i februari. Den ska bestå av både regimtrogna och oppositionella, enligt ett dekret på söndagen.

Allmän amnesti
För några dagar sedan gick den mycket omstridde Saleh med på att avgå inom 90 dagar när han undertecknade ett avtal i Saudiarabien. Enligt avtalet ska presidentval hållas den 21 februari.

Saleh dök sedan oväntat upp i hemlandet i stället för att - som väntat - åka till New York.

Och på söndagen utfärdade han ett dekret om "allmän amnesti för dem som begick fel under krisen".

Dekretet väckte omedelbart vrede hos oppositionella som anser att Saleh inte längre har befogenhet att utfärda sådana dekret, eftersom presidentmakten enligt avtalet ska skötas av vicepresidenten och oppositionen.

Fortsatt spänt
Amnestin gäller inte heller dem som var inblandade i bombattentatet mot presidentpalatset i somras. Saleh skadades svårt och har sedan dess flera gånger fått söka läkarvård i Saudiarabien.

Avtalet har inte heller minskat spänningen i Jemen. Minst 25 människor har dödats och många fler skadats i norra Jemen i strider mellan shiamuslimska och sunnimuslimska grupper.

Källa:TT

 

Slut för Jemens president Saleh

Publicerad 23 november 2011

Jemens president Ali Abdullah Salehs tid är till sist ute. Vid en ceremoni i Saudiarabien undertecknade han sina avgångspapper - och blev därmed ytterligare en ledare i regionen som fått gå efter protester.

Efter tre decennier vid makten och nästan tio månader av oroligheter gav president Saleh slutligen upp makten i landet på Arabiska halvön, där gatuprotester och inbördeskrig, terrorattentat och oroligheter på flera fronter skakat regimen.

Saleh själv skadades svårt vid ett attentat mot presidentpalatset i juni och han vårdades i månader i grannlandet Saudiarabien för sina skador. När han väl återvände till Jemen, vägrade han att släppa ifrån sig makten.

Ett plötsligt besked om att den 69-årige Saleh återigen anlänt till Saudiarabiens huvudstad Riyad följdes sent på onsdagseftermiddagen av en ceremoni där Gulfinitiativet undertecknades. Saleh överlämnade sedan makten till vicepresidenten Abdrabuh Mansur Hadi.

Enligt överenskommelsen får Saleh nu resa till USA för fortsatt vård för sina skador, uppger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Maktskiftet lämnade dock ingen ro hos demonstranter som på nytt drabbade samman med regeringsstyrkor i huvudstaden Sanaa. En talesperson för oppositionen förkastade samtidigt avtalet och uppmanade till nya demonstrationer.

Källa:TT

 

Jemen-kritik i säkerhetsrådet

Publicerad 21 oktober 2011

FN:s säkerhetsråd uppmanade på fredagen Jemens president Ali Abdullah Saleh att avgå och fördömde regimens våld mot demonstranterna.

Resolutionen stöddes av alla 15 länder i rådet.
Sedan protesterna mot Saleh inleddes i januari har hundratals människor dödats.

Resolutionen är den första som säkerhetsrådet tagit ställning till. Rådet hänvisade också till ett förslag från gulfstaterna om hur ett maktskifte ska genomföras - med åtalsfrihet för Saleh.

Källa:TT

 

FN-omröstning om Jemens president

Publicerad 21 oktober 2011

FN:s säkerhetsråd röstar på fredagen om en resolution med krav på Jemens president Ali Abdullah Salehs omedelbara avgång och ett fördömande av våldet mot demonstranterna.

Den föreslagna resolutionen har stöd av alla fem permanenta medlemmar i rådet.

Sedan protesterna mot Saleh inleddes i januari har hundratals människor dödats. Våldet har sedan dess förvärrats och den föreslagna resolutionen är den första som säkerhetsrådet har att ta ställning till.

Källa:TT

 

Nya dödsoffer i Jemen

Publicerad 17 oktober 2011

Läget är åter spänt i Jemens huvudstad Sanaa sedan regimtrogna soldater skjutit ihjäl demonstranter.

Enligt vårdpersonal blev åtta personer dödade och 27 skadade i sammandrabbningar natten till måndagen.Tusentals kvinnor samlades på måndagen vid utrikesdepartementet, där demonstranter dödades i lördags.

I Jemens näst största stad Taizz samlades tiotusentals kvinnor för att fördöma att 21-åriga Aziza Ghaleb i söndags blev det första kvinnliga dödsoffret under protesterna.

Källa:TT

 

Nya dödsoffer i Sanaa

Publicerad 16 oktober 2011

Trots ett tiotal döda när stora demonstrationer i lördags möttes av skarp eld från säkerhetsstyrkor i Jemens huvudstad marscherar oppositionen igen. Minst fyra demonstranter sköts ihjäl när söndagens gatuaktioner startat, uppger vårdpersonal.

Enligt Walid al-Ammari, talesman för regimkritikerna, skulle demonstrationståget gå från basen på "Förändringens torg" mot presidentpalatset i Sanaa. Men folkmassorna möttes åter av kulor från polis och militär.

Källa:TT

 

Demonstranter ihjälskjutna i Jemen

Publicerad 15 oktober 2011

Minst tolv demonstranter dödades när polis i Jemen öppnade eld mot demonstranter i huvudstaden Sanaa på lördagen, uppger nyhetsbyrån AFP.

Säkerhetsstyrkorna använde vattenkanoner och avfyrade skarp ammunition mot tiotusentals demonstranter som krävde president Ali Abdullah Salehs avgång. Tiotals personer skadades.

Enligt vittnen öppnade polisen eld när demonstranterna marscherade från det torg som kommit att symbolisera kampen mot presidenten och den sittande regimen.

En av de som dödades hade skottskador i huvudet uppger vittnen i Sanaa enligt AFP. Minst ett 90-tal demonstranter fördes till sjukhus i huvudstaden, varav 20 hade skottskador uppger sjukhuspersonal.

Sammandrabbningarna inträffade vid avenyn al-Zubairi, som blivit skiljelinjen mellan trupper solidariska med president Saleh och oppositionen.

Källa:TT

 

Jemens president lovar avgå - igen

Publicerad 8 oktober 2011

Jemens president Ali Abdullah Saleh lovar att han ska avgå "inom några dagar" efter över 30 år vid makten.
Protesterna mot Salehs styre har pågått sedan januari.

Uttalandet sändes av en statlig tv-kanal, dagen efter beskedet att en av oppositionsledarna, aktivisten Tawakkul Karman, är en av årets tre Nobelfredspristagare.

Enligt oppositionen pågår inga förhandlingar med det styrande partiet om maktskifte. Inga kontakter har förekommit sedan Saleh i slutet av september återvände från Saudiarabien, där han vårdats för skador han fick i en granatattack mot hans residens den 3 juni.

-Jag avsäger mig makt och jag kommer att fortsätta avsäga mig, och jag kommer att lämna makten inom de närmaste dagarna, sade Saleh.

Inte första gången
Men budskapet var tvetydigt.

-Jag uppmanar mina anhängare att hålla ut och möta alla utmaningar.

Det är ingalunda första gången Saleh säger att ska avgå. Han har tidigare erbjudit sig att avgå om han får åtalsfrihet.

-Det är verkligen inget nytt. Jag kommer ihåg att han en gång sade att han är redo att avgå när som helst, så jag tror inte att han menar vad han sade, säger den politiske bedömaren Abdulghani al-Iryani.

Källa:Thomas Larsson - SVT

 

Misstag dödade 20 militärer i Jemen

Publicerad 2 oktober 2011

Jemenitiska flygvapnet skulle beskjuta ett al-Qaida-gömställe - men tog fel och attackerade sina egna soldater.
-Vi är inte säkra på antalet än men kanske 18 eller 20 soldater dödades, sade en säkerhetstjänsteman i den oroliga Abyanprovinsen till Reuters.

Al-Qaida-anhängare ska sedan ha attackerat platsen och dödat ännu fler, enligt uppgifter till AFP.
En källa inom försvarsdepartementet förnekade att den dödliga förväxlingen ska skett.

Källa:TT

Al-Awlakis död vållar kritik

Publicerad 1 oktober 2011

Jemen säger att man hjälpte USA döda al-Awlaki - samtidigt kräver USA den ansatte jemenitiske presidentens avgång, vilket retar regimen.
På hemmaplan växer kritiken mot insatsen som kallas för ett olagligt lönnmord.

I månader har upproret mot president Ali Abdullah Saleh skakat Jemen, och bland dem som ställt sig bakom demonstranterna finns Salehs forna vän i kriget mot terrorism - USA.
Men Jemen säger att de hade ett finger med i spelet när USA i fredags dödade ledande al-Qaida-medlemmen Anwar al-Awlaki. Nu anklagar de USA för otacksamhet.
-Efter den stora segern i fångsten av al-Awlaki uppmanar Vita huset presidenten att omedelbart lämna makten, säger Jemens ställföreträdande informationsminister Abdu al-Janadi till Reuters.
-Amerikanerna respekterar inte ens dem som de samarbetar med.
Al-Qaida tog i helgen på sig ansvar för ett stort antal dödsfall i Jemen, samtidigt som Saleh utnyttjat hotet om terrornätverket som argument för att få stanna vid makten.

"Lönnmord"
På amerikansk hemmaplan väcker dödandet av al-Awlaki, som var amerikansk medborgare, protester. På nyhetssidan Salon skriver den framstående människorättsjuristen Glenn Greenwald att "lönnmordet" bryter mot amerikansk lag som ska skydda amerikaner från att dödas utan rättsligt förfarande.
"Det mest slående med detta är inte att USA:s regering har tagit och utövat den makt det femte tillägget byggdes för att förhindra", skriver han.
"Det mest makalösa är att dess medborgare inte bara avstår från att ifrågasätta det, utan att de ställer sig upp och hejar på den amerikanska regeringens nya makt att lönnmörda sina medborgare, långt bort från något slagfält, bokstavligt talat utan en tillstymmelse till rättsligt förfarande."

Avfärdar kritiken
Men USA:s regering anser sig ha rätt att bruka militärt våld mot al-Qaida även utanför det regelrätta slagfältet, och pekar på rätten till självförsvar. Efter överläggningar godkände USA:s utrikesdepartement enligt tidningen Washington Post i hemlighet dödandet av al-Awlaki. Tidningen citerar flera tjänstemän som berättar om en genomgång av de juridiska frågorna där flera högt uppsatta jurister deltog. Ingen av dem motsatte sig beslutet.
"Det som utgör rättsligt förfarande i det här fallet är rättsligt förfarande i krig", säger en av tjänstemännen.

Källa:TT

 

Al-Qaida-terrorist dödad

Publicerad 30 september 2011

Den amerikanske medborgaren Anwar al-Awlaki, som anses tillhöra terrornätverket al-Qaida i Jemen, har dödats uppger Jemens försvarsdepartement enligt Reuters.

Jemens försvarsdepartement uppger att al-Awlaki dödades av landets militära styrkor. Även en högt uppsatt amerikansk tjänsteman bekräftar att al-Awlaki och ytterligare misstänkta medlemmar i al-Qaida har dödats vid militära insatser.

Dödades vid flygräd
Militära källor i Jemen uppger enligt Reuters att al-Awlaki dödades vid en flygräd mot mål i norra delen av landet, mot gränsen till Saudiarabien. Det var dock oklart i fall amerikanska förarlösa drönarplan hade använts vid attacken.

Viktig kugge i al-Qaida
I maj anföll drönare ett mål där al-Awlaki misstänktes hålla till, men då undkom al-Awlaki attacken. USA har flera gånger markerat att al-Awlaki ska oskadliggöras, då han ses som en viktig kugge i terrorgruppen al-Qaidas gren på den arabiska halvön (Aqap).

-Herr Awlaki är ett problem. Han är definitivt en del av al-Qaida och Aqap. Han är inte bara en predikant, sade John Brennan som är president Barack Obamas antiterroristexpert.

Försökte spränga flygplan
Den muslimske predikanten al-Awlaki misstänks ha lett flera attacker mot USA, såsom "kalsongbombarens" försök att spränga ett flygplan på juldagen 2009.

USA-födde Anwar al-Awlaki var också i kontakt med den amerikanske armépsykiatern Nidal Malik Hasan, som sköt ihjäl 13 människor på militärbasen Fort Hood i Texas i november 2009.

Källa:TT

 

Rebeller i Jemen sköt ned stridsflyg

Publicerad: 2011-09-28

Sanaa. Rebeller i Jemen som bekämpar president Ali Abdullah Salehs styre sköt på onsdagen ned ett stridsflyg norr om huvudstaden Sanaa. Representanter för klankrigarna och oberoende vittnen bekräftade att planet sköts ned nära Arhab, omkring fyra mil norr om Sanaa.

– Vi såg det störtade planet brinna på marken, uppgav ett vittne.

Strider pågår mellan klantrupperna och det republikanska gardet, som stöder president Saleh, norr om huvudstaden.

Källa:TT-AFP

 

Försvarsminister undkom attentat

Publicerad: 2011-09-27

Aden. Jemens försvarsminister Mohammad Nasser Ahmad Ali undkom ett mordförsök av en självmordsbombare i staden Aden i södra delen av landet på tisdagen.

Omkring tio soldater och medarbetare, som färdades i kortegen, skadades vid attacken enligt säkerhetskällor.

– Självmordsbombaren körde en bil fylld med sprängämnen rakt in i ministerns bilkortege, uppgav en säkerhetstjänsteman.

Källa:TT-AFP

 

Trotsig Saleh visar ingen ånger

Publicerad: 2011-09-25

Sanaa. Det var en trotsig Ali Abdullah Saleh som på söndagskvällen talade till det jemenitiska folket. Trots att han vårdats i nästan tre och en halv månad i Riyad sade han att han var i god hälsa och kommer att fortsätta återhämta sig.

Under dagen drog tiotusentals jemeniter på söndagen ut på gatorna för att protestera mot presidenten.

Den 3 juni skadades Saleh i en granatattack mot presidentpalatset.

Saleh hävdade att han är beredd att lämna över makten genom dialog och val, men han sade inte tydligt när eller hur det skulle gå till.

– Låt oss förbinda oss till dialog utan att spilla en droppe blod, sade han.

– Ni kan inte accepteras av det jemenitiska folket om ni kommer till makten genom ett blodbad.

De många jemeniter som väntat sig en officiell sorti eller erkännande av våldet mot demonstranter blev besvikna. Saleh menade att det i Jemen visst är tillåtet att demonstrera fredligt men sade att demonstranterna brukade våld. Han sade också att Jemens unga manipulerats av de som vill ta makten och kallade dem "offer".

– Ni pressas mot frontlinjen för att hamna i konflikt med armén och säkerhetsstyrkorna - ni är offren.

Ett instabilt Jemen är ett Jemen där hotet av al-Qaida växer, förklarade Saleh när han tilltalade omvärlden. De som fördömt Salehs regim för de blodiga tillslagen borde byta fokus, sade han.

– I stället borde de uppmana alla de som plundrar offentlig och privat egendom att tygla sig.

Minst fyra personer uppges ha dödats under söndagens protester.

Enligt al-Arabiyyas tv-sändningar har minst en demonstrant dödats av militär i Sanaa. Han sköts i huvudet medan han ropade slagord i en megafon från taket av en minibuss, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats bland demonstranterna.

– Frihet! Frihet! Folket kräver att slaktaren ställs inför rätta! löd slagropen.

I Jemens näst största stad Taiz dödades tre människor och flera skadades under söndagsförmiddagen. Sammandrabbningarna mellan å den ena sidan säkerhetsstyrkor lojala mot president Saleh, och å den andra klankrigare som ställt sig bakom demokratiaktivister i kampen mot regimen har enligt AFP pågått hela natten mot söndagen.

Uppemot 200 människor har dödats av Salehs styrkor i huvudstaden den senaste veckan. Mönstret i Jemen är liknande det i Syrien, där säkerhetsstyrkor brutalt försöker slå ner upproret.

Ali Abdullah Saleh är sedan 1978 president i Jemen, en tillvaro han har liknat vid att "dansa på ormars huvuden". Upproret i Jemen började den 27 januari i år. Sedan dess har han flera gånger sagt sig vara redo att kliva ned men sedan ångrat sig.

Mot Saleh står en splittrad oppositionen som består både av gamla partier och aktivistledda demonstranter. Parallellt med protesterna pågår väpnade strider mellan regimstyrkor och avhoppade militärer samt klaner som valt olika sidor i konflikten.

Källa:TT-AFP

 

Tiotusentals demonstrerar i Jemen

Publicerad: 2011-09-25

Sanaa. Efter en blodig vecka i Sanaa drog tiotusentals jemeniter på söndagen ut på gatorna för att protestera mot president Ali Abdullah Saleh, som återvänt till landet efter flera månader utomlands.

Det kom snabbt rapporter om skottlossning mot de stora demonstrantskarorna. Enligt al-Arabiyyas tv-sändningar har minst en demonstrant dödats av militär i Sanaa. Soldaterna rapporteras använda skarp ammunition.

– Frihet! Frihet! Folket kräver att slaktaren ställs inför rätta! löd slagropen.

Uppemot 200 människor har dödats av Salehs styrkor i huvudstaden den senaste veckan. Mönstret i Jemen är liknande det i Syrien, där säkerhetsstyrkor brutalt försöker slå ner upproret.

Källa:TT-AFP

 

Dödandet fortsätter i Sanaa

Publicerad: 2011-09-24

Sanaa. Bara timmarna efter det att Jemens president Ali Abdullah Saleh återvänt till landet och manat till "dialog" sköt hans styrkor ihjäl tiotals människor i huvudstaden Sanaa, uppger vittnen och vårdkällor.

– 17 personer har dödats, 55 har skadats, sade Mohammed al-Qabati, som arbetar vid en fältklinik vid "Förändringens torg" i Sanaa.

Sedan våldet åter tilltog i Jemen för en vecka sedan har därmed över 130 människor förlorat livet.

Källa:TT-AFP

 

Strider i Jemen när Saleh återvände

Publicerad: 2011-09-23

Sanaa. Jemens president Ali Abdullah Saleh har återvänt till hemlandet efter tre månader.

Nya strider har brutit ut och Saleh manar till " dialog och en slut på blodspillan", en maning som motståndarna inte tror på.

Oppositionella hade anat att Saleh skulle återvända, säger aktivister till TT. Valet av tid är däremot en överraskning - Jemen skakas av eskalerande våld och vad Saleh nu planerar är höljt i dunkel.

– Det kan betyda två saker, säger aktivisten Alaa Jarban i telefon från Sanaa.

– Antingen har han kommit för att fredlig lämna över makten, eller så har kan kommit tillbaka för att förklara krig.

Att en sorti från makten skulle vara Salehs avsikt tror Alaa inte, men samtidigt är läget osäkert.

Ali Abdullah Saleh manar till vapenvila mellan de regimtrogna styrkorna och trupperna som stödjer landets massprotest.

"Lösningen finns inte i mynningen på gevär och vapen, den finns i dialog och en slut på blodspillan", meddelade Saleh enligt försvarsdepartementet.

Presidenten har visat sig vara en mästare på förhalning och uttalandet har mötts med misstänksamhet.

– Han uppmanar folk på båda sidor att sluta strida som om han inte är del i detta, säger Alaa och kallar uttalandet "löjligt".

– Hur kan han be folk sluta strida när hans säkerhetsstyrkor bär ansvar för våldet som nu pågår?

Under dagen har regimens elitförband fortsatt granatattackerna mot "Förändringens torg" i centrala Sanaa, platsen som blivit protesternas nav.

Men att Saleh skulle kunna hålla kvar greppet om makten tror inte Alaa.

– Om Saleh försöker stanna med våld tror jag att det blir ett våldsamt inbördeskrig i Jemen, säger han.

– Han skulle förlora - ingen kan kriga mot sitt folk.

Den senaste veckans våld - dels strider mellan rivaliserande delar av militären, dels skottlossning mot demonstranter - har krävt uppåt 100 människors liv.

Saleh har vårdats på sjukhus i grannlandet Saudiarabien sedan han skadades i ett bombattentat mot presidentpalatset den 3 juni. Vid attacken uppges Saleh ha fått 40-procentiga brännskador och det har även ryktats om granatsplitter i både huvud och bröst.

Källa:TT-Reuters

 

Ekonomisk kris i våldets Jemen

Publicerad: 2011-09-19

Sanaa. Var tredje invånare i Jemen går hungrig varje dag, enligt hjälparbetare. I dag har fler människor fallit offer för det politiska våldet, bland dem två små bröder som dödades av krypskyttar.

"Arabvårens" protester har i Jemen hittills mest lett till politisk förlamning och ekonomisk kollaps, skriver hjälporganisationen Oxfam. Mer än vartannat barn uppges växa för dåligt på grund av näringsbrist. Sedan protesterna började i vintras har bränslepriserna stigit mer än 500 procent, vilket "lett till kraftig minskad tillgänglighet och ökade priser på mat", enligt Oxfam.

Säkerhetsstyrkor i Jemen har skjutit ihjäl ytterligare 20 personer i dag, uppger sjukhuskällor i huvudstaden Sanaa för AFP, dagen efter de dödliga sammanstötningar som kostade 26 människor livet. Krypskyttar på hustaken sköt ihjäl människor vid det stora torg i Sanaa som varit demonstrationernas centrum.

Bland de döda finns barn, liksom soldater från ett av de förband som övergett myndigheterna och ställt sig på oppositionens sida.

– Tjugo personer, inklusive två barn och tre soldater från Första pansarbrigaden, har dödats i Sanaa, sade en sjukhuskälla till AFP.

De två dödade barnen var två bröder, Anas och Louay al-Suaidi, och sköts ihjäl av eld från krypskyttar när de färdades med sina föräldrar i bil, väster om det stora demonstrationstorget i Sanaa.

– Min tio månaders pojke Anas dödades i min famn. Han och hans tioårige bror är martyrer, sade modern till AFP och manade omvärlden att reagera gentemot president Ali Abdullah Salehs långvariga styre.

– Jag ber folken på Arabiska halvön och deras regimer som skyddar honom att se vad brottslingen Saleh har gjort oss, sade modern.

Reuters talade samtidigt med en läkare som uppgav minst 17 döda och 50 skadade.

– Vi har sett skottskador, några från tyngre vapen som . . . granatkastare. Jag hör fortfarande granatelden och antar att fler (skadade) kommer att komma hit, sade läkaren.

På en annan plats, några kilometer bort, drabbade demonstranter samman med regimtrogna skaror.

Samtidigt meddelas att FN-sändebudet Jamal Benomar och gulfstatsorganisationen GCC:s generalsekreterare Abdullatif al-Zayani har anlänt till Jemen.

Källa:TT-AFP

 

Nio döda i Jemen

Publicerad: 2011-09-14

Sanaa. Minst nio personer har dödats i två dagars inbördesstrider i staden Arhab, fyra mil norr om Jemens huvudstad Sanaa, uppgav en talesman för Bakil-klanen på onsdagen. Klansoldater har drabbat samman med enheter ur Republikanska gardet, som lyder under president Ali Abdullah Salehs son Ahmed.

Jemen har allt mer kommit att slitas sönder av åtta månaders oroligheter. President Saleh befinner sig sedan i juni i Saudiarabien efter en attack mot presidentpalatset.

Källa.TT-AFP

 

Andreman förhandlar om Salehs sorti

Publicerad: 2011-09-12

Sanaa. Jemens hårt ansatte president Ali Abdullah Saleh har gett ställföreträdaren, vicepresident Abdrabuh Mansur Hadi, rätten att förhandla med oppositionen om ett maktöverlämnande. Beskedet väcker frågan om Saleh, som efter en granatattack vårdas i Saudiarabien, efter månader av politisk kris tänker stiga åt sidan. Samtidigt har Saleh under upproret mot hans regim gjort flera plötsliga vändningar, efter att ha sagt sig vara redo att lämna makten.

Källa:TT-AFP

 

Presidenttrupper spärrar Sanaa

Publicerad: 2011-09-04

Sanaa. Spänningen stiger åter i det oroliga Jemen där president Ali Abdullah Saleh klamrat sig fast vid makten. Under helgen har presidentens truppstyrkor spärrat av huvudstaden Sanaa sedan oppositionen uppmanat till fortsatta protester mot att presidenten sitter kvar - trots att en maktöverföringsprocess pågår. Saleh vårdas utomlands efter ett misslyckat attentat. Från den södra delen av landet rapporterades ett självmordsattentat varvid fyra soldater dödades.

Källa:TT-Reuters

 

Dödliga strider med al-Qaida i Jemen

Publicerad: 2011-08-27

Aden. Minst sju soldater dödades och flera skadades när regeringsstyrkor i Jemen drabbade samman med misstänkta medlemmar i al-Qaida på lördagen. Striderna inträffade i en by söder om provinshuvudstaden Zinjibar i södra Abyanprovinsen enligt en talesman för militären.

– Krigare från al-Qaida hade gömt sig i skogsdungar i ett bergsområde när de öppnade eld mot en arméenhet, uppgav talesmannen som sade att eldstriden sedan hade pågått i flera timmar.

Källa:TT-AFP

 

23 klankrigare dödade i Jemen

Publicerad: 2011-08-16

Sanaa. Efter en natt av hårda strider mot regimstyrkor har 23 jemenitiska klankrigare dödats, uppger en källa med koppling till klanerna. Oroligheterna blossade upp i förra veckan då elitstyrkor från det republikanska gardet satte upp vägspärrar i området norr om Sanaa.

Gardet har sedan en tid stridit mot flera klaner som har anslutit sig till upproret mot president Salehs regim. Saleh vårdas i Saudiarabien efter en granatattack mot hans palats.

Källa:TT-AFP

 

Soldater i Jemen offer för bilbomb

Publicerad: 2011-07-24

Aden. Minst sju personer har dödats och 18 skadats av en bilbomb i södra Jemen.

Bombdådet var riktat mot en militäranläggning i Aden i Abyanprovinsen.

– Vi förberedde oss på att lämna Abyan när en bil körde upp till ingången och sen inträffade en enorm explosion, berättar en soldat som överlevde bombattacken, för AFP.

Strider mellan regimen och klaner som ställt sig på oppositionens sida i upproret, och delvis med andra orosstiftare, har pågått i månader.

Källa:TT-AFP

 

Terrorledare sägs ha dödats i Jemen

Publicerad: 2011-07-21

Aden. Ayed al-Shabwani, ledare inom al-Qaidas gren på Arabiska halvön (Aqap), ska ha dödats i strider med Jemens armé, rapporterar en militär källa.

Han ska ha dödats i tisdags i de hårda strider som fortsatte under onsdagen runt staden Zinjibar i södra Jemen.

Staden intogs av beväpnade män som uppgav sig tillhöra terrornätverket al-Qaida i slutet av maj. Företrädare för oppositionen har bestritt att krigarna i Zinjibar verkligen tillhör al-Qaida.

Källa:TT-AFP

 

Sex döda i strider i Sanaa

Publicerad: 2011-07-18

Sanaa. Sex personer, varav fem tillhörde samma familj, dödades när regimstyrkor och oppositionella drabbade samman i Jemens huvudstad Sanaa på måndagen, uppgav oppositionskällor.

Det är de första striderna i Sanaa sedan president Ali Abdullah Saleh flögs till Saudiarabien för behandling efter att ha överlevt ett mordförsök i juni.

Oppositionen är nu inne på sin sjätte månad av protester för att försöka få Saleh att avgå.

Källa:TT-Reuters

 

Försöker återta stad från "al-Qaida"

Publicerad: 2011-07-17

Aden. Jemenitisk militär har gått till hårt angrepp mot den militanta grupp som intagit staden Zinjibar i södra Jemen och belägrat stadens arméhögkvarter. Enligt lokala tjänstemän har regeringen skickat stridsvagnar, granatkastare och 500 extra soldater för anfallet som sker med understöd från krigsfartyg vid kusten. Staden intogs av beväpnade män som uppgav sig tillhöra terrornätverket al-Qaida i slutet av maj.

Över 54 000 boende i området drevs på flykten.

Källa:TT-Reuters

 

Stor oljeledning lagad i Jemen

Publicerad: 2011-07-16

Washington. Jemen har lagat sin huvudledning för olja som förstördes i ett attentat i mars, meddelar Jemens ambassad i Washington. Att råoljan till Aden stoppades innebar "en svår energikris".

"Men i natt började oljan från Maribfälten flöda igen. Detta kommer förhoppningsvis att lindra den ekonomiska krisen som landet står inför", löd uttalandet.

I Jemen pågår sedan fem månader ett uppror där demokratiaktivister och klaner slagit sig samman mot regeringen.

Källa:TT-Reuters

 

Oklart när Saleh kan återvända

Publicerad: 2011-06-30

Washington. Jemens president Ali Abdullah Saleh skadades så allvarligt i attacken mot hans palats i början av juni att det är osäkert när han kan återvända till hemlandet. Det säger vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi till tv-kanalen CNN.

Hadi säger att läkarna inte vågar göra någon prognos om när Saleh kan lämna Saudiarabien där han vårdas.

Saleh har stått emot påtryckningar från USA och Saudiarabien att formellt lämna över makten till Hadi.

Källa: TT-Reuters

 

Många döda i hårda strider i Jemen

Publicerad: 2011-06-29

Aden. Minst 48 personer, varav fyra civila, dödades på onsdagen i hårda strider i södra Jemen mellan armén och milismän som uppges ha al-Qaida-kopplingar, enligt en militärkälla.

Striden gällde en stadion i utkanten av staden Zinjibar, som har använts av armén.

När armén höll på att förlora stadion sattes en motattack in från luften, som dödade fyra civila ombord på en buss och skadade tolv. Samtliga civila var på flykt undan stridigheterna.

Källa:TT-AFP

 

"Saleh återvänder inte till Jemen"

Publicerad: 2011-06-17

Riyad. Jemens president Ali Abdullah Saleh kommer inte att återvända till sitt hemland, säger en anonym saudisk tjänsteman till AFP.

Saleh befinner sig i Saudiarabien för vård av de skador som han ådrog sig vid en bombattack mot palatsmoskén i huvudstaden Sanaa i början av juni.

Den saudiske tjänstemannen sade inte huruvida beskedet kommer från Saleh själv. Vidare antydde han att Saleh skulle kunna vara på väg till ett annat land, enligt AFP:

– Var han ska vara har inte avgjorts.

Den jemenitiska ledningen har hela tiden vidhållit att Saleh är på väg tillbaka. Och enligt en jemenitisk regeringstalesman kommer president Saleh att återvända till Jemen "inom de närmaste dagarna", skriver Reuters.

I Jemen kämpar demokratiförespråkare och klankrigare mot president Salehs säkerhetsstyrkor.

Den jemenitiske presidenten fick splitter- och brännskador i attacken. Två dagar efter bombdådet flögs han till Saudiarabien. Sedan dess har Saleh inte synts offentligt, skriver AFP.

källa:TT-AFP

 

Minst 140 döda i strider i Jemen

Publicerad: 2011-06-13

Minst 140 personer har dödats i Jemen under de två senaste veckorna i strider mellan armén och terroristnätverket al-Qaida.

En armétalesman säger att minst 80 regeringssoldater och 60 medlemmar av al-Qaida har dödats i strider om staden Zinjibar som togs över av al-Qaida i slutet av maj.
Armén har tillsvidare misslyckats med att återerövra staden i södra Jemen trots hårda strider. Militanta islamister belägrar nu nästan 4 000 soldater i en militärbas i staden.
Armén klagar över bristande resurser som orsakas av det politiska kaoset i Sanaa och Aden, landets två största städer.

Källa:svenska.yle.fi

 

Våldsamma sammandrabbningar i Jemen

Publicerad: 2011-06-11

Sammanlagt 19 jemenitiska och 21 misstänkta Al-Qaida krigare har dött i nya strider i södra Jemen, rapporterar landets försvarsministerium. De häftigaste striderna utkämpades i staden Zinjibar.

Al-Qaida erövrade Zinjibar i maj. Enligt oppositionen gav presidenten Ali Abdullah Saleh med flit över kontrollen av staden åt al-Qaida.
Oppositionen har redan i flera månader demonstrerat och krävt presidentens avgång.

Källa:svenska.yle.fi

 

USA trappar upp aktioner i Jemen

Publicerad: 2011-06-09

USA har trappat upp sitt hemliga krig mot terroristnätverket al-Qaida i Jemen. Det uppger amerikanska tjänstemän som citeras i tidningen New York Times.

Enligt dem har USA under de senaste veckorna trappat upp sina drönar- och flygattacker mot militanta islamister som har utnyttjat det kaotiska läget i Jemen, särskilt i de södra delarna av landet.
USA hade inte utfört flygattacker i Jemen på nästan ett år, men under den senaste tiden har man flera gånger bombat misstänkta terroristbaser.
USA oroar sig för att al-Qaida får allt större rörelsefrihet eftersom regeringsstyrkor som tidigare kämpade mot terroristnätverket har dragits bort för att stötta den omstridda regeringen.

Källa:svenska.yle.fi

 

Jemens president har svåra brännskador

Publicerad: 2011-06-07

De skador som Jemens president Ali Abdullah Salehin fick i attacken mot presidentpalatset i fredags kan vara allvarligare än tidigare trott.

Enligt nyhetskanalen CNN är över 40 procent av presidentens kropp täckt av brandskador. CNN har varit i kontakt med tjänstemän i den amerikanska regeringen som gett ut informationen.
En arabdiplomat berättar dessutom att Saleh har ett sju centimeter djupt sår från granatsplitter som träffade honom. Presidenten vårdas nu i Saudiarabien.

Fortsatta strider

Oroligheterna fortsätter i södra Jemen. Strider mellan armén och islamister har krävt tiotals dödsoffer i provinsen Abyen och nära staden Zinjibar, som troligtvis kontrolleras av al-Qaida.
Striderna mellan beväpnade stamkrigare och armén i den näst största staden Taiz har i dag krävt minst fyra civila dödsoffer, varav tre barn.
Regeringen bestrider uppgifter om att Taiz skulle kontrolleras av oppositionella styrkor.

Källa:svenska.yle.fi

 

Saleh återhämtar sig efter attack

Publicerad: 2011-06-06

Jemens president Ali Abdullah Saleh återhämtar sig från de skador han fick i attacken mot presidentpalatset i fredags, uppger saudiska myndigheter. Saleh flögs till Saudiarabien i lördags och opererades i går.

Många experter tror att han inte kommer att kunna återvända till makten och tusentals människor i huvudstaden Sanaa har firat att Saleh lämnade Jemen.
Samtidigt verkar också det eldupphör som Saudiarabien förhandlade fram mellan Hashid-klanen och den jemenitiska regeringen hålla. Inga nya strider har rapporterats i Sanaa.
Experter varnar ändå för att risken att maktkampen i landet nu utvecklas till ett inbördeskrig är hög.

Oppositionen vill ge makten åt vicepresidenten

Oppositionen uppger sig vara redo att ge över landets maktbefogenheter till vicepresidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi.
Presidentämbetet har skötts av vicepresidenten sedan president Ali Abdullah Saleh åkte till Saudiarabien för att söka medicinsk vård.
I dag uppges sex människor har skjutits ihjäl i huvudstaden Sanaa. Enligt obekräftade uppgifter öppnade regeringssoldater eld mot oppositionsanhängare.

Källa:svenska.yle.fi

 

Saleh vaken efter lyckad operation

Publicerad: 2011-06-05

Läget är kaotiskt i Jemen efter fredagens attack mot president Ali Abdullah Salehs palats.

I går kväll fördes presidenten till Saudiarabien för läkarvård, och enligt färska uppgifter har han genomgått en operation där. Han uppges nu vara vaken och operationen sägs ha gått väl.
Enligt saudiska myndighetskällor stannar Saleh i landet i två veckor för att återhämta sig. Enligt källan ska han därefter återvända till Jemen. Det har spekulerats i att de saudiska myndigheterna inte skulle låta honom resa tillbaka.
Under den senaste veckan har strider rasat mellan regeringsstyrkor och stamledare som tagit oppositionens sida. Båda parterna har lovat förbinda sig till ett avtal om eldupphör, men hittills med skrala resultat.

Källa:svenska.yle.fi

 

Aktivister stärker motståndet i Jemen

Publicerad: 2011-06-02

Våldsamheterna mellan oppositionella och regeringsstyrkor har fortsatt i Jemen , både i huvudstaden Sanaa och i staden Taez där oppositionsaktivister för första gången har gripit till vapen.

Regeringsstyrkor har dödat över 50 oppositionella i Taez sedan söndagen men i dag gick beväpnade aktivister till motattack mot det republikanska gardet som leds av president Ali Abdullah Salehs son.
Över 40 människor dödades i natt i huvudstaden Sanaa i strider mellan oppositionella stamkrigare och regeringsstyrkor. Striderna har fortsatt under dagen och huvudstadens flygplats har stängts.
Samtidigt är tusentals oppositionella stamkrigare på väg mot huvudstaden vars infartsleder bevakas av regeringsstyrkor.

Källa:svenska.yle.fi

 

Fortsatta strider i Jemen

Publicerad: 2011-06-01

Ungefär 40 personer har dött i sammandrabbningar mellan regeringsstyrkor och oppositionella stamkrigare i Jemens huvudstad Sanaa.

Ögonvittnen har rapporterat om strider bland annat kring militärens högkvarter och regeringsbyggnader. Både president Ali Abdulla Salehs och klanledaren Sadiq al-Ahmars anhängare finns bland dödsoffren, uppger sjukhuskällor
Oroligheterna har fortsatt också på andra ställen i Jemen.
Vapenvilan mellan regeringsstyrkorna och de oppositionella stamkrigarna bröts på söndagen efter att ha pågått i under ett dygn.
Enligt rundradiobolaget BBC är medborgarna oroliga för att inbördeskrig ska bryta ut. De är arga både på presidenten och på Sadiq al-Ahmar på grund av att så många människor dött under de senaste dagarnas strider.
De pågående striderna mellan presidentens säkerhetsstyrkor och oppositionen bröt ut efter att president Saleh än en gång hade dragit sig ur ett avtal om att han lämnar sin post

Källa:svenska.yle.fi

 

Vapenvilan i Jemen bruten

Publicerad: 2011-05-31

Nya strider har brutit ut mellan regeringsstyrkor och oppositionella stamkrigare i Jemens huvudstad Sanaa. Regeringen hävdar att vapenvilan bröts i morse när oppositionsstyrkor intog det styrande partiets högkvarter och vattenverkets huvudkontor i stadskärnan.

Det rapporteras om häftiga eldstrider kring militärpolisens högkvarter och den officiella nyhetsbyråns huvudkontor.
Oppositionen anklagar regeringsstyrkorna för att ha inlett striderna genom att beskjuta oppositionshögkvarteret, som är klanledaren Sheik al-Ahmars residens.
I södra Jemen har regeringsstyrkor öppnat eld mot demonstranter i staden Taiz, men tills vidare finns det inga uppgifter om döda eller skadade i Taiz eller Sanaa.

Källa:svenska.yle.fi

 

Demonstranter dödades i Jemen

Publicerad: 2011-05-30

Minst 20 demonstranter dödades då jemenitiska regeringsstyrkor stormade ett protestläger i centrum av staden Taiz i natt, uppger vittnen och sjukhuskällor.

Soldaterna rapporteras ha skjutit urskillningslöst mot demonstranterna.
Regimkritikerna i Taiz har hållit till i sitt protestläger ända sedan januari. De kräver att president Ali Abdullah Saleh ska avgå.
Sydost om Taiz, i närheten av kuststaden Zinjibar, blev samtidigt fyra soldater ihjälskjutna av misstänkta al-Qaida-krigare. I går rapporterades att medlemmar av den jemenitiska grenen av al-Qaida intog Zinjibar.
I dag har det jemenitiska flygvapnet bombat islamisternas ställningar i staden, uppger lokala invånare. De uppger att regeringssidan beskjuter staden också med artilleri.

Källa:svenska.yle.fi

 

al-Qaida tog över stad i Jemen

Publicerad: 2011-05-29

Misstänkta medlemmar av den jemenitiska grenen av terrornätverket al-Qaida påstås ha tagit kontrollen över en hel stad i södra Jemen. Om det stämmer är USA:s och västvärldens värsta farhågor gällande Jemen på väg att besannas.

Ögonvittnen och myndigheter i staden Zinjibar uppger att beväpnade män som påstås tillhöra den jemenitiska grenen av al-Qaida nu har tagit över alla regeringsbyggnader i staden - utom en militärbas. De ska alltså ha så gott som full kontroll över Abyan-provinsens huvudstad, en kuststad rätt nära hamnstaden Aden.
De uppskattningsvis 300 krigarna angrep staden i fredags och intog Zinjibar efter strider med säkerhetsstyrkor. Invånare som har flytt till Aden uppger att alla högre regeringstjänstemän lämnade Zinjibar redan innan striderna började.
Den främsta anledningen till att USA och västvärlden intresserar sig för skeendet i Jemen är just farhågorna om att staten där ska falla samman helt och att landet blir en bas för terrornätverket al-Qaida.
Men den jemenitiska oppositionen misstänker att det är landets hårt trängde president Ali Abdullah Saleh som ligger bakom den påstådda al-Qaidabelägringen av Zinjibar.
- Det här är ett av presidentens trick som han använder för att övertyga västvärlden om att al-Qaida sprider sig över hela Jemen och att terrornätverket kommer att ta över landet om Saleh tvingas avgå, säger Jemen-experten Amin al-Himyari till nyhetskanalen Al-Jazeera.
Al-Himyari säger dessutom att krigarna som har intagit Zinjibar inte nödvändigtvis alls är al-Qaidamedlemmar, utan Salehs egna klankrigare.
President Ali Abdullah Saleh spelar alltså ett verkligt högt spel för att behålla makten i Jemen. För en vecka sedan lät han sina soldater anfalla den mäktigaste klanledaren i hela landet. Hårda strider utbröt i huvudstaden Sanaa. Nu ska det ha lugnat ner sig där efter att parterna slöt ett avtal om eldupphör i går. Men det är få som tror att det eldupphöret kommer att hålla.

Källa:svenska.yle.fi

 

Avtal om eldupphör i Jemen

Publicerad: 2011-05-27

Regeringen och stamhövdingar i Jemen har kommit överens om eldupphör. Beväpnade stammar kräver att president Ali Abdullah Salehs avgår.

Enligt avtalet ska stam-medlemmarna lämna de administrativa byggnader som de har ockuperat.
Det är källor nära förhandlingarna som berättar om avtalet om eldupphör. Uppgifterna har inte fått officiell bekräftelse ännu.
Oroligheterna i Jemen har fört landet nära ett inbördeskrig.
I strider denna vecka har 115 människor dött , och tusentals har flytt huvudstaden

Källa:svenska.yle.fi

 

Nya stridigheter i Jemen

Publicerad: 2011-05-27

Det jemenitiska flygvapnet har bombat beväpnade rebeller utanför landets huvudstad Sanaa, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya.

Klanledaren Hamid Asim meddelade tidigare att rebellerna hade lyckats ta kontroll över en armébas i området. Enligt andra uppgifter skulle det ändå bara handla om en vägspärr och inte en armébas.
Enligt klanledaren har rebellerna dödat basens kommendör och flera soldater. Rebellerna led också förluster i anfallet.
I går miste åtminstone 40 personer livet i stridigheter i Sanaa. Striderna har nu pågått i fem dagar, efter att president Ali Abdullah Saleh än en gång vägrade att överlåta makten till en övergångsregering.

Källa:svenska.yle.fi

 

Läget förvärras i Jemen

Publicerad: 2011-05-26

Oroligheterna i Jemen har krävt nya dödsoffer. Landet försvarsministerium uppger att minst 28 människor har mist livet i en explosion vid en vapendepå i huvudstaden Sanaa.

Samtidigt rapporteras att den jemenitiska presidenten Ali Abdullah har gett order om att den mäktige klanledaren Sadiq al-Ahmar och hans nio bröder ska gripas. De hör till de grupperingar som stöder demonstranternas krav att Saleh avgår.

Presidenten vill inte gå med på att avgå

De pågående striderna mellan presidentens säkerhetsstyrkor och oppositionen bröt ut efter att president Saleh i söndags än en gång hade dragit sig ur ett avtal om att han lämnar sin post.
Bedömare säger att presidenten kan ha provocerat fram strider med klanledaren al-Ahmars anhängare i ett försök att försvaga oppositionen. USA har beordrat sina diplomater och deras familjer att lämna Jemen på grund av det förvärrade säkerhetsläget.

Striderna trappas upp?

Kraftiga explosioner har skakat flera olika stadsdelar sedan gryningen och striderna har trappats upp, särskilt kring inrikesministeriet.
Det har för första gången använts grova artilleripjäser inne i stadskärnan. Invånarna i de värst drabbade stadsdelarna håller sig inomhus eller flyr undan striderna. Flygplatsen i staden har stängts.

Källa:svenska.yle.fi

 

Saleh skriver inte på kompromissavtal i Jemen

Publicerad: 2011-05-22

Jemens president Ali Abdullah Saleh har än en gång vägrat att underteckna det avtal som skulle innebära att han lämnar sin presidentpost.

Så sent som i går lovade Saleh att han skulle underteckna avtalet i dag. Oppositionen skrev under avtalet i går.
Enligt avtalet ska Saleh avgå inom 30 dagar. Därefter ska presidentval hållas inom två månader. I gengäld ska Saleh, hans familjemedlemmar och närmaste medarbetare få åtalsimmunitet.
Det var tredje gången som Saleh vägrade skriva under kompromissen.
Den här gången krävde Saleh preciseringar angående hur avtalet ska verkställas.
Saleh har styrt Jemen med järnhand i 32 år. Han beskylls för både korruption och maktmissbruk.

Källa:svenska.yle.fi

 

Två demonstranter dödade i Jemen

Publicerad: 2011-04-25

Sanaa. Två regimkritiska demonstranter dödades i oroligheter i Jemen på måndagen. En person sköts ihjäl i staden Ibb när civilklädda säkerhetsmän öppnade eld för att hindra en protestmarsch, enligt vårdkällor. Ytterligare 30 skadades i Ibb, åtta av kulor och resten av stenar eller batonger.

Det andra dödsfallet inträffade i provinsen al-Baida i södra Jemen.

I Taiz skadades 50 människor av kulor och stenar, och 250 vårdades efter att ha andats in tårgas.

Källa:TT-Reuters

 

Protesterna mot Saleh trappas upp

Publicerad: 2011-04-24

Stockholm. Största oppositionsgruppen i Jemen är positiv till planen som ska bana väg för president Ali Abdullah Salehs avgång - med vissa förbehåll. Men otåliga unga aktivister säger att protesterna mot honom ska trappas upp.

De ungdomar och aktivister som inledde upproret för två månader sedan är kompromisslösa. På söndagen hördes slagorden i tältlägret i Sanaa: "Inga förhandlingar, ingen dialog - avgå eller fly!"

De litar inte på Saleh. Och de är oroliga för att det styrande partiet och oppositionen, som satt i parlamentet innan upproret startade, för sin egen politiska vinning ska offra tiotusentals demonstranters önskan om demokratiska reformer.

Harm hos unga

– Det finns massor av ilska bland ungdomarna för att oppositionen gick med på det här initiativet. Från vår sida kommer vi att trappa upp våra protester tills vi tvingat presidenten att avgå omedelbart, sade Abdulhafez Muajeb, som leder proteströrelsen i hamnstaden Hudaida, till Reuters.

Planen, som lagts fram av de arabiska gulfstaternas samarbetsråd, accepterades sent i lördags kväll av Salehs parti. Han själv tycks inte lika övertygad om att det är en bra idé, att döma av en BBC-intervju på söndagen:

– Ni uppmanar mig från USA och Europa att överlämna makten, sade Saleh.

– Vem ska jag lämna över till? De som försöker genomföra en kupp? Nej, vi kommer att göra det genom val och folkomröstningar. Vi kommer att inbjuda internationella observatörer för att övervaka - men en kupp är inte acceptabel.

Risk för krig

Han hävdade att extremislamister nästlat sig in i proteströrelsen.

Enligt planen skulle maktskiftet ske relativt snabbt. Saleh skulle inom en månad efter att parterna godkänt den lämna över makten till vicepresidenten. En övergångsregering ledd av oppositionen ska därefter förbereda presidentval.

USA regerade snabbt och välkomnade planen. Men det finns bedömare som oroar sig för vad den kan leda till. Det är oklart när avtalet träder i kraft och det finns krafter som kan utnyttja det.

– Klanledare eller presidentens söner eller andra ledare kan göra vad som helst, eftersom de genom det här avtalet skulle bli förlorarna. Om det inte blir något inbördeskrig, kommer de att förlora. Men om det blir ett krig, kan de bli vinnarna eftersom de skulle leda striderna, sade den jemenitiske analytikern Ali Seif Hassan till Reuters.

Källa:TT

 

Protester fortsätter tills Saleh går

Publicerad: 2011-04-24

Sanaa. Att Jemens president Ali Abdullah Saleh har gått med på att avgå inom 30 dagar välkomnas av Vita huset. Men demonstranterna på Jemens gator tänker inte ge upp sina ihärdiga protester - inte än.

– Det är fortfarande en månad kvar tills presidenten avgår och vi förväntar oss att han när som helst kan ändra sig, sade aktivisten Mohammed Sharafi.

– Vi kommer att fortsätta våra demonstrationer tills presidenten avgår, sade en annan, Ibrahim al-Baadani.

Källa:TT-Reuters

 

Jemens president redo lämna makten

Publicerad: 2011-04-23

Stockholm. Jemens president Abdullah Saleh har gått med på ett förslag från de arabiska gulfstaterna som skulle leda till maktskifte, säger en rådgivare till tv-kanalen al-Jazira.

Det styrande partiet i Jemen bekräftade för Reuters att det till fullo accepterar planen för ett maktskifte och att detta framförts till de arabiska medlarna.

Planen, som gulfstaternas samarbetsråd tagit fram, innebär att president Saleh ska överlämna makten till sin vicepresident inom en månad efter att en överenskommelse slutits med oppositionen och att han garanteras åtalsfrihet.

Massprotesterna mot Salehs styre har pågått i månader.

Oppositionen i Jemen välkomnade gulfländernas förslag att president Saleh ska lämna ifrån sig makten men vill inte ingå i en nationell samlingsregering.

– Oppositionen välkomnar initiativet, bortsett från bildandet av en nationell samlingsregering, sade den nuvarande ledaren för oppositionskoalitionen, Yassin Noman.

Likaså vägrar oppositionen att acceptera ett annat viktigt inslag i planen - åtalsfrihet för Saleh och hans familj.

Källa:TT

 

15 skadade i Jemen

Publicerad: 2011-04-18

Sanaa. Minst 15 personer skadades i hamnstaden Hudaida i Jemen på måndagen när regeringskritiska demonstranter drabbade samman med civilklädda poliser. Enligt vittnen gick polisen till angrepp mot tusentals protesterande som marscherade på stadens gator från ett torg där de varit samlade i flera veckor i protest mot president Ali Abdullah Saleh.

Källa:TT-Reuters

 

Hundratusentals på gatorna i Jemen

Publicerad: 2011-04-17

Sanaa. Ett massivt uppbåd av säkerhetsstyrkor gjorde sig redo på söndagen i Jemen, medan hundratusentals män och kvinnor gick ut på gatorna för att kräva presidentens avgång. Främst pågick protester i staden Sanaa, men även i städer som Taiz, Ibb och al-Hudayda.

Demonstrationerna kommer samtidigt som utrikesministrarna från de oljerika Gulfstaterna gör sig redo att träffa den jemenitiska oppositionen i Riyad för att diskutera en lösning på situationen.

Källa:TT-AFP

 

Jemenitiska ledare: Saleh måste bort

Publicerad: 2011-04-15

Dubai. Flera inflytelserika ledarfigurer i det jemenitiska samhället, både från stammar och från religiöst håll, ställer sig på det två månader gamla upprorets sida och kräver president Ali Abdullah Salehs avgång.

På torsdagskvällen uppgav de i ett uttalande att presidenten måste möta ungdomsrevoltens krav, något som måste börja med "presidentens omedelbara avgång, och att alla hans släktingar avskedas från statens militär och säkerhetsstyrkor".

Källa:TT-Reuters

 

Flera dödade i Jemenprotester

Publicerad: 2011-04-13

Aden/Sanaa. Fem personer uppges ha dödats i striderna mellan säkerhetspolisen och de oppositionsstödjande soldaterna i Sanaa, rapporterar AFP.

En regimkritisk demonstrant sköts ihjäl och fyra skadades när armén öppnade eld mot protesterande i staden Aden i södra Jemen i dag.

Demonstranterna kräver president Ali Abdullah Salehs avgång och avvisade i måndags medlingsförslag från andra gulfstater.

Atiaf Alwazir, nätaktivist och demonstrant från Sanaa, säger på telefon till TT att det utdragna upproret med motstridiga besked från regimen har skapat en otålighet bland demonstranterna. Det finns en oro för att hårdare strider kan utbryta mellan olika falanger av militären, där vissa stödjer regimen och andra oppositionen, men demonstranterna är måna om att undvika våld.

– Folket vill hålla protesterna fredliga, det är deras enda vapen och det är något regimen inte vet hur de ska hantera. Regimen vet bara hur man slåss, säger hon.

Demonstranterna har varit benhårda i sina krav på att president Ali Abdullah Saleh ska lämna makten, men förhandlingarna har dragit ut på tiden och somliga säger att Saleh gör allt för att köpa tid samtidigt som blod fortsätter att spillas.

Alwazir säger att det finns två sidor av myntet - demonstranterna vill bli av med Saleh snabbt, men det är viktigt att man vet vad som kommer sedan:

– Det är dåligt därför att folk blir otåliga, men samtidigt ger det folk en möjlighet att organisera sig.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Nej till medlingsförslag i Jemen

Publicerad: 2011-04-11

Sanaa. Demonstranterna i Jemen förkastar ett medlingsförslag från staterna vid Persiska viken. Förslaget, som går ut på att president Ali Abdullah Saleh ska ersättas av sin vicepresident, har godtagits av den etablerade oppositionen.

– Vi är inte intresserade av någon lösning som förhandlats fram mellan regimen och oppositionen som inte svarar upp mot vårt krav: att regimen och dess ledare faller, sade aktivistledaren Adel al-Rabyi.

Källa:TT-AFP

 

Dödligt facit efter demonstrationer

Publicerad: 2011-04-09

Sanaa. Polisen sköt på lördagen än en gång skarpt mot demonstranter i den jemenitiska staden Taez, söder om huvudstaden Sanaa. Minst 14 personer skottskadades, tre av dem allvarligt, och hundratals behövde vård efter att ha andats in tårgas, uppgav sjukhuskällor.

Demonstrationerna följde på fredagens oroligheter i samma stad, då fyra dödades och över 100 skadades under regimkritiska demonstrationer som fortsatte långt in på natten.

Källa:TT-AFP

 

Demonstranter dödade i Jemen

Publicerad: 2011-04-08

Sana. Minst två demonstranter har enligt vittnen dödats efter att säkerhetsstyrkor öppnat eld och skjutit med tårgas mot protesterande i staden Taez, söder om huvudstaden Sanaa i Jemen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

25 människor uppges ha skadats vid samma tillfälle, uppger sjukhuskällor till Reuters.

Jemens president Ali Abdullah Saleh vägrar att avgå. På fredagen avvisade han förslaget från grannländerna i Gulfstaternas förbund (GCC) att lämna över makten till ett råd med flera politiska ledare.

– Det är helt uppenbart ett försök att lägga sig i Jemens interna angelägenheter, sade han i ett tal till en regeringsvänlig folksamling i Sana.

Samtidigt demonstrerade tiotusentals människor i andra delar av huvudstaden och krävde hans omedelbara avgång.

Källa:TT-AFP

 

Gulfstaterna vill att Saleh avgår

Publicerad: 2011-04-07

Doha. Grannländerna på Arabiska halvön vill att Jemens president Ali Abdullah Saleh lämnar makten.

De arabiska monarkierna i Gulfstaternas förbund (GCC), som leder medlingsinsatserna för att få ett slut på den politiska krisen i Jemen, "hoppas kunna nå en överenskommelse med Jemens president om att han avgår", meddelade Qatars premiärminister schejk Hamad bin Jassem bin Jabr al-Thani.

Enligt förslaget från gulfstaterna skulle Saleh lämna över makten till ett råd av olika politiska ledare, som senare ska bana väg för val i landet.

– Förslaget är att ha ett styrande råd som samlar alla olika politiska partier och klaner för en period som inte skulle överstiga tre månader, sade en GCC-källa till Reuters.

Planen ska presenteras för Saleh och oppositionen under samtal som ska äga rum snart i Saudiarabien, exakt datum är inte klart. Saleh sade i tisdags till sändebud från gulfstaterna att han tänker delta i samtalen i Riyad.

Källa:TT-AFP

 

Demonstrant dödad i Jemen

Publicerad: 2011-04-06

Sanaa. De blodiga oroligheterna fortsätter i Jemen. En demonstrant sköts till döds och 30 andra skadades under natten till onsdagen i staden Taez, söder om huvudstaden Sanaa, enligt vittnen.

Tiotusentals regimkritiska demonstranter marscherade mot lokala myndighetskontor i centrala Taez när polis och demonstranter drabbade samman sent i tisdags.

Minst 25 personer har dödats bara den här veckan i upptrappade oroligheter i Jemen.

Källa:TT-AFP

 

Fem dödade i Jemen

Publicerad: 2011-04-05

Sanaa. Fem människor dödades på tisdagen i skottväxling mellan jemenitiska soldater och anhängare till president Saleh, uppger säkerhetskällor för AFP.

Fyra personer skadades också i händelserna nära det torg i huvudstaden Sanaa där oppositionen demonstrerar sedan ett par månader.

Bland de döda finns två soldater ur en arméenhet som tagit parti för oppositionen, säger en källa inom divisionen.

Ali Gobari, talesperson för CCYRC - en av ungdomsgrupperna som protesterat i Jemen - säger på telefon till TT att våldet har föregåtts av att flera ledare i utlandet vänt president Ali Abdullah Saleh ryggen.

– Han har insett att han inte kan göra något för att vinna den politiska striden. Han har börjat förlora sitt stöd utanför Jemen och då försöker han påverka balansen inne i landet.

Han säger att oppositionen är redo för en politisk lösning - men att han inte tror att Saleh är det, något han visat genom våld mot demonstranter.

Nu sköts alla förhandlingar via utländska medlare och Ali Gobari säger att de inte kommer att förhandla direkt med presidenten igen.

– Vi kan inte förhandla med någon som samtidigt dödar folk.

Under natten sköts två demonstranter ihjäl av säkerhetsstyrkor i staden Hudaida vid Röda havet.

De nattliga demonstrationerna var en protest mot de 17 som dödades i Taiz i södra Jemen under regimkritiska missnöjesytteringar i måndags. I och med det blodbadet steg antalet döda till över hundra, sedan protesterna mot president Ali Abdullah Saleh inleddes i januari, en liknande utveckling som föregick revolterna i Nordafrika.

Den jemenitiska oppositionen har gått med på att inleda samtal i Saudiarabien, men enbart för att diskutera en maktöverföring, säger dess talesman Mohammed Qahtan till AFP på tisdagen.

Gulfländernas samarbetsråd (GCC) erbjöd sig i söndags att medla i konflikten mellan demonstranter och president Ali Abdullah Saleh.

USA har länge sett president Ali Abdullah Saleh som en viktigt allierad i kampen mot al-Qaida, men ser nu ut att ha tagit sin hand från honom.

Källa:TT-AFP

 

Minst 15 ihjälskjutna i Jemen

Publicerad: 2011-04-04

Sanaa. Sjukhuskällor uppger att säkerhetsstyrkorna skjutit ihjäl minst 15 personer i Taiz.

Enligt vittnesuppgifter ska civilt klädda män också ha öppnat eld mot demonstranter i staden Hudaida, där över 400 demonstranter skadades under nattens demonstrationer.

Tiotusentals demonstranter marscherade genom staden Taiz, som ligger 20 mil från huvudstaden Sanaa, och var på väg mor guvernörens högkvarter när armén öppnade eld.

Av uppgifterna från Taiz framgick inte klart om det var poliser eller armé - eller både och - som öppnat eld. Men vårdkällor i Jemen uppger att landets säkerhetsstyrkor skjutit ihjäl minst 15 personer. Många ska också ha skadats.

Från Hudaida finns ännu inga uppgifter om skadade i dagens demonstrationer.

Under natten till måndagen sköt polis skarpt och använde tårgas mot demonstranter som försökte ta sig till presidentpalatset. 409 människor sårades, rapporterade läkare.

Marschen i Hudaida inleddes vid tvåtiden i protest mot att en marsch, med något tusental deltagare, i Taiz slagits ned och två människor dödats medan flera hundra skadats.

Protester mot president Saleh, som suttit 32 år, har drivit hans regim mot gränsen till kollaps.

Regeringen i Washington drar nu tillbaka sitt stöd åt den hårt ansatte presidenten Saleh i Jemen, skriver New York Times som hänvisar till regeringstjänstemän i både USA och Jemen.

Saleh har haft USA:s stöd i många år och president Barack Obamas regering har hittills nästan helt avstått från att kritisera honom offentligt.

Men regeringstjänstemän i Washington anser nu att Salehs situation är ohållbar efter alla protester, ett besked som USA:s allierade ska ha fått.

De arabiska monarkierna i Gulfstaternas förbund (GCC) vill försöka medla mellan Jemens regering och dess opposition för att få ett slut på de våldsamma demonstrationerna som ägt rum i landet, uppger AFP.

"Länderna i GCC har kommit överens om att kontakta den jemenitiska regeringen och oppositionen med idéer om hur man ska klara av situationen", sade ländernas utrikesministrar i ett pressmeddelande.

Uttalandet från GCC kommer dagen efter att oppositionen krävt att president Saleh lämnade över makten till vice presidenten. Oppositionen sade att man skulle acceptera en sådan tillfällig lösning för att säkra ett fredligt maktöverlämnande.

Källa:TT-Reuters

 

Flera demonstranter dödade i Jemen

Publicerad: 2011-04-04

Sanaa. Sjukhuskällor uppger att säkerhetsstyrkorna skjutit ihjäl minst tio personer i Taiz.

Samtidigt kom vittnesuppgifter om att civilt klädda män öppnat eld mot demonstranter i staden Hudaida, där över 400 demonstranter skadades under nattens demonstrationer.

Tiotusentals demonstranter marscherade genom staden Taiz, som ligger 20 mil från huvudstaden Sanaa, och var på väg mor guvernörens högkvarter när armén öppnade eld.

Reuters källor talade om minst fem döda, medan sjukhuskällor talade om minst tio personer skjutits ihjäl.

Från Hudaida finns ännu inga uppgifter om skadade i dagens demonstrationer.

Under natten till måndagen sköt polis skarpt och använde tårgas mot demonstranter som försökte ta sig till presidentpalatset. 409 människor sårades, rapporterade läkare.

Marschen i Hudaida inleddes vid tvåtiden i protest mot att en marsch, med något tusental deltagare, i Taiz slagits ned och två människor dödats medan flera hundra skadats.

Protester mot president Saleh, som suttit 32 år, har drivit hans regim mot gränsen till kollaps.

Regeringen i Washington drar nu tillbaka sitt stöd åt den hårt ansatte presidenten Saleh i Jemen, skriver New York Times som hänvisar till regeringstjänstemän i både USA och Jemen.

Saleh har haft USA:s stöd i många år och president Barack Obamas regering har hittills nästan helt avstått från att kritisera honom offentligt.

Men regeringstjänstemän i Washington anser nu att Salehs situation är ohållbar efter alla protester, ett besked som USA:s allierade ska ha fått.

De arabiska monarkierna i Gulfstaternas förbund (GCC) vill försöka medla mellan Jemens regering och dess opposition för att få ett slut på de våldsamma demonstrationerna som ägt rum i landet, uppger AFP.

"Länderna i GCC har kommit överens om att kontakta den jemenitiska regeringen och oppositionen med idéer om hur man ska klara av situationen", sade ländernas utrikesministrar i ett pressmeddelande.

Uttalandet från GCC kommer dagen efter att oppositionen krävt att president Saleh lämnade över makten till vice presidenten. Oppositionen sade att man skulle acceptera en sådan tillfällig lösning för att säkra ett fredligt maktöverlämnande.

Källa:TT-Reuters

 

President lovar samtal om avgång

Publicerad: 2011-04-03

Sanaa. Jemens hårt pressade president Ali Abdullah Saleh uppmanar oppositionen att avbryta protesterna som kräver hans avgång.

Polis använde i dag tårgas och skarp eld för att slå ned en regimkritisk demonstration.

President Saleh sade sig också vara villig att diskutera en fredlig sorti från makten.

– Vi är redo att diskutera en fredlig övergång av makt med konstitutionella medel, sade han.

Vid demonstrationen i staden Taiz uppges minst en demonstrant ha dödats.

– Mellan 250 och 300 demonstranter skadades, vissa av skarpa skott, när polis öppnade eld för att skingra demonstrationen som var på väg mot guvernörens högkvarter, sade ett ögonvittne.

Läkare uppgav att de flesta skadade fått andnöd av tårgasen, men drygt tio vårdas för skottskador.

Afrah Nasser, en jemenitisk journalist, säger i telefon till TT att säkerhetsstyrkorna tar sig större friheter i de mindre städerna när de vill kväsa protester. I huvudstaden Sanaa finns det många journalister, men mindre städer ligger mer eller mindre i medieskugga:

– Säkerhetsstyrkorna använder kraftigare våld utanför huvudstaden. Här finns det medier, men ute i mindre städer är det bara boende i städerna som kan berätta.

Hon säger att de sedan tidigare etablerade oppositionspartierna nu förhandlar med regimen, men att demonstranterna vägrar acceptera en kompromiss som inte innehåller president Salehs omedelbara avgång.

– Det är en uthållighetstävling mellan de unga och Saleh - men de unga tänker inte ge sig, säger hon.

Källa:TT-AFP

 

Saleh tackade sina anhängare

Publicerad: 2011-04-02

Sanaa. Jemens opposition föreslog på lördagen att president Ali Abdullah Saleh lämnar över makten till landets vice president, samtidigt som en femstegsplan ska prickas av på vägen mot nya val.

Saleh har inte svarat oppositionen utan tillbringade i stället lördagen i sällskap med tusentals anhängare som samlats utanför presidentpalatset i Sanaa.

– Jag hyllar er för er hjältemodiga ställning och tackar er för att ni stödjer konstitutionens legitimitet, sade han.

Källa: TT-Reuters

 

Tiotusentals demonstrerade i Jemen

Publicerad: 2011-04-01

Sanaa. Gatorna i Jemens huvudstad Sanaa fylldes i dag återigen av tusentals anhängare till presidenten och regimkritiker som demonstrerade efter fredagsbönen. Det ska samtidigt pågå intensiva förhandlingar mellan oppositionen och president Ali Abdullah Salehs regim.

Tiotusentals demonstranter - både för och emot den hårt pressade presidenten Saleh - hade i dag samlats runtom i landet för att demonstrera.

Jemens president talade till de tusentals anhängare som samlats utanför hans palats. Han visade inga tecken alls på att vara redo att avgå.

– Jag lovar att jag kommer att offra mitt blod och min själ och allt som är dyrbart för det här fantastiska folkets skull, sade Saleh som suttit vid makten i landet i 32 år.

Samtidigt har invånare i Jemens huvudstad Sanaa mutats med motsvarande 250 amerikanska dollar för att stödja president Saleh, enligt uppgifter till Reuters.

Ali Mohammed, en talesperson för gruppen CCYRC som samordnar de unga demonstranterna, säger i telefon till TT att det pågår intensiva förhandlingar sedan ett dygn mellan oppositionen och president Ali Abdullah Salehs regim.

Saleh har redan tidigare sagt sig vara villig att avgå till årsskiftet, men inte villkorslöst och oppositionen tänker inte acceptera hans krav.

Ali Mohammed säger att regimen bland annat velat skjuta upp en avgång för att rädda stoltheten, och dessutom ville Saleh utse premiärministern i en övergångsregering:

– Vi har sagt att det inte är upp till honom att bestämma varifrån premiärministern kommer, säger han och tillägger att Yasin Said Numan, ledare för landets socialistparti, är en ledare många inom oppositionen enats om.

– Han är mycket klok och erfaren, och har ett stort folkligt stöd.

Många jemeniter i oppositionen blev mycket besvikna av amerikanska uttalanden nyligen till stöd för Saleh, och Ali Mohammed hoppas fortfarande på ett stöd från omvärlden:

– Frihet är det enda som kan förändra Jemen till det bättre.

Källa: TT-AFP

 

Förhandlingar om makten i Jemen

Publicerad: 2011-04-01

Sanaa. Gatorna i Jemens huvudstad Sanaa fylldes i dag återigen av tusentals anhängare till presidenten och regimkritiker som demonstrerade efter fredagsbönen. Det ska samtidigt pågå intensiva förhandlingar mellan oppositionen och president Ali Abdullah Salehs regim.

Tiotusentals demonstranter - både för och emot den hårt pressade presidenten Saleh - hade i dag samlats runtom i landet för att demonstrera.

Jemens president talade till de tusentals anhängare som samlats utanför hans palats. Han visade inga tecken alls på att vara redo att avgå.

– Jag lovar att jag kommer att offra mitt blod och min själ och allt som är dyrbart för det här fantastiska folkets skull, sade Saleh som suttit vid makten i landet i 32 år.

Samtidigt har invånare i Jemens huvudstad Sanaa mutats med motsvarande 250 amerikanska dollar för att stödja president Saleh, enligt uppgifter till Reuters.

Ali Mohammed, en talesperson för gruppen CCYRC som samordnar de unga demonstranterna, säger i telefon till TT att det pågår intensiva förhandlingar sedan ett dygn mellan oppositionen och president Ali Abdullah Salehs regim.

Saleh har redan tidigare sagt sig vara villig att avgå till årsskiftet, men inte villkorslöst och oppositionen tänker inte acceptera hans krav.

Ali Mohammed säger att regimen bland annat velat skjuta upp en avgång för att rädda stoltheten, och dessutom ville Saleh utse premiärministern i en övergångsregering:

– Vi har sagt att det inte är upp till honom att bestämma varifrån premiärministern kommer, säger han och tillägger att Yasin Said Numan, ledare för landets socialistparti, är en ledare många inom oppositionen enats om.

– Han är mycket klok och erfaren, och har ett stort folkligt stöd.

Många jemeniter i oppositionen blev mycket besvikna av amerikanska uttalanden nyligen till stöd för Saleh, och Ali Mohammed hoppas fortfarande på ett stöd från omvärlden:

– Frihet är det enda som kan förändra Jemen till det bättre.

Källa: TT-AFP

 

Jemen förbereder för demonstrationer

Publicerad: 2011-04-01

Sanaa. Gatorna i Jemens huvudstad Sanaa fylldes återigen när anhängare till presidenten och regimkritiker gjorde sig redo för demonstrationer efter fredagsbönen. På gatorna fanns också ett stort säkerhetspådrag.

President Ali Abdullah Saleh hälsade folkmassorna som samlats utanför hans palats och lovade att försvara sitt folk.

Krisen i Jemen har pågått i drygt två månader och den 18 mars utlystes undantagstillstånd.

Källa:TT-AFP

 

Jemenledare öppnar för maktskifte

Publicerad: 2011-03-26

Sanaa. Jemens utrikesminister Abubakr al-Qirbi hoppas på ett snart avtal om en övergångsregering.

– Hellre i dag än i morgon, sade ministern på lördagen.

al-Qirbi menade också att president Ali Abdullah Saleh, en despot som styrt landet sedan 1978, är redo att diskutera alla möjligheter för en maktöverföring. Dock med reservationen att "alla sidor måste kompromissa".

Oppositionen, som tidigare mötts med dödligt våld, kräver att Saleh avgår omedelbart.

Källa: TT-Reuters

 

Ingen överenskommelse i Jemen

Publicerad: 2011-03-25

Sanaa. Jemens president Saleh och oppositionsledaren Ali Muhsin al-Ahmar har misslyckats med att nå en överenskommelse om den politiska krisen i landet, uppger källor som står bägge sidor nära för AFP. Antalet demonstranter på gatorna växer.

Mötet mellan al-Ahmar och Saleh hölls sent på torsdagskvällen hemma hos vicepresident Abdrabbo Mansur, enligt källor till AFP.

– Det misslyckades med att nå en uppgörelse som skulle lösa krisen, sade denna.

Generalen Ali Muhsin al-Ahmar anslöt sig tidigare till oppositionen för att förmå Saleh att lämna makten.

Hundratusentals demonstranter, både regimkritiker och anhängare till president Saleh, har samlats i Jemens huvudstad Sanaa. Soldater har avlossat skott i luften för att hindra presidentens anhängare från att komma fram till regimkritiska demonstranter i Sanaa, rapporterar flera medier.

Två närliggande torg är samlingsplatser för de olika sidorna och enligt uppgifter kommer demonstrationerna att inledas efter fredagsbönen.

Oro finns att dagen blir blodigare än förra fredagen då 52 regimkritiker dödades. Saleh har sagt att han med "alla möjliga medel" vill behålla stabiliteten och säkerheten i Jemen.

Den hårt ansatte president Ali Abdullah Saleh talade inför en folkmassa med tusentals av sina anhängare i huvudstaden Sanaa på fredagen. Enligt AFP lovade han att hålla stånd mot den växande oppositionen mot honom.

Saleh sade sig vara redo att lämna ifrån sig makten för att undvika blodspillan, men med reservationer, enligt Reuters.

– Vi vill inte ha makten, men den måste lämnas över i trygga händer, inte i sjuka, föraktfulla eller korrupta.

Källa: TT-AFP

 

Strider efter spricka i Jemens armé

Publicerad: 2011-03-24

Aden. Rivaliserande delar av Jemens armé, där den ena falangen stödjer landets demonstranter och den andra var det regimtrogna presidentgardet, drabbade på torsdagen samman i hamnstaden Mukalla.

Tre människor skadades i striderna, som för andra gången på en vecka utbrutit sedan militärens toppchef general Mohammed Ali-Mohsen lämnat den hårt ansatte presidenten Ali Abdullah Salehs sida och anslutit sig till protesterna.

Källa: TT-AFP

 

Vapensmuggling till Jemen stoppad

Publicerad: 2011-03-24

Dubai. Polisen i Dubai har avslöjat ett försök att smuggla 16 000 vapen från Turkiet till provinsen Saada i norra Jemen. Saada är de shiitiska rebellernas starkaste fäste.

– Lasten var på väg mot Saada, vi kan inte säga till vilken sida men definitivt inte till regeringen, sade Dahi Khalfan, polischef i Dubai.

Sex personer i Förenade arabemiraten har gripits.

Enligt tidningen Gulf News på nätet är vapnen värda 16 miljoner dirham, runt 27 miljoner kronor.

Källa: TT-AFP

 

Undantagstillstånd godkänt i Jemen

Publicerad: 2011-03-23

Sanaa. Jemens enda återstående parlamentsledamöter - de regimvänliga - godkände på onsdagen det undantagstillstånd som president Ali Abdullah Saleh infört för att få stopp på den senaste tidens oroligheter.

Oppositionen manade samtidigt till nya krafttag mot Saleh.

– Fredag kommer att bli Frammarschens fredag med hundratusentals människor. Vi kommer dit du är för att störta dig, hälsade en oppositionstalesman till presidenten via tv-kanalen al-Jazira.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Jemens president redo att avgå

Publicerad: 2011-03-22

Sanaa. Jemens president Ali Abdullah Saleh har gått med på att avgå efter val nästa år, uppger presidentens pressekreterare enligt Reuters.

– President Ali Abdullah Saleh sade att han tänker lämna över makten genom parlamentariska val och bildandet av demokratiska institutioner i slutet av 2011 eller januari 2012, sade han, och tillade att Saleh inte lämnar över makten utan att veta till vem.

Oppositionen nobbade däremot Salehs erbjudande.

"Oppositionen avvisar erbjudandet, och de kommande timmarna kommer att vara avgörande", sade Mohammed al-Sabry, talesperson för oppositionens största paraplygrupp.

Sjukvårdspersonal uppger att två människor har dödats i Jemen efter sammandrabbningar mellan rivaliserande grupper inom militären, enligt AFP.

Samtidigt flyttar olika delar av armén, där vissa valt demonstranternas sida medan andra fortfarande stödjer president Saleh, fram sina positioner i olika delar av huvudstaden Sanaa.

President Ali Abdullah Saleh sade i dag till militära befälhavare att vad han själv kallar ett kuppförsök hotar att kasta landet in i ett inbördeskrig.

– De som vill klättra mot makten genom kupper ska veta att det är uteslutet. Fosterlandet kommer inte att stå stabilt, och det kommer att bli ett inbördeskrig. Ett blodigt krig. De bör överväga detta noggrant, sade han enligt Reuters.

Flera militärer av hög rang tillkännagav i går att de tagit demonstranternas parti mot regimen.

Jemens hårt pressade president Ali Abdullah Saleh stötte på nya nederlag i dag, när en diplomat och en ex-minister valde att uttrycka sitt stöd för oppositionen. Jemens representant i Arabförbundet, Abd al-Malik Mansur, och den numera avskedade miljöministern, Abd al-Rahman al-Iryani, sade sig båda stå på demonstranternas sida.

Jemenitiska reportrar på en statlig tidning har gått över till demonstranternas sida och beslutat sig för att sluta ge ut tidningen. Beslutet fattades för att skydda redaktionens redaktionella linje mot "instruktioner från informationsdepartementet", sade en journalist på tisdagen enligt AFP.

Han tillade även att det företag som trycker tidningen också beslutat att sluta trycka och distribuera den som ett tecken på solidaritet med journalisterna.

Tidigare i dag meddelade flera jemenitiska ambassadörer att de stödjer de regimkritiska protesterna.

"Vi meddelar vårt fulla stöd till de unga och deras krav" skrev ambassadörerna i Pakistan, Qatar, Oman, Spanien samt konsuln i Dubai i ett gemensamt uttalande i tidningen Gulf News.

Källa: TT-Reuters

 

Höga militärer stödjer demonstranter

Publicerad: 2011-03-21

Sanaa. En av Jemens högst uppsatta militärer, general Ali Mohsen al-Ahmar, har bytt sida och anslutit sig till demonstranterna som protesterar mot president Ali Abdullah Salehs styre. Fler officerare har i dag anslutit sig till honom.

Men försvarsministern hävdar att militären står på presidentens sida.

– Enligt vad jag känner, och enligt känslorna bland mina befäl och soldater meddelar jag vårt stöd och vår fredliga uppbackning till ungdomsrevolutionen. Vi stödjer och försvarar de unga som protesterar vid universitetstorget i Sanaa, sade generalen till tv-kanalen al-Jazira.

Flera stridsvagnar var på måndagen utplacerade runt om i Jemens huvudstad Sanaa, bland annat vid presidentpalatset, centralbanken och försvarsdepartementet.

Dussintals jemenitiska militärofficerare, av olika grad, uttryckte offentligt sitt stöd för de regeringskritiska demonstranterna, uppger AFP. En efter en annonserade de sitt stöd vid en sittstrejk nära universitetet i Sanaa, där protester nu ägt rum i en månad.

Flera ministrar, ambassadörer och högt uppsatta tjänstemän har lämnat sina poster de senaste dagarna. Senast i raden är guvernören i den södra provinsen Aden, Ahmed Qaatabi, som avgick för att "protestera mot vad som händer i landet".

Även Jemens ambassadör i Syrien, Abdel-Wahhab Tawaf, avgick på måndagen och lämnade regeringspartiet för att stödja oppositionsrörelsen.

– Jag avgår efter massakern på torget, sade Tawaf till al-Jazira och hänvisade till fredagens blodbad då minst 50 demonstranter dödades av krypskyttar lojala mot regeringen vid universitetstorget.

Men Jemens försvarsminister uppger att militären stödjer den hårt ansatte presidenten Ali Abdullah Saleh, och att de kommer att försvara honom mot eventuella "kupper mot demokratin", enligt Reuters.

Jemenitisk tv visade samtidigt bilder av hur president Saleh svor in nya parlamentsledamöter.

En av de högsta klanledarna i Yemen, Sadiq al-Ahmar ställde sig på måndagen på demonstranternas sida och uppmanade president Ali Abdullah Saleh att avgå.

Beskedet kom i en telefonintervju med tv-stationen Al-Jazira.

– Jag tillkännager, i alla medlemmar av min klans namn, att jag ansluter mig till revolutionen, sade han, och uppmanade presidenten att låta Jemen "slippa blodbad och göra en diskret sorti".

På måndagseftermiddagen sade också Frankrikes utrikesminister Alain Juppe att de jemenitiske presidentens avgång är "oundviklig", enligt AFP.

Källa: TT-AFP

 

USA-stöd till Jemens militär

Publicerad: 2011-03-19

New York. USA stöder Jemens militär och säkerhetstjänst, ett bistånd värt 300 miljoner dollar under de senaste fem åren.

Det biståndet måste "omedelbart" upphöra tills president Ali Abdulla Saleh avbryter angreppen på regimkritiker och ställer de skyldiga till svars, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

En regeringskritisk demonstrant har skjutits till döds och tre skadades av polis i staden Aden i Jemen. I går innan sköt krypskyttar, lojala mot regeringen, ihjäl minst 52 personer och skadade många fler i huvudstaden Sanaa. Gårdagens händelser var det värsta blodbadet hittills under ett par veckors oroligheter.

Källa: TT-AFP

 

Blodbad i Jemen

Publicerad: 2011-03-18

Sanaa. Över 40 demonstranter har skjutits ihjäl och 100 skadats i ett blodbad vid universitetet i Sanaa i Jemen, uppger vittnen och läkare.

President Saleh har utlyst undantagstillstånd i landet och medborgarna förbjuds att bära vapen.

Enligt vittnen var det regimvänliga "ligister" som öppnade eld från byggnader nära torget mot demonstranterna som samlats efter fredagsbönen för att kräva president Ali Abdullah Salehs avgång.

– De flesta hade skador i huvudet, nacken och bröstet, sade en läkare till nyhetsbyrån AFP.

President Saleh säger att polisen inte var med bland dem som sköt efter fredagsbönen vid universitetet i Sanaa. Enligt presidenten ska sammandrabbningarna ha skett mellan demonstranter och medborgare.

Tusentals människor har tältat vid torget utanför universitetet sedan den 21 februari. Fredagens blodbad kom efter att fem demonstranter skadats i en attack av maskerade män natten till i onsdags.

Regimkritiska aktivister uppger att "ligisterna" var beväpnade med skjutvapen, dolkar och klubbor.

Jemen, granne till Saudiarabien, har skakats av veckolånga protester som har urholkat president Salehs 32 år långa maktinnehav. Tiotusentals demonstranter samlades också i andra städer i landet, från Aden i syd till al-Hudayda i väst.

Saleh har lovat avgå 2013 och har föreslagit en ny konstitution som ger parlamentet mer makt, men han har vägrat att lyssna till demonstranternas huvudkrav att han ska avgå omedelbart.

Sida har beslutat om ett humanitärt stöd på 30 miljoner kronor för internflyktingar, flyktingar och fattiga i Jemen. Beslutet har tagits efter en appell från FN och kommer att fördelas mellan UNHCR, Unicef, Ocha och Rädda Barnen.

Jemen har skakats av interna konflikter i flera år, vilket har lett till att människor har tvingats på flykt och infrastruktur och hälsovård har slagits sönder. Av de 3,8 miljoner människor som lider av undernäring i Jemen i dag är flera internflyktingar.

Källa: TT-AFP

 

Skott och tårgas i Jemen

Publicerad: 2011-03-17

Sanaa. Minst 84 regimkritiska demonstranter skadades på torsdagen i Taiz i Jemen när säkerhetsstyrkor öppnade eld och avlossade tårgas.

I huvudstaden Sanaa attackerade maskerade män med skjutvapen, påkar och dolkar natten till torsdagen den dygnet runt-protest som pågår på ett torg utanför universitetet. En handfull demonstranter skadades.

Ett 40-tal människor har dödats i oroligheter vid protester mot president Ali Abdullah Salehs långvariga styre.

Källa: TT-Reuters

 

Minst 120 skadade i Jemen

Publicerad: 2011-03-16

Sanaa. Minst 120 människor har skadats när polis och regimtrogna på onsdagen försökte splittra en demonstration i västra Jemen mot president Ali Abdullah Salehs styre, uppger en läkare på sjukhuset i staden al-Hudayda.

– De attackerade demonstranterna och skadade omkring 120 människor. . .de använde tårgas, gummikulor, eld och dolkar, säger läkaren.

Protesterna i Jemen, inspirerade av liknande uppror på andra håll i arabvärlden, har krävt cirka 40 människors liv.

Källka: TT-Reuters-AFP

 

Demonstrant dödad i Jemen

Publicerad: 2011-03-15

Sanaa. En oppositionsaktivist sköts ihjäl på tisdagen i en "väpnad strid" med regimtrogna demonstranter i norra Jemen, uppger säkerhetstjänstemän.

Dödsskjutningen inträffade i provinsen al-Jawf.

Minst ett 30-tal människor har dödats under de senaste månadernas protester mot president Ali Abdullah Salehs långvariga styre.

Källa: TT-AFP

 

Polis öppnade eld mot Jemen-protest

Publicerad: 2011-03-14

Sanaa. Cirka 40 personer skadades på måndagen när den jemenitiska polisen på måndagen sköt skarpt för att skingra demonstranter på olika platser i landet.

Våldsamheterna är en fortsättning på helgens sammanstötningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter där minst åtta människor miste livet, något som bland annat FN fördömde.

Demonstranterna kräver att president Ali Abdullah Saleh, som styrt landet i 32 år, ska lämna ifrån sig makten.

Källa: TT-AFP

 

Ny polisattack i Jemen

Publicerad: 2011-03-13

Sanaa. En människa dödades och 19 sårades på söndagen när polis öppnade eld mot regimfientliga demonstranter i Sanaa, rapporterade ögonvittnen i Jemens huvudstad.

Strider utkämpades på Universitetstorget där demonstranterna har förskansat sig för att tvinga regimen att avgå.

Skarpa skott och tårgas sköts mot demonstranterna.

Också i lördags morse anföll polis demonstranterna. Minst tre demonstranter dödades då.

Källa: TT-Reuters

 

Polis stormade protestläger i Jemen

Publicerad: 2011-03-12

Sanaa. Polisen i Jemen stormade tidigt på lördagen ett demonstrantläger i huvudstaden Sanaa. Polisen sköt skarpt och använde tårgas. Minst tre demonstranter dödades och 300 skadades, enligt arrangörerna.

Både skottskador och skador av gas hade rapporterats. Aktivisterna hävdar att regimen också använder andra och farligare gaser än tårgas.

Demonstranter kräver sedan veckor president Ali Abdullah Salehs avgång.

I staden Mukalla dödades en 12-årig pojke.

Källa: TT-Reuters

 

Jemenitisk polis sköt demonstranter

Publicerad: 2011-03-11

Aden. Polis i Jemen öppnade på fredagen eld mot regeringskritiska demonstranter. Ett tusental personer hade påbörjat sin marsch när polisen slog till med kulor och tårgas. Minst 14 personer skadades, varav två såg ut att ha skjutits med skarp ammunition, enligt sjukhuspersonal.

I huvudstaden deltog samtidigt en stor grupp sörjande i begravningen av en demonstrant som sköts i onsdags i samband med studentprotester.

Källa: TT-AFP

 

Jemens president lovar reformer

Publicerad: 2011-03-10

Sanaa. Jemens president Ali Abdullah Saleh utlovade i ett tv-tal i dag en ny grundlag och ett parlamentariskt system.

Den nya grundlagen ska tas fram redan i år och bli föremål för en folkomröstning. Dessutom ska de demonstranter som i flera veckor drabbat samman med motdemonstranter skyddas från nya våldsamheter.

Minst ett 30-tal människor har dödats i de politiska oroligheterna i Jemen sedan i januari. Oppositionen kräver Salehs avgång.

Presidenten, som talade till tusentals församlade vid ett politiskt möte, sade att en samlingsregering bör bildas med uppdraget att skissera ett nytt valsystem.

– Vi har beordrat säkerhetsstyrkorna att fortsätta skydda alla demonstranter, oavsett om de stöder vår legitimitet eller kommer från oppositionen, sade Saleh i det tv-sända talet.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Demonstrant avled av skador i Jemen

Publicerad: 2011-03-09

Sanaa. En demonstrant som sköts i tisdags i Jemens huvudstad Sanaa har avlidit, meddelar sjukhuskällor.

Polis och civilklädd säkerhetspersonal öppnade eld i ett försök att hindra människor från att ansluta sig till de tusentals som sedan flera veckor uppehållit sig i närheten av universitetet i Sanaa. Enligt en läkare skadades runt 80 personer, varav ytterligare fyra var i kritiskt tillstånd.

Demonstranterna kräver president Ali Abdullah Salehs avgång.

Källa: TT-Reuters

 

Många skottskadade i Sanaa

Publicerad: 2011-03-08

Sanaa. Polisen öppnade på tisdagen eld mot demonstranter i Jemens huvudstad Sanaa, där tusentals människor slagit läger utanför universitetet de senaste veckorna.

Ögonvittnen uppgav för Reuters att minst 50 människor skadats, en del av dem allvarligt.

Protesterna mot Jemens president Ali Abdullah Salehs 32-åriga styre spred sig också till Dhamar - en stad känd för sina starka band till presidenten. Där skanderade omkring 10 000 demonstranter skanderade "avgå, avgå".

Källa: TT-Reuters

 

Protester sprider sig i Jemen

Publicerad: 2011-03-08

Sanaa. Protesterna mot Jemens president Ali Abdullah Salehs 32-åriga styre spred sig på tisdagen till Dhamar - en stad känd för sina starka band till presidenten. Omkring 10 000 demonstranter skanderade "lämna, lämna". Protesten genomfördes bara två dagar efter att grupper lojala med presidenten hållit en ungefär lika stor demonstration. Under dagen placerades militärfordon ut i huvudstaden Sanaa, där demonstranter håller läger sedan flera veckor tillbaka.

Källa: TT-Reuters

 

Dödsoffer vid demonstration i Jemen

Publicerad: 2011-03-04

Sanaa. Minst två personer har dödats och ytterligare ett tiotal skadats när militären på fredagen öppnade eld mot en demonstration i byn Semla i den norra provinsen Amran i Jemen, enligt en shiitisk rebelledare. Demonstranterna krävde president Ali Abdullah Salehs avgång.

Protester väntades på flera håll i arabvärlden på fredagen.

Zayditiska shiiterna i norr har länge fört ett väpnat uppror mot Jemens regering, men skrev förra året under ett fredsavtal.

Källa: TT-AFP

 

Samtal om reformer i Jemen

Publicerad: 2011-03-03

Sanaa. Jemens president Ali Abdullah Saleh väntas ge ett positivt svar på oppositionens erbjudande om en "fredlig maktöverföring" i landet, enligt en högt uppsatt regeringskälla.

Jemens oppositionskoalition har skissat fram en fempunktsplan som innebär politiska reformer och att Saleh lämnar makten innan årets slut, efter över tre årtionden. Detaljerna diskuterades parterna emellan på torsdagen och ett slutgiltigt resultat väntades presenteras senare.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Jemens president skyller på USA

Uppdaterad 1 mars 2011

Tusentals demonstranter tog sig ut på gatorna i Sanaa, samtidigt som Jemens president Ali Abdullah Saleh anklagade USA och Israel för att ha uppmuntrat till regimkritiska revolter i arabvärlden.

Ett stort antal demonstranter strömmade in mot centrum i huvudstaden Sanaa på tisdagen, efter att oppositionen manat till regimkritiska protester. "Folket vill att Ali Abdullah Saleh avgår", skanderade de vid torget utanför universitetet.

Samtidigt gick president Saleh i ett tal vid universitetet till attack mot USA och president Obama.

– Vad gör du med Egypten? Eller med Oman? Är du president för USA, eller för världen?", sade han.

Saleh kallade tv- och tidningsbevakningen av protesterna för en del i en utländsk komplott, och en "tjänst åt den internationella sionismen".

24 döda

Han uppmanade studenterna att tala med sina kamrater ute på gatorna och lovade att alla deras krav kommer att uppfyllas, så länge det ligger inom statens makt.

Presidenten har misslyckats med att dämpa protesterna som pågått i över två månader och krävt minst 24 människoliv.

FN:s människorättskommissionär Navi Pillay varnade samtidigt Jemen för att använda övervåld mot demonstranterna, och sade i ett uttalande att "folk har lagliga rättigheter att berätta om sina svårigheter och krav för myndigheterna".

Källa: TT-AFP

 

Fortsatt massiva protester i Jemen

Publicerad: 2011-02-28

Sanaa. De omfattande demonstrationerna i Jemen har fått president Ali Adbullah Saleh att erbjuda oppositionen plats i en enhetsregering. Men de avvisar inviten och kräver regeringens avgång.

Jemens president är redo att omedelbart bilda en enhetsregering med oppositionen, om de lägger fram namnförslag för ministerposterna, säger en regeringskälla enligt Reuters.

Men oppositionen tackar nej till enhetsregering och kräver i stället regeringens avgång, svarar en talesman för oppositionskoalitionen.

Tiotusentals demonstranter samlades återigen i Jemen på måndagen för att kräva ett slut på president Ali Adbullah Salehs 32-åriga styre. Enligt vittnen hade runt 5 000 demonstranter campat över natten nära universitetet i huvudstaden Sanaa.

De regimkritiska protesterna, som nu pågått i över en månad, har spridit sig till stora delar av landet och krävt flera dödsoffer. Fyra personer uppges ha dödats i attacker mot säkerhetsstyrkor sedan i lördags.

Källa: TT-AFP

 

Fortsatt massiva protester i Jemen

Publicerad: 2011-02-28

Sanaa. Tiotusentals demonstranter samlades återigen i Jemen på måndagen för att kräva ett slut på president Ali Adbullah Salehs 32-åriga styre. Enligt vittnen hade runt 5 000 demonstranter campat över natten nära universitetet i huvudstaden Sanaa.

De regimkritiska protesterna, som nu pågått i över en månad, har spridit sig till stora delar av landet och krävt flera dödsoffer. Fyra personer uppges ha dödats i attacker mot säkerhetsstyrkor sedan i lördags.

Källa: TT-AFP

 

Fyra döda i nya oroligheter i Jemen

Uppdaterad 26 februari 2011

Fyra personer har dödats hamnstaden Aden i Jemen då säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter som begett sig ut på gatorna i tusental. Enligt en sjukhuskälla dödades tre personer runt 40 skadades i gårdagens våld.

De protester som inleddes efter fredagsbönen samlade tusentals i hamnstaden - dubbad av demonstranterna till "början till slutet" - och striderna fortsatte i natt. Bland annat ska säkerhetsstyrkor ha öppnat eld mot en manifestation utanför ett hotell på huvudgatan i stadsdelen Maalla.

Sammanlagt har ett 20-tal människor dödats i våldsamheter mellan demonstranterna och polis samt Saleh-anhängare.

/ TT-AFP

 

Politiker i Jemen avgick i protest

President Ali Abdullah Saleh har styrt Jemen i över 30 år

23.02.2011 16.15

Sju parlamentsledamöter i Jemen har avgått från president Ali Abdullah Salehs parti i protest mot våldsamheterna mot demonstranter.

Enligt ledamöterna borde människor ha rätt att demonstrera fredligt.
Åtminstone en människa dog i dag när polis öppnade eld mot de regimkritiska demonstranterna i huvudstaden Sanaa. Minst tolv människor har under de senaste två veckorna dödats i attacker mot demonstranterna.
Oppositionen kräver att presidenten, som har styrt Jemen i över 30 år, ska avgå.

 

Demonstrant dödad i Jemen

Uppdaterad 21 feb 2011 10:14

En demonstrant uppges ha skjutits ihjäl av polis i Aden i södra Jemen på måndagen, enligt vittnen och läkare. Fyra personer ska också ha skadats, en av dem allvarligt.

Tusentals demonstranter, bland annat studenter och politiker, har samlats för att kräva presidentens avgång i Jemens huvudstad Sanaa. Protesterna hålls vid universitetsområdet, där våldsamma sammandrabbningar ägde rum även i helgen, enligt en AFP-reporter.
En demonstrant uppges ha skjutits ihjäl av polis i Aden i södra Jemen på måndagen, enligt vittnen och läkare. Fyra personer ska också ha skadats, en av dem allvarligt. Om uppgifterna stämmer har nu tolv demonstranter dödats sedan 16 februari, enligt nyhetsbyrån AFP:s beräkning.
Bara en valförlust kan få Jemens president Ali Abdullah Saleh att lämna ifrån sig makten, som han suttit på sedan 1978, sade han på måndagen.
De tusentals demonstranter som samlats vid universitetsområdet i Sanaa kräver hans avgång och bär plakat med texten "Folk vill ha förändring" och "Folk vill störta regimen". Studenter har protesterat dagligen den senaste veckan och har nu fått sällskap av oppositionspolitiker.
Säkerhetsstyrkor uppges ha omringat demonstranterna.

Källa: Expressen

 

Protesterna sprider sig till Jemen

Publicerad 2011-01-27 12:08

Sanaa. Jemen blev nästa land i arabvärlden att uppleva folkliga missnöjesyttringar efter revolutionen i Tunisien. Tusentals demonstranter krävde president Ali Abdullah Salehs avgång.

Minst 16.000 jemeniter gav sig ut på huvudstaden Sanaas gator och demonstrerade för politisk förändring och bättre levnadsvillkor under torsdagen. Protesterna ägde rum på fyra platser i staden, dock inte på det centrala torg där många banker ligger, där ett hundratal soldater ur landets säkerhetsstyrka ställt upp sig.

Syftet med att samlas på spridda platser var enligt oppositionen att förvilla polisen.

Demonstranterna krävde Salehs avgång. "30 år vid makten är nog", ropade folkmassorna i en hänvisning till att president Zine El Adine Ben Ali suttit i "bara" 20 år i Tunisien.

Även ett hundratal anhängare till president Saleh hade samlats till motdemonstrationer.

Vad gäller politiska reformer har Jemen gjort framsteg jämfört med andra länder i arabvärlden, men makten är ännu hårt knuten till kretsen kring president Saleh. Han har försökt att blidka sina fattiga medborgare med löften om reformer och löneförhöjningar.

Samtidigt brottas den nära bundsförvanten till USA med militanta islamister och separatiströrelser som motsätter sig sammanslagningen 1990.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jemen

Sveriges ambassad Riyadh - Reseinformation Jemen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.