Utvecklingen i Sudan

Om Sudan och Darfur

Sudan är Afrikas största land. 43 miljoner invånare. Darfur med 7 miljoner invånrare i västra Sudan är till ytan lika stort som Sverige.
Norra Sudan styrs med sharialag. 26 miljoner muslimer (61,4% av Sudans hela befolkning).
Södra Sudan  11,3 miljoner kristna (26.1 av Sudans hela befolkning).
Inför folkomröstningen den 9 januari 2011 har somliga i kristenheten avsatt den 5 december (imorgon söndag) som International Day of Prayer för Sudans folk. Folkomröstningen handlar om ett självständigt Södra Sudan eller ett enat Sudan.

Kidnappade kineser fria i Sudan

Publicerad: 2012-02-07

Khartum. En grupp kinesiska arbetare som hade rövats bort av rebeller i södra Sudan har med hjälp av ett flygplan från Röda korset förts till Kenya där de överlämnats till Kinas ambassad, uppger Sudans utrikesdepartement.

De 29 kineserna, engagerade i ett vägbygge i den orosdrabbade delstaten Södra Kordofan, hamnade hos SPLM-gerillan i samband med en attack mot en militärkonvoj. I måndags lovade en gerillatalesman att arbetarna skulle släppas "inom kort".

Källa:TT-AFP

 

Fredsmöte slutade i blodbad

Publicerad: 2012-02-03

Stockholm. Minst 37 människor dödades i Sydsudan på fredagen, då skottlossning utbröt under ett fredsmöte som syftade till att få slut på den senaste tidens våldsyttringar. Företrädare från delstater och FN träffades i småstaden Mayendit i delstaten Unity för att minska spänningarna mellan etniska grupper i Sydsudan som blev självständigt i juli 2011.

Mötet arrangerades efter en rad sammandrabbningar, av vilka en krävde 74 människoliv tidigare i veckan.

Källa:TT

 

"Stora förluster" i strider i Sudan

Publicerad: 2011-09-08

Khartum. Nya strider rapporterades på onsdagen från delstaten Blå Nilen i Sudan, nära gränsen mot Sydsudan. Regeringsarmén uppgav att den åsamkat styrkorna från SPLM "stora förluster". Det fanns inga kommentarer från SPLM, oppositionspartiet som nyligen förbjöds av regeringen i Khartum.

Striderna har blossat upp den senaste veckan. USA:s Sudansändebud Princeton Lyman varnade för att oroligheterna står i vägen för Sudans chans till förbättrade relationer med USA.

Källa:TT-AFP

 

Partibråk mellan Sudanstater

Publicerad: 2011-09-04

Khartum. Sudan har förbjudit landets största oppositionsparti SPLM, gripit en mängd av dess medlemmar och stängt partikontor.

I ett uttalande från SPLM på söndagen namngav partiets generalsekreterare ett dussintal medlemmar som ska ha gripits sedan i tisdags, i olika delstater. Dokument och tillgångar ska också ha tagits i beslag.

Den tidigare rebellrörelsen SPLM är i dag regeringsparti i grannlandet Sydsudan, som efter att ha hållit folkomröstning utropade en egen stat i somras. Då deltog Sudans president Omar al-Bashir i firandet.

Nu heter det i Khartum-regeringens beslut att SPLM inte är korrekt registrerat i norr som parti sedan Sydsudan lämnade statsbildningen.

I fredags sparkades SPLM-ordföranden i delstaten Blå Nilen, Malik Agar, från posten som guvernör. Sammanstötningar har också inträffat där mellan nordsidans regeringsarmé och tidigare rebeller som stöder Malik Agar. Striderna fortsatte under söndagen och civila flydde från staden Kurmuk över gränsen till Etiopien.

Omar al-Bashir har utlyst undantagstillstånd i delstaten och utsett en general till ställföreträdande guvernör.

Khartum-regeringen anklagar de styrande i Sydsudans huvudstad Juba för att blanda sig i angelägenheter i delstaten Blå Nilen och agerar för att avväpna alla rörelser inom Sudans nuvarande gränser.

Källa:TT-AFP

 

Ny regering utsedd i Sydsudan

Publicerad: 2011-08-28

Juba. Sydsudans president Salva Kiir har utsett sin första regering efter självständigheten. I regeringen ingår tidigare medlemmar från norra Sudans största parti och olika etniska grupper i ett försök att samla landets olika viljor.

Landet utropade självständighet den 9 juli efter en folkomröstning där en majoritet av invånarna i söder röstade för en delning av Sudan.

Två miljoner människor har dödats i konflikter i Sudan om olja, religion, etnicitet, ideologi och olja.

Källa:TT-Reuters

 

Eldupphör i Södra Kordofan

Publicerad: 2011-08-23

Khartum. Sudans president Omar al-Bashir har utlyst vapenvila i den oroliga delstaten Södra Kordofan där våldsamheter mellan armésoldater och rebeller accelererat sedan i juni.

– Jag utlyser ett två veckor långt ensidigt eldupphör, sade al-Bashir i ett radiotal på tisdagen.

Delstaten gränsar till det nyskapade Sydsudan och hyser merparten av Nords oljereserver. Striderna sedan i somras har tvingat tiotusentals på flykt.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

FN höjer dödstal i Sydsudan

Publicerad: 2011-08-22

New York. Strider mellan folkgrupper i Sydsudan har krävt minst 600 liv enligt FN-uppgifter på måndagen. Bråken som beskrivs som stamstrider ska ha börjat med en boskapsstöld i torsdags, vid räder mot fem byar.

FN, som uppger att nästan 1 000 personer blivit skadade, har sänt en grupp till Jonglei där räderna inträffat för att följa upp rapporterna.

Det förekommer också uppgifter om att kvinnor och barn blivit bortförda.

Sydsudan blev självständigt i juli.

Källa:TT-AFP

 

500 döda i orolig delstat i Sydsudan

Publicerad: 2011-08-21

Stockholm. Minst 500 människor har mist livet i sammandrabbningar, som startade med en omfattande boskapsstöld i torsdags, mellan olika folkgrupper i den östra delstaten Jonglei i det nybildade Sydsudan, skriver brittiska BBC.

En högt uppsatt företrädare för de sydsudanesiska myndigheterna berättar även för BBC att över 200 barn har kidnappats.

Striderna pågick i och runt staden Pieri, som nu ska vara nedbränd. Delstaten har länge varit ett oroligt område.

Källa:TT

 

Sudan trycker nya pengar

Publicerad: 2011-07-24

Khartum. Sudan har börjat cirkulera en ny valuta som ska ersätta det nuvarande pundet. Beskedet kommer bara dagar efter att det nyligen självständiga Sydsudan lanserade sin nya valuta, med samma värde som pundet.

Ekonomiska analytiker oroar sig över att bristen på samordning mellan länderna kan leda till oro i ekonomin och inflation. Länderna har till exempel inte kommit överens om vad som ska hända med den dryga miljard gamla pund som finns i Sydsudan.

Källa:TT-Reuters

 

Rebelledare i Sydsudan sägs mördad

Publicerad: 2011-07-23

Khartum. Den deserterade generalen Gatluak Gai som gått över till rebellerna har dödats i delstaten al-Wahda i det nyutnämnda Sydsudan. Enligt uppgift ska han ha dödats av sina egna i den sydsudanesiska befrielserörelsen SPLA, som tidigare kämpade för att södra Sudan skulle bli fritt från styret i Khartum. Det råder oklarheter om hur han dött, men rebellkällor säger att han mördats av sina egna män.

Delstaten al-Wahda ligger vid gränsen till Nordsudan.

Källa:TT-AFP

 

FN: Folkgrupp förföljs av Nordsudan

Publicerad: 2011-07-17

Stockholm. Regeringen i Nordsudan anklagas i två konfidentiella rapporter till FN:s säkerhetsråd för hetsjakt på den sudanesiska folkgruppen nuba och för att försvåra FN:s arbete i den oroliga provinsen Södra Kordofan, rapporterar tidningen The Observer.

I rapporterna sägs Nordsudan dagligen utsätta tätbefolkade områden för bombningar och ge sig på personer som tros vara av nubahärkomst.

Nubafolken utgörs av runt en miljon människor i Nubabergen i Sudan.

Källa:TT

 

Nya valutor i Syd- och Nordsudan

Publicerad: 2011-07-16

Khartum. Nordsudans centralbank meddelar att man ska släppa en ny valuta i cirkulation sedan Sydsudan sagt att man tänker skapa en egen valuta för det nybildade landet.

I måndags meddelades att det sydsudanesiska pundet skulle börja spridas i veckan. Nu kontrar Nordsudan med att man ska börja sprida sina nya pengar "inom en månad" och att det kan ska ta "två-tre månader" att genomföra.

Nordsudans pund har fallit i värde på svarta marknaden i Khartum i veckor.

Källa:TT-Reuters

Sydsudan blev FN-medlem

Publicerad: 2011-07-14

New York. Världens yngsta nation, Sydsudan, blev på torsdagen FN:s 193:e medlemsstat.

– Härmed förklarar jag Sydsudan som medlem av Förenta Nationerna. sade Joseph Deiss, ordförande för FN:s generalförsamling efter att ledamöterna röstat ja med acklamation.

Det var i lördags, den 9 juli, som Sydsudan förklarade sig självständigt från Sudan - som fram till dess varit Afrikas största land. Den positionen har numera Algeriet, följt av Kongo-Kinshasa, med Sudan på tredje plats.

Källa:TT-AFP-Reuter

 

Massgrav bekräftas av satellitbilder

Publicerad: 2011-07-14

Khartum. Nya satellitbilder stödjer ögonvittnesskildringar av att massgravar grävts den senaste månaden i den oroliga gränstrakten mellan Nordsudan och den nybildade staten Sydsudan, enligt en övervakningsgrupp.

Över 100 lik ska ha begravts i huvudstaden i den nordsudanesiska delstaten Södra Kordofan. Enligt aktivister utför regeringen i Nordsudan etnisk rensning i området och riktar särskilt in sig på nubafolket som haft kopplingar till sydrebeller.

Källa:TT-AFP

 

Hjälporgan: Starkt FN i Sydsudan

Publicerad: 2011-07-07

New York. Sätt in fler FN-soldater i Sydsudan inför landets frigörelse från Sudan, uppmanar flera biståndsorgan världsorganisationen.

Säkerhetsrådet väntas godkänna 7 000 soldater inför separationen på lördag. Men flera länder begär bevis på att en så stor styrka behövs, säger en västdiplomat.

Talespersoner för Human Rights Watch och Oxfam framhåller att växande våld, särskilt vid Sudangränsen, och fler människorättsbrott i det utfattiga landet motiverar en stark trupp.

Källa:TT-Reuters

 

Buffertzon mellan Nord- och Sydsudan

Publicerad: 2011-06-30

Khartum. Nord- och Sydsudan har enats om att skapa en 20 kilometer bred demilitariserad buffertzon längs den gemensamma gränsen. Avtalet som undertecknades på onsdagen ska minska spänningarna inför Sydsudans formella självständighet den 9 juli.

Zonen ska övervakas av obeväpnade observatörer från bägge sidor tillsammans med FN-representanter.

Något avtal om den exakta dragningen av den 200 mil långa gränsen har inte träffats och den är omtvistad på flera ställen.

Källa:TT-AFP

 

Bombardemang i Abyei

Publicerad: 2011-06-17

Juba. Granatbombardemang utbröt på fredagen nära sudanska Agok, i södra delen av den omstridda Abyeiregionen. Hjälparbetare i staden evakuerades, sade en anonym källa till Reuters.

– Från omkring klockan tio i morse bombarderades båda sidor av floden. Lite senare var det bara bombardemang på den norra sidan av Agok... Alla hjälparbetare håller på att förflyttas från Agok, sade källan.

Den sydliga armén bekräftade strider, men utan detaljer.

Källa:TT-Reuters

 

Sudan: FN varnar för humanitär kris

Publicerad: 2011-06-15

FN varnar för en humanitär kris i gränsområdet mellan Sudan och södra Sudan.

Tiotusentals mänuiskor har tvingats fly sina hem efter att Sudan utfört omfattande flygbombningar i området, uppger FN-källor.
FN anklagar nu Sudan för att hindra hjälparbetare från att nå fram till de nödställda.
I början av juli blir södra Sudan en självständig stat.
Läget i regionen är ytterst spänt. Frågan om den oljerika Abyei-regionen ska höra till södra Sudan eller Sudan är ännu inte löst.

Källa:svenska.yle.fi

 

150 000 på flykt i Sudan

Publicerad: 2011-05-28

Tiotusentals människor flyr från det omstridda området Abyei mellan norra och södra Sudan. Amerikanska myndigheter varnade i går för humanitär kris på området. Mat och bränsle håller på att ta slut och människorna saknar skydd.

Enligt det brittiska rundradiobolaget BBC närmar sig antalet flyende 150 000.
Södra Sudan har som avsikt att bli självständigt i juli.
I april vägrade Sudans president Omar al-Bashir att erkänna Södra Sudan självständigt, ifall söder försöker få Abyei-området till en del av den nya staten.
Norra Sudans förhandlare säger till nyhetsbyrån AFP att han hoppas att förhandlingar upptas i dag i Etiopien under ledning av Afrikanska unionen.

Källa:svenska.yle.fi

 

Strid i Södra Sudan

Publicerad: 2011-04-24

Juba. Minst 55 män har dött och åtskilliga skadats i strid mellan Södra Sudans armé och rebeller, uppgav en regeringskälla i staden Malakal på söndagen.

Striden söder om staden ställde rebeller under ledning av förre milisledaren Gabriel Tang, känd som Tang-Ginye, mot den gamla befrielsefronten SPLA:s soldater.

Södra Sudan är på väg mot självständighet, men det är skakigt längs vägen, med risk för nytt krig mot Norra Sudan. Tang anses ha stöd i norr.

Källa:TT-AFP

 

Politiker anklagar rival för blodbad

Publicerad: 2011-04-14

Khartoum. Paramilitära styrkor i Sudan har dödat mer än 20 människor, bland dem kvinnor och barn, i ett blodigt angrepp där hundratals hus brändes ned, uppger biträdande guvernör Abdelzaziz al-Hilu. Attacken ska ha riktats mot en by i delstaten Södra Kordofan.

al-Hilu anklagar guvernören Ahmed Harun för att ha organiserat attacken. Harun och al-Hilu är rivaler från olika politiska partier och ska den 2 maj ställas mot varandra i ett lokalt val.

Källa:TT-AFP

 

Sudan anklagar Israel för anfall

Publicerad: 2011-04-06

Khartum. Sudan anklagade på onsdagen Israel för att ha genomfört attacken i hamnstaden Port Sudan vid Röda havet i tisdags, då ett okänt flygplan angrep en bil nära flygplatsen. Två personer ska ha mist livet i attacken.

Planet flög in från Röda havet - och ut igen över havet efter attacken.

På onsdagen hade det ännu inte rapporterats vilka dödsoffren var.

Israels utrikesdepartement ville inte kommentera anklagelsen.

Källa:TT-Reuters

 

FN-soldat dödad i Darfur

Publicerad: 2011-04-06

Khartum. En FN-soldat har dödats av beväpnade män i Darfur, uppger FN:s och Afrikanska unionens gemensamma fredsstyrka Unamid.

Skottlossning utbröt efter att en FN-konvoj attackerats i tisdags, och en av angriparna dödades. Men de beväpnade männen lyckades få med sig ett fordon och tre FN-soldater från platsen.

Två av dem släpptes senare fria, en av dem svårt skadad. Den tredje hittades död.

Tidigare meddelade Darfurs mäktigaste rebellgrupp JEM att de dragit sig ur fredssamtalen med Sudans regering i Qatar, i protest mot Khartums planer att hålla folkomröstning i den krigshärjade regionen, enligt JEM:s fredsförhandlare, Ahmed Tugod Lissan.

Han anklagade Sudan för att fatta beslut på egen hand.

– Darfur är inte redo för en folkomröstning. Människor lever i flyktingläger. De befinner sig inte i ett läge att de fritt kan delta och uttrycka sin vilja på ett korrekt sätt.

Källa:TT-AFP

 

Strider i oljeregion i Sudan

Publicerad: 2011-03-18

Khartum. Minst 70 personer har fått sätta livet till i sammanstötningar mellan rebeller och den sydsudanesiska armén de senaste två dagarna, upplyser en militärtalesman.

Striderna har skett under torsdagen och fredagen i de oljeproducerande delstaterna al-Wahda och Övre Nilen, nära gränsen till norra Sudan. Sedan folket röstade enhälligt ja till självständighet från norr i januari har det skett allt fler strider mellan rebeller och armé i söder.

Källa: TT-AFP

 

Sudan: Kontakterna nord-syd brutna

Publicerad: 2011-03-12

Khartum. Det tycks ha skurit sig rejält mellan Sudans regering och ledningen i södra Sudan, som är på väg mot självständighet.

Sydsudans blivande regeringsparti har brutit förbindelserna med regeringen i Khartum enligt uppgifter på lördagen.

Källa: TT-AFP

 

Strider i södra Sudan

Publicerad: 2011-03-07

Khartoum. Minst 56 människor har dödats i sammandrabbningar mellan milis och soldater i delstaten Övre Nilen, fyra månader före södra Sudan ska bli självständigt, uppger armékällor.

Milisen dödade två soldater från syd i söndags morse och i en motattack dödades 47 miliser och sju soldater, enligt sydsidans armé.

Runt 300 byggnader har bränts ned i byn Tajalei i gränsområdet Abyei, uppger en människorättsorganisation som övervakar området med satellit.

Källa: TT-Reuters

Nya blodiga strider i södra Sudan

Publicerad: 2011-03-02

Juba. Rebeller drabbade samman med Sudans armé för andra gången på tre veckor i den orosdrabbade södra delstaten Jonglei i söndags, uppger representanter för båda sidorna. Enligt rebellernas ledare George Athor dog 86 soldater och 12 rebeller i striderna, vilket inte har kunnat bekräftas.

Det upptrappade våldet kastar skuggor över den i södra Sudan bejublade omröstningen om självständighet och väcker oro inför sommarens faktiska delning av landet.

källa: TT-Reuters

Blodiga strider i Sudan

Publicerad 2011-02-27

Minst tio människor har dödats i sammandrabbningar i Sudans omdiskuterade oljerika gränsområde Abyei. Striderna bröt ut mellan de sedan länge rivaliserande folkgrupperna misseriya och dinka på söndagen, och sades fortfarande pågå på måndagen.

Läget är spänt i Abyei sedan en stor majoritet av södra Sudans befolkning röstade för självständighet tidigare i år. De två rivaliserande folkgrupperna är oense om vilken sida Abyei ska tillhöra.

Källa: TT-AFP

Sudans president avstår från val

Publicerad 2011-02-21

Sudans president Omar al-Bashir har beslutat avstå från att ställa upp i nästa val. Men detta har inget att göra med oron i övriga Nordafrika, försäkrar en partifunktionär.

– Jag kan bekräfta med hundraprocentig säkerhet att Bashir inte kommer att ställa upp i nästa val. Han kommer att ge olika andra personer en chans, sade Rabie Abdul Ati från regeringspartiet NCP till nyhetsbyråer.

Men detta har inget att göra med förändringen som pågår i arabvärlden.

I stället har beslutet vuxit fram efter diskussioner i partiet, hävdade han.

Beslutet innebär dock inte att Bashir lämnar posten genast – nästa presidentval ska enligt nuvarande författning hållas först om fyra år.

Den 66-årige Bashir har lett landet i 22 år. Han kom till makten i en islamiststödd militärkupp 1989.

I april 2010 vann han ett nytt femårigt mandat på presidentposten i val som kritiserats för fusk.

Han är åtalad i sin frånvaro av ICC, Internationella brottmålsdomstolen, för krigsförbrytelser i Darfurkriget.

En sudanesisk oppositionsledare, Mubarak Fadl, kopplade däremot direkt uppgiften om Bashirs beslut till protestvågen.

Sudan gränsar till både Egypten och Libyen.

Det här har helt klart massor att göra med tsunamin av folkmakt mot diktaturerna, sade han.

– Det är helt klart att islamisterna är störda. De vet att regimen är skakig och den ekonomiska situationen väldigt dålig.

Spridda protester har förekommit i norra Sudan sedan januari, samtidigt som Sydsudan röstade för självständighet. Hittills har säkerhetsstyrkorna lyckats hålla strikt kontroll i Khartum.

Valet i våras bojkottades av oppositionen. Det underlättade för Bashirs parti NCP att ta 323 av de 450 parlamentsplatserna.

Valet var det första med flera partier sedan 1986. Den regim som bildades efter det valet störtades av Bashir 1989.

Källa: TT-AFP

Södra Sudan kan få ny huvudstad

Publicerad 06.02.2011

Södra Sudan kan få en ny huvudstad. Södra Sudan röstade för självständighet förra månaden.

Det kommande landets ledare meddelade i dag att de överväger att bygga en helt ny huvudstad i stället för Juba, som nu är den administrativa huvudstaden i söder.
Orsaken är att infrastukturen i Juba är otillräcklig och staden är också mycket trångbodd.
Ett alternativ är också att bygga ut Juba. Södra Sudan ska utropas som egen stat den 9 juli.

Källa: Khartum/TT-Reuters

President godkänner Sudan-delning

Publicerad 7 februari 2011

Omar Hassan al-Bashir, president i Sudan, accepterar valresultatet som innebär att landet delas med Sydsudan som en egen stat.

Beskedet kom kort innan de slutgiltiga resultaten av folkräkningen offentliggjorts och presidenten sade att de som önskar en uppdelning segrat.

"I dag låter vi, inför hela världen, tillkännage vårt godkännande och vår respekt för folket i syds beslut", sade Bashir vid ett tal till sina anhängare.

I gassande hetta samlades hundratals människor i Juba i södra Sudan för att fira att det officiella valresultatet meddelas.

- I dag är jag inte längre rädd för krig, det tillhör det förflutna, sade 29-årige Riak Maker, ackompanjerad av ljudet av trummor och glada tjut.

Preliminära siffror visar att 98,83 procent av väljarna i södra Sudan sade ja till en delning av landet.

Men det är inte utan svåra utmaningar som södra Sudan går sin egen väg i juli. I helgen blossade oroligheter upp i den södra gränsstaden Malakal när soldater vägrade omplacera sig till norra Sudan. Minst 50 personer dödades.

Malakal var skådeplats för blodiga scener under inbördeskriget som krävde två miljoner människoliv.

Källa: Khartum/TT-Reuters

Sudan accepterar valresultatet

Publicerad 2011-01-31

Sudans vice president Ali Osman Taha sade på måndagen att Khartum accepterar det entydiga valresultatet för självständighet för södra Sudan. Det är den första officiella reaktionen från norra Sudan sedan det preliminära resultatet av folkomröstningen blivit känt.

Taha betonade på en presskonferens regeringens avsikt att "föra en politik som leder till goda grannrelationer med syd". Nära 99 procent av sydsudaneserna röstade för självständighet.

Källa: TT-AFP

Demonstrationer även i Sudan

Publicerad 2011-01-30 14:22

Hundratals kravallpoliser i Sudans huvudstad Khartum använde tårgas och grep och misshandlade studenter som demonstrerade mot regeringen på söndagen.

Demonstrationer, inspirerade av situationen i Egypten, genomfördes på åtminstone två av Khartums universitet, sedan uppmaningar om att delta spridits via sociala sajter på internet.

"Folket i Sudan kommer inte att hålla tyst längre", meddelade den snabbt växande rörelsen Ungdomar för förändring via sin Facebooksida.

– Vi vill ha förändring! Nej till de höga priserna! ropade en grupp av demonstranter, bestående av hundratals ungdomar i centrala Khartum, nära presidentpalatset, rapporterar AFP.

Minst fem demonstranter greps sedan när polisen slog till.

På Islamiska universitetet i Umm Durman — Khartums "tvillingstad" på andra sidan Nilen — protesterade omkring 1 000 personer och utropade sitt stöd för Luis Moreno-Ocampo, åklagare i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som anklagat och efterlyst Sudans president Omar al-Bashir för krigsbrott.

– Ocampo, vad du har sagt stämmer! ropade demonstranterna.

Från flera andra universitet rapporterades att polisen slog tillbaka med batonger mot demonstranterna.

Protesterna har utlysts för att sammanfalla med offentliggörandet av det preliminära resultatet från folkomröstningen om självständighet för Sydsudan.

– Vad vi har sett i Egypten har inspirerat ungdomen att agera och de har organiserat sig själva genom internet. De vill via sin ilska över att utvecklingen i Sudan har lett till landets delning och eftersom framtiden i norr är osäker på grund av regeringens politik, sade Mubarak al-Fadl från oppositionspartiet Umma.

Källa: TT-Reuters

Södra Sudan vill bli självständigt

Publicerad: 19 januari 2011

Befolkningen i södra Sudan gav ett nästintill enhälligt besked i folkomröstningen: Afrikas största land ska delas i två.

Funktionärer i flera valdistrikt uppger att mer än 90 procent av väljarna röstat ja till en separation från norra Sudan, enligt en undersökning som Reuters gjort i sju av tio valdistrikt.

I Juba - som i juli kan bli världens nyaste huvudstad - röstade 97,5 procent av väljarna för självständighet, enligt preliminära resultat.

Källa: Juba TT-AFP

Massivt övertag för ja-sidan i Sudan

Publicerad: 16 januari 2011, 11.44

Rösträkningen pågår för fullt i södra Sudan efter den veckolånga folkomröstningen om självständighet, och de första resultaten visar som väntat på en förkrossande majoritet för jasidan.

Slutresultatet väntas först i februari, men vallokaler i södra Sudans huvudstad Juba meddelade sina resultat redan på söndagen.

En vallokal rapporterade 3 066 röster för självständighet mot bara 25 för fortsatt enighet med norra Sudan.

Källa: Juba TT-AFP

Södra Sudan röstar för självständighet

Publicerad 2011-01-09

Den historiska folkomröstningen om södra Sudans självständighet har inletts. Det huvudsakligen kristna södra Sudan vill bryta sig loss från den nordliga och muslimska delen av landet och väntas rösta för självständighet.
Ifall utgången blir självständighet kommer Södra Sudan att vara ett av världens fattigaste länder.Minst 60 procent av alla registrerade måste rösta för att resultatet ska bli giltigt.
Folkomröstningen har överskuggats av våldsamheter. Åtminstone nio människor har omkommit i sammandrabbningar mellan den sydsudanesiska armén SPLA och två olika rebellgrupperingar.
Båda sammandrabbningarna skedde i oljerika provinser, där SPLA beskyller norra Sudan för att stödja rebellerna.
Lång historia av oroligheter
Efter 20 år av blodigt krig slöts ett fredsavtal för fem år sedan. Då kom man överens om denna folkomröstning och sedan dess har ledarna i syd alltmer betraktat sig som ledare för en nation.
Många betvivlar dock att norra Sudan verkligen accepterar ett ja till självständighet för syd, men de farhågorna har minskat.
Sudans omstridde president Omar al-Bashir lovade under ett besök i södra Sudan i veckan att respektera valresultatet. Hans besök blev som en avskedsfest för många.
Det är oklart var gränsen mellan syd och nord ska gå. Det oljerika området Abyeis öde avgörs senare. Det kan leda till våldsamma konflikter.
Ett annat orosmoln är vad som ska hända med de miljoner flyktingar från syd som bor i norra Sudan. På flyktinglägren är många rädda för att förlora både jobb och medborgarskap.

Källa: YLE

 

Freden är bräcklig när Sudan delas

Publicerat 08 jan 2011

JUBA/KAPSTADEN. Världssamfundet ska få tillökning.
I morgon startar folkomröstningen för ett delat Sudan.
Allt tyder på att världens 193:e land då föds.
Men det finns fortfarande mycket som kan gå snett.

Alla vapen som blivit över efter inbördeskrigen och en ny inströmning av vapen från bland annat Etiopien har gjort att klankrigen blivit blodigare. Många herdar byter kor mot vapen.

Sudan, Afrikas största land, har 597 stammar och 400 olika språk. Av de 41 miljonerna sudaneser är 52 procent kristna afrikaner och 39 procent muslimska araber. I södra Sudan lever 40 procent under svältgränsen, tre fjärdedelar är analfabeter.
Det fattiga livet är en anledning till att lilla Emanuelle på sjukhusets fullbelagda avdelning för brännskadade barn ser ut som hon gör. Allt skinn på bålen brändes av när familjen kokade vatten över öppen eld.


När nu södra Sudan går till valurnorna med start i morgon så har det på de politiska eller mediala arenorna mest handlat om olja eller konflikten mellan nord och syd. Det vill säga muslimer i norr mot kristna i syd. Men dödandet startade långt före oljan och de religiösa motsättningarna. Det ligger djupt rotat i historien, mycket beroende av boskapsvandringsleder och vatten och betestillgång.


FN:s högsta befattningshavare i södra Sudans huvudstad Juba, David Gressly, förklarar:
- Redan 1918 dödades till exempel 150 kvinnor när två stammar drabbade samman. Och det finns berättelser om hur heta argument över en kyckling startat blodsfejder.
Gamla stamfejder har förstås inte mått bättre av att oljan hittades, otur-ligt nog ligger nästan alla oljefyndigheter i det område där gränsen mellan norra Sudan och södra Sudan kommer dras.
För alla är säkra på att det blir en delning. Till och med presidenten för norr, Omar al-Bashir. När han i tisdags besökte södern så sa han enligt Guardians reporter Xan Rice, som var på plats:
- Jag kommer gratulera och fira med er, om ni väljer självständighet.
Orden kommer från al-Bashir. Mannen som anklagas för folkmord, bland annat i Darfur.
al-Bashir har varit Sudans president sedan han tog över makten med en militärkupp 1989, och är nu efterlyst av internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag för bland annat brott mot mänskligheten.

Oljan har komplicerat politiken. I början var det bara norr som tog vinsterna. Bland annat genom affärer med bolag som svenska Lundin Petroleum. I en 100-sidig rapport som kom i somras anklagades bolaget för att späda på krigsbrott genom att 1997 köpa oljerättigheter för Block 5A i ett område där al-Bashirs trupper inte hade kontrollen.
Ironiskt nog ligger Block 5A i Unity State. Och för att oljan skulle kunna utvinnas dödades tusentals människor av al-Bashirs trupper, och satte ännu fler på flykt. Krigsbrotten skedde mellan 1997 och 2003. Carl Bildt satt i Lundins styrelse mellan 2000 och 2006. Lundin Petroleum har kategoriskt förnekat alla anklagelser, men 2009 sålde de sina oljerättigheter i Sudan.
Men i och med ett fredsavtal 2005 kom man överens om viss autonomitet för söder och att dela på oljeinkomsterna mellan nord och syd. Avtalet innebar slutet för två inbördeskrig- det första utbröt 1955 i samband med självständigheten från Storbritannien, man krigade ända fram till fredsavtalet, med en tioårig vapenvila på 70-talet.
Kriget mellan nord och syd uppskattas ha orsakat omkring två miljoner sudanesers död, stupade i strider eller av svält.
Avtalet strävade till att ena ett krigstrött Sudan, man det gav ändå möjlighet till splittring i och med att man skrev in att det skulle avgöras genom folkomröstning. Det gjorde att norr kunde godta det finstilta, för al-Bashir har aldrig velat splittras eller förlora olja och makt. Men för söder var folkomröstningen ett måste. De vill inte vänta längre på att bli det 193:e landet.
Sudan är bara ett exempel på nord-sydproblematiken i Afrika. Det är förstås viktigt för kontinenten att lösa en konflikt som den i Sudan, och alla andra i Afrika. Det gäller att få fungerande demokratier, säkra investeringar och satsa på infrastruktur och hälsovård och utbildning över kontinenten.


Man kan dra paralleller till Nigeria, där landet kämpar med samma problem, och även Nigeria ska gå till val i år.
Samma sak gäller Elfenbenskusten, som är rankat till världens 59:e största oljeproducent, och är världens största på kakao. Där var det valet som startade konflikten mellan nord och syd.
Frågan är nu det kommer bli en spin-off i Afrika med ett delat Sudan. Sedan finns det förstås andra anledningar till att rita om Afrikas karta, där gränser ofta är raka streck som drogs av kolonisatörerna för hundratals år sen.


Man kan sammanfatta ländernas problem med att det är en smältdegel av gamla kulturella konflikter och religiösa krig, och en påspädning med naturtillgångar som utnyttjas av västvärldens länder och bolag, misslyckade demokratier med samvetslösa afrikanska politiker.
Och så förstås korruption.
Expressen kunde på plats i södra Sudan se topphemliga dokument som visar det interimistiska styrets vanstyre. Hur miljonsummor förts till Schweiz, med bankkonton och allt.
Välplacerade källor i Sudan påstår inför Expressen att mellan 500 och 800 miljoner dollar har stulits från södra Sudans statskassa, genom skalbolag, fejkade upphandlingar, gods som ej levererats och obetalda skatter.
De pengar som finns kvar går till militären - medan skolor och sjukvård i södra Sudan 2008 fick 2 respektive 5 procent. Utan stöd från hjälporganisationerna skulle varken sjukvård eller skolor fungera.
Men norr är inte mycket bättre, i ett nyligen läckt Wikileaksdokument från åklagare Luis Moreno-Ocampo vid ICC i Haag till USA står att al-Bashir personligen har stulit nio miljarder dollar av Sudans oljeinkomster.
- Upp till 80 procent av dagens oljeproduktion kommer från södra Sudan, berättar den norske oljeexperten Anders Hannevik, som hjälper Sudan med råd om utvinning och miljöskydd.


Under fredsavtalet har norr och syd kommit överens om att dela på oljeinkomsterna. Problemet är att även om det mesta av oljan ligger i syd ligger nästan alla oljefyndigheter runtom den 210 mil långa tilltänkta gränsen mellan de två framtida Sudanstaterna.
Värst har det varit med området Abyei, som står för cirka 10 procent av all olja i landet. Gränsen mellan nord och syd skär rätt genom Abyeifälten och har varit nära att starta kriget igen. De får nu en egen omröstning för att se vilket Sudan de ska tillhöra.
Men med hjälp av Anders Hanneviks beräkningar fick ledarna för norr och syd klart för sig att fältet höll på att ta slut. Det gäller även resten av landet: om ingen ny olja hittas så tar den slut före 2030, enligt Hannevik.
Oljan står i dag för 98 procent av södra Sudans inkomster, som blir den stora vinnaren vid delningen. Nord kommer däremot att behöva importera olja.
Men det enda sättet att frakta olja från syd till nord är via de två pipelines som går till norr och Port Sudan. Japanska Toyota Tsusho Corporation föreslog nyligen att de kunde bygga en 140 mil lång pipeline till Lamu i Kenya, men än finns där ingen hamn och bygget skulle ta tre- fyra år.
Det finns all anledning att fortsätta samarbetet om oljan, i stället för att starta krig om en ändlig naturresurs.


Men freden är långt ifrån säkrad.
När Expressen för en tid sedan besökte södra Sudan var ryktena i full gång om hur man rustade upp. Man visste att al-Bashir redan köpt kinesiska stridsflygplan för en del av oljan som Kina fått. Det talades nu om att södra Sudan i hemlighet transporterar ukrainska ryskbyggda T-72 stridsvagnar norrut.
Expressens utsände kunde utanför Juba med egna ögon se en specialbyggd rysk stridsvagnstrailer på väg söderut för att hämta en ny tank.
När jag berättar det för president Salva Kiirs nära rådgivare Dan Eiffe säger han med ett snett leende:
- För att få fred i Sudan måste du förbereda dig på krig.

Källa: Expressen

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sudan

Reseinformation Sudan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.