Utvecklingen i Tunisien

Svenska jägare misshandlade i oroligt Tunisien

Publicerad 16 januari 2011

Svenskar på jaktresa har misshandlats i Tunisiens huvudstad Tunis i dag.

-Jag befinner mig i Tunis på en polisstation, säger Erik Eckhardt från företaget Svenska jaktresor.

Han berättar att de är ett större gäng jägare på plats i Tunisien.

-Vi har blivit angripna av en mobb. Har fått ett kok stryk och vi har blivit av med våra plånböcker, säger han innan samtalet bryts.

Trodde de tillhörde milis
-Folk ska ha trott att de tillhörde någon milis. De greps och misshandlades, de låg på marken i 45 minuter, säger SVT:s reporter Christian Catomeris i Tunis.

Han befann sig på flygplatsen samtidigt som männen för några dagar sedan och reagerade då på att de bar med sig vapnen.

Gruppen på totalt 13 personer - samtliga är svenskar - var nere och jagade vildsvin, enligt Inger Eckhardt, som äger företaget Svenska jaktresor tillsammans med sin man.

-De skulle med ett plan i natt som blev inställt och då åkte de tillbaka från flygplatsen för att ta in på ett hotell. Där blev de attackerade av en mobb utanför hotellet, säger hon till TT.

Slagna ordentligt
De blev slagna, ordentligt slagna, enligt Inger Eckhardt.

Hon vet inte varför gruppen blev attackerad.

-De skulle bara checka in på ett hotell. Jag fick ju lätt panik i maggropen när jag fick höra det här, säger hon.

-De är blåslagna och blodiga, chockade, men de som är på polisstationen är välbehållna. Bagaget är sönderslaget, säger Inger Eckhardt.

De första uppgifterna till SVT:s reporter pekade på att männen var sportskyttar som gått runt på gatorna i huvudstaden Tunis med sina vapen.

Tidigare uppgifter från TT, som citerade Reuters, påstod att svenskarna ska ha varit inblandad i en eldstrid.

Källa: SVT/BBC

 

Blandade känslor året efter Ben Ali

Publicerad 13 januari 2012

För ett år sedan, efter massiva demonstrationer, packade Tunisiens president Ben Ali väskorna och flydde. En ny regering har valts men mycket förblir oförändrat.

Ledare från flera arabländer ska i Tunisien på lördagen delta i ettårsdagen för ex-president Ben Alis sorti från makten.

Från grannlandet Libyen kommer Mustafa Abdel Jalil, ordförande för Nationella övergångsrådet (NTC) som efter Gaddafis fall leder landet.

Andra framstående gäster är emiren av Qatar, Algeriets president Bouteflika och Marockos utrikesminister El Othmani. Trots skälet till firandet representerar alla tre tvivelaktigt demokratiska länder.

Mycket oförändrat
För ett drygt år sedan utlöste fruktförsäljaren Mohamed Bouazizi "den arabiska våren" när han tände eld på sig själv och dog.

Trots att Tunisien på lördagen firar ettårsdagen av ex-president Ben Alis flykt till Saudiarabien är mycket oförändrat.

Bara den senaste veckan har fyra tunisier tänt eld på sig själva på samma sätt som Bouazizi. Ex-dissidenter är inte sena att uttrycka sin besvikelse.

-Det vi huvudsakligen uppnådde i Tunisien var att folket bröt en barriär av rädsla, säger den framstående tunisiska bloggaren Lina Ben Mhenni i telefon till TT.

-Men regeringen arbetar inte med de krav folk hade när de gav sig ut på gatorna.

Korruptionen kvar
Arbetslöshet, fattigdom och korruption håller fortfarande sitt hårt kopplade grepp om landet, även om många andra friheter växt. Enligt Ben Mhenni har de sociala frågorna inte varit i fokus för den provisoriska regeringen.

-Korruptionen är kvar, de som dödat människor är fortfarande fria och regeringen arbetar inte med att lösa de här problemen.

Det finns också optimism. När Ben Ali tvingades från makten var det något stort även om vissa problem finns kvar, säger Omar Mestiri, redaktionschef på webbtidningen Kalima till TT.

Många stolta
-Hundratusentals tunisier är stolta över att vara medborgare, över att uttrycka sina åsikter.

Det viktigaste för Tunisien nu är att rädda ekonomin och att skipa rättvisa, säger han. Det var inte bara Ben Ali som begick brott utan hela systemet måste synas i sömmarna. Nästa steg blir ett nytt val, som enligt Mestiri kommer att bli avgörande.

-Demokrati kan inte byggas på bara ett val, säger han.

-Men efter två eller tre val så kommer vi ha tagit mycket stora kliv framåt.

Källa:TT

 

Jebali ny premiärminister i Tunisien

Publicerad 19 november 2011

Hamadi Jebali, ledare för islamistpartiet al-Nahda (Ennahda), blir ny premiärminister i Tunisien. Det blev klart efter att de tre största partierna enats.

Det sekulära Republikanska kongresspartiets (CPR) ledare Moncef Marzouki blir president medan det tredje största partiet Ettakols ledare Mustapha Ben Jaafar blir talman i parlamentet.

Tunisien höll i förra månaden demokratiska val, nio månader efter att presidenten Ben Ali störtats.

Källa:TT

 

Våldsamheter efter diskning

Publicerad 28 oktober 2011

Många tunisier pekar ut resterna av störtade Ben Alis regim och närliggande grupper som ansvariga för våldet i Sidi Bouzid.

Omar Mestiri, chefredaktör för nättidskriften Kalima, säger till TT att detta delvis stämmer även om andra grupper också deltog.

-Bråkstakar kopplade till det tidigare styrande partiets milis var involverade i politiskt våld, säger Mestiri i telefon från Tunis.

Oroligheterna i Sidi Bouzid blossade upp sedan valmyndigheter diskvalificerat flera representanter från ett parti som kallar sig Folklig petition för frihet, rättvisa och utveckling - detta efter misstankar om oegentligheter.

Vinnare kopplad till regimen
Partiet, lett av bygdens son Hechmedi Hamdi som i dag bor i London, blev valvinnare i staden och har av många pekats ut som kopplat till den störtade regimen, något Hamdi har förnekat.

Frågor uppstod kring finansieringen av partiets kampanj sedan det plötsligt fått tillgång till stora summor pengar.

-Vi fick veta att nästan en miljon euro har spenderats bara i staden Sfax, säger Mestiri.

Utlandsfinansiering förbjudet
-Men om de är direkt kopplade till våldet i går kväll, det kan jag inte säga.

Tunisiens valregler tillåter inte finansiering från utlandet.

Valmyndigheterna har inte uppgett exakt vad som orsakade diskvalificeringarna men Folkliga petitionen har anklagats för att ha tagit emot pengar från bland annat gulfstater.

Källa:TT

 

Våldsamma valprotester lokalt i Tunisien

Utegångsförbud införs

Publicerad 28 oktober 2011

Våldsamma protester bröt ut på torsdagen i den tunisiska staden Sidi Bouzid, där revolutionen mot den störtade presidenten Ben Ali föddes.

Tunisisk militär skjuter varningsskott i luften för att skingra
demonstranter, rapporterar Reuters. Enligt vittnen försöker de protesterande storma guvernörskontoret.

Tunisien inför nu också nattligt utegångsförbud i Sidi Bouzid till följd av sammandrabbningarna där, uppger en källa på inrikesdepartementet till Reuters.

Utegångsförbudet kommer att gälla från klockan 19 till klockan 05 lokal tid från och med fredagskvällen.

Ledaren för islamistpartiet al-Nahda (Ennahda), Rachid Ghannouchi, anklagade på fredagen styrkor som är kopplade till den avsatte presidenten Zine el Abidine Ben Ali för att ligga bakom upproret i Sidi Bouzid.

Protester efter valet
Han uppmanade alla tunisier att ta avstånd från våldet och manade till lugn i Sidi Bouzid.

Ghannouchi sade också att hans parti kommer att respektera alla de internationella traktat som landet anslutit sig till.

En ny regering ska enligt förhoppningarna vara bildad inom tio dagar. Och den kommer att innehålla kvinnor, med eller utan huvudduk, sade Ghannouchi. Alla försök som gjorts i arabländer att införa påbud om hijab (huvudduk) har misslyckats, framhöll han.

Protesterna startade efter det att resultatet av det historiska valet i söndags tillkännagavs.

Arga anhängare till ett minoritetsparti som hindrades att delta i valet lokalt, på grund av misstänkta oegentligheter med hur det finansierat sin kampanj, satte enligt ögonvittnen eld på borgmästarens kontor.

Fick över 40 procent
Segern i detta första fria val under den arabiska våren visade som väntat att islamist-partiet al-Nahda (Ennahda) segrade.

Partiet fick 90 platser, mer än 41 procent, i parlamentet som ska skriva en ny grundlag, utse en president och forma en övergångsregering. Två vänsterpartier fick näst flest röster.

-Vi kommer att fortsätta denna revolution för att förverkliga ett fritt, självständigt och välmående Tunisien, förklarade al-Nahda-ledaren Rachid Ghannouchi i ett tal.

al-Nahda, vars partiprogram bygger på "moderat islam", vill bland annat ge tunisier tillgång till sjukvård, högre minimilöner och satsa på social omsorg.

Målet är också att lyfta ekonomin, skapa 590.000 nya jobb och att få ner arbetslösheten till 8,5 procent. Partiet vill även förverkliga ett närmande mellan Tunisien och EU.

Källa:TT

 

Islamister mot seger i Tunisien

Publicerad 26 oktober 2011

Tunisiens islamistparti al-Nahda (Ennahda) har enligt preliminära valresultat fått 37 av 77 färdigräknade platser i parlamentet, som ska forma en ny konstitution, utse en interimsregering och även ha makt att stifta interimistiska lagar och anta en statsbudget.

Totalt står 217 platser på spel, och enligt Ben Jafaar, ledare för ett av de största vänsterpartierna, pågår nu samtal om samarbete mellan flera vänsterpartier och al-Nahda.

Källa:TT

 

Var tredje tunisier röstade inte

Publicerad 25 oktober 2011

Det historiska valet i Tunisien lockade uppemot 90 procent av 4,4 miljoner röstregistrerade till valurnorna, enligt valkommissionen.
Faktum är dock att 1,8 miljoner tunisier inte röstregistrerade sig.

Noureddine Chatti, ordförande i Svensk-tunisiska föreningen, har flera teorier om varför nästan 30 procent av Tunisiens röstberättigade invånare valde att inte rösta.

Chatti ser förklaringen i infrastrukturen, den forna elitens förlorade makt och de fattigas besvikelse över allt livet inte blev snabbt synbart bättre.

-I många byar finns inte ens vägar att ta sig fram, många har inte haft någon möjlighet att registrera sig, säger Chatti.

Fattiga räknade med förändring
Det forna maktpartiet RDC med den störtade president Ben Ali hade omkring 1,2 miljoner medlemmar. När partiet upplöstes och anhängarna förbjöds att kandidera i valet, förlorade också många motivet att registrera sig.

Noureddine Chatti. Foto: Scanpix
Noureddine Chatti

-Vem vill rösta när man förlorat makten? Många sades leva på korruption och att vara supporter till partiet, säger Chatti.

En annan grupp som hållit sig borta från valurnorna är enligt Chatti de allra fattigaste.

-De fattiga hade stora förhoppningar om ett bättre liv när revolutionen startade. När de inte sett de snabba resultat de förväntat sig har man heller inte haft anledning att rösta.

Oro bland kvinnorna
Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochson, som följt valet som observatör för säkerhetsorganisationen OSSE:s räkning, beskriver valet som organiserat och noggrant.

-Tunisierna har tagit det väldigt seriöst och följt till punkt och pricka det de blivit lärda att göra. De har stått tålmodigt och väntat i kö flera timmar.

Samtidigt som Enochson upplevt tunisiernas längtan efter det demokratiska valet, märkte hon också en oro. Speciellt bland kvinnor.

-Kvinnorna i Tunisien, som i jämförelse med andra arabiska länder har det relativt bra, oroas över att Ennahada ska införa strikta sharia-lagar som begränsar kvinnornas möjligheter.

Förhoppningsfull
-Det finns nu en oro över Ennahada, som har en agenda likt det Muslimska Brödraskapet.

Noureddine Chatti är dock optimistisk om Tunisiens framtid och den inslagna vägen.

-Man ska varken demonisera Ennahada eller behandla dem som änglar. Min slutsats är att vi ska vara stolta över revolutionen som var den första oblodiga.

Källa:Anders Eliasson/SVT

Valet i Tunisien:

Islamister på frammarsch

Publicerad 25 oktober 2011

Allt tyder på att islamistpartiet al-Nahda (Ennahda) får en dominerande roll i Tunisien.

Slutresultatet från helgens val väntades under tisdagskvällen men partiet hävdar redan att man fått 40 procent av rösterna i valet, landets första demokratiska någonsin.

Partiet säger sig vara inspirerat av det styrande islamistiska AKP-partiet i Turkiet som trots detta förblivit ett sekulariserat land.
Kritiker fruktar dock att partiets konservativa strömningar ska dominera.

-Helt klart är det Turkiet som inspirerar när man säger att demokratiska val är bästa sättet att motverka orättvisor och auktoritära regimer. Och det handlar trots allt om ett parti vars ledare under hela valkampanjen och långt dessförinnan förespråkat demokrati, men inom ramen för något man kanske kunde kalla en politisk islams mittfåra.

Det säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier i Lund till TT.

-Man kan kalla dem kusiner till AKP. De kan vara mycket moderna när det gäller vissa frågor som ekonomi men ha en konservativ syn på exempelvis familjefrågor eller relationer mellan könen.

"Stora skillnader i arabvärlden"
Medan Tunisien just avslutat ett av de första demokratiska valen i regionen någonsin hittills har övergångsregeringen i Libyen redan börjat tala om sharialagar som grund för en ny grundlag - utan att demokratiska val ens har hållits.

-Det är nog en viktig lärdom för många i Europa att inse att arabvärlden inte är ett enhetligt begrepp och att skillnaderna nu kommer att framträda än tydligare allteftersom val hålls i de olika länderna, säger Stenberg.

-Vi uppfattar ordet sharialag på en visst sätt medan det kanske i Libyen handlar mindre om straffrätt och mera om att värna vissa viktiga grundläggande värden i familjelivet. Men framför måste man ha klart för sig att tillämpningen skiljer sig starkt från land till land, säger Stenberg.

-Det är också ett problem. Det finns inget påveämbete inom islam som kan tolka lagen entydigt.

Sharialagar etiskt-moraliskt system
Stenberg framhåller att sharialagen visst kan te sig brutal i vissa islamiska områden som hos talibanerna i Afghanistan och till och med i Saudiarabien. Där handlar det mycket om straff medan ett flertal muslimer nog mera uppfattar sharia som ett etiskt-moraliskt system.

TT: Hur ska exempelvis vi i väst möta den nya politiska vågen efter den arabiska våren?

-Med öppenhet och bejakande av demokratiska initiativ, inte minst när det som i Tunisien skett under betryggande former med högt valdeltagande och nöjda väljare. Men samtidigt måste man ha en kritisk blick för det som inte är bra, exempelvis när det gäller mänskliga rättigheter, säger Stenberg.

Källa:TT

 

Tunisien startade nordafrikanska revolutionen

Publicerad 25 oktober 2011 Efter att ha styrts av president Zine el Abidine Ben Ali sedan 1987 väcktes folks missnöje i vintras sedan en ung man, Mohammed Bouazizi, tänt eld på sig själv i protest mot det korrupta och auktoritära styret.

Bouazizi avled den 4 januari och bara tio dagar senare hade de folkliga protesterna vuxit så pass att Ben Ali såg sig tvungen att fly landet till Saudiarabien.

Händelsen inspirerade den utveckling som sedan dess fortsatt i bland annat Egypten, Libyen, Jemen, Bahrain och Syrien.

Maktpartiet upplöstes
En tillfällig koalitionsregering bildas med bland annat flera oppositionsledare. Men maktpartiet RDC behåller nyckelposterna. Maktpartiet upplöses senare.

Kraven växer på att den tunisiska regeringen ska avgå och att alla gamla makthavare försvinner från de styrande posterna.

Interpol utfärdar på Tunisiens begäran en arresteringsorder för den forne presidenten Ben Ali.

Ben Ali tas in på sjukhus i Saudiarabien i februari efter att ha drabbats av stroke.

Förbjudet parti tillåts
Den tidigare förbjudna tunisiska islamiströrelsen al-Nahda (Ennahada) får i mars tillstånd att bilda ett
politiskt parti.

Valmyndigheten föreslår att parlamentsvalet, som var planerat till den 24 juni, senareläggs till den 16 oktober.

Tunisiens störtade president Ben Ali och hans fru döms i juni till 35 års fängelse vardera och ett skadestånd på motsvarande 65,6 miljoner dollar. De båda döms i sin frånvaro. De fälls på 90 åtalspunkter.

Tunisien stoppar i samma månad anhängare till den avsatte presidenten att kandidera vid valet.

källa:Anders Eliasson/SVT

 

Högt valdeltagande i Tunisien

Publicerad 23 oktober 2011

Köerna var långa och förhoppningarna stora när Tunisiens väljare röstade i valet som genomförs nio månader efter att president Ben Ali störtades. Efter en arabisk vår hoppas tunisierna på en demokratisk höst.

-Jag kan bara säga att det var en fantastisk upplevelse komma till vallokalerna i dag. Redan tidigt i morse vid sjutiden ringlade köerna långa, säger Christian Catomeris, SVT:s utsände i Tunisien.

Vad säger människor du pratat med under dagen?

-Det är mycket starka känslor och en avspänd stämning. Man är lugna, men allvarliga. Jag har träffat vuxna människor som berättat att de aldrig röstat förut och att de nu är stolta när de för första gången får rösta i ett fritt demokratiskt val.

Har du sett några officiella prognoser ännu?

-Nej. Man får tänka på att Tunisien nu befinner sig i en unik situation eftersom man inte kan göra prognoser och jämföra med tidigare val. Därför är det här ett väldigt spännande val på grund av ovissheten.

Så det är ingen som firar ännu?

-Nej, ingen firar än, men det kommer att bli en lång natt. Många människor vill sitta uppe och kolla vad som händer. Det kommer säkert några lokala rapporter under natten. Kanske inte via tv, men säkerligen via sociala medier.

Valkommissionens ordförande Kamel Jendoubi har konstaterat att valdeltagandet varit mycket högt, i genomsnitt närmare 70 procent. Kamel Jendoubi meddelade också att det officiella valresultatet offentliggörs på tisdag.

Demokrativåg
Inför det historiska valet fanns flera tecken på att demokrativågen fått fäste.

Övergångspresidenten Foued Mebazaa meddelade att han kommer att avgå när röstningen är genomförd, för att därmed bana väg för en ny demokratisk tradition i det nordafrikanska landet som länge styrdes med hård hand av dåvarande presidenten Zine el Abidine Ben Ali.

I det tunisiska valet utses en konstituerande församling: 217 personer väljs med uppdraget att ta fram en ny konstitution och bestämma vilken övergångsregering som ska styra fram till det att verkliga parlamentsval kan hållas, sannolikt någon gång under 2012.

Starkt islamistparti
Opinionsmätningarna inför valet visade att landets islamistparti väntas göra bra ifrån sig. Det tidigare förbjudna islamistpartiet al-Nahda (Ennahda) beräknades få omkring 30 procent av rösterna, närmast följt av vänsterpartierna PDP, FDTL och CPR. Floran är stor med över 100 deltagande partier.

Många av diskussionerna inför valet har handlat om vad islamisterna egentligen vill, även om partiet gärna kallar sig modernt och redo för samförstånd.

Ennahda, som förbjöds under Ben Ali som nu befinner sig i exil i Saudiarabien, väntas få de flesta rösterna. Men troligen inte tillräckligt för att få egen majoritet.

Landets elit befarar att ett starkt Ennahda kan komma att utgöra ett hot mot sekulära värderingar.

I det tunisiska valet utses en konstituerande församling: 217 personer väljs med uppdraget att ta fram en ny konstitution.

Det ska också bestämma vilken övergångsregering som ska styra fram till det att verkliga parlamentsval kan hållas, sannolikt någon gång under 2012.

Källa:SVT/TT

 

Tårgas mot protester i Tunisien

Publicerad: 2011-08-15

Tunis. Tunisisk polis använde tårgas och batonger för att skingra demonstranter i huvudstaden Tunis på måndagen.

Flera hundra demonstranter hade samlats i en facklig protest mot regeringens långsamma arbete med reformer. De försökte ta sig till inrikesdepartementet men hindrades av bepansrade polisfordon.

Det var i Tunisien den så kallade arabiska våren inleddes i vintras, med demonstrationer som ledde till att presidenten Zine al-Abidine Ben Ali störtades.

källa:TT-Reuters-AFP

 

Svagt intresse för valet i Tunisien

Publicerad: 2011-08-14

Tunis. Bara omkring hälften av alla röstberättigade i Tunisien har registrerat sig för att få delta i höstens val.

Strax över 3,7 miljoner av uppskattningsvis sju miljoner väljare har fört in sina namn i vallängden, uppgav en ledamot av den oberoende valkommissionen.

På söndagen var det sista möjligheten för väljare att registrera sig inför valet i oktober. De omkring 700 000 röstberättigade tunisier som bor utomlands är inte inräknade.

Källa:TT-AFP

14-åring dödad i Tunisien

Publicerad: 2011-07-18

Tunis. En 14-årig pojke dödades natten till måndagen av en rikoschetterande kula när polis ingrep mot en demonstration i Sidi Bouzid i centrala Tunisien, rapporterar nyhetsbyrån TAP.

Två personer sårades under protesten, meddelar polischefen Samir al-Meliti.

Gnistan till den tunisiska revolutionen var en självbränning den 17 december. Den unge grönsakshandlare som tände eld på sig själv dog den 4 januari. Kort därefter gick president Ben Ali i landsflykt.

Källa:TT-AFP

 

Kravaller i Tunisien

Publicerad: 2011-07-17

Tunis. Tunisisk polis sköt i luften och använde tårgas för att skingra omkring 200 personer som satt eld på en polisstation i en förort i Tunis tidigt på söndagen. Oroligheterna inträffade i distriktet Intikala väster om huvudstaden.

De protesterande islamisterna uppgav att de var rasande över en incident på fredagen då polisen använt tårgas vid en moské för att skingra en demonstration i centrala Tripoli.

De anklagade polisen för att vara emot islam.

Källa:TT-Reuters

 

Ben Ali ställs inför rätta igen

Publicerad: 2011-07-04

Tunis. Den andra rättegången mot Tunisiens störtade president Ben Ali inleds på måndagen i hans frånvaro. Den här gången handlar det om vapen och narkotika som påträffats i hans residens.

Vid den förra rättegången dömdes Ali och hans hustru Leila Trabelsi, som lever i exil i Saudiarabien, till 35 års fängelse för förskingring av allmänna medel. Paret ska också böta 420 miljoner kronor.

Källa:TT-AFP

 

Libyska missiler i Tunisien

Publicerad: 2011-06-14

Libyska trupper har skjutit missiler till den tunisisiska sidan i dag, uppger ögonvittnen.

Incidenten antas försämra ländernas redan nu spända förhållande. Det finns ännu ingen information om den förödelse som explosionerna förorsakat.
Senast sköt Libyen missiler mot Tunisien för närmare en månad sedan. Då hotade Tunisiens regering med att rapportera om incidenten till FN:s säkerhetsråd.
Minst fem missiler sköts från Libyen till Mrabeh i Tunisien. Enligt de lokala invånarna hördes kraftiga bombningar vid gränsområdet som fortfarande administreras av Libyens ledare Muammar Gaddafi.
Ett ögonvittne uppger för nyhetsbyrån Reuters att bombningen började i går.

Källa:svenska.yle.fi

 

Tunisien väcker åtal mot ex-president

Publicerad: 2011-06-03

Tunisien kommer att inleda en rättsprocess mot landets ex-president Zine El Abidine Ben Ali och hans hustru, utan att de behöver närvara. Åtalet kommer att väckas inom de kommande dagarna eller veckorna, uppger en talesman för Tunisiens justitieministerium.

Varken Ben Ali eller hans hustru har ännu gripits, trots att Tunisien utfärdade en internationell häktningsorder redan i januari.
Enligt de senaste uppgifterna befinner sig Ben Ali i Saudiarabien. Flera länder har frusit tillgångar som tillbör Ben Ali eller hans familj.

Källa:svenska.yle.fi

 

G8 beviljar miljardstöd

Publicerad: 2011-05-27

G8-länderna kommer att bevilja kring 14 miljarder euro till länderna i Mellanöstern och Nordafrika. 3,5 miljarder av summan ska komma Europeiska Investeringsbanken. Gruppens toppmöte i Franska Deauville avslutas i dag.

Egypten och Tunisien har inbjudits till dagens överläggningar och de väntas få löften om miljardstöd av G8-länderna och Internationella valutafonden IMF.
Enligt en IMF-rapport väntas stödbehovet bland länder i Mellanöstern och Nordafrika att vara kring 113 miljarder euro, under de kommande tre åren. IMF uppger att de kan stå för kring 25 miljarder euro, men resten av hjälpbehovet måste komma från enskilda länder.
En rapport från Världsbanken visar att regionen bör skapa 50 till 75 miljoner jobb över de kommande tio åren, för att se till att arbetslösheten inte skenar iväg.
Ryssland säger sig vara redo att ta en ledande roll i försöken att medla mellan rebellerna och den Libyska regeringen. G8-länderna kommer också att fördöma både Libyen och Syrien för våldet mot civila. USA:s president Barack Obama uppger att USA och Frankrike har enats om att "slutföra jobbet" i Libyen.
Enligt uppgifter är Ryssland nu också berett att underteckna en deklaration där man säger att Libyens ledare Muammar Gaddafi måste avgå. Dessutom kan Moskva hjälpa till med att övertala Gaddafi att lämna ifrån sig makten.
I slutkommunikén väntas G8-ledarna också uttrycka sitt stöd för ett fritt internet och för demokratiaktivister i arabvärlden och Afrika.

Källa:svenska.yle.fi

 

Åtal klart mot Ben Ali

Publicerad: 2011-05-04

Tunis. Tunisiens expresident Zine el Abidine Ben Ali och hans fru Leila Trabelsi åtalas för "sammansvärjning mot landets inre säkerhet", tillkännagav justitiedepartementet på onsdagen.

Enligt nyhetsbyrån TAP omfattar anklagelseakten 18 punkter, bland annat mord och plundring. Vid en domstol i Sousse utreds också om dödsskotten mot fyra unga under protestvågen kan knytas till presidentens krets.

Regeringen försöker få Ben Ali utlämnad från Saudiarabien.

Källa:TT-AFP

 

Ben Alis bror gripen

Publicerad: 2011-04-11

Tunis. Tunisiska säkerhetsstyrkor har gripit brodern till den störtade presidenten Zine El Abidine Ben Ali. Brodern, Slah Ben Ali, greps i Sousse på söndagskvällen, enligt den statliga nyhetsbyrån TAP.

Ben Ali störtades efter massdemonstrationer i januari. Han hade då suttit vid makten i 23 år. Flera medlemmar i hans familj samt nära allierade greps men släpptes kort efter.

Regeringen har fryst 112 personers tillgångar i väntan på rättslig prövning.

Källa:TT-Reuters

 

Maktparti upplöst i Tunisien

Publicerad: 2011-03-09

Tunis. En domstol i Tunisien har givit order om att upplösa det forna maktpartiet RCD och frånta det dess tillgångar.

Beslutet mottogs med rungande applåder i rättssalen.

RCD - Konstitutionell demokratisk samling - skapades 1988 av den nu landsflyktige president Zine El Abidine Ben Ali, som en omarbetning av det maktparti som en gång leddes av landsfadern Habib Bourguiba. Enligt domstolen har RCD under sin existens aldrig lämnat in några årsredovisningar.

Källa: TT-AFP

 

Regeringsvånda i Tunisien

Publicerad: 2011-03-07

Tunis. Förhandlingarna om hur Tunisiens nya regering ska se ut - den tredje regeringen sedan president Ben Ali störtades i januari - pågick ännu på måndagen. Beskedet lämnades av medarbetare till Beji Caid Sebsi, premiärminister som vid 84 års ålder ska leda interimsregeringen.

Ministären ska bestå av "teknokrater", mest tjänstemän som inte själva ska få ställa upp i de val som planeras i juli.

Islamiströrelsen al-Nahda kommer inte att vara företrädd.

Källa: TT-Reuters

 

Val i Tunisien 24 juli

Publicerad: 2011-03-03

Tunis. Tunisiens interimspresident Fouad Mebazza meddelade på torsdagskvällen att val till en konstituerande församling kommer att hållas i landet den 24 juli.

– Vi förklarar i dag inledningen på en ny era... inom ramen för ett nytt politisk system som definitivt bryter med den avsatta regimen, sade Mebazaa i ett tal i tunisisk tv.

Den valda församlingens uppgift blir enligt Mebazza - som ämnar sitta kvar fram till valet - att skriva om grundlagen.

Källa: TT-Reuters-AFP

350 nya båtflyktingar till Italien

Publicerad: 2011-03-02

Rom. Efter en vecka av dåligt väder till havs strömmar nu nordafrikanska flyktingar åter till Italien. Nära 350 tunisier, däribland fyra kvinnor, anlände under natten till onsdagen till den italienska ön Lampedusa, enligt lokala myndigheter.

De nyanlända fördes till en flyktingmottagning som myndigheterna just lyckats tömma efter den senaste migrantvågen i februari. Då bad Italien om hjälp från EU för att ta hand om det stora antalet flyktingar.

Källa: TT-AFP

Ny premiärminister i Tunisien

Publicerad 27 februari 2011

Beji Caid Sebsi utsågs på söndagskvällen till ny premiärminister i den tunisiska övergångsregeringen.

Tidigare i dag meddelade landets tillfällige premiärminister Mohamed Ghannouchi sin avgång.

Den nye premiärministern Beji Caid Sebsi var tidigare utrikesminister under president Habib Bourguibas tid.

Ghannouchi har under de fortsatta protesterna efter regimens fall i januari anklagats för att ha för nära band till den störtade presidenten Zine El Abidine Ben Ali.

I dag drabbade också, för tredje dagen i rad, säkerhetsstyrkor och ungdomar samman i Tunisiens huvudstad Tunis. Polisen sköt varningsskott och tårgas för att skingra demonstranterna som försökte marschera mot inrikesdepartementet.

De protesterande kastade sten och ropade slagord i protest mot övergångsregeringen, som tog vid efter expresidenten Zine El Abidine Ben Alis flykt ur landet.

I lördags dödades tre personer i våldsamheterna.

Källa: TT-AFP

Tunisiens tillfällige premiärminister Mohamed Ghannouchi avgår

Publicerad: 2011-02-27

Tunisiens tillfällige premiärminister Mohamed Ghannouchi avgår, meddelar han själv i statlig tv.

Under de fortsatta protesterna efter regimens fall i januari har Ghannouchi anklagats för att ha för nära band till den störtade presidenten Zine El Abidine Ben Ali.

Tanken med Ghannouchis interimsregering var att förbereda en övergång till demokrati i och med val i sommar, men demonstranterna tycker att detta styre är för likt Ben Alis.

I dag drabbade också, för tredje dagen i rad, säkerhetsstyrkor och ungdomar samman i Tunisiens huvudstad Tunis. Polisen sköt varningsskott och tårgas för att skingra demonstranterna som försökte marschera mot inrikesdepartementet.

De protesterande kastade sten och ropade slagord i protest mot övergångsregeringen, som tog vid efter expresidenten Zine El Abidine Ben Alis flykt ur landet.

I lördags dödades tre personer i våldsamheterna.

Nya oroligheter i Tunisien

Publicerad: 8 februari 2011

I skuggan av det egyptiska upproret går förändringen långsamt i Tunisien där protestvågen startade i december. Nya våldsamheter har brutit ut och nu kallar försvarsdepartementet in reservtrupperna i hopp om att få stopp på oroligheterna.

De senaste dagarna har minst fem personer mist livet i nya sammandrabbningar i Tunisien. Våldet är det värsta sedan president Ben Ali tvingades lämna landet den 14 januari.

Precis efter presidentens flykt återgick vardagen till ett relativt lugn i huvudstaden Tunis. Livet återvände till Medelhavsstaden och Ben Alis plundrade palats var de enda tecknen på oroligheterna som rasat.

Men den senaste tiden har protester åter flammat upp i huvudstaden, om än i mindre skala. Flera grupper menar att förändringarna går för långsamt och att interimsregeringen under Mohammad Ghannouchi bör avgå.

På landsbygden är stämningen inte lika sansad som i Tunis och längs den hotelltäta kusten. Här väntar människor fortfarande på resultatet av revolutionen och många börjar bli otåliga.

Tvivlet sprider sig om huruvida Ben Alis fall verkligen kommer att leda till långvariga reformer och förändringar till det bättre för vanliga tunisier. Särskilt oroliga är människor landets södra och centrala delar.

Den fattiga staden Kasserine ligger nära gränsen till Algeriet och var i januari skådeplats för några av de våldsammaste sammandrabbningarna mellan regimen och de som krävde Ben Alis avgång.

I Kasserine fick arméns krypskyttar order att skjuta skarpt mot demonstranterna och hundratals miste livet. Men här är inte kampen över. I Kasserine har slaget om den tunisiska revolutionen fortsatt.

Förra veckan gick 1 000 unga män bärsärkargång i staden. De förstörde skolor, domstolshuset och andra offentliga byggnader. Bristen på poliser i Kasserine gjorde att de kunde härja i princip ostört.

Enligt ryktet bestod upploppet av män som fått 15 dinarer vardera av Ben Alis parti RCD för att starta oroligheterna. Tanken är att partiet försöker sprida nytt våld för att skada regeringen och tvinga revolutionen ur kurs.

Längre norrut ligger staden Kef där två demonstranter skjutits till döds av polisen i en protest mot säkerhetsstyrkorna. Som hämnd brändes och plundrades flera offentliga byggnader i staden.

I staden Kebili i södra Tunisien dödades en tonåring av en tårgasgranat när polisen slog ner en demonstration. Protesterna spred sig sen därifrån till staden Sidi Bouzid där upproret en gång började i december förra året.

För att råda bot på oroligheterna har det tunisiska försvarsdepartementet nu kallat in reservtrupperna, soldater som nyligen avslutat sin militärtjänstgöring.

Dessutom har regeringen begärt att få extraordinär befogenheter att styra utan parlamentets inblandning, något som skulle ge Ghannouchi rätt att ingripa mot oroligheterna efter eget huvud.

Det tunisiska underhuset röstade med stor majoritet för att interimsregeringen skulle få befogeheterna. Förslaget måste dock röstas igenom av senaten innan de kan ratifieras av president Foued Mebazaa.

Samtidigt fortsätter våldet och protesterna i staden Kasserine där läraren och fackföreningsledaren Abdelaziz Bouazi kämpar mot resterna av president Ben Alis gamla maktparti RCD.

– Revolutionen är inte över än. Vi har huggit av regimens huvud men monstret andas fortfarande. Därför kommer protesterna att fortsätta, säger han till Guardian.

Källa: SvD

Demonstrationer i Tunis

Publicerad: 21 januari 2011

Tusentals demonstranter samlades i dag utanför regeringsbyggnader vid Tunis huvudgata Habib Bourguiba. Deras krav var att det styrande partiet RCD skulle lämna ifrån sig makten.

- Vi vill inte skada någon, men vi vill att förändringen inte stannar vid att samma politiker får nya mandat att fortsätta det styre vi levt med, sade demonstranten Mohamad Yali till TT:s utsände i den tunisiska huvudstadens.

- Vi fortsätter att ropa till dess att de hör vår röst, och att de också lyssnar till oss utanför avspärrningarna, fortsatte han till TT.

Militär stod utposterad i täta led bakom taggtrådsavspärrningen och polishelikoptrar hovrade över de demonstrerande men det fanns inga antydningar till våldsamheter.

Tunisien inledde i dag tre dagars landssorg för offren i "jasminrevolutionen". Enligt officiella uppgifter har 78 personer dödats i samband med de protester som till sist ledde till att president Zine El Abidine Ben Ali flydde landet.

Övergångsregeringen beslutade sent i torsdags att beslagta maktpartiet RCD:s alla tillgångar. Upprepade demonstrationer de senaste dagarna har krävt att partiet ska förbjudas.

Den regimkritiske tunisiske journalisten Taoufik Ben Brik, som fängslades för att ha kritiserat den nu landsflyktige president Ben Ali, meddelade i dag att han ställer upp i presidentvalet som planeras om ett halvår.

- Jag känner att jag är favoritkandidaten för jag var den ende som under alla dessa år kämpade öppet mot Ben Ali, säger Ben Brik till AFP.

Han är den andre, efter oppositionsledaren Moncef Marzouki, som öppet deklarerat att han kandiderat i valet.

Källa: Tunis TT-Reuters-AFP

Fyra ministrar lämnar regering

Publicerad: 18 januari 2011

Fyra ministrar, varav tre från fackföreningsrörelsen UGTT, lämnar sina poster i Tunisiens nya samlingsregering.

Oppositionsledaren Marzouki, som vill bli president, återvände i dag till Tunis.

Enligt beskedet lämnar UGTT regeringen eftersom den förre presidenten Ben Alis parti RCD ingår.

Ytterligare en minister, Mustafa Ben Jaafar, som är ledare för oppositionspartiet Unionen för frihet och arbete, lämnade under dagen regeringen. Han utsågs i måndags till hälsominister.

- Det är totalt kaos och instabilitet igen efter att flera ministrar har lämnat regeringen och ännu fler hotar att göra samma sak. Inget är säkert just nu och jag vet inte vad som kommer att hända härnäst, säger den tunisiska bloggerskan Lina Ben Mhenni i telefon till TT.

- I går och i dag tog sig folk ut på gatorna för att demonstrera mot regeringspartiet RCD. Polisen var våldsam igen och använde tårgas. Våld igen, säger hon med en suck.

- Men människor kommer att fortsätta så länge RCD är kvar. Man förnekar inte deras rätt att finnas med i regeringen men vill inte att de ska vara i majoritet. Vi startade inte revolutionen för att behålla RCD vid makten, säger 27-åriga Ben Mhenni som med sina orädda blogginlägg blivit en central figur i revolutionen.

Hon berättar om ett helt annat samhällsklimat i Tunisien i dag, bara jämfört med för någon månad sedan.

- Förut var folk rädda för att uttrycka sina åsikter. De var väldigt oroliga för vad som kan hända men nu är tunisierna fria att säga vad de vill och demonstrera om och om igen. När jag skrev om de politiska problemen förut tyckte folk att jag var galen, men nu är det okej.

Den tunisiske oppositionsledaren Moncef Marzouki, som levt i exil i Frankrike återvände i dag till Tunisien och landade tidigt på eftermiddagen i huvudstaden Tunis, rapporterar den statliga tunisiska nyhetsbyrån TAP.

Efter den förra regimen föll i förra veckan var Marzouki var den förste att deklarera att han tänker kandidera till presidentposten. Han har också sagt om den nya samlingsregeringen att de tidigare ministrarna nu ikläder sig nya masker.

I morse sade nye premiärministern Mohammed Ghannouchi att alla som var inblandade i förtrycket under Ben Ali kommer att ställas inför rätta. Men de ministrar som fått behålla sina regeringsjobb - inrikesministern, utrikesministern, försvarsministern och finansministern - har "rena händer", hette det.

- De behöll sina poster för att vi behöver dem nu, sade Ghannouchi i en intervju med franska radion Europe 1.

Oroligheterna på gatorna fortsatte i dag. Tusentals människor samlades åter i huvudstaden Tunis för att protestera mot den nya regeringen. Ett hundratal människor skanderade slagord mot partiet RCD och polisen sköt tårgas.

Ytterligare protester och demonstrationer väntas under dagen.

Protester och demonstrationer förkom också i bland annat Sfax, Regueb, Kasserine och Sidi Bouzid. På sistnämnda plats, där protesterna mot regimen inleddes i december när en 26-årig man tände eld på sig själv, demonstrerade tusentals, rapporterade nyhetsbyrån AFP:s utsände.

I centrala Tunis leddes en av protesterna av islamistledaren Sadok Chourou.

Källa: Paris TT-AFP

Saudiarabien välkomnade Ben Ali

Publicerad 2011-01-15

Efter veckor av politisk oro kastade Tunisiens president Zine el Abidine Ben Ali in handduken på fredagskvällen och flydde landet för Saudiarabien. Bakom sig lämnade han ett land på randen till kaos med premiärministern.

Presidenten flydde från ett Tunisien i gungning och där folkets framtid är oviss. Premiärminister Mohammed Ghannouchi tar tillfälligt över styret, och under lördagen avser han att träffa företrädare för politiska partier för att bilda en ny regering.

Jag lovar att jag kommer att respektera konstitutionen och genomföra de politiska, ekonomiska och sociala reformer som har utlovats (...) i samråd med alla politiska inriktningar, inklusive politiska partier och det civila samhället, sade Ghannouchi.

Till de utlovade åtgärderna hör allt från sänkta livsmedelspriser till införandet av "total yttrandefrihet". Innan Ben Ali flydde meddelade han också att valet, ursprungligen planerat till 2012, ska tidigareläggas och hållas redan i sommar.

Till att börja med var det oklart vart presidenten flytt. AFP rapporterade med hänvisning till regeringskällor i Rom att Ben Alis plan landat i Sardinen. Något senare uppgav både Reuters och AFP att planet tagit mark i Saudiarabien.

På grund av oro för de exceptionella förhållanden som väntar vårt broderfolk i Tunisien samt för att främja säkerhet och stabilitet i deras land… har den saudiska regeringen välkomnat president Zine el Abidine Ben Ali och hans familj till kungadömet, hette det i ett uttalande från kungliga palatset som förmedlades av den officiella saudiska nyhetsbyrån SPA.

– Kungadömet Saudiarabien stöder vårt tunisiska broderfolk fullständigt och hoppas att det kommer att sluta leden i syfte att klara av denna svåra tid i sin historia", hette det också i uttalandet.

Ännu tidigt natten till lördagen var det dock inte känt om Ben Ali fanns ombord. Saudiarabien tillkännagav på lördagen officiellt att landet tagit emot den störtade tunisiske presidenten Zine el Abidine Ben Ali och medlemmar av hans familj sedan de flytt från sitt hemland.

Före flykten hade landets president med olika eftergifter försökt att klamra sig fast vid makten, och demonstrationer tilläts. Men på fredagseftermiddagen började våldsspiralen åter att snurra. Tårgasskjutande polis och stenkastande demonstranter drabbade samman; människor flydde i panik. På fredagskvällen infördes undantagstillstånd, och kort därefter omringades Tunis flygplats av armén.

Omvärldens reaktioner på den dramatiska händelseutvecklingen var försiktigt positiva. Frankrikes president Nicolas Sarkozy meddelade att han erkände det nya styret i Tunisien och tillade att han hoppas på en fredlig lösning i landet. I Washington löd budskapet att USA uppmanar Tunisien att respektera mänskliga rättigheter och att man följer utvecklingen.

EU uppmanade Tunisien att finna en varaktig demokratisk lösning och vädjade till lugn. Enligt svenska utrikesdepartementet, som avråder från resor till Tunisien, finns cirka 900 svenskar i landet varav 300 turister. Ingen av dessa uppges dock befinna sig i Tunis.

Källa: DN

Nattligt utegångsförbud i Tunis

Publicerad: 12 januari 2011

Tunisiens regering inför nattligt utegångsförbud i Tunis med omnejd, enligt officiella källor. Utegångsförbudet införs till vidare.

Utegångsförbudet ska gälla från klockan åtta på kvällen lokal tid och gälla till och med sex på morgonen dagen efter, skriver Reuters.

Två personer uppges ha dödats när polis öppnade eld mot demonstranter i staden Douz i södra Tunisien på onsdagen, enligt vittnen. Det var även oroligt i huvudstaden Tunis, men än så länge finns inga uppgifter om skadade eller gripna där.

Tunisien beordrade i dag ut militär på huvudstaden Tunis gator, sedan nya sammandrabbningar mellan demonstranter och polis inträffat i den västra delen av staden. Ordern till militären kom efter dagar av protester och våldsamheter som ökat i styrka på grund av det massiva missnöjet över höga matpriser och arbetslöshet.

Tunisiska säkerhetsstyrkor använde sig av tårgas för att skingra hundratals demonstranter som protesterade mot regimen i centrala Tunis, enligt en AFP-journalist som blev vittne till sammandrabbningarna som ska ha varit de våldsammaste hittills i huvudstaden.

Samtidigt låter presidenten meddela att alla som har gripits under de våldsamma demonstrationerna i Tunisien ska släppas, enligt AFP, som även uppger att landets inrikesminister har fått gå. EU fördömer samtidigt det "oproportionerliga" bruket av våld mot demonstranter i landet under den senaste tiden.

Att inrikesminister Rafik Belhaj Kacem - som ansvarade för polismakten - fått sparken och att alla som gripits under kravallerna släpps är en tydlig kursändring av den tunisiska regimen och president Zine al-Abidine Ben Ali. För bara några dagar sedan anklagade han demonstranterna för terrorism.

Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Tunisien, men konstaterar att "säkerhetsläget har försämrats de senaste veckorna". För tillfället uppmanas besökare att hålla sig borta från demonstrationer.

- Stämningen är avvaktande och väldigt många väntar sig att det kommer att hända mer saker. Det var ett ganska stort upplopp i går kväll och det är säkert inte slut med det, säger den svenska ambassadören Anne Marie Dierauer som är på plats i landet.

Tunisien kokar av protester och våldsamheter som ökat i styrka på grund av det massiva missnöjet med höga matpriser och arbetslöshet.

- Det här handlar om sociala sammanhang, om arbetslöshet framför allt bland ungdomsgenerationer. De siffror som finns på arbetslösheten bland unga universitetsutbildade ligger officiellt på en låg nivå, men är egentligen mycket högre, säger Dierauer.

Demonstranterna går också hårt åt korruptionen och sätter ofta presidenten och hans familj i centrum.

Källa: Tunis TT-Reuters-AFP

Oroligheterna har nu nått Tunis

Publicerad: 11 januari 2011

Boende drabbade samman med polis och attackerade byggnader i en förort till Tunis på tisdagen, berättar flera vittnen för Reuters. Det är första gången som oroligheterna i Tunisien spridit sig till huvudstaden.

Ilskan växer i Tunisien sedan en facklig talesman uppgett att minst 50 människor dödats under de tre senaste dagarna.

Folkmassor i arbetarstadsdelen Ettadamen har plundrat butiker och satt eld på en bank, och polisen jagar dem med batonger, enligt ögonvittnen.

Rapporterna om sammandrabbningar i Tunis kom strax efter det att den tunisiska regeringen uppdaterat den officiella dödssiffran till 23 under de tre senaste dagarna.

Regeringen tog avstånd från uppgifter från bland andra människorättsorganisationer som hävdar att uppemot 50 personer dött:

- Alla andra uppgifter som förekommit i tv och på nyhetsbyråer om 40 eller 50 (döda) är fullständigt felaktiga, sade kommunikationsminister Samir Labidi på en presskonferens.

Inrikesdepartementet försvarade i ett uttalande polisen:

De sköt varningsskott i luften men kastandet av Molotovcoctails intensifierades och detta ledde till fyra döda demonstranter samt åtta skadade och brända poliser", stod det.

Vittnen berättade också att polisen använt tårgas mot demonstrationer i två städer i västra Tunisien.

Oroligheterna, de värsta på årtionden, har utlösts av brist på mat och jobb. Landets officiella arbetslöshetssiffra är 14 procent, men bland nyutexaminerade är siffran omkring den dubbla. President Zine el Abidine Ben Ali har utlovat 300 000 nya jobb.

Presidenten har kallat oroligheterna för "terroraktioner", organiserade utifrån av aktörer som vill skada landet.

På tisdagen hölls alla skolor stängda för att undvika nya oroligheter. Studenter lade ut uppmaningar på Facebook till nya demonstrationer, med bilder på tunisiska flaggan översköljd av blod.

Källa: Tunis TT-Reuters-AFP

Skolor stängs efter Tunisien-upplopp

Publicerad: 10 januari 2011

Kravaller skakar Tunisien, det värsta våldsutbrottet på årtionden. Hög ungdomsarbetslöshet är en av orsakerna och presidenten utlovar 300 000 nya jobb. Men skolorna hålls stängda från och med tisdagen.

Alla skolor och universitet har fått order om att hålla stängt i väntan på vidare besked, meddelade Tunisiens officiella nyhetsbyrå TAP på måndagskvällen.

"Efter våldet på universitet och gymnasieskolor, och i väntan på en utredning för att fastställa vem som bär ansvaret för att ha anstiftat studentprotesterna, har vi beslutat att ställa in all undervisning i alla skolor från i morgon, tisdag, och tills vidare, citerade nyhetsbyrån TAP utbildningsdepartementet.

President Zine el Abidine Ben Ali lovade i ett tv-sänt tal att regeringen ska skapa 300 000 nya jobb. Samtidigt hävdade han att det var "terrorhandlingar" som begåtts vid upploppen.

Oroligheterna tog fart i december, då 26-årige Mohammed Bouazizi - som var utbildad på universitet men sålde grönsaker för att klara sig - tände eld på sig själv utanför ett myndighetskontor sedan polisen beslagtagit hans kärra. Han avled i onsdags av brännskadorna.

På måndagen öppnade polisstyrkor eld för att skingra folksamlingar i minst två städer. Ingen har rapporterats skadad i de sammandrabbningarna, men under helgen dödades minst 14 människor.

Catherine Ashton, utrikeschef i EU som är Tunisiens största handelspartner, manar nu landets styrande att undvika fortsatt våld.

- Vi uppmanar Tunisien att omedelbart frige de bloggare, journalister, jurister och andra som greps då de demonstrerade under fredliga former, sade Ashtons taleskvinna Maja Kocijancic.

Källa: Tunis TT-Reuters-AFP

Tonåring dödad i upplopp i Tunisien

Publicerad: 24 januari 2010

En 18-åring miste på fredagen livet i samband med kravaller i Tunisien. Omkring tio personer skadades.

18-åringen blev skjuten i bröstet vid en konfrontation mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor, uppger en studentkälla i Menzel Bouzaiane i centrala Tunisien.

Demonstranterna ska ha stuckit lokaler och bilar i brand.

Regeringsstyrkor har spärrat av staden och gjort gripanden.

Det har en tid varit oroligt i trakten, där många unga saknar jobb.

Källa: TT-AFP

Tunisiern Mohammed Bouazizi hällde bensin över sig själv och antände den

Den 17 december 2010 hällde tunisiern Mohammed Bouazizi bensin över sig själv och antände den. Detta skedde efter att polisen beslagtagit den grönsaksvagn som var hans levebröd och de kommunala myndigheterna i hemstaden Sidi Bouzid vägrat hjälpa honom med hans problem.

Bouazizi, som senare avled av skadorna, blev en symbol för det uppdämda missnöje som fanns med de styrande i landet och kom att utlösa protester över hela Tunisien. Demonstrationerna har även inspirerat och sträckt ut sig till grannländerna Egypten, Algeriet och Jemen

18 december, dagen efter Bouazizis självantändning, samlades demonstranter utanför offentliga byggnader i hans hemstad Sidi Bouzid, för att protestera mot behandlingen av Bouazizi. Polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna och ingrep mot ungdomar som förstörde bilar och butiker. Bilder av detta publicerades på sociala medier som Facebook och YouTube och bidrog till att sprida upproret.

Den 22 december klättrade demonstranten Lahseen Naji upp i en högspänningsmast, i protest mot «svält och arbetslöshet».

Upproret spred sig, först till andra delar av Sidi Bou Zid-provinsen och sedan ut över landet.

27 december organiserade oberoende fackföreningar en demonstration i Tunis som samlade runt 1 000 medborgare som uttryckte solidaritet med befolkningen i Sidi Bouzid och krävde arbete. Säkerhetsstyrkor slog ner demonstrationen men redan dagen därpå protesterade 300 advokater i närheten av regeringsbyggnaden

Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Protesterna_i_Tunisien_2010%E2%80%932011

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tunisien

Reseinformation Tunisien

Börsen

Bourse de Tunis, Tunisien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.