Utvecklingen i Elfenbenskusten

Ex-presidenten Gbagbo åtalas

Publicerad: 2011-08-18

Abidjan. Elfenbenskustens förre president Laurent Gbagbo och hans hustru Simone åtalades på torsdagen för förskingring och annan ekonomisk brottslighet. Dessutom anklagas paret bland annat för grov stöld och plundring, enligt ett uttalande från det afrikanska landets åklagarmyndighet.

Gbagbo greps av efterträdaren Alassane Ouattaras trupper den 11 april efter att han under flera månader vägrat erkänna sig besegrad av Ouattara i valet i fjol.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Ouattara åtalar Gbagbo-militärer

Publicerad: 2011-08-12

Abidjan. Elfenbenskusten har åtalat ytterligare 58 högt uppsatta militärer som stridit för den tidigare presidenten Laurent Gbagbo. Tidigare i veckan åtalades 37 Gbagbo-anhängare, däribland Laurent Gbagbos son, Michel.

På torsdagen rapporterade FN att 26 mord begåtts i landet den senaste månaden, samt 85 fall av godtyckliga och olagliga gripanden. Enligt FN misstänks anhängare till den nye presidenten, Alessane Ouattara, ligga bakom majoriteten av dessa.

Källa:TT-AFP

 

Gbagbofäste har fallit

Publicerad: 2011-05-05

Abidjan. De sista kvarteren i Elfenbenskustens finans- och affärskvarter, som kontrollerats av styrkor lojala mot den störtade presidenten Laurent Gbagbo, har fallit till regeringsstyrkor, uppgav myndigheterna på onsdagen.

– Yopougon var det enda området som återstod och hela distriktet är nu definitivt intaget, sade befälhavaren Ousmane, som ledde operationen.

Milis med koppling till Gbagbo har hållit distriktet sedan han greps den 11 april.

Källa:TT-AFP

 

Abidjan går mot normal vardag igen

Publicerad: 2011-04-18

Abidjan. En vecka efter det att Laurent Gbagbo greps i Elfenbenskusten börjar livet i landets största stad Abidjan långsamt att återgå till det normala.

President Alassane Ouattara har beordrat statstjänstemän att återgå till sina arbeten, mer trafik rullar på gatorna och små affärer håller öppet.

– Det är fler människor på gatorna och i kyrkorna, särskilt barn, sade en av stadens invånare.

Tusentals människor är fortfarande på flykt efter månader av strider.

Elfenbenskustens justitieminister Jeannot Ahoussou ska be åklagare att utreda medlemmar ur Gbagbos regim för olika typer av brott, med fokus på "blodsbrott", vapenbrott och förskingring.

Tidigare ministrar kan bli föremål för utredning och även journalister vid den statliga radiokanalen RTI, som sågs som ett mäktigt propagandaorgan för regimen, kan beröras.

– De här utredningarna kommer att rikta sig mot alla ivorianer som har brutit mot lagen, sade Ahoussou till AFP.

Gbagbo själv sitter i husarrest i norra Elfenbenskusten medan hans fru Simone, också frispråkig politiker, hålls på lyxhotellet Golf Hotell i Abidjan där president Alassane Ouattara haft sitt tillfälliga högkvarter.

Källa:TT-AFP

 

"Gatugeneral" söks i Elfenbenskusten

Publicerad: 2011-04-17

Abidjan. Ledaren för Elfenbenskustens fruktade ungdomsstyrkor, Charles Blé Goudé, är fortfarande på fri fot.

Den så kallade gatugeneralen är gömd på "säker ort", uppgav en talesman för ex-presidenten Laurent Gbagbo på söndagen.

Goudé var officiellt ungdomsminister, men är mer känd som hårdför ledare för den fruktade ungdomsrörelsen Unga patrioter. När Gbagbo och hans närmaste greps förra måndagen var Goudé inte bland dem. Sedan dess jagas han natt och dag för de mord och våldtäkter som hans ungdomsstyrkor legat bakom.

– Han var en av pelarna i Gbagbos regim, speciellt när det gällde kontrollen över folktrupperna. Han förvandlade Unga patrioter till en milis och beväpnade dem, säger en talesperson för president Alassane Ouattara.

Enligt Gbagbos rådgivare Toussaint Alain är Goudé gömd på "säker ort".

Det viktigaste målet för Ouattara är annars att återställa ordningen i landet. Under helgen pågick fortfarande strider, och även ledaren för Gbagbos parti FPI uppmanade sina anhängare att lägga ner vapnen.

– I fredens namn, låt oss avsluta kriget. Vi måste få slut på all stridslystnad och konfrontation, sade partiledaren Pascal Affi N-Guessan på lördagen.

Under helgen släpptes ett 30-tal av Gbagbos familjemedlemmar, varav flera barnbarn, som tidigare suttit fängslade.

Källa:TT-AFP

 

Gbagbos barnbarn släppta

Publicerad: 2011-04-17

Abidjan. Omkring 70 personer som greps tillsammans med Elfenbenskustens expresident Laurent Gbagbo släpptes i går.

Bland de frigivna fanns 30 familjemedlemmar, bland andra barnbarn, och 38 anställda i Gbagbos hushåll.

De togs, när de släppts, till "ett ställe som vi håller hemligt", sade Ouattaras justitieminister till tv-kanalen TCI.

Sammanlagt 120 människor greps tillsammans med Gbagbo.

Gbagbos parti uppmanade sina anhängare att "göra slut på kriget och upptrappningen av våldet" som följt på expresidentens gripande.

– På många ställen slåss våra landsmän fortfarande, sade Pascal Affi N'Guessan, ledaren för Gbagos parti Ivorianska folkfronten (FPI).

Han har tillsammans med andra före detta regeringsmedlemmar tagit sin tillflykt till ett hotell där de skyddas av president Alassane Ouattaras styrkor och FN.

– I fredens namn, låt oss göra slut på kriget. Låt oss göra slut på all stridslystnad och konfrontation. Vi måste ge vårt land chansen att återhämta sig och byggas upp igen, sade han.

Källa:TT

 

Gbagbos fru misshandlades

Publicerad: 2011-04-16

New york. Elfenbenskustens expresident Laurent Gbagbo har behandlats väl, till skillnad från hustrun och sonen som misshandlats sedan de gripits av oppositionen i måndags.

– Gbagbo har hittills inte behandlats illa, sade chefen för FN:s fredsbevarande styrkorna i landet, Alain Le Roy.

– Men hustrun fick stryk när hon tagits till Golf Hotel.

Nu ska dock president Ouattara ha garanterat att hela familjen behandlas på ett korrekt sätt.

Källa:TT-Reuters

 

Ivoriansk ex-minister död

Publicerad: 2011-04-12

Abidjan. Jublande ivorianer gick i dag ut på gatorna i Abidjan för att fira gripandet av Laurent Gbagbo. Ex-presidenten och hans familj ska nu ställas inför rätta.

En före detta minister som greps tillsammans med Gbagbo avled "under oklara omständigheter".

Minister Desire Tagro var skadad när han tillsammans med Gbagbo fördes till Golf Hotel i landets största stad Abidjan. Enligt vad icke namngivna källor uppger för nyhetsbyrån AFP fick den tidigare ministern senare vård på en sjukvårdsklinik där han ska ha avlidit.

"Döda mig inte!" utropade Gbagbo när soldaterna till slut trängde ner i hans bunker.

Det berättar en soldat som var med vid gripandet. Sedan dess har plundrare länsat den forna presidentens residens på det mesta av värde. BBC visade bilder på de numera sönderslagna rum där Gbagbo gömde sig den sista tiden. Det kablades också ut bilder på Ouattara-trogna ivorianer som dansade och sjöng på gatorna och en grupp soldater som jublande höll i en stor champagneflaska.

Gbagbo, hans fru, son och rådgivare ska nu ställas inför rätta, sade den valde presidenten Alassane Ouattara i ett tv-tal.

Han uppmanade också Gbagbos återstående anhängare att lägga ner vapnen.

Sammanlagt har 536 människor dödats i konflikten sedan slutet av mars, uppger FN:s människorättskommissionär.

Efter gripandet kommer EU att häva de återstående ekonomiska sanktionerna mot Elfenbenskusten, säger Nicholas Westcott, EU-diplomat med ansvar för Afrika.

Källa:TT-AFP

 

EU häver sanktioner efter gripande

Publicerad: 2011-04-12

Abidjan. EU kommer att häva de ekonomiska sanktionerna mot Elfenbenskusten nu när Laurent Gbagbo är gripen, rapporterar AFP.

– Vi ska se över återstående sanktionerna tillsammans med Ouattaras regering och häva dem när det är lämpligt, säger Nicholas Westcott, EU-diplomat med ansvar för Afrika.

På begäran av den internationellt erkände president Alassane Ouattara hävdes redan i förra veckan sanktionerna mot hamnarna Abidjan och San Pedro, liksom mot bolag inom olje-, kaffe- och kakaoindustrin.

Utmaningen för Ouattara är nu att hålla samman landet efter den uppslitande konflikten om presidentposten. Till sin hjälp har han omkring 9 000 FN-soldater och poliser, vars uppdrag i Elfenbenskusten kommer att fortsätta, meddelar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Deras jobb är att återställa lag och ordning samt att undvika en humanitär kris.

Totalt har minst 536 människor dödats under våldet i Elfenbenskusten sedan slutet av mars, uppger FN:s människorättskommissionär enligt AFP.

De flesta dödsoffren krävdes i staden Duékoué.

I ett tv-sänt tal på måndagskvällen sade Ouattara att hans land stod inför början till en ny hoppfull epok och att han ska tillsätta en sannings- och försoningskommission som ska kasta ljus över anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna.

I sitt tv-tal sade Ouattara att Gbagbo och hans fru, son och rådgivare som också gripits, skall ställas inför rätta.

– Vårt land har vänt ett plågsamt blad i vår historia, sade han och lovade att återupprätta säkerheten samtidigt som han uppmanade Gbagbos beväpnade anhängare att lägga ner vapnen.

Fången själv framträdde kort i tv och krävde också han ett slut på striderna.

Ett soldat som såg gripandet sade att Gbagbo inte gjort motstånd.

– Det första Gbagbo sade var "döda mig inte", sade vittnet.

General Bruno Dogbo, chefen för Gbagbos vaktstyrka ringde till FN när hans överordnade gripits och sade att han ville överlämna sig och att minst 200 av de stridande lade ner sina vapen, enligt Alain Le Roy, chef för FN-styrkorna.

Källa:TT-AFP

 

Gbagbo ska ställas inför rätta

Publicerad: 2011-04-11

Abidjan. Elfenbenskustens förre president Laurent Gbagbo har gripits. Till ivoriansk tv säger han att han vill att alla parter nu ska lägga ner vapnen.

Laurent Gbagbo "lever och är välbehållen", säger Elfenbenskustens FN-sändebud Youssoufou Bamba till AFP.

Han kommer nu att ställas inför rätta, uppger Bamba.

Gbagbo kapitulerade till de Ouattara-trogna trupperna.

Efteråt fördes han till Alassane Ouattaras högkvarter, The Golf Hotel i Abidjan. Det är där Ouattara haft sin bas sedan det omdiskuterade presidentvalet i november då Ouattara besegrade Gbagbo.

Pierre Schori, tidigare FN-sändebud i Elfenbenskusten, säger att man ska vara lite försiktig med uppgifterna från Gbagbos män om att det var fransmännen själva som gick in i residenset.

– Han har ett intresse av att utmåla att detta gjordes av Frankrike, det kan mycket väl ha varit ett samarbete mellan FN-styrkor och franska styrkor, säger Schori.

– Men om det stämmer är det många ivorianer och invånare i Elfenbenskusten som drar en djup suck av lättnad, för Gbagbo är den faktiska ledaren för det illegala våld som har utövats mot Ouattara - den legala presidenten.

Även om Schori ser det som positivt att Gbagbo hämtades ut, tror han att mycket svår tid väntar för Ouattaras regering och folk. Det gäller att nå försoning och få igång det ekonomiska och sociala livet.

– Motsättningarna i landet är djupa - två inbördeskrig på tio år och år av hatpropaganda från Gbagbosidan med etniska inslag har helt klart skapat mycket fördomar, mycket ont blod. Det är därför som Ouattara har en stor uppgift i att visa att han är hela folkets president och att omvärlden stöttar honom.

– Risken just nu, om Gbagbo inte har gett upp utan har tillfångatagits och fortsätter trilskas, är att hans lojala styrkor kan fortsätta att utöva våld. Det är en mycket farlig situation.

Källa:TT-Reuters

 

Gbagbo gripen av franska styrkor

Publicerad: 2011-04-11

Abidjan. Elfenbenskustens förre president Laurent Gbagbo har gripits av franska styrkor. Det uppger Gbagbos egen rådgivare Toussaint Alain för Reuters.

– Gbagbo har gripits av franska specialstyrkor i sitt residens och överlämnats till rebellerna, sade Toussaint Alain, en av Laurent Gbagbos rådgivare, till Reuters.

Både den franska ambassadören i Elfenbenskusten och Ouattaras taleskvinna bekräftar för nyhetsbyråer att Gbagbo gripits. Enligt en talesman för Ouattara i Frankrike har Gbagbo förts till ett golfhotell i Abidjan.

Pierre Schori, tidigare FN-sändebud i Elfenbenskusten, säger att man ska vara lite försiktig med uppgifterna från Gbagbos män om att det var fransmännen själva som gick in i residenset.

– Han har ett intresse av att utmåla att detta gjordes av Frankrike, det kan mycket väl ha varit ett samarbete mellan FN-styrkor och franska styrkor, säger Schori.

– Men om det stämmer är det många ivorianer och invånare i Elfenbenskusten som drar en djup suck av lättnad, för Gbagbo är den faktiska ledaren för det illegala våld som har utövats mot Ouattara - den legala presidenten.

Även om Schori ser det som positivt att Gbagbo hämtades ut, tror han att mycket svår tid väntar för Ouattaras regering och folk. Det gäller att nå försoning och få igång det ekonomiska och sociala livet.

– Motsättningarna i landet är djupa - två inbördeskrig på tio år och år av hatpropaganda från Gbagbosidan med etniska inslag har helt klart skapat mycket fördomar, mycket ont blod. Det är därför som Ouattara har en stor uppgift i att visa att han är hela folkets president och att omvärlden stöttar honom.

– Risken just nu, om Gbagbo inte har gett upp utan har tillfångatagits och fortsätter trilskas, är att hans lojala styrkor kan fortsätta att utöva våld. Det är en mycket farlig situation.

Källa:TT-Reuters

 

Nya attacker mot Gbagbo

Publicerad: 2011-04-11

Abidjan. Attackerna fortsatte på måndagsmorgonen mot Laurent Gbagbos styrkor i Elfenbenskustens största stad Abidjan. Under natten och morgonen anföll franska och FN-ledda helikoptrar både mål som presidentpalatset och de tunga vapen som FN-chefen Ban Ki-Moon har krävt ska slås ut.

Invånare i staden vittnade om hårda strider på gatorna i de områden av staden som fortfarande kontrolleras av Gbagbo.

Senare på måndagen ska FN utvärdera situationen i staden.

Källa:TT-Reuters

 

FN-attacker mot Gbagbos hem

Publicerad: 2011-04-10

Abidjan. FN-helikoptrar genomförde på söndagen attacker mot vapenförråd som ägs av Elfenbenskustens ex-president Laurent Gbagbo. Enligt hans talesman förstördes också delar av Gbagbos residens.

De två senaste dagarnas förnyade attacker från Laurent Gbagbos sida ledde på söndagen till att FN-helikoptrar gick till attack mot hans vapenförråd. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade att han hade beordrat fredsstyrkorna att använda "alla nödvändiga medel" för att slå ut Gbagbos tunga vapen. Dessutom uppgav Ahoua Don Mello, Gbagbos talesman, att Gbagbos residens delvis hade förstörts av FN:s raketbeskjutning.

– Det kommer tjock rök därifrån, men vi har inga fler detaljer om skador, sade han.

Mello ville inte säga om Gbagbo själv befann sig i residenset under beskjutningen. Det mesta tyder dock på att han satt kvar i bunkern under residenset, och än en gång aktualiserades frågan om hur hans strategi egentligen ser ut.

Dödläge

Ouattaras styrkor mötte relativt lite motstånd på sin väg mot Abidjan, och det såg ut att bli en promenadseger rent militärt för den man som enligt omvärlden vann presidentvalet. Men i nuvarande dödläge går frustrationen från Ouattaralägret inte att ta miste på.

"Vi uppmanar de opartiska styrkorna i Unoci (FN:s fredsbevarande styrkor) att genast förstöra tunga vapen, neutralisera milismän som betalas av Gbagbo och som utgör en illegal ockupationsmakt, och överlämna den besegrade (president-)kandidaten till rättvisan," löd ett brev från Ouattaras franska advokater.

Vatten på kvarn

Sådana uttalanden spär på Gbagbos retorik om en motståndare stödd av utländska, "nykoloniala" styrkor. Taktiken ser ut att vara att dra ut på slutstriden så länge som möjligt, i hopp om att kunna vispa upp nationalistiska känslor och vinna över opinionen. FN:s och Frankrikes attacker under söndagen tolkades genast som ytterligare exempel på det.

– De har inget annat mål än att avrätta statsöverhuvudet, allt annat är bara svepskäl, sade Ahoua Don Mello till AFP.

Under tiden börjar Ouattaras män bli hungriga och det finns många rapporter om plundring. Nyligen slog dessutom människorättsorganisationen Human Rights Watch fast att Ouattaras styrkor har bränt byar, dödat och våldtagit hundratals människor som misstänks för samröre med Gbagbo.

Det är sannolikt inte de sista övergreppen som kommer att avslöjas i Elfenbenskusten.

Källa:TT-AFP

 

Gbagboanhängare förnekar attack

Publicerad: 2011-04-10

Abidjan. Laurent Gbagbos regering i Elfenbenskusten förnekar att man genomfört en attack mot hotellet där den av FN erkände presidenten Alassane Ouattara har sitt högkvarter.

Lördagens granatattack var den första mot hotellet sedan konflikten startade. Granatelden besvarades av FN:s fredsbevarande styrkor.

Enligt FN har Gbagbos styrkor de senaste dagarna vunnit terräng och har åter kontroll över områden kring Abidjan och tillgång till tunga vapen.

– Det är helt felaktigt. Det har inte förekommit någon attack mot Golf hotel. Det är en påhittad attack, sade Gbagbos talesman Ahoua Don Mello till AFP.

Tidigare hade en FN-talesman och ögonvittnen uppgett för AFP att Golf hotel, där Ouattara haft sitt högkvarter sedan det omstridda valet i november, attackerats vid 17-tiden lokal tid.

Melo sade att FN:s anklagelser visar att man sluter upp bakom Ouattara och tillsammans med franska styrkor med all säkerhet förbereder ännu en attack mot Gbagbos ställningar.

Han sade att Gbagbo på lördagen uppmanat till motstånd mot Frankrike.

Källa:TT-AFP

 

Gbagbostyrkor attackerade Ouattara

Publicerad: 2011-04-09

New York. Det tillfälliga lugnet i Elfenbenskustens största stad Abidjan bröts när Laurent Gbagbos styrkor på lördagskvällen attackerade ärkerivalen Alassane Ouattaras högkvarter. Det är första gången sedan konflikten startade som hotellet attackerats.

– Vi beskjuts med både tunga och lätta vapen. Väggarna skakar. Personalen håller på att flyttas till källaren, berättade en anställd på Golf Hotel för AFP.

Lördagskvällens granateld besvarades av FN:s fredsbevarande styrkor i landet.

– I enlighet med vårt mandat att skydda Golf Hotel där president Ouattara och hans närmaste befinner sig, besvarade de fredsbevarande styrkorna ursprunget till eldgivningen på andra sidan lagunen, sade styrkornas talesman Hamadoun Touré till AFP.

FN hade före det varnat för att Gbagbos anhängare har utnyttjat de senaste dagarnas lugn för att återta full kontroll över Plateau- och Cocody-områdena i Abidjan. FN:s chef för fredsbevarande operationer, Alain Le Roy, sade också att Gbagbo fortfarande hade tillgång till tunga vapen.

Under natten till lördag tvingades FN avbryta en insats med syfte att få ut ett antal utländska diplomater, efter att franska styrkor beskjutits av Gbagbo-trogna soldater.

Under tiden satt Laurent Gbagbo själv kvar i bunkern under sitt hem i Abidjan.

Källa:TT-AFP

 

Gbagboattack mot franskt residens

Publicerad: 2011-04-08

Abidjan. Den franska ambassadörens residens uppges ha attackerats av Gbagbos styrkor. Enligt Reuters har residenset utsatts för granat- och raketbeskjutning.

Franska helikoptrar bombade på fredagskvällen området runt Laurent Gbagbos residens i Abidjan i Elfenbenskusten enligt vittnen på plats, rapporterar Reuters.

Enligt Frankrikes försvarsminister kan Gbagbo räkna in upp till 1 000 man totalt i Abidjan.

Motståndarsidans försök att "hämta ut" honom i onsdags stannade av efter hårda strider bara 150 meter från residenset.

Senare utbröt ännu en strid när franska styrkor efter en anhållan från FN gick in för att evakuera Japans ambassadör som angripits av Gbagbo-trogna legosoldater.

– Tack vare hjälpen från den franska militären och FN kunde ambassadören och sju andra räddas, meddelade en japansk UD-talesman i Tokyo.

Under striden sköt franska helikoptrar också minst ett tiotal skott mot Gbagbos residens, som svar på beskjutning därifrån, och förstörde minst ett pansarfordon och två pickup-bilar. Gbagbo-sidan har anklagat den franska Licorne-styrkan för mordförsök och aktivt ta ställning i konflikten, vilket dock förnekats från franskt håll.

Flera andra länder, däribland Israel, har bett om fransk hjälp för att få ut sina diplomater från Abidjan.

FN har beskrivit den humanitära situationen i staden som "absolut dramatisk". Journalister vittnar om likstank, döda kroppar på gatorna och sporadisk skottlossning och explosioner.

Efter presidentvalet i höstas utsåg valkommissionen Ouattara till segrare. Grundlagsrådet ogiltigförklarade dock ett stort antal röster och förklarade att Gbagbo vunnit - något som emellertid varken Ouattara eller omvärlden har accepterat.

– För Ouattara är situationen en katastrof. Han valdes och erkändes som legitim president av omvärlden men har nått makten med hjälp av vapen och utländskt stöd. Han ses redan som "utlandets kandidat" av vissa ivorianer, till och med själv som utlänning, och kommer att få svårt att jobba för en nationell försoning, säger journalisten och Afrika-kännaren Antoine Glaser till AFP.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Politiska löften från Ouattara

Publicerad: 2011-04-08

Abidjan. Trots att den militära kampen i Elfenbenskusten inte nått sitt slut har Alassane Ouattara tagit sina första steg på den politiska scenen. Medan hans styrkor omringade rivalen Laurent Gbagbos bunker höll Ouattara ett tv-tal i torsdags.

Han lovade att återställa säkerheten i landet, få fram förnödenheter till de drabbade och betala ut löner igen efter fem månader av strider. Dessutom bad han EU att lyfta sanktionerna mot hamnar och näringsverksamhet.

Källa:TT-Reuters

 

Gbagbo belägrad i Abidjan

Publicerad: 2011-04-07

Abidjan. Presidenternas kamp fortsätter i Elfenbenskustens största stad där Laurent Gbagbo belägras i sin bunker av Alassane Ouattaras trupper.

Skottlossning med tunga vapen hörs återigen kring Gbagbo-fästen i Abidjan.

FN:s fredsbevarande styrkor har omringat Gbagbos sista försvarare i ett "begränsat område" sade den franske försvarsministern Gérard Longuet till den franska senaten på torsdagen, enligt Reuters.

På torsdagsmorgonen satt Gbagbo, hans familj, medhjälpare och uppskattningsvis 200 trogna soldater kvar i presidentens residens i Cocody-området.

Enligt Frankrikes försvarsminister kan Gbagbo räkna in upp till 1 000 man totalt i Abidjan.

Motståndarsidans försök att "hämta ut" honom i onsdags stannade av efter hårda strider bara 150 meter från residenset.

Senare utbröt ännu en strid när franska styrkor efter en anhållan från FN gick in för att evakuera Japans ambassadör som angripits av Gbagbo-trogna legosoldater.

– Tack vare hjälpen från den franska militären och FN kunde ambassadören och sju andra räddas, meddelade en japansk UD-talesman i Tokyo.

Under striden sköt franska helikoptrar också minst ett tiotal skott mot Gbagbos residens, som svar på beskjutning därifrån, och förstörde minst ett pansarfordon och två pickup-bilar. Gbagbo-sidan har anklagat den franska Licorne-styrkan för mordförsök och aktivt ta ställning i konflikten, vilket dock förnekats från franskt håll.

Flera andra länder, däribland Israel, har bett om fransk hjälp för att få ut sina diplomater från Abidjan.

FN har beskrivit den humanitära situationen i staden som "absolut dramatisk". Journalister vittnar om likstank, döda kroppar på gatorna och sporadisk skottlossning och explosioner.

Efter presidentvalet i höstas utsåg valkommissionen Ouattara till segrare. Grundlagsrådet ogiltigförklarade dock ett stort antal röster och förklarade att Gbagbo vunnit - något som emellertid varken Ouattara eller omvärlden har accepterat.

– För Ouattara är situationen en katastrof. Han valdes och erkändes som legitim president av omvärlden men har nått makten med hjälp av vapen och utländskt stöd. Han ses redan som "utlandets kandidat" av vissa ivorianer, till och med själv som utlänning, och kommer att få svårt att jobba för en nationell försoning, säger journalisten och Afrika-kännaren Antoine Glaser till AFP.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

"Slutlig attack" mot Gbagbos bunker

Publicerad: 2011-04-06

Abidjan. Styrkor trogna Alassane Ouattara är på väg att "hämta" Laurent Gbagbo från den bunker där han befinner sig i Abidjan, uppger en talesman för AFP.

Samtidigt har förhandlingarna med Gbagbo om hans avgång har strandat, uppger Frankrike.

– Vi kommer att plocka ut Laurent Gbagbo från hans hål och lämna över honom till republikens president, sade Sidiki Konaté, talesman för Ouattaras premiärminister Guillaume Soro.

Kraftig skottlossning pågår nära Gbagbos residens, uppger vittnen enligt AFP.

– Elfenbenskustens republikanska styrkor har bestämt sig för att lösa problemet Laurent Gbagbo. Vi ska till hans residens för att fånga honom och sätta stopp för den här komedin. Och vi kommer att fortsätta var än det finns motståndsfickor. Den här charaden måste ta slut eftersom landet håller på att kollapsa, sade Konaté enligt AFP.

Samtidigt har förhandlingarna med Gbagbo om hans avgång har strandat, uppger Frankrike som leder förhandlingarna tillsammans med FN.

– Förhandlingarna som pågick i timmar under gårdagen, mellan Laurent Gbagbos följe och Elfenbenskustens myndigheter, misslyckades på grund av Gbagbos omedgörlighet, sade den franske utrikesministern Alain Juppé på onsdagen.

Ouattaras styrkor har beordrats att inte döda Gbagbo, säger en Ouattara-talesman enligt Reuters.

Gbagbos residens ligger i Cocody-området i Abidjan. Ögonvittnen berättar om framryckande Ouattara-styrkor och kraftig skottlossning.

– Jag har sett FRCI-soldater (Ouattaras anhängare) i pickupar och fyrhjulsdrivna jeepar som ryckt fram mot Gbagbos residens med vapen i hand. Vi kan höra automateld och även smällarna från tunga vapen, sade en av de boende i området, Alfred Kouassi, till Reuters.

Gbagbo-sidan har anklagat de franska fredsbevarande soldaterna i Elfenbenskusten för att delta i beskjutningen, vilket dock förnekats från Frankrike.

Källa:TT-Reuters

 

Gbagbo har gett upp maktkampen

Publicerad: 2011-04-05

Laurent Gbagbo har gett upp maktkampen i Elfenbenskusten, skriver Reuters som hänvisar till interna FN-dokument. Han ska enligt dessa uppgifter också ha begärt FN-beskydd.

Det dokument om Gbagbo som Reuters tagit del av uppges vara ställt till FN:s egen personal. Det heter där att Gbagbo har bett att Unoci, FN-styrkan i Elfenbenskusten, ska skydda honom.

Källa:TT Aftonbladet

 

Gbagbos styrkor begär eld upphör

Publicerad: 2011-04-05

New York. Philippe Mangou, arméchef hos Laurent Gbagbo, uppger att Gbagbos styrkor begärt hos FN att eldupphör ska utlysas i Elfenbenskusten.

Under dagen har hårda strider rasat i Abidjan och civila vittnar om stort lidande.

Arméchefen uppger att hans styrkor har slutat strida mot Alassane Ouattaras trupper, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Gbagbos utrikesminister Alcide Djedje hävdar att Laurent Gbagbo med familj inklusive hustrun, ledande medlemmar av styret och regeringen befinner sig i Gbagbos hem, presidentens residens, samt att platsen är under attack, enligt AFP.

Utrikesministern Alcide Djedje har själv sökt skydd hos Frankrikes ambassadör, men gav inga kommentarer till varför han själv sökt skydd hos ambassadören.

Enligt Corinne Dufka, som leder Human Rights Watch arbete i Elfenbenskusten, har "väldigt hårda" strider rasat på flera platser i Abidjan.

– Situationen är en katastrof. Den militära konflikten drabbar civila mycket hårt, både på grund av övergrepp mot dem och på grund av den förfärliga humanitära situationen, sade hon på telefon till TT från Senegal tidigare under dagen.

Under förmiddagen uppgav Ally Coulibaly, utsedd av president Alassane Ouattara som Elfenbenskustens ambassadör i Frankrike, att Laurent Gbagbo förhandlade om villkoren för att ge sig.

Uppgifterna tillbakavisas dock av Gbagbos sändebud.

– Han lever, har inte blivit tillfångatagen och har inga avsikter att ge upp, sade Alain till Reuters.

Antonio Guterres, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, varnade på tisdagen för att den politiska konflikten i Elfenbenskusten kan destabilisera hela regionen, och att den skapat nya etniska spänningar som kan bli utdragna.

– En förlängning av konflikten i Elfenbenskusten kan ha en stor destabiliserande effekt i hela västra Afrika, inte bara i Libera, sade han.

FN utreder anklagelser om att hundratals människor dödats i en massaker i staden Duékoué.

– De har redan påträffat närmare 200 kroppar i graven och de har funnit döda på andra håll i staden, säger FN:s chef för humanitära frågor Valerie Amos.

Internationella Röda Korset (ICRC), som besökt staden säger att minst 800 människor dödats i förra veckan.

Duékoué, som ligger i kakaobältet i västra Elfenbenskusten, intogs av Ouattaras styrkor den 29 mars.

Amos uppger att hon inte kan säga vem som ligger bakom massakern. Människor hon talat med har lämnat olika uppgifter och skyllt på Ouattaras styrkor, flyende Gbagbosoldater och lokal milis.

Källa:TT-Reuters

 

Situationen i Abidjan "desperat"

Publicerad: 2011-04-04

Abdijan. Samtidigt som Elfenbenskustens skuggregering hävdar att en slutoffensiv närmar sig i Abidjan blir den humanitära situationen i huvudstaden alltmer akut.

Och i staden Duékoué har fler än 15 000 människor flytt undan våldet, enligt Läkare utan gränser.

– Jag vet inte hur mycket längre människor kan överleva läget i Abidjan, situationen är desperat, säger Corinne Dufka, som rapporterar om Elfenbenskusten för människorättsorganisationen Human Rights Watch, på telefon till TT från Senegal.

Corinne Dufka säger att det råder en mycket allvarlig brist på både mat och dricksvatten. Enligt Dufka har läget visserligen lugnat ned sig, men att man väntar sig nya strider inom kort. Hon säger att det kommer rapporter om våld mot civila från båda sidor, inte bara från valförloraren Gbagbo.

– Vi har mycket trovärdiga rapporter om väldigt allvarliga brott begångna av Ouattaras sida.

Vid den katolska missionen i den hårt orosdrabbade staden Duékoué finns fler än 15 000 människor som flytt undan våldet mellan rivaliserande Gbagbo- och Ouattaraanhängare, uppger hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) i ett pressmeddelande.

"De är vettskrämda och saknar allt, till och med mat. De fruktar för sina liv om de lämnar missionen för att leta efter mat", berättar Renzo Fricke, ansvarig för organisationens akutinsats i området.

Styrkor som strider för Alassane Ouattara har på nytt ryckt fram för att avsätta valförloraren Laurent Gbagbo, och för att driva ut honom från hans sista fäste i Abidjan, uppger nyhetsbyrån Reuters.

En bilkolonn med dussintals tungt beväpnade Ouattara-anhängare har gett sig in i Abidjan, de första från den stora styrka som samlats i de norra utkanterna för vad de själva kallade en slutstrid.

Hårda eldstrider och ett antal explosioner hördes några minuter efter att de tagit sig in i staden.

Befälhavaren Issiaka "Wattao" Ouattara sade till Reuters att han hade 4 000 soldater med sig och ytterligare 5 000 inne i staden.

– Vi vet när det börjar, men det kan ta 48 timmar att rensa ut staden helt, svarade Wattao på frågan om hur lång tid striderna kommer att ta.

Svensken Pierre Schori, tidigare FN-sändebud i Elfenbenskusten, säger på telefon till TT att övergrepp skett från båda sidor, men att detta inte hade behövt ske om Laurent Gbagbo accepterat valförlusten:

– Huvudsaken är att förloraren i valet med våld har vägrat lämna ifrån sig makten. Huvudansvaret här ligger på Gbagbo.

Schori säger att de militära striderna mellan de två sidorna inte kan fortsätta länge till, om Ouattara väljer att anfalla.

– Men det bästa vore ju om Gbagbo gav upp utan vidare kamp, det skulle underlätta en försoningsprocess.

Schori tror att en framtida försoning är möjlig, trots de interna striderna i landet:

– De kräver sin rätt, men jag tror inte att Elfenbenskusten är unikt, säger han.

– Med tiden kan man nå någon sorts försoning.

Källa:TT-AFP

 

Flaggar för snabb offensiv i Abidjan

Publicerad: 2011-04-04

Abdijan. Tiden är mogen för en snabb offensiv i Abidjan, säger premiärminister Guillaume Soro, i skuggregeringen som Elfenbenskustens internationellt erkände president Alassane Ouattara upprättat.

Samtidigt har fler än 15 000 människor flytt undan våldet i staden Duékoué.

Soro sade det efter något dygns relativt lugn i miljonsstaden - landets ekonomiska centrum och fäste för Ouattaras rival Laurent Gbagbo.

Beskedet kom samtidigt med uppgifter om att Gbagbos avhoppade arméchef återvänt efter några dagars tillflykt hos Sydafrikas ambassadör.

– Strategin var att omringa Abidjan vilket vi har lyckats med, sade Guillaume Soro på söndagskvällen i den Ouattaratrogna tv-stationen TCI.

Soro hävdade att uttröttningstaktiken skapat "allmän panik" hos Gbagbos styrkor.

– Insatsen blir snabb eftersom vi har utrönt det exakta antalet användbara stridsvagnar där.

Vid den katolska missionen i den hårt orosdrabbade staden Duékoué finns nu fler än 15 000 människor som flytt undan våldet mellan rivaliserande Gbagbo- och Ouattaraanhängare, uppger hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) i ett pressmeddelande.

"De är vettskrämda och saknar allt, till och med mat. De fruktar för sina liv om de lämnar missionen för att leta efter mat", berättar Renzo Fricke, ansvarig för organisationens akutinsats i området.

I oroligheternas Elfenbenskusten vågar sig få ivorianer ut på gatorna där striderna rasar. Nu börjar matförråden i hemmen sina och där maten finns har priserna skjutit i höjden. Alice, som trotsat det farliga läget i storstaden Abidjan och tagit sig till en marknad i förorten Koumassi, berättar för AFP hur priserna ökat.

– Tomater som tidigare kostade 100 franc (1,5 kronor) köpte jag för 500 franc (7 kronor).

Fisk har på marknaden blivit så dyrt att i princip ingen har råd med det och kött finns knappt att tillgå.

– Snart kommer det inte finnas något på marknaderna, vi kommer att få gå hungriga, säger Alice.

Fransk militär evakuerade under söndagen en första grupp utlänningar som via flygplatsen i Abidjan flydda kaoset i krigshärjade Elfenbenskusten. Det blev möjligt sedan fransmännen säkrat kontrollen över flygplatsen.

Källa:TT-AFP

 

Ouattaraman: Snabb Abidjanoffensiv

Publicerad: 2011-04-04

Abdijan. Tiden är mogen för en snabb offensiv i Abidjan, säger premiärminister Guillaume Soro i skuggregeringen som Elfenbenskustens internationellt erkände president Alassane Ouattara upprättat.

Soro sade det efter något dygns relativt lugn i miljonsstaden - landets ekonomiska centrum och fäste för Ouattaras rival Laurent Gbagbo.

Beskedet kom samtidigt med uppgifter om att Gbagbos avhoppade arméchef återvänt efter några dagars tillflykt hos Sydafrikas ambassadör.

– Strategin var att omringa Abidjan vilket vi har lyckats med, sade Guillaume Soro på söndagskvällen i den Ouattaratrogna tv-stationen TCI.

– Vi har skickat in soldater i centrum för att trötta ut Gbagbos soldater, milis och legoknektar.

Soro hävdade att uttröttningstaktiken skapat "allmän panik" hos Gbagbos styrkor.

– Insatsen blir snabb eftersom vi har utrönt det exakta antalet användbara stridsvagnar där.

Källa:TT-AFP

 

Stort antal sårade i Elfenbenskusten

Publicerad: 2011-04-03

Abidjan. Hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) slår larm om att en stor mängd skadade människor flödar in i närliggande områden från stridszonen i de västra delarna av Elfenbenskusten.

Man tolkade också tillströmningen som att "våldsamheter ännu pågår i området" - samma område som det tidigare rapporterats om möjliga massmord.

Vidare rapporterades att läkemedel och medicinsk utrustning börjar ta slut och att stridigheter gjorde det svårt att ta sig till skadade människor.

Tusen invånare är hittills döda eller försvunna i staden Duékoué i västra Elfenbenskusten, rapporterar katolska hjälporganet Caritas. Massgravar har hittats i staden.

FN ger båda parter i inbördeskriget skulden för massakern. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon krävde i ett telefonsamtal med Ouattara i går att denne skulle ingripa mot anhängare som deltog i massakern i Duékoué, meddelade en FN-talesman.

Ouattara förnekade att det var hans styrkor som mördat folk. Han sade att han har gett order om en utredning, berättade FN-talesmannen Martin Nesirky.

Omkring 330 dödades av Alassane Ouattaras soldater mellan måndag och onsdag i vecka som gick. Styrkor som stöder Ouattaras rival Laurent Gbagbo är skyldiga till minst 100 invånares död i staden, uppgav FN på lördagen.

Inbördeskriget i Elfenbenskusten riskerar även att destabilisera läget i grannlandet Liberia, varnar FN:s undergeneralsekreterare för humanitära ärenden Valerie Amos när han besökte östra Liberia på lördagen.

Han efterlyser förstärkning av resurserna för att ta emot en flyktingvåg från Elfenbenskusten. Minst 130 000 människor har tagit sig därifrån till Liberia på några månader.

– Vi måste se till att landet får den hjälp det behöver när det välkomnar så många flyktingar, sade Amos.

Abidjans gator var öde i dag, och bara sporadisk skottlossning hade hörts under natten, enligt uppgifter från stadsbor och AFP:s reportrar på plats.

Alassane Ouattaras stab försökte fjärma sig från uppgifterna om massakern på hundratals, kanske tusentals människor, i staden Duékoué i västra Elfenbenskusten.

– Milismän är inte civila, sade en talesman för Ouattara, Elfenbenskustens internationellt erkände segrare i presidentvalet i höstas, till AFP.

Källa:TT-AFP

 

Massgravar i ivoriansk stad

Publicerad: 2011-04-03

Abidjan. Blodbadet som det varnats för i Elfenbenskusten har blivit verklighet. Massgravar har hittats i Duékoué och tusen invånare har dött eller är försvunna i staden, rapporterar det katolska hjälporganet Caritas.

FN anklagar båda sidor i inbördeskriget för att ligga bakom massdöden i Duékoué.

– Omkring 330 människor dödades mellan i måndags och onsdags... flertalet av dessa blev avrättade av "dozos", sade FN:s Guillaume N'Gefa på lördagen och syftade på anhängare till Alassane Ouattara - den internationellt erkände presidenten i Elfenbenskusten.

Men innan dess ska legosoldater trogna Ouattaras rival, den förre presidenten Laurent Gbagbo, ha dödat minst 100 invånare i staden, enligt N'Gefa som också tror att dödssiffran kan öka.

Varnat för massaker

Internationella Röda Korset (ICRC), som besökt staden och först slog larm om det fasansfulla blodbadet, hävdar att det handlar om minst 800 döda.

– Våra kolleger såg hundratals kroppar, sade ICRC:s Dorothea Krimitsas till Reuters.

– Det råder ingen tvekan om att något mycket omfattande ägt rum i denna stad.

Enligt brittiska BBC har hjälporganisationer flera gånger varnat för att civila utsatts för brutalt våld i staden och tidigare i veckan sade svensken Pierre Schori, som nyligen var FN-sändebud i Elfenbenskusten, till TT att han befarade att massakrer på civila i landet kunde bli följden om inte våldet stoppades.

FN-anställda skadade

Duékoué är strategiskt belägen i västra Elfenbenskusten. Enligt BBC så flydde tusentals människor till staden för några dagar sedan och sökte skydd i kyrkor och offentliga byggnader. Vad som sedan hände är delvis oklart men enligt Internationella organisationen för migration (IOM) försöker nu skräckslagna människor i Duékoué fly till grannstaden Guiglo.

I mångmiljonstaden Abidjan fortsatte striderna under lördagen. Tung artillerield från kvarteren runt presidentpalatset ekade i staden på eftermiddagen när rivaliserande trupper slogs om kontrollen. Fyra FN-anställda skadades svårt i en attack utförd av Gbagbos styrkor. Enligt FN var de fyra ute på ett humanitärt uppdrag när de attackerades. De vårdas nu på FN-missionens eget sjukhus.

Tidigare under dagen attackerades en FN-patrull i stadsdelen Cocody, där Gbagbos bostad ligger. FN-patrullen besvarade elden och skadade fem av Gbagbos män.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Blodiga massakrer i Elfenbenskusten

Publicerad: 2011-04-02

Abidjan. Det brutala blodbad som varnats för om inte våldet i Elfenbenskusten stoppas har nu blivit verklighet. Enligt Röda Korset dödades i tisdags minst 800 människor i staden Duékoué.

FN anklagar båda sidor i inbördeskriget för att ligga bakom massdöden.

På lördagen kom också rapporter om att fyra FN-anställda skadats svårt i en attack utförd av Laurent Gbagbos styrkor i Abidjan. De fyra var ute på ett humanitärt uppdrag när de attackerades och vårdas nu på FN-missionens eget sjukhus.

– Omkring 330 människor dödades mellan i måndags och onsdags... flertalet av dessa blev avrättade av "dozos", sade FN:s Guillaume N'Gefa på lördagen och syftade då på anhängare till Alassane Ouattara - den man som numera är den internationellt erkände presidenten i Elfenbenskusten.

Men innan dess ska legosoldater trogna Ouattaras rival, den förre presidenten Laurent Gbagbo, ha dödat minst 100 invånare i staden, enligt N'Gefa som också tror att dödssiffran kan öka.

Internationella Röda Korset (ICRC), som först slog larm om det fasansfulla blodbadet, hävdar att det handlar om minst 800 döda. ICRC besökte staden i torsdags och fredags.

– Vi har information om att minst 800 dödades den 29 mars i Duékoué i inbördes strider. Våra kollegor såg hundratals kroppar, sade ICRC:s Dorothea Krimitsas till Reuters.

– Det råder ingen tvekan om att något mycket omfattande ägt rum i denna stad.

Enligt brittiska BBC har hjälporganisationer flera gånger varnat för att civila utsatts för brutalt våld i staden och tidigare i veckan sade svensken Pierre Schori, som nyligen var FN-sändebud i Elfenbenskusten, till TT att han befarade att massakrer på civila i landet kunde bli följden om inte våldet stoppades.

Duékoué är strategiskt belägen i västra Elfenbenskusten. Enligt BBC så flydde tusentals människor till staden för några dagar sedan och sökte skydd i kyrkor och offentliga byggnader. Vad som sedan hände är delvis oklart men enligt Internationella organisationen för migration (IOM) försöker nu skräckslagna människor i Duékoué fly till grannstaden Guiglo.

I mångmiljonstaden Abidjan fortsatte striderna under lördagen och soldater trogna Alassane Ouattara mötte hårt motstånd från Gbagbo-lojala trupper. Tung artillerield från kvarteren runt presidentpalatset ekade i staden på eftermiddagen när rivaliserande trupper slogs om kontrollen. Skottlossningen ska ha intensifierats efter lunchtid efter en relativt lugn natt.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

800 dödade i brutal ivoriansk strid

Publicerad: 2011-04-02

Geneve. Striden om kuststaden Duekoue i Elfenbenskusten i tisdags tog minst 800 liv, enligt Internationella röda korskommittén (ICRC) som beskriver händelsen som "chockerande i sin brutalitet".

RK-representanter har fått fram uppgiften vid besök i staden, sade ICRC:s Dorothea Krimitsas.

Uppgifterna om vad som hänt i staden Duekoue där minst 800 människor uppges ha dödats tidigare i veckan var på lördagen knapphändiga. Men enligt brittiska BBC har hjälporganisationer flera gånger varnat för att civila utsatts för brutalt våld i staden.

Duekoue är strategiskt belägen i västra Elfenbenskusten. BBC rapporterar att tusentals människor ska ha flytt till staden för några dagar sedan och då sökt då skydd i kyrkor och offentliga byggnader. Vad som sedan hänt är oklart.

Men enligt Internationella organisationen för migration (IOM) försöker nu skräckslagna invånare i Duekoue fly till grannstaden Guiglo.

Det är också oklart, enligt BBC, om styrkor trogna den internationellt erkände ivorianske presidenten Alassane Ouattara varit inblandade i striderna. Staden ska vara under deras kontroll sedan i tisdags - det vill säga samma dag som massakern ägde rum.

Internationella Röda Korset (ICRC) och frivilliga från ivorianska Röda Korset besökte staden i torsdags och i fredags.

– Vi har information om att minst 800 dödades den 29 mars i Duekoue i inbördes strider. Våra kollegor såg hundratals kroppar, sade ICRC:s Dorothea Krimitsas till Reuters.

"Denna händelse är i synnerhet chockerande på grund av sin omfattning och sin brutalitet" sade ICRC senare i ett uttalande där man också fördömde attacken på civila.

I mångmiljonstaden fortsatte striderna på lördagen och soldater trogna Alassane Ouattara, mötte hårt motstånd från trupper lojala med hans rival, förre presidenten Laurent Gbagbo.

Vittnen beskriver för nyhetsbyrån Reuters hur skottlossning och raketeld ekat i mångmiljonstaden Abidjan under lördagen.

Något avgörande har ännu inte skett i slutstriden om Abidjan, Elfenbenskusten ekonomiska huvudstad. Kampen om presidentpalatset pågår där mellan Laurent Gbagbos och Alassane Ouattaras styrkor.

Enligt ett uttalande från Elfenbenskustens internationellt erkände president Alassane Ouattara har ett stort antal massgravar hittats i de västra delarna av landet. Han anklagade anhängare till sin rival Laurent Gbagbo för att ha stått för dödandet, skriver AFP.

FN har uttryckt stark oro över uppgifter om människorättsbrott och tidigare i år har lokalbefolkning rapporterat om massgravar, men platserna har varit avspärrade av ivoriansk militär. Gbagbos inrikesminister Emile Guirieoulou har dementerat massgravarnas existens.

Källa:TT-Reuters

 

Svenska dödad i Abidjan

Publicerad: 2011-04-01

Stockholm. En svensk FN-anställd har dödats i striderna i Elfenbenskusten. Det handlar om en kvinna i 30-årsåldern som dödats i skottlossning i Abidjan i går, uppger UD:s presstjänst för TT.

– Vad vi förstår befann hon sig i sitt hem när hon träffades av en kula. Det var alltså ett vådaskott eller hur man ska uttrycka det, säger Camilla Åkesson-Lindblom på UD:s presstjänst.

Kvinnan kommer från Mellansverige.

Enligt FN-källor är den omkomna svenskan inte skriven i Sverige utan hos sin mor som är bosatt utomlands. Hon ska ha arbetat som volontär vid FN-styrkan UNOCI:s samordningsenhet i Abidjan.

Dödsskjutningen inträffade i stadsdelen Marcory som skyddas av franska styrkor.

Frankrike deltar med en egen styrka som samordnar sina insatser med FN. Fransmännen fick larm om dödsskjutningen och skickade ett läkarlag till kvinnans bostad, men hon hade då redan avlidit.

I FN-styrkan ingår över 9 000 man från ett 40-tal länder.

UD har haft kontakt med svenskar i Elfenbenskusten och har hjälpt ett antal svenskar att lämna landet. Ett 20-tal svenskar har valt att stanna kvar.

Ljudet av tungt artilleri kunde höras vid lunchtid i närheten av presidentpalatset i Abidjan. Enligt en källa till Reuters attackerades området av soldater som är trogna Alassane Ouattara, internationellt erkänd som landets president. Enligt Frankrikes ambassadör befinner sig ledaren Laurent Gbagbo "troligtvis" i presidentpalatset, något han sade till nyhetsbyrån AFP på fredagen.

Ouattaras ambassadör i Paris sade i torsdags att Gbagbo inte kommer att komma till skada om han lämnar över sig till motståndarsidan.

Enligt FN:s människorättskontor har man fått in rapporter om allvarliga övertramp även från Ouattara-arméns håll. Brotten som rapporteras rör oftast de västra delarna av Elfenbenskusten och omfattar bland annat plundring, utpressning, godtyckliga gripanden och allmänt dålig hantering av civila.

Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskommissionär Navi Pillay, manade båda sidor till återhållsamhet.

– Det har kommit ett antal rapporter under veckan - två civila ska ha blivit brända levande av Gbagbo-milis i Gagnoa, berättade han.

Gbagbo som vägrade erkänna sig besegrad i presidentvalet i november har klamrat sig fast i det längsta vid makten.

Källa:TT

 

Hårda strider nära Gbagbos residens

Publicerad: 2011-04-01

Abidjan. Slutstriden pågår om Laurent Gbagbos makt i Elfenbenskusten. Rivalen Alassane Ouattaras styrkor hade trängt in i Gbagbos starka fäste, miljonstaden Abidjan, natten till fredagen då hans residens attackerades och hårda strider pågick runt det.

Ouattaras trupper anfaller residenset och Gbagbo själv är kvar där, säger en talesman för Ouattaras provisoriska regering.

Gbagbo som vägrade erkänna sig besegrad i presidentvalet i november har klamrat sig fast i det längsta vid makten. Han hade fått frist till åtta på torsdagskvällen med att ge upp.

Strider pågår på flera håll inne i Abidjan, bland annat alldeles nära Mermozuniversitetet där stödet är starkt för Gbagbo.

Kolonner med 2 000-3 000 soldater marscherar in och tiotals fordon rullade fram i mörkret med släckta lyktor, sade ögonvittnen som såg ut på gatorna utanför sina bostäder.

Ouattarastyrkor har tagit kontrollen över den hittills Gbagbotrogna statliga television, sade en talesman för Ouattaras provisoriska regering. Televisionen slutade sända en kvart före midnatt, svensk tid.

Den internationellt erkände segraren i presidentvalet förra året, Alassane Ouattara, gav på torsdagskvällen order om att alla landets gränser skulle stängas tillsvidare. Tidigare hade hans skuggregering utfärdat utegångsförbud i Abidjan.

Medan rapporterna kommit om de hårdnande striderna om Abidjan och om Laurent Gbagbos residens har varken han själv eller hans anhängare kommenterat utvecklingen.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Abidjan nära att falla

Publicerad: 2011-03-31

Stockholm. FN-trupper i Elfenbenskusten har tagit kontroll över flygplatsen i Abidjan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Både FN och USA upprepade under kvällen sina uppmaningar till Laurent Gbagbo att avgå.

Samtidigt har Alassane Ouattara beordrat stängning av Elfenbenskustens gränser - land-, luft- och vattenvägar - enligt Reuters. Tidigare har Ouattaras skuggregering också utfärdat utegångsförbud i Abidjan mellan klockan 21 och 06.

Guillaume Soro, Ouattaras "premiärminister", sade till AFP att Gbagbo hade till klockan 20.00 svensk tid att avgå, annars skulle han att fångas in.

När klockan närmade sig 21 fanns dock ännu inga tecken på att Gbagbo hade några planer på att ge sig.

Den internationellt erkände presidentvalsvinnaren Alassane Ouattaras styrkor omringade i dag mångmiljonstaden Abidjan i Elfenbenskusten. Ouattara-sidan uppmanade samtidigt alla stridande på motståndarsidan att byta sida.

"Premiärministern" i den skuggregering som Ouattara har utnämnt, Guillaume Soro, sade sent på eftermiddagen till nyhetskanalen France24 att Gbagbo hade "2-3 timmar kvar vid makten".

– Spelet är över.

FN:s speciella sändebud, Choi Young-jin, sade till fransk radio att Gbagbostyrkornas belägring av Ouattaras hotell i Abidjan har hävts, samt att Gbagbos polis har övergett honom.

Ouattara själv lovade att Gbagbo inte skulle skadas om han störtades, och han uppmanade alla Gbagbos män att byta sida.

– Det finns fortfarande tid att förenas med era bröder. Hemlandet kallar på er.

Franska styrkor, som sedan tidigare finns i landet, placerades på eftermiddagen ut i Abidjan för att skydda franska medborgare.

Pierre Schori, som tidigare har varit FN:s speciella sändebud i Elfenbenskusten, hoppades på en snabb upplösning.

– Det värsta vore om detta blir "det stora slaget om Abidjan", med militära styrkor som står mot varandra med massaker på civila som följd, sade han till TT.

– Men jag fäster stor vikt vid att överbefälhavaren i armén har sökt asyl på sydafrikanska ambassaden med sin hustru och fem barn. Det är oerhört demoraliserande, han är en sådan symbol, han finns alltid vid Gbagbos sida.

Källa: TT

 

Ouattarastyrkor har omringat Abidjan

Publicerad: 2011-03-31

Abidjan. Tungt artilleri hörs i centrala Abidjan, rapporterar Reuters, och enligt AFP har Ouattaras styrkor omringat staden.

Vittnen säger att Gbagbos styrkor har placerats ut nära presidentpalatset.

Samtidigt har upp till 5 000 fångar flytt från ett fängelse i Abidjan efter skottlossning, rapporterar Reuters.

Ouattara-styrkor har nu full kontroll över och patrullerar gatorna i strategiskt viktiga San Pedro i västra Elfenbenskusten.

– Vi har tagit över hamnen i San Pedro. Gbagbos styrkor har stuckit. Vi har full kontroll, sade en militär talesman till Reuters.

San Pedro är världens största hamn för kakaoexport och mycket viktig för Elfenbenskusten som är världens största kakaoproducent. Sedan striderna i landet inleddes har exporten av kakao minskat kraftigt och priset på kakao har sjunkit med nio procent. I och med övertagandet av San Pedro hoppas man att exporten kan återupptas.

Outtarastyrkorna trängde med hjälp av tunga vapen in i San Pedro vid tiotiden på onsdagskvällen, lokal tid.

– Intensiv skottlossning spred sig snabb runt om i stadens centrum, sade invånare i telefonintervjuer med nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Elfenbenskustens arméchef har tagit sin tillflykt till den Sydafrikanska ambassadörens hem, rapporterar AFP.

Tusentals ivorianer har sökt skydd i kyrkor och myndighetsbyggnader sedan striderna tog fart. 112 000 personer tros ha flytt till grannlandet Liberia. Officiella siffror säger att minst 472 människor har dött i striderna, men den verkliga siffran är troligtvis mycket högre.

I går kväll beslöt FN:s säkerhetsråd om reseförbud och frysning av alla tillgångar som tillhör presidentvalsförloraren Laurent Gbagbo, hans hustru Simone och hans tre närmaste medarbetare.

Källa: TT-AFP

 

Nya strider i Elfenbenskusten

Publicerad: 2011-03-30

Washington. Strider mellan Gbagbos och Ouattaras rivaliserande styrkor utbröt i dag i staden Tiebissou, fyra mil från huvudstaden Yamoussoukro.

– Skottlossning har pågått i två timmar i Tiebissou, just nu pågår strider i stadens centrum, sade en invånare till AFP.

– Strider med tunga vapen drog i gång i natt. Vi gömmer oss i våra hus, sade en annan.

Tiebissou är en strategiskt viktig stad eftersom den öppnar upp tillträde till huvudstaden.

I natt anklagade USA:s president Barack Obama i en tv-intervju ledaren Laurent Gbagbo för att använda "ligister för att behålla makten" i Elfenbenskusten. Han anklagade Gbagbo för att vilja sätta skräck i oppositionen och rivalen Alassane Ouattara, utpekad av omvärlden som segrare i presidentvalet i fjol.

Obama uteslöt ett militäringripande i konflikten.

Ouattara-lojala soldater intog i går två nyckelstäder, varpå Gbagbo begärde vapenvila vilket Ouattara avvisade.

Källa:TT-AFP

 

Obama stöder Ouattara

Publicerad: 2011-03-26

Abidjan. Våldet tilltar i Elfenbenskusten samtidigt som den humanitära situationen förvärras. USA:s president Barack Obama underströk på fredagen att Alassane Ouattara är landets legitime ledare.

USA erkänner Alassane Ouattara som segrare i presidentvalet förra året och rättmätig ledare i Elfenbenskusten. Valet var fritt och demokratiskt, sade Obama i ett videosänt budskap till Elfenbenskustens ledare och folk.

Obama sade att om Laurent Gbagbo fortsätter att klamra sig fast vid makten så kommer det att leda till att allt fler oskyldiga människor dödas, och allt större ekonomisk och diplomatisk isolering.

Vägrar avgå

Laurent Gbagbo, som var president vid valet den 28 november 2010, vägrar avgå trots att han enligt internationell bedömning förlorade valet. Valsegraren Alassane Ouattara trycker på för att förmå Gbagbo att ge upp. Det har lett till ett ställningskrig i fyramiljonerstadens Abidjan, främst i stadsdelen Abobo, där Gbagbo har sitt fäste.

I FN:s säkerhetsråd diskuteras ett förslag från Frankrike och Nigeria om att förbjuda användandet av tunga vapen i Abidjan. Hårda strider utkämpades på fredagen i två förorter i norra Abidjan. Upp till en miljon människor har flytt från sina hem sedan bostadsområden dagligen bombarderats med granater och raketer.

Plundrar och mördar

Under den gångna veckan har över 50 människor dödats, enligt FN:s beräkningar. Totalt har över 450 människor mist livet sedan valet.

Även på andra håll i landet sprids våldet. Hundratals liberianska legosoldater har våldtagit, plundrat och mördat i regionen Guiglo i västra Elfenbenskusten, sade på lördagen en talesman för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Legosoldaterna utnyttjar krisen som uppstått efter presidentvalet, sade talesmannen Jacques Franquin:

"Guiglo är en laglös zon, utan fungerande polis. Alla gör som de vill. Befolkningen är i panik."

Källa: TT-AFP

 

FN: En miljon ivorianer på flykt

Publicerad: 2011-03-25

Genève. Nära en miljon invånare i Elfenbenskusten har nu flytt undan striderna i den största staden Abidjan och andra håll i landet, rapporterade FN:s flyktingkommissariat UNHCR på fredagen.

Det var en betydligt högre siffra för flyktingvågen än vad som tidigare angivits.

Den hittillsvarande presidenten Laurent Gbagbo vägrar avgå medan den internationellt erkände valsegraren Alassane Ouattara avvaktar i Abidjan i väntan på att Gbagbo ska ge upp.

Källa: TT-Reuters

 

Ecowas vill gå in i Elfenbenskusten

Publicerad: 2011-03-24

Abidjan. Ledarna för de västafrikanska länderna har enats om att be FN om mandat för att genomföra militära aktioner för att stoppa krisen i Elfenbenskusten.

Det sade James Victor Gbeho, ordförande i den västafrikanska sammanslutningen Ecowas. Det framgår dock inte om Ecowas tänker gå in i Elfenbenskusten själva eller om de vill att FN:s fredsbevarande styrkor på plats ska göra det.

Ecowas fördömer också i ett brev till Laurent Gbagbo "våldsam retorik" mot medborgare från andra västafrikanska länder i Elfenbenskusten. En Gbagbo-minister har kallat dem legosoldater och uppmanat ivorianer att ta till vapen mot dem.

Samtidigt har ett lager tillhörande FN:s flyktingkommissariat plundrats av en grupp miliser i Guiglo i västra Elfenbenskusten. Staden är ett fäste för anhängare till Laurent Gbagbo.

Källa: TT-AFP

 

FN-lager plundrat av Gbagbos milis

Publicerad: 2011-03-24

Abidjan. Ett lager tillhörande FN:s flyktingkommissariat har plundrats av en grupp miliser i Guiglo i västra Elfenbenskusten, uppgav FN på torsdagen. Staden är ett fäste för anhängare till Laurent Gbagbo.

Västafrikanska unionen Ecowas fördömer också i ett brev till Laurent Gbagbo "våldsam retorik" mot medborgare från andra västafrikanska länder i Elfenbenskusten. En Gbagbo-minister har kallat dem legosoldater och uppmanat ivorianer att ta till vapen mot dem.

Källa: TT-AFP

 

Ouattara-anhängare intog stad i väst

Publicerad: 2011-03-21

Abidjan. Anhängare till Elfenbenskustens internationellt erkände president Alassane Ouattara intog på måndagen staden Bloléquin i den västra delen av landet.

Det skedde tidigt i gryningen efter intensiva strider, sade en milismedlem och talesman för Laurent Gbagbo, som vägrar att avgå från presidentposten.

Också rebellgruppen som stöder Ouattara bekräftade att de tagit staden.

Källa: TT-AFP

 

Gbagbo öppnar för dialog

Publicerad: 2011-03-18

Abidjan. Elfenbenskustens ledare Laurent Gbagbo - som förlorade valet i höstas men fortfarande vägrar lämna i från sig makten - säger sig nu vara redo att ingå samtal, som föreslagits av Afrikanska unionen (AU). Syftet med samtalen är att finna en fredlig väg ur den blodiga maktstriden efter valet.

I ett uttalande från hans regering uppmanade Gbagbo på fredagen sin rival Alassane Ouattara att lägga ner vapnen och göra slut på våldet.

källa: TT-AFP

 

Explosion på ivoriansk marknad

Publicerad: 2011-03-17

Abidjan. Minst tio personer dödades när en granat exploderade vid en marknad i Elfenbenskustens största stad Abidjan i dag.

Enligt FN har det totala dödstalet överstigit 400 sedan det omstridda presidentvalet i november. De två presidentkandidaterna Laurent Gbagbo och Alassane Ouattara ägnar sig åt en segdragen politisk dragkamp.

Marknaden ligger i Abobo, ett område i Abidjan där Alassane Ouattara har stort stöd.

Källa: TT-AFP

 

Tung skottlossning i Abidjan

Publicerad: 2011-03-14

Abidjan. Efter en orolig helg rapporterade vittnen i Elfenbenskusten på måndagsmorgonen om kraftig skottlossning i stadsdelen Yopougon i Abidjan. Området är hem för många anhängare till Laurent Gbagbo, som hänger kvar vid makten sedan valet i höstas.

Afrikanska unionen misslyckades i förra veckan med att medla i konflikten som pågått sedan presidentvalet i november i fjol. Gbagbo förlorade valet men vägrar avgå till förmån för rivalen Alassane Ouattara.

Källa: TT-AFP

 

Elfenbenskusten nära inbördeskrig

Publicerad: 2011-03-13

Abidjan. Situationen i Elfenbenskusten balanserar nu på randen till inbördeskrig. På söndagen intog styrkor lojala med den internationellt erkände presidentvalsvinnaren, Alassane Outtara, en fjärde stad i de västra delarna av landet. Presidenten som vägrar avgå, Laurent Gbagbo, lät dagen före sina styrkor gå bärsärk i en Outtara-vänlig förort till landets största stad Abidjan.

Tidigare i veckan misslyckades Afrikanska unionen med att medla i konflikten.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Gbagbo uteblir från samtal

Publicerad: 2011-03-08

Abidjan. Laurent Gbagbo, som vägrar kliva ned från presidentposten i Elfenbenskusten, kommer inte att delta i de AU-ledda samtalen med hans rival Alassane Ouattara som var planerade att hållas på torsdag i Addis Abeba.

Gbagbos parti Folkfronten säger att han inte vill lämna landet på grund av den "försämrade säkerhetssituationen". Han skickar i stället utrikesministern Alcide Djedje och partiledaren Pascal Affi N'Guessan till mötet.

Källa: TT-AFP

 

Ivorianer flyr till Liberia

Publicerad: 2011-03-08

Genève. Sammandrabbningarna mellan anhängare till de två rivaliserande presidentkandidaterna i Elfenbenskusten har lett till att minst 75 000 ivorianer har flytt till Liberia, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. I staden Abidjan på Elfenbenskusten finns dessutom mellan 200 000 och 300 000 internflyktingar, medan 70 000 har flytt sina hem i landets västra delar.

– De humanitära och skyddsmässiga behoven växer snabbt, konstaterar UNHCR:s talesman Adrian Edwards.

Källa: TT-AFP

 

Rebeller intog västivoriansk stad

Publicerad: 2011-03-07

Abidjan. Människor flyr Toulepleu i västra Elfenbenskusten sedan staden intagits av rebeller lierade med Alassane Ouattara, segrare i valet i höstas men ännu inte i kontroll.

Rebellerna slogs med trupper tillhörande Laurent Gbagbo, som förlorade valet men håller sig kvar vid makten.

Toulepleu tömdes på folk och segrarna plundrade hus.

I fredags eskalerade våldet i Elfenbenskusten och natten till måndag dödades tre personer i våldsamheter i Abidjan.

Källa: TT-AFP

 

FN stoppar ivorianskt flyktingläger

Publicerad: 2011-03-04

Genève. FN har tvingats avbryta sina planer på att anlägga ett läger för internflyktingar Elfenbenskusten på grund av det svåra säkerhetsläget.

Flyktingorganet UNHCR uppger att cirka 70 000 människor är på flykt i västra delen av landet, och att det fanns planer att bygga ett läger för dem.

– Men vi var tvungna att avbryta arbetet. Vi kan inte verka där längre tyvärr, på grund av strider och osäkerhet, säger taleskvinnan Melissa Fleming.

Källa: TT-AFP

 

Dödsskott mot ivorianska kvinnor

Publicerad: 2011-03-03

Abidjan. Sex kvinnor som deltog i en demonstration till stöd för segraren i presidentvalet i Elfenbenskusten sköts på torsdagen ihjäl av säkerhetsstyrkor i Abidjan.

Stadsdelen Abobo i landets största stad är ett starkt fäste för Alassane Ouattara. Hundratals kvinnor demonstrerade för att presidenten Laurent Gbagbo ska avgå så att Ouattara kan tillträda ämbetet.

Säkerhetsstyrkor lojala med Gbagbo öppnade eld mot kvinnorna.

– Män i uniformer körde fram och började skjuta urskillningslöst, sade Idrissa Diarrassouba, invånare i Abobo till Reuters.

Hundratals människor har flytt stadsdelen till följd av sammandrabbningar på sistone. Enligt FN har 50 människor mist livet i landet den här veckan. 26 av dem har fallit offer för våldet i Abidjan.

I onsdags stängdes internationella radiostationer av utan förklaring. El- och vattenleveranser till norra Elfenbenskusten, en region som inte stött Gbagbo, bröts likaså utan förklaring.

Ouattara befinner sig efter det ifrågasatta valet i slutet av november innestängd på ett hotell i Abidjan. Det internationella samfundet har erkänt Ouattara som segrare men Gbagbo biter sig fast vid makten som han haft sedan 2000.

Källa: TT-AFP

FN oroas över vapen till Gbagbo

Publicerad: 2011-02-28

New York. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vill att säkerhetsrådet omgående samlas för att diskutera uppgifterna om illegala vapenleveranser från Vitryssland till förre presidenten Laurent Gbagbos styrkor i Elfenbenskusten.

– Det här är ett allvarligt brott mot det embargo som rått sedan 2004, sade en talesman för Ban.

Gbagbo är sedan presidentvalet i höstas indragen i en bitter maktkamp mot rivalen Alassane Ouattara, som stöds av FN och omvärlden.

Källa: TT-AFP

Inbördeskrig hotar åter Elfenbenskusten

Publicerad 2011-02-26 09:12

I skuggan av norra Afrikas revolter har konflikten i Elfenbenskusten åter blossat upp. Den politiska låsningen efter valet i höst hotar nu än en gång att övergå i inbördeskrig och FN varnar för en flyktingkris.

Sedan ett par dagar har strider pågått mellan rebellrörelsen Nya styrkorna (FN), som hållit norra Elfenbenskusten sedan en misslyckad kupp 2002, och anhängare till Laurent Gbagbo, som klamrar sig kvar vid makten sedan valet i november.

Rebellerna tog i fredags över ett Gbagbo-fäste i västra Elfenbenskusten, som militären lovade att återta. Rebellrörelsen stöder, till skillnad från armén, den internationellt erkände valvinnaren Alassane Ouattara som håller till i ett hotell i landets största stad Abidjan, beskyddad av FN-trupper.

I samband med de på nytt uppblossade striderna i Elfenbenskusten meddelar FN:s flyktingorgan UNHCR att antalet som flyr in i grannlandet Liberia ökat drastiskt.

"Tills mitten av veckan har ungefär hundra personer korsat gränsen dagligen. Men under det senaste dygnet har det ökat till 5 000", skriver UNHCR i ett skriftligt uttalande.

Organisationen oroas över flyktingsituationen i området, med runt 45 000 fördrivna till Liberia och 39 000 internflyktingar i västra Elfenbenskusten.

Även i städerna — det ekonomiska centrumet Abidjan och den administrativa huvudstaden Yamoussoukro — pågick strider på fredagen.

Grupper av unga män, beväpnade med påkar och stenar hejdade kollektivtrafik i form av minibussar på väg in i en stadsdel i Abidjan som snabbt blev helt öde då affärer stängde och människor flydde.

Gbagbos "gatugeneral" Charles Ble Goude, ledare för de hårdföra Ungpatrioterna, höll ett brandtal inför 3 000 av sina unga anhängare på fredagen där han uppmanade dem att organisera sig mot FN-styrkan UNOCI.

Den Gbagbo-trogna militären FDS gjorde även framryckningar i den Ouattara-vänliga stadsdelen Abobo i Abidjan på fredagen. Hundratals invånare i området jagades på flykt och beskrev krigsartade scener där byggnader förstörts av raketbeskjutning.

FN-chefen Ban Ki-Moon varnade för att landet står inför randen av ett fullskaligt inbördeskrig. Gbagbos anhängare är fientligt inställda till FN:s närvaro i landet.

En talesman för militären (FDS) anklagade i ett uttalande uppläst i tv FN-styrkorna för att ha skjutit en polis i ryggen i staden Daloa på fredagen.

Enligt FDS sköts mannen när han "förhandlade om frisläppandet av tre demonstranter som tagits som gisslan" av FN-styrkan ONUCI, en redogörelse vars sanningshalt FN kategoriskt förnekar.

Källa: TT-AFP

 

Strider i västra Elfenbenskusten

Publicerad 24 februari 2011

Strider har brutit ut i västra Elfenbenskusten mellan rebellstyrkor, som stöder den internationellt erkände valsegraren Alassane Ouattara, och anhängare till Laurent Gabagbo, som förlorade valet i november men håller sig kvar vid makten. Det meddelar landets armé och representanter för FN:s fredsbevarande styrkor på torsdagen.

Enligt uppgifter startade oroligheterna under natten och har fortsatt på morgonen i ett område norr om staden Danane.

Källa: TT-Reuters

http://sv.wikipedia.org/wiki/Elfenbenskusten

Reseinformation Elfenbenskusten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.