Japan svårt jordbävnings- och tsunamidrabbad

Över 10 000 befaras döda

Publicerad: 2011-03-12

Tokyo. I takt med att räddningspersonal tog sig fram till de svårt jordbävnings- och tsunamidrabbade områdena i Japan steg också siffrorna över döda och saknade dramatiskt. Katastrofen tros nu ha krävt tiotusentals dödsoffer.

När lervällingen efter tsunamin drog fram över de japanska kuststäderna kunde en hel värld maktlös se på tv-bilder hur byggnader och bilar massakrerades av den ursinniga kraften. Frågan alla ställde sig var hur många människor som kunde ha överlevt katastrofen.

Under dagen kom sakta men säkert jordskalvets och tsunamins dödliga facit; i kuststaden Minamisanriku saknades uppemot 10 000 personer, enligt Reuters. Det i sin tur innebär att mer än hälften av den lilla stadens invånare på totalt cirka 17 000 kan ha utplånats.

I kuststaden Rikuzentakata i Iwate-prefekturen har militären hittat mellan 300 och 400 döda, rapporterar etermediebolaget NHK. Staden blev mer eller mindre utraderad av tsunamin

Omkring 215 000 människor har fått tillfällig inkvartering i östra och norra Japan. Man räknade enligt nyhetsbyrån AFP till 5, 6 miljoner hushåll utan el och en miljon utan vattenförsörjning.

I katastrofens spår kommer nu tusentals efterskalv - i flera månader framöver.

– Efter en sådan här stor jordbävning är efterskalven både många och stora eftersom det rör sig om ett så stort område, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

TT:s utsända, som befinner sig i Tokyo, rapporterade på lördagseftermiddagen svensk tid att ett efterskalv nyss fått byggnader i staden att skaka. Enligt japanska medier hade det en magnitud på 6,0.

Nya mätningar med en annan metodik gjordes i fredags vid Harvard-universitetet i USA och man kom då fram till att skalvet i Japan nådde 9,1 på skalan, uppger Bödvarsson.

Det är samma siffra som man med samma metodik konstaterade efter tsunamiskalvet utanför Sumatra.

I centrala Tokyo finns inga uppenbara spår av jordbävningen. På Tokyo station, en av stadens största, finns dock en tydlig skillnad jämfört med en vanlig lördagkväll. Avgångarna med Japans snabbtåg, det annars så pålitliga Shinkansen, är betydligt glesare än vanligt. Alla tåg norrut, undantaget Nagano, är inställda.

Källa: TT-AFP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.