Utvecklingen i Algeriet

36 döda i algerisk självmordsattack

Publicerad 27 augusti 2011

Minst 36 människor omkom när två självmordsbombare attackerade en militärförläggning i Algeriet på fredagen, uppger säkerhetskällor.

Ytterligare 15 skadades. Attacken inträffade i staden Cherchell, tio mil väster om huvudstaden Alger, omkring tio minuter efter fastan brutits under ramadan.

Två självmordsbombare, varav en på motorcykel, utlöste explosionerna strax efter varandra vid militärskolans mässlokal där alla hade samlats.

Källa:TT

 

Algeriets president utlovar reformer

Publicerad: 2011-04-16

Alger. Algeriets president Abdelaziz Bouteflika utlovar reformer för att "stärka demokratin" i landet. En ny konstitutionell panel av politiker och experter ska se över landets konstitution och vallagar, meddelade han i ett tv-tal på fredagen.

Det var ett efterlängtat tal - Bouteflika hade inte talat till folket på tre månader trots att revolutioner ägt rum i flera av hans grannländer. I februari hävde Bouteflika landets 19 år gamla undantagstillstånd.

Källa:TT-AFP

 

Upplopp vid bostadsrivningar i Alger

Publicerad: 2011-03-24

Alger. Ett upplopp bröt ut i onsdags i en stadsdel i Algeriets huvudstad Alger sedan myndigheterna försökt riva ett hundratal skjul som fungerade som bostäder. Uppgifterna går i sär om hur många som skadats - enligt algerisk polis skadades 22 varav 21 var poliser och en 16-årig pojke som fått en gummikula i ögat. Enligt vittnen på plats använde polisen skarpa skott, gummikulor och tårgas - och minst 70 människor fick föras till sjukhus, varav två barn.

Källa: TT-AFP

 

Tårgas mot demonstranter i Alger

Publicerad: 2011-03-16

Alger. Polisen i Algeriet använde tårgas på onsdagen för att skingra en församling av unga demonstranter i huvudstaden Alger, rapporterar Reuters.

Demonstranterna ska ha kastat sten och bensinbomber. De hade inga andra krav än bättre bostadssituation, enligt Reuters reporter på plats.

– Vi lever som hundar. Vi bor hela familjen i en lägenhet, sade en av demonstranterna.

Algeriets styre är på helspänn efter strider i Libyen och en blodig onsdag i Bahrain.

Källa: TT-Reuters

 

Algerisk bilbomb dödade fem

Publicerad: 2011-03-09

Alger. Minst fem personer dödades när en bil sprängdes i norra Algeriet, rapporterar lokala medier. Tisdagens attentat, som militanta islamister misstänks för, är det dödligaste på flera månader.

Tre av de döda tillhörde samma familj.

Källa: TT-AFP

 

Poliser demonstrerade i Algeriet

Publicerad 2011-03-07

Tusentals lokalpoliser demonstrerade för högre lön i Algeriets huvudstad Alger på måndagen. Folkmassan bröt igenom avspärrningar för att nå parlamentet, rapporterar en AFP-reporter.

Enligt organisatörerna uppgick antalet deltagare till 10 000. Männen arbetar som bypoliser ute på landet och krävde bättre villkor. De omringades snabbt av kravallpolis.

Protester har pågått i Algeriet, liksom i övriga arabvärlden, mot höga matpriser och arbetslöshet.

Källa: Alger TT-AFP

BP stannar kvar i Algeriet

Publicerad 2011-03-07

Den brittiska oljejätten BP har beslutat att stanna kvar i Algeriet och samtidigt kallar man hem personalen från Libyen.

Trots oroligheterna i Algeriet har BP beslutat att stanna kvar i landet, vilket överraskar många bedömare. Tack vare att det ryska oljebolaget TNK-BP, som till hälften ägs av BP, även fortsättningsvis kommer att köpa algerisk olja. BP hade tidigare flaggat för en försäljning av de algeriska tillgångarna.

För Algeriet är det en stor prestigevinst att BP stannar kvar i landet.

- BP kommer inte att lämna. BP har beslutat att avbryta den planerade försäljningen av sina tillgångar, säger Youcef Yousfi energiminister i Algeriet i en intervju.

BP har två stora naturgasprojekt i Algeriet, i Salah och i Amenas. Dessutom har de ett stort oljeprojekt i Rhourde El Baguel och söker efter olja i Bourarhet.

Oroligheterna i Libyen har medfört att över hälften av all oljeproduktion ligger nere.

Algeriet häver undantagstillstånd

Publicerad 22 februari 2011

Den algeriska regeringen har nu beslutat att landets 19 år gamla undantagstillstånd ska hävas, rapporterade den officiella algeriska nyhetsbyrån APS på tisdagskvällen.

Beslutet kommer att publiceras formellt inom kort av regeringen och ska därefter verkställas, hette det i uttalandet.

Redan förra veckan meddelade den algeriske utrikesminister Mourad Medelci att ett hävande av undantagstillståndet var på gång.

Källa: Alger TT-AFP-Reuters

Stenkastande demonstranter i Algeriet

Publicerad 13 februari 2011

Hundratals stenkastande demonstranter drabbade samman med polisen i staden Annaba i östra Algeriet i dag.

De flesta av demonstranterna var ungdomar som samlats utanför den lokala regeringsbyggnaden. Fyra poliser fick lättare skador i tumultet.

Samtidigt planerar oppositionen i Algeriet en ny demonstration till fredag den 19 februari, meddelade oppositionsgruppen CNCD, dagen efter att 2 000 demonstranter drabbat samman med 30 000 kravallpoliser i huvudstaden Alger.

Också i Jemen uppstod oroligheter mellan ett 1 000-tal demonstranter i huvudstaden Sanaa och poliser på söndagen. Polisen försökte hindra demonstranterna att komma fram till presidentpalatset, uppger vittnen till Reuters.

Demonstranterna som kastade sten krävde regimens avgång och skanderade "En jemenitisk revolution efter den egyptiska". Polisen använde batonger mot demonstranterna och fyra människor skadades.

Under tiden förberedde sig president Ali Abdullah Saleh och oppositionen för diskussioner som man hoppas ska förhindra en revolt liknande den i Egypten.

Saleh har, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana, ställt in ett planerat USA-besök senare i februari med anledning av "nuvarande omständigheter i regionen".

Källa: TT

Protester i Algeriet

Publicerat 12 feb 2011

Här tar Algeriet efter Egypten.
Men oppositionen hade svårt att samla lika stora folkmassor till demonstrationerna på lördagen.
Ändå fanns flera tusen på plats.

Bara en dag efter det egyptiska folkets seger spred sig protesterna över Mellanöstern.
I Algeriet samlade sig oppositionen på Första maj torget i centrala huvudstaden Alger. Men till skillnad från Tunisien och Egypten hade man svårt att samla stora folkmassor.
Flera tusen demonstranter trotsade demonstrationsförbudet, och ännu fler poliser fanns på plats. Flera gripanden gjordes på platsen. Uppgifter pekade på över tusen gripanden, men polisen säger samtidigt att det rör sig om ett fåtal som dessutom släppts.


Kräver reformer

Demonstranterna vill ha reformer och demokrati i det gas- och oljerika landet, men demonstranterna kräver inte president Abdel Aziz Bouteflikas avgång.
Samtidigt ska en mindre grupp av motdemonstranter ha ropat att "vi vill ha fred— inte kaos"och "Algeriet är inte Egypten".
Det har varit spänningar i Alger under de senaste månaderna, och efter kravallerna i januari som varade i fem dagar fruktade många en stigande konflikt

Källa: Expressen

Två döda i livsmedelskravallerna i Algeriet

Publicerad: 08/01

Två personer har dödats och flera hundra har skadats under kravallerna i Algeriet den senaste veckan.

Enligt landets inrikesminister har 400 personer skadats under de senaste fyra dagarnas kravaller. 300 av de skadades uppges vara poliser.

Dödsoffren var demonstranter. Åtminstone den ena sköts till döds av polisen. Enligt inrikesministeriet dödades den 18-åriga mannen då han försökte storma en polisstation.

Demonstrationer mot höjningar av livsmedelspriserna och den utbredda fattigdomen har arrangerats runt i landet denna vecka. Flera av demonstrationerna har varit våldsamma. På lördagen rapporterades nya kravaller speciellt i östra Algeriet och i utkanterna av huvudstaden Alger.

Priset på en del baslivsmedel, som matolja och socker, har fördubblats i Algeriet under de senaste månaderna. För ett par månader sedan kostade ett kilo socker 70 dinarer. I dag har priset stigit till 150 dinarer.

Enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO är de globala livsmedelspriserna rekordhöga. I Algeriet anklagas affärsmän för att förvärra situationen genom att spekulera med priserna.

Algeriets regering uppgav på lördagen att den kommer att hålla krismöte om kravallerna. Ministrarna väntades inför ett pristak för livsmedel.

– Situationen kommer att förbättras i början av veckan, lovade handelsminister Mustafa Benbada i den statliga radion.


De unga vill ha jobb
Kravallerna är också ett symtom av det växande missnöjet i Algeriet. Det är främst unga algerier som är frustrerade över arbetslöshet och brist på framtidsutsikter som begett sig ut på gatorna. Utöver sänkta matpriser vill de också ha jobb.

Enligt internationella valutafonden IMF:s statistik är 70 procent av algerierna under 30 år gamla. Av dem är minst var femte arbetslös trots att många av dem har en utbildning. Den officiella arbetslöshetsgraden i landet är 10 procent, men den verkliga siffran ligger sannolikt närmare 25 procent.

Enligt statliga massmedier har demonstranter bland annat stormat regeringsbyggnader, banker, postkontor och orsakat stora skador i flera städer.

– Situationen är mycket spänd. Folk är rädda. I min stadsdel fanns det inget bröd, ingen mjölk, inget alls på morgonen, sade Adballah Chiboub som bor i en förstad till huvudstaden Alger.

Källa: FNB

Nya kravaller i Algeriet

Uppdaterad 7 januari 2011

Nya kravaller inträffade i Algeriet på fredagen och sammandrabbningar utbröt mellan demonstranter och kravallutrustad polis. I stadsdelen Belcourt i huvudstaden startade oroligheterna efter fredagsbönen, unga gäng av demonstranter kastade sten på polis och byggde barrikader för att blockera området.

Landets officiella nyhetsbyrån APS uppgav att demonstranter hade plundrat regeringsbyggnader, banker och postkontor i "flera städer i östra delen av landet".

Oroligheter drabbade bland annat Constantine, Jijel, Setif och Bouira.

Säkerhetsnivån är förhöjd på grund av den senaste tidens kravaller i protest mot höjda matpriser och stor arbetslöshet.

I kvarteren El Biar attackerades butiker av gäng beväpnade med svärd sent på torsdagen och i förorten Bab El Oued skingrades grupper med tårgas.

Som en säkerhetsåtgärd ställdes samtliga fotbollsmatcher i landets högsta division in.

Källa: TT-AFP

http://sv.wikipedia.org/wiki/Algeriet

Reseinformation Algeriet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.