Utvecklingen i Japan

 

 

Minister varnade för härdsmälta

Publicerad 10 mars 2012

Japan förbereder sig för att på söndagen minnas sina döda ett år efter den förödande jordbävningen.

Samtidigt kommer nya avslöjanden om det dramatiska förloppet timmarna efter katastrofen.

Ett dokument från regeringssammanträdet efter jordbävningen visar att minst en minister varnade för risken för härdsmälta i kärnkraftverken timmarna efter att tsunamin slagit in över kusten.

Omkring 20.000 människor har antingen konstaterats döda eller saknas fortfarande.

Källa:TT

 

Jordskalvet i Japan i bilder

Publicerad 4 mars 2012

På morgonen den 11 mars 2011 15.06 lokal tid inträffade det kraftigaste skalvet som någonsin registrerats i Japan, 9,0 på Richerskalan.

Stora delar av Jaapans nordöstra kustområde skadades av både skalvet och den efterföljande tsunamin. Omkring 20.000 människor dog eller saknas fortfarande.

Uppröjningsarbetet har pågått hela tiden och numera är det förhållandevis uppsnyggat på de flesta håll som man kan se i det sista bildgalleriet till höger i artikeln "Jordskalvet i Japan - före och efter".

Det är ungefär lika mycket bråte på land som den som flutit ut i Stilla havet, 25 miljoner ton.

Överallt pågår återuppbyggnadsarbeten. Minst 2.000 miljarder svenska kronor beräknas det kosta.

Nedan följer en beskrivning av skalvet och tsunamin i Japan med bilder och korta texter.

Konsekvenserna blev förödande efter både skalvet och den tsunami som en halvtimme senare började slå in mot Japans kust.

Skalvet förstörde både byggnader och infrastruktur i stora områden. Här inspekterar en vägarbetare skadorna på en motorväg i närheten av staden Mito.

Enorm förödelse efter skalvet och många bränder. Flera städer i nordöstra Japan ligger mer eller mindre under vatten. Flera bränder bryter ut i stora områden, liksom i oljeraffinaderier.

Tsunamivågen beskrivs som jättelik. Som högst var den 38 meter. Tsunamin var så kraftig att den till och med bröt av stora stycken från Antarktis is som blev till stora isberg.

När tsunamin var över kunde de som överlevde blicka ut över ett ibland osannolikt landskap. Fartyg och bilar låg huller om buller, tåg spolades bort. Liksom människor.

Här har en bråte med stora lastcontainrar spolats upp i hamnen i Sendai.

Flygplatsen i Sendai slogs ut totalt av vattenmassorna.

Bråte från flygplatser, parkeringar, bostadsområden, affärer täckte stora delar av Japans kustremsa. 25 miljoner ton bråte drogs ut i havet. Bråten har sakta rört sig ut över Stilla havet. Experter menar att en fjärdedel inom ett par år når Nordamerika, en fjärdedel kommer tillbaka till Japan, en fjärdedel sjunker och den resterande fjärdedelen blir kvar i Stilla havet. Byggmaterial, bilar, kläder, leksaker, husgeråd, tsunamin tog allt. Redan har en del saker påträffats i västra USA.

Många människor återvände efter ett par dagar för att försöka leta efter tillhörigheter i de raserade husen.

I ett område som ser ut som efter ett kärnvapenkrig bär räddningsmanskap bort en av de närmare 20.000 som dog i jordskalvet och tsunamin.

Efter några dagar föll temperaturen och det började snöa. Situationen för de evakuerade och hemlösa blev värre. Liksom för de som på bilden sökte sig tillbaka till sina före detta hem för att leta efter några personliga tillhörigheter.

Hemlösa och evakuerade läser tidningar vid en eld under en presenning.

Redan efter några timmar utfärdades en varning vid kärnkraftverket i Fukushima på grund av kylproblem. Folk börjar evakueras från området runt verket. Strålningen runt Fukushima stiger. Tsunamin slog ut både det ordinarie kylsystemet och reservsystemet så bränslestavar smälte och radioaktiva ämnen spreds till omgivningen.


Reaktorerna 1-4 stod 10 meter över havet. De kommer aldrig att kunna startas igen. Det är fortfarande oklart hur stora skadorna är.
Uppstädandet av det havererade kärnkraftverket i Fukushima i Japan kommer att ta upp till 40 år, har den japanska regeringen beräknat. Det blir svårt att få bort bränsleresterna. Kostnaden har beräknats till minst 100 miljarder kronor.

Grafik: SVT

Bland all tragik så fanns det ändå vissa solskenshistorier. Hunden Ban upptäcktes efter flera dagar på en hög bråte långt ute i Stilla havet. Kustbevakningen räddade hunden, hans matte råkade se det på tv och kunde till slut återförenas med sin förlorade hund.

Stora delar av nordöstra Japan drabbades värst av skalvet och tsunamin.

Källa:Nils Edman – SVT

 

Japan fruktade slutet för Tokyo

Publicerad 28 februari 2012

Japan planerade för att evakuera hela Tokyo när det såg som mörkast ut under kärnkraftskatastrofen förra året.
-Jag såg ett djävulskt scenario framför mig, säger regeringstalesmannen Yukio Edano.

Härdsmältan i Fukushima kunde ha fått betydligt värre konsekvenser än den fick, visar en ny oberoende utredning. När reaktorerna i Fukushima skakades av explosioner i mitten av mars satt den japanska regeringen i krismöten och diskuterade katastrofscenarier.

Mardrömmen var att kärnkraftverket Fukushima skulle behöva överges helt, vilket kraftbolaget Tepco ville. Då skulle de radioaktiva utsläppen ha blivit större, vilket kunde ha tvingat andra kärnkraftverk att också evakuera sin personal. På så vis hotade en kedjereaktion av härdsmältor.
-Om det händer är det slut med Tokyo, säger Edano.

Men dåvarande premiärministern Naoto Kan vägrade låta Tepco ge upp Fukushima. Han beordrade bolaget att ha personal kvar som arbetade för att begränsa utsläppen. Han kan därmed ha räddat 13-miljonersstaden, enligt rapporten.

Utredningen har gjorts av ett 30-tal experter som haft tillgång till dokument från olyckan och intervjuat över 300 centralt placerade personer.

Källa:TT

 

Fortsatt risk ett år efter Fukushima

Publicerad 28 februari 2012

Experter och lokala myndigheter i Fukushima är överens: Ett år efter kärnkraftskatastrofen i Japan lever en miljon människor i ett område där strålningen är farligt hög.

Det handlar om ett område stort som halva Sörmland. Både staden Fukushima, sex mil från kärnkraftverket, och grannstaden Koriyama anses så drabbade att människor inte bör bo där.

För Harumi Haraguchi som har sin treåriga dotter Akiko på dagis i Koriyama finns inget alternativ.

-Jag har min fasta punkt här och har ingen annan plats att flytta till.

Varje dag klär hon Akiko i heltäckande kläder, ingen del av huden får synas. På väg till dagis bär treåringen munskydd. Dagiset har i dag 50 barn. För att skydda dem mot strålning har innerväggarna försetts med blyplattor och barrikaderats med pappkartonger, fyllda med vattenflaskor.

Spökstad
Några mil bort, i byn Iitate, möter vi Kimi Hayashi.

-Trots att vi ligger utanför den förbjudna zonen rekommenderar myndigheterna oss att evakuera eftersom strålningen är så hög. Hela byn har flytt. Men jag kommer tillbaka varannan dag för att se till huset, säger hon.

Iitate är i dag en spökstad. Allt ligger öde - skolan, livsmedelshallen och gårdarna. Poliser patrullerar dagligen området. Mätaren visar upp mot 200 gånger högre strålning än den normala bakgrundsstrålningen.

Fukushimas universitet har startat en rad projekt med anknytning till kärnkraftsolyckan. Resultaten står i flera fall i motsats till den officiella uppgifterna från regeringen och kärnkraftsbolaget Tepco.

Enligt vice rektorn Akira Watanabe, professor i klimatologi och medlem i det statliga rådet för kärnkraftssäkerhet tillsammans med Tepco, begicks tidigt misstag som aldrig rättats till.

-Vätgasexplosionen spred radioaktiva ämnen med extremt hög temperatur så högt att nedfallet skedde långt bort. Det skulle man ha sett när data analyserades. Men datasystemet fungerade inte. Därför beordrades bara evakuering inom två mil från kärnkraftverket, säger Watanabe.

En miljon människor
Zonen borde enligt forskare vid universitetet ha omfattat i stort sett hela Fukushima län. Men då hade myndigheterna tvingats evakuera en miljon människor - i stället för som nu 100.000.

Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Statens Energimyndighet och i dag styrelseordförande för stiftelsen Japan Renewable Energy Foundation, är också kritisk.

-Man kan ifrågasätta japanska regeringens verklighetsanknytning. Uppgiften att reaktorerna nu är i ett kallt, avställt läge säger ingenting när man inte ens vet hur mycket bränsle som finns kvar i den trasiga inneslutningen eller kanske redan är tiotals meter ner i berget, säger Kåberger.

Vilka medicinska följder nedfallet kan få flera årtionden framöver, och hur höga kostnaderna till slut blir för att få stopp på reaktorerna och sanera de enorma områdena, kan ingen svara på i dag.

Källa:TT

Fukushimas djur lämnas att dö

Publicerad 27 januari 2012

Mängder av husdjur har övergetts efter kärnkraftsolyckan i Fukushima. De som inte har dött lider av svåra sjukdomar och har blivit förvildade. Nu rasar Japans djurrättsaktivister mot myndigheterna.

Video

Det var den 11 mars förra året som jordbävningen och den efterföljande tsunamin drabbade Japans östkust. Dagen efter evakuerades 78.000 människor från området kring kärnkraftverket.

Många trodde nog att de skulle kunna återvända till sina hem efter några dagar. Tusentals lämnade därför sina hundar kopplade, sina katter inlåsta, och hästar och kor i ladugårdarna.

Spökstad
Men myndigheterna har inte tillåtit någon att återvända till den i radie två mil breda katastrofzonen, på grund av den farliga radioaktiva strålningen, och Fukushima har förvandlats till en spökstad, rapporterar CNN.

Överallt på bakgårdar, inne i husen och ladugårdar påminner djurkadaver om vardagslivet som för bara ett år sedan pågick här. I spiltor ligger grisar och kor som svultit ihjäl, och de förruttnade hundkropparna ligger fortfarande kopplade.

Det skulle ha varit knäpptyst, om det inte vore för alla de övergivna djur som överlevt och stryker omkring i de ödsliga kvarteren.

"Skandal"
Kanske är det här en oundviklig konsekvens av en kärnkraftskatastrof, men Japans djurrättsaktivister rasar och kallar det en skandal.

-Det är skamligt. Ända sedan katastrofen först inträffade har vi bett myndigheterna att rädda djuren. Det borde ha varit möjligt att rädda dem samtidigt som man räddade alla människorna efter olyckan, säger Yasunori Hoso som jobbar på Japans United Kennel Club.

Japans naturvårdsverk säger till CNN att myndigheterna har försökt rädda så många djur som möjligt, men att det är för riskabelt för räddningspersonal att ta sig in i det kontaminerade området. Myndigheterna har därför valt en försiktig väg.

Räddningsaktion
I december tog sig United Kennel Center, med myndigheternas tillåtelse, in i evakueringszonen med egen räddningspersonal. Man har lyckats rädda 250 överlevande hundar och 100 katter, som nu bor i trånga burar på UKC.

80 procent av husdjurens ägare har man lyckats spåra, men det innebär inte att djur och ägare kan återförenas. De flesta ägarna kan nämligen inte ta hand om sina djur längre, eftersom katastrofen gjort dem hemlösa.

Källa:Karin Moberger,SVT

 

Radioaktivt ris funnet i Japan

Publicerad: 2011-09-24

Tokyo. Japanska myndigheter har hittat ris med otillåtet höga halter radioaktivt material. Riset kommer från Fukushimaområdet, där ett kärnkraftverk drabbades av härdsmälta i samband med jordbävningen i våras och den efterföljande tsunamin.

Riset innehöll radioaktivt cesium som översteg 500 becquerel per kilo.

Mer ris från området ska nu testas. Om det har lika höga halter får det inte säljas, vilket vore ytterligare ett hårt slag mot regionen.

Källa:TT-AFP

 

Noda Japans nya premiärminister

Publicerad 2011-08-29

Japans finansminister Yoshihiko Noda kommer att bli Japans premiärminister sedan han vunnit kampen om partiledarposten i Demokratiska partiet (DJP).

Noda kom tvåa i första omgången, men fick 215 röster mot motståndaren, handelsminister Banri Kaiedas, 177 i andra.

Noda ställs inför en rad utmaningar, inklusive återuppbyggnaden efter det förödande skalvet och tsunamin den 11 mars samt kärnkraftskrisen som uppstått därefter.

Den förre premiärministern Naoto Kan avgick i fredags efter 14 månader på posten.

Källa:TT

 

Japans premiärminister avgår

Tokyo. Japans hårt prövade premiärminister Naoto Kan avgår. Redan på måndag väljs en ny partiledare till styrande Demokratiska partiet (DPJ).

Kan meddelade på fredagen att lämnar posten som ledare för DPJ och därmed även premiärministerposten.

– Jag avgår som partiledare från och med i dag, meddelade Kan till högt uppsatta partimedlemmar enligt nyhetsbyrån Jiji.

Beskedet var väntat och redan under måndagen väntas en ny partiledare väljas, som då också blir landets sjätte premiärminister på fem år.

Premiärminister Kans tid på ämbetet har präglats av de katastrofala följderna från jordbävningen och tsunamin som drabbade Japan 11 mars. Den förödande kärnkraftsolyckan i Fukushima, där premiärministern och regeringen samt myndigheterna fick omfattande kritik för att ha varit allt för senfärdiga i insatserna, bidrog till att Kan och hans regering avgår.

Kan utsattes för en politisk utmaning redan i juni, när han ställdes inför en misstroendeomröstning som han dock klarade av. Men Kan meddelade då att han skulle avgå när parlamentet röstat igenom budgetsanering som en följd av naturkatastrofen samt ett lagförslag om en satsning på förnyelsebara energikällor.

– Jag tror att jag har gjort mitt bästa och gjorde det jag var tvungen till under de svåra omständigheterna, sade en lättad och avslappnad Kan när han meddelade beslutet.

Han sade att han nu ska fortsätta att verka i kärnkraftsfrågor och arbeta för "ett samhälle som inte är beroende av kärnkraftverk".

Nio partimedlemmar väntas kandidera för att bli ny premiärminister.

Källa:TT-AFP

 

Japansk kärnreaktor redo för nystart

Publicerad: 2011-08-17

Tokyo. Japan kan snart starta den första av de kärnreaktorer som varit stängda sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima. Av Japans 54 reaktorer står 39 i dag still, de flesta för säkerhetstester. En av dem finns på ön Hokkaido. På onsdagen sade guvernören Harumi Takahashi att hon inte är emot att säkerhetstesterna avslutas, och att reaktorn därmed kan öppna igen.

Risken för elbrist oroar företag samtidigt som japanerna blivit mer kritiska till kärnkraft.

Källa:TT-AFP

 

Asimo ska klara kärnkraftsjobb

Publicerad: 2011-08-12

Tokyo. Honda planerar att bygga om sin världsberömda robot Asimo för att den ska klara att utföra uppdrag inuti det havererade japanska kärnkraftsverket Fukushima, skriver tidningen Asahi. Enligt tidningen ska Asimo - som ser ut som en liten astronaut - få mjukare leder och eventuellt hjul i stället för fötter.

Efter jordbävningen och tsunamin i mars läcker kärnkraftverket strålning, på vissa ställen i så höga halter att det är livsfarligt för människor.

Källa:TT-AFP

 

Japan bildar ny kärnkraftsmyndighet

Publicerad: 2011-08-12

Tokyo. Japan inrättar en ny kärnkraftsmyndighet under miljödepartementet. Målet är att få en tillsynsmyndighet med större möjligheter att ingripa vid säkerhetsbrister, rapporterar japanska medier.

Efter jordbävningskatastrofen i mars, som ledde till härdsmälta i Fukushima, har den nuvarande myndigheten fått kritik för att vara för slapp. Den sorterar under departementet för handel och industri, som aktivt förespråkat kärnkraft och export av kärnkraftsteknologi.

Källa:TT-AFP

 

Livsfarlig strålning i Fukushima

Publicerad: 2011-08-02

Tokyo. På det japanska kärnkraftverket Fukushima upptäcks nya platser med livsfarliga strålningsnivåer inne i anläggningen.

I måndags rapporterade kraftbolaget Tepco om en plats med uppmätta stråldoser på över 10 sievert i timmen i botten på ett ventilationsschakt. På tisdagen hittades ännu en plats med liknande värden.

Tepcos apparater kan inte mäta mer än 10 sievert i timmen - en extremt farlig strålnivå, som på kort tid kan leda till döden.

Källa:TT-Reuters

 

Skyfall tvingar japaner evakuera

Publicerad: 2011-07-29

Tokyo. Skyfall fick myndigheterna i Japan att evakuera 180 000 människor i Fukushima och Niigata till olika hjälpcenter på fredagen. I staden Sanjo i distriktet Niigata hade det fallit över 500 millimeter sedan i onsdags.

Över 70 000 byggnader blev utan ström till följd av regnet. Många hus blev översvämmade, och lerskred rapporterades från flera håll.

Källa:TT-AFP

 

Kraftigt jordskalv i nordöstra Japan

Publicerad: 2011-07-24

Tokyo. En jordbävning med magnitud 6,2 skakade nordöstra Japan vid fyratiden på måndagsmorgonen lokal tid, nära det område som föröddes av tsunamin i våras.

Skalvets centrum låg 35 kilometer under jordytan, uppgav US Geological Survey.

Det fanns inga tidiga rapporter om skador. Ingen tsunamivarning utfärdades.

Skalvet och jättevågen i mars krävde 22 000 människors liv och orsakade svåra skador på kärnkraftverket Fukushima.

Källa:TT-AFP

 

Cesiumsmittade kor sprids i Japan

Publicerad: 2011-07-21

Tokyo. Mer än 1 000 biffkor som ätit foder smittat med radioaktivt cesium har skickats iväg från bland annat Fukushima till resten av Japan.

Uppgifterna kommer dagen efter det att Tokyo stoppat all utförsel av biffkor från Fukushima sedan man upptäckt att fodret innehöll upp till 500 gånger mer cesium än vad som anses vara säkra nivåer, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Enligt experter är det ännu oklart hur farligt det är att äta nötkött från djur som fått smittat foder.

Källa:TT-Reuters

 

Radioaktivitet i kött oroar i Japan

Publicerad: 2011-07-17

Tokyo. Oron stiger i Japan sedan rapporter om kött med radioaktiva partiklar i sig inkommit från fler delar av landet.

Fall där grönsaker, te, mjölk och havsprodukter haft för höga nivåer har redan uppdagats och nyligen rapporterades även att runt 130 kor som ätit gräs med för höga halter radioaktivt cesium skeppats iväg från de drabbade områdena runt kärnkraftverket Fukushima.

I 31 av Japans prefekturer ska smittat kött ha ätits, enligt mediebolaget NHK.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Tekniskt fel stänger japansk reaktor

Publicerad: 2011-07-16

Tokyo. En reaktor vid kärnkraftverket Ohi i Japan stängs ned under lördagen på grund av tekniska problem, uppger Kansai Electric Power och tillägger att inget radioaktivt utsläpp inträffat.

Reaktorn som ligger drygt 30 mil väster om Tokyo stängs för kontroll efter att trycket av okänd anledning sjunkit i en tank som innehåller borsyra och vatten.

Stängningen påverkar den redan ansträngda strömförsörjningen i landet efter jordskalvet och tsunamin 11 mars.

Källa:TT-Reuters

 

Japan stresstestar kärnkraftverk

Publicerad: 2011-07-06

Tokyo. Japan ska genomföra så kallade stresstester av alla sina kärnkraftverk för att försäkra allmänheten att anläggningarna verkligen är säkra, enligt landets regering. Testerna ska utformas i stil med dem som EU tänker genomföra, enligt en myndighetsföreträdare.

Landets kärnkraftsindustri har solkats av katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima som följde på jordskalvet och tsunamin i mars. Bara 19 av Japans 54 reaktorer är i bruk för närvarande.

Källa:TT-AFP

 

Japan inleder kärnkraftssanering

Publicerad: 2011-06-17

Tokyo. Japanska myndigheter inleder saneringen av omkring 100 000 ton radioaktivt vatten efter månader av försök att kyla ned reaktorerna vid Fukushimas katastrofdrabbade kärnkraftanläggning.

Det japanska bolaget Tepco som driver kärnkraftverket uppgav att saneringen skulle starta under fredagen.

Amerikansk och brittisk teknologi används vid reningen av kylvattnet. Katastrofen vid Fukushima inträffade efter storskalvet utanför Japan i mars.

Källa:TT-AFP

 

Biltillverkarnas nota efter jordbävningen

Publicerad: 2011-06-15

Jordbävningskatastrofen i Japan slog ut produktionen för flera av de stora biltillverkarna i landet. Nu kommer rapporter om kostnaderna. Hondas vinst väntas falla med 63 procent och Toyotas med 31 procent.

Världens största biltillverkare, Toyota, tvingades att stänga ned produktionen i hemlandet efter jordbävningen och den följande tsunamin 11 mars. Bolaget har meddelat att katastrofen kommer att kosta mer än 4 miljarder dollar, 25,5 miljarder kronor, i form av skador och utebliven produktion.

Vinsten under räkenskapsåret som började 1 april väntas minska med 31 procent, eller 3,4 miljarder dollar, 21,7 miljarder kronor, rapporterar Detroit News.

För konkurrenten Honda väntas vinstfallet bli ännu större, 63 procent. Jordbävningen beräknas ha kostat 500 miljoner dollar, 3,2 miljarder kronor, och bolaget räknar med att bygga 212.000 färre bilar i år på grund av brist på delar. Dessutom pressas Honda av ökade kostnader för forskning och utveckling.

Honda räknar dock med att ha kommit upp i full produktion i Japan igen under slutet av juni, rapporterar Edmunds Inside Line.

Japans tredje största biltillverkare, Nissan, har inte kommit med någon prognos för året ännu. Det har dock Mitsubishi gjort och till skillnad från Toyota och Honda räknar tillverkaren med ett bättre 2011 än 2010, trots jordbävningen.

Mitsubishi räknar med att öka produktionen med 6 procent och vinsten med 28 procent under räkenskapsåret som startade 1 april.

Världsbanken uppskattar att jordbävningskatastrofen och dess efterverkningar kommer att kosta Japan mellan 100 och 235 miljarder dollar. Landet plågas fortfarande av energibrist efter problem i flera kärnkraftverk.

För Japans biltillverkare innebär energibristen bland annat att de ombetts att minska elkonsumtionen med 15 procent under sommaren. Bolagen har också ombetts jobba mer på helgerna, när efterfrågan på el är lägre, än på vardagarna.

Förutom effekterna av jordbävningen pressas den japanska exportindustrin av en stark yen.

Källa:Di.se

 

Japan dubblar radioaktivitetssiffra

Publicerad: 2011-06-07

Japan höjer sin uppskattning av hur mycket radioaktivt material som slapp ut ur kärnkraftverket Fukushima den första veckan efter att tsunamin sköljde in över Japan i mars.

 Kärnkraftmyndigheten Nisa säger nu att 770.000 terabecquerel kom ut i atmosfären när reaktorhallarna exploderade en efter en, jämfört med tidigare siffran på 370.000.

Dubbleringen sker inför starten av en oberoende expertutredning som ska undersöka orsakerna till haveriet.

Källa:Di.se

 

Japans kreditbetyg hotas av nedgradering

Publicerad: 2011-05-27

Fitch sänker utsikterna för Japans kreditbetyg, AA, till negativa från stabila, enligt ett pressmeddelande.

"Japans kreditvärdighet är under negativt tryck från stigande skuldsättning. En starkare finanspolitisk konsolideringsstrategi är nödvändig för att stärka uthålligheten i statsfinanserna mot den negativa strukturella trenden med en åldrande befolkning", säger Andrew Colquhoun, chef för Fitchs kreditvärderingsteam för stater i Asien, i en kommentar.

Fitch noterar att Japans statsskuld steg till 210 procent av BNP i slutet av 2010, vilket är den överlägset största statsskulden av alla länder som Fitch betygsätter. Vad gäller nettoskuld sticker dock inte Japan ut lika mycket eftersom landet har världens näst största valutareserver.

"Men även statens nettoskuld ökar kraftigt. Den prognostiserade uppgången på 56 procentenheter i bruttoskuld från slutet av 2007 (före den globala finanskrisen och recessionen) till slutet av 2012 är den tredje högsta för något land som Fitch betygsätter, enbart efter Irland och Island som både har gått igenom bankkriser", skriver Fitch.

Japans kreditbetyg får stöd av den japanska statens möjligheter till finansiering från det stora sparandet i den privata sektorn. Dessutom hålls en stor del av skulden (cirka 50 procent) av den offentliga sektorn i vidare mening, vilket minskar risken för självuppfyllande panik bland obligationsinnehavarna. Ficth noterar dock att de japanska hushållens sparande befunnit sig på en nedåttrend sedan början av 1990-talet, något som spås fortsätta när befolkningen åldras.

Fitch ser också en "betydande nedåtrisk" för de japanska statsfinanserna från kostnaden att städa upp vid kärnkraftverket i Fukushima och det finns en risk för att företag flyttar ut verksamheten från Japan om det tar alltför lång tid att återställa infrastrukturen efter jordbävningen.

Viktiga hållpunkter för Fitch de kommande månaderna är den japanska regeringens reviderade bedömning av det finanspolitiska ramverket på medellång sikt, förslag på reformer av skatter och socialförsäkringar samt budgeten för budgetåret 2012.

"Ett misslyckande att stärka åtagandet om finanspolitisk konsolidering, eller ytterligare stora finanspolitiska eller ekonomiska kostnader för att återbyggnaden efter katastrofen, kan leda till en nedgradering", skriver Fitch.

Källa:Di.se

 

Tsunamin sänkte världshandeln

Publicerad: 2011-05-25

Världshandeln föll med 3 procent under första kvartalet till följd av jordbävningskatastrofen i Japan.

Men Sverige gick mot strömmen och redovisar en ökad handel med lika mycket, enligt Capgeminis återkommande mätningar av handelsströmmarna i de 23 största handelsnationerna.

"Den tragiska katastrofen har ruskat om handelsströmmarna i världen och det står klart att konsekvenserna blir stora för Japans ekonomi", skriver Capgemini.

Källa:Di.se

 

Härdsmälta i tre japanska reaktorer

Publicerad: 2011-05-24

Tepco, som äger kärnkraftverket Fukushima, bekräftade på tisdagen att bränsleelement i ytterligare två reaktorer smälte tidigt under katastrofen i mars.

En ny analys av Tepco bekräftar att enhet 2 och enhet 3 vid Fusushima Daiichi råkade ut för allvarlig överhettning av bränslestavarna, vilket bidrog till en delvis härdsmälta. Den var dock mindre kritisk jämfört med den härdsmälta som drabbade enhet 1.

Det uppger en talesman under tisdagen, enligt Dow Jones Newswires.

Talesmannen uppger vidare att analysen bekräftar bolagets åsikt att krisen orsakades av tsunamin, vilken slog ut viktiga system, och inte av den kraftiga jordbävningen.

"Det var förlusten av ström och tillgång på vatten i den efterföljande tsunamin som orsakade överhettning av reaktorerna", uppger talesmannen.

Tidigare har bolaget bekräftat att en partiell härdsmälta inträffade i en reaktor.

Fortfarande - två månader efter det förödande jordskalvet och tsunamin som utlöste katastrofen - kämpar ingenjörer med att försöka hindra radioaktivt läckage och få anläggningen under kontroll.

Källa:Di.se

 

Svenska robotar tar tag i Fukushima

Publicerad: 2011-05-04

Stockholm. Fyra fjärrstyrda rivningsrobotar från företaget Brokk i Skellefteå ska sättas in i det havererade japanska krärnkraftverket Fukushima, skriver Dagens Industri.

Robotarna ska bryta igenom betongen på kraftverket och ta hand om radioaktivt smittat material.

– Roboten ska fjärrstyras en kilometer från reaktorn för att minimera risken för att personalen utsätts för radioaktiv strålning, säger Brokks vd Martin Krupicka till tidningen.

Källa:TT

 

Förhöjda radioaktiva nivåer i Japan

Publicerad: 2011-05-04

Tokyo. De radioaktiva nivåerna har stigit kraftigt på havsbotten nära det olycksdrabbade kärnkraftverket Fukushima i Japan.

Prov från havsbotten, som samlats in 15 kilometer från kärnkraftverket, innehöll 1 400 becquerel av det radioaktiva cesium-137 per kilo, uppgav Tepco efter den första analysen av havsbotten sedan katastrofen 11 mars.

Nivåerna är 600 gånger högre än tidigare maxnivå på 2,3 becquerel per kilo som tidigare uppmätts i prefekturen Fukushima.

Källa:TT-AFP

 

Problem i nytt kärnkraftverk i Japan

Publicerad: 2011-05-02

Tokyo. Ännu ett kärnkraftverk i Japan har fått problem. Förhöjda nivåer av strålning har uppmätts i kylvattnet till en reaktor i Tsuruga på västkusten, rapporterar operatören Japco.

Anledningen tros vara ett läckage från kärnbränslet i systemet och energibolaget överväger att stänga av reaktorn för en genomgång.

Samma verk har haft problem förr - 1981 inträffade fyra radioaktiva läckor på kort tid och 1999 hamnade runt 50 ton kylvatten i havet.

Samtidigt på Japans motsatta kust kämpade kärntekniker vid det skalvdrabbade kärnkraftverket Fukushima med att kyla ner reaktorerna.

Energibolaget Tepco, som driver kärnkraftverket, meddelade på måndagen att antalet arbetare kommer att trefaldigas - från omkring 1 000 till 3 000 - i syfte att minska den individuella bestrålningen.

Tepco planerar även att bygga en ny barriär för att skydda sig mot framtida tsunamivågor. Muren ska vara två meter hög och byggas tio meter över havet, enligt uppgift nog för att motstå en våg bildad av en jordbävning med en magnitud på 8. Skalvet den 11 mars hade magnituden 9 och vågen som sköljde in över östkusten ska ha varit femton meter som högst vid Fukushima.

Källa:TT-AFP

 

Japansk rekordbudget efter katastrof

Publicerad: 2011-05-02

Tokyo. Japans parlament godkände på måndagen en rekordbudget för återuppbyggnad på fyra biljoner yen (cirka 296 miljarder kronor).

Budgeten ska bli grundstommen i återuppbyggnaden efter den förödande jordbävningen och tsunamin den 11 mars. Närmare 26 000 människor är bekräftat döda eller saknas än och den materiella förstörelsen är omfattande.

Regeringspartier och opposition försonades tillfälligt i ansträngningarna att få igenom budgeten.

Källa:TT-AFP

 

Stor sökinsats efter döda i Japan

Publicerad: 2011-04-25

Kesennuma. Polis, militär och kustbevakning i Japan har dragit i gång ännu en stor sökinsats längs den kust som drabbades av katastroferna den 11 mars.

– Värst är bebisar och barn. Då kommer gråten, säger polisen Koichi Sato, som ingår i ett av tre lag som hjälps åt att rycka ut så fort röjningsarbetare i staden Kesennuma upptäcker ett lik.

Kesennuma drabbades av en trehövdad demon: jordbävning, tsunami och så en infernalisk brand som rasade i tre dagar.

Källa:TT:s utsända

 

Japaner "tog farväl" av kärnkraften

Publicerad: 2011-04-24

Tokyo. Omkring 5 000 människor demonstrerade i Tokyo på söndagen mot kärnkraft och för skifte till alternativa energikällor efter katastrofen i Fukushima förra månaden.

I demonstrationståget sågs många unga människor och barnfamiljer som bar plakat med texten "Farväl till kärnkraften".

– Vi är oroliga. Före Fukushima tänkte jag inte på det men nu måste vi agera, vi måste göra det för våra barn, sade 43-årige Hiroshi Iino som deltog i marschen med sin hustru och två söner.

Källa:TT-AFP

 

Tepco överväger underjordiska murar

Publicerad: 2011-04-23

Tokyo. Det japanska energibolaget Tepco överväger att bygga underjordiska murar runt det skalvskadade kärnkraftverket Fukushima, enligt tv-kanalen Asahi.

Stora mängder vatten har sprutats in för att kyla ned de överhettade reaktorerna och därefter har kontaminerat vatten läckt ut i naturen. Det skulle kunna undvikas med hjälp av murar 15 meter ner i marken.

– Företaget överväger många möjliga åtgärder och det kan vara en av dem, sade en Tepcotalesman.

Källa:TT-AFP

 

Kejsarpar besökte skalvdrabbad stad

Publicerad: 2011-04-22

Tokyo. Den skalvdrabbade japanska staden Kitaibaraki fick kejserligt besök på långfredagen.

Landets 77-årige kejsare Akihito och den 76-åriga kejsarinnan Michiko bugade under tystnad mot havet, som slog sönder stora delar av nordöstra Japan den 11 mars. Runt 27 000 personer miste livet eller saknas fortfarande sedan dess.

Kejsarparet trotsade också varningar om förhöjda halter av strålning i havet när de lät sig bjudas på havsål och flundra till lunch i hamnen.

Källa:TT-AFP

 

Kontroll över Fukushima inom månader

Publicerad: 2011-04-17

Tokyo. Det skalvskadade japanska kärnkraftverket Fukushima ska kunna stängas ned inom nio månader, enligt ägarbolaget Tepco. Strålningsnivåerna ska då vara under kontroll.

Första steget är att inom tre månader kyla ned reaktorerna till en stabil nivå. Därefter ska de stängas helt och reaktorbyggnaderna så småningom täckas för. Då först är kärnkraftverket ofarligt och den omedelbara krisen når ett slut.

Men innan dess återstår mycket arbete. På söndagen skulle två amerikanska robotar skickas in för att kontrollera strålningsnivån och temperaturen inne i en av reaktorbyggnaderna, som varit otillgängliga sedan jordskalvet den 11 mars.

Samtidigt tampas Japan med återuppbyggnaden av de många sönderslagna städerna längs nordöstra Stillahavskusten. Japan får mycket hjälp utifrån, bland annat från USA.

– Vi kommer aldrig att glömma det väldiga stödet som USA har tillhandahållit, sade Japans premiärminister Naoto Kan när USA:s utrikesminister Hillary Clinton på söndagen var på snabbvisit i landet.

Japan och USA enades om att inhemska och amerikanska företag ska hjälpas åt med återuppbyggnaden.

– Alliansen mellan USA och Japan är oumbärlig för global säkerhet och utveckling, sade Clinton.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

28 arbetare utsatta för strålning

Publicerad: 2011-04-15

Wien. 28 arbetare på kärnkraftverket Fukushima har utsatts för höga doser strålning i samband med räddningsarbetet på anläggningen, meddelar Japan till Internationella atomenergiorganet (IAEA). Arbetarna har utsatts för doser på över 100 millisievert - medelstrålningen som en anställd på ett kärnkraftverk utsätts för är 50 millisievert under fem år.

Förra månaden fördes två arbetare till sjukhus efter att ha utsatts för över 170-180 millisievert.

Källa:TT-Reuters

 

Evakuerade familjer får ersättning

Publicerad: 2011-04-15

Tokyo. Familjer boende i närheten av det skalvskadade kärnkraftverket Fukushima får motsvarande 75 000 kronor i ersättning av företaget Tepco, sade vd:n Masataka Shimuzu:

– Vi kommer att betala familjer som bodde i områden där folk uppmanades att evakuera eller stanna inne.

Tiotusentals japaner, boende inom två mil från kraftverket, har tvingats från sina hem på grund av strålningsrisk. Ytterligare en mil bort har boende uppmanats att stanna inomhus.

Källa:TT-AFP

 

Jordskalv utanför Japan

Publicerad: 2011-04-13

Tokyo. Ett kraftigt jordskalv med magnituden 6,1 har inträffat utanför nordöstra Japan, enligt det amerikanska geologiska institutet USGS.

Ingen tsunamivarning utfärdades och det fanns inga omedelbara rapporter om skador.

Jordskalvet inträffade enligt USGS strax före klockan sex på morgonen på torsdagen lokal tid, på ett djup av 11,2 kilometer 190 kilometer öster om huvudön Honshu.

Källa:TT-AFP

 

Fukushimaflyktingar avvisas

Publicerad: 2011-04-13

Kitakami. I Japan kommer rapporter om att människor som flyr området runt Fukushima inte får komma in i evakueringsläger på grund av andra flyktingars rädsla för strålning.

En åttaårig flicka i Minamisoma nekades en läkarundersökning när hon inte hade något intyg på att hon inte var strålfri, trots att experter säger att vanligt folk inte utgör någon strålrisk.

De så kallade hibakusha, de som överlevde atombomberna, var föremål för samma slags misstänksamhet.

Energibolaget Tepco som driver det skalvdrabbade kärnkraftverket Fukushima meddelade vid en presskonferens i morse svensk tid att man inlett förberedelserna för att kompensera alla de som drabbats av kärnkraftsolyckan.

Tepcos hårt kritiserade vd Masataka Shimizu vägrade kommentera kraven på att han ska avgå.

– Min största uppgift är att lösa situationen vid Fukushima-anläggningen, till fullo stödja de evakuerade samt se till att vi består med elektricitet och övervinner utbudsbristen så snart som möjligt, sade han.

Under natten har Tepco börjat pumpa vatten ur gångarna under reaktor 2. De vattenfyllda källarlokalerna är ett problem man haft en längre tid, men inte kunnat lösa då det varit ont om plats. På grund av att de ordinarie slutna kylsystemen inte kunnat lagas har bolaget tvingats pumpa in nytt vatten i reaktorer och bränslebassänger, vilket gjort att man samlat på sig vatten som blivit radioaktivt. Nyligen tvingades man pumpa ut 11 500 ton vatten i havet, till omvärldens stora missnöje.

– Arbetarna håller på att pumpa ut sammanlagt 700 kubikmeter ur tunnlarna i hopp om att sänka vattennivån. Det förväntas ta fyra-fem dagar, sade en talesman för Japans kärnkraftsmyndighet Nisa enligt AFP.

Källa:TT-AFP

 

Japan uppgraderar kärnkrafthaveri

Publicerad: 2011-04-12

Tokyo. Japan uppgraderar kärnkraftsolyckan i Fukushima till en sjua, den högsta nivån på den internationella skalan, bekräftade landets säkerhetsmyndighet på tisdagen.

Fukushimahaveriet efter jordbävningen och tsunamin i mars hamnar därmed på samma nivå som Tjernobylolyckan 1986. Men de radioaktiva utsläppen är enligt den japanska kärnsäkerhetsmyndigheten en tiondel av dem i Tjernobyl.

Experterna sade att det är svårt att uppskatta exakt hur mycket radioaktiva ämnen som släppts ut. Tillgängliga bedömningar visar dock "nivåer som motsvarar nivå sju", sade en säkerhetstjänsteman.

Hittills har haveriet i Fukushima bedömts ligga på nivå fem.

På tisdagsmorgonen lokal tid utbröt en brand intill reaktor fyra i kärnkraftsverket. Brandmän lyckades släcka eldsvådan och branden ska inte ha förorsakat några ytterligare utsläpp av radioaktiva ämnen.

Japan skakades av ännu ett kraftigt jordskalv vid åtta-tiden på morgonen. Enligt den japanska meteorologiska myndigheten hade skalvet magnituden 6,3 men det bedömdes inte vara någon risk för en tsunami. Några uppgifter om döda eller skadade fanns inte.

Jordbävningen som skakade Tokyos byggnader hade sitt centrum i havet utanför Chiba-regionen, 77 kilometer öster om huvudstaden. Efter skalvet stoppades stadens tågtrafik under en kort tid och även flygplatsen Narita stängde start- och landningsbanor.

Källa:TT-AFP

 

Nytt skalv i Japan

Publicerad: 2011-04-12

Tokyo. Japan skakades åter av ett kraftigt jordskalv på tisdagsmorgonen lokal tid, den här gången strax öster om Tokyo. Enligt den japanska meteorologiska myndigheten hade skalvet magnituden 6,3 men det bedömdes inte vara någon risk för en tsunami.

Källa:TT-AFP

 

Nytt skalv i Japan

Publicerad: 2011-04-11

Tokyo/Kesennuma. Ännu ett kraftigt jordskalv inträffade i dag i nordöstra Japan, en månad efter det katastrofala skalvet i mars. En tsunamivarning utfärdades men vågen tros bli relativt liten denna gång.

Skalvet inträffade nära Iwaki i nordöstra Japan och hade en magnitud på 7,1, enligt det geologiska institutet USGS.

Skalvet inträffade på en mils djup utanför Iwaki, 16 mil från Tokyo. Iwaki ligger i prefekturen Fukushima, där det skalvdrabbade kärnkraftverket Fukushima ligger och enligt Tepco som driver verket har arbetare evakuerats därifrån.

Enligt Japans meteorologiska myndighet beräknades en svallvåg på en meter träffa Ibaraki, det län som drabbades hårdast av tsunamin för en månad sedan. Då var vågen på sin högsta punkt runt 23 meter hög.

En tsunami på en halv meter väntades i Fukushima-prefekturen. Skalvet inträffade åtta mil söder om staden Fukushima, enligt USGS.

På flygplatsen i Narita stängdes tillfälligt en landningsbana efter skalvet för säkerhetskontroll, enligt AFP.

Energibolaget Tepco som driver det skalvdrabbade kärnkraftverket Fukushima meddelade att inga problem uppstått till följd av måndagens skalv.

Skalvet kändes bland annat av i Tokyo.

– Det skakade jättemycket. Inte så att böckerna ramlade ut och inte som den stora jordbävningen den 11 mars, men det var rejält, säger Nagame Hayami, press- och informationsassistent på svenska ambassaden i Tokyo och skyndar sig att avbryta samtalet.

– Jag måste titta på tv och se hur stort det är.

Tidigare under måndagen hölls en tyst minut över hela Japan för att hedra de som omkom i den enorma flodvågen för en månad sedan.

Klockan 14.46 ljöd sirenerna i Kesennuma i norra Japan, en signal till de arbetare som ännu gräver i resterna av staden för att finna kropparna efter de runt 15 000 människor som fortfarande saknas. Männen tog av sig handskar, masker och hjälmar och stod tysta med böjda huvuden i regnet. Därefter plockade de upp sina verktyg och fortsatte leta.

På måndagen framträdde även premiärminister Naoto Kan i flera av världens ledande tidningar. Där tackade han det internationella samfundet för den hjälp Japan fått efter skalvet och tsunamin den 11 mars.

Efter katastrofen har 13 000 människor påträffats döda.

Japanska myndigheter meddelade tidigare på måndagen - innan det nya skalvet inträffade - att evakueringszonen runt kärnkraftverket Fukushima kommer att vidgas till områden bortom tvåmilsradien från kärnkraftverket, däribland byn Iitate, fyra mil bort, delar av staden Kawamata samt andra områden.

– Att sätta igång med evakueringen omedelbart är inte nödvändigt, sade regeringstalesmannen Yukio Edano enligt Reuters, men tillade att den nya evakueringsprocessen bör inledas inom en månad.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Majoriteten av de döda var över 65

Publicerad: 2011-04-10

Tokyo. Majoriteten av de japaner som miste livet i samband med det kraftiga jordskalvet för snart en månad sedan var äldre människor. Av de nästan 8 000 döda som man känner till åldern på var 4 400 äldre än 65 år, enligt tidningen Asahi Shimbun som hänvisar till polisens statistik.

En dryg fjärdedel av Japans befolkning är över 65 år och i de många små skalvdrabbade fiskebyarna längs kusten är medelåldern ännu högre. Totalt har 13 000 dödsfall bekräftats.

Källa:TT-AFP

 

Japan lättar på matrestriktioner

Publicerad: 2011-04-08

Stockholm. I dag meddelade den japanska regeringen att de lättar på restriktionerna för livsmedel från området omkring det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket Fukushima.

Det innebär att leveranserna av bland annat mjölk och spenat från flera prefekturer återupptas.

– Jag har förstått att dessa produkter uppfyller kraven för att restriktionerna ska kunna lyftas, säger kabinettssekreteraren Yukio Edano.

Japanska myndigheter stoppade för två veckor sedan alla leveranser av mjölk, spenat och den lokala grönsaken kaki från området på grund av risk för radioaktiv kontaminering.

Samtidigt uttrycker Kina oro över att Japan pumpar ut vatten med radioaktiva ämnen från kärnkraftverket Fukushima.

– Som en granne till Japan är det naturligt för oss att uttrycka vår oro. Vi hoppas att Japan agerar i enlighet med internationell lag och vidtar åtgärder för att skydda den marina miljön, säger Hong Lei, talesman vid Kinas utrikesdepartement.

Tidigare i veckan lyckades japanska tekniker täta läckan av radioaktivt kylvatten i Fukushima. Men eftersom det fortfarande krävs stora mängder kallt vatten för att kyla reaktorerna pumpas radioaktivt vatten från verket medvetet ut i havet för att göra plats för nytt kylvatten.

Källa:TT

 

Tre döda i skalvet i Japan

Publicerad: 2011-04-08

Tokyo. Tre människor omkom och över 100 skadades i torsdagskvällens skalv i nordöstra Japan.

En vattenläcka har också upptäckts vid kärnkraftverket Onagawa.

En 63-årig kvinna omkom i nordprefekturen Yamagata sedan hennes respiratorn misstänks ha slagits ut på grund av elavbrott. Ytterligare två män 79 respektive 86 år miste livet i prefekturen Myagi.

Torsdagens skalv hade magnituden 7,1 och uppmättes i havet. Centrum låg nära ön Honshus kust, 6,5 mil från staden Sendai och drygt 11 mil från kärnkraftverket Fukushima.

Flera kärnkraftverk i Japan tvingas använda reservkraft till följd av skalvet men det finns inga uppgifter om ändrade strålningsvärden vid det olycksdrabbade Fukushima-verket.

En vattenläcka upptäcktes vid kärnkraftverket i Onagawa men inga förhöjda strålningsnivåer har rapporterats.

Efter skalvet för en månad sedan rådde nödläge sedan förhöjd strålning utanför rapporterats. Det skedde efter en brand som snabbt kunde släckas. Senare sjönk dock strålningen till normal nivå.

Den japanska regeringen försöker hålla tillbaka elförbrukningen för att minska risken för elavbrott efter att kraftverk slagits ut i förra månadens skalv och tsunami, uppger handelsminister Banri Kaieda.

Han säger att de två mest påverkade bolagen, Tokyo Electric Power och Tohoku Electric Power, inte kommer att genomföra rullande strömavbrott.

Regeringen uppmanar därför storkonsumenter som är beroende av de två värst drabbade bolagen att minska elkonsumtionen med 25 procent. Småföretagare uppmanas minska konsumtionen med 20 procent och hushållen med 15 till 20 procent.

Den japanska datachiptillverkaren Renesas uppgav på fredagen att produktionen stoppats vid fyra fabriker i norra Japan till följd av elavbrott efter torsdagens kraftiga skalv i regionen.

En talesman för företaget sade att det var oklart när produktionen kan återupptas.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Kärnkraftsproblem efter skalv Japan

Publicerad: 2011-04-07

Tokyo/Wien. Flera kärnkraftverk i Japan tvingas använda reservkraft till följd av dagens skalv, uppger Internationella atomenergiorganet (IAEA). Däremot finns inga uppgifter om ändrade strålningsvärden vid det olycksdrabbade Fukushima-verket.

Skalvet med magnituden 7,1 uppmättes i havet utanför nordöstra Japan. Centrum låg nära ön Honshus kust, 6,5 mil från staden Sendai och drygt 11 mil från Fukushima enligt det geologiska institutet USGS i USA. Det var i det området den stora katastrofen inträffade den 11 mars.

Torsdagens skalv inträffade kort före midnatt lokal tid och befarades först orsaka en tsunamivåg på ett par meter. Boende uppmanades via etermedier att ta sig till högre belägna platser, men tsunamivarningen drogs senare tillbaka.

I prefekturen Miyagi stängdes alla motorvägar av till följd av skalvet, och i Tokyo svajade byggnader ordentligt.

I Fukushima beordrades katastrofarbetare att utrymma anläggningen. Senare uppgav anläggningsoperatören Tepco att aktiviteterna med att kyla ned de sedan tidigare skadade reaktorerna fortsatte.

På kvällen meddelade IAEA att det uppstått vissa problem vid andra kärnkraftverk. Skalvet inträffade bara två mil från Onagawa, vars atomkraftverk är avstängt sedan det första stora skalvet - och nu fungerar bara en av tre kraftförsörjningslinjer utifrån till verket. Temporärt ska kylningen av använt kärnbränsle ha slagits ut på torsdagen, men den har enligt IAEA kunnat återställas. Undersökningar av läget pågick ännu.

Anrikningsanläggningen Rokkasho arbetar med reservkraft; också där har kraftförsörjningen utifrån slagits ut.

Kärnkraftverket Higashidori förlorade också sin strömförsörjning utifrån, men reservsystemet fungerar enligt IAEA.

Det stora jordskalvet inträffade den 11 mars och hade en magnitud på 9,0. Tsunamin som följde på skalvet slog in över nordöstra Japan och var på sina håll över tjugo meter hög. 28 000 personer dödades eller saknas fortfarande.

Skalvet utlöste också den värsta kärnkraftskatastrofen på 25 år. Kärnkraftverket Fukushima översköljdes av vågen och förlorade sitt reservsystem av dieselgeneratorer. Sedan dess har arbetare vid anläggningen kämpat med att kyla ner reaktorer och bränslebassänger med uttjänt kärnbränsle.

Källa:TT-Reuters

 

Radioaktiv läcka stoppad i Fukushima

Publicerad: 2011-04-06

Tokyo. Läckaget av radioaktivt vatten från kärnkraftverket Fukushima stoppades på onsdagen, rapporterar Jiji Press.

Tepco, som äger kärnkraftverket, har sprutat in kemikalien natriumsilikat, "flytande glas", för att få marken att stelna nära den plats, varifrån det högradioaktiva vattnet sipprade och rann ut i Stilla havet.

Tepco har jobbat hårt för att stoppa läckan i Fukushima som skadades i skalvet och tsunamin den 11 mars.

Även om det högradioaktiva läckaget stoppats vid kärnkraftverket tvingas Tepco att fortsätta pumpa ut kontaminerat vatten i havet på grund av brist på lagringsmöjligheter.

I tre veckor har vatten pumpats in i Fukushima. Under de tre veckorna har omkring 60 000 ton vatten lagrats och beslut fattats om att dumpa 11 500 ton i havet.

Prover från vatten som använts till att kyla reaktor 2 visade strålning fem miljoner gånger högre än tillåtet, uppgav myndigheterna på tisdagen och tillade att det finns oro över att radioaktivitet spridit sig långt utanför katastrofzonen, uppger Reuters.

Regeringen överväger att för första gången efter katastrofen införa restriktioner för fisk och skaldjur efter att kontaminerad fisk påträffats.

Indien har blivit första land att förbjuda import av japanska livsmedel på grund av rädsla för radioaktivitet.

Arbetare på kärnkraftverket försöker fortfarande få igång kylpumparna i de fyra reaktorerna som skadades i skalvet och tsunamin. Fram till dess måste vatten pumpas in utifrån för att förhindra att överhettning och härdsmälta.

Japans regering väntas avsätta drygt tre biljoner yen, motsvarande 220 miljarder kronor, i sin första extrabudget till katastrofhjälp.

Den första extrabudgeten ska användas till att betala reparation av infrastruktur som vägar, hamnar och skolor. Därutöver ska åtgärder vidtas för att hjälpa människor i skalvdrabbade områden i nordöstra Japan att hitta jobb.

Källa:TT-AFP

 

Tätning av reaktorläcka misslyckades

Publicerad: 2011-04-05

Tokyo. Tepcos försök att täta en läcka vid reaktor två på kärnkraftverket Fukushima har misslyckats igen, enligt japanska myndigheter.

Nu ber Japan Ryssland om hjälp.

Hittills har man försökt använda betong samt en plastblandning med sågspån och tidningspapper. På tisdagen försökte man med natriumsilikat, "flytande glas".

En annan åtgärd som övervägs är att placera ut ett slags draperi i havet vid utloppet från Fukushima för att fånga upp slam och partiklar, i syfte att hindra att radioaktiva ämnen slipper ut.

Japan har bett Ryssland skicka en flytande anläggning för strålhantering, som bland annat används för nedmontering av atomubåtar. Anläggningen ska överföra förorenat flytande avfall till fast form vid landets problemtyngda kärnkraftverk, rapporterar ryska medier.

Ingenjörer vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi tvingas fram till fredag att släppa ut radioaktivt vatten i havet och har tillgripit desperata åtgärder för att begränsa skadorna, som att bland annat använda badsalt för att lokalisera källan till den radioaktiva läckan vid anläggningen som ligger 24 mil norr om Tokyo.

Över tre veckor efter det att skalvet som uppmättes till 9,0 och den kraftiga tsunamin slog till mot nordöstra Japan och skadade kärnkraftverket, har inte ingenjörerna kommit i närheten av att återfå kontrollen över anläggningen eller stoppa de radioaktiva läckorna.

Efter att ha sökt hjälp från Frankrike och USA har Japan nu bett Ryssland skicka sin flytande anläggning.

Samtidigt meddelar Tepco, energibolaget som driver kärnkraftverket Fukushima, att de planerar att betala ut kompensation till de som evakuerats eller lidit andra förluster på grund av olyckan vid kärnkraftverket efter skalvet och tsunamin. Detta trots att skadorna ännu inte fastställts.

Bolaget beslutar efter diskussion med regeringen om summorna för de preliminära utbetalningarna.

Uppskattningar gör gällande att Tepco kan tvingas betala skadestånd för flera biljoner kronor.

Källa:TT-Reuters

 

Radioaktivt vatten släpps ut

Publicerad: 2011-04-04

Tokyo/Ofunato. Energibolaget Tepco planerar att släppa ut 11 500 ton av vatten med låg radioaktivitet i havet - syftet är att göra rum för vatten som avger högre nivåer av strålning inne på kärnkraftsanläggningen, meddelade en företrädare för bolaget som driver kärnkraftverket Fukushima på måndagen.

– Vi har inget annat val, sade regeringens talesman Yukio Edano på en tv-sänd presskonferens.

Tidigare har myndigheterna planerat att förvara det vatten som slussats genom kärnkraftverket Fukushima för att kyla av reaktorer och bränslebassänger i en gigantisk flytande stålkonstruktion. Det pontonframburna vidundret har tidigare upplåtits av sin ägare som en flytande park för metare.

I det senaste försöket att stoppa läckan vid reaktor 2 i kärnkraftverket Fukushima blandade de anställda vid energibolaget Tepco sågspån och tidningspapper med polymerplaster. Man hällde även badsalt i vattnet för att spåra läckan.

Radioaktivt vatten har läckt ut i havet utanför Fukushima. Tepco har också planer på att bespruta all bråte som uppstått efter explosionerna på området med harts för att hindra radioaktivt material att spridas.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Kärnkraftarbetare i Japan funna döda

Publicerad: 2011-04-03

Stockholm. Liken efter två arbetare som varit saknade på kärnkraftverket Fukushima sedan jordskalvet och den påföljande tsunamin den 11 mars har hittats i källaren i en turbinbyggnad.

Kropparna efter de båda arbetarna hittades i reaktor 4, meddelar företrädare för energibolaget Tepco, enligt tv-kanalen CNN.

De två männen, 21 och 24 år gamla, hade svåra skador och hade lidit stora blodförluster.

De hittades redan i onsdags, men uppgifterna tillkännagavs först på söndagen.

Ett försök att täta den 20 centimeter breda spricka som hittats vid reaktor 2 och som tros vara en av anledningarna till strålning i havet utanför Fukushima har misslyckats. Kärnteknikerna överger nu betong och ska pröva med plastbaserat tätningsmedel i stället.

– Det kommer antagligen att ta många månader innan alla utsläpp av radioaktiva ämnen har stoppats helt, sade Goshi Hosono, rådgivare till regeringen.

– Den största utmaningen är att det finns över 10 000 bränslestavar med uttjänt kärnbränsle på det här kärnkraftverket, sade han.

Kärnbränsle förvarades på Fukushima-verket först i kylbassänger bredvid reaktorerna och när det kylts tillräckligt flyttades det över till mellanlagringsbassänger. Varje bränslestav är runt 4,5 meter lång.

Myndigheterna har även inlett en massevakuering från den ödelagda staden Minamisanriku i norra Japan, över tusen överlevande efter katastrofen ska flyttas.

Staden hade före tsunamin för tre veckor sedan runt 17 500 invånare, men bara 9 500 finns kvar och har levt under svåra förhållanden i läger. Nu försöker man omplacera några av flyktingarna till andra städer i Miyagi-prefekturen för att få till drägligare omständigheter, enligt AFP.

Källa:TT

 

Kan besöker katastrofområdena

Publicerad: 2011-04-02

Tokyo. Japans premiärminister Naoto Kan reste på lördagen för första gången sedan jordskalvet den 11 mars till de tsunamidrabbade områdena i norr.

– Det kommer att bli en lång kamp, men regeringen ska stödja er in i det sista, sade Kan till invånare i fiskebyn Rikuzentakata.

Senare på dagen besökte Kan och hans delegation även en by strax innanför evakueringszonen vid kärnkraftverket Fukushima.

Hundratusentals japaner är fortfarande hemlösa och bor i läger.

Källa: TT-Reuters

 

Militär spanar efter lik till havs

Publicerad: 2011-04-01

Tokyo. 17 000 japanska och 7 000 amerikanska trupper har inlett en stor sökinsats längs Japans norra Stillahavskust för att hitta kroppar efter de människor som omkom i tsunamin 11 mars.

– Lik som spolats ut till havs sjunker vanligtvis först men efter ett par veckor flyter de upp till ytan igen och det är primärt dem vi letar efter, sade en japansk befälhavare.

De kommer inte att gå in i evakueringszonen runt det havererade kärnkraftverket Fukushima.

Enligt en japansk tidning överväger Japans regering att ta kontroll över energibolaget Tepco som sköter driften av kärnkraftverket Fukushima. Företaget kan stå inför fordringar på över 820 miljarder kronor, enligt uträkningar från en amerikansk investmentbank, och regeringen har meddelat att man ännu inte bestämt sig för hur man kommer att stödja Tepco, skriver Reuters.

Yukio Edano, den japanska regeringens talesman, hade vid fredagens presskonferens skiftat från skyddsjacka till kostym för att "markera en ny fas i räddningsarbetet".

Enligt honom görs evakueringarna från tvåmilszonen runt det havererade kärnkraftverket Fukushima "på lång sikt".

Tidigare i veckan kom det internationella atomenergiorganet IAEA med varningar om strålningsnivåerna i en by fyra mil från kärnkraftverket, men japanska myndigheter insisterade på att ingen hälsorisk förelåg. Inom en radie på tre mil har invånarna hittills bara uppmanats hålla sig inomhus.

Källa: TT-AFP

 

Ericsson reparerar japanskt mobilnät

Publicerad: 2011-03-31

Stockholm. Japan får hjälp av Ericsson med att reparera de mobilnät som slogs ut i norra delen av landet i samband med katastrofen för knappt tre veckor sedan, skriver Ny Teknik på nätet.

En helikopter av typen Bell 205 med reparationsutrustning och Ericsson-personal landade på torsdagen för att bistå operatörerna med att bygga upp förstörd infrastruktur.

Helikoptern kommer även att finnas till hands för transporter av kläder, vatten och mat.

Källa: TT

 

Kärnsäkerhet blir en global fråga

Publicerad: 2011-03-31

Tokyo. Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill ha globala regler för kärnkraften och bjuder G 20-länderna till möte. I Japan fortsätter krisen - höga strålvärden har uppmätts i grundvatten och tunnlar vid Fukushima.

– Det är absolut inte normalt att det inte finns internationella regleringar av kärnsäkerheten, sade Sarkozy under ett besök i Japan.

Vid det havererade kärnkraftverket Fukushima var säkerheten minst sagt bristfällig, visar energibolaget Tepcos katastrofberedningsplan som Wall Street Journal granskat.

Småskaligt

En enda satellittelefon och en ensam sjukbår fanns tillgängliga om något skulle gå snett. Planen fokuserade på småskaliga incidenter, men det fanns ingen information om hur en större olycka skulle hanteras.

Fukushima skadades svårt efter skalvet för tre veckor sedan och kommer att skrotas helt. Men först måste de radioaktiva läckorna täppas till och hoten om total härdsmälta avvärjas.

Vägrar vidga zon

Nivån av radioaktivt jod i havet har stigit och var på torsdagen 4 385 gånger högre än tillåtet.

Atomenergiorganet IAEA har uppmanat Japan att utvidga evakueringszonen sedan för hög strålning uppmätts fyra mil från Fukushima, men japanska myndigheter vidhåller att ingen hälsorisk föreligger.

På torsdagen rapporterade Tepco strålnivåer i vattenfyllda tunnlar under reaktorerna på 10 000 gånger över de normala, enligt Kyodo. Bolaget hade också hittat strålning i grundvattnet nära reaktor 1 och vidare rapporterades förhöjda cesiumvärden i nötkött från Fukushima-området.

Kroppar ligger kvar

Enligt polisuppgifter till Kyodo har så många som 1 000 kroppar efter människor som omkom i tsunamin fått ligga kvar runt Fukushima på grund av oron för strålning hos arbetare som ska samla in de döda.

Uppfattningen att liken utgör en fara fick stöd i söndags då förhöjda strålnivåer uppmätts på en kropp som hittats i Okuma, fem kilometer från kärnkraftverket, skriver Kyodo.

Källa: TT-Reuters

 

Skyhög nivå radioaktiv jod i Japan

Publicerad: 2011-03-30

Osaka. Nivån av radioaktiv jod har nått sin högsta nivån hittills 500 meter ut i havet utanför det skalvdrabbade kraftverket Fukushima i Japan. Det är 3 355 gånger mer än det tillåtna, rapporterar nyhetsbyrån Jiji.

I söndags var nivån 1 850 gånger mer än tillåtet och i lördags 1 250.

Nu överväger myndigheterna att klä in de havererade reaktorsbyggnaderna med något slags tyg för att dämpa den radioaktiva strålningen, skriver tidningen Asahi Shimbun.

Tidningen skriver inte vad slags material tyget består av utan kallar det bara ett "specialtyg". Det är reaktorerna ett, tre och fyra som skulle kunna kläs in så att söndersprängda tak och väggar täcks.

Regeringen diskuterar "varje möjlighet, inklusive dem som nämns i pressen" för att dämpa strålningen, sade talesmannen Yukio Edano. Det finns flera möjligheter att försöka få kontroll över de havererade reaktorerna. Nya ventiler med filter kan installeras i byggnaderna för att stoppa gasutvecklingen och på så sätt förhindra fler explosioner.

Utströmmande radioaktivt vattnet har hittills samlats upp i containrar men de är nu fulla. Därför söker myndigheterna efter ett alternativt lagringssätt, bland övervägandena är att ankra upp ett tomt tankfartyg utanför Fukushima.

Den japanska premiärministern Naoto Kan talade på tisdagen med USA-presidenten Barack Obama om katastroferna som drabbat Japan. De var överens om nära samarbete om det svårt skadade kärnkraftverket.

Frankrike har också lovat bistå Japan i arbetet med kärnkraftverket.

Japan uppgraderar sina säkerhetsföreskrifter för kärnkraftverk - den första officiella bekräftelsen på att standarden inte var tillräcklig vid tiden för jordskalvet som skadade Fukushima.

Handelsdepartementet, som övervakar säkerheten vid landets kärnkraftverk, sade i ett uttalande att nya och omfattande regler ska tas fram. Myndigheten tillade också att Japan borde se över sin energipolicy. Före katastrofen svarade Japans 55 kärnkraftsreaktorer för runt 30 procent av landets energiförsörjning, en siffra som beräknas stiga till 50 procent år 2030.

Tepco planerar att lyssna till regeringens och lokalbefolkningens åsikter om framtiden för reaktor 5 och 6 vid det skalvskadade kärnkraftverket Fukushima I. De två reaktorerna stängdes säkert av efter jordskalvet och nu är frågan om de kan komma att användas igen.

Reaktor 1, 2, 3 och 4, som skadades vid jordskalvet och som sedan dess har läckt radioaktiv strålning, kommer däremot att skrotas.

Även framtiden för det intilliggande kraftverket Fukushima II, som också stängdes av efter olyckan, ska diskuteras.

Källa: TT-AFP

 

Fukushima olycksalig 40-åring

Publicerad: 2011-03-26

Tokyo. På kärnkraftverket Fukushimas 40-årsjubileum fortsatte arbetet med att kyla ner reaktorer. Man har delvis lyckats växla över till rent vatten, men allt utspolat havsvatten har resulterat i förhöjda nivåer av radioaktiva isotoper ute till havs.

På lördagen var det 40 år sedan den första reaktorn från kärnkraftverket Fukushima började leverera ström.

– Det är en enorm besvikelse att behöva markera 40-årsjubileet på det här viset, sade Sakae Muto, vice vd för energibolaget Tepco som är kärnkraftverkets operatör.

Sedan jordskalvet och tsunamin för två veckor sedan har ett hundratal av företagets anställda med hjälp av räddningsarbetare kämpat för att kyla ner kärnkraftverket.

Bytt till rent vatten

På lördagen kunde Japans kärnkraftsmyndighet Nisa meddela att tryck och temperatur har stabiliserats i samtliga reaktorer och enligt atomenergiorganet IAEA hade man delvis lyckats växla från havsvatten till rent vatten i kylningsprocessen.

Det saltvatten som pumpats in i reaktorerna har gått tillbaka ut i havet.

Tester tagna tre mil från kusten i fredags visade strålningsnivåer 1 250 gånger så höga som vanligt. Det ansågs dock inte vara ett hot mot det marina ekosystemet. Enligt IAEA låg halten av jod-131 runt den tillåtna nivån och halten av cesium-137 väl under.

– Havsströmmar kommer att sprida de radioaktiva partiklarna och därmed kommer det att vara väldigt utspätt när det upptas av fisk och sjögräs, sade Nisa-företrädaren Hidehiko Nishiyama.

Utslagen fiskeindustri

Miljöorganisationen Greenpeace anser att japanska myndigheter underdrivit risker och uppgifter om strålnivåer och har därför skickat ett eget arbetslag för att göra undersökningar i området runt Fukushima.

I norra Japan slog tsunamin hårt mot den för regionen så viktiga fiskeindustrin - en del fiskebåtar spolades upp på land, andra gick till botten eller hamnade på drift till havs.

– Fiskare förlorade utrustning, fartyg och allt möjligt. Runt hälften kommer troligen att få lägga ner verksamheten, sade fiskhandlaren Yuko Sasaki i den tsunamidrabbade staden Kamaishi till Reuters.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Inga bevis för reaktorläcka i Japan

Publicerad: 2011-03-25

Tokyo/Sendai. Japan fick skrämselhicka när tre arbetare i Fukushima fann sig stående i radioaktivt vatten. Spekulationer om ett sprucket reaktorhölje tonades dock ner i dag, men invånare nära kärnkraftverket uppmanas att evakuera.

I tron att det var något fel på dosimetern som varnade för strålning fortsatte männen att arbeta i vattensamlingen i källaren till reaktor 3 i nära en timmes tid i går. Vattnet, med mätvärden på radioaktivitet 10 000 gånger högre än det skulle ha, sipprade igenom vid stövelkanten. Männen fick åka till sjukhus på grund av faran för brännskador.

Japans kärnkraftmyndighet Nisa vacklade under dagen i frågan om tillbudet tydde på att reaktorinneslutningen, den innersta barriären runt härden, var trasig. Till sist konstaterades att inga data stödde den bilden, såsom större utsläpp av radioaktiva isotoper och tryckfall i reaktorn.

Premiärminister Naoto Kan sade att situationen vid Fukushima fortfarande var vansklig och uppmanade boende inom tre mils radie att frivilligt lämna området. Tidigare har maningen lytt att de ska hålla sig inomhus.

Trots den långsamma förbättringen av läget - enligt atomenergiorganet IAEA har strömförsörjning och tryck börjat normaliseras i övriga reaktorer - ökade oron tillfälligt och späddes på då strålvärden över den tillåtna nivån uppmätts i grönsaker odlade i Tokyo. Ett stickprov på en bladgrönsak innehöll cesium med radioaktivitet på 890 becquerel per kilo, 500 över gränsen för det tillåtna.

Grannländerna Kina och Sydkorea sällade sig till en mängd länder, däribland USA och Ryssland, som stoppat import av vissa livsmedel från regionen runt Fukushima.

Den officiella dödssiffran efter jordskalvet och tsunamin steg på fredagen till över 10 000, två veckor efter katastrofen. Polisen angav 10 066 bekräftade dödsfall. Därutöver saknas 17 443 personer och hundratusentals har blivit hemlösa.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Före och efter…En bild av Japan – 6 dagar senare

Publicerad: 2011-03-24

Företagsamhet Det har gått sex dagar mellan bilderna, som är tagna på samma ställe i Japan.

Det finns företagsamhet.

Och så finns det japansk företagsamhet.

Bilderna ovan är tagna med sex dagars mellanrum.

Den första bilden visade styrkan av jordbävningen som lamslog landet.

Den andra bilden visar landets styrka.

Tog sex dagar

En lång sträcka av Great Kanto-motorvägen totalförstördes av jordbävningen, med en magnitud på 9,0, som inträffade utanför Japans kust den 11 mars.

Sex dagar senare, den 17 mars, började man reparera vägen.

Och sex dagar efter det – såg resultatet ut som ovan.

”Affärsmöjlighet”

Bilden av motorvägen kablas nu över världen, som en symbol för landets vilja att återhämta sig efter jordbävningen och tsunamin.

Flera av världens rikaste investerare, bland annat amerikanske affärsmannen Warren Buffett,har satsat stora pengar på att bygga upp landet. I en intervju kallade han katastrofen, som man fasar har kostat 23 000 människor livet, ”en affärsmöjlighet”.

Källa: Aftonbladet

 

Strålning i vattenreningsverk

Publicerad: 2011-03-24

Tokyo. Strålvärden strax över den tillåtna nivån för spädbarn har uppmätts i ett vattenreningsverk i Kawaguchi, nästgårds jättestaden Tokyo, skriver nyhetsbyrån Kyodo.

Även i den centrala prefekturen Chiba har nivåerna för spädbarn överskridits.

I onsdags uppmättes för höga värden i Tokyo, men de har gått ner sedan dess. Varningen för spädbarn har fått konsumenter att helt länsa en del butiker i huvudstaden på flaskvatten.

Japans kärnkraftmyndighet Nisa meddelar att enbart två av de tre arbetare på kärnkraftverket Fukushima som utsatts för strålning måste föras till sjukhus. De ska ha hunnit få en stråldos på mellan 170 och 180 millisievert enligt myndigheten.

En stråldos på 100 millisievert per år är den lägsta nivån innan någon förhöjd cancerrisk kan uppmätas.

Samtidigt börjar vardagen återvända till Japan i områdena utanför katastrofzonen.

– Stämningen är inte uppskruvad nu, och de flesta har förtroende för myndigheterna. Men i de drabbade områdena fortsätter arbetet, och där kommer det givetvis att ta väldigt lång tid innan man kan säga att livet återvänt till det normala, säger Kaj Reinius, ambassadråd vid den svenska ambassaden i Tokyo.

Reinius har inte märkt några större reaktioner på att flera länder stoppat importen av grönsaker och andra livsmedel från prefekturerna närmast det havererade kärnkraftverket Fukushima.

– Nej, men det rör sig om ganska små kvantiteter, och bönderna som drabbats lokalt har statliga garantier. Annars har Kina en viss import av ris från Japan, eftersom japanska livsmedel alltid har ansetts mycket säkra, säger Reinius.

Tre arbetare vid reaktor 3 på kärnkraftverket Fukushima fördes i dag till sjukhus till följd av strålning.

Rysslands chefsepidemiolog och biträdande hälsovårdsminister Gennadij Onisjtjenko meddelar att ryska flygplan nu är förbjudna att ta med sig vatten och flygmat i Tokyo, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Vidare stoppar landet importen av livsmedel från fyra japanska län.

Vid verket återupptogs på torsdagen arbetet med att spruta vatten på reaktor 3. Nödkylningen avbröts av säkerhetsskäl ett dygn tidigare sedan svart rök stigit från reaktorbyggnaden.

Eltillförseln till alla sex reaktorerna har återupprättats och utrustningen provkörs nu i hopp om att snart kunna återstarta kylsystemen.

Japans kärnkraftssäkerhetsmyndighet meddelade att elförsörjningen delvis var återställd i kontrollrummet till reaktor 1 i kärnkraftverket Fukushima I.

Larm om höjda strålningsvärden i livsmedel fick Australien att stoppa viss matimport från nordöstra Japan.

Australien stoppade på torsdagen livsmedelsimport från områden som ligger nära det havererade kärnkraftverket Fukushima I. Liknande åtgärder har tidigare införts av USA och Hongkong. Samtidigt sade de australiska myndigheter att risken för att australier ska utsättas för strålning från importerade japanska livsmedel är försumbar.

Kanada skärpte samtidigt kontrollen av livsmedel från fyra prefekturer i nordöstra Japan. Mjölk, frukt och grönsaker därifrån måste garanteras som säkra innan de kan föras in i Kanada, meddelande landets livsmedelsinspektion.

Rysslands chefsepidemiolog och biträdande hälsovårdsminister Gennadij Onisjtjenko meddelar att ryska flygplan nu är förbjudna att ta med sig vatten och flygmat i Tokyo, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Vidare stoppar landet importen av livsmedel från fyra japanska län.

Även Singapore stoppade på torsdagen importen av mjölk, kött och andra livsmedel från regionen kring kärnkraftverket i nordöstra Japan.

Samtidigt meddelade

Den officiella siffran över antalet döda och saknade efter skalvet och den efterföljande tsunamin den 11 mars steg på torsdagen till över 26 000.

I polisens senaste uppdatering anges 9 700 bekräftade dödsfall. På listan över saknade finns 16 501 namn.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Radioaktivt dricksvatten i Tokyo

Publicerad: 2011-03-23

Tokyo. Myndigheterna i Tokyo har upptäckt radioaktivt jod i kranvatten i den japanska huvudstaden. Myndigheterna uppger att det inte innebär någon hälsorisk för personer över ett års ålder. Under förmiddagen började det återigen ryka från reaktor 3 i Fukushima.

Tokyos guvernör uppger att de förhöjda halterna av radioaktivt jod i dricksvattnet inte medför någon omedelbar hälsorisk, och han betonar att vattnet fortfarande kan drickas av alla över ett års ålder.

Det högsta nu uppmätta värdet i Tokyos dricksvatten är 210 becquerel (Bq) per kilo. Japans gränsvärde för jod-131 i dricksvatten och mjölk är 300 becquerel (Bq) per kilo för vuxna och 100 Bq/kilo för barn.

Ungefär samma gränsvärden gäller i EU.

– Gränsvärdena är satta med ganska stora säkerhetsmarginaler, så håller man dem ska det inte vara någon hälsofara, säger Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Spår av radioaktiva ämnen har även hittats i de centralt belägna regionerna Gunma, Tochigi, Saitama, Chiba och Niigata.

Strålning över det normala har upptäckts i elva olika slags grönsaker från Fukushimaregionen, uppger myndigheter.

Arbetare vid det skalvskadade kärnkraftverket Fukushima har tvingats avbryta insatserna vid reaktor 3 på anläggningen sedan rök synts stiga från den, rapporterar nyhetsbyrån Jiji Press. Det är fortfarande oklart vad som orsakar rökutvecklingen.

Ett nytt efterskalv skakade området kring det skadade kärnkraftverket i Fukushima på onsdagen, rapporterar nyhetsbyråer. Skalvet, som hade magnitud 4,7, orsakade dock inga ytterligare skador.

USA stoppar import av mjölk, grönsaker och frukt från områden kring det skadade kärnkraftverket.

USA blev därmed det första land som stoppar livsmedelsimport från områden i Japan på grund av strålningsrisk efter kärnkraftsolyckan. Tidigare har en del privata importörer stoppat inköp.

Japans premiärminister Naoto Kan uppmanar invånarna i två prefekturer i den nordöstra delen att inte äta bladgrönsaker som odlats där.

Kan har även beordrat myndigheter i prefekturen Fukushima att stoppa leveranser av broccoli och en del bladgrönsaker. Prefekturen Ibaraki uppmanades att stoppa leveranser av färsk mjölk och persilja.

USA:s importstopp gäller fyra prefekturer i den region som drabbades av jordskalvet och den efterföljande tsunamin, vilket ledde till kärnkraftshaveriet i Fukushima.

I Japan befarades att andra länder kan komma att följa USA:s exempel. Den japanska regeringen försäkrade att det inte var någon fara och uppmanade omvärlden att inte överreagera.

– Vi ska förklara fakta för länder och hoppas att de ska vidta logiska slutsatser utifrån det, sade regeringens talesman Yukio Edano.

Japans regering räknar med att kostnaderna för skadorna efter den förödande jordbävningen kommer att uppgå till mellan 15 och 25 biljoner yen, motsvarande 1 160 till 1 930 miljarder kronor, skriver finanstidningen Nikkei.

Sammanlagt har 25 ambassader stängt i Tokyo sedan problemen började på kärnkraftverket Fukushima, meddelade Japans utrikesminister Takeaki Matsumoto på onsdagen.

"Åtta av dessa har flyttat sin verksamhet utanför Tokyo eller utanför Japan", konstaterade en talesman för utrikesdepartement i ett mejl till nyhetsbyrån AFP.

Bland de som tillfälligt stängt Tokyoverksamheten finns Finland, Tyskland och Schweiz.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Radioaktivitet i havet oroar i Japan

Publicerad: 2011-03-22

Tokyo. Strömmen är delvis tillbaka vid Fukushima och läget har förbättrats, enligt experter. Men radioaktivitet har upptäckts i havet utanför kärnkraftverket.

Belysningen har kommit tillbaka i kontrollrummet vid reaktor 3 och underlättar arbetet för de ingenjörer som arbetar mot klockan för att få ordning på kraftverkets kylsystem och andra funktioner.

Reaktor 3 är hårdast drabbad och mest illavarslande av de totalt sex reaktorerna eftersom den innehåller en farlig blandning av uran och plutonium.

Dödssiffran efter katastrofen i Japan fortsätter stiga. 9 079 personer bekräftas ha omkommit men inofficiella siffror talar om över 20 000 döda. Röda Korset vittnar om fortsatta svårigheter att ta hand om överlevande, om brist på mat och vatten. Samtidigt sprider sig oron för konsekvenserna av det havererade kärnkraftverket i Fukushima.

Först kom rapporter om radioaktivitet i grönsaker och mjölk. På tisdagen beordrade hälsomyndigheten ökade inspektioner av fisk och skaldjur sedan man upptäckt radioaktivitet 80 gånger högre än normala värdena i havet utanför Fukushima.

För den svårt prövade fiskeindustrin längs Japans nordöstra kust är detta ännu ett hårt slag. Vissa menar att det kan dröja upp till ett år innan leveranser av vissa skaldjur kommer igång igen.

– Självklart måste vi sträva efter att skydda människors hälsa och säkerhet, men för fiskare i området är det redan en katastrofsituation. Hela fiskeindustrin har försvunnit, sade en talesperson för Tokyos Tsukiji fiskmarknad.

Försöken att med vattenbombning kyla ned kärnkraftreaktorerna i Fukushima kan sättas samman med de höjda nivåerna radioaktivitet i havet enligt experter.

– Jag vill få veta hur vattnet som sprutas tas om hand eller om det bara låts rinna ut i havet, säger Najemedin Meshkati, kärnkraft- och miljöexpert vid University of Southern California, och säger att vattnet bör ses som radioaktivt avfall.

Men precis som vid larmen om radioaktivitet i livsmedel manar kabinettssekreterare Yukio Edano till lugn.

– Strålningsnivåer högre än gränsvärdena har uppmätts i havet, men det handlar om nivåer som är ofarliga även om man drack havsvatten i ett år.

Vid Fukushima har tekniker lyckats koppla elledningar till alla sex reaktorerna och starta en pump vid en av dem. Men arbetet med att få i gång elen och vattenbegjutning av reaktorerna avbröts på tisdagen när rök och ånga på nytt steg från reaktorerna 2 och 3. Experter bedömer ändå att läget förbättrats vid kärnkraftverket, sedan de senaste två dygnen visat fler framsteg än bakslag.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Rök och ånga från japanska reaktorer

Publicerad: 2011-03-22

Tokyo. På tisdagen kom på nytt rök och ånga från skadade kärnreaktorer i Japan, en påminnelse om kampen för att avvärja en katastrofal härdsmälta ännu inte är över.

Tekniker som arbetar på kärnkraftverket Fukushima 1 har lyckats koppla elledningar till alla sex reaktorerna och har lyckats starta en pump vid en av dem. Men arbetet med att få i gång elen och vattenbegjutning av reaktorerna avbröts på tisdagen när rök och ånga på nytt steg från reaktorerna 2 och 3.

Kraftbolaget Tepco meddelade senare att arbetet med att återställa strömförsörjningen till reaktorerna återupptagits, sedan det bedömts att ångan som stigit från reaktorerna inte utgjorde någon fara.

Experter bedömde att läget har förbättrats vid kärnkraftverket, i synnerhet sedan de senaste två dygnen visat fler framsteg än bakslag.

Trots larm om förhöjd strålning utanför evakueringszonen på två mils radie runt Fukushima 1, så bedömde myndigheterna på tisdagen inte att det finns skäl att utöka zonen. De som bor utanför zonen men inom tre mil från kärnkraftverket uppmanas att hålla sig inomhus.

På tisdagen sade också kärnkraftsbolaget Tepco att tsunamin som drabbade Fukushima 1 var 14 meter hög. Tidigare har monstervågen uppskattats till tio meter, men spåren av tsunamin på verkets parkeringsplats pekar på att den var ännu högre.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Dödssiffran stiger i Japan

Publicerad: 2011-03-22

Tokyo. Den officiella dödssiffran efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin i Japan den 11 mars har höjts till 9 000, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Den verkliga siffran väntas dock vara betydligt högre. Japanska medier har rapporterat att över 20 000 har dött eller rapporterats som saknade.

Källa: TT

 

Rök och ånga från japanska reaktorer

Publicerad: 2011-03-22

Tokyo. Rök och ånga steg på tisdagen på nytt från det skadade kärnkraftverket Fukushima 1. Från reaktor 2 syntes ånga medan vit rök steg upp från reaktor 3, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Tidigare meddelades att reaktor 1 nu åter anslutits till elnätet, vilket ökar hoppet om att få igång det ordinarie kylsystemet.

Källa: TT-Reuters-AFP

 

Rök från reaktor i Fukushima

Publicerad: 2011-03-21

Stockholm. Vit rök syns välla ut ur reaktor 2 på Fukushima, samtidigt som det rapporteras att den svårt skadade reaktor 3 har slutat att ryka, uppger nyhetsbyråer.

Arbetare evakuerades i morse från kärnkraftverket Fukushima efter att grå rök vällde ut från den värst drabbade reaktor 3, uppgav operatören Tepco.

– På grund av det här problemet, tog operatören tillfälligt ut arbetarna, medan platsens tillstånd kontrollerades, sade en Tepco-talesman enligt AFP.

Strålsäkerhetsmyndigheten uppgav tidigare i dag att trycket stiger i reaktor 3 och teknikerna övervägde att sänka trycket genom att öppna ett hål i reaktorskalet.

Enligt kraftverkets operatör har man nu lyckats koppla elkablar till alla de sex reaktorerna, även reaktor 3 och 4 som anses vara de värst drabbade enheterna. Men innan kylsystemet sätts i gång måste det kontrolleras tillsammans med en rad andra mekanismer inne på kraftverket.

Vid reaktor två hoppas teknikerna att under måndagen få igång bland annat luftfiltersystemet och vissa mätinstrument i kontrollrummet. Vid reaktor 1 och 2 där el anslutits kontrollerades motorer och pumpar, vilket tros ta två till tre dagar.

Situationen vid Fukushima förbättras "sakta men säkert", sade Japans premiärminister Naoto Kan på måndagen, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Slagregn stoppade räddningsarbetet bland ruinerna i Japans tsunamidrabbade områden på måndagen och ökade rädslan för radioaktivt nedfall.

– Vi ha helt enkelt inte manövrera helikoptrarna i regnet, sade en tjänsteman i det utsatta Miyagi-området.

– Vi har använt helikoptrar för att leverera räddningssändningar till en del platser men i dag måste vi i stället köra sändningarna till ställen som vi kan nå med bil.

Den japanska strålsäkerhetsmyndigheten medgav på måndagen att det finns en risk för att de som arbetar vid det havererade kärnkraftverket Fukushima andas in radioaktivt damm men att myndigheten "ännu inte sett några tecken på att detta har hänt".

Upptäckten av radioaktiva ämnen i livsmedel i Japan är ett allvarligare problem än väntat, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). De kan ha större spridning från kärnkraftverket Fukushima än man först trott.

– Det är mycket allvarligare än någon anade i början när vi trodde att den här typen av problem kunde vara begränsat inom 20 till 30 kilometer, sade WHO:s regionale talesman Peter Cordingley på måndagen.

Japanska myndigheter har gett order om att stoppa alla leveranser av spenat från fyra län runt kärnkraftverket Fukushima, rapporterar AFP. Dessutom stoppas mjölk från länet Fukushima.

Den norska ambassaden i Tokyo flyttar all sin personal till landets konsulat i Kobe.

– Detta är ingen evakuering utan en ren beredskapsmässig åtgärd grundad på det reseråd vi gav i söndags, säger Frode Andersen vid norska UD till NTB.

Enligt utrikesdepartementet finns inga planer på att flytta den svenska ambassaden och dess personal i Tokyo.

– Det är inte aktuellt, säger Anders Jörle, presschef på UD:s presstjänst.

Källa: TT

 

Kraftigt skalv nära Fukushima

Publicerad: 2011-03-19

Tokyo. Ett kraftigt jordskalv har inträffat i den japanska regionen Ibaraki, söder om kärnkraftverket Fukushima.

Skalvet, som enligt amerikanska geologer på USGS uppmättes till 5,9, fick byggnader i Tokyo att skaka men inga skador har hittills rapporterats, enligt tv-kanalen NHK. Skalvets centrum var beläget drygt tio mil från kärnkraftverket Fukushima och 1,4 mil från Tokyo.

Mer än 18 000 människor saknas eller är döda efter skalvet och tsunamin i Japan för en vecka sedan - den värsta naturkatastrofen i Japan på 88 år.

Runt 7 200 personer har konstaterats döda och 280 000 hemlösa lever i läger där bristen på mat, värme och sjukvård är skriande.

Räddningspatruller arbetar dygnet runt i rasmassorna trots att hoppet om att få ut någon vid liv krymper. Kylan i nordöstra Japan försvårar situationen ytterligare.

Källa: TT-AFP

 

Radioaktiv mjölk nära Fukushima

Publicerad: 2011-03-19

Stockholm. Japan har upptäckt avvikande halter av radioaktivitet i mjölk och spenat i områden nära kärnkraftverket Fukushima, uppger kabinettssekreterare Yukio Edano.

Samtidigt arbetar flera team oavbrutet med att försöka kyla ned kärnkraftverket med vatten, enligt landets försvarsminister.

Och läget vid kärnkraftverket inger inte optimism, sade Japans premiärminister Naoto Kan vid en presskonferens, enligt tv-kanalen NHK. 20 anställda kämpade vid två av reaktorerna med att försöka ansluta en elkabel till en transformator för att få igång reaktorernas eldrivna kylsystem.

Går allt som energibolaget Tepco hoppas kan sedan ännu en transformator anslutas för att ge ström till alla sex reaktorerna.

Innan dagen är slut hoppas Tepco att reaktor 1 och 2 ska vara anslutna till strömkabeln. Vid lunchtid fanns det el på utsidan av anläggningen men den måste dras in och anslutas till pumparna i reaktorerna.

Nästa steg blir att kontrollera att pumpar och övrig utrustning har klarat påfrestningarna under skalvet och tsunamin.

Representanter för strålsäkerhetsmyndigheten sade att de 20 som arbetar med att rädda reaktorerna utsätts för högre strålning än de 100 millisivert som satts som övre gräns. Eftersom det handlar om ett krisläge har gränsvärdet höjts till 150 millisivert för dem.

Enligt planen ska reaktorerna 5 och 6, där läget är mindre kritiskt, också förses med ström under lördagen. För dem använder ingenjörerna dieselgeneratorer. 3 och 4 planeras få el först på söndagen.

Om strömmen kommer igång kan bassängerna med använt kärnbränsle fyllas och värmen sänkas i reaktorerna.

I eftermiddag fortsätter brandmän att spola vatten på de överhettade reaktorerna. Tidigare har försöken att kyla ned reaktorerna med vatten bara pågått tidvis, men nu vill man att det ska fortgå dygnet runt.

– I stället för att dumpa vatten i etapper vill vi dra igång operationer för att oavbrutet gjuta vatten över reaktorerna, säger försvarsminister Toshimi Kitazawa.

I går dumpades 50 ton havsvatten över kärnkraftverket.

Källa: TT

 

Många svenskar stannar i Japan

Publicerad: 2011-03-18

Stockholm. Mellan 500 och 700 svenskar befinner sig fortfarande i Japan, enligt utrikesdepartementet. Av dessa har 70 gett besked till ambassaden att de lämnar Japan inom en vecka och 90 har beslutat sig för att stanna kvar tills vidare.

En enda svensk valde att följa med det första planet från Tokyo sedan regeringen bett SAS om hjälp med extra flygstolar från Japan.

En förklaring till det svala intresset kan vara att avgången på fredagsmorgonen svensk tid annonserades ut med ganska kort varsel, tror Kaj Reinius vid svenska ambassaden i Tokyo.

– Läget i Japan upplevs inte som akut. Dessutom finns möjligheten att flytta till andra delar av Japan i stället för att lämna landet.

Ett tjugotal personer hade anmält intresse för att följa med det andra planet, med avgång sent på fredagskvällen svensk tid. Passagerarna, som släpps av i Bangkok, får ordna med vidare transport på egen hand och debiteras ett självkostnadspris på mellan 3 000 och 4 000 kronor av UD i efterskott.

Av de 500 till 700 svenskarna i Japan befinner sig ingen inom riskavståndet på 80 kilometers radie från kärnkraftverket i Fukushima.

– Mellan 200 och 300 svenskar är i Tokyo, 150-200 i Osaka, säger Pia Roed på UD:s presstjänst till TT.

Av de kvarvarande svenskarna har 70 gett besked till ambassaden att de lämnar Japan inom en vecka och 90 har beslutat sig för att stanna kvar tills vidare, säger hon.

De SAS-plan som lämnar Japan kontrolleras för eventuell radioaktivitet i Köpenhamn. Hittills har ingen strålning uppmätts. Man har ännu inte sett någon anledning att kontrollera passagerare och bagage.

Källa: TT

 

Tsunamin 23 meter hög

Publicerad: 2011-03-18

Tokyo. Tsunamivågen som svepte in över nordöstra delarna av Japan efter den kraftiga jordbävningen förra fredagen var minst 23 meter hög, enligt en rapport från ett forskningsinstitut i Japan. Det rapporterade den japanska dagstidningen Yomiuri Shimbun i dag.

Hamn och flygplatsernas forskningsinstitut registrerade den enorma tsunamin i Ofunato i prefekturen Iwate, där den svepte bort hela städer.

Den allra högsta vågen registrerades i landet efter 1896 års jordbävning. Då uppmättes en våg på över 38 meter.

Källa: TT-AFP

 

Kärnkraftsolyckan uppgraderas

Publicerad: 2011-03-18

Tokyo. Samtidigt som man sade sig ha nått viss framgång med kylningen av reaktorerna vid kärnkraftverket i Fukushima uppgraderade Japan kärnkraftsolyckan från en 4:a till en 5:a enligt Ines-skalan.

En femma är samma nivå som olyckan i Harrisburg 1979 och innebär att den nu bedöms som en "olycka med risk för omgivningen", i stället för en "olycka utan risk för omgivningen" som en 4:a indikerar.

Enligt atomenergiorganet IAEA gäller uppgraderingen på Ines-skalan bara för en del av händelserna vid kärnkraftverket Fukushima.

Förlusten av alla kylsystem i reaktor 2 och 3 bedöms som en femma på Ines-skalan, medan förlusten av kylsystem till mellanlagringsbassängen i reaktor 4 bedöms som en trea av japanska myndigheter.

I systeranläggningen Fukushima 2 en mil bort är alla reaktorer helt avstängda sedan ett tag tillbaka, men förlusten av kylsystem dessförinnan bedöms som en trea på allvarlighetsgradskalan.

Skalan går från 1 till 7, där 7 är allvarligast. Olyckan i Tjernobyl bedömdes vara en 7:a på skalan.

Vit rök eller ånga syntes välla ut från reaktorerna 2,3 och 4 vid kärnkraftverket i Fukushima. Ångan eller röken från reaktor 2 kunde, enligt myndigheten, komma från bassängen för det använda bränslet eller från en explosion i tryckkammaren.

De räddningsarbetare som med vattenkanoner försöker kyla ned det utbrända kärnbränslet har nu flyttat resurserna från reaktor 3 till reaktor 1, enligt information till svenska Strålsäkerhetsmyndigheten.

– De bedömer uppenbarligen att situationen vid reaktor 1 är mer kritisk än vid trean där läget är något stabilare just nu. Men det är fortfarande mycket allvarligt, säger inspektör Klas Idehaag.

Räddningsstyrkan har också prioriterat att få fram en mer stabil elmatning till kärnkraftverket. På eftermiddagen lokal tid lyckades katastrofarbetare få fram en strömkabel till reaktorområdet i ett försök att få igång de viktiga vattenpumparna som ska kyla överhettade reaktorer och förhindra en härdsmälta.

– Med en fungerande elmatning blir det möjligt att ta i drift prioriterade delar efter hand, som mätning och övervakning av vattennivåer, tryck och temperatur. Nu matas systemet med batterier och den kapaciteten räcker inte, säger Klas Idehaag.

Energibolaget Tepco trodde sig ha nått viss framgång med vattenbegjutningen.

– När vi hällde vattnet så kunde vi observera ånga som steg från anläggningen. Genom att hälla över vatten tror vi att värmen sjunkit, vi tror att det hade en viss effekt, sade en talesman till reportrar.

Michael O'Leary, Kinachef för Världshälsoorganisationen WHO, sade att strålningsnivåer som uppmätts i området runt det skalvdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 inte utgjorde en omedelbar risk för människors hälsa.

– Ännu finns inga bevis för att det skett en större spridning av radioaktivt material utanför reaktorernas direkta närhet, sade han.

Yukiya Amano, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, anlände i dag till sitt hemland och konstaterade att situationen var "svår och allvarlig".

Han uppmanade Japans premiärminister att bättra på informationsflödet.

Källa:TT-Reuters

 

Massivt räddningsarbete i Japan

Publicerad: 2011-03-18

Tokyo. Polisens officiella lista över döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan har skrivits upp till nära 17 000.

Men borgmästaren i kuststaden Ishinomaki i länet Miyagi sade i onsdags att enbart där saknades 10 000 människor. Tidigare har det talats om lika många försvunna i Minamisanriku i samma län.

Japan höll en tyst minut till minne av de många offren för förra veckans naturkatastrofer. Klockan 14.46 lokal tid tystnade landet, exakt en vecka efter det att den massiva jordbävningen skakade landet och följdes av en förödande tsunami.

Räddningsarbetare fortsatte oavbrutet att röja i rasmassorna och måna om de överlevande i nordligt belägna Yamada, en by som nästintill utplånats - först av jordbävningen, resten togs av tsunamin förra fredagen. Många av byns invånare var åldringar, som nu sitter på golvet i grundskolan i byn, några småpratandes och andra stirrande ut i luften eller ner på sina händer.

En del räddningsarbetare har ställt bilder, album och andra minnessaker i närheten av ingången för att överlevare ska kunna hitta dem.

– Mitt hus finns inte kvar längre, allt är borta, säger 74-årige barberaren Tsukasa Sato till Reuters.

Japans regering övervägde om man skulle flytta evakuerade undan de tsunamidrabbade områdena. Över 410 000 människor i tolv län har hittills evakuerats och lever i läger, skrev tidningen Mainichi Shimbun.

– Jag är född och uppvuxen här, så jag vill stanna. Jag vet inte hur det kommer att sluta, men det här är mitt hopp, säger Sato när han värmer händerna över en brasa i Yamada.

Samtidigt saknade nära 320 000 hushåll el i den bittra kölden i norra Japan under eftermiddagen, enligt uppgifter från ett elbolag till Reuters.

Källa: TT-AFP

 

Mer än 16 000 döda och saknade

Publicerad: 2011-03-18

Tokyo. Polisens officiella lista över döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan skrevs på fredagen upp till 16 600.

6 405 bekräftades döda och 10 259 saknades. 2 400 uppgavs vara skadade.

Men andra rapporter talar om ett mycket högre antal döda och försvunna.

Borgmästaren i kuststaden Ishinomaki i länet Miyagi sade i onsdags att enbart där saknades 10 000 människor. Tidigare har det talats om lika många försvunna i Minamisanriku i samma län.

Japan höll en tyst minut på fredagen till minne av de många offren för förra veckans naturkatastrofer. Klockan 14.46 lokal tid tystnade landet, exakt en vecka efter det att den massiva jordbävningen skakade landet och följdes av en förödande tsunami.

Källa: TT-AFP

 

Tillverkning av jodtabletter

Publicerad: 2011-03-18

Stockholm. Det svenska läkemedelsföretaget Recipharm har börjat tillverka jodtabletter, trots att ingen order lagts. Det räknar kallt med att efterfrågan ökar efter katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima i Japan.

Planen är att sälja en del till USA, där lagret redan sålt slut.

– Det är en mycket intressant och stor marknad för oss, säger affärsenhetschef Carl-Johan Spak till SR Ekot.

Det tar tre till fyra veckor innan de första tabletterna är klara.

Källa: TT

 

Kamp för ström till Fukushima

Publicerad: 2011-03-18

Tokyo. Vit rök eller ånga vällde på fredagen ut från reaktorerna 2,3 och 4 vid kärnkraftverket Fukushima som skadades vid jordskalvet och tsunamin, sade den japanska strålsäkerhetsmyndigheten.

Ångan eller röken från reaktor 2 kunde, enligt myndigheten, komma från bassängen för det använda bränslet eller från en explosion i tryckkammaren.

Samtidigt fortsatte försöken att få fram ström till kärnkraftverket. Man hoppas nu kunna koppla in kablar till två reaktorer på fredagen och de två andra på lördag.

Strålsäkerhetsmyndigheten sade på fredagen att den var medveten om att "Tjernobyllösningen" finns som en sista lösning för att få kontroll över problemen i Fukushima.

Tjernobyls kärnkraftverk täcktes med sand och göts in i betong.

Men för närvarande koncentrerar man sig på ansträngningarna att återställa elen och kyla ner reaktorerna.

Strax före klockan två på eftermiddagen återupptogs vattensprutandet mot den överhettade reaktor 3 i Fukushima. Brandbilar turas om att spruta omkring 50 ton vatten över reaktorn, uppger NHK.

Torsdagens försök avbröts sedan man på grund av strålningen inte nått tillräckligt långt fram med det sprutade vattnet.

På eftermiddagen lokal tid lyckades katastrofarbetare få fram en strömkabel till reaktorområdet i ett försök att få igång de viktiga vattenpumparna som ska kyla överhettade reaktorer och förhindra en härdsmälta.

– Kabeln är nära. Vi vill skynda på operationen så att vi sedan kan använda kabeln till att snabba på resten som vi måste göra, sade kabinettssekreterare Yukio Edano.

Källa: TT-Reuters

 

Japan får hjälp mot kärnkraftshaveri

Publicerad: 2011-03-17

Stockholm. Japan erbjuds hjälp från andra länder med arbetet att förhindra ett kärnkraftshaveri. Det värsta som kan hända i kraftverket Fukushima I är fyra härdsmältor som frigör radioaktiva ämnen.

Amerikansk militär hjälper redan till i räddningsinsatserna, både med manskap och materiel. Frankrike skickar 95 ton av grundämnet bor som kan användas till att stoppa kärnklyvningen i en reaktor. Ryssland har också erbjudit allehanda hjälp som kan behövas. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har fått en förfrågan om experthjälp, bland annat en strålmätningsgrupp, från Internationella atomenergiorganet (IAEA).

IAEA bedömer läget vid det skalvdrabbade kärnkraftverket som ytterst allvarligt.

Försöken att hålla kärnbränslet vid Fukushima nedkylt hämmas av höga strålningsnivåer. Både reaktorer och lagringsbassänger för kärnavfall behöver vattenbegjutas.

På torsdagen användes fyra militärhelikoptrar för att dumpa vatten över reaktorhallarna.

Målen var reaktor 3 och 4 som riskerade överhettning. Reaktor 3 är den enda vid kärnkraftverket som har plutonium i bränslet, vilket vid läckage avger högre radioaktivitet.

Senare under dagen sattes även fem specialbrandbilar från försvaret in i räddningsarbetet. Polisens vattenkanoner kunde inte komma tillräckligt nära byggnaderna på grund av strålningen.

Källa: TT

 

Svenska företag klarar krisen

Publicerad: 2011-03-17

Stockholm. Volvo Personvagnar köper omkring tio procent av komponenterna till sina bilar, räknat i ekonomiskt värde, från Japan. I dagsläget har företaget säkrat leveranser för full produktion i både Göteborg och belgiska Gent under hela nästa vecka, men inte längre än så.

– Detta är en situation som utvecklas dag för dag, timma för timma. Det är problem med elförsörjning, transporter och annat, i och i närheten av katastrofområdet omkring Sendai, säger Volvo PV:s presschef Per-Åke Fröberg till TT.

Förutom det som Volvo importerar direkt från Japan kan det finnas komponenter därifrån i delar som Volvo köper från underleverantörer.

– Men vi har inte fått några signaler om problem i sådana fall, säger Fröberg.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har fått i gång samtliga sina fabriker i Japan. Några direkta problem med strömförsörjningen har företaget inte, även om det varit en del temporära nedsläckningar, enligt informationsdirektör Mats Ödman.

Även kunderna, biltillverkarna, annonserar att de ska börja dra i gång produktionen igen, enligt Ödman.

– Så på den punkten börjar det gå tillbaka till mer normala förhållanden, jag säger inte att det är normalt, men mer normalt.

Än så länge har inte företaget flugit i väg några anställda ut ur landet. Några svenskar har inte Autoliv i Japan, däremot en hel del amerikaner.

– Nu kommer Amerika och meddelar att de ska ta hem, så nu blir det väl en diskussion här om hur man ska göra, säger Mats Ödman.

Samtidigt gav den japanska regeringen besked om att de ekonomiska konsekvenserna av katastrofen blir begränsade.

Oro för kärnkraften i Japan fortsatte att påverka råvarumarknaderna.

Priset på Brentolja hämtade upp torsdagsmorgonens fall på 1 procent till under 110 dollar per fat och steg senare under dagen till över 111 dollar fatet. Tokyobörsen fortsatte ned på torsdagen men fallet var relativt måttligt. Den japanska centralbanken pumpade åter in pengar på marknaden, den här gången först motsvarande 400 miljarder kronor och på eftermiddagen lokal tid ytterligare motsvarande cirka 80 miljarder kronor.

De fortsatta oroligheterna i Mellanöstern tycks ha lagt ett golv för oljepriset och investerarna väger in effekten på energibehoven i spåren av kärnkraftskrisen i Japan.

Brentolja för leverans i maj steg med 70 cent till 111,30 dollar fatet.

Den japanska valutan, yenen, nådde under en kort period under torsdagen en ny rekordnivå på 76,25 gentemot dollarn. Det fanns en oro för att japanska investerare skulle sälja av tillgångar utanför landet för att ta hem dem. Det i sin tur utlöste en oro för att den japanska centralbanken skulle intervenera.

Händelseutvecklingen vid de jordskalvsdrabbade japanska kärnkraftverken är den främsta källan till investerarnas oro.

Källa: TT

 

Kritik mot bristande information

Publicerad: 2011-03-17

Stockholm. Samtidigt som problemen accelererar vid kärnkraftverket Fukushima 1 växer den internationella kritiken mot Japan.

Många ifrågasätter om energiföretaget Tepco verkligen berättat allt de vet om reaktorolyckorna.

Omvärlden har tröttnat på de japanska myndigheternas bristfälliga information från katastrofzonen kring de havererade kärnkraftverken. Flera länder har gjort egna bedömningar som tyder på att hotet från reaktorolyckorna är mer omfattande än vad som hävdas från Tokyo.

Kina, USA och Frankrike har uppmanat sina medborgare att evakuera en betydligt större zon. Även svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har utökat evakueringsområdet.

USA uppmanade under onsdagskvällen amerikanska medborgare inom en 80 kilometers radie från Fukushima att evakuera. Svenska SSM gjorde samma bedömning och gick ut med samma rekommendation.

Gregory Jaczko, chef för amerikanska kärnkraftsorganet NRC, gav en betydligt mer skrämmande bild av hotet från de havererade reaktorerna än den officiella japanska. Skadorna på åtminstone en av reaktorerna är mer allvarliga än Tokyo medgett, sade han och varnade för "extremt höga" strålningsnivåer. Uttalandet tolkas enligt amerikanska medier som en antydan till en allvarlig spricka mellan Washington och dess närmast allierade i Asien.

Samtidigt kräver Kina i ett uttalande på torsdagen "detaljerad information i rättan tid" om kärnkraftskatastrofen.

Många ifrågasätter om Tokyo Electric Power Company (Tepco), som äger de drabbade kärnkraftverken, berättar allt det vet om reaktorolyckorna. I tisdags ska den japanske premiärministern Naoto Kan, enligt nyhetsbyrån Kyodo, ha tappat tålamodet med företaget.

– Vad i helvete pågår? Tv rapporterade om en explosion. Men inget meddelades till premiärministerns kontor på en hel timme, ska han ha sagt.

Naoto Kan och hans regering är pressade eftersom de har rapporteringsskyldighet till det internationella atomenergiorganet IAEA. Då krävs att rapporterna från Tepco är tillförlitliga.

Även amerikanska tjänstemän med insyn i katastrofhanteringen har antytt att den japanska regeringen inte får den information den behöver från Tepco.

De rapporterar även om ett stelt politiskt och byråkratiskt ledarskap som tycks ovilligt att kommunicera om vidden av problemet och i viss mån ovilligt att acceptera hjälp utifrån.

Källa: TT

 

Stigande dödssiffror i kaosets Japan

Publicerad: 2011-03-17

Tokyo. Det officiella antalet döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan har höjts till 14 650, uppger polisen.

Samtidigt som snö och kyla invaderat landet saknar 621 000 hushåll fortfarande ström och mer än en och en halv miljon hushåll har inte rinnande vatten.

Bortom kärnkraftverket Fukushima 1 strävar räddningarbetare och överlevande på längs den hårt tsunamidrabbade japanska nordostkusten.

80 000 byggnader har skadats, 5 000 har förstörts, 1,6 miljoner hushåll saknar rinnande vatten och 621 000 hushåll har ingen el, enligt japanska myndigheter.

Situationen förvärrades ytterligare i dag, då kyla och snö drog in över de värst drabbade områdena.

I den närmast utraderade staden Otsuchi bor 1 000 överlevare i tre härbärgen. Måltiderna är knappa: en halv risboll och en liten skål miso-soppa är en lyx, rapporterar Reuters. En brödskiva får räcka till tre.

– Vad vi än får är vi tacksamma för. Åtminstone ger de oss mat tre gånger om dagen, säger ändå 72-åriga Katsu Sawayama.

21-åriga Ayumi Yamazaki har en dotter på 1,5 år.

– Vi får knappt något ris, så jag är lite orolig. Men det är bättre än ingenting alls.

Liknande scener utspelar sig i andra småstäder vars namn hastigt blivit världsbekanta: Ofunato, Kesennuma, Ishinomaki, Minamisanriku.

Det officiella antalet döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan har höjts till 14 650, uppger polisen. Men borgmästaren i kuststaden Ishinomaki i länet Miyagi sade att enbart där saknades 10 000 människor. Tidigare har det talats om lika många saknade i Minamisanriku i samma län.

Samtidigt hotas Japan av omfattande strömavbrott om inte elförbrukningen går ner, sade näringsminister Banri Kaieda på torsdagen.

"Om situationen består kommer i dag efterfrågan att vida överstiga tillgången under kvällen och natten då elförbrukningen är som störst. Oförutsedda strömavbrott befaras då", konstaterade han i ett uttalande enligt AFP.

I Natori utanför Sendai följer brittiska BBC hur Tatsuya Suzuki letar efter sin hustru Izumi, bland rader av kistor med döda.

– Folk som försvann och har hittats döda finns här. Jag har kommit för att se om hon är en av dem, berättar han.

När tsunamin kom till deras hemby Yuriage fick Izumi in sig själv, tvårige sonen Hibiki och sexåriga dottern Hikaru i bilen i sista stund. Men de kom bara några hundra meter. Vid en släktings hus tvingades hon stanna. Hon hann skicka in barnen - men sveptes sedan själv bort av vattnet.

– Jag har kommit hit varje dag sedan skalvet, men hittills har jag inte fått något besked om min fru, säger Tatsuya, med sonen i knä.

– Barnen fortsätter att le varje dag, berättar han för BBC.

– De säger: Låt oss gå för att hitta mamma i dag. Och sedan: Om inte i dag, så hittar vi henne i morgon.

Källa: TT-AFP

 

Kraftigt förhöjd strålrisk i Japan

Publicerad: 2011-03-16

Stockholm. Krisen vid det japanska kärnkraftverket Fukushima I fördjupas - nödåtgärderna för att kyla kärnbränslet räcker inte.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) varnar för att stora radioaktiva utsläpp kan vänta vid reaktor 4.

Enligt myndigheten fanns det på onsdagskvällen inget vatten kvar i bassängen med använt kärnbränsle vid reaktor 4.

"Bränslet kan börja brinna, och då är stora radioaktiva utsläpp att vänta", skriver SSM.

Samma varning kom från den amerikanska kärnkraftsmyndigheten NRC. Resultatet kan bli "extremt höga" strålningsnivåer.

Internationella atomenergiorganet IAEA sade att skador bekräftats på reaktorhärdarna i enheterna 1, 2 och 3 och beskriver situationen som mycket allvarlig.

Läget var problematiskt vid kärnkraftverkets samtliga sex reaktorer på onsdagen. Försöket att vattenbomba med helikoptrar för att kyla bränslestavarna i reaktor 3 fick avbrytas, då strålningsnivåerna var för höga, meddelade det alltmer illa sedda driftsbolaget Tepco.

Polisens vattenkanoner ska också tas i anspråk för att vattenbegjuta anläggningarna.

Sammantaget kan informationen tolkas som att samtliga sex reaktorer riskerar att överhettas.

– Det allvarliga är att alla åtgärder som vidtas än så länge bara är provisoriska. Det finns ingen etablerad, säker kylning i någon av reaktorerna, säger Lars Gunsell på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han underströk att det hela fungerar så länge det finns någon form av kylning. Mobila dieselgeneratorer har förts till platsen som ersättning för de som förstördes av tsunamin.

– Men det finns andra skador på systemen som gör att man inte kan ta all elutrustning i bruk, säger Gunsell.

En rad explosioner har inträffat vid Fukushima I, 25 mil nordost om Tokyo, sedan den kraftiga jordbävningen i fredags slog ut kylsystemet vid verket.

Källa: TT

 

Minst 11 000 befaras ha dött i Japan

Publicerad: 2011-03-16

Stockholm. Myndigheterna i Japan beräknar att antalet döda kan komma att överstiga 11 000.

Samtidigt inträffade ett nytt kraftigt jordskalv under natten, den här gången närmare Tokyo.

På onsdagsmorgonen fanns 3 676 bekräftade döda efter katastrofen. Till det lades 7 558 människor som fortfarande saknas enligt polismyndigheterna, skriver AFP.

Kraftiga jordskalv skakade Tokyo och östra Japan strax före klockan ett på onsdagen lokal tid. Skalven låg omkring magnituden sex.

Inga tsunamivarningar utfärdades omedelbart och inga allvarligare skador rapporterades.

Nattens jordskalv var närmare Tokyo än tidigare efterskalv efter den förödande jordbävningen i fredags.

– Det var mycket närmare än de flesta efterskalven hittills men mindre speciellt än det som inträffade i går (tisdag) på 6,1, säger professor Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Skalvet hade en magnitud på omkring sex.

– Det kan nog betraktas som normalt i serien av efterskalv sedan i fredags. Det var precis i änden på förkastningen som det rörde sig i fredags. Även om man inte kan utesluta att ett nytt segment rör sig i de här plattgränserna, så är det ingenting som tyder på det ännu.

Kännbara efterskalv kommer att pågå de närmaste dagarna, enligt Bödvarsson.

– Vad vi noga tittar på är var de ligger.

Snö föll över nordöstra Japan på onsdagen och försvårade räddningsinsatserna i flera byar och städer. Minst två människor dragits fram vid liv från spillrorna av förstörda byggnader sedan katastrofen i fredags, men snötäcket försvagar hoppet om att hitta ytterligare överlevande.

– Folk arbetar fortfarande, armén är där ute. Men brandkåren har dragit sig tillbaka eftersom de oroar sig för att inte kunna ta sig tillbaka till basen på grund av snön, sade Patrick Fuller från Röda Korset till Reuters från den hårt drabbade fiskebyn Otsuchi.

Källa: TT

 

SSM: Tre reaktorer befaras läcka

Publicerad: 2011-03-16

Tokyo. En ny brand bröt ut i natt ut i det jordskalvs- och tsunamidrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns nu misstankar om att tre reaktorer läcker.

– Oron och ilskan hos folket i Fukushima har pressats till bristningsgränsen, sade Yuhei Sato, guvernören i länet Fukushima till NHK.

Han sade att oron och ilskan över kärnkraftsolyckorna har pressat invånarna "till bristningsgränsen".

– Den här kärnkraftsolyckan har tvingat folk att evakueras långt från sina hem. Jag vill att folk förstår det. Jag vill att hela landet visar förståelse för dem som lämnar länet, sade guvernören.

Samtidigt såg försöken att kyla reaktorerna med hjälp av vatten från militärhelikoptrar ut att misslyckas. Enligt tv-kanalen NHK kan de japanska helikoptrarna inte kan hälla vatten över kärnkraftverket Fukushima 1 på grund av strålningen, rapporterar AFP.

En företrädare för försvarsdepartementets markpersonal kommenterade tidigare planerna att ösa vatten över det skalvdrabbade verket med hjälp av militärhelikoptrar:

– Vi vet hur man släcker skogsbränder, men inte ett kärnkraftverk. Det är första gången för oss, vi vet inte vad resultatet kommer att bli.

Den japanska regeringens företrädare Yukio Edano sade vid 10-tiden på förmiddagen svensk tid att strålningen från kärnkraftverket Fukushima 1 inte utgör "några omedelbara hälsorisker" utanför evakueringszonen, enligt AFP.

Japans regering har beordrat landets polismyndighet att skicka vattenkanoner till Fukushima 1 för att hjälpa till med tillförseln av vatten till mellanlagringsbassängen i reaktor 4, enligt tv-kanalen NHK.

Eldsvådan bröt ut i reaktor 4, som var avstängd vid tiden för jordbävningen och brann även i tisdags. Lite senare uppgav energibolaget Tepco att lågorna och röken inte längre syntes och att branden tycktes ha slocknat av sig själv.

Japanska tv-bilder visade vid tiotiden på förmiddagen hur vit rök vällde ut från reaktor 3 i Fukushima 1.

– Nu söker vi efter anledningen till röken. Troligen är det, som i reaktor 2, att det kommer ut radioaktiv ånga genom det skadade reaktorhöljet. Men det är inte bekräftat, sade kabinettssekreterare Yukio Edano vid en presskonferens.

Enligt Helene Jönsson, expert på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), har situationen försämrats något i Fukushima under den gångna natten.

– I går misstänkte man att reaktor 2 läckte. Nu misstänker man att inte heller 1 och 3 är täta. Det är inte bekräftat ännu, det rör sig än så länge om misstankar, säger hon till TT.

En uppgradering av kärnkraftsolyckan i Japan förefaller rimlig, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) i Sverige.

För tillfället har japanerna graderat olyckan till nivå 4 på den så kallade Ines-skalan. Den franska strålskyddsmyndigheten har dock placerat den på nivå 6, vilket väckt irritation i Japan. Fast på SSM anser man att den franska bedömningen kanske är mer korrekt.

– Det hela är lite svårt. Tanken är att alla länder ska göra klassningar på samma sätt, och den officiella nivån bestäms av det land där olyckan inträffat. Men tittar man på vad som hänt är det definitivt mer än en 4:a, säger Ann-Christin Hägg på SSM.

Världshälsoorganisationen WHO försäkrade på onsdagsmorgonen svensk tid att det inte finns några tecken på att strålning spridit sig till andra länder.

– Rykten har spridits via sms och andra vägar om ett radioaktivt moln som sprids över och bortom Asien. Regeringar och allmänheten uppmanas att vidta åtgärder för att få stopp på dessa rykten, som är skadliga för den allmänna moralen, sade Michael O'Leary, WHO:s Kinachef.

Tidigare hade panik utbrutit i bland annat Filippinerna där elever skickats hem från skolor och myndigheterna tvingats gå ut med dementier och försäkringar om att det inte är något radioaktivt moln på väg mot landet från Japan, enligt AFP.

Källa: TT-AFP-Reuters

 

Fukushima-olycka uppgraderas

Publicerad: 2011-03-15

Tokyo. Haveriet i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, uppger franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN enligt AFP.

En sexa på Ines-skalan skulle innebära att haveriet vid Fukushima är den allvarligaste kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986, som sattes till nivå sju. Sex innebär allvarlig olycka och sju stor olycka.

Vid härdsmältan i det amerikanska kärnkraftverket i Three Mile Island i Harrisburg 1979 var utsläppen till omgivningen mycket begränsade och olyckan räknas som nivå fem på Ines-skalan.

Den allvarligaste incidenten vid ett svenskt kärnkraftverk inträffade i Forsmark 2006 och sattes till nivå två.

Varje höjning på skalan innebär att strålsäkerhetsbetydelsen ökat tio gånger.

– Utvecklingen har tagit en helt ny riktning jämfört med i går. Det är uppenbart att vi är på nivå sex, sade franska ASN:s chef André-Claude Lacoste på en presskonferens i Paris i dag.

Japans premiärminister Naoto Kan uppges ha varit rasande på ledningen för kraftbolaget Tepco, sedan han inte omedelbart informerats om utvecklingen i Fukushima.

– Vad i helvete pågår!? ska Kan ha skällt, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

– Tv rapporterade om en explosion. Men inget meddelades till premiärministerns kontor på en helt timme, citeras Kan av nyhetsbyrån.

Hela världens ögon är nu riktade mot kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan - vätgasexplosioner i tre av verkets reaktorhallar och en brand i mellanlagret har inträffat sedan i fredags. Nu råder osäkerhet om en läcka uppstått.

Den största oron i dag är huruvida radioaktivitet läcker ut från kärnkraftverket, 25 mil norr om huvudstaden Tokyo. Sedan det förödande skalvet i fredags och den påföljande tsunamin skadade kylsystem i kärnkraftverket har kärntekniker kämpat för att försöka kyla ner reaktorerna på anläggningen med havsvatten.

Reaktorhallen till reaktor 1 och 3 flög i luften i helgen och natten till i dag svensk tid gick reaktor 2 samma öde till mötes. De tre reaktorerna var igång när naturkatastrofen inträffade, men ytterligare tre fanns på området. I reaktorbyggnaderna finns även mellanlagringsbassänger för uttjänt kärnbränsle och en brand utbröt i en sådan, inne i reaktor 4:s byggnad, i samband med explosionen i 2:an.

Den största oron är att skyddshöljena till reaktorkärnorna ska ha skadats, men så verkade inte ha skett på tisdagen. Däremot var läget oklart kring bassängen och det använda kärnbränslet. Branden ska vara släckt, men senare rapporterade nyhetsbyrån Kyodo att vattnet i bassängen höll på att koka bort och det rådde oklarheter om vilka barriärer som fanns mellan den och yttervärlden. Japan sade till FN:s atomenergiorgan IAEA att radioaktivitet gick "rätt ut i atmosfären".

Små höjningar i temperaturerna i reaktor 5 och 6 har också uppmätts.

Efter den tredje explosion i reaktor 2 uppmättes strålningsdoser på uppemot 400 millisievert i timmen på området. Årsgräns för en anställd vid ett svenskt kärnkraftverk är 50 millisievert. Årsgränsen för en vanlig person i Sverige är 4 millisievert.

I staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo har tio gånger så hög strålning som normalt uppmätts, enligt nyhetsbyrån Kyodo. Vid lunch lokal tid kom rapporter om en svag höjning i Tokyo.

Regeringstalesmannen Yukio Edano sade senare att morgonens höga strålvärden, som nu ser ut att ha gått ner, kan ha orsakats av spillrorna efter en av explosionerna i reaktorhallarna på kärnkraftverket snarare än en pågående läcka.

Japans premiärminister Naoto Kan uppmanade befolkningen inom tre mils avstånd från kärnkraftverket att hålla sig inomhus.

WMO, FN:s väderorganisation, säger enligt Reuters att det radioaktiva material som läckt ut ur kärnkraftverket Fukushima 1 nu blåser ut till havs och för tillfället inte utgör någon fara för människor.

Hans Blix, tidigare generalsekreterare för Internationella atomenergiorganet (IAEA) ifrågasätter nu varför de drabbade kärnkraftverken inte har ett speciellt filter som i andra länders kärnkraftverk. Det skulle ha minskat farorna när man nu tvingas att släppa ut radioaktiv ånga från de skadade kärnkraftverken.

– I Sverige och andra länder har man efter Tjernobyl infört sådana här filter. Om man skulle behöva minska på trycket så kan man alltså släppa ut övertrycket och radioaktiviteten fastnar i filtret, säger Blix till TT.

– Jag har själv sett det där användas i Barsebäck, men det här är reaktorer som är 40 år gamla.

Källa: TT-AFP

 

Osäkert om läckande kärnkraftverk

Publicerad: 2011-03-15

Tokyo. Världens ögon är riktade mot kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan - vätgasexplosioner i tre av verkets reaktorhallar och en brand i mellanlagret har inträffat sedan i fredags. Nu råder osäkerhet om en läcka uppstått.

Den största oron i dag är huruvida radioaktivitet läcker ut från kärnkraftverket, 25 mil norr om huvudstaden Tokyo. Sedan det förödande skalvet i fredags och den påföljande tsunamin skadade kylsystem i kärnkraftverket har kärntekniker kämpat för att försöka kyla ner reaktorerna på anläggningen med havsvatten.

Reaktorhallen till reaktor 1 och 3 flög i luften i helgen och natten till i dag svensk tid gick reaktor 2 samma öde till mötes. De tre reaktorerna var igång när naturkatastrofen inträffade, men ytterligare tre fanns på området. I reaktorbyggnaderna finns även mellanlagringsbassänger för uttjänt kärnbränsle och en brand utbröt i en sådan, inne i reaktor 4:s byggnad, i samband med explosionen i 2:an.

Den största oron är att skyddshöljena till reaktorkärnorna ska ha skadats, men så verkade inte ha skett på tisdagen. Däremot var läget oklart kring bassängen och det använda kärnbränslet. Branden ska vara släckt, men senare rapporterade nyhetsbyrån Kyodo att vattnet i bassängen höll på att koka bort och det rådde oklarheter om vilka barriärer som fanns mellan den och yttervärlden. Japan sade till FN:s atomenergiorgan IAEA att radioaktivitet gick "rätt ut i atmosfären".

Små höjningar i temperaturerna i reaktor 5 och 6 har också uppmätts.

Efter den tredje explosion i reaktor 2 uppmättes strålningsdoser på uppemot 400 millisievert i timmen på området. Årsgräns för en anställd vid ett svenskt kärnkraftverk är 50 millisievert. Årsgränsen för en vanlig person i Sverige är 4 millisievert.

I staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo har tio gånger så hög strålning som normalt uppmätts, enligt nyhetsbyrån Kyodo. Vid lunch lokal tid kom rapporter om en svag höjning i Tokyo.

Regeringstalesmannen Yukio Edano sade senare att morgonens höga strålvärden, som nu ser ut att ha gått ner, kan ha orsakats av spillrorna efter en av explosionerna i reaktorhallarna på kärnkraftverket snarare än en pågående läcka.

Japans premiärminister Naoto Kan uppmanade befolkningen inom tre mils avstånd från kärnkraftverket att hålla sig inomhus.

WMO, FN:s väderorganisation, säger enligt Reuters att det radioaktiva material som läckt ut ur kärnkraftverket Fukushima 1 nu blåser ut till havs och för tillfället inte utgör någon fara för människor.

Hans Blix, tidigare generalsekreterare för Internationella atomenergiorganet (IAEA) ifrågasätter nu varför de drabbade kärnkraftverken inte har ett speciellt filter som i andra länders kärnkraftverk. Det skulle ha minskat farorna när man nu tvingas att släppa ut radioaktiv ånga från de skadade kärnkraftverken.

– I Sverige och andra länder har man efter Tjernobyl infört sådana här filter. Om man skulle behöva minska på trycket så kan man alltså släppa ut övertrycket och radioaktiviteten fastnar i filtret, säger Blix till TT.

– Jag har själv sett det där användas i Barsebäck, men det här är reaktorer som är 40 år gamla.

Källa: TT-AFP

Kärnkraftsanläggningen i Fukushima före och efter skadorna orsakade av tsunamin.

Ny brand och explosion i atomverk

Publicerad: 2011-03-15

Tokyo. En brand har brutit ut i reaktor fyra och en ny explosion har hörts från reaktor två i det redan hårt drabbade kärnkraftverket Fukushima 1, sade premiärminister Naoto Kan. Den radioaktiva strålningen har ökat väsentligt på grund av detta.

Kan uppmanade nationen att behålla lugnet.

Den japanska strålskyddsmyndigheten sade att strålningsnivåerna kring reaktorerna nu är ett hot mot människors hälsa på grund av den nya branden. Boende på upp till 20-30 kilometers avstånd från kärnkraftverket har uppmanats hålla sig inomhus.

Explosionen i reaktor två hördes nära kylbassängen och trycket började sjunka.

Det visar på en skada på kylbassängen, sade en företrädare för energibolaget Tepco vid en presskonferens som sändes av etermediebolaget NHK.

– Därför har vi evakuerat all personal som inte direkt arbetar med det som hänt.

Förhöjda strålningsnivåer har registrerats i Ibaraki mellan Fukushima och Tokyo, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Tepco har evakuerat all personal från reaktor ett och två. Kvar är bara omkring 50 personer som försöker pumpa in vatten för att kyla kärnbränslestavarna.

Den japanska regeringen meddelade, strax innan uppgifterna om explosionen kom, att en del av höljet runt en kärnkraftsreaktor 2 i Fukushima tycktes ha skador som kan innebära ett allvarligt strålningsläckage.

Kabinettssekreterare Yukio Edano sade till journalister att "skadan uppträder på kylbassängen".

– Men vi har inte uppmätt några snabba hopp på strålningsindikatorerna, sade Edano då.

Källa: TT-AFP

 

Explosion i japanskt kärnkraftverk

Publicerad: 2011-03-15

Tokyo. En ny explosion har hörts från reaktor två i kärnkraftverket Fukushima 1, rapporterar den japanska regeringen på tisdagsmorgonen lokal tid.

Explosionen hördes från reaktor två, nära kylbassängen och trycket började sjunka.

Det visar på en skada på kylbassängen, sade en företrädare för energibolaget Tepco vid en presskonferens som sändes av etermediebolaget NHK.

– Därför har vi evakuerat all personal som inte direkt arbetar med det som hänt.

Förhöjda strålningsnivåer har registrerats i Ibaraki mellan Fukushima och Tokyo, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Tepco har evakuerat all personal från reaktor ett och två. Kvar är bara omkring 50 personer som försöker pumpa in vatten för att kyla kärnbränslestavarna.

Den japanska regeringen meddelade, strax innan uppgifterna om explosionen kom, att en del av höljet runt en kärnkraftsreaktor 2 i Fukushima tycktes ha skador som kan innebära ett allvarligt strålningsläckage.

Kabinettssekreterare Yukio Edano sade till journalister att "skadan uppträder på kylbassängen".

– Men vi har inte uppmätt några snabba hopp på strålningsindikatorerna, sade Edano då.

Källa: TT-AFP

 

Havsvatten ska kyla tredje reaktorn

Publicerad: 2011-03-14

Fukushima. Två reaktorhallar har redan flugit i luften. Nu hoppas den japanska regeringen att havsvatten ska stabilisera den krisartade situationen i reaktor två vid anläggningen Fukushima 1.

Det har redan skett två partiella härdsmältor, i reaktor 1 och 3 i kärnkraftverket i Fukushima. På måndagsförmiddagen hotade en ännu allvarligare härdsmälta i reaktor 2, sedan en pump slutat fungera. Vatteninån i reaktorn sjönk så att nästan hela bränslehärden, 3,7 meter av de 4 meter långa bränslestavarna, blottlades.

Men enligt regeringstalesmannen Yukio Edano pumpar kärnteknikerna vid Fukushima 1 nu in havsvatten i reaktor 2 igen, vilket bedömdes kunna stabilisera situationen och minska risken för ett våldsamt förlopp.

Hur allvarligt läget blir hänger enligt utredaren Peter Hofvander på SSM helt på om personalen lyckas kyla ned reaktorbränslet.

– Om kylningen inte fungerar bli konsekvenserna att bränslehärden går sönder och smälter. Då frigörs radioaktiva ämnen i reaktortanken som i slutändan riskerar att komma ut i omgivningen om inte reaktorinneslutningen är intakt, säger han.

Ett annat bekymmer, som inte rapporteras om tidigare, är att de japanska reaktorägarna förvarar sitt utbrända kärnbränsle i bassänger som placerats under reaktorbyggnaderna. Alltså även under kärnkraftverket i Fukushima, där partiella härdsmältor har inträffat i två reaktorer och en härdsmälta kan hota i en tredje.

– Det innebär att om kylningen inte fungerar till reaktorerna, då fungerar inte heller kylningen till bassängerna eftersom de hänger ihop i kylkedjan, säger Saida Larouche Engström, avdelningschef på SKB som fåt uppgifterna från en japansk kontakt med god insyn i Japans kärnkraftsprogram.

Hon befarar att det i förlängningen kan leda till samma typ av bekymmer för det använda bränslet i bassängerna som för bränslet i reaktorerna. När det efter ett tag börjar bli väldigt varmt och vattnet förångas blottas bränslet och riskerar att smälta.

Om kylningen till bassängerna med använt bränsle fungerar vet hon inte, det är bara små fragment av information som kommer ut.

– Man får hoppas att, när man tillför nytt vatten till reaktorn, det också räcker för att komma ner till bassängerna. Men det har jag faktiskt svårt att tro, kapaciteten måste vara enorm i så fall. Kylkedjan kan vara bruten dit, säger hon.

Hittills har utsläppen av radioaktiva ämnen i omgivningen varit begränsade, enligt de uppgifter som Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) kunnat få fram.

Källa: TT-Reuters-AFP

Fakta: Härdsmälta, kärnkraftverk och tidigare olyckor

Kärnkraftverken som har problem:

Ett av de kärnkraftverk som nu har problem med kylsystemen är Fukushima 1, cirka 25 mil nordost om Stortokyo.

Fukushima 1 har sex reaktorer byggda mellan 1971 och 1979.

Reaktor 4–6 var avstängda för underhåll vid jordbävningen. 1,2 och 3 var i gång men snabbstoppades.

Reaktor 1, som hittills haft de största problemen, togs i drift 1971 och har en elektrisk effekt på 460 megawatt. Det kan jämföras med det svenska Oskarshamn 1. Reaktor 1 på Fukushima 1 utsattes i helgen för en explosion.

Reaktor 3 togs i drift 1976 och har en elektrisk effekt på 784 megawatt. Den utsattes natten till måndagen för en explosion.

Reaktor 3 på Fukushima 1 fick på måndagsmorgonen stora problem med sitt nedkylningssystem.

Problem har även uppstått vid kärnkraftverket Tokai 2 och kärnkraftverket i Onagawa.

Japans kärnkraftverk

Japan har 17 kärnkraftverk med 55 reaktorer i drift. Tio företag äger och driver inom Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) 52 lättvattenreaktorer. Tre privata företag äger och driver de övriga tre.

Reaktorerna har en sammanlagd kapacitet på 49 467 megawatt.

Två reaktorer är under konstruktion, och det finns planer på att bygga ytterligare elva.

Vad är en härdsmälta?

En härdsmälta är allvarlig skada hos en kärnreaktor som innebär att dess inre del, härden, helt eller delvis har smält. Härdsmältan kan uppstå om det normala kylsystemet inte fungerar och härdnödkylsystemet inte träder i funktion, eller om reaktorns effekt stiger långt över de tillåtna gränserna. Härdsmälta har inträffat 1979 vid kärnkraftverket på Three Mile Island i USA och 1986 i Tjernobyl i Ukraina.

Tidigare kärnkraftsolyckor:

I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. En ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktorn. Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta. Inuti i anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet.

Reaktorolyckan i Tjernobyl inträffade den 26 april 1986. När kraftverkspersonalen skulle genomföra ett experiment i reaktor nummer fyra steg reaktoreffekten till 100 gånger normal full effekt. 200 personer strålskadades allvarligt och 32 människor dog inom tre månader efter olyckan.

Det har också inträffat fler och något mindre incidenter, exempelvis en uranläcka vid en hemlig anläggning i Tennessee i USA, i augusti 1979, fyra radioaktiva läckor på Tsuruga kärnkraftverk i Japan 1981 och en explosion på en hemlig anläggning i Sibirien i april 1993.

Källor: Nationalencyklopedin, Strålskyddsmyndigheten, AFP, TT.

Twitter: Följ Twitterflödet om Japan

Twitter: Följ Twitterflödet om nuclear

Twitter: Följ Twitterflödet om HelpJapan

 

Detaljerad karta lokalisera skador som orsakats av en kraftig jordbävning som drabbade utanför Japan på fredagen.

Japan svårt jordbävnings- och tsunamidrabbad

Över 10 000 befaras döda

Publicerad: 2011-03-12

Tokyo. I takt med att räddningspersonal tog sig fram till de svårt jordbävnings- och tsunamidrabbade områdena i Japan steg också siffrorna över döda och saknade dramatiskt. Katastrofen tros nu ha krävt tiotusentals dödsoffer.

När lervällingen efter tsunamin drog fram över de japanska kuststäderna kunde en hel värld maktlös se på tv-bilder hur byggnader och bilar massakrerades av den ursinniga kraften. Frågan alla ställde sig var hur många människor som kunde ha överlevt katastrofen.

Under dagen kom sakta men säkert jordskalvets och tsunamins dödliga facit; i kuststaden Minamisanriku saknades uppemot 10 000 personer, enligt Reuters. Det i sin tur innebär att mer än hälften av den lilla stadens invånare på totalt cirka 17 000 kan ha utplånats.

I kuststaden Rikuzentakata i Iwate-prefekturen har militären hittat mellan 300 och 400 döda, rapporterar etermediebolaget NHK. Staden blev mer eller mindre utraderad av tsunamin

Omkring 215 000 människor har fått tillfällig inkvartering i östra och norra Japan. Man räknade enligt nyhetsbyrån AFP till 5, 6 miljoner hushåll utan el och en miljon utan vattenförsörjning.

I katastrofens spår kommer nu tusentals efterskalv - i flera månader framöver.

– Efter en sådan här stor jordbävning är efterskalven både många och stora eftersom det rör sig om ett så stort område, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

TT:s utsända, som befinner sig i Tokyo, rapporterade på lördagseftermiddagen svensk tid att ett efterskalv nyss fått byggnader i staden att skaka. Enligt japanska medier hade det en magnitud på 6,0.

Nya mätningar med en annan metodik gjordes i fredags vid Harvard-universitetet i USA och man kom då fram till att skalvet i Japan nådde 9,1 på skalan, uppger Bödvarsson.

Det är samma siffra som man med samma metodik konstaterade efter tsunamiskalvet utanför Sumatra.

I centrala Tokyo finns inga uppenbara spår av jordbävningen. På Tokyo station, en av stadens största, finns dock en tydlig skillnad jämfört med en vanlig lördagkväll. Avgångarna med Japans snabbtåg, det annars så pålitliga Shinkansen, är betydligt glesare än vanligt. Alla tåg norrut, undantaget Nagano, är inställda.

Källa: TT-AFP

Tsunamin uppslukar ett bostadsområde i Natori, Miyagi

Giant eldklot stiga från ett oljeraffinaderi i Ichihara, Chiba, det var skakad av skalv från katastrof

Läs också

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.