Utvecklingen i Syrien

Utvecklingen i Syrien ! forts.

 

"Fruktansvärd massaker" i Homs

Publicerad 4 februari 2012

Beirut/Nicosia. Minst 260 personer har enligt syrisk opposition mist livet i arméattacker i Homs. Inför ett nytt säkerhetsrådsmöte under dagen kallas det "en av de mest fruktansvärda massakrerna" hittills under upproret.

Oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet (Syria HR) larmade i fredags om hur militären med full kraft börjat angripa staden Homs, och i synnerhet al-Khalidiyya, en stadsdel som är känd för upproriskhet mot regimen.

– De syriska soldaterna bombarderar området med granater från flera håll. Många byggnader brinner, en del är förstörda, sade Syria HR:s chef Rami Abd al-Rahman till Reuters.

Sedan många hus rasat samman angavs dödssiffran till över 200, på lördagsmorgonen räknades till 260 döda.

FN-omröstning under dagen?

Det nationella oppositionsråd, SNC, som enligt libysk modell har bildats, beskriver utvecklingen i Homs som "en av de mest fruktansvärda massakrerna sedan upprorets början i Syrien". SNC kräver också att "Ryssland ändrar sin inställning".

Ryssland är den största motståndaren till de resolutionsförslag som kommer i FN:s säkerhetsråd i New York. Om omvärlden ska få FN-mandat att ingripa - så som skedde i Libyen - måste Ryssland släppa igenom en skarpt formulerad resolution. Men på lördagen tydde ingenting på att ens den urvattnade version som eventuellt skulle upp till omröstning senare under dagen skulle godkännas.

– Utkastet passar oss inte alls. Jag hoppas att det inte kommer upp till omröstning, sade utrikesminister Sergej Lavrov till rysk tv i Moskva.

Ryssland tycker att händelserna i Syrien är en intern angelägenhet.

"Hysterisk kampanj"

Regimen i Damaskus hänvisar däremot till utländska krafter. I Homs handlar det om att "oskyldiga medborgare har kidnappats, torterats och slaktats av de beväpnade terroristgrupperna", grupper som "stöds av en del länder som Qatar, Turkiet, Frankrike och många andra", skrev den statliga nyhetsbyrån Sana på lördagen, med hänvisning till anonyma källor i Damaskus.

Enligt Sana handlar det om "en hysterisk kampanj", just för att "påverka en del länders hållning i FN:s säkerhetsråd".

De senaste dygnen kommer också rapporter från olika håll i världen om att syriska ambassader har stormats av upprörda exilsyrier.

Källa:TT-AFP

 

Fredagens facit i Syrien: 262 döda

Publicerad 4 februari 2012

Nicosia. Granateld har dödat 217 civila i den syriska staden Homs, uppgav oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet natten till lördagen.

I Rastan, en förort till Damaskus, dödades ytterligare tio människor.

De senaste offren innebär att fredagens dödstal stigit till minst 262.

– Det är rena massakern, sade rörelsens ledare Rami Abdel Rahman. Han krävde ett "omedelbart ingripande" från Arabförbundet.

Han befarade att dödssiffran skulle stiga eftersom många skadats allvarligt i granatattackerna.

Granatbeskjutningen fortsatte i Homs under natten och enligt Abdel Rahman fanns kvinnor och barn bland de döda.

– De syriska soldaterna bombarderar området med granater från flera håll. Många byggnader brinner, en del är förstörda, sade han till Reuters.

Samtidigt som dödssiffrorna steg i Syrien beslutade FN:s säkerhetsråd att mötas klockan nio på lördagsmorgonen lokal tid för att rösta om det europeisk-afrikanska resolutionsförslaget om ett slut på våldet i landet.

Enligt diplomater i FN hade Ryssland, utan framgång, begärt att mötet skulle börja först klockan 11.

Om Ryssland, som motsatt sig alla tidigare skrivningar, röstar för resolutionen, lägger ner sin röst eller lägger in sitt veto är oklart.

Det nya förslaget som läggs fram för omröstning stöder Arabförbundets krav på att presidenten Bashar al-Assad överlämnar makten till en samlingsregering inom två månader men kräver inte att han ska avgå, enligt AFP.

Källa:TT-AFP

 

Fredagens facit i Syrien: 150 döda

Publicerad 4 februari 2012

Nicosia. Granateld dödade 105 civila i den syriska staden Homs, uppgav oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet sent på fredagen.

I Rastan, en förort till Damaskus, hade ytterligare tio människor dödats.

De senaste offren innebär att fredagens dödstal stigit till minst 150.

– Det är rena massakern, sade rörelsens ledare Rami Abdel Rahman. Han krävde ett "omedelbart ingripande" från Arabförbundet.

Han befarade att dödssiffran skulle stiga eftersom många skadats allvarligt i granatattackerna.

Källa:TT-AFP

 

17 dödade i Syrienprotester

Publicerad 3 februari 2012

Damaskus. Tusentals demonstranter samlades i dag i flera städer i Syrien för att minnas en massaker med tusentals dödsoffer 1982. Minst 17 människor ska ha dödats av regeringsstyrkor under manifestationerna.

Tusentals demonstranter i Hama, Idlib, Daraa och Damaskus trotsade beväpnade regeringsstyrkor och flockades på gatorna för att minnas den massaker som dödade tiotusentals människor 1982.

Minst 17 personer, varav två barn, dödades i Syrien på fredagen, uppgav aktivister till AFP. Av dessa dödades minst fyra i Hama och Daraya, då regeringsstyrkor öppnade eld mot demonstranter.

Samtidigt rapporteras om att en försiktig optimism kan skönjas i FN:s säkerhetsråds försök att övertyga Ryssland om att stödja en resolutions som fördömer våldet i Syrien. Men den ryska vapenexporten till Syrien fortsätter.

Trots oroligheter och strider mellan regimtrogna styrkor och oppositionella rebeller fortsätter Ryssland att exportera vapen till Syrien, uppger den ryske försvarsministern.

Tidigare har ryska regeringsföreträdare hävdat att ryska vapen som exporteras till Syriens militär inte används i den interna konflikten i landet.

– Vi har gjort vissa framsteg. Det finns en önskan att komma fram till en text som kan godkännas de närmaste dagarna, men vi är inte där ännu, sade det brittiska sändebudet Mark Lyall Grant efter ett tretimmarsmöte i rådet på onsdagen.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade att ryssarna nu mycket bättre förstod vad som behöver göras för att en överenskommelse ska kunna nås.

– Jag tycker att det var ett ganska bra möte, sade Tjurkin.

Ett nytt resolutionsförslag väntades efter onsdagens möte i säkerhetsrådet för att överlämnas till rådsmedlemmarna på torsdagen för nya diskussioner, uppgav diplomater.

Ingen omröstning om en resolution har planerats under de närmaste dagarna, uppger Rysslands biträdande utrikesminister Gennadij Gatilov för den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland meddelar samtidigt att man "inte kan stödja" det utkast till resolution om Syrien som nu föreligger, rapporterar AFP och Reuters..

Källa:TT-AFP

 

Inga framsteg i FN:s Syriensamtal

Publicerad 3 februari 2012

Förhandlingarna i FN:s säkerhetsråd om förslaget till resolution mot våldet i Syrien har kört fast igen trots försöken att tillfredsställa Rysslands krav på nedtoning.

Torsdagens möte var "inte så bra" sade Indiens FN:s ambassadör Hardeep Singh Puri sedan en dag av samtal slutat utan enighet om hur regeringsstyrkornas våld ska bemötas.

"Vi är nära"
Li Baodong, den kinesiska ambassadören, som liksom Ryssland är skeptisk till behovet av en tuff FN:resolution sade:
-Vi är nära, men inte där ännu. Fler överläggningar behövs.

Diplomater sade att man under dagen gjort stora eftergifter till Ryssland genom att ta bort det uttalade kravet på den syriske presidenten Bashar al-Assads avgång, som fanns i det väststödda ursprungliga förslaget från Arabförbundet.

Enligt en diplomatkälla klargjorde Rysslands ambassadör Vitalij Tjurkin under rådsmötet att Ryssland lägger in sitt veto om rådet röstar om Arabförbundets förslag redan på fredagen.

Ryssarna tveksammare
Ryssarna vänder sig särskilt mot en formulering i förslaget som säger att säkerhetsrådet "fullt ut stöder" den arabiska planen. Den innebär bland annat att Assad avgår. Ryssland anser att detta är samma sak som ett regimskifte.

Trots Rysslands protester förberedde förslagsställarna på torsdagskvällen en version färdig att lägga fram för omröstning, sade en diplomat som var med vid rådets sammanträde.

Källa:TT

 

"Spädbarn torteras till döds i Syrien"

Publicerad 2 februari 2012

I dag är det på dagen 30 år sedan Hama-massakern inleddes i Syrien. -Det är väldigt svårt att få ut rapporterna just i dag. De har slagit ut våra satellittelefoner, säger Bassam Al-Baghdady, som sprider information från Syrien via twitterkontot @SyrienNyheter.

Hama-massakern inleddes på order av president Bashar al-Assads far. Mellan 10.000 och 40.000 människor dödades och den syriska oppositionen kvästes. Sedan dess har landets regim varit övertygad om att alla uppror kan slås ner - bara man använder tillräckligt mycket våld.

Och massakern var avgörande för utvecklingen i landet, säger Emma Jørum, statsvetare vid Uppsala universitet, till SVT:

-Dels satte det stopp mot ett väpnat uppror mot regimen som hade pågått sedan 1976, dels resulterade det i att hela det muslimska brödraskapet i princip utrotades i Syrien, och oppositionen blev i princip lika med noll.

Informationsstopp
Bassam Al-Baghdady förmedlar via twitterkontot @SyrienNyheter information på svenska från Syrien. Han har haft stora problem att få ut information i dag, när årsdagen av Hama-massakern uppmärksammas i Syrien.

Genom att koppla upp oss till grannländernas nätverk har vi fått ut uppgifterna om att nio personer dödats hittills i dag. I Damaskus är det stor brist på vatten och livsmedel, säger han till SVT.

Varje dag tar Bassam Al-Baghdady emot fruktansvärda bilder från Syrien på torterade barn och våldtagna och mördade kvinnor. Vissa bilder är så hemska att han inte lägger ut dem.

-Det yngsta tortyroffret heter Affat och är fyra månader. Hon torterades ihjäl inför sina föräldrar, för att hennes pappa är aktivist, säger han.

Hur kan vi vara säkra på att bilderna inte är förfalskade?
-Visst kan man förfalska en, två eller tre bilder. Men varje dag läggs det ut upp till 2.000 bilder och filmer på nätet, vi skulle aldrig kunna förfalska så mycket bilder, det har vi inte resurser till.

SVT på plats i Syrien
SVT:s reporter Samir Abu Eid har efter tio månaders väntan fått visum till Syrien och befinner sig just nu i Damaskus.

-I centrala Damaskus är det på ytan ganska lugnt, men regimen kommer inte att låta oss jobba fritt. De låter oss inte åka någonstans.

Folk från informationsministeriet och säkerhetstjänsten följer SVT:s team i hälarna, men Samir Abu Eid är ändå hoppfull om att så småningom få intervjua även regimkritiker.

-Jag tror att regimen inser att vi är journalister och att vår uppgift är att prata även med oppositionen för att ge en så korrekt bild som möjligt, säger han.

Demonstrationer väntas
Inne i centrala Damaskus har Samir Abu Eid sett soldater och en del prickskyttar som gömer sig i skydd av stora sandhögar. I de mer oroliga städerna där det pågår protester har prickskyttarna dödat många oppositionella.

-Jag vet att aktivister planerar stora demonstrationer i dag eftersom det är på dagen 30 år sedan massakern i Hama. Jag har inte sett någonting ännu, men det är mycket möjligt att det kommer att vara oroligt senare i dag. Det är på kvällen många människor vågar sig ut för att demonstrera.

Källa:Freja Salö, SVT

SVT:s utsända rapporterar från Syrien

Publicerad 2 februari 2012

Efter tio månaders väntan på visum fick äntligen SVT:s utsända korrespondent Samir Abu Eid och fotograf Anna Stålberg komma in i Syrien för att rapportera om oroligheterna där.

-Vi kom i morse och fick vår utrustning beslagtagen på flygplatsen direkt, berättar Samir Abu Eid. Nu har vi fått ytterligare ett tillstånd från informationsministeriet, så vi hoppas få ut utrustningen snart.

Hur styrda kommer ni att vara av regimen?

-Mycket styrda, vi har en så kallad överrock med oss, berättar Samir. Vi vill ju resa runt i landet och prata med de människor som demonstrerar och vill ha förändring. Vi har heller fått ta med direktsändningsutrustng.

Får ni åka vart ni vill?

-Nej, regimen låter oss inte resa till områden där oppositionen har kontroll. Där pågår fortfarande strider hela tiden där bland annat prickskyttar angriper demonstranterna.

Har ni märkt av oroligheterna något i Damaskus där ni är nu?

- Nej, inte mer än att det är en hel del soldater här och säkerheten verkar vara förhöjd på en del platser.

Och Arabförbundets observatörer?

-Det är ett hundratal kvar som avvaktar nya beslut från Arabförbundet. Gulfländernas obaservatörer har däremot drait sig ur eftersom regimen fortsätter sina angrepp på demonstranterna inte tillåter dem att arbeta som de vill. Dagligen dödas fortfarande civila, säger Samir Abu Eid.

Källa:Nils Edman, SVT

 

FN: Vissa framsteg i Syrienfrågan

Publicerad 2 februari 2012

En försiktig optimism kan skönjas i FN:s säkerhetsråds försök att övertyga Ryssland om att stödja en resolutions som fördömer våldet i Syrien.

-Vi har gjort vissa framsteg. Det finns en önskan att komma fram till en text som kan godkännas de närmaste dagarna, men vi är inte där ännu, sade det brittiska sändebudet Mark Lyall Grant efter ett tretimmarsmöte i rådet på onsdagen.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade att ryssarna nu mycket bättre förstod vad som behöver göras för att en överenskommelse ska kunna nås.

-Jag tycker att det var ett ganska bra möte, sade Tjurkin.

Ett nytt resolutionsförslag väntades efter onsdagens möte i säkerhetsrådet för att överlämnas till rådsmedlemmarna på torsdagen för nya diskussioner, uppgav diplomater.

Källa:TT

Krisen i Syrien pressar FN

Publicerad 31 januari 2012

Krismötet i FN:s säkerhetsråd om Syrien splittrar de tyngsta aktörerna.

Trots att kraven på Syrien urvattnats i resolutionsförslaget, så varnade Ryssland för att förslaget kan leda till "inbördeskrig".

Intensivt diplomatiskt spel
Inför tisdagens möte på eftermiddagen i FN-högkvarteret i New York pågick ett intensivt diplomatiskt spel. Arabvärldens och västländernas blickar var riktade mot Ryssland, som kategoriskt sagt nej till att tillåta en resolution som hotade med militära insatser och krävde att Syriens president Bashar al-Assad skulle överlämna makten till vicepresidenten.

Tryck från ministrar
Förslaget från Arabförbundet har anammats av Storbritannien, Frankrike och USA. USA:s utrikesminister Hillary Clinton, franske kollegan Alain Juppé och britten William Hague reste till New York för att sätta tyngd bakom orden i förhandlingarna.

Men i ett utkast som cirkulerade i FN inför mötet hade alla hänvisningar till militära insatser mot regimen i Damaskus strukits.
In i det sista kom dock iskalla svar från Moskva.
Vice utrikesminister Gennadij Gatilov varnade för att resolutionsförslaget om Syrien innebär "en väg mot inbördeskrig".
-Resolutionsförslaget om Syrien som skrivits av västländer leder inte mot en kompromiss, sade han.

Rysk vapenexport
Ryssland har omfattande handelsuppgörelser med Syrien och exporterar dessutom vapen till landets armé - även om Ryssland urskuldande sade att vapnen inte används mot regimkritiker.
Ett ryskt veto stoppar effektivt resolutionen - vilket man har gjort vid en tidigare Syrienresolution. Även Kina har varit emot en kraftfull resolution.

Medan förhandlingar pågick i säkerhetsrådet, fortsatte konflikten i Syrien att skörda dödsoffer. Människorättsorganisationer hävdade att minst 100 personer dödats i de senaste tre dagarna av strider, när regeringstrogna trupper återerövrat förorter till Damaskus.

Källa:TT

 

EU kräver att FN pressar Syrien

Publicerad 31 januari 2012

I dag mötes FN:s säkerhetsråd för att diskutera en resolution mot Syrien. EU vill nu att FN ökar pressen på Syrien för att få slut på förtrycket och våldet i landet.

Bara i måndags ska 100 personer, varav 55 civila, ha dödats, enligt exilorganisationen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Resolutionen väntas bland annat syfta till att få president Bashar al-Assad att lämna över makten till vicepresidenten, men alla sådana krav har hittills blockerats av Kina och Ryssland.

-Jag tror att det blir en ganska svag resolution i och med att både Kina och Ryssland har varit emot en FN-resolution. Men det är ändå ett steg framåt, säger Alexander Atarodi, mellanösternexpert på FOI, till SVT.

EU kräver hårdare tag
Nu kräver EU att FN agerar mot Syriens regim.
-Vi är upprörda över grymheterna som begås av den syriska regimen och manar säkerhetsrådet att ta de, sedan lång tid, nödvändiga stegen för att få stopp på förtrycket, sade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy på en presskonferens efter måndagens toppmöte i Bryssel.

Också USA:s utrikesminister Hillary Clinton krävde att FN agerar mot Syrien.

Damaskus tillbakavisar USA:s och EU:s krav.
"De aggressiva uttalandena från USA och Väst mot Syrien trappas upp på ett skandalöst sätt", sade utrikesdepartementet i en kommentar distribuerad av den officiella nyhetsbyrån Sana.

Källa:SVT/TT

 

Många döda i sammandrabbningar i Syrien

Publicerad 30 januari 2012

Sex soldater och tre civila har dödats vid sammandrabbingar i Syrien. Det uppger den Londonbaserade organisationen Syriska observatoriet för mänskliga, enligt AFP.

Striderna inträffade i Hirak i den södra Daraaprovinsen under måndagen. Enligt organisationen attackerade soldater från Fria syriska armén, som främst består av soldater som deserterat från den syriska armén, en minibuss som sex personer från landets säkerhetsstyrka färdades i. Samtliga passagerare dödades vid attacken.

Två pansarfordon ska sedan ha kört in i Hirak och öppnat eld mot civilbefolkningen uppger organisationen för AFP i Nicosia. Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, som verkar från London, är en av få källor som rapporterar om utvecklingen och dödstalen i Syrien då oberoende journalister inte kan arbeta fritt i landet.

Syriens statskontrollerade nyhetsbyrå uppgav under måndagen att en "terroristgrupp" har sprängt en gasledning nära den libanesiska gränsen, uppger Reuters. Den regeringstrogna tv-kanalen Addounia uppger att 460.000 kubikmeter gas har läckt ut efter explosionen.

Tog tillbaka förorter
Under söndagskvällen uppgav aktivister att styrkor lojala mot president Bashar al-Assad återtagit kontrollen över de östra förorterna till Syriens huvudstad Damaskus efter två dagars strider.

En talesperson för Fria syriska armén armén föreföll bekräfta rapporterna om att regeringsstyrkor återtagit kontroller över de förorter till Damaskus som rebellerna hade intagit.
-Stridsvagnar har gått in men de vet inte var Fria syriska armén finns. Vi opererar fortfarande nära Damaskus, sade talesmannen Maher al-Naimi till Reuters i telefon från Turkiet.

Aktivister sade under söndagen att syriska soldater gått in i förorterna i gryningen med ett 50-tal stridsvagnar och andra pansarfordon. Minst 19 civila och rebeller ska ha dödats i den inledande attacken. De östra förorter där striderna utkämpats ligger mindre än åtta kilometer från Damaskus centrum.

Källa:SVT/TT

Många döda i Syrien i dag

Arabiskt Syrieninitiativ i FN

Publicerad 29 januari 2012

Arabförbundets ledare Nabil El Araby reste på söndagen till New York för att söka stöd hos FN:s säkerhetsråd för ett arabiskt initiativ till lösning av krisen i Syrien

Den arabiska planen stöds av västländerna och ligger till grund för ett resolutionsutkast som har cirkulerat. Men vetoländerna Ryssland och Kina sätter sig på tvären och utkastet arbetas nu om.

Planen går ut på att regimen i Damaskus ska dra tillbaka militären från bebodda områden, frige politiska fångar och inleda dialog med oppositionen. I brist på resultat i medlingsförsöken har Arabförbundet (AF) lagt till kravet att president Bashar al-Assad ska lämna ifrån sig makten.

Inom organisationen finns viss skepsis inför att överlåta Syrien-frågan till säkerhetsrådet och därmed låta den glida undan arabiskt inflytande.

Inställt uppdrag
De senaste dagarnas våldsvåg fick AF att i lördags tillfälligt ställa in sitt observatörsuppdrag. Observatörerna är kvar i Syrien men först den 5 februari samlas AF:s utrikesministrar och tar då ställning till om verksamheten ska fortsätta.

Ryssland reagerade med irritation på beskedet.

-Vi skulle vilja veta varför de hanterar ett så användbart verktyg på detta sätt, sade utrikesminister Sergej Lavrov, syftande på observatörerna, till nyhetsbyrån Itar-Tass.

Fortsatta strider
Medan de internationella underhandlingarna pågår fortsätter våldsamheterna i Syrien med oförminskad styrka. Minst 66 människor, varav 26 civila, dödades på olika håll i landet under söndagen.

Den Londonbaserade organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter uppgav att 26 soldater, fem medlemmar i säkerhetsstyrkorna och nio armédesertörer fanns bland de döda.

Runt 2.000 soldater understödda av stridsvagnar försökte återta de förorter till Damaskus som rebeller och desertörer tagit kontroll över.

Källa:TT

 

Gulfstater lämnar Syrien-övervakning

Publicerad 24 januari 2012

De sex länderna i Gulfstaternas samarbetsråd, GCC, kommer att dra tillbaka sina observatörer från Arabförbundets observatörsgrupp i Syrien. Länderna hänvisar i ett uttalande till att Saudiarabien redan fattat samma beslut.

GCC är "övertygat om att blodsutgjutelsen och dödandet av oskyldiga kommer att fortsätta och att den syriska regimen inte kommer att lyda Arabförbundets resolutioner", heter det i uttalandet.

Enligt Sudans ambassadör i Arabförbundet, Kamal Hassan Ali, ska förbundet under tisdagen ta ställning till framtiden för observatörerna i Syrien.

Har begärt möte med FN:s generalsekreterare
-Ambassadörsmötet i dag kommer att diskutera observatörernas öde, om de ska fortsätta eller dras tillbaka, säger han till Reuters.
Samtidigt berättar förbundets vicechef, Ahmed bin Helli, att man begärt ett möte med FN:s generalsekreterare i frågan om Syrien.

-Ett brev har skickats till Ban Ki-Moon med önskemål om ett möte i FN:s högkvarter för att informera om den arabiska planen och för att be om stöd för den från säkerhetsrådet, säger bin Helli till AFP.

Enligt den syriska tidningen al-Watan kommer ett utkast till ny grundlag att lämnas till president al-Assad "inom de närmaste dagarna", för att sedan bli föremål för en folkomröstning, rapporterar AFP.

Enligt tidningen föreslås bland annat att en president endast ska få sitta i två sjuåriga mandatperioder. Om lagen kommer att gälla retroaktivt framgår dock inte. President al-Assad sitter för närvarande i sin andra mandatperiod - som löper ut 2014 - efter att ha ersatt fadern Hafez al-Assad år 2000.

Baath-partiet "samhällets ledare
I grundlagsutkastet heter det i övrigt även att varje kandidat behöver stöd från 15 procent av övriga parlamentsledamöter för att få kandidera i ett parlamentsval. Dessutom ska en formulering där maktpartiet Baath pekas ut som "statens och samhällets ledare" tas bort och ersättas av paragrafer om "politisk pluralism" och "fria val", uppger al-Watan.

Syriens utrikesminister Walid al-Muallem anklagar Arabförbundet för att försöka "internationalisera" konflikten i Syrien och fördömer förbundets krav på att al-Assad ska avgå.

-I stället för att diskutera rapporten (från observatörerna) så fattade de ett politiskt beslut som angriper Syriens suveränitet och som de på förhand visste att vi inte skulle acceptera, sade han i ett framträdande i Damaskus.

-Det är den syriska regeringens plikt att vidta nödvändiga åtgärder mot problemen med de beväpnade element som skapar kaos runt om i Syrien, sade utrikesministern dessutom, enligt AFP.
al-Muallem passade samtidigt på att betona Syriens nära relation med Ryssland.

-Våra relationer med Ryssland är djupt rotade. Ryssland kan inte acceptera utländsk intervention i landet. Där går gränsen.

Källa:TT

Qatars premiärminister:

Det är lönlöst att stanna i Syrien

Publicerad 7 januari 2012

Syrien kommer inte att efterleva överenskommelsen med Arabförbundet om att stoppa våldet i landet, bedömer Qatars premiärminister. Han anser att det är bortkastad tid att låta förbundets observatörer stanna i Syrien.

Den syriska armén som enligt överenskommelsen skulle dra sig tillbaka från städerna har inte gjort det och dödandet har inte upphört under de tio dagar observatörerna varit i Syrien, sade premiärministern Hamad bin Jassim Al Thani på fredagen.

Disussion i helgen
I helgen diskuterar en kommitté i Arabförbundet en rapport från observatörerna om vad de sett i landet. Deras uppgift är att undersöka om regimen följer den plan som Arabförbundet tagit fram för att stoppa våldet. Men även under observatörernas närvaro har regimen skjutit mot demonstranter och många människor har dödats.

-Vi ska lyssna på rapporten och på kommittén som ska bestämma vad vi ska göra, sade shejk Hamad.

-Men vi kan inte vara där och slösa bort tid medan dödandet pågår.

Minst 25 dödades i går
En självmordsbombare tog minst 25 människor med sig i döden i Damaskus på fredagen.

Ingen hade sent på kvällen tagit på sig dådet.

Syriska Muslimska brödraskapet håller regeringen ansvarig och kräver i ett uttalande en internationell utredning. En del oppositionella menar att attackerna gynnar regimen, som genom dåden anses få större utrymma att angripa sina motståndare.

Källa:TT

 

Plan klar för Syrien efter al-Assad

Publicerad 31 december 2011

Syriens opposition som uppehåller sig i Egyptens huvudstad Kairo har ritat upp en övergångsplan, i den händelse att president Bashar al-Assads välde skulle ändas.

Den centrala oppositionsgruppen Syriens nationella råd (SNC) samt Nationella samarbetsorganet för demokratisk förändring av Syrien (NCB) färdigställde planen sent i fredags.

NCB skriver i ett uttalande om vikten av "att alla syriska medborgares rättigheter och värdighet upprätthålls."

Källa:TT

 

Aktivistfilmer visar våldet i Syrien

Publicerad 30 december 2011

Allt fler filmer som visar att Arabförbundets observatörer ser våldet i Syrien kommer nu ut från det stängda landet.

Det insvepta liket av en femårig pojke på moskéns golv visas upp för de två männen i orangea västar. Sammanbitet tar den ene en bild med sin kamera, den andre ber en bön. Filmen på Youtube sägs vara från "martyrstaden" Homs.

Observatörsgruppens ledare Mustafa Dabi fick hård kritik när han i början av veckan sade att man inte "sett något skrämmande" i Homs.

Ångrade sig
Flera andra videosnuttar på nätet, tagna av aktivister, visar vad som förefaller vara Arabförbundets observatörer då de ser förödelsen och våldet i Syrien med egna ögon.

Aktivister följer dem, pekar och visar. På vissa filmer hörs skottlossning i bakgrunden, på andra hörs och ses jättelika protester.

På fredagen backade general Dabi. Enligt ett uttalande från observatörsgruppen var hans yttranden "ogrundade och osanna".

Till tv-kanalen al-Jazira säger en i observatörsgruppen att det är "väldigt farligt" i Syrien, att Homs står under ständig beskjutning och att Arabförbundets uppdrag är dömt att misslyckas.

Svårarbetat
I Homs är aktivisterna oroliga att observatörerna inte ska rapportera det våld de bevittnat.

-De såg de döda. En av dem frågade invånarna i stadsdelen Baba Amr: "Hur kan ni bo här?", säger aktivisten Hadi Abdullah till al-Jazira.

-Förhållandena som observatörerna arbetar under är mycket svåra, de pressas från alla håll, säger statsvetaren Khattar Abou Diab vid universitetet Paris-Sud till AFP.

"Spikbomber"
Trots observatörernas närvaro fortsätter våldet.

På fredagen, en traditionell protestdag, rapporterade syriska människorättsgrupper om hundratusentals demonstranter på gatorna och minst 17 döda sedan säkerhetsstyrkor öppnat eld, skriver Reuters.

I Damaskusförorten Douma ska säkerhetsstyrkor använt "spikbomber" för att skingra folkmassorna.

Källa:TT

 

Spikbomber mot syriska demonstranter

Publicerad 30 december 2011

Syriska styrkor har använt sig av spikbomber för att skingra tiotusentals demonstranter som samlats i Damaskusförorten Douma, rapporterar AFP.

Demonstranterna svarade med att kasta sten. 24 personer skadades av spikbomberna, enligt Syriska människorättsobservatoriet, som uppger antalet demonstranter i Douma till över 60.000.

I Douma bröt häftiga strider ut mellan regimtrogna och avhoppade säkerhetsstyrkor på fredagen, enligt Syriska människorättsobservatoriet. Minst fem personer ska ha skjutits ihjäl i staden Hama, enligt aktivister.

Över 250.000 personer demonstrerade också på ett 70-tal platser i Idlibprovinsen efter fredagsbönen, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Det fanns inledningsvis inga andra uppgifter om antalet demonstranter.

Källa:TT

 

Nya protester i Syrien i dag

Publicerad 30 december 2011

Oppositionen i Syrien manar till nya protester under fredagen, i syfte att visa regimens rätta ansikte för Arabförbundets observatörer.

-Vi vet att deras närvaro inte betyder att blodbadet kommer att upphöra. Men de kommer åtminstone att bevittna det, sade en aktivist i staden Hama.

Enligt en syrisk människorättsgrupp dödades 25 civila under torsdagen. Fyra ska ha dödats vid en protest i Damaskusförorten Douma medan observatörerna var i närheten.

Källa:TT

 

Flera döda i Syrien trots observatörer

Publicerad 29 december 2011

Syrier som vill visa upp bevis för regimens förtryck inför Arabförbundets observatörer frustrerades över att de inte kunde nå dem. Över 20 människor dödades i landet på torsdagen.

Aktivister beklagade frånvaron av Arabförbundets observatörer då de inte sett till dem under eftermiddagen i Hama och Daraa och inte heller kunde kontakta dem via telefon. Däremot fanns extra säkerhetsstyrkor utkommenderade.

-Var är de? Vi har arbetat hårt inför det här besöket, vi har vittnesmål och dokumenterade dödsoffer och platser som bombats. Polisnärvaron är stor, det ser ut som om de förberett sig lika mycket som vi, sade aktivisten Odei i staden Idlib till Reuters.

För liten grupp
Enligt aktivistgrupper dödades över 20 människor under dagen och sedan observatörerna anlände i helgen så ska över 70 ha dödats sammanlagt. Minst sex av dagens offer skördades i staden Hama dit Arabförbundets observatörer hade anlänt.

Kritiken har varit att antalet observatörer är för litet. Gruppen på runt 65 personer ska förstärkas med ytterligare 150 till helgen, men anses ändå inte vara tillräckligt stor för att kunna täcka hela det stora landet med sina runt 23 miljoner invånare.

Som en jämförelse var observatörerna i Kosovo på slutet av 90-talet kring 2.000 för en befolkning på två miljoner.

"Var är de?"
Ytterligare kritik gör gällande att observatörerna använder sig av regimen för att förflytta sig från ställe till ställe. Oron är stor bland aktivister att folk inte ska våga vittna när observatörerna åtföljs av regimens män.

I Homs demonstrerade folkmassorna igen.

-Det är en stor lögn alltihop. De sade att de var i stadsdelen Khalidiya, men jag har inte sett dem, skrek en man vid namn Tamir i telefon för att överrösta demonstranternas rop efter regimens fall.
-Vi har varit här vid protesten hela tiden. Var är de? undrade Tamir.

Källa:TT

 

Syrien har släppt 755 fångar

Publicerad 28 december 2011

Syriska myndigheter har släppt 755 fångar "vars händer inte var fläckade med syriskt blod", rapporterar statlig tv enligt Reuters.

I går kom observatörer från Arabförbundet till Syrien och i dag meddelade ledningen för landet att de har släppt 755 fångar. Något som många kritiker till regimen hävdar är att försök att blidka observatörerna.

Frankrike kritisk
Frankrike är ett av de länder som är kritiska till vad observatörerna verkligen får se. I går sade observatörerna att de var nöjda med vad de sett och att Syrien följer fredsplanen. De menar att de inte fått bedöma det faktiska läget i staden Homs.

-Några få observatörer från Arabförbundet kunde vistas en kort stund i Homs i går. Deras närvaro förhindrade inte det fortsatta blodiga nedslaget i denna stad, där stora demonstrationer trycktes ner med våld så att omkring tio personer dödades, sade Frankrikes UD-talesman Bernard Valero i Paris enligt AFP.

-Besökets kortvarighet gjorde att de inte kunde uppfatta den faktiska situationen i Homs. Arabförbundets observatörer måste tillåtas att återvända utan dröjsmål till denna martyrernas stad, och ges rätten att resa runt överallt i staden och få den kontakt med allmänheten som krävs.

Tv-kanalen al-Jazira visade direktsända bilder från staden Hama. Där förekom skottlossning och svart rök steg över staden. Några tiotals män skanderade längs gatorna: "Var är de arabiska observatörerna?".

Källa:TT

 

Observatörer i Syrien nöjda hittills

Publicerad 28 december 2011

Arabförbundets delegation som ska undersöka ifall Syrien följer den fredsplan som förbundet lagt fram är hittills nöjd med vad den sett.

-Situationen verkar betryggande än så länge, säger ledaren för gruppen, general Mustafa Dabi.

Delegationen besökte staden Homs på tisdagen, där aktivister hävdade att 14 människor dödades.

-Det var lugnt i går och inga sammandrabbningar ägde rum. Vi såg inga stridsvagnar men en del bepansrade fordon, säger Dabi.

"Ingenting skrämmande"
I en del områden var "förhållandena inte bra", sade Dabi till Reuters, men delegationen såg "ingenting skrämmande" under den första dagens besök i landet.

-Men kom ihåg att det var bara första dagen och det kommer att krävas ytterligare undersökningar, sade Dabi.

Human Rights Watch hävdar att hundratals fångar kan ha flyttats från militära områden för att gömma dem för observatörerna.

"Arabförbundet bör kräva tillgång till alla syriska platser som används för att spärra in människor, i linje med dess överenskommelse med den syriska regeringen", sade människorättsorganisationen i ett uttalande sent i tisdags.

Observatörerna ska enligt Dabi besöka Daraa, Hama och Idlib där omfattande protester mot regimen ägt rum.

Ryssland: "Samarbeta"
Ryssland - som länge motsatte sig utländsk inblandning i Syrien - uppmanade på onsdagen regimen att samarbeta "till fullo" med observatörerna.

-Vi arbetar konstant med det syriska ledarskapet och uppmanar det att samarbeta till fullo med observatörerna från Arabförbundet och att skapa arbetsförhållanden som är så bekväma och fria som möjligt, sade utrikesminister Sergej Lavrov vid en presskonferens på onsdagen.

Källa:TT

 

Observatörer till Homs i dag

Publicerad 27 december 2011

De första 50 observatörerna från Arabförbundet har anlänt till Syrien. De ska under tisdagen besöka Homs, där regimen gått till våldsam attack mot oppositionella.

Över 20.000 demonstranter är ute på gatorna i Homs under observatörernas besök, uppges oppositionen enligt AFP.
Även regimvänliga medier rapporterar om observatörernas besök i Homs, revoltens epicentrum, där över 30 människor dödades i går.

-Delegationen undersöker skadorna som terroristerna orsakat och möter martyrernas familjer, rapporterade tv-kanalen Dunia.
Den statliga nyhetsbyrån Sana rapporterade samtidigt att syriska styrkor dödat flera beväpnade män som försökt ta sig in i landet från Turkiet. Vapen, ammunition och falska id-handlingar ska ha beslagtagits.

"Överraskningsmoment"
Aktivister befarar att observatörerna inte ska tillåtas se omfattningen av våldet. Gruppens ledare, den sudanesiske generalen Mustafa Dabi, medger att de kommer att skjutsas av den syriska militären men säger att inspektionerna ändå kommer att innehålla "överraskningsmoment".

Den syriska armén drar tillbaka minst elva stridsvagnar från Homs inför observatörerna ankomst, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet enligt AFP.

Observatörerna leds av den sudanesiske generalen Muhammad Ahmad Mustafa al-Davi. Denne uppger att syriska myndigheter hittills varit "mycket samarbetsvilliga".

Sprängde gasledning
Den statliga syriska nyhetsbyrån Sana uppger att "en beväpnad terroristgrupp" har sprängt en gasledning i Homsprovinsen.

Enligt nyhetsbyrån har 150.000 kubikmeter gas läckt ut. Det är samma gasledning som attackerades 12 december i ett liknande angrepp.

Lokala oppositionskällor har i stället sagt om tidigare liknande händelser att det är den syriska regimen som förstört energiförsörjningsanläggningar för att straffa befolkningen i vissa upproriska områden.

Källa:TT

 

Syrien: Observatörer till orons Homs

Publicerad 26 december 2011

Arabförbundets observatörer inleder i morgon sitt uppdrag i Syrien genom att besöka den oroliga staden Homs, uppger en källa bland observatörerna.

Gruppen består av omkring 50 övervakare under ledning av den sudanesiske generalen Mustafa Dabi. De ska även besöka Damaskus, Hama och Edleb.

Observatörerna ska övervaka hur Syrien följer den fredsplan som förbundet lagt fram. Enligt FN har minst 5.000 människor dödats sedan i mars i då regimen började slå ner mot regimkritiska protester.

Fortsatta våldsamheter
Syriska säkerhetsstyrkor dödade i dag minst 34 människor i Syrien, uppger den Londonbaserade gruppen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i telefon till TT, och hänvisar till källor inne i landet. De allra flesta, totalt 28 människor varav två barn, ska ha mist livet i en "brutal belägring" av staden Homs.

-Bilderna vi har fått är helt chockerande, offer som saknar huvud eller andra kroppsdelar, säger talesmannen Mousab Azzawi.

-Mer än 100 människor ligger sårade på gatorna men ingen kan flytta dem därifrån.

Den syriska regimen har med artilleri och stridsvagnar utsatt Homs för hård granateld under dagen samtidigt som krypskyttar skjutit skarpt mot dem som vågat sig ut, enligt SOHR.

"Får bara se vad regimen tillåter"
Trots att Arabförbundets observatörer planerar en resa till Homs tvivlar gruppen på att de verkligen kommer att få se vad som händer i staden. Observatörerna kommer bara att få se det regimen tillåter, tror SOHR.

-Vi känner oss verkligen hjälplösa, säger Mousab Azzawi.

-Vi tror inte att de kommer att kunna ge någon hjälp alls för de är för få, och de är hindrade av regimen.

Källa:TT

 

Syrisk opposition kräver FN-ingripande

Publicerad 21 december 2011

Oppositionsrörelsen Syriens nationella råd (SNC) manar FN:s säkerhetsråd och Arabförbundet att hålla extrainsatta möten för att behandla "regimens massakrer i Zawiya-bergen, Idlib och Homs".

Syriska människorättsgrupper har rapporterat om hundratals döda - såväl beväpnade oppositionella som civila - sedan i måndags.

I Sverige har Migrationsverket beslutat definiera situationen som att "svåra motsättningar råder". Verket betecknar dock ännu inte läget som "väpnad konflikt".

Källa:TT

 

Över 40 döda i Syrien

Publicerad 17 december 2011

Syriska säkerhetsstyrkor har på lördagen dödat minst 41 personer inklusive tre barn, uppger aktivister för TT.

Enligt aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC) har bland annat 16 människor dödats i Homs-regionen och 14 i staden Daraa där säkerhetsstyrkor trappat upp tillslagen under helgen.

Enligt FN har över 5.000 människor dödats i Syrien sedan de regimkritiska protesterna startade i våras.

Källa:TT

 

Syriska regimstyrkor uppges dödat 15

Publicerad 14 december 2011

Syriska säkerhetsstyrkor dödade på onsdagen 15 människor runtom i Syrien, uppger aktivister för TT. Bland de döda fanns, enligt aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC), ett barn.

Områdena kring städerna Hama och Homs uppgavs vara hårdast drabbade. I Hama ska "konstant skottlossning" ha pågått medan stridsvagnar kröp genom stadens gator.

Syriens regering har förnekat att våld mot civila används och hävdar att man kämpar mot beväpnade gäng.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade på onsdagen att det internationella samfundet nu måste agera "i mänsklighetens namn" mot Syriens brutala tillslag mot protester.

Vid en presskonferens sade Ban även att han skickat en rapport från FN:s råd för mänskliga rättigheter till säkerhetsrådet, något som kan öka pressen att agera i Syrienfrågan.

Tidigare har både Kina och Ryssland "skjutit ned" en resolutionsomröstning genom ett dubbelveto.

Källa:TT

 

FN: Över 5.000 döda i Syrien

Publicerad 13 december 2011

FN:s människorättskommissionär Navi Pillay sade på måndagen att över 5.000 människor dödats i Syrien under det nio månader långa upproret. Minst 300 av de döda har varit barn.

Pillay informerade medlemmarna i säkerhetsrådet om den dramatiska ökningen av antalet döda. FN har hittills uppskattat att omkring 4.000 mist livet sedan protesterna inleddes i mars.

Pillay har rekommenderat säkerhetsrådet att dra Syrien inför Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för utredning om huruvida brott mot mänskligheten begåtts.

Säkerhetsrådet är oenigt om hur konflikten i Syrien ska hanteras. I oktober blockerade Ryssland och Kina en resolution som fördömde president Bashar al-Assad.

Dags för åtgärder mot Syrien
Det franska FN-sändebudet Gérard Araud sade att rådet har ett moraliskt ansvar och sade att dess tystnad är en skandal. Även USA:s ambassadör Susan Rice betonade brådskan att agera.

Företrädare för Storbritannien och Portugal sade också att det var dags för rådet att vidta kraftfulla åtgärder mot Syrien.

-Historien kommer att döma dem hårt som fortfarande väljer att titta bort, sade Philippe Bolopion, FN-chef för Human Rights Watch.

-Enda sättet att lösa situationen i Syrien är genom en syrisk-ledd politisk process och det innebär dialog, sade den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin.

Källa:TT

 

Syrien: Strider mellan regim och avhoppare

Publicerad 11 december 2011

Regimtrupper och avhoppade soldater drabbade på söndagen samman i södra Syrien.
Samtidigt försökte säkerhetsstyrkor med våld tvinga invånare att sluta strejka.

Oppositionen hade kallat till generalstrejk i Syrien på söndagen, i protest mot regimen. När invånare på flera håll i landet, särskilt i protestfästen som Daraa och Homs, hörsammade uppmaningen ingrep säkerhetsstyrkor.

Beordrades öppna sina butiker
Enligt Syriska människorättsobservatoriet beordrades strejkande affärsinnehavare, bland annat i utkanten av huvudstaden Damaskus, att öppna sina butiker.

-De vägrade och då slog polisen sönder dörrarna, säger Rami Abdel Rahman, organisationens talesman.

Nära gränsen till Jordanien
Hundratals avhoppade militärer drabbade på söndagen samman med regimstyrkor i södra Syrien, nära gränsen till Jordanien, uppgav aktivister. Det var en av de större väpnade konfrontationerna mellan de två sidorna hittills.

Mer än 4000 har dödats
Nära 60 personer uppges ha dödats i Syrien under helgen. Enligt FN har över 4 000 fått sätta livet till i protesterna hittills.

Homs, omringat av regimstyrkor, har blivit något av ett centrum för motståndet. Ett vittne därifrån berättar för Reuters hur döda och skadade kan få ligga på gatorna fram till skymningen innan någon vågar samla in dem.

Källa:TT

 

Minst 14 civila döda i Syrien

Publicerad 10 december 2011

Minst 14 civila dödades av regimstyrkor i Syrien på lördagen, uppger syriska människorättsgrupper. Fyra av offren krävdes i Idlib och tre i Hama.

Oppositionen mot president al-Assad manar till omfattande proteststrejker från och med söndagen.

Trots sanktioner från USA, EU och Arabförbundet vägrar regimen att släppa in observatörer i landet. I slutet av den kommande veckan samlas Arabförbundet till nytt krismöte om Syrien.

Källa:TT

 

Syrienopposition befarar massaker

Publicerad 9 december 2011

Tusentals soldater har med stridsvagnar och pansarfordon omringat syriska Homs, säger aktivister som varnar för en "massaker".

Samtidigt uppmanas regimkritiska soldater att inte angripa regimen.

Syriens opposition varnade på fredagen för att regimen förbereder en "massaker" mot den belägrade staden Homs i centrala Syrien.

Enligt Syriens nationella råd (SNC) har tusentals soldater omringat staden med pansarfordon och stridsvagnar inför ett försök att stampa ut motståndet i staden.

Oron för ett regelrätt inbördeskrig i Syrien växer. Internationella rödakorskommittén (ICRC) sade i torsdags att situationen inte är jämförlig med ett inbördeskrig men SNC:s ordförande Burhan Ghalioun uppmanade ändå avhoppade soldater som tagit upprorets parti att vara återhållsamma.

Flera döda på fredagen
Desertörer uppmanas att bara skydda civila och inte angripa regimstyrkor, något som har hänt flera gånger.

-Vi vill undvika ett inbördeskrig till varje pris, sade han enligt Reuters.

Syriska säkerhetsstyrkor dödade på fredagen uppåt 30 människor, inklusive sex barn, uppger aktivister för TT.

Hälften av dödsfallen ska ha skett i Homs-regionen, resterande i Idlib, Hama, Daraa och Damaskus.

Syriens regering nekar till anklagelser om våld mot civila.

Källa:TT

 

Fler offer för syriska regimens våld

Publicerad 7 december 2011

Syriska styrkor och regimlojal milis har på onsdagen dödat minst 6 människor, uppger aktivister för TT.

Enligt Lokala samordningskommittéerna (LCC) har dessutom tre fall av människor som torterats ihjäl upptäckts under dagen.

Sju av de totalt nio offren ska ha dödats i Homs.

I distriktet Idlib beskriver LCC "hård eldgivning med tunga maskingevär" från militärfordon som rör sig genom staden.

Regimen förnekar dödandet
Syriens president Bashar al-Assad förnekade i dag att han har beordrat dödligt våld mot demonstranter, och ifrågasätter FN:s uppgift att över 4.000 människor har dödats under revolten.

-Vi dödar inte vårt folk, säger al-Assad i en intervju med den amerikanska tv-kanalen ABC.

-Ingen regering i världen skulle döda sitt eget folk, om den inte var ledd av en galning.

al-Assad avfärdar omvärldens sanktioner mot Syrien och hävdar att landet har inlett demokratiska reformer.

Källa:SVT/TT

 

Clinton träffade syrisk opposition

Publicerad 6 december 2011

USA trappar upp förbindelserna med Syriens opposition medan Ryssland ser till regimen för en lösning. Inne i landet dödades på tisdagen minst 31 människor, nästan alla i plågade Homs.

Efter ett möte med medlemmar av gruppen Syriens nationella råd (SNC) sade Clinton att en demokratisk övergång innebär mer än att bara störta regimen.

Oppositionen måste dessutom skydda alla medborgares rättigheter och motverka "regimens metod att söndra och härska, som ställer etniska och religiösa grupper mot varandra", sade hon.

USA:s utrikesdepartement sade samtidigt att den amerikanske ambassadören Robert Ford ska återvända till Syrien. Ford väckte ilska i Syrien, bland annat genom att kritisera regimen och närvara vid protester.

Ryssland, som har fortsatt att ge den syriska regeringen sitt stöd, välkomnade i ett uttalande från utrikesdepartementet "Syriens villighet att ta emot Arabförbundets observatörer", något de menade kunde bidra till att stabilisera läget.

Trots detta satte regeringen på nytt in säkerhetsstyrkor för att med våld kväsa protester. Minst 31 människor dödades på tisdagen varav 30 i den brutalt belägrade staden Homs, uppgav aktivister från Lokala samordningskommittéerna för TT.

Källa:TT

 

34 kidnappade syrier hittades dödade

Publicerad 5 december 2011

I den syriska staden Homs - hårt bestraffad av regimen för upproret mot president al-Assad - har 34 tidigare bortförda människor hittats döda, enligt aktivister.

De döda ska ha kidnappats från upproriska stadsdelar av al-Assad-lojal milis, enligt den Londonbaserade gruppen Syriska människorättsobservatoriet.

Enligt organisationen rövade på måndagen regimlojal milis i Homsprovinsen bort en busschaufför och hans 13 passagerare.

Våldsamma tillslag
Syriska säkerhetsstyrkor har på måndagen dödat minst 13 människor i våldsamma tillslag mot staden Homs i centrala Syrien, uppger aktivister.

Enligt aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC) har Homs under dagen skakats av hård skottlossning och flera explosioner har hörs i staden.

I staden Daraa har militär med stridsvagnar belägrat stora delar av staden och på flera ställen har dissidenter gripits, enligt LCC.

Källa:TT

 

Bildt: Bromsade förslag främjar oppositionen

Publicerad 2 december 2011

En del av de sanktionsförslag mot Syrien på området telekommunikationer som diskuterades i samband med EU:s utrikesministermöte på torsdagen bromsades upp av Sverige.

Men enligt utrikesminister Carl Bildt gjordes det för att främja oppositionen, vars "bästa vapen" just nu är mobiltelefoner, och inte för att skydda svenska företags ekonomiska intressen.

Bildt påpekar också att de bromsade förslagen är föremål för fortsatt prövning inom EU.

Enligt Bildt har Sverige hela tiden varit för sanktioner mot reella övervakningssystem vad gäller telefoni, men mer skeptiskt mot sanktioner som slår mot grundläggande teknologi och som kan "släcka ner" mobilsystemen.

Och det skulle då vara för att skydda oppositionen?
-Ja, svarar Bildt.

Inte för att skydda svenska företags ekonomiska intressen?
-Nej.

Vidare pekar Bildt på att Syrien är en liten handelspartner för Sverige.

-Generellt är de svenska intressena i Syrien mycket begränsade.

Vid mötet sattes ytterligare tolv personer och elva institutioner och företag på EU:s redan digra sanktionslista. Bildt kan inte namnge vilka företag, institutioner eller personer som skulle ha hamnat på listan om inte Sverige hade agerat.

Han påpekar dock att förslagen fortsätter att prövas på lägre nivå inför framtida utrikesministermöten.

-Varje prövning pågår fram till att man fattar beslut, och det har man inte i de här fallen.

Inte iranska påtryckningar
Syriens viktigaste politiska allierade är Iran, som också är en större marknad för svenska företag. Att Iran, med ekonomiska argument, skulle ha satt tryck på Sverige för att inom EU bromsa upp sanktioner mot Syrien känner inte Bildt till.

-Om de i de diplomatiska kontakterna hade sagt något sådant så skulle jag ha vetat det, och det har de inte gjort.

Fakta: Sanktioner mot Syrien
 • Arabförbundet, USA, EU och enskilda länder har infört sanktioner mot Syrien. USA har bland annat fryst tillgångar i USA, stoppat export till Syrien, stoppat oljehandel, förbjudit investeringar i Syrien och svartlistat personer närstående regimen.
 • Ett antal länder vill att FN:s säkerhetsråd ska anta en resolution om Syrien, men har nobbats av Kina och Ryssland.
 • I torsdags utvidgades EU:s sanktioner. De utvecklar redan befintliga åtgärder mot energi-, finans-, bank- och handelssektorn och slår mot ytterligare tolv personer och elva företag och institutioner som är involverade i våld eller stöder regimen.
 • Export av gas- och oljeindustriutrustning till Syrien förbjuds, liksom att handla med syriska statsobligationer och sälja mjukvaror för övervakning internet och telefoner.

  TT-Reuters

  Källa:Tomas Bengtsson/TT

   

  Syrisk opposition ska bryta med Iran

  Publicerad 2 december 2011

  Om oppositionen i Syrien får makten kommer man att bryta banden med Iran, Hizbollah och Hamas. Det säger Burhan Ghalioun, ordförande för Syriska nationella rådet till den amerikanska tidningen Wall Street Journal.

  Det skulle i så fall kunna få stora effekter på maktbalansen i området. Syrien är i dag allierat med Iran och tros förse både Hizbollah i Libanon och Hamas på Gazaremsan med vapen.

  November blodigaste månaden
  Av de 4.000 människor som enligt beräkningar återgivna av FN har dödats i Syrien var 307 barn, uppgav FN:s människorättskommissionär Navi Pillay inför ett extrainkallat möte i FN:s människorättsråd på fredagen. Av dessa ska 56 ha dödats i november, som är den blodigaste månaden hittills sedan demonstrationerna inleddes.

  Dessutom tros över 14.000 människor sitta inspärrade.

  Vid en omröstning i rådet tidigt på kvällen om åtgärder för att skydda det syriska folket fanns Kina och Ryssland, liksom i tidigare internationella sammanhang, bland de länder som valde att inte rösta emot regimen.

  En grupp syriska desertörer har attackerat en underrättelsecentral i norra Syrien och dödat åtta personer, uppger oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet. Attacken ska ha ägt rum i torsdags och följt av en strid som varade i tre timmar.

  På fredagen ska minst en person ha mist livet i en sammanstötning efter lunchbönen, detta i ett samhälle nordväst om Homs.

  Källa:TT

   

  Syrien frigav regimkritiker

  Publicerad 15 november 2011

  I Syrien frigavs på tisdagen över 1 000 fångar, rapporterar statsmedier.

  En dotter till dissidenten Kamal Labwani bekräftar att han finns bland de frigivna.

  Tusentals regimkritiker i fängelse
  Läkaren Labwani, som avtjänat hälften av ett 15-årigt straff, dömdes för att ha förolämpat president Bashar al-Assad.

  Han anklagades också för att uppmanat främmande makt att invadera Syrien.

  Enligt människorätts- organisationer hålls tiotusentals regimkritiker ännu i fängelse.

  Källa:TT

   

  Ökade krav på Syriens regim

  - ännu en blodig dag i landet

  Publicerad 14 november 2011

  Minst 40 människor har dödats i strider mellan upprorsmän och regeringssoldater i södra Syrien nära gränsen mot Jordanien, säger aktivister till nyhetsbyrån Reuters.

  Enligt aktivisterna är offren jämt fördelade mellan sidorna och nu eroderar marken under Syriens president Bashar al-Assad. Även forna nära vänner vänder nu regimen ryggen för dess brutala försök att tysta oppositionen i landet.

  Kören med krav på presidentens avgång förstärktes på måndagen av Jordaniens kung Abdullah II.

  -Om jag var i hans skor så skulle jag avgå, sade Abdullah i en intervju med BBC.
  -Jag skulle avgå och försäkra mig om att den som kommer efter mig har möjligheten att förändra det status quo som vi nu upplever, fortsatte Abdullah.

  Skärpt tonläge
  Även Turkiet skärpte tonläget när utrikesminister Ahmet Davutoglu kommenterade händelserna i helgen, då uppretade folkmassor attackerade turkiska och saudiska ambassadanläggningar i Damaskus och Latakia. Även Qatars och Frankrikes beskickningar utsattes för våld utan att de syriska säkerhetsstyrkorna ingrep.

  -Vi intar en hård hållning när det gäller dessa attacker och vi kommer att bistå det syriska folket i dess rättmätiga kamp, sade Davutoglu i ett tal i det turkiska parlamentet, enligt AFP.

  Därmed har Turkiet ännu tydligare fjärmat sig från den syriska regimen. Davutoglu gick så långt som att konstatera att det inte längre går att lita på regimen i Syrien.

  500 observatörer
  De kritiska rösterna följde på helgens beslut inom Arabförbundet att avstänga Syrien tills vidare. Det kan bli en vändpunkt för revolten, som har pågått sedan i våras.

  Reaktionerna från Syrien har pendlat mellan ilska, fördömanden och trevare om att försöka få i gång nya samtal och undvika en fullständig isolering - men budskapen från Damaskus möttes med tystnad.

  Arabförbundet vill nu också skicka 500 observatörer till Syrien och begär garantier av regimen för deras säkerhet, meddelade samarbetsorganisationens generalsekreterare Nabil al-Arabi på måndagen.

  På onsdag ska utrikesministrarna från medlemsländerna enas om villkoren för observatörsuppdraget, bland annat datum. Enligt uppgifter till Reuters har Syrien accepterat att ta emot observatörerna, bland dem läkare och militärer.

  Källa:SVT/TT

   

  Assad kan få skydd i arabstat

  Publicerad 10 november 2011

  Flera arabledare kan erbjuda Syriens president Bashar al-Assad en fristad har de meddelat USA, uppger Washingtons toppdiplomat för Mellanöstern Jeffrey Feltman. Feltman sade dock inte vilka länder det handlar om.

  -Nästan alla arabledare jag talat med säger samma sak: Assads styre går mot sitt slut.

  Feltman ansvarar för Mellanösternpolitiken i Washington.
  President al-Assad är hårt pressad efter sju månaders protester mot hans styre, protester som militärt våld inte kunnat kväsa.

  Källa:TT

   

  Arabförbundet ställer krav på Syrien

  Publicerad 31 oktober 2011

  Den syriska regimen måste dra tillbaka alla stridsvagnar från Syriens gator. Det är ett av kraven som Arabförbundet ställer på landets regim i ett förslag på hur våldet ska stoppas.

  I förslaget ingår även samtal mellan den syriska regimen och oppositionella. Förra veckan besökte representanter från Arabförbundet Syrien och varnade för utländsk intervention om våldet inte upphör.

  Den syriska regimen har ännu inte reagerat offentligt på förslaget.

  Källa:TT

   

  Arabledare varnar al-Assad

  Publicerad 30 oktober 2011

  Representanter från Arabförbundet som besökte Syrien i veckan sade till president Bashar al-Assad att han måste få ett slut på våldet och inleda reformer, annars kommer en internationell intervention att inledas, skriver en kuwaitisk tidning.

  Dagstidningen al-Qabas citerar välinsatta arabiska källor.

  -Den arabiska delegationen var uppriktig och tydlig under mötet med det syriska ledarskapet och varnade för att om en arabisk lösning misslyckas betyder det en internationalisering av krisen, säger källorna enligt tidningen.

  -Det skulle innebära att Syrien bör förvänta sig en utländsk intervention och en smärtsam internationell blockad av ekonomin och andra aspekter.

  Gruppen från Arabförbundet leddes av Qatar och höll samtal med al-Assad i onsdags. Gruppen ska träffa syriska företrädare i Doha senare på söndagen.

  Källa:TT

   

  Syrien oberört av tandlös kritik

  Publicerad 29 oktober 2011

  Syriens isolering växer men kritikstormen biter än så länge inte på al-Assad. Med järnhand krossar regimen motståndet och det belägrade Homs vädjar om hjälp.

  Artillerigranater och pansarskott skakade på lördagen byggnader i den belägrade staden Homs, uppgav aktivister för TT. En järnring av stridsvagnar och bepansrade fordon slogs kring stadsdelen Baba Amr och när alla in- och utvägar var avspärrade skickade armén in trupper för att finkamma bostadsområdet i jakt på dissidenter. Minst sex människor ska ha mist livet i Homs med omnejd och 340 ska ha gripits, ytterligare fem ska ha dödats i andra delar av landet.

  Blodig fredag
  -Stridsvagnar omringar området och fyrhjulsdrivna militärfordon har tagit sig in i räder mot kvarteren, sade Mousab Azzawi, talesman för den Londonbaserade gruppen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
  -Om någon visar sig på en balkong skjuter de urskiljningslöst med maskingevär från bilarna.
  De upptrappade attackerna följde på en blodig fredag där minst 42 civila dödades och avhoppade soldater drabbade samman med regimstyrkor, enligt SOHR.

  Nya fördömanden
  FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fördömde på lördagen ännu en gång våldsamheterna i Syrien. Ban vädjade om ett slut på angreppen på civila och betonade att "våldet är oacceptabelt och måste upphöra omedelbart".
  Sent i fredags skickade Arabförbundet (AF) ett "brådskande meddelande" till al-Assad-regimen där arabstaterna sade att regeringen måste stoppa dödandet av sin egen befolkning.

  Avfärdar kritik
  Men hittills finns inga tecken på att kritiken biter på president Bashar al-Assad som än så länge har kunnat förlita sig på Rysslands och Kinas avvaktande hållning. Båda länderna lade in veto mot en resolution i FN:s säkerhetsråd och de har starkt motsatt sig utländsk inblandning i Syriens "interna angelägenheter".
  Kritiken slogs bestämt tillbaka av regeringen som enligt statliga nyhetsbyrån Sana sade att AF låtit sig luras av en uppviglande mediekampanj.
  Syrien förnekar våld mot civila och hävdar att regimen bekämpar "beväpnade gäng".

  Källa:Carl Fridh Kleberg/TT

   

  Blodig fredag i Syrien

  Publicerad 28 oktober 2011

  al-Assad-regimen slog till stenhårt mot fredagens protester och minst 38 människor dog, enligt aktivister som säger att väpnad kamp frestar allt fler.

  Skarpa kulor, tårgas och massiva arresteringskampanjer blev svaret när den syriska regimen på fredagen skickade ut säkerhetsstyrkor för att krossa protester.

  Minst 38 människor dödades, uppgav Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet för TT.

  Flygförbud
  Flera ska ha mist livet när de försökte rädda andra, enligt gruppen som bland annat säger sig ha dokumenterat ett fall där en 25-årig skjutits av krypskyttar.

  -Han sköts i bröstkorgen och hans mor försökte släpa honom från gatan, säger Mousab Azzawi, internationell talesman, i telefon.

  -Då angrep de henne och dödade henne med en kula i huvudet, modern föll död på sonens kropp.

  Demonstranter vädjade om ett flygstopp liknande det i Libyen. Enligt Azzawi skulle det kunna få fler soldater att hoppa av, något man i dag inte vågar på grund av stridsflyg.

  Desertörer
  Desertörer har sedan en tid vänt vapnen mot regimen, något Azzawi kallar riskabelt.

  -Demonstranterna håller sig till fredliga metoder, men de frestas av avhoppare att ta upp vapen och ansluta sig.

  Regimen har förnekat angrepp mot civila och hävdar att den strider mot "beväpnade gäng".

  Källa:TT

   

  Arabmedlare i oroligt Syrien

  Publicerad 26 oktober

  2011Demonstrationer, strider, strejker - sådant var läget i Syrien på onsdagen när en delegation från Arabförbundet kom för att tala förnuft med president Bashar al-Assad.

  Ministrarna från sex arabländer var i Damaskus för att förmå president Bashar al-Assad att inleda en dialog med oppositionen.

  Initiativet uppskattas inte av den syriska oppositionen som kräver al-Assads avgång.

  Den Qatar-ledda delegationen, där även Arabförbundets chef Nabil al-Arabi ingick, möttes i centrala Damaskus av tiotusentals människor som demonstrerade sitt stöd för al-Assad.

  Flera dödade
  Den statliga tv:n visade bilder på demonstranter som viftade med syriska flaggor och höll upp porträtt på al-Assad. Liknande demonstrationer genomförs varje vecka på Umayyad-torget.

  I Homs var det generalstrejk, enligt en invånare framtvingad av regimkritisk beväpnad milis. Stängda butiker och folktomma gator präglade miljonstaden. Fyra människor sköts ihjäl av armésoldater, vilket också avhöll människor från att bege sig ut.

  I Hamrat norr om Homs dödades nio soldater när de attackerades av misstänkta desertörer. Attacken var den senaste i ett väpnat uppror som vuxit jämsides med gatuprotesterna.

  Enligt FN har omkring 3 000 människor dödats under upproret.

  Källa:TT

   

  FN: Över 3.000 dödade i Syrien

  Publicerad 14 oktober 2011

  Mer än 3.000 dödsoffer, varav minst 187 barn, har krävts i Syrien sedan protesterna mot Bashar al-Assads regim började, uppger FN:s människorättskommissionär Navi Pillay.

  -Mer än 100 människor har rapporterats dödade bara under de senaste tio dagarna, säger hon.

  Utöver de dödade har tusentals gripits, "försvunnit" och torterats.

  Anhöriga till dissidenter både i och utanför Syrien har trakasserats, hotats och blivit utsatta för våld, säger FN.

  Källa:TT

  Demonstration för al-Assad i Syrien

  Publicerad 12 oktober 2011

  Tusentals människor demonstrerade på onsdagen i Damaskus till stöd för Syriens kritiserade president Bashar al-Assad.

  Arrangörerna sade sig vilja "återskapa enighet och solidaritet med martyrers familjer" och tacka Ryssland och Kina för deras stöd, enligt en reporter på plats. Demonstranterna förnekade också det nybildade oppositionsrådet SNC.

  Enligt FN har mer än 2.900 människor dödats i Syrien sedan säkerhetsstyrkor började angripa regimkritiska demonstranter i mars.

  Källa:TT-AFP

  Sörjande sköts ihjäl i Syrien

  Publicerad 8 oktober 2011

  Minst två personer uppgavs ha dött när syriska säkerhetsstyrkor öppnade eld vid begravningen av den kurdiske aktivisten Meshaal Tamo.

  Minst två personer uppgavs ha dött när syriska säkerhetsstyrkor öppnade eld vid begravningen av den kurdiske aktivisten Meshaal Tamo.

  Tamo mördades i sitt hem i norra Syrien i går. USA och EU-länder håller regimen ansvarig och fördömer i starka ordalag det brutala våldet mot oppositionella.

  Mer än 50.000 människor ska enligt de källor som också rapporterade dödsoffer ha deltagit i begravningen i staden Qamishli i dag.

  Maskerade män stormade in
  I går demonstrerade tusentals människor till stöd för nybildade Syriens nationella råd (SNC) som ska samla oppositionen mot president Bashar al-Assads styre. Meshaal Tamo, som var medlem av rådet, mördades enligt oppositionskällor av maskerade män som stormade in i hans hem. Hans son och en annan kurdisk aktivist skadades.

  Den statliga nyhetsbyrån Sana rapporterade om mordet men gav en något annorlunda bild: att Tamos bil hade beskjutits från en annan bil.

  En annan ledande oppositionsgestalt, förre parlamentsledamoten Riad Seif, misshandlades utanför en moské i Damaskus och fördes till sjukhus.

  FN: Minst 187 barn dödade
  Sammanlagt bedömer FN att runt 2.900 människor har dödats sedan protesterna inleddes i mars. FN:s barnrättskommitté (CRC) uppger att minst 187 barn har dödats.

  Källa:TT

   

  Civila sköts ihjäl i Syrien

  Publicerad:7 oktober 2011

  Syriska säkerhetsstyrkor sköt på fredagen ihjäl sju civilpersoner, uppger oppositionella.  

  Minst tolv människor ska också ha mist livet och 32 skadats i sammanstötningar mellan armén och desertörer i norr, nära turkiska gränsen. Efteråt ska säkerhetsstyrkorna ha tagit sig in i Libanon och skjutit en syrier.

  EU förbereder nya sanktioner mot president Bashar al-Assads regim. FN:s säkerhetsråd har däremot inte lyckats enas om ett fördömande.

  Regimen slår ifrån sig all kritik. Syrien kommer inom kort att presentera en lista på fler än 1 100 personer som dödats av ”terrorister”, uppgav biträdande utrikesminister Faysal Mekdad inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève på fredagen.

  - Mitt land har genomlidit ett antal krigshot de senaste månaderna: mediernas krig, desinformation, alla typer av lögner och bedrägerier, sade han inför rådets 47 medlemmar.

  En allians bestående av 20 regimkritiker och representanter för aktivistgrupper avvisade hans uttalande som ”fiktivt”, enligt ett pressmeddelande från FN. Koalitionen skickade ett resolutionsutkast till FN:s generalförsamling som uppmanades att ”starkt fördöma” Syriens massmord på egna medborgare.

  Enligt en FN-rapport har mer än 2 900 människor dödats sedan regimens styrkor började angripa demonstranter i mars.

  Rysslands president Dmitrij Medvedev sade på fredagen i tv-sända uttalanden att Bashar al-Assad nu måste genomföra reformer eller lämna makten. Ryssland har hittills bromsat försök att få igenom en FN-resolution mot den syriska regimen.

  Källa:Nicosia/Genève TT-AFP

   

  Syrisk opposition i svenskt toppmöte

  Publicerad:6 oktober 2011

  Syriens främsta oppositionella möts i Sverige under helgen för att försöka bygga upp sin enade front mot president Bashar al-Assad och hans regim.

  Mötet hålls i Palmecentrets regi och samlar partiföreträdare, aktivister och grupper bildade på såväl etnisk som religiös grund.

  - Det här är viktigt för alla. Vi har ett system som dödar sitt eget folk, säger Abdulbaset Sieda, medlem i styrgruppen för Syriens nationella råd (SNC) som grundades i Istanbul förra helgen.

  Ett 90-tal oppositionella deltar i mötet, som samlar allt från Muslimska brödraskapet till olika ungdomsgrupper. Syriens nationella råd hoppas kunna växa ytterligare efter förra veckans grundande i Turkiet.

  - Vi sade på vår presskonferens i Istanbul där jag var med att projektet inte är klart än. Vi kommer att inleda en dialog med andra, för att få även dem att delta, säger Uppsalaboende Sieda till TT.

  Några samtal med president al-Assad vill han dock inte ha.

  - Vi ska bli av med den här regimen. Vi kräver att man ska säga det öppet. I det här läget tror vi inte att det går att ha en dialog med regimen. Över 3 000 människor har dött.

  Palmecentret fick redan i våras en förfrågan om att samla syriska oppositionella och har arbetat med frågan sedan dess.

  - Nu kommer det här väldigt lägligt för att stärka och ena oppositionen. Det var intressant att se att fredagsdemonstrationerna för 14 dagar sedan genomfördes just under parollen ”en enad opposition”, konstaterar generalsekreterare Jens Orback.

  Utrikesminister Carl Bildt säger att han egentligen skulle ha träffat professor Burhan Ghalioun, som leder Syríens nationella råd i helgen.

  - Jag skulle ha gjort det, men jag kan inte för jag måste i väg till Luxemburg med EU:s utrikesministrar, säger han till TT.

  TT: Vad kan Sverige göra för att stödja oppositionen?

  - Framför allt inriktar vi oss just nu på att få regimen att stoppa repressionen, det är det enstaka viktigaste. Det ska bereda vägen för en politisk process och den ska vara öppen och icke-sekteristisk. De risker som finns i den syriska utvecklingen, bortsett från att vi har 2 700 döda så vitt vi kan bedöma nu, är att landet rämnar på ett sätt som gör att det här blir en väldigt allvarlig utveckling.

  Källa:Stockholm TT

   

  Clinton fördömer rysk-kinesiskt veto

  Publicerad:6 oktober 2011

  USA:s utrikesminister Hillary Clinton riktade på onsdagen hård kritik mot Ryssland och Kina för att de med sitt veto stoppat en resolution mot Syrien i FN:s säkerhetsråd.

  Länderna som valt vetot måste förklara sig för det syriska folket, som inte kommer att glömma, sade Clinton i samband med ett besök i Dominikanska Republiken.

  Resolutionsförslaget antydde att den syriska regimen kan riskera konsekvenser om den inte slutar med våldet mot demonstranter.

  Källa:Santo Domingo TT-AFP

   

  Syrien: Vapen och olja bakom FN-veto

  Publicerad 5 oktober 2011

  För Ryssland står många miljarder i vapenaffärer, och en stor militärbas i Medelhavet, på spel om Syriens regim faller. Kina har en omättlig aptit på olja. Så förklaras de båda ländernas veto i FN:s säkerhetsråd.

  En tvingande resolution mot Syriens regim har varit på gång i FN ända sedan president Bashar al-Assads blodiga konflikt med regimkritiska demonstranter tog fart i våras. Men trots att det förslag som till slut togs upp för omröstning natten till onsdagen svensk tid ansågs väldigt urvattnat föll det på Rysslands och Kinas nej.

  Västländer reagerade med ilska och vemod.

  "Detta är en ledsam dag för det syriska folket. Det är en ledsam dag för säkerhetsrådet", kommenterade Frankrikes utrikesminister Alain Juppé.

  -Vi kommer inte att vila förrän det här rådet tar sitt fulla ansvar, sade USA:s FN-ambassadör Susan Rice, och tillade att resolutionens fiender "hellre säljer vapen till den syriska regimen än stödjer det syriska folket".

  "Bombar från havet"
  USA och EU har redan infört, och successivt skärpt, egna sanktioner mot Syriens ledning. Och den mäktige grannen Turkiet aviserade på onsdagen "ett paket med sanktioner".

  -Det landets folk ska inte behöva utstå en hänsynslös, skamlös, tyrannisk regim som bombar sin egen mark från havet, sade premiärminister Recep Tayyip Erdogan enligt medier i Sydafrika, där han är på officiellt besök.

  Ryssland och Kina motiverar sin skepsis med att västvärldens attityd baseras i "konfrontation". Och även om EU:s och andras ekonomiska strypsnaror pressar al-Assad allt mer, flödar affärerna fortfarande fritt mellan Damaskus och Moskva respektive Peking.

  Gammal flottbas
  Den ryska vapenindustrin har beräknat de stoppade affärerna med Muammar Gaddafis nu störtade regim i Libyen till fyra miljarder dollar, och är mån om att mönstret inte ska upprepa sig i Syrien.

  Rent fysiskt sitter Syrien också på en viktig bricka i spelet för Ryssland, i form av en gammal sovjetisk flottbas i hamnstaden Tartus. På 90-talet höll den på att falla i glömska, men de senaste åren har stora resurser satsats på vad som ses som Rysslands enda chans att ha ett militärt fotfäste i Medelhavet.

  Nyhetsbyrån Ria och andra ryska medier har rapporterat att militären efter 2012 hoppas kunna stationera hangarfartyg och kärnvapen i Tartus.

  Källa:TT

   

  Elva dödade i Syrien

  Publicerad 2011-10-04

  Elva människor har i dag dödats i Syrien varav två barn, uppger aktivister för TT.

  Åtta ska ha dödats i Homs där säkerhetsstyrkorna skjuter skarpt.

  ”Demonstrationer pågår i de flesta områden i Homs och säkerhetsstyrkorna har öppnat eld i Hamra och vid Insha'at”, meddelar aktivister från Lokala samordningsråden (LCC) till TT.

  Tre andra ska ha dödats i Idlib-provinsen där soldater enligt LCC-aktivister har deserterat.

  ”Många är skadade, vissa av dem allvarligt, av hård eldgivning i byn Rami, sedan dussintals soldater hoppat av. Säkerhetsstyrkor finkammar nu det omkringliggande området, stormar hem och hotar att gripa aktivisters familjer”, skriver gruppen.

  I dag fortsatte diskussionerna om en FN-resolution för att att få stopp på våldet i Syrien.

  ”Oacceptabelt” är Rysslands dom om senaste förslaget till en FN-resolution om Syrien. Den frenetiska jakten på en lösning fortsätter, men ryssarna vägrar sanktioner.

  Diplomater hade in i det sista hoppats att Ryssland skulle acceptera ett nytt förslag på en FN-resolution som fördömer kväsningen av protester i Syrien, som enligt FN krävt mer än 2 600 liv. Utkastet har skrivits och skrivits om för att ryssarna ska acceptera textens ordalag som successivt blivit allt mjukare. Men på tisdagen grusade Rysslands vice utrikesminister Gennadij Gatilov många västliga hopp.

  - Texten som västnationerna planerar att föra till omröstning är uppenbart oacceptabel, sade han.

  - Den är oacceptabel för att den håller kvar vid tanken om sanktioner.

  Ryssland kan på egen hand stoppa resolutionen med ett veto och vad nästa drag blir är ännu oklart.

  Men Syriens tidigare vän Turkiet säger att de tänker införa egna sanktioner.

  - Vi kan inte längre vara åskådare till utvecklingen i Syrien. Det är omfattande dödstal bland oskyldiga, försvarslösa människor, sade premiärminister Recep Tayyip Erdogan på tisdagen.

  - Vi har redan delvis tillkännagivit sanktioner efter ett besök till Hatay.

  Hatay är en turkisk ort nära den syriska gränsen dit tusentals syrier har flytt.

  Källa:Homs TT-AFP

   

  Rysk-kinesiskt veto i Syrienfrågan

  Publicerad 2011-10-04

  Ryssland och Kina använde på tisdagen sina veton i FN:s säkerhetsråd för att stoppa en resolution som hotar Syrien med sanktioner om inte regimen upphör med våldet mot demonstranter. Resolutionsförslaget hade lagts fram av Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Portugal. Nio länder röstade för förslaget och fyra avstod. Ryssland och Kina var de enda som röstade emot.

  Diplomater hade in i det sista hoppats att Ryssland skulle acceptera ett nytt förslag till FN-resolution som fördömer kväsningen av protester i Syrien. Enligt FN har våldsutövandet krävt mer än 2.600 dödsoffer. Texten har skrivits och skrivits om för att ryssarna inte med ett veto ska stoppa resolutionen. Men på tisdagen grusades många hopp.

  – Den är oacceptabel för att den håller kvar vid tanken om sanktioner, sade Rysslands vice utrikesminister Gennadij Gatilov.

  Nästa drag är nu oklart men Syriens tidigare vän Turkiet tänker införa egna sanktioner.

  – Vi kan inte längre vara åskådare till utvecklingen i Syrien, sade premiärminister Recep Tayyip Erdogan på tisdagen.

  – Vi har redan delvis tillkännagivit sanktioner.

  Elva människor
  dödades på tisdagen i Syrien varav två barn, uppgav aktivister för TT.

  Åtta ska, enligt aktivistgruppen Lokala samordningsråden (LCC), ha dödats i Homs och tre andra i Idlib-provinsen där soldater uppges ha deserterat.

  ”Många är skadade, vissa av dem allvarligt, av hård eldgivning i byn Rami sedan dussintals soldater hoppat av. Säkerhetsstyrkor finkammar nu det omkringliggande området.”

  Rysslands och Kinas veto gör onsdagen till "en ledsam dag för det syriska folket" och hela FN:s säkerhetsråd, säger Frankrikes utrikesminister Alain Juppé, enligt AFP.

  "Säkerhetsrådet borde inte fortsätta tiga mitt under den syriska tragedin", säger Juppé i ett uttalande.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Syrisk opposition bildar enad front

  Publicerad:2 oktober 2011

  Syriska oppositionsgrupper, som under helgen mötts i Turkiet, har bildat en enad front där alla organisationer som motsätter sig president Bashar al-Assads styre ingår. 

  Samtidigt uppger regimen att de intagit staden Rastan.

  ”Syriens nationella råd är en oberoende grupp som representerar det syriska folket i deras kamp för frihet, sade rådets ordförande, den Parisbaserade professorn Burhan Ghalioun, meddelade de i ett uttalande, enligt AFP.

  Det nya rådet samlar en spridd skara regimmotståndare: Unga aktivister, det förbjudna Muslimska brödraskapet, kurdiska och assyriska grupper liksom liberaler. Deltagare på mötet i Istanbul säger i telefon till TT att rådet ska ge en plats till alla de grupper som motsätter sig regimen.

  - Det är det första steget, säger Kamiran Hajo, representant för Damaskusdeklarationen och Kurdiska demokratiska partiet, och som till vardags är bosatt i Sverige.

  Tanken med rådet är att ena oppositionen och sedan kunna föra upprorets talan, främst internationellt.

  - Bashar al-Assads regim måste falla. Vi ska kämpa för att han ska försvinna och för att organisera stödet för den syriska revolutionen.

  Det var ”en lättnad” att kunna presentera det nya Syriska nationella rådet, säger en av rådsmedlemmarna till TT.

  - Nu kan vi gå till nästa steg vilket är att tala till det internationella samfundet om vad det syriska folket vill, säger Hozan Ibrahim, som representerar aktivistgruppen LCC, i telefon från Tyskland.

  Även om rådets roll i dag är att vara språkrör för upproret så är det tänkt att styra Syrien i en övergångsperiod, om regimen faller.

  En nyckelfråga under mötet var om rådet verkligen kan tala för syrierna som gett sig ut på gatorna. Men mer än hälften av rådsmedlemmarna finns inne i Syrien och även demonstrantgrupperna är representerade.

  - De stora delarna av revolutionen finns i rådet, säger Hozan Ibrahim.

  - Alla har samlats för att fälla regimen och för att hjälpa denna revolution fredligt till slutet.

  Samtidigt har syrisk militär intagit staden Rastan och ”återställt lugnet”, uppger landets officiella nyhetsbyrå. Rastan har varit för de mest utdragna striderna under landets halvårslånga revolt. Staden var tidigt scenen för stora protester med krav på president Bashar al-Assads avgång.

  Desertörer från krigsmakten och andra rebellgrupper har kontrollerat staden under de senaste veckorna. Rebellerna retirerade när en militäroffensiv stödd av pansar- och helikopterstyrkor drog igång i tisdags.

  Källa:Stockholm TT-AFP

   

  Chavez stöder sina ”bröder”

  Publicerad:2 oktober 2011

  Venezuelas president upprepar sitt stöd åt sin trängda syriska kollega Bashar al-Assad och den störtade libyske ledaren Muammar Gaddafi. Hugo Chavez kallade dem för bröder i ett tv-sänt tal. 

  - Jag ber till Gud för broder Gaddafis liv, sade Chavez på lördagen.

  Al-Assad är utsatt för USA:s aggression, förklarade han.

  Chavez har stött Gaddafis sedan inledningen på Libyens uppror. Han vägrar erkänna den nya regimen i Tripoli vars FN-ambassadör hånades av honom nyligen.

  Källa:Caracas TT-AFP-Reuters

   

  Syrisk opposition bildar enad front

  Publicerad:2 oktober 2011

  Syriska oppositionsgrupper, som under helgen mötts i Turkiet, har bildat en enad front där alla organisationer som motsätter sig president Bashar al-Assads styre ingår. 

  Samtidigt uppger regimen att de intagit staden Rastan.

  ”Syriens nationella råd är en oberoende grupp som representerar det syriska folket i deras kamp för frihet, sade rådets ordförande, den Parisbaserade professorn Burhan Ghalioun, meddelade de i ett uttalande, enligt AFP.

  Det nya rådet samlar en spridd skara regimmotståndare: Unga aktivister, det förbjudna Muslimska brödraskapet, kurdiska och assyriska grupper liksom liberaler. Deltagare på mötet i Istanbul säger i telefon till TT att rådet ska ge en plats till alla de grupper som motsätter sig regimen.

  - Det är det första steget, säger Kamiran Hajo, representant för Damaskusdeklarationen och Kurdiska demokratiska partiet, och som till vardags är bosatt i Sverige.

  Tanken med rådet är att ena oppositionen och sedan kunna föra upprorets talan, främst internationellt.

  - Bashar al-Assads regim måste falla. Vi ska kämpa för att han ska försvinna och för att organisera stödet för den syriska revolutionen.

  Det var ”en lättnad” att kunna presentera det nya Syriska nationella rådet, säger en av rådsmedlemmarna till TT.

  - Nu kan vi gå till nästa steg vilket är att tala till det internationella samfundet om vad det syriska folket vill, säger Hozan Ibrahim, som representerar aktivistgruppen LCC, i telefon från Tyskland.

  Även om rådets roll i dag är att vara språkrör för upproret så är det tänkt att styra Syrien i en övergångsperiod, om regimen faller.

  En nyckelfråga under mötet var om rådet verkligen kan tala för syrierna som gett sig ut på gatorna. Men mer än hälften av rådsmedlemmarna finns inne i Syrien och även demonstrantgrupperna är representerade.

  - De stora delarna av revolutionen finns i rådet, säger Hozan Ibrahim.

  - Alla har samlats för att fälla regimen och för att hjälpa denna revolution fredligt till slutet.

  Samtidigt har syrisk militär intagit staden Rastan och ”återställt lugnet”, uppger landets officiella nyhetsbyrå. Rastan har varit för de mest utdragna striderna under landets halvårslånga revolt. Staden var tidigt scenen för stora protester med krav på president Bashar al-Assads avgång.

  Desertörer från krigsmakten och andra rebellgrupper har kontrollerat staden under de senaste veckorna. Rebellerna retirerade när en militäroffensiv stödd av pansar- och helikopterstyrkor drog igång i tisdags.

  Källa:Stockholm TT-AFP

   

  Syriska armén på väg återta stad

  Publicerad 2011-10-01 

  Syriska styrkor har tagit tillbaka större delen av staden Rastan som hållits av rebeller och avhoppade soldater i fem dygn, enligt uppgifter från en aktivist baserad i Storbritannien.

  Rami Abdel-Rahman, chef för Syrian Observatory for Human Rights, sade att armén hade återtagit cirka 80 procent av staden efter att 250 stridsvagnar sändes till regionen på fredagen.

  Han sade kommunikationerna med Rastan, en stad med 40.000 invånare 180 kilometer norr om Damaskus, är bristfälliga, men att invånare som lyckades fly tidigt på lördagen rapporterat om tung skottlossning hela natten.

  Källa:Reuters-DN.se

  Minst 19 dödsoffer för syriskt våld

  Publicerad:1 oktober 2011

  Nya våldsamheter tog minst 19 liv i Syrien under fredagen. Elva dog i sammanstötningar mellan säkerhetsstyrkor och desertörer i en by i Hamaprovinsen.

  Åtta dödsoffer krävdes när protester slogs ner i krutdurken Homs, uppger människorättsorganisationer.

  Utrikesdepartementet i Washington kallade samtidigt till sig Syriens ambassadör och läste lagen för honom efter attacken på hans amerikanska kollega i Damaskus i torsdags. Angreppet var ett angrepp på USA, hette det.

  Källa:Damaskus TT-AFP

   

  Syriska desertörer slåss mot armén

  Uppdaterad 2011-09-30

  Syrier fortsätter att demonstrera mot regimen, trots våldsamma tillslag. Samtidigt belägrar armén staden Rastan sedan desertörer tagit upp vapnen mot regimstyrkorna. Tiotusentals syrier gav sig på fredagen ut på gatorna för att kräva ett slut på Bashar Assads regim.

  – Rastan är en bastion av fria män — trots dig, Bashar, ropade demonstranter i den nordliga Idlib-provinsen, enligt aktivister.

  Men regimen
  kopplar greppet om Rastan — på fredagskvällen rapporterade aktivister att regimen satt in 250 stridsvagnar och pansarfordon mot staden. Uppgifterna kom efter att statliga medier rapporterat att sju soldater och polismän dödats under insatsen mot ”terrorister”, men aktivister hävdar att de dödats i strider med avhoppade militärer.

  Enligt boende i staden har minst 1.000 desertörer och beväpnade Rastan-bor tagit till vapen i kampen mot militären, ett steg bort från de huvudsakligen fredliga protesterna.

  Samtidigt uppmanar en FN-stödd kommission, som undersöker uppgifter om tortyr och dödsfall, Syrien att släppa in den i landet.

  – I detta ögonblick försöker vi få tillträde från den syriska regeringen, sade brasilianske Paula Pinheiro som leder kommissionen.

  – Oavsett, med eller utan Syriens samarbete kommer det att bli en rapport.

  Källa:TT-Reuters-AFP

   

  Syriska desertörer slåss mot armén

  Publicerad:30 september 2011

  Syrier fortsätter att demonstrera mot regimen, trots våldsamma tillslag. Samtidigt belägrar armén staden Rastan sedan desertörer tagit upp vapnen mot regimstyrkorna. 

  Tiotusentals syrier gav sig på fredagen ut på gatorna för att kräva ett slut på Bashar al-Assads regim.

  - Rastan är en bastion av fria män - trots dig, Bashar, ropade demonstranter i den nordliga Idlib-provinsen, enligt aktivister.

  Men regimen kopplar greppet om Rastan - på fredagskvällen rapporterade aktivister att regimen satt in 250 stridsvagnar och pansarfordon mot staden. Uppgifterna kom efter att statliga medier rapporterat att sju soldater och polismän dödats under insatsen mot ”terrorister”, men aktivister hävdar att de dödats i strider med avhoppade militärer.

  Enligt boende i staden har minst 1 000 desertörer och beväpnade Rastan-bor tagit till vapen i kampen mot militären, ett steg bort från de huvudsakligen fredliga protesterna.

  Samtidigt uppmanar en FN-stödd kommission, som undersöker uppgifter om tortyr och dödsfall, Syrien att släppa in den i landet.

  - I detta ögonblick försöker vi få tillträde från den syriska regeringen, sade brasilianske Paula Pinheiro som leder kommissionen.

  - Oavsett, med eller utan Syriens samarbete kommer det att bli en rapport.

  Källa:Amman TT-Reuters-AFP

   

  Krav på Syriensanktion ändras

  Publicerad: 2011-09-28

  New York. Kravet på omedelbara sanktioner mot Syriens president är struket i ett nytt resolutionsutkast från Frankrike, Portugal, Storbritannien och Tyskland. Strykningen är gjord för att komma runt Kinas och Rysslands invändningar i FN:s säkerhetsråd.

  Utkastet har USA:s stöd.

  Utkastet föreslår sanktioner mot president Bashar al-Assad om inte det dödliga våldet mot oppositionen upphör "omedelbart".

  Hittills har 2 700 människor dött i den syriska revolten.

  Källa:TT-AFP

   

  Fyra syriska desertörer hittade döda

  Publicerad: 2011-09-26

  Damaskus. Syriska säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl fyra soldater som försökte desertera, hävdade aktivister på måndagen. De fyra ska ha försökt lämna en militärbas i Maar Shamsa i den nordvästliga Idlibprovinsen, enligt Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights.

  Spänningarna ökar enligt gruppen samtidigt i provinsen Homs, där motståndet mot regimen är starkt.

  Observatoriet rapporterade även om stympade kroppar på ett sjukhus i Qusseir.

  Källa:TT-AFP

   

  Fransk ambassadör angripen i Syrien

  Publicerad: 2011-09-24

  Damaskus. Frankrikes ambassadör angreps på lördagen i Damaskus av en sten- och äggkastande folkmassa, uppgav Eric Chevallier själv efter attacken. De nya EU-sanktionerna mot landet hade tidigare under dagen trätt i kraft, men regimen fortsatte sina våldsamma tillslag mot demonstranter och minst 13 människor dödades av säkerhetsstyrkor, enligt aktivister.

  Turkiet meddelade också att de stoppat en vapenleverans till Syrien, utan att uppge var och när.

  Källa:TT-AFP

   

  EU skärper sanktioner mot Syrien

  Publicerad: 2011-09-23

  Bryssel. EU skärper sina sanktioner mot Syrien genom att förbjuda investeringar i den syriska oljesektorn. Sedan tidigare förbjuder EU import av syrisk råolja.

  De nya sanktionerna innebär även förbud mot att förse den syriska centralbanken med sedlar och utökar listan på företag och personer som får sina tillgångar frysta och beläggs med reseförbud.

  EU kommer att trappa upp sanktionerna ytterligare om inte våldet mot civilbefolkningen upphör.

  Källa:TT:s korrespondent

   

  FN: Minst 2 600 döda i Syrien

  Publicerad: 2011-09-12

  Genève. Minst 2 600 människor har dödats i Syrien sedan protesterna mot president Bashar al-Assad startade i mars, uppger FN:s människorättskommissionär Navi Pillay.

  – Enligt trovärdiga källor på marken har antalet döda sedan oroligheterna började i mitten av mars nu nått minst 2 600, sade Pillay på måndagen inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

  I augusti sade Pillay att 2 200 människor dödats i Syrien.

  Källa:TT-AFP

   

  Syrien ger "terrorister" skulden

  Publicerad: 2011-09-08

  Damaskus. Åtta syriska soldater och fem upprorsmakare dödades i staden Homs på onsdagen, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana. Tiotals soldater sårades när "beväpnade terrorister attackerade civila och säkerhetsstyrkorna", hette det i rapporten.

  Den syriska oppositionen angav dock helt andra siffror. Enligt den dödades 21 civila när soldater understödda av stridsvagnar gjorde räder i Homs.

  Över 2 200 människor har dödats i Syrien sedan i mars, enligt FN.

  Källa:TT-AFP

   

  Syrien: Flera dödade i Homs

  Publicerad: 2011-09-07

  Damaskus. Minst sju personer har dödats sedan syriska säkerhetsstyrkor inlett en kraftig insats i staden Homs under onsdagen, uppger människorättsaktivister för AFP.

  – Säkerhetsstyrkor öppnade eld . . . och dödade sju personer och skadade 20 andra, sade företrädare för den Londonbaserade syriska organisationen SOHR.

  Soldater och stridsvagnar ska tidigt på morgonen ha svept in i staden, där kommunikationer och nätuppkopplingar på flera håll brutits.

  "Stridsvagnarna rullade in i gryningen och började skjuta tung maskingevärseld slumpmässigt mot hus i Bab Tadmur, Warsha och Bab Draib. Trupper har också placerats ut i Bab Sbaa, två explosioner har hörts i al-Khadr-området och de har stängt av hela stadskärnan", sades i sin tur i ett uttalande från en lokal organisation till Reuters.

  Hittills har över 2 000 människor dödats under protesterna mot Syriens president Bashar al-Assad.

  Syrien, som tidigare uttryckt ilska över Arabförbundets inblandning i krisen, ställde i elfte timmen in onsdagens planerade besök av Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi.

  Syrien angav inget skäl till att det planerade besöket sköts upp, förutom att det beror på "omständigheter som den syriska regeringen inte rår över", enligt syriska nyhetsbyrån Sana.

  Nabil al-Arabis uppdrag i Damaskus var att försöka få stopp på den syriska regimens våld mot demonstranter. Han skulle presentera Arabförbundets förslag till politiska reformer.

  Enligt AFP ocg Reuters kommer Nabil al-Arabis resa till Syrien trots allt att bli av - men först på lördag, uppger AFP och Reuters.

  Syrien reagerade med ilska på Arabförbundets uttalande i förra veckan där organisationen krävde ett "slut på blodsutgjutelsen" i Syrien. Förbundet skrev också att den syriska ledningen måste "ta reson innan det är för sent" och att det demonstrerande folket har legitima krav på politiska reformer.

  Enligt en kopia av Arabförbudets förslag som AFP tagit del av föreslås att regimen håller val inom tre år, tar steg mot en pluralistisk regering och omedelbart upphör med attackerna mot regeringskritiska demonstranter.

  Källa:TT-AFP

   

  Syrien ställer in Arabförbundsbesök

  Publicerad: 2011-09-07

  Damaskus. Syrien ställde i elfte timmen in onsdagens planerade besök av Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi. Damaskus har tidigare uttryckt ilska över Arabförbundets inblandning i krisen.

  Syrien angav inget skäl till att det planerade besöket sköts upp, förutom att det beror på "omständigheter som den syriska regeringen inte rår över", enligt syriska nyhetsbyrån Sana.

  Nabil al-Arabis uppdrag i Damaskus var att försöka få stopp på den syriska regimens våld mot demonstranter. Han skulle presentera Arabförbundets förslag till politiska reformer.

  Syrien reagerade med ilska på Arabförbundets uttalande i förra veckan där organisationen krävde ett "slut på blodsutgjutelsen" i Syrien. Förbundet skrev också att den syriska ledningen måste "ta reson innan det är för sent" och att det demonstrerande folket har legitima krav på politiska reformer.

  Enligt en kopia av Arabförbudets förslag som AFP tagit del av föreslås att regimen håller val inom tre år, tar steg mot en pluralistisk regering och omedelbart upphör med attackerna mot regeringskritiska demonstranter.

  Hittills har över 2 000 människor dödats under protesterna mot Syriens president Bashar al-Assad. På tisdagen dödades ytterligare fyra civila av säkerhetsstyrkorna i staden Homs, enligt en människorättsgrupp.

  Källa:TT-AFP

   

  ICRC har träffat syriska fångar

  Publicerad: 2011-09-05

  Nicosia. Syriska säkerhetsstyrkor sköt i dag ihjäl sex personer i städerna Homs och Hama och ytterligare två dödades vid gränsen till Turkiet, uppger aktivister enligt AFP.

  Samma dag träffade chefen för Internationella rödakorskommittén ICRC, Jakob Kellenberger, president Bashar al-Assad. Dagen före hade representanter från ICRC för första gången fått tillträde till ett fängelse i en förort till Damaskus.

  "Till att börja med får vi tillträde till personer som har fängslats av inrikesdepartementet, och vi hoppas snart kunna besöka alla som sitter fängslade", sade Kellenberger i ett uttalande.

  Enligt ICRC välkomnade Kellenberger "framstegen vad gäller tillträde till områden som påverkas av det pågående våldet" och han betonade att något av det viktigaste för honom var att se till att skadade och sjuka får vård.

  Källa:TT-AFP

   

  Två döda i regimoffensiv i Syrien

  Publicerad: 2011-09-05

  Nicosia. Syriska soldater och säkerhetsstyrkor uppges ha startat en offensiv mot städerna Hama och Homs, där minst två personer ska ha skjutits ihjäl.

  – Mer än 30 militärfordon och säkerhetsstyrkor gjorde en räd i Hama på morgonen och tung skottlossning hördes, sade Omar Idlibi, talesman för aktivisternas samarbetsorgan LCC.

  En liknande operation ska ha genomförts i Homs där säkerhetsstyrkorna sköt ihjäl minst två.

  Regimens våld mot demonstranter har fått kraftig kritik från omvärlden.

  Källa:TT-AFP

   

  Syrien: 24 döda i attacker

  Publicerad: 2011-09-04

  Damaskus. Minst 24 personer dödades i oroligheter och attentat i Syrien under söndagen.

  Samtidigt är ICRC:s chef på plats i hopp om att få besöka fångar.

  Syriska säkerhetsstyrkor dödade tolv demokratidemonstranter i olika räder i nordvästra och centrala Syrien på söndagen, uppgav Omar Idlibi, talesman för aktivisternas samarbetsorgan LCC.

  Han sade att majoriteten dödades i Idlib-provinsen och att militärens syfte med operationerna var att spåra upp distriktsåklagaren från Hama som i ett omdebatterat videoklipp på nätet tillkännagivit att han avgår på grund av regimens våld mot demonstranterna.

  Samma dag rapporterade den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Sana att nio personer, varav fem soldater och ett befäl, skjutits ihjäl när en buss med "soldater och arbetare" överfölls i Maharda i västra Syrien. Enligt Sana sköt regimens säkerhetsstyrkor tre av "angriparna" till döds.

  I lördags kom chefen för Internationella rödakorskommittén (ICRC) Jakob Kellenberger till Damaskus, men han får träffa president al-Assad först på måndagen. Mötet gäller Röda Korsets tillgång till fångar och till konfliktområden ute i landet.

  Ledaren för Arabförbundet kommer att besöka Syrien, troligen i veckan, i syfte att uttrycka sin oro över regimens våld. Damaskus har gått med på att ta emot honom.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Syrien: 15 döda i attacker

  Publicerad: 2011-09-04

  Damaskus. Minst 15 personer dödades i oroligheter och attentat i Syrien under söndagen.

  Nio personer, varav fem soldater och ett befäl, dödades när en buss överfölls i Maharda i västra Syrien på söndagen, uppgav den statliga nyhetsbyrån Sana.

  Bussen fraktade soldater och arbetare. 17 människor skadades i attacken.

  Regimens säkerhetsstyrkor dödade tre av angriparna och skadade en fjärde svårt, uppger Sana.

  Samtidigt som våldet trappas upp på olika håll i landet under helgen har chefen för Internationella Rödakorskommittén ICRC Jakob Kellenberger anlänt till Damaskus. Kellenberger kom i lördags men får träffa president Bashar al-Assad först på måndag. Mötet gäller Röda korsets tillgång till fångar och till konfliktområden ute i landet.

  Kellenberger var i Damaskus redan i juni men utan att ICRC lyckades komma överens med regimen om att hans personal ska få besöka fångarna.

  Över 2 200 människor tros ha dödats i Syrien sedan protesterna inleddes i mitten av mars. Dessutom har regimen fängslat över 10 000 människor.

  Källa:TT-AFP

  Den syriska nationella övergångsregeringen

  Publicerad: 2011-08-29

  Ett möte av den syriska oppositionen i Ankara, Turkiet har bildat den syriska nationella övergångsregeringen, efter i den libyska oppositionen fotspår.

  Den syriska nationella övergångsregeringen leds av Dr Burhan Ghalioun, en framstående i oppositionen.

  Han är en syrisk tänkare, föreståndare för Centre d'Etudes sur l'Orient Contemporain (Ceoc) i Paris, och en professor i politisk sociologi vid Université de Paris III

  De har valt 94 medlemmar i rådet, 42 av dem är inne i Syrien och resten i diasporan.

  Källa:Al Jazeera

  Turkiets premiärminister talade om Syrien igen

  Publicerad: 2011-08-29

  Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan talade om Syrien igen.

  "Den enda vägen ut är att omedelbart tystnad armar och lyssna till folkets krav ", sade han i sitt månatliga adress luftas på turkisk tv.

  "Vi har tittat på ödet för de som inte valde denna väg i de senaste månaderna i Tunisien, Egypten - och nu i Libyen - som en varning och med sorg''.

  "Krav på demokrati och frihet är folkets rättmätiga krav. I dagens värld finns det ingen plats för en-mans regel för autokratiska regimer och slutna samhällen."

  Källa:Al Jazeera

   

  Iran varnar Syrien

  Publicerad: 2011-08-27

  Damaskus. Syriens president Bashar al-Assad börjar få ont om vänner. På lördagen uppmanade Irans utrikesminister honom att respektera folkets "legitima krav" och varnade för instabilitet i regionen.

  Samtidigt fortsatte regimens våld mot civila demonstranter runt om i landet. Minst två människor ska ha dödats under lördagen, bland annat vid skottlossning mot en moské i huvudstaden Damaskus. Moskéns imam, som är i 80-årsåldern, ska ha slagits blodig, enligt vittnen.

  Källa:TT-AFP

   

  Sju demonstranter dödade i Syrien

  Publicerad: 2011-08-26

  Amman. Syriska säkerhetsstyrkor sköt på fredagen mot demonstranter som kräver president Bashar al-Assad avgång. Minst sju personer ska ha dödats.

  En åttonde man dog i fängsligt förvar, sade hans familj till människorättsgrupper.

  Tiotusentals människor ska ha deltagit i demonstrationer landet över.

  "Bashar, vi älskar dig inte, även om du gör natt till dag", ska demonstranterna ha ropat enligt aktivister.

  Källa:TT-AFP

   

  Syriska demonstranter beskjutna

  Publicerad: 2011-08-26

  Amman. Styrkor som är lojala med Syriens president Bashar al-Assad sköt på fredagen mot demonstranter som kräver hans avgång. Demonstrationerna i Damaskusförorten Douma ägde rum efter fredagsbönen.

  – Demonstranter ringde in för att säga att två personer har dödats, men det här är bara en första rapport som ännu inte har bekräftats, sade en aktivist i huvudstaden.

  Källa:TT-Reuters

   

  Syriskt oppositionsråd försenas

  Publicerad: 2011-08-25

  Amman. Den syriska oppositionen som möts i Istanbul för att bilda ett råd som ska representera dem säger att de behöver ytterligare två veckor för att stämma av med aktivister i Syrien om rådets sammansättning.

  Förseningen avslöjar svårigheter att ena oppositionen och integrera en generation yngre aktivister som haft en avgörande roll i gatuprotesterna och som fått ta den värsta stöten från militären.

  Källa:TT-Reuters

   

  Europa vill ha sanktioner mot Syrien

  Publicerad: 2011-08-24

  New York. Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Portugal föreslog på tisdagen FN-sanktioner mot Syrien, riktade mot president Bashar al-Assad.

  Resolutionsförslaget, som har stöd från USA, innefattar också vapenembargo.

  Enligt västdiplomater väntas intensiva förhandlingar innan förslaget kan gå till omröstning.

  Ryssland och Kina har motsatt sig alla former av åtgärder mot Syrien och befarar att de ska leda till en militär intervention liknande den i Libyen.

  Källa:TT-AFP

   

  Syriska regimkritiker bildar råd

  Publicerad: 2011-08-23

  Istanbul/Genève. Syriska regimkritiker som samlats i Istanbul har efter flera dagar av debatt bildat ett nationellt råd i syfte att samla oppositionen mot Bashar al-Assads regim. Oppositionen har haft flera möten i Turkiet under de månader konflikten pågått.

  FN:s människorättsråd har gett order om en utredning av anklagelser om övergrepp som riktas mot regimen.

  Enligt de senaste sammanställningarna som gjorts av regimens kritiker har omkring 2 200 liv krävts under revolten.

  Källa:TT-AFP

   

  FN pressar syriska myndigheter

  Publicerad: 2011-08-22

  Geneve. FN:s människorättsråd UNHRC väntas under måndagen öka trycket mot regimen i Syrien så att denna stoppar de blodiga attackerna mot den egna befolkningen och tillåter en oberoende utredning om människorättsbrott som redan begåtts i landet.

  Redan i april begärde rådet att Syrien skulle släppa in oberoende utredare. Men president Bashar al-Assads regim har vägrat. Över 2 000 civila tros ha mördats av syrisk militär sedan i mars.

  Källa:TT-AFP

   

  FN-delegation på plats i Damaskus

  Publicerad: 2011-08-21

  Damaskus. En FN-delegation har anlänt till Damaskus där de ska skaffa sig överblick över det humanitära läget i Syrien. FN:s chefsamordnare för humanitär hjälp Rashid Khalikov leder gruppen, som bland annat ska utreda rapporter om att syriska soldater skjuter på obeväpnade demonstranter.

  På söndagen väntades också den hårt ansatte president Bashar al-Assad hålla sitt första offentliga tal sedan i juni, det fjärde sedan upproret mot honom inleddes i våras.

  Källa:TT-AFP

   

  Angrepp efter fredagsbön i Syrien

  Publicerad: 2011-08-20

  Nicosia. Syriska säkerhetsstyrkor dödade över 30 demonstranter efter veckans fredagsbön, en återkommande samlande punkt för protesterna i landet. Det framkom dagen efter protesterna, enligt aktivister som också rapporterade att tiotusentals människor protesterat runtom i syriska städer i fredags mot president Bashar al-Assads regim.

  Enligt organisationen Syriska människorättsobservatoriet dödades bland andra en 11-åring och en 72-åring i Daraa i söder.

  Källa:TT-AFP

   

  Resolution om Syriensanktioner

  Publicerad: 2011-08-19

  New York. Storbritannien, Frankrike, Portugal och Tyskland ska lägga fram ett förslag i säkerhetsrådet om sanktioner mot Syrien.

  Även Spanien ställer sig bakom initiativet, meddelar Spaniens utrikesminister Trinidad Jimenez.

  Resolutionen bör innehålla en frysning av tillgångar och reseförbud för syrier liksom ett vapenembargo, sade Storbritanniens biträdande FN-ambassadör Philip Parham efter ett rådsmöte på torsdagen.

  USA sade sig starkt stödja ett sanktionsförslag.

  Resolutionsförslaget utarbetas de närmaste dagarna. När det läggs fram för säkerhetsrådet är inte beslutat.

  Enligt Syriens FN-sändebud för USA, tillsammans med några andra medlemmar i säkerhetsrådet, ett diplomatiskt krig mot Syrien.

  Tillfrågad om han kunde bekräfta att president Bashar al-Assad i telefonsamtal med FN-chefen sagt att Damaskus upphört med alla militära operationer sade han:

  – Det är redan ett faktum, polisens och militärens operationer har upphört i Syrien.

  I helgen reser en delegation från FN till Syrien för att bedöma människors situation i landet.

  Valerie Amos, chef för humanitära frågor, sade på torsdagen vid ett möte med säkerhetsrådet att Damaskus gått med på att delegationen kommer till Syrien på lördag, uppgav en diplomat för Reuters.

  Amos och FN:s generalsekreterare har sedan i maj försökt förmå den syriska regeringen att släppa in FN-medarbetarna i landet.

  Ryssland tar avstånd från kraven från USA:s och EU:s krav om Bashar al-Assads avgång, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax. Ryssland insisterar att den syriske presidenten bör få mer tid att införa de utlovade reformerna. Att al-Assad säger att den "militära insatsen" är slut är, enligt Ryssland, ett viktigt steg framåt.

  Källa:TT-AFP

   

  Obama kräver al-Assads avgång

  Publicerad: 2011-08-18

  New York. Tiden har kommit för president Bashar al-Assad att lämna ifrån sig makten, säger USA:s president Barack Obama enligt Reuters.

  Obama fördömer brutaliteten i Syrien och säger att övergreppen mot det syriska folket har avslöjat Assad-regimens "flagranta brist på respekt" för det syriska folkets värdighet. Samtidigt är det upp till det syriska folket att forma sin framtid, även om USA kommer att stå på deras sida, säger Obama.

  Vita huset kommer att påtvinga Syriens regering nya sanktioner genom att frysa tillgångar i USA, stoppa export från USA och sanktionera syrisk olja. Dessutom kommer amerikaner att stoppas från att investera i Syrien.

  Obama säger att sanktionerna ska sätta stopp för den syriska regimens bruk av våld mot civila, massgripanden och tortyr.

  Även EU kräver nu att al-Assad ska avgå, rapporterar AFP.

  Frankrikes Sarkozy, Tysklands Merkel och Storbritanniens Cameron uppmanar alla al-Assad att lämna makten och kräver hårdare sanktioner.

  Samtidigt har Syriens president Bashar al-Assad sagt till FN-chefen Ban Ki-Moon att de militära operationerna mot demonstranterna har "upphört", uppger en FN-talesman.

  Presidentens uttalande gjordes efter ett krav per telefon från Ban på att "alla militära operationer och massgripanden måste upphöra omedelbart", enligt FN:s talesman Farhan Haq.

  Trots Bashar al-Assads påståenden om att den "militära insatsen" är över fortsätter militärens våld mot invånarna i flera städer, uppger aktivister för TT.

  – Läget är fortfarande mycket dåligt, militären skjuter på allt och alla, säger Zeina, en aktivist i staden Homs i telefon.

  Hon beskriver hur militärens skarpa eld fortfarande hörs från flera stadsdelar, och det är inte bara Homs som ännu drabbas. I staden Latakia, som skakats av brutala tillslag från regimens styrkor fortsätter våldet.

  – Folk ger sig fortfarande ut men armén skjuter dem.

  Källa:TT-AFP

   

  al-Assad: Slut på militäroperationer

  Publicerad: 2011-08-18

  New York. Syriens president Bashar al-Assad har sagt till FN-chefen Ban Ki-Moon att de militära operationerna mot demonstranterna har "upphört", uppger en FN-talesman.

  Presidentens uttalande gjordes efter ett krav per telefon från Ban på att "alla militära operationer och massgripanden måste upphöra omedelbart", enligt FN:s talesman Farhan Haq.

  – Generalsekreteraren uttryckte sin bestörtning över de senaste rapporterna om fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna och säkerhetsstyrkornas orimliga våld mot civila över hela Syrien, sade Haq i ett uttalande.

  – President Assad sade att polisens och militärens operationer upphört.

  Omkring 2 000 människor har dödats av polis och militär sedan protesterna startade i mitten på mars, enligt människorättsorganisationer.

  FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay kommer att begära att den internationella brottmålsdomstolen ICC utreder Syriens våld mot civila, uppgav diplomatiska källor på onsdagen.

  Enligt Pillays rapport som ska läggas fram för säkerhetsrådet på torsdagen " finns det bevis för att Syrien har begått grava brott mot internationell människorättslag", sade en diplomat.

  USA:s regering väntas, eventuellt redan under torsdagen, kräva att Assad lämnar ifrån sig makten och EU kommer att stämma in, uppgav anonyma källor.

  Samma källor sade att USA också kunde komma att utöka sina sanktioner mot Syrien.

  Källa:TT-AFP

   

  Spanien försökte medla med Syrien

  Publicerad: 2011-08-16

  Madrid. Under topphemliga former har Spanien försökt få Syriens president Bashar al-Assad att lägga ner vapnen. Regeringen ska ha varit redo att "erbjuda asyl till al-Assad och hans familj i Spanien", enligt tidningen El Pais. En rådgivare nära premiärminister Jose Luis Rodriguez Zapatero lade under ett besök fram en trepunktsplan - som blev helt avvisad.

  – Mina samtalspartners var helt bortkopplade från verkligheten, sade Bernardino Leon när han kom tillbaka.

  Källa:TT-AFP

   

  Skarp turkisk varning till Syrien

  Publicerad: 2011-08-15

  Nicosia/Jerusalem. Turkiet skärper tonen rejält mot den syriska regimen för dess fortsatta militära attacker mot civila.

  – Det här är vårt sista ord till de syriska myndigheterna, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu.

  – Det första vi förväntar oss är att dessa operationer upphör omedelbart och ovillkorligt, framhöll Davutoglu under en presskonferens på måndagskvällen.

  Han sade - utan att precisera vilka åtgärder som kan bli aktuella - att om attackerna inte upphör är det inte längre en fråga om ord, utan om handling.

  Davutoglu träffade Syriens president Bashar al-Assad förra veckan, och uppmanade då Syrien att genast sluta skjuta mot folket.

  Under den gångna helgen har den syriska militären attackerat hamnstaden Latakia med stridsvagnar och, enligt regimkritiker, med krigsfartyg.

  Fler än 5 000 palestinska flyktingar har flytt från ett läger i staden, uppger FN:s organ för palestinska flyktingar (Unrwa). Det är hälften av det totala antalet i lägret al-Raml, enligt Chris Gunness, talesman för Unrwa, som har krävt att FN omedelbart ges tillträde till området.

  – Vi måste få komma in och ta reda på vad fan som händer.

  När Latakia anfölls hade stora demonstrationer mot regimen hållits även där.

  Under måndagen angreps även städer i provinsen Homs. Organisationen Syriska människorättsobservatoriet uppgav att eldstrider pågick och att stridsvagnar användes i striderna.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Syrisk militär angriper Homs

  Publicerad: 2011-08-15

  Nicosia. Syriska styrkor angrep flera städer i provinsen Homs i den centrala delen av landet på måndagen. Aktivister från organisationen Syriska människorättsobservatoriet uppgav att eldstrider pågick på flera platser och att stridsvagnar användes i striderna. "Armén genomför räder och gripanden i skydd av tung eldgivning", enligt organisationen.

  Insatserna genomförs dagen efter det att militär med stridsvagnar och krigsfartyg attackerat hamnstaden Latakia.

  Källa:TT-AFP

   

  Aktivist: Syriska krigsfartyg sköt

  Publicerad: 2011-08-14

  Nicosia. Den syriska militären använde krigsfartyg för att beskjuta den syriska hamnstaden Latakia på söndagen, rapporterar människorättsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights. Enligt gruppen ska minst sex personer ha dödats i anfallet, där både stridsvagnar och skepp stod för eldgivningen.

  I lördags dödades minst två människor i södra Latakia av militären, där motståndet mot regimen varit starkt.

  Protesterna i Syrien började i mitten av mars.

  Källa:TT-AFP

   

  USA och Saudiarabien i Syrienprotest

  Publicerad: 2011-08-13

  Damaskus/Washington. En 17-åring i staden Latakia fanns bland tre personer som på lördagen dödades av syriska säkerhetsstyrkor, enligt Syriska människorättsobservatoriet, med kontor i London.

  Förutom att Latakia angreps ska militär ha gjort en räd i Qusayr nära Homs, där en person dödades.

  Dödstalet efter fredagens demonstrationer steg till 20.

  USA:s president Barack Obama och saudiske kung Abdullah krävde gemensamt ett stopp för regimens "brutala våld".

  Källa:TT-Reuters

   

  20 döda efter fredagsbön i Syrien

  Publicerad: 2011-08-13

  Amman. Dödstalen efter fredagens demonstrationer i Syrien har stigit till 20, uppger aktivister. Enligt ett ögonvittne i staden Deir al-Zor fattade en moské eld sedan säkerhetsstyrkor beskjutit den. En läkare i samma stad uppgav att regimen öppnat eld mot dem som lämnade moskéerna.

  – Assad vill kväsa upproret innan det internationella trycket på honom blir för stort, sade en annan invånare.

  På torsdag ska FN:s säkerhetsråd på nytt diskutera situationen i Syrien.

  Källa:TT-Reuters

   

  USA väntas kräva al-Assads avgång

  Publicerad: 2011-08-12

  Amman. USA kommer under de närmaste dagarna officiellt att kräva syriens president Bashar al-Assads avgång, enligt källor i Vita huset. Men samtidigt som omvärlden skärper tonen mot den syriska regimen fortsätter attackerna mot civilbefolkningen.

  USA hotar att skärpa sanktionerna mot landet, medan säkerhetsrådet i FN inte kunnat enas om sanktioner.

  USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger i en CBS-intervju att resten av världen måste hjälpa till att bygga politiskt tryck på den syriska regimen.

  – Det är viktigt att det inte bara är den amerikanska rösten. Vi vill försäkra oss om att rösterna kommer från olika håll i världen, säger hon.

  Hon uppmanar Europa och Kina att hjälpa till med sanktioner mot Syriens gas- och oljeindustri och lyfte fram USA:s stegvis utvidgade sanktioner mot landet.

  – Vi vill att andra ska följa efter, Syrien var inte en av våra stora ekonomiska partners.

  Minst två människor dödades i morse av syriska säkerhetsstyrkor i hårda insatser inför de väntade massprotesterna på eftermiddagen. Den ene, en man, sköts i en förort till huvudstaden Damaskus och den andra, en kvinna, i provinsen Idlib i norr, skriver AFP.

  Efter dagens eftermiddagsbön väntas stora demonstrationer över hela Syrien. Fredagar är en stor protestdag i landet, och nu under den heliga fastemånaden ramadan har aktivister uppmanat folk till ännu större manifestationer.

  I går dödades minst 19 personer i räder nära gränsen till Libanon och i sunni-dominerade områden, enligt aktivister.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Känd mr-aktivist greps i Damaskus

  Publicerad: 2011-08-11

  Nicoscia. Abdel Karim Rihawi, som leder det syriska människorättsförbundet (SLHR), greps på torsdagen i Damaskus, uppger aktivister. Han fördes i väg från ett kafé och har sedan dess inte hörts av.

  Flera tongivande oppositionella har åkt in och ut ur fängelse sedan protesterna mot president Bashar al-Assads regim bröt ut i mars. Men det är första gången som 43-årige Rihawi grips.

  Rihawi har varit en viktig informationskälla för utländska medier i ett land där deras rörelsefrihet är begränsad.

  Källa:TT-AFP

   

  FN evakuerar personal från Syrien

  Publicerad: 2011-08-11

  Nicosia. FN har beslutat att evakuera all personal från Syrien som inte är helt nödvändig att ha på plats, uppger norska Flyktinghjälpens beredskapschef Benedicte Giäver för NTB.

  – FN jobbar nu med att avgöra vem som ska bli kvar, och före 16 augusti ska all icke-essentiell personal ut. Jag skulle tro att mer än hälften av de FN-anställda lämnar Syrien, säger hon.

  Inga direkta hot har riktats mot FN-anställda, men man befarar att våldet blir värre så att läget blir utom kontroll, säger Giäver.

  Två av de fyra norrmän som arbetar i Syrien ska lämna landet, de arbetar för flyktingorganen UNHCR och UNRWA.Syriens armé gick in i ytterligare två städer på torsdagen, rapporterar aktivister. Stridsvagnar, pansarskyttefordon och bussar med soldater rullade i gryningen in i Saraqeb, nära gränsen mot Turkiet. "Strax efteråt hördes skottlossning i staden, där demonstrationer mot regimen organiserats varje dag efter kvällsbönen," skriver organisationen Syriska människorättsobservatoriet.

  Trupper ska också ha gått in i staden al-Qusayr i centrala Syrien och dödat minst fem civila i staden al-Qusayr. Ett vittne berättar att trupperna öppnade eld mot en folksamling som försökte fly. Ytterligare tio personer ska ha skadats.

  Källa:TT-AFP-NTB

   

  FN i krismöte om Syrien

  Publicerad: 2011-08-02

  Damaskus. FN:s säkerhetsråd höll i dag krismöte angående den syriska regimens dödliga tillslag mot aktivisterna. Inför stängda dörrar berättade en högt uppsatt FN-tjänsteman att 3 000 syrier saknas och 12 000 har tillfångatagits sedan revolten mot Bashar al-Assads regim startade i mars.

  Minst 24 civila dödades av säkerhetsstyrkor runtom i Syrien, däribland tio efter kvällsbönen på första dagen av ramadan, den muslimska fastemånaden som inleddes i går, meddelar människorättsaktivisten Rami Abdel Rahman i dag. Bland annat besköt syriska stridsvagnar staden Hama.

  Rami Abdel Rahman är chef för organisationen Syrian Observatory for Human Rights.

  I söndags dödades 140 pro-demokratiska demonstranter runt om i Syrien, främst i Hama.

  Italien kallar hem sin ambassadör till Syrien för "konsultation" på grund av det "hemska förtrycket mot civilbefolkningen", säger det italienska utrikesdepartementet enligt AFP.

  "Utrikesminister Franco Frattini har gett instruktioner till vår ambassadör i Damaskus, Achille Amerio, om att återvända till Italien", skriver departementet i ett uttalande.

  Italien föreslår också att andra EU-länder följer deras exempel och uppmanar FN att anta en "mycket bestämd position".

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Bostadskvarter i Syrien beskjuts

  Publicerad: 2011-08-01

  New York. Bostadskvarter i Hama i Syrien började beskjutas intensivt från stridsvagnar direkt efter kvällsbönen i dag, berättade Hamabor.

  – Granater faller var tionde sekund, sade ett av vittnena i telefon till Reuters.

  – Tio stridsvagnar skjuter urskillningslöst i Dawar Bilal, berättade en person därifrån för AFP.

  Tyskland bad tidigare i dag FN:s säkerhetsråd sammankalla ett extrainsatt krismöte redan i dag för att diskutera den syriska regeringens blodiga offensiv mot demonstranterna.

  EU kommer samtidigt att lägga till nya namn till sanktionslistan med syrier som fått reseförbud och sina tillgångar låsta, meddelade unionens diplomater.

  – Vi fortsätter med vår sanktionslinje, sade en talesman för EU:s utrikeschef Catherine Ashton och bekräftade att en ny omgång straffåtgärder är "nära förestående".

  Den brittiske utrikesministern William Hague utesluter ett militärt ingripande i Syrien. Det är inte ens "en avlägsen tanke", säger han, men vill se ett ökat internationellt tryck på landet, skriver Reuters.

  Ryssland uttryckte i dag oro över rapporterna om blodspillan i den syriska staden Hama.

  "Både bruk av våld mot fredliga civila och företrädare för statsapparaten är oacceptabelt och måste upphöra omedelbart", förkunnade det ryska utrikesdepartementet.

  Samtidigt fortsatte dödandet enligt uppgifter från aktivister.

  – Ett flertal skott hördes i bostadsområdet Hamidiya i Hama. Två personer dog i samband med tillslag utförda av säkerhetsstyrkor i det här området, säger Rami Abdel Rahman från människorättsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights till AFP.

  Enligt organisationen har 100 människor dödats i gårdagens blodiga strider.

  Många bedömare tror att regeringen intensifierat sin offensiv inför fastemånaden ramadan.

  Syriens president Bashar al-Assad hyllar sina styrkor för att ha "gäckat landets fiender", skriver den statliga nyhetsbyrån Sana. Uttalandet gjordes i samband med högtidlighållandet av den syriska arméns bildande för 66 år sedan. Enligt den ansatte presidenten har militären "bevisat sin lojalitet till folket, landet och sin övertygelse".

  Källa:TT-AFP

   

  Krav på FN-krismöte om Syrien

  Publicerad: 2011-08-01

  New York. Tyskland ber FN:s säkerhetsråd sammankalla ett extrainsatt krismöte redan på måndagen för att diskutera den syriska regeringens blodiga offensiv mot demonstranterna.

  EU kommer att lägga till nya namn till sanktionslistan med syrier som fått reseförbud och sina tillgångar låsta, meddelade unionens diplomater på i dag.

  – Vi fortsätter med vår sanktionslinje, sade en talesman för EU:s utrikeschef Catherine Ashton och bekräftade att en ny omgång straffåtgärder är "nära förestående".

  Den brittiske utrikesministern William Hague utesluter ett militärt ingripande i Syrien. Det är inte ens "en avlägsen tanke", säger han, men vill se ett ökat internationellt tryck på landet, skriver Reuters.

  Ryssland uttryckte i dag oro över rapporterna om blodspillan i den syriska staden Hama.

  "Både bruk av våld mot fredliga civila och företrädare för statsapparaten är oacceptabelt och måste upphöra omedelbart", förkunnade det ryska utrikesdepartementet.

  Samtidigt fortsatte dödandet enligt uppgifter från aktivister.

  – Ett flertal skott hördes i bostadsområdet Hamidiya i Hama. Två personer dog i samband med tillslag utförda av säkerhetsstyrkor i det här området, säger Rami Abdel Rahman från människorättsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights till AFP.

  Enligt organisationen har 100 människor dödats i söndagens blodiga strider.

  Många bedömare tror att regeringen intensifierat sin offensiv inför fastemånaden ramadan som inleds på måndagen.

  Syriens president Bashar al-Assad hyllar sina styrkor för att ha "gäckat landets fiender", skriver den statliga nyhetsbyrån Sana. Uttalandet gjordes i samband med högtidlighållandet av den syriska arméns bildande för 66 år sedan. Enligt den ansatte presidenten har militären "bevisat sin lojalitet till folket, landet och sin övertygelse".

  Källa:TT-AFP

   

  Nära 140 uppges ha dödats i Syrien

  Publicerad: 2011-07-31

  Damaskus. Dödssiffran stiger i Syrien efter att militär på söndagen öppnat eld mot demonstranter.

  Nära 140 personer uppges ha mist livet.

  – Det är en av de dödligaste dagarna sedan protesterna utbröt, säger människorättsaktivisten Rami Abdel Rahman.

  Syriska stridsvagnar rullade in i Hama tidigt på söndagen, efter att i närmare en månad ha omringat staden som svar på de omfattande protesterna mot regimen.

  Besinningslös beskjutning

  Vittnen berättade att militären sköt besinningslöst mot civilbefolkningen.

  – Stridsvagnar anfaller från fyra håll. De avfyrar sina maskingevär på måfå och kör över provisoriska vägspärrar som invånarna har satt upp, sade en läkare på telefon från Hama.

  – Massor av skadade har förts till Badr-sjukhuset. Det är ont om blod, sade läkaren som ville vara anonym då han befarade repressalier.

  En annan invånare sade att krypskyttar gått upp på taket till elbolaget och fängelset och att elektriciteten brutits i östra Hama.

  Siffrorna över hur många civila som dödats i söndagens strider ökade under kvällen. Enligt människorättsorganisationer miste nära 140 personer runt om i landet livet på grund av arméns våld, 100 av dem när militären stormade Hama.

  – Armén och säkerhetsstyrkorna gick in i Hama och öppnade eld mot civila, sade Rami Abdel Rahman vid brittiskbaserade Syrian Observatory for Human Rights.

  – Det är en av de dödligaste dagarna sedan protesterna utbröt.

  Samma dag skadades ett 40-tal demonstranter när militär detonerade spikbomber vid ett protestmöte i en förort till huvudstaden Damaskus.

  Uppmanar till FN-krismöte

  Regimens våld fördömdes från flera håll, bland annat USA och EU, och Italien uppmanar till ett krismöte om Syrien i FN:s säkerhetsråd.

  Regimen försökte få sin version av förloppen hörd genom statliga medier, som uppgav att "beväpnade grupper" hade bränt ned polisstationer och vandaliserat byggnader.

  Men regimens information beskrevs som lögner. USA:s pressattaché J J Harder vid den amerikanska ambassaden i Damaskus karakteriserade de militära angreppen som ett "fullständigt krig" och sade att president Bashar al-Assads regim är "desperat".

  Militärens attack i Hama väcker minnen till liv från massakern 1982, när den nuvarande presidentens far Hafez al-Assad slog ner ett uppror i staden. Omkring 30 000 människor dödades i den blodigaste händelsen i modern syrisk historia.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Nära 3 000 saknas i Syrien

  Publicerad: 2011-07-28

  Nicosia. Nära 3 000 människor saknas i Syrien sedan inledningen av revoltrörelsen mot regimen för fyra månader sedan, rapporterar den internationella organisationen Avaaz på torsdagen.

  Gruppen, som främjar aktivism för bland annat mänskliga rättigheter, har kännedom om 2 918 namngivna syrier som har arresterats och som man nu inte vet var de finns.

  Enligt Avaaz har 1 634 människor dödats och 26 000 gripits sedan den folkliga resningen inleddes den 15 mars.

  Käla:TT-AFP

   

  Elva döda efter gryningsräd i Syrien

  Publicerad: 2011-07-27

  Damaskus. Syriska säkerhetsstyrkor uppges ha skjutit ihjäl elva personer och gripit över 250 i en gryningsräd på onsdagen i staden Kanaker, väster om Damaskus.

  Enligt Ammar Qurabi, företrädare för en nationell människorättsorganisation, var det fråga om en hämndaktion för att invånare i Kanaker bistått boende i staden Daraa med förnödenheter.

  Samma dag startade ett möte i Istanbul där 200 unga aktivister ska koordinera sig i kampen mot den syriska regimen.

  Källa:TT-AFP

   

  Syrien ska tillåta flera partier

  Publicerad: 2011-07-25

  Damaskus. Syriens regering har godkänt en lag som ska tillåta andra partier än det styrande Baath-partiet, skriver statliga medier. Men det finns villkor - partier får inte bygga på "religion, klantillhörighet, region eller yrkesorganisationer" och "icke-syriska" partier får nobben.

  Flerpartisystem har varit ett av de viktigaste kraven för landets demonstranter och lagen syftar till att blidka dem. Regimlöften har dock mötts med misstänksamhet tidigare.

  Källa:TT-AFP

   

  Urspårat tåg och explosioner i Homs

  Publicerad: 2011-07-23

  Amman. Ett tåg med 400 passagerare spårade ur på lördagen i närheten av den orosdrabbade staden Homs. Tågföraren omkom och regimen i landet skyller sabotörer för att ha nedmonterat en sektion av tågrälsen, enligt Reuters. Föraren på tåget omkom men samtliga passagerare ska vara vid liv.

  Natten mot lördag inträffade två explosioner på en arméhögskola i den syriska staden Homs natten till lördag, enligt närboende.

  I samband med fredagsbönen sköt säkerhetsstyrkor ihjäl minst elva personer i Syrien.

  Homs är Syriens tredje största stad, och en av de platser där protesterna mot den regimen har varit som starkast.

  Källa:TT-Reuters

   

  Hundratusentals protesterar i Syrien

  Publicerad: 2011-07-22

  Amman. Efter fredagsbönen har hundratusentals demonstranter samlats på ett torg i staden Deir al-Zor i östra Syrien, enligt aktivisters uppgifter till nyhetsbyrån AFP. I staden Homs dödade säkerhetsstyrkor minst fem människor under natten.

  – Mer än 400 000 människor har samlats på Hurriat-torget i Deir al-Zor och människor fortsätter att strömma till, säger Londonbaserade människorättsaktivisten Rami Abdel Rihawi.

  Demonstranter uttrycker sitt stöd för staden Homs, Syriens tredje största stad som hamnat i regimstyrkornas fokus. Strax utanför huvudstaden Damaskus, i Daraya och Douma, har myndigheterna stängt av el och telekommunikationer.

  I Homs dödade säkerhetsstyrkor minst fem människor under natten, vilket höjer dödssiffran i staden till 38 bara denna vecka.

  Regimens våldsamma tillslag mot protesterna i Syrien kommer inte att kunna stoppa upproret mot president Bashar al-Assad, säger aktivister till TT.

  – Allt detta våld spär bara på ilskan och samlar fler till protesterna, säger Rami Nakhlan, talesperson för oppositionella Lokala samordningskommittéerna (LCC) i telefon från Libanon.

  – Som vi ser i dag är det stora protester överallt, i Hama, Homs och på andra ställen.

  Storstäderna Aleppo och Damaskus har pekats ut som nyckelstäder som måste vinnas över om de regimkritiska demonstranterna ska kunna lyckas, men säkerhetstjänstens närvaro gör sig ständigt påmind.

  – Men även i Aleppo och Damaskus växer protesterna, säger Nahklan.

  Inför ramadan som börjar den 1 augusti är läget spänt. Ingen vet än om regimen kommer att fortsätta med sin våldsamma taktik, men Rami Nakhlan tror att det skulle leda till större protester - en "explosion", och ett fortsatt blodbad skulle öka pressen från andra arabländer.

  – Till slut måste de sluta, för ingen kan se en lösning på den syriska situationen, säger han.

  – Pressen växer inifrån och utifrån.

  Källa:TT-Reuters

   

  Upptrappat våld i syriska Homs

  Publicerad: 2011-07-21

  Nicosia. Den syriska regeringen har brutalt trappat upp våldet mot regimkritiker i landets tredje största stad Homs, rapporterar aktivister i staden. Säkerhetsstyrkor har stormat hus och gripit ett antal människor, medan stridsvagnar rullat genom stadens gator och skott har hörts på flera platser.

  Homs har hamnat i regimens fokus sedan stora demonstrationer hölls i helgen. Sedan i måndags har enligt aktivister minst 20 människor dödats av regimen.

  Källa:TT-AFP

   

  Tio döda i Syrien

  Publicerad: 2011-07-19

  Amman. President Bashar al-Assads säkerhetsstyrkor dödade minst tio människor i angrepp på bostadsområden i den syriska staden Homs på måndagen, uppgav syriska aktivister.

  Tiotals människor skadades. Säkerhetsstyrkorna härjade på gatorna och sköt slumpmässigt. Hela bostadsområden är belägrade, enligt aktivisterna.

  En tolvårig pojke var bland de döda.

  I helgen dödades minst 30 civila när regimanhängare och motdemonstranter drabbade samman i Homs.

  Källa:TT-Reuters

   

  30 civila döda i syriska Homs

  Publicerad: 2011-07-17

  Damaskus/Nicosia. Minst 30 civila miste livet under ett dygn när regimanhängare och motdemonstranter drabbade samman i Homs i Syrien.

  Det uppgav en människorättsaktivist på söndagen.

  Enligt Rami Abdel Rahman, på Syrian Observatory for Human Rights i London, utbröt oroligheter i Homs i lördags efter det att tre regimanhängare, som kidnappades förra veckan, dödats och deras lemlästade kroppar lämnats till familjerna.

  – De här sammandrabbningarna är en farlig utveckling som undergräver revolutionen och spelar dess fiender, som vill att det ska utvecklas till ett inbördeskrig, i händerna, sade Rami Abdel Rahman.

  På söndagen omringade syriska stridsvagnar staden al-Bukamal, i östra Syrien nära den irakiska gränsen, där det under lördagen hölls kraftiga protester mot regimen och minst en person dödades av soldater, enligt aktivister.

  Syriska säkerhetsstyrkor gick också in i staden Zabadani, nära gränsen till Libanon, där de sökte igenom hus och grep ett 50-tal personer.

  Samma dag greps återigen den syriske författaren Ali Abdullah, 61, som skarpt har kritiserat regimens våld mot demonstranterna och som nyligen släpptes ur fängelse, meddelade hans son.

  Upproret mot president Bashar al-Assad har pågått sedan i mars och cirka 1 400 civila uppges ha mist livet.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Känd författare gripen i Syrien

  Publicerad: 2011-07-17

  Damaskus. Syriska stridsvagnar omringade på söndagen staden al-Bukamal, i östra Syrien nära den irakiska gränsen, efter lördagens kraftiga protester mot regimen, uppgav aktivister.

  Samma dag grep säkerhetsstyrkor återigen den syriske författaren Ali Abdullah, 61, som skarpt har kritiserat regimens våld mot demonstranterna och som nyligen släpptes ur fängelse, meddelade hans son.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Manar till civil olydnad i Syrien

  Publicerad: 2011-07-16

  Istanbul. Det syriska folket bör använda civil olydnad för att tvinga bort presidenten Bashar al-Assad från makten. Det föreslår en grupp oppositionella aktivister som under helgen träffas i Turkiet för att prata taktik.

  Bland de 350 mötesdeltagarna finns både islamister och liberaler, och de är enade i sin önskan att störta presidenten. Under lördagen hade de emellertid svårt att komma överens om ifall man bör bilda en skuggregering eller om det är för tidigt.

  Källa:TT-Reuters

   

  Dödsskott vid protester i Syrien

  Publicerad: 2011-07-15

  Amman. I flera syriska städer har säkerhetsstyrkor i dag skjutit skarpt mot demonstranter. Minst 20 dödsoffer har krävts och uppemot 100 har skadats, enligt uppgifter från syriska aktivister.

  Ögonvittnen och aktivister uppger att "hundratusentals" syrier demonstrerade mot president Bashar al-Assads regim. Bland annat pågick en stor demonstration i staden Hama, med talkörer om att "folket vill störta regimen".

  En namngiven person som nyhetsmedier talade med sade att tre personer hade skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor i staden Idlib och två i Daraa. Därtill krävdes nio liv i Damaskusförorter: sex i Qabun och tre i Rukn al-Din.

  Från andra källor kom bland annat uppgifter om tre dödsoffer i Duma utanför huvudstaden och två i staden Homs.

  Protesterna, väckta av vårens revolutionsvåg i hela arabvärlden, har pågått sedan i mars och är den största utmaningen hittills mot regimen.

  Källa:TT-Reuters-AFP

   

  Syriska styrkor sköt mot strejkande

  Publicerad: 2011-07-14

  Washington. Syriska säkerhetsstyrkor öppnade i dag eld och dödade två civila i den östliga staden Deir al-Zor, säger syriska människorättsaktivister till AFP. Minst fem personer ska dessutom ha skadats.

  – Läget i staden är spänt och invånare deltar i en generalstrejk, säger Abdel Karim Rihawi från Syriska människorättsföreningen (SLHR).

  Gruppen uppmanar fler städer att delta i strejken, i ett meddelande på Facebook-sidan "Syrian Revolution 2011".

  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avvisade på onsdagen en fransk uppmaning till FN:s säkerhetsråd att ta tag i den syriska krisen i kölvattnet på attackerna mot USA:s och Frankrikes ambassader i Damaskus.

  – Vårt mål är att lösa problemen. Att bara fördöma människor utan att ha någon lösning leder ingen vart, sade Lavrov.

  Kina och Ryssland, som har vetorätt i säkerhetsrådet, har upprepade gånger blockerat resolutionsförslag mot Syrien.

  Källa:TT-AFP

   

  Soldater sköt ihjäl 14 i syrisk stad

  Publicerad: 2011-07-06

  Amman. Regimtrogna styrkor sköt ihjäl 14 människor i den inringade oppositionella staden Hama under tisdagen, uppger motståndare till president Bashar al-Assad.

  Hamas infarter blockeras av syriska stridsvagnar och busslaster med säkerhetsstyrkor har körts in i staden.

  Frankrike uppmanade FN på tisdagen, efter den senaste tidens allt våldsammare utveckling, att inta en skarp attityd inför "grymt väpnat förtryck".

  I måndags dödades också flera människor av militär.

  Källa:TT-Reuters

   

  Minst tio dödade i syriska Hama

  Publicerad: 2011-07-05

  Damaskus. Syriska regimstyrkor dödade enligt aktivister minst tio civila, bland dem en 12-årig pojke, under den fortsatta kraftmätningen mellan militären och regimmotståndarna i staden Hama på måndagen.

  Invånare i Hama blockerade gatorna för att förhindra att stridsvagnar som samlats vid infarterna tog sig in. Tidigare i gryningen till måndagen hade busslaster med hundratals soldater och säkerhetspoliser rullat in i staden.

  Källa:TT-AFP

   

  Civila dödade i omringad syrisk stad

  Publicerad: 2011-07-05

  Amman. Syriska soldater dödade tre civila, bland dem en 13-årig pojke, under den fortsatta kraftmätningen mellan militären och regimmotståndarna i staden Hama på måndagen.

  Invånare i Hama blockerade gatorna för att förhindra att stridsvagnar som samlats vid infarterna tog sig in. Tidigare i gryningen till måndagen hade busslaster med hundratals soldater och säkerhetspoliser rullat in i staden.

  Källa:TT-Reuters

   

  Syriska styrkor stormar Hama

  Publicerad: 2011-07-04

  Amman. Syriska trupper stormade i dag hus i staden Hama och grep människor sedan tusentals åter gett sig ut för att demonstrera mot regimen, uppger boende i staden för Reuters.

  – Minst 30 bussar med soldater och säkerhetsstyrkor åkte in i Hama i morse. De skjuter urskiljningslöst i bostadsområden, sade en boende i staden.

  I går drogs stridsvagnarna tillbaka från Hama, som i helgen var skådeplats för massiva protester med minst 150 000 deltagare.

  Stridsvagnar rullade tidigt i morse in i en syrisk stad nära den turkiska gränsen, sedan den utsatts för hård granateld.

  I söndags sköt säkerhetstjänst ihjäl två människor i en Damaskusförort, uppger aktivister och boende.

  Källa:TT-Reuters-AFP

   

  Guvernör avskedas efter protester

  Publicerad: 2011-07-02

  Damaskus/Nicosia. Syriens president Bashar al-Assad har avskedat guvernören för staden Hama efter fredagens sammandrabbningar vid de omfattande demonstrationerna mot regimen. Omkring en halv miljon människor samlades i Hama efter uppmaningar om demonstrationer via sociala nätverk.

  En organisation för mänskliga rättigheter uppgav på lördagen att 28 personer dödats av syriska styrkor under fredagens protester, varav 16 i den nordvästra staden Idlib.

  Källa:TT-AFP

   

  24 döda efter massprotester i Syrien

  Publicerad: 2011-07-01

  Amman/Nicosia. Enorma folkmassor visade återigen sitt missnöje i Syrien på fredagen - flera hundratusen människor ska ha protesterat i staden Hama, enligt aktivister. Men 24 civila uppges ha fått sätta livet till runt om i landet.

  Syrierna har inte gett upp hoppet om att kunna gå samma väg som andra länder i regionen och avsätta sin hårdföra regim.

  Ropen på president Bashar al-Assads avgång ekade på gatorna när demonstrationer hölls över hela landet - från Damaskus förorter till gränsen med Libanon till öknen som gränsar mot Irak.

  – De kom överallt ifrån, från moskéer och närliggande städer, sade en aktivist som krävde att få vara anonym, om Hama.

  Även i Idlibprovinsen, där stridsvagnar rullat in i bergsbyarna och tre personer enligt en människorättsgrupp dödades natten mot fredagen, vågade sig människor ut.

  Svaret från säkerhetsstyrkorna lät inte vänta på sig: totalt 24 personer sköts ihjäl i samband med protester under fredagen runt om i Syrien, enligt människorättsadvokaten Razan Zaitouna.

  Enligt ögonvittnen i Homs, där sju dödades, hade beväpnade fordon intagit staden och soldater sköt från vägspärrar som satts upp på huvudgatorna.

  Trupperna sades ha omringat ett sjukhus nära demonstrationerna och skadade fick forslas till ett sjukhus i stadens utkant.

  Källa:TT-Reuters-AFP

   

  Hundratusentals protesterar i Syrien

  Publicerad:2011-07-01

  Amman. Mer än 400 000 personer demonstrerar i staden Hama, säger aktivister till AFP.

  – Över 400 000 människor kom till den syriska staden Hama på fredagen och krävde frihet, sade aktivister i staden.

  – De kom överallt ifrån, från moskéer och närliggande städer, sade en aktivist som krävde att få vara anonym.

  En aktivist uppger även till AFP att säkerhetstrupper har skjutit ihjäl en demonstrant i Damaskus.

  Syriska säkerhetstrupper har skjutit ihjäl minst tre demonstranter i staden Homs, enligt den framstående aktivisten Ammar Qarabi, chef en nationell människorättsorganisation.

  En annan aktivist sade till Reuters att fler människor kan ha dött eftersom trupperna har omringat ett privat sjukhus i stadsdelen Bab Sbaa och skadade fick forslas till i ett sjukhus i utkanten av staden i stället.

  Enligt ögonvittnen har flera beväpnade fordon rullat in i staden och soldater skjuter från vägspärrar som satts upp på stadens huvudgator.

  Källa:TT-Reuters

   

  Syrien: Sanktioner är "krig"

  Publicerad:2011-06-22

  Damaskus. EU:s sanktioner mot Syrien tolkas som "krig", säger Syriens utrikesminister Walid Muallem. Han varnar utländska makter för att "lägga sig i" landets interna angelägenheter. Utrikesministern säger sig också vara säker på att det inte kommer att bli något flygförbud eller utländsk militär inblandning, som i fallet Libyen.

  När det gäller den senaste tidens våld säger Muallem att det till viss del förmodligen kan skyllas på al-Qaida.

  källa:TT-AFP-Reuters

   

  Syriens president tappar mark

  Publicerad:2011-06-16

  Jisr al-Shugur. Syriens president har inte kontroll över utvecklingen, hans styrkor är överansträngda, pengarna tryter för hans regim och revolten mot honom växer. Regimen kan inte behålla makten länge till, tror bedömare.

  Diplomater och andra politiska bedömare som följer utvecklingen tror inte att president Bashar al-Assads regim kan överleva i Syrien.

  – Trots allt de har gjort de senaste veckorna - dödande, tortyr, massgripanden och räder - fortsätter protesterna. Den här regimen kommer att kämpa till döden men den enda strategi de har är att döda människor och det påskyndar krisen, säger en västerländsk diplomat i Damaskus.

  I sina försök att slå ned protesterna runtom i landet har regimen förflyttat stora delar av sina styrkor från huvudstaden. Men varje gång de slår till mot en ort reser sig en annan mot regimen.

  Najib al-Ghadban, en syrisk akademiker och aktivist som befinner sig i London, tror att det råder en stor samstämmighet i Syrien om att al-Assads regim kommer att falla.

  – Vi är övertygade om att det här kan få ett positivt slut om i Tunisien och Egypten, säger han.

  Bashar al-Assad har inte hållit tal till nationen sedan i slutet av mars cirka två veckor efter att revolten startade, vilket förbryllar. Han har dock gjort uttalanden där han lovat att demonstranter inte ska mötas av vapeneld. Men dödandet har fortsatt.

  I dag placerade Syriens armé ut stridsvagnar vid infarterna till staden Khan Sheikhun, norr om staden Hama, uppger AFP. Samtidigt meddelade Turkiet att landet ska bistå med humanitär hjälp till de tusentals flyktingar som finns inne i Syrien vid den turkiska gränsen.

  – Dussintals stridsvagnar, bepansrade fordon, trupptransportfordon och armélastbilar har placerats vid infarterna till Khan Sheikhun och soldater har börjat gå in, rapporterar Rami Abd al-Rahman från Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights.

  Två stridsvagnar ska ha bränts upp av invånare i staden för tio dagar sedan, rapporterade den turkiska tidningen Posta. Khan Sheikhun ligger i Idlib-provinsen, norr om staden Hama.

  Tidigare under dagen kom uppgifter om att turkiska styrkor är beredda att gå in i Syrien för att skapa en "militär buffertzon" om oroligheterna utvecklas till ett inbördeskrig.

  Enligt skribenten Mehmet Ali Birand skulle ett inbördeskrig i Syrien kunna tvinga upp till 200 000 flyktingar mot Turkiet.

  – FN skulle bli inblandat och Turkiet skulle tvingas stänga sina gränser och skapa en buffertzon. Det här utvecklingen har diskuterats på högsta nivå, för inte så länge sedan, säger Birand till AFP.

  Parallellt med de militära insatserna mot syriska demonstranter har regimen nu dragit igång en mediesatsning. Ett följe journalister förevisades fem lik i staden Jisr al-Shugur där ett blodbad ska ha ägt rum, men uppgifterna går isär om vilka förövarna är. Enligt den officiella nyhetsbyrån Sana hade "beväpnade män" lemlästat kropparna.

  Källa:TT-AFP

   

  Syrisk militär in i Khan Sheikhun

  Publicerad:2011-06-16

  Jisr al-Shugur. Syriens armé har placerat ut stridsvagnar vid infarterna till staden Khan Sheikhun, norr om staden Hama, uppger AFP.

  Samtidigt meddelar Turkiet att landet ska bistå med humanitär hjälp till de tusentals flyktingar som finns inne i Syrien vid den turkiska gränsen.

  – Dussintals stridsvagnar, bepansrade fordon, trupptransportfordon och armélastbilar har placerats vid infarterna till Khan Sheikhun och soldater har börjat gå in, rapporterar Rami Abd al-Rahman från Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights.

  Två stridsvagnar ska ha bränts upp av invånare i staden för tio dagar sedan, rapporterade den turkiska tidningen Posta. Khan Sheikhun ligger i Idlib-provinsen, norr om staden Hama.

  Turkiet kommer att bistå med humanitär hjälp inne i Syrien till de tusentals flyktingar som samlats alldeles vid gränsen till Turkiet, sade utrikesminister Ahmet Davutoglu på torsdagen, enligt AFP.

  Tidigare under dagen kom uppgifter om att turkiska styrkor är beredda att gå in i Syrien för att skapa en "militär buffertzon" om oroligheterna utvecklas till ett inbördeskrig.

  Enligt skribenten Mehmet Ali Birand skulle ett inbördeskrig i Syrien kunna tvinga upp till 200 000 flyktingar mot Turkiet.

  – FN skulle bli inblandat och Turkiet skulle tvingas stänga sina gränser och skapa en buffertzon. Det här utvecklingen har diskuterats på högsta nivå, för inte så länge sedan, säger Birand till AFP.

  Parallellt med de militära insatserna mot syriska demonstranter har regimen nu dragit igång en mediesatsning. Ett följe journalister förevisades fem lik i staden Jisr al-Shugur där ett blodbad ska ha ägt rum, men uppgifterna går isär om vilka förövarna är. Enligt den officiella nyhetsbyrån Sana hade "beväpnade män" lemlästat kropparna.

  I utkanterna av staden demonstrerade anhängare till president Bashar al-Assad och längs en väg som leder in i Damaskus rullades en 2,3 kilometer lång syrisk flagga ut.

  Källa:TT-AFP

   

  USA förberer militärt ingripande i Syrien?

  Publicerad:2011-06-14

  USA håller på att förflytta vapen och trupper till Syriens närområden. Det här kan tyda på att USA förbereder en möjlig militär operation som riktar sig mot den syriska ledningen, skriver den isrealiska nätsidan Debkafile.

  Enligt Debkafile har USA förflyttat ett örlogsfartyg till Syriens kustvatten. På fartyget finns utöver 2 000 soldater även luftvärn. Ett annat av USA:s örlogsfartyg har flyttats till Svarta havet.
  USA sägs förebereda sig för någon form av militär operation mot Syrien. Turkiet har gett USA tillstånd att använda landets militärbaser för eventuella attacker. Enligt Debkafile kan Turkiet också tänka sig delta i möjliga militära operationer.
  Även Hizbollah-organisationen i Libanon som stöder Syrien, har förflyttat vapen. Krigsmateriel förflyttades från norra Libanon till landets mittersta delar. Enligt källor var det här en order av Iran. Hizbollah försöker skydda sina vapen med tanke på en eventuell attack mot Syrien.
  - I Moskva, Teheran och Damaskus anses USA:s handlingar vid Medelhavsområdet vara ett realistiskt tecken på att USA tänker ingripa i Syrien, skriver Debkafile.
  Debkafile är en israelisk internetsida som inriktar sig på underrättelsetjänster och och säkerhetsfrågor.

  Källa:svenska.yle.fi

   

  Syriska armén skärper greppet om städer

  Publicerad:2011-06-15

  Tiotusentals civila i norra och östra Syrien flyr undan en massiv arméoffensiv mot flera städer invid gränsen till Turkiet och Irak.

  Armén tog för några dagar sedan över kontrollen av staden Jisr al-Sughur som har tömts på folk. Över 8 000 människor har flytt till Turkiet och ännu fler har flytt till närliggande byar eller västerut mot medelhavskusten.
  Armén har också trängt in i staden Maaret al-Numan nära Turkiet och städerna Deir al-Zour och Abu Kamal invid den irakiska gränsen. Största delen av de 100 000 invånarna i Maaret al-Numan har redan lämnat staden, uppger ögonvittnen.
  Enligt obekräftade ögonvittnesskildringar har säkerhetsstyrkorna skjutit urskiljningslöst mot flyende civila. Syriska människorättsgrupper uppger att ett stort antal civila dödats och att minst 1 500 människor har gripits under den senaste veckan.

  Turkiet bygger femte flyktingläger

  Nästan 9 000 syrier har flytt till Turkiet, och flyktingarna väntas bli bara fler. Ett femte flyktingfläger håller på att byggas i Turkiet nära gränsen till Syrien. Levnadsförhållandena på flyktinglägren uppges vara bra.
  Valerie Amos som koordinerar FN:s flyktinghjälp berömde grannländerna för att de hjälpt flyktingarna. Det handlar främst om Turkiet och Libanon.
  Amos kräver också att FN ska få göra en utredning i Syrien om behovet av hjälp. President Bashar al-Assads styre nekar FN tillträde till landet.

  Källa:svenska.yle.fi

   

  Farlig sekterism i Syrien

  Publicerad:2011-06-14

  Armén i Syrien håller på att överta flera byar och städer, både i närheten av gränsen mot Turkiet och vid gränsen mot Irak.

  Armén försöker på det här sättet förhindra upprorsmakare att etablera baser i gränsregionerna i stil med det högkvarer som rebellerna i Libyen lyckades etablera i Benghazi.
  Samtidigt verkar konflikten i Syrien få allt tydligare sekteristiska drag.
  Majoriteten av syrierna är sunnimuslimer, men statsapparaten domineras av den lilla alawitiska minoriteten. Flyktingarna som flyr över till Turkiet berättar att armén ger sig på just de orter där de flesta invånarna är sunnimuslimer, medan grannbyar - som domineras av alawiter - lämnas ifred.
  Exempelvis i New York Times berättar flyktingar att tidigare vänner, bekanta alawiter från grannbyar, har deltagit i rensningsoperationerna och bitterheten mellan sekterna växer.

  Grupplojalitet

  - När staten inte fungerar så är grupplojaliteten för medborgarna väldigt viktig för att individerna ska överleva, säger Jan Hjärpe, emeritus professor i islamologi vid Lunds universitet.
  Det kan naturligtvis utnyttjas både av makten och av andra. På det sättet splittrar man folk och vänder dem mot varandra. Det är också ett sätt att komma åt en militant opposition eller en revolt, säger Hjärpe.
  Han konstaterar att alawiterna är en minoritet som var gynnad under den franska tiden och därför har den kommit att bli dominerande också i statsapparaten då det gäller högre officerare och liknande.
  - Alawiterna är en speciell riktning inom shiitisk islma. Det viktiga är inte att se vad den har för lärosystem eller praxis utan att den faktiskt fungerar som markör i ett system av klaner och grupptillhörigheter, säger Hjärpe.

  Blåser under motsättningar?

  Den syriska oppositionen och delar av omvärlden misstänker att den alawitiska al-Assad-regimen nu blåser under motsättningarna mellan de olika sekterna och grupperna i Syrien med flit, främst för att splittra motståndet, men också för att sen kunna framstå som det enda alternativet. Den enda regim som kan erbjuda stabilitet.
  I Syrien finns gott om motsättningar att utnyttja i så fall. En av minoriteterna är den kurdiska. Då man sneglar på grannländerna Turkiet och Irak med stora kurdiska minoriteter inser man lätt att Syrien är en krutdurk som angår hela regionen.
  - Åtminstone delar av den kurdiska befolkningen känner samhörighet framförallt med det som har hänt i Irak och den autonoma region som har upprättats där. Den syriska regeringen har varit bekymrad över att det ska sprida sig att man på grund av språk och härstamning vill ha autonomi. Det har varit oroligt också nu i de delar av Syrien där det är kurdisk befolkning, säger Hjärpe.
  - Än då den kristna minoritetens situation?
  - När det blir motsättningar mellan olika grupper är det alltid farligt för minoriteter. De misstänks för att ha lojaliteter utanför landet och inte sätta sitt medborgerksap först. Det finns en stark samhörighet med andra kristna grupperingar framförallt i Libanon, säger Hjärpe.
  Och det här gäller inte bara samhörigheten kristna emellan. Allt som händer i Syrien får återverkningar i Libanon.

  Alawiter ingått självmordspakt

  Med tanke på den instabila blandning av folkgrupper som den syriska befolkningen består av och att grannländerna inte är ett dugg mera enhetliga, kan man ju undra hur al-Assad-regimen med den lilla alawitiska minoriteten som sin enda säkra uppbackare är beredd att ta de här riskerna.
  Ifall det nu är som det verkar - det vill säga att regimen blåser under motsättningarna i landet. En av mina kolleger sa idag att alawiterna har ingått en självmordspakt, de vet att de förlorar allt om al-Assadregimen faller, så de är beredda att gå hur långt som helst för att säkra regimens överlevnad.
  Hjärpe konstaterar att alawiterna har haft en oproportionerligt stor del av inflytandet. Om den nuvarande regimen faller förlorar den en priviligierad ställning. Det är möjligt också att det kan bli någon form av kollektiv hämnd, det är man i så fall är rädd för.

  Källa:svenska.yle.fi

   

  Syriska armén kontrollerar hela Jisr al-Shughour

  Publicerad:2011-06-12

  Syriens armé kontrollerar nu hela staden Jisr al-Shughour, rapporterar landets statliga tv.

  Syriska trupper gick tidigare in i centrum av upprorsstaden i nordvästra Syrien. Efter det har striderna mellan armén och beväpnade demonstranter krävt flera dödsoffer.
  Ögonvittnesskildringar från deserterande soldater och andra syriska flyktingar beskriver allt värre grymheter som syriska elitstyrkor ska ha gjort sig skyldiga till i Jisr al-Shughour med omnejd.
  Över 4 000 syrier har flytt staden och tagit sig över gränsen till Turkiet.
  FN, USA och EU har uppmanat Syrien att släppa in internationella hjälporganisationer i de drabbade områdena. FN:s säkerhetsråd förbereder som bäst en resolution om Syrien. I resolutionen väntas FN fördöma att demonstrationerna i Syrien slås ner med våld.
  Kina och Ryssland väntas ändå använda sin vetorätt för att kullkasta resolutionen. Enligt Kina och Ryssland ska man inte blanda sig i Syriens interna angelägenheter.

  Källa:svenska.yle.fi

   

  ”Soldaterna dödade alla unga män”

  Publicerad:2011-06-12

  Syriska flyktingar i ett turkiskt flyktinglägret i Yayladagi. Över 4 000 människor har flytt över gränsen, enligt vittnen, medan närmare 10 000 tagit skydd bland träden längs gränsen. Foto: scanpix

  Militären får order att våldta och mörda demonstranter i Syrien.

  Nu har över 4 000 flytt till Turkiet – ytterligare 10 000 gömmer sig nära gränsen.

  – Syriska soldater dödade alla unga män i byn, säger en äldre kvinna till den turkiska tidningen Hürriyet.

  Omkring 15 000 soldater med stridsvagnar och helikoptrar har skurit av staden Jisr al-Shughur, skriver Guardian. Desertörer från militären har vittnat om våldtäkter och mord på demonstranter som utförs på order. I staden Ar-Rastan, med 50 000 invånare ska flera allvarliga övergrepp ha skett. En avhoppad soldat från den syriska armén berättar för AFP:

  – När vi kom till staden såg vi att det bara fanns civila i staden. Vi fick order om att skjuta dem. Vi gick in i hus och sköt på allt och alla. Kvinnor våldtogs inför ögonen på sina barn, säger soldaten.

  All rapportering från staden sker via statligt kontrollerade medier. Men boende i staden uppger i telefon med Reuters att den relativt lilla staden attackerats med 150 stridsvagnar och pansarvagnar.

  Enligt den statliga tv:n ska endast "medlemmar i väpnade grupper" ha dödats medan ett stort antal gripits och stora beslag av vapen gjorts.

  I går, lördag, uteblev Rysslands och Kinas delegater från ett möte i FN:s säkerhetsråd, där ett resolutionsutkast med fördömande av Syriens agerande diskuterades.

  – Ryssland och Kina tyckte inte att det var nödvändigt att dyka upp. En ganska så tydlig signal, sade en diplomat (som inte ville bli namngiven) till Reuters.

  Initiativet till resolutionen kommer från europeiskt håll.

  Samtidigt manade EU:s utrikeschef Catherine Ashton Syrien att släppa in internationella hjälporganisationer som kan hjälpa civila som drabbas av de tilltagande våldsamheterna i landet.

  I ett uttalande fördömde hon den syriska regimens våld mot dem som demonstrerar för demokrati.

  USA:s regering har tidigare skärpt tonen mot Syriens president Bashar al-Assad och kräver "omedelbart stopp för brutalitet".

  Över 4 000 människor har flytt över gränsen, enligt vittnen, medan närmare 10 000 tagit skydd bland träden längs gränsen. De flyr från de syriska trupperna under befäl av Maher al-Assad, bror till presidenten.

  Källa:TT-AFP-Aftonbladet

   

  Syrien varnar FN

  Publicerad:2011-06-11

  Syrien varnar FN att inte lägga sig i landets inre angelägenheter.

  I ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, skriver Syriens utrikesminister att FN:s kritik mot regimens sätt att handskas med regeringskritiska demonstranter bara uppmuntrar terrorister. Han påminner också om att Syrien är en av FN:s grundarstater.
  FN:s säkerhetsråd samlades i New York i går för att behandla ett resolutionsförslag som fördömer våldet mot civila. Förslaget är gjort av rådets EU-länder och skulle inte innebära några sanktioner.
  Kina och Ryssland har ställt sig skeptiska till en resolution. Enligt diplomatkällor ska man möjligtvis rösta om saken nästa vecka.

  Källa:svenska.yle.fi

   

  Syrien ska diskuteras i säkerhetsrådet

  Publicerad:2011-06-08

  FN:s säkerhetsråd ska diskutera läget i Syrien. Frankrike och Storbritannien driver på en resolution som ska fördöma våldet mot demonstranter i Syrien.

  Enligt diplomatkällor planerar man sanktioner mot Syrien och syriska företag.
  Storbritannien, Frankrike och Tyskland lade fram ett resolutionsförslag i maj. Ryssland och Kina, som har vetorätt i säkerhetsrådet har förhållit sig negativt till att ingripa i läget i Syrien.
  Syriska regeringsstyrkor rycker fram mot staden Jisr al-Shoughour med stridsvagnar. Samtidigt flyr stadens invånare undan trupperna.

  Storbritanniens utrikesminister fördömer våldet i Syrien

  Läget i staden har skärpts efter att regimen i måndags uppgav att omkring 120 soldater dödats av beväpnade män.
  Stadens invånare har tillbakavisat uppgifterna och hävdar att det rör sig om ett uppror inom armén.
  Invånarna har flytt av rädsla för repressalier av regimen. Över 500 syriska flyktingar ska ha tagit sig över gränsen till Turkiet.

  Källa:svenska.yle.fi

   

  Palestinska demonstranter sköts ihjäl

  Publicerad:2011-06-05

  Israeliska soldater rapporteras ha dödat 14 palestinska demonstranter på gränsen mellan Israel och Syrien. Över 200 personer ska också ha skadats.

  Soldaterna öppnade eld för att hindra demonstranterna att tränga in i det område i Golanhöjderna som ockuperas av Israel.
  Demonstrationen uppmärksammade årsdagen för sexdagarskriget 1967, då Golan och Västbanken ockuperades av Israel.
  Syrisk militär uppges för sin del ha dödat 35 personer i den västliga staden Jisr al-Shughur sedan i går.

  Källa:svenska.yle.fi

   

  Hundratusen mötte upp för offer i Syrien

  Publicerad:2011-06-04

  Över 100 000 människor mötte upp för att begrava de demonstranter som dödades av säkerhetsstyrkorna under gårdagen.

  Enligt en syrisk människorättsorganisation dödades nästan 70 människor i staden Hama. Omkring 50 000 hade samlats för demonstrationen, som var den största i staden, sedan revolten mot president Bashar al-Assad började i mitten av mars.
  I Hama är alla affärer stängda och invånarna kräver en tre dagars generalstrejk.
  Efter begravningen planeras en ny demonstration, och man befarar ytterligare våldsamheter.
  Hatet mot regimen är stark i staden. Den syriska regeringen bombarderade Hama under folkresningen år 1982 och då dog tusentals människor.
  Under gårdagens demonstrationer dödades enstaka personer också i städerna Homs, Rastan och Idleb.
  Enligt människorättsorganisationer har över 1 100 civilpersoner dödats och 10 000 gripits i brutala tillslag mot demonstranter sedan protesterna började.

  Källa:svenska.yle.fi

   

  Många syriska åtal för prestigeskada

  Publicerad: 2011-05-04

  Amman. Hundratals syrier åtalas för att ha "förödmjukat statens prestige" uppger aktivister. Åtalen är ännu ett steg i regimens kväsning av demokratiprotesterna mot dess diktatoriska välde.

  Brottsanklagelserna, som vid fällande dom kan ge tre år i fängelse, sattes på pränt i tisdags mot hundratals människor som gripits inför fredagsbönen, som vecka efter vecka varit startskott för nya protester. Totalt ska tusentals människor ha gripits.

  Källa:TT-Reuters

   

  Frankrike: EU-sanktioner mot Syrien

  Publicerad: 2011-05-03

  Paris. Frankrike vill att EU inför sanktioner mot flera syriska ledare, bland dem president Bashar al-Assad, som svar på de brutala tillslagen mot de inhemska demonstrationerna.

  Beskedet kom på tisdagen från Frankrikes utrikesminister Alain Juppé, som sade att Frankrike nu försöker hitta en väg dit i samarbete med andra europeiska länder. Svaret på frågan om president Bashar al-Assad bör finnas med på listan var ja:

  – Det är vad Frankrike vill, sade han.

  Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppmanar Syrien att låta hjälparbetare säkert nå och ge hjälp till människor som skadats i de blodiga protesterna, uppger nyhetsbyrån Reuters.

  ICRC säger att syriska myndigheter är nära att låta syriska Röda halvmånen, den syriska systerföreningen, nå sjukhus på landsbygden runt huvudstaden Damaskus men att hjälporganisationen också måste få nå staden Daraa.

  Demokratiprotesterna i Syrien började i Daraa och sedan dess har regimen varit extremt våldsam då den slagit ned protesterna med artilleri och automateld.

  Källa:TT-Reuters

   

  Turkiet tar hand om flyende syrier

  Publicerad: 2011-05-02

  Ankara. Turkiet har stärkt sina humanitära åtgärder för att ta hand om en väntad flyktingvåg från Syrien.

  – Vi kan inte stänga våra dörrar för människor, sade premiärminister Recep Tayyip Erdogan på söndagen enligt nyhetsbyrån Anatolia. Han berättade om åtgärderna sedan 250 syrier anlänt till Turkiet.

  Flera hundra oppositionella har dödats när Damaskusregimen bemött vårens protester. Andra har fängslats, bland dem en känd advokat och två oppositionella kurder på söndagen.

  Källa:TT-AFP

   

  Oppositionella greps i Syrien

  Publicerad: 2011-05-01

  Amman. En framstående syrisk advokat och två kurdiska oppositionspolitiker greps på söndagen i Syrien.

  Advokaten Abdallah Khalil greps av militärens underrättelsetjänst i sitt hem i staden Raqqa efter det att han hade kritiserat myndigheternas reaktioner på de regimkritiska protesterna i tv-kanalen al-Jazira.

  De kurdiska oppositionspolitikerna Abdelqader al-Khaznawi och Abdelsamad Ali greps i staden Qamishli efter att ha uppmanat till demonstrationer.

  Källa:TT-Reuters

   

  Syrien stänger gräns mot Jordanien

  Publicerad: 2011-04-25

  Amman. Syrien stängde på måndagen alla sina gränsövergångar till Jordanien, sade tjänstemän.

  En högt uppsatt diplomat i Jordaniens huvudstad Amman sade att de två stora gränsövergångarna vid Daraa och Nassib stängts på den syriska sidan.

  En annan tjänsteman sade till Reuters att "tidpunkten kan ha samband med vad som förefaller vara en stor säkerhetsoperation som äger rum just nu".

  Syriska regeringsstyrkor sköt urskiljningslöst mot civila i flera städer under helgen, rapporterade vittnen.

  Stridsvagnar och beväpnad milis ryckte in eller gjorde razzior i städerna Daraa, Jabla och senast Damaskusförorten Douma.

  Douma stormades på måndagsmorgonen. Styrkorna sköt mot civila enligt en människorättsaktivist.

  – Det finns sårade och massor av människor har gripits. Styrkorna försöker slå ner revolutionen med förfärande brutalitet, sade han till Reuters.

  En syrisk aktivist uppger för nyhetsbyrån AFP att minst 25 människor har dödats vid regimens tillslag mot oppositionsfästet Daraa i dag.

  Alla teleförbindelser med Douma bröts, men en person som lyckades ta sig ut efter inledningen av attacken i gryningen rapporterade om det som hänt, sade han.

  I Jabla rapporteras minst 13 ha dödats.

  Döda vid moské

  I Daraa berättade invånare att hundratals soldater gått till attack. Ett vittne sade till Reuters att han såg två döda på en gata nära en moské.

  – Folk tar skydd i husen. Ingen vågar gå ut och ta undan de döda.

  Andra rapporterade om fem döda i Daraa. Stridsvagnar rullade in i staden strax efter morgonbönen. Krypskyttar gick upp på hustaken. Skott avlossades godtyckligt mot husen.

  Sedan oron utbröt har minst 350 civila dödats, varav en tredjedel de senaste tre dagarna, uppger människorättsgrupper.

  Deklaration

  102 syriska journalister och författare i och utanför landet offentliggjorde på måndagen en deklaration.

  "Vi fördömer den syriska regimens våldsamma förtryck av demonstranter och sörjer resningens martyrer", skrev de.

  I söndags gjorde regimstyrkor razzior i sunnidistriktet i Jabla vid Medelhavet efter demonstrationer kvällen innan. President Bashar al-Assad tillhör den shiamuslimska sekten alawiterna, som är i majoritet i Jabla. Alawiterna har i allmänhet hållit sig utanför demonstrationerna.

  I staden Banias planerade protestledare att blockera kustvägen om inte säkerhetsstyrkornas belägring hävdes.

  Demokratiaktivisterna befarade en liknande attack mot staden Nawa, där tusentals personer krävt al-Assads avgång.

  Källa:TT-Reuters

   

  Krav på FN-granskning mot Syrien

  Publicerad: 2011-04-24

  Damascus/Nicosia. Syrisk säkerhetspolis har genomfört razzior och gripit mängder av regimkritiker, uppgav demokratiaktivister på söndagen.

  Razziorna, som främst utförts nattetid, följde på två dagar då demonstranter möttes med kulor.

  Enbart i fredags kan dödstalet mycket väl ha varit över 100, uppger organisationer som driver kraven på demokrati. En lista med 95 namn har sammanställts av Kommittén för 15 mars-revolutionens martyrer.

  I lördags, i samband med att fredagens offer begravdes, kan ytterligare 25 ha fått sätta livet till enligt vad proteströrelsen uppger.

  FN-krav

  Organisationen Human Rights Watch har uppmanat FN att utreda händelserna och att införa sanktioner mot de ansvariga för att det krävts dödsoffer.

  "Nu räcker det inte längre med att fördöma våldet", skriver Joe Stork, biträdande Mellanösternchef i Human Rights Watch.

  "Med de syriska myndigheternas strategi att skjuta för att döda måste det internationella samfundet införa sanktioner mot dem som ger order om att skjuta demonstranter."

  Löftestest

  President Bashar al-Assad upphävde i torsdags de hatade undantagslagarna - som ända sedan 1963 gett syrisk polis och militär långtgående befogenheter - i ett försök att dämpa protesterna.

  När tusentals demonstranter gick ut på gatorna i fredags var det därför ett effektivt sätt att testa hur mycket friheten ökat.

  Presidentens motståndare hävdar nu att våldet mot demonstranter och gripandena som följde visar att regimens åtgärder bara var spel för gallerierna.

  Gripanden

  Det kom på söndagen rapporter om gripanden från många platser, bland dem Aleppo, Idlib, Raqqa och Harasta, en förort till Damaskus.

  Men oppositionen tänker inte ge sig. Studenter har uppmanat till strejk och gruppen Syrisk revolution 2011 meddelar via Facebook att dess anhängare fortsätter att gå ut på gatorna.

  Källa:TT-AFP

   

  Nattliga gripanden i Syrien

  Publicerad: 2011-04-24

  Amman. Syrisk säkerhetspolis grep natten till söndagen flera personer i Harasta, en förort till Damaskus, enligt demokratiaktivister. De nattliga razziorna kom efter två dagar då demonstranter mötts med kulor och minst 112 människor dödats.

  President Bashar al-Assad upphävde tidigare i veckan undantagslagarna i ett försök att dämpa protesterna, men motståndarna hävdar att våldet mot demonstranter och gripandena visar att åtgärden var ett spel för gallerierna.

  Källa:TT-Reuters

   

  Människorättsledare gripen i Syrien

  Publicerad: 2011-04-23

  Amman. Ledaren för Kommittéerna för försvaret av demokrati, friheter och mänskliga rättigheter i Syrien greps i dag i sitt hem i staden Baniyas. Även en religiös ledare utsedd av staten och två parlamentsledamöter valde att lämna sina uppdrag i protest mot regimens våld.

  Samtidigt kan antalet dödsoffer efter långfredagens blodbad i flera städer ha överskridit 100, enligt aktivister.

  De regimkritiska aktivisterna väntade dock fortfarande på bekräftelser om antalet människor som fallit offer för säkerhetsstyrkornas kulor och tårgas i fredags, då tiotusentals syrier gick ut på gatorna efter bönestunden för att kräva demokratiska rättigheter.

  Krypskyttar på tak

  Människor begravde i dag regimkritiker som fallit offer under protesterna. Men även begravningsföljena attackerades och minst tolv människor dödades, bland annat av krypskyttar på hustak.

  Två oberoende parlamentsledamöter från Daraa, Nasir al-Hariri och Khalil al-Rifai, meddelade att de hoppar av frustrerade över att inte kunna skydda sina väljare.

  – Efter att jag inte lyckats skydda mina söner mot de försåtliga skotten finns det ingen mening för mig att stanna i parlamentet. Jag meddelar nu att jag avgår, sade al-Hariri till tv-kanalen al-Jazira.

  Mufti fick nog

  Även en mufti, en religiös ledare utsedd av regeringen, i Daraa meddelade sin avgång.

  – Efter att ha blivit utsedd att utfärda fatwor (religiösa påbud) lämnar jag in min avskedsansökan som ett resultat av att offer och martyrer fallit av polisens eldgivning. När de på hög nivå tillkännager att det inte kommer att skjutas (mot demonstranter), ser vi att sanningen på marken inte är sådan, sade Rezq Abdulrahman Abazeid till al-Jazira.

  Han är den förste religiöse ledaren som avgår efter försöken att kväsa protesterna med våld.

  Påskhelgens blodbad vittnade om att president Bashar al-Assads beslut att häva undantagslagarna som kvävt landet i nästan 50 år precis som aktivisterna befarat inte var något värt.

  Bland andra USA, EU och Ryssland fördömer våldet, kräver att det omedelbart upphör och uppmanar Syrien att respektera demokratiska fri- och rättigheter.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Nya attacker mot regimkritiker

  Publicerad: 2011-04-23

  Amman. Skarpa skott har återigen avlossats i Syrien mot regimkritiker. Begravningsdeltagare blev beskjutna och flera dödades när offer från tidigare konfrontationer skulle följas till den sista vilan i Duma och även i Israa.

  Vittnen som nyhetsbyrån AFP haft kontakt med återgav uppgifter om att tre personer skjutits ihjäl av krypskyttar under begravningar i Damaskus-förorten Duma.

  Utanför staden Izraa i södra Syrien har det också förekommit skottlossning i samband med att oppositionen samlats för att begrava de dödsoffer som de nu kallar martyrer. Två vittnen säger till Reuters att minst tre liv gick till spillo.

  En syrisk parlamentsledamot sade till tv-kanalen al-Jazira att han avgår i protest mot att demonstranter dödats.

  – Efter att jag inte lyckats skydda mina söner mot de försåtliga skotten finns det ingen mening för mig att stanna i parlamentet. Jag meddelar nu att jag avgår, sade Nasir al-Hariri.

  Två ledamöter har nu lämnat parlamentet efter långfredagens blodbad i Damaskus och flera andra städer. Den andre heter Khalil al-Rifai.

  Syriska säkerhetsstyrkor dödade nästan 90 personer under demonstrationerna, den blodigaste dagen hittills under den senaste månadens upptrappade protester.

  Samordnare för mänskliga rättigheter försåg Reuters med en lista på 88 namn på dödsoffer från en rad olika städer. Det gick inte att få uppgifterna bekräftade från oberoende källor.

  USA:s president Barack Obama kallade den syriska regimens våld mot demonstranterna upprörande och krävde att det omedelbart upphör.

  Barack Obama avfärdade Syriens president Bashar al-Assads upphävande av undantagslagarna som inte allvarligt menat. Den amerikanske presidenten anklagade också al-Assad för att söka stöd hos Iran.

  "I stället för att lyssna till sitt eget folk skyller president al-Assad på utomstående samtidigt som han söker Irans hjälp att förtrycka Syriens folk på samma brutala sätt som använts av hans iranska allierade", sade Obama.

  Det var en uppenbar hänvisning till hur Iran slog ner oppositionens protester efter presidentvalet 2009.

  Källa:TT-Reuters

   

  Protesterna fortsätter i Syrien

  Publicerad: 2011-04-22

  Amman. Skarpa skott har avlossats mot demonstranter i en förstad till Damaskus i dag, uppger vittnen för nyhetsbyråer. Minst tre personer ska ha fått skottskador i benen.

  Syriska säkerhetsstyrkor använde också tårgas för att skingra demonstranter i Damaskus, rapporterar Reuters.

  I Qamishli i norr - en stad med kurdisk befolkning i majoritet - demonstrerade samtidigt omkring 6 000 personer. Slagord på kurdiska om frihet hördes, skriver AFP. Också i staden Daraa i södra Syrien fortsätter protesterna på fredagen, med slagord mot regimen.

  I staden Homs har säkerhetsstyrkor placerats ut under natten och soldater patrullerar gatorna.

  Enligt människorättsgrupper kommer dagens protesterna att visa regimens verkliga uppsåt, sedan president Bashar al-Assad valt att skrota landets nödlagar.

  "President al-Assad har chansen att bevisa sin avsikt genom att låta morgondagens protester fortgå utan våldsamt förtryck", uttalade sig Human Rights Watch i torsdags.

  Källa:TT-Reuters

   

  Nya protester väntas i Syrien

  Publicerad: 2011-04-22

  Amman. Nya protester väntas i Syrien på fredagen, trots att president Bashar al-Assad valt att skrota landets nödlagar. I staden Homs har säkerhetsstyrkor placerats ut under natten och soldater patrullerar gatorna.

  Enligt människorättsgrupper kommer protesterna att visa regimens verkliga uppsåt.

  "President al-Assad har chansen att bevisa sin avsikt genom att låta morgondagens protester fortgå utan våldsamt förtryck", sade Human Rights Watch i torsdags.

  Källa:TT-Reuters

   

  Nya demonstrationer i Syrien

  Publicerad: 2011-04-17

  Damaskus. Folket i Syrien tänker inte sluta demonstrera, trots att presidenten Bashar al-Assad lovat att häva undantagstillståndet. Bara timmar efter al-Assads utfästelse i lördags tågade demonstranter ut på gatorna för att visa att de inte nöjer sig.

  – Det måste åtföljas av en reformering av rättssystemet, säger människorättsadvokaten Haytham Male, som också kräver att fler partier tillåts än styrande Baath.

  Nya demonstrationer var utlysta till söndagen.

  Källa:TT-AFP

   

  Syrien lovar häva undantagstillstånd

  Publicerad: 2011-04-16

  Damaskus. Syriens president Bashar al-Assad lovade på lördagen att det 48 år gamla undantagstillståndet ska upphävas senast i nästa vecka.

  Presidenten gjorde sin utfästelse när han talade till landets nya regering, som utnämndes i torsdags. Talet sändes också i tv.

  Han beklagade också den blodsutgjutelse som skett i landet.

  Samtidigt har protesterna mot regimen gått in på sin andra månad. Både i Daraa och i Baniyas hölls protester under lördagen.

  Källa:TT-AFP

   

  Presidenten talar till ny regering

  Publicerad: 2011-04-16

  Damaskus. Syriens president Bashar al-Assad ska tala till landets nya regering på lördagen, enligt en högt uppsatt källa. Den nya regeringen utnämndes i torsdags och väntas komma med breda reformer, bland annat kan det nästan 50 år gamla undantagstillståndet komma att hävas.

  Samtidigt har de regimkritiska protesterna i Syrien gått in på sin andra månad. En polis dödades i industristaden Homs i fredags, då tiotusentals syrier protesterade runt om i landet.

  Källa:TT-AFP

   

  Tusentals demonstrerar i Syrien

  Publicerad: 2011-04-15

  Stockholm. Tusentals människor i Syriens sydliga stad Daraa gav sig efter fredagsbönen ut på gatorna för att demonstrera, uppgav en aktivist i staden. Slagord skallade genom stadens gator, men enligt honom hade armén inte synts till sedan torsdagsnatten.

  Människorättsgruppen Human Rights Watch varnar för att myndigheter gripit och torterat hundratals människor sedan protesterna började.

  Förutom i Daraa har protester utbrutit i flera andra syriska städer, trots president Bashar al-Assads försök att lugna blidka regimkritiker, uppger nyhetsbyrån Reuters. I staden Dayr al-Zawr uppstod en stor demonstration, uppgav aktivister och en lokal klanledare, medan ett par hundra personer samlats i Damaskus i en sällsynt uppvisning av motstånd mot regimen i huvudstaden.

  I kuststaden Baniyas ropade cirka 1 500 människor efter frihet, trots att militären satts in för att motverka protester, sade en syrisk människorättsorganisation.

  Källa:TT

   

  Ny regering i Syrien

  Publicerad: 2011-04-14

  Amman. Syriens nyutnämnde premiärminister Adil Safar har bildat en ny regering, meddelar stats-tv.

  Men det syriska upproret fortsätter att växa.

  I ett försök att blidka boende i staden Baniyas lovade regimen att ersätta säkerhetsstyrkorna med militär, men snart därefter uppgavs att en soldat dödats.

  "En grupp krypskyttar öppnade eld mot soldater som patrullerade kring Baniyas. En soldat dödades och ytterligare en skadades av det kriminella gänget", hette det.

  Regimkritiska demonstrationer har brutit ut i Baniyas med skarp eld som svar, men myndigheterna lovade på torsdagen att militärerna inte skulle angripa befolkningen och att dissidenter skulle släppas. Draget från regimen har varit ett försök att lugna staden före fredagens bön, som blivit en samlingspunkt för demonstrationer.

  Amerikanska Wall Street Journal uppgav att syriska myndigheter fått stöd från Iran för att kväsa de inhemska protesterna. Tidningen åberopade en amerikansk myndighetskälla.

  Svenska UD har skärpt sina reserekommendationer och avråder tills vidare från "icke nödvändiga resor" till Syrien på grund av säkerhetsläget.

  Källa:TT-Reuters-AFP

   

  Syrisk soldat dödad

  Publicerad: 2011-04-14

  Amman. En syrisk soldat dödades av krypskyttar nära staden Baniyas i dag, enligt uppgift från Syriens statliga nyhetsbyrå Sana.

  En grupp krypskyttar öppnade eld mot soldater som patrullerade kring Baniyas. En soldat dödades och ytterligare en skadades av "det kriminella gänget", hette det.

  Tidigare under dagen uppgav regimen att de skulle dra tillbaka den fruktade säkerhetsstyrkan från staden och ersätta dem med militärpatruller, i ett försök att lugna staden inför morgondagen. Med varje fredag har protesterna i Syrien växt, och demonstrationer har samlats efter fredagens bön.

  I går slog säkerhetsstyrkor till mot universitet när studenter för första gången marscherade i protest i landets näst största stad Aleppo. Studenterna ropade slagord i solidaritet med invånarna i staden Daraa, där demonstrationer startade för över tre veckor sedan.

  De syriska protesterna riktar sig mot president Bashar al-Assads styre och har mötts av brutalitet från polis och säkerhetsstyrkor.

  I sin kamp för att trycka ned de bubblande protesterna i Syrien har regimen fått hjälp från Iran, uppger amerikanska myndighetskällor för tidningen Wall Street journal.

  Teheran har hjälpt Syrien med utrustning för att bekämpa folkmassor, och fler leveranser är att vänta. Uppgifterna bygger på uppsnappad kommunikation mellan iranska myndigheter.

  – Vi tror att Iran ger materiell hjälp till den syriska regeringen i försöken att trycka ned den egna befolkningen, sade källan och tillade att Iran dragit lärdom av de brutala tillslagen mot 2009 års protester.

  Den amerikanska bedömningen var att Iran även vill hitta sätt att stödja shiitiska grupper i Bahrain och Jemen, och att de letar efter sätt att undergräva USA:s allierade i de länderna.

  Svenska utrikesdepartementet (UD) skärper reserekommendationerna och avråder tills vidare från "icke nödvändiga resor" till Syrien.

  Orsaken uppges vara säkerhetsläget i landet.

  Källa:TT-Reuters

   

  Syriska kvinnor i massdemonstration

  Publicerad: 2011-04-13

  Nicosia. Tusentals syriska kvinnor blockerade på onsdagen en stor motorväg i nordöstra Syrien, då de genomförde en protest med krav om att de hundratals som gripits i samband med demonstrationer skulle släppas, enligt aktivister.

  – Mer än 5 000 kvinnor har samlats vid huvudleden mellan städerna Tartus och Baniyas för att kräva att de hundratals som säkerhetsstyrkor grep i går släpps, sade Abdel Rahman från gruppen Syrian Observatory for Human Rights.

  Källa:TT-AFP

   

  Stad omringad efter syrisk oro

  Publicerad: 2011-04-11

  Damaskus. Efter blodiga attacker mot protester under helgen har syrisk armé omringat staden Baniyas. Båda sidor anklagar varandra för överfall och syriska människorättsgrupper kräver en utredning.

  Syriska trupper omringade på måndagen kuststaden Baniyas med stridsvagnar och kapade elektriciteten, efter att våldsamheter utbrutit i helgen.

  Regeringsstyrkor, inklusive civilklädda skyttar med automatvapen, dödade minst fyra och skadade ytterligare 17 människor när de i flera timmar besköt ett bostadsområde i Baniyas på söndagen, uppgav vittnen.

  – Bashar al-Assad skickar ett meddelande till oss - straffa dem som vågar kräva frihet med döden, sade en lärare i Baniyas till AFP.

  Samtidigt uppgav den statliga nyhetsbyrån Sana att nio soldater, varav två officerare, hade dödats i ett bakhåll nära staden.

  Syriska människorättsorganisationer kräver en utredning av våldet i Baniyas, och säger att de skyldiga måste ställas till svars.

  President al-Assad anklagar protesterna för att vara del av en utländsk konspiration, och har svarat hårt på revolten. Minst 80 personer har dödats sedan protesterna i Syrien startade i mars.

  Källa:TT-Reuters-AFP

   

  Spänt efter begravning i Syrien

  Publicerad: 2011-04-10

  Damaskus. Läget var ytterst spänt på flera håll i Syrien i dag efter fredagens dödsskjutningar. Säkerhetsstyrkor fanns utplacerade i städerna Daraa och Banias.

  När en del av fredagens minst 27 dödsoffer skulle begravas i Daraa i går öppnade säkerhetsstyrkor eld, men det är oklart hur många som dödades eller skadades.

  I Banias uppgav boende att man hört intensiv eldgivning och sett flera stridsvagnar. Men telefonförbindelser med staden bröts och det var svårt att få fram tillförlitliga uppgifter. Ögonvittnen uppgav tidigare att mc-burna regeringsfolk kört fram till en moské och öppnat eld. Fem personer ska ha skadats, enligt AFP.

  Människor ska också ha dödats vid demonstrationer i provinsen Homs norr om Damaskus.

  Tidigare i dag uppgav en rad syriska människorättsgrupper att 26 människor sköts ihjäl under begravningen i går men uppgifterna drogs senare tillbaka. Siffran över antalet dödade gällde fredagens händelser.

  FN-chefen Ban Ki-Moon ringde i går upp president Bashar al-Assad och uttryckte sin "djupa oro" för det senaste våldet mot civila.

  "Att döda fredliga demonstranter är oacceptabelt och bör utredas", hette det i ett pressmeddelande.

  Källa:TT-Reuters

   

  Attack mot sörjande i Syrien

  Publicerad: 2011-04-09

  Damaskus. Syriska säkerhetsstyrkor på motorcyklar öppnade i dag eld mot tusentals sörjande på massbegravningen av de människor som dött i oroligheterna i staden Daraa dagen innan.

  Attacken mot de sörjande skedde i samband med begravningarna av de 27 personer som miste livet när syriska säkerhetsstyrkor sköt med automatvapen mot demonstranter i fredags.

  Även i staden Latakia använde säkerhetsstyrkor skarp ammunition natten till i dag för att skingra hundratals regimkritiska demonstranter. Många människor skadades, och enligt vittnen fanns sannolikt dödsoffer men den uppgiften kunde inte bekräftades under dagen.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Flera demonstranter dödade i Syrien

  Publicerad: 2011-04-08

  Damaskus. Minst 17 människor uppges ha dödats när syriska säkerhetsstyrkor sköt med automatvapen mot demonstranter i den sydliga orten Daraa.

  Folkmassan hade samlats efter fredagsbönen och skanderade "folket vill att regimen avgår" när styrkorna öppnade eld.

  – Jag såg pölar av blod och tre lik på gatan som togs omhand av anhöriga, sade ett vittne till Reuters.

  Förutom automatvapen var de civilklädda säkerhetsstyrkorna beväpnade med elektriska batonger och tårgas. Ett sjukhus i Daraa uppgav att de tagit emot minst tio döda och dussintals sårade.

  Maskerade män i staden Daraa har under dagen dödat 19 polismän, uppgav den syriska statstelevisionen på fredagen.

  Minst 75 uppgavs ha skadats vid samma tillfälle.

  Protester förekom även i huvudstaden Damaskus, där säkerhetsstyrkorna ska ha gått till attack med batonger mot människor som lämnade en moské efter fredagsbönen. I förorten Harasta uppgavs tusentals människor ha samlats för att protestera mot landets president Bashar al-Assad. Under eftermiddagen bröts plötsligt telefonförbindelserna i området och strax efteråt hördes skottlossning, enligt vittnen. Det var på fredagskvällen oklart om någon skadats.

  Även i nordöstra Syrien protesterade tusentals kurder mot presidenten, bland annat genom att sittstrejka på gatorna.

  Presidenten Assad är hårt pressad från flera håll. I ett försök att blidka det folkliga missnöjet har han de senaste dagarna vidtagit flera mer eller mindre desperata åtgärder. I går beviljade han omkring 300 000 kurder medborgarskap - något de nekats i närmare 50 år efter en kontroversiell folkräkning.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Syriens kurder får bli medborgare

  Publicerad: 2011-04-07

  Damaskus. Syriens president Bashar al-Assad har beslutat att bevilja en del av landets kurder medborgarskap, meddelade den statliga nyhetsbyrån SANA på torsdagen. Beslutet rör omkring 300 000 kurder i östra Syrien, där en stor del av den kurdiska minoriteten bor.

  Många kurder har levt utan medborgarskap sedan folkräkningen 1962.

  Trots beslutet kommer den fredliga kampen för medborgerliga rättigheter och demokrati att fortsätta, meddelade kurdledaren Habib Ibrahim.

  Källa:TT-AFP-Reuters

   

  Protestvecka planeras i Syrien

  Publicerad: 2011-04-05

  Damaskus. Syrien laddar för "martyrveckan", en rad protester mot Baathregimen som planeras de kommande dagarna.

  "Martyrveckan blir ett horn i sidan på regimen", skriver arrangörerna bakom Facebook-gruppen "Den syriska revolutionen 2011".

  Demokratiaktivister bedömer att över 130 människor har dödats under den senaste tidens revolt, de flesta i Daraa i söder och i hamnstaden Latakia. Myndigheterna anger dödssiffran till cirka 30.

  Källa:TT-AFP

   

  Åtta döda i syrisk fängelsebrand

  Publicerad: 2011-04-04

  Damaskus. Åtta fångar dog och 17 skadades i en fängelsebrand i oroshärden Latakia i norra Syrien på måndagen, uppger polisen enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

  Branden utbröt när en fånge satte eld på sin madrass. Det var oklart om det fanns något samband med den senaste tidens revolt mot den syriska regimen.

  Latakia har varit en av oroligaste städerna i landet.

  Källa:TT-AFP

   

  Syrisk människorättsaktivist fri

  Publicerad: 2011-04-04

  Amman. Den syriska människorättsaktivisten Suhair al-Atassi har släppts fri, uppgav en av hennes advokater på måndagen.

  al-Atassi greps under våldsamma former på Marjehtorget i Damaskus den 16 mars. Hon deltog då i en fredlig demonstration mot fängslandet av politiska fångar. Hemlig polis upplöste demonstrationen och grep över 40 aktivister och släktingar till fångarna.

  Suhair al-Atassi släpptes strax före midnatt på söndagen.

  Källa:TT-Reuters

   

  Hamas stöder regimen i Syrien

  Publicerad: 2011-04-03

  Amman. Stabiliteten i Syrien går först, säger den palestinska gruppen Hamas i en kommentar till den senaste tidens demonstrationer i Syrien där minst 60 människor har dött.

  Hamas uttalade sitt stöd för president Bashar al-Assads regim i går. Den islamistiska organisationen som styr i Gazaremsan har i sin tur stöd av Syrien och Iran.

  Protesterna mot al-Assad får inte leda till eftergift i Syriens motstånd mot Israel, hette det i Hamas uttalande.

  En syrisk människorättsaktivist i Damaskus säger på telefon till TT att protesterna i Douma, norr om huvudstaden, fortsatt under helgen, om än i mindre skala än tidigare.

  Säkerhetsstyrkor har efter förhandlingar med anhöriga till demonstranter släppt ett antal gripna, och dessutom överlämnat kroppar efter de som dödats under protesterna.

  Hon säger att bara i Douma är fortfarande sju gripna som fattas och myndigheterna ger inga besked om vart de förts. Anhöriga till gripna och skadade har också krävt att få demonstrera igen på fredag, men myndigheterna har inte gett några klara besked om det kommer att tolereras. Hon hoppas att avsaknaden om reformlöften kan få fler att vilja protestera:

  – Varje gång har de demonstrerande möts av våld, skottlossning och misshandel. Den andra sidan har inte givit något i form av reformer eller förändringar, folk blir allt med uppretade.

  Källa:TT-Reuters

   

  Många gripna efter syriska protester

  Publicerad: 2011-04-02

  Damaskus. Syriska säkerhetsstyrkor grep på lördagen ett 30-tal personer i staden Daraa och i Damaskusförorten Douma, dagen efter att nio personer dödats i samband med massiva regimkritiska protester.

  Landets myndigheter har förnekat att säkerhetsstyrkor låg bakom dödandet och skyller i stället på "beväpnade grupper". Libysk tv har dessutom uppgett att "vissa demonstranter hade smetat in sina kläder med röd färg för att få utländska reportrar att tro att de skadats".

  Källa: TT-AFP

   

  Dödsskjutningar i Syrien

  Publicerad: 2011-04-01

  Damaskus. För tredje veckan i rad blev fredagen i Syrien en blodig historia.

  Säkerhetsstyrkor uppgavs ha skjutit ihjäl fyra regimkritiska demonstranter i Damaskusförorten Douma.

  För första gången sedan president Bashar al-Assads tal till nationen i onsdags möttes den syriska oppositionen efter fredagsbönen för att demonstrera.

  Den statliga nyhetsbyrån Sana rapporterade om en "lugn" dag i landet men från flera håll i Syrien kommer motstridiga uppgifter.

  Stenkastning och tårgas

  Ett ögonvittne säger att regimkritiker på väg ut ur en moské i Douma, en förort till huvudstaden Damaskus, kastat sten på säkerhetsstyrkorna som svarat med att skjuta mot dem. Fyra personer ska ha mist livet men dödssiffran kan vara så hög som tio personer då dussintals skadats vid attacken.

  Demonstrationer mot Bath-regimen rapporteras också ha ägt rum i bland annat Daraa, Latakia och Homs. För första gången demonstrerades det också i de kurddominerade nordöstra delarna av landet.

  – Hundratals personer marscherade fredligt på gatorna i Qamushli och Amuda efter fredagsbönen och ropade "vi vill ha frihet" och "Gud, Syrien och frihet", uppgav AFP.

  USA fördömer

  Fredagen kallades "martyrfredagen" till åminnelse av dem som dödats vid de senaste veckornas demonstrationer, uppgav tv-kanalen al-Jazira.

  – Döden hellre än förnedring, ropade demonstranter i staden Daraa, enligt AFP.

  USA upprepade än en gång sina fördömanden av våldet i Syrien och manade alla parter att undvika lugn:

  "Vi fördömer och beklagar våldet mot demonstrerande medborgare i Syrien, och applåderar modet och värdigheten hos det syriska folket", sade talesmannen Jay Carney.

  Carney sade också att president Bashar al-Assad ansvarar för att snabbt ta konkreta steg mot "meningsfulla reformer".

  Källa: TT-AFP-Reuters

   

  Tårgas mot demonstranter i Syrien

  Publicerad: 2011-04-01

  Damaskus. Människorättsaktivister uppger att demonstrationer mot Baht-regimen har brutit ut bland annat i Damaskus och Latakia i Syrien.

  Minst tre demonstranter ska ha dödats.

  I en förort till Damaskus ska säkerhetsstyrkor ha skjutit tårgas mot demonstranterna.

  Säkerhetsstyrkor uppges ha dödat minst tre demonstranter, uppger vittnen på plats till nyhetsbyrån Reuters.

  För tredje veckan i rad demonstrerade den syriska oppositionen efter fredagsbönen. Dagen kallas "martyrfredagen" med hänvisning till dem som dödats vid tidigare demonstrationer, rapporterar al-Jazira.

  Facebook-gruppen The Syria Revolution 2011 har uppmanat till fortsatta demonstrationer till dess att kraven på "frihet" mötts.

  Efter president al-Assads tal i onsdags vittnar många syrier om uppgivenhet över uteblivna reformlöften.

  Källa:TT-AFP

   

  Nya demonstrationer väntas i Syrien

  Publicerad: 2011-04-01

  Damaskus. För tredje veckan i rad gör den syriska oppositionen sig redo för massdemonstrationer efter fredagsbönen. Dagen kallas "martyrfredagen" med hänvisning till de som dödats vid tidigare demonstrationer, rapporterar al-Jazira.

  Facebook-gruppen The Syria Revolution 2011 har uppmanat till fortsatta demonstrationer till dess att kraven på "frihet" mötts.

  Efter president al-Assads tal i onsdags vittnar många syrier om uppgivenhet över uteblivna reformlöften.

  Källa:TT-AFP

   

  Syriska upprop efter al-Assads tal

  Publicerad: 2011-03-31

  Damaskus. Syriska aktivister trappar upp pressen på president Bashar al-Assad och uppmanar till nya protester efter fredagens bön. Presidentens tal i onsdags kom som en stor besvikelse för många, som tyckte sig ha utlovats stora förändringar.

  Buthaina Shabaan, presidentens rådgivare, hade tidigare uppgivit att undantagstillståndet - som rått i ett halvt sekel - skulle upphävas, men några sådana löften kom inte Bashar al-Assad med i sitt tal.

  Syriens president har gett order om att det ska bildas en kommitté för att utreda hävandet av undantagstillståndet, som varit i kraft sedan 1963, uppger den statliga nyhetsbyrån enligt AFP.

  Källa: TT-AFP

   

  Syriens president: "En konspiration"

  Publicerad: 2011-03-30

  Amman. Syriens president Bashar al-Assad kallar i ett tal till folket oroligheterna i landet för en "konspiration". Talet är det första offentliga sedan revolten började.

  Han möttes av jublade parlamentsledamöter.

  – Mitt ansvar är att ansvara för säkerheten i vårt land, sade presidenten och fortsatte med att beklaga de offer som skördats i den senaste tidens oroligheter i landet.

  Han sade också att den senaste tidens händelser också hade bevisat att "den syriska enigheten" råder.

  Bashar al-Assad säger att Syrien inte är isolerat från vad som hänt i andra delar av arabvärlden. Han säger också att landet nu står inför "en stor konspiration".

  Flera gånger under inledningen av talet - när Bashar al-Assad gjorde konstpauser - ropade enskilda parlamentsledamöter ut sin trohet och lojalitet med presidenten.

  Bashar al-Assad tidigare utlovade reformer i sitt tal till nationen men kom inte med några besked om det snart 50-åriga undantagstillståndet ska lyftas.

  Analytiker säger dock att regimens drag, i bästa fall, är symboliskt. Nyckelfrågan är den stora ojämlikheten i hur makten är fördelad - en liten elit har mycket stort inflytande, både ekonomiskt och politiskt:

  – Det enda som skulle förslå, i den nuvarande situationen, vore omfattande reformer av hur makten är fördelad, sade analytikern Faysal Itani på tankesmedjan Exclusive Analysis till nyhetsbyrån AFP.

  Ausama Monajed, syrisk politisk aktivist i Storbritannien, säger på telefon till TT att president al-Assads tal inte kommer att spela någon roll för demonstranterna.

  – Oavsett vad han säger kommer folk inte att tro honom. Han har varit president i elva år och vi har inte sett ett enda steg framåt.

  Monajed säger att de planerar nya stora demonstrationer till fredagen och att protesterna blir svåra att stoppa - få demonstranter tror på regimens löften.

  Det är inte heller första gången den syriska regimen lovar reformer. När president Bashar al-Assad år 2000 tog över efter sin far väcktes en optimism och i syrier började diskutera politik i vad som kom att kallas "Damaskusvåren".

  – Men man slog ner hårt - mina vänner och kollegor tillbringade år i fängelse, säger Ausama Monajed som också betonar vikten av fredliga protester, något han säger att de hittills lyckats med.

  – Folk sköts i huvudet, men ingen kastade en sten, ingen höjde en hand. De ropade "fredligt" medan maskingevären öppnade eld - vi vill hålla detta fredligt, vi vägrar se ett till Libyen.

  Källa: TT-Reuters

  Tårgas mot demonstranter i Syrien

  Publicerad: 2011-03-26

  Damaskus. Enligt vittnesuppgifter till Reuters tårgasbesköt syriska säkerhetsstyrkor flera hundra demonstranter som deltog i en sittstrejk på torget i Daraa.

  En Facebook-grupp som heter Syria Revolution 2011 manar till kamp mot president Bashar al-Assads polisstat.

  Protesternas centrum är staden Daraa. I Daraa samlades på lördagen flera hundra demonstranter som enligt vittnen skanderade slagord om frihet.

  I fredags marscherade folk också i Umayyad-moskén i huvudstaden Damaskus.

  Nu väntas fler manifestationen, över hela landet.

  I en by utanför Daraa i södra Syrien har en folkmassa bränt ned ett partikontor för maktpartiet Baath och en polisstation, rapporterar Reuters som haft kontakt med bosatta i området.

  De två som sköts ihjäl i hamnstaden Latakia ska ha varit i färd med att försöka sätta eld på Baathpartiets lokala högkvarter, säger en syrisk människorättsaktivist till Reuters.

  I byn som heter Tafas begravdes på lördagen en man som ska mist livet under protesterna inne i Daraa i fredags. De som deltog i sorgetåget ropade slagord om frihet och folkmassan, som enligt uppgift till Reuters bestod av flera tusen människor, brände ned partikontoret och polisstationen.

  Amnesty International återgav i fredags uppgifter om totalt minst 55 dödsoffer i sammanstötningar under veckan.

  Särskilt från städerna al-Sanamayn och Daraa i söder har det kommit rapporter om våld, men dödsoffer ska ha krävts även i Damaskustrakten.

  Syriska statens nyhetsbyrå har också rapporterat att dödsoffer krävts i al-Sanamayn. Händelserna - utanför en byggnad som används av den militära säkerhetsapparaten - beskrevs som att man hade avvärjt ett väpnat angrepp mot myndigheten.

  Regimen i Syrien har frigett fler än 200 politiska fångar, uppgav en Londonbaserad människorättsgrupp på lördagen.

  De flesta av de frigivna är islamister som suttit i det ökända Saydnaya-fängelset.

  För president Bashar al-Assad är krisen den allvarligaste hittills, på elva år vid makten.

  Klanen al-Assad, som tillhör den alawitiska minoriteten, har genom åren haft ansträngda relationer till både sunni- och shiamuslimerna.

  Mellanösternkännaren Edward Walker, som tidigare var USA:s ambassadör i Egypten, påpekar att det innebär att maktcirklarna knappast har motivation till demokratisering.

  – Om de mister makten, om de dukar under för en folklig revolution, kommer de att bli hängda i lyktstolparna, säger Walker till Reuters.

  Staty revs

  Mediernas möjlighet att rapportera från staden Daraa har begränsats, men en Reuters-medarbetare på plats såg hur en folkmassa gav sig på en staty av den nuvarande presidentens far Hafez al-Assad, innan vad som uppfattades som civilklädd säkerhetspersonal öppnade eld med automatvapen från byggnader intill.

  I samband med rivningen, som förstås förde tankarna till fällningen i Irak 2003 av ett Saddam Hussein-monument, ska några också ha satt eld på statyn.

  Faderns styrkor var de som utförde en massaker på islamister i staden Hama 1982. Också där har det mullrat under veckan.

  Källa: TT-AFP

   

  Dödsskott mot demonstranter i Syrien

  Publicerad: 2011-03-25

  Stockholm. Flera personer har skjutits till döds vid demonstrationer i Daraa. Det säger en människorättsaktivist till AFP.

  I flera städer i Syrien pågår i dag demonstrationer till stöd för demonstranterna i Daraa.

  I Daraa tågar tusentals människor i ett sorgetåg för dödsoffren, och skanderar krav på frihet.

  "Vi offrar vårt blod, vår själ, för er Daraa", ropade omkring 200 demonstranter på Damaskus gator i dag. I staden al-Tall samlades runt 1 000 personer för att demonstrera till stöd för Daraa. Demonstranterna fördömer släktingar till president Bashar al-Assad som tjuvar, säger ett vittne till Reuters.

  Också i staden Hama demonstrerar hundratals personer. Demonstranterna skanderar "frihet" och olika slagord för Daraa.

  Enligt vittnesuppgifter bröts demonstrationerna i Damaskus upp av polis mitt på dagen och dussintals demonstranter har gripits.

  Baathregimen har lovat att "utreda möjligheterna" att häva det 48 år gamla undantagstillståndet.

  Tre syriska oppositionsledare i exil vill ha stöd av Europa för att "den syriska staten ska stå kvar men regimen måste falla".

  – Europa, och framför allt Frankrike, har ett ansvar att sätta ett direkt och starkt tryck på den syriska regimen så att den upphör med dödandet av oskyldiga, sade Anas Al Abdeh, ordförande i den Londonbaserade Föreningen för rättvisa och utveckling på torsdagen i Paris.

  Al Abdehs uttalande stöddes av andra oppositionsledare från Arabiska socialiströrelsen och Syriska folkets demokratiska parti.

  Även i andra arabländer väntas oroligheter efter fredagsbönen.

  En Facebook-grupp med namnet Den syriska revolutionen 2011 har på kort tid fått över 78 000 medlemmar. Demonstrationerna i Syrien kommer att eskalera, säger Wissam Tarif, ledare för en människorättsgrupp i Syrien, på telefon från Damaskus till TT.

  – Folk i Syrien är normalt sett väldigt rädda för regimen men nu är folk inte rädda längre, de kommer att fortsätta demonstrera.

  Han beskriver hur regimens styrkor brutalt slagit ner demonstrationer runt om i Syrien. Förutom skjutvapen har också elpistoler och klubbor använts mot regimkritiker. Enligt Tarif har demonstrerande gripits i både Damaskus och Hama.

  – Regimen fortsätter att gripa demonstranter trots att man lovat att det ska upphöra, säger Wissam Tarif.

  – Det verkar som om regimerna inte lär sig av varandra, av vad som hänt i Egypten och Tunisien till exempel.

  Representanten för Wissam Tarifs människorättsgrupp på plats i Daraa var på fredagen tvungen att lämna staden på grund av oroligheterna. Tarif är inte orolig för sin egen säkerhet men säger att han är orolig för befolkningen i Daraa.

  Nätaktivister på Twitter, som har utropat fredagen till "Värdighetens dag," rapporterar om säkerhetspådrag runt moskéer i Damaskus och andra städer.

  – Givetvis ska alla människor ha rätt till att demonstrera, det är synd det som händer nu, säger Fayez Chahrstan, ordförande i Syriska Riksförbundet i Sverige.

  – Men vi är inte ett politiskt parti utan en social förening för alla syrier. Vi tar inte ställning för någon sida.

  Fayez Chahrstan uppskattar att det finns omkring 100 000 syrier i Sverige. Han berättar att "oron alltid finns där när strider blossar upp i Syrien".

  – Men vi märker positiva signaler nu, att undantagslagen kanske tas bort till exempel. Vi vill alla ha ett rättvist land. Det är vårt land och vi tycker att det ska utvecklas och bli sekulariserat, säger Chahrstan.

  Källa: TT

   

  Syriskt undantagstillstånd kan hävas

  Publicerad: 2011-03-24

  Damascus. Syriens president flaggar för att undantagstillståndet i landet kan hävas.

  I dag samlades minst 20 000 sörjande vid en begravning i staden Daraa som skakats av protester. Enligt människorättsaktivister ska mer än 100 människor ha dödats i protesterna.

  Syrien säger sig vilja "studera" möjligheterna att häva landets undantagstillstånd sade en taleskvinna för den syriske presidenten Bashar al-Assad på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

  Undantagstillståndet har varit i kraft i Syrien sedan 1963.

  Enligt taleskvinnan var det inte heller presidenten som beordrade skottlossning mot demonstranter i staden Daraa.

  Människorättsgrupper rapporterar om massgripanden i Syrien till följd av protesterna i landet. Enligt Amnesty International har 93 personer gripits. I ett pressmeddelande säger Amnesty att det troligtvis rör sig om många fler gripna.

  Sjukhuset i Daraa tog på onsdagen emot minst 25 döda - protesterande som mist livet vid sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor. På alla kropparna fanns kulhål, sade en talesperson för sjukhuset.

  Källa: TT-Reuters-AFP

   

  Mer än 100 döda i Syrien

  Publicerad: 2011-03-24

  Damascus. Minst 20 000 sörjande har samlats vid en begravning i den syriska staden Daraa som skakats av protester, enligt uppgifter till AFP.

  Samtidigt uppger människorättsaktivister att mer än 100 människor har dödats i Daraa-protesterna.

  Människorättsgrupper rapporterar om massgripanden i Syrien till följd av protesterna i landet. Enligt Amnesty International har 93 personer gripits. I ett pressmeddelande säger Amnesty att det troligtvis rör sig om många fler gripna.

  Sjukhuset i Daraa tog på onsdagen emot minst 25 döda - protesterande som mist livet vid sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor. På alla kropparna fanns kulhål, sade en talesperson för sjukhuset.

  Källa: TT-Reuters-AFP

   

  Massgripanden i Syrien

  Publicerad: 2011-03-24

  Damascus. Människorättsgrupper rapporterar om massgripanden i Syrien till följd av protesterna i landet. Enligt Amnesty International har 93 personer gripits. I ett pressmeddelande säger Amnesty att det troligtvis rör sig om många fler gripna.

  Sjukhuset i Daraa tog på onsdagen emot minst 25 döda - protesterande som mist livet vid sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor. På alla kropparna fanns kulhål, sade en talesperson för sjukhuset.

  Källa: TT-Reuters-AFP

   

  Syrien — nästa anhalt i protestvågen

  23 mars 2011

  Med tårgas och skarpa skott försöker regimen i Syrien undvika samma protestvåg som redan dragit över stora delar av Mellanöstern och Nordafrika. Nya dödsfall bland demonstranter i Daraa väcker oro för än värre våldsamheter.

  Anfallet kom på natten mot onsdagen mot de demonstranter som bestämt sig för att hålla en vaka vid Omar-moskén i staden Daraa, alldeles vid gränsen till Jordanien. I darriga filmklipp på internet syntes framryckande soldater och lastbilar, skottlossning hördes och tårgas drev fram över dunkla gator.

  Minst sex personer dödades, varpå myndigheterna försökte basunera ut att man endast agerat mot beväpnade gäng som kidnappat barn och terroriserat civilbefolkningen.

  Demonstranterna talade i sin tur om en "massaker".

  - De syriska myndigheterna utför nu ett brott mot mänskligheten, sade en av dem till BBC:s arabiska sändningar.

  Protesterna har sitt ursprung i gripandet av ett antal skolbarn i tio-tolvårsåldern — enligt vissa källor på grund av regimkritiskt klotter, enligt andra för att ha skanderat omstörtande ramsor.

  Protesterna har vuxit, mötts med våld och sedan vuxit ytterligare. Hittills har minst tolv personer dödats, samtidigt som demonstrationer också tilltagit på andra håll i landet.

  Syrien lever under undantagslagar sedan 1963, hårt hållet av president Bashar al-Assad som efterträdde pappa Hafez för tio år sedan. Utöver sedvanliga problem med korruption, maktmissbruk och fattigdom är landet också etniskt och religiöst komplicerat.

  Att landets ledare tillhör en minoritet — de shiamuslimska alawiterna — får många att befara att regimen kommer att föredra att slå till hårt, hellre än att riskera majoritetens hämnd.

  - De möjligheter som finns om det skulle gå så långt att regimen vore på väg att falla är antingen ett extremt hårt tillslag som löser problemet med våld, som på 1980-talet då man i princip jämnade en stad med marken, Hama, i västra Syrien. Eller att det blir någon slags desperat lösning inifrån regimen, att man försöker avsätta presidenten, inom det alawitiska säkerhetsetablissemanget, säger Syrienkännaren Aron Lund till TT.

  Källa: TT

   

  Flera döda i oroligheter i Syrien

  23 mars 2011 

  15 människor dödades i dag i syriska Daraa, bland dem en 11-årig flicka. Säkerhetsstyrkor öppnade eld mot hundratals ungdomar som marscherade mot staden, uppger Reuters.

  Med tårgas och skarpa skott försöker regimen i Syrien undvika samma protestvåg som redan dragit över stora delar av Mellanöstern och Nordafrika. Anfallet i Daraa kom på natten mot onsdagen mot de demonstranter som bestämt sig för att hålla en vaka vid Omar-moskén, alldeles vid gränsen till Jordanien. I darriga filmklipp på internet syntes framryckande soldater och lastbilar, skottlossning hördes och tårgas drev fram över dunkla gator.

  Myndigheterna försökte basunera ut att man endast agerat mot beväpnade gäng som kidnappat barn och terroriserat civilbefolkningen.

  Demonstranterna talade i sin tur om en "massaker".

  - De syriska myndigheterna utför nu ett brott mot mänskligheten, sade en av dem till BBC:s arabiska sändningar.

  Totalt dödades 15 människor under dagen.

  Protesterna har sitt ursprung i gripandet av ett antal skolbarn i tio-tolvårsåldern - enligt vissa källor på grund av regimkritiskt klotter, enligt andra för att ha skanderat omstörtande ramsor.

  Protesterna har vuxit, mötts med våld och sedan vuxit ytterligare.

  Syrien lever under undantagslagar sedan 1963, hårt hållet av president Bashar al-Assad som tog över efter sin pappa. Utöver sedvanliga problem med korruption, maktmissbruk och fattigdom är landet också etniskt och religiöst komplicerat.

  Att landets ledare tillhör en minoritet - de shiamuslimska alawiterna - får många att befara att regimen kommer att föredra att slå till hårt, hellre än att riskera majoritetens hämnd.

  Statliga medier att presidenten har avskedat stadens Daraas guvernör.

  Källa: Stockholm TT

   

  Dissident gripen i Syrien

  22 mars 2011

  Syriska myndigheter grep på tisdagen författaren Louai Hussein, en dag efter att han publicerat ett nätupprop med krav om yttrandefrihet, uppgav den Londonbaserade människorättsgruppen SOHR.

  Trots undantagstillståndet som sedan 1963 råder, och bland annat förbjuder demonstrationer, har protester blossat upp i Syrien. Sex människor har dödats i tillslag mot demonstrationerna och människorättsgrupper anklagar regimen för många gripanden.

  Källa: Damaskus TT-AFP

   

  Tusentals protesterar i Syrien

  21 mars 2011

  Tusentals syrier marscherade på måndagen i staden Daraa i söder efter att ha begravt det sista av fem dödsoffer från tidigare demonstrationer. Demonstranterna krävde politisk frihet och ett slut på korruption.

  Samtidigt stod armén i beredskap vid infarterna till staden för att lugna ned stämningen, uppgav boende i området till Reuters. Soldaterna kontrollerade identiteten på de som passerade.

  Frankrike fördömde än en gång våldet mot demonstranterna i Syrien.

  Källa: Damaskus TT-AFP

   

  Upplopp i syrisk stad

  20 mars 2011

  Invånare i staden Daraa i sydligaste Syrien satte på söndagen eld på maktpartiet Baaths lokala högkvarter.

  Protester har rasat i staden i flera dagar, och fyra demonstranter hade rapporterats dödade före helgen. Regimen har meddelat att en kommission ska utreda de händelserna.

  Men invånarna i Daraa har mer långtgående krav än så. De vill också ha den regionale guvernören avsatt och gripna personer frigivna.

  När demonstranterna stack partilokalerna i brand hade det rapporterats att en demonstrant skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor även på söndagen. Den upprörda folkmassan anlade också eld i en domstolsbyggnad och tände eld på bilar utanför.

  Säkerhetsstyrkorna ska ha öppnat eld med skarp ammunition och använt tårgas mot demonstranter, som bland annat krävde att de undantagslagar som gällt i 48 år ska upphävas. Det är just 48 år sedan Baathpartiet kom till makten i Syrien; årsdagen inföll den 8 mars.

  Människorättsaktivister angav på söndagen antalet skadade i staden till över 100 och sade att en moské i praktiken förvandlats till fältsjukhus.

  Demonstranterna hävdar att de styrkor som sätts in för att kväsa kravaller också använder sig av mer skadliga gaser än tårgas.

  Källa: Daraa TT-Reuters

   

  Demonstrationer att vänta i Syrien

  Publicerad 3 februari 2011

  Ett upprop på Facebook försöker mobilisera demonstrationer mot regimen i Syrien i morgon. På internet cirkulerar datum för protester i flera andra länder.

  Facebookgruppen "The Syrian revolution 2011" hade igår kväll närmare 14 000 medlemmar. Enligt uppropet ska demonstrationer mot Bashar al-Assads regim hållas i flera städer i Syrien på fredag och lördag, och utanför ambassader i bland annat Kanada, USA, Storbritannien, Nederländerna och Sverige.

  Abdulhadi Khalaf på Centrum för Mellanösternstudier i Lund har själv fått mejl med uppropet. Men han tror inte det kommer att bli några stora protester i Syrien.

  – Att varna säkerhetsstyrkorna innan på det sättet, är mycket möjligt i vissa stater. Man planerar till exempel något i Algeriet och i Bahrain. Men i Syrien kan jag inte tänka mig det. Brutaliteten är oerhört mycket större än i Tunisien eller Egypten, säger Abdulhadi Khalaf.

  Facebook är förbjudet i Syrien sedan 2007. Men många kommer ändå åt forumet via proxy-servrer. Enligt rykten på Twitter kommer internettillgången i landet att brytas natten till idag.

  – Folk i Syrien är väldigt rädda för staten och underrättelsetjänsten. Vi försöker genom Facebook att bryta den här rädslan, att uppmuntra dem att genomföra fredliga protester, utan våld, till och med utan att tala illa om presidenten, säger Fidda Aldin Issa, som bor i Sverige, till Al-Jazira.

  Demonstationer är olagliga i Syrien, om de inte godkänns av regeringen på förhand. Förra helgen blockerade säkerhetsstyrkorna, enligt TT, en plats där en samling skulle hållas till stöd för demonstranterna i Egypten. I onsdags ska flera personer, enligt Al-Jazira, ha gripits under en annan stöddemonstration.

  Syriens president Bashar al-Assad efterträdde sin pappa år 2000. Tidigare i veckan sa han i Wall Street Journal att Syrien är lugnt eftersom det finns en nära relation mellan styret och folket. Han lovade politiska reformer, bland annat större makt till fristående organisationer och en ny medielag.

  – Det finns ingen ledare i någon av de här länderna som får något pris för att vara omtyckt, säger Abdulhadi Khalaf på Centrum för Mellanösternstudier.

  – Det finns välgrundat missnöje, både ur ekonomisk och demokratisk synpunkt, men det är stor skillnad mellan att vara missnöjd och att vilja göra uppror. Det saknas en samlad opposition. Både far och son har lyckats splittra oppositionen och drivit de mest aktiva utomlands eller under jord, säger Abdulhadi Khalaf.

  Källa: sydsvenskan.se

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Syrien

  Reseinformation Syrien

 • Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar

  Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.