BRIKS – ett nytt format

Publicerad  2011-04-16

Rysslands president Dmitrij Medvedev har anlänt till Kina, där han kommer att delta i BRIKS-forumet. För första gången kommer detta toppmöte att genomföras i femsidigt format, eftersom organisationens grundande länder Brasilien, Ryssland, Indien och Kina har fått sällskap av Sydafrika.

Huvudtemana för det bilaterala toppmötet i staden Sanya kommer att bli investeringssamarbete, klimatförändring och gemensam agenda på den internationella arenan. Vid sidan av detta kommer BRIKS-länderna att dryfta utsikterna för humanitär hjälp till Japan i samband med jordskalvet och tsunamin, vilka medbringade en industriell olycka.

På dagordningen finns även händelserna i Nordafrika och Mellanöstern. BRIKS-staternas ledare tänker utforma ett gemensamt tillvägagångssätt till läget i Libyen, där ett riktigt inbördeskrig är på gång. Åt detta tema kommer man att ägna särskild uppmärksamhet, försäkrade Andrej Volodin, ordförande för centret för orientaliskt forskning vid Ryska UD:s diplomatiska akademi.

- Libyen är den internationella politikens största problem. Debatter om läget i landet kommer också att dominera toppmötet eftersom att oron för okontrollerad spridning av kärnvapen till följd av den libyska konflikten håller på att öka. Vid sidan av detta är även spridning av radikal islam tänkbar, med tanke på sammansättningen av oppositionens ledarskap som kämpar mot överste Gaddafi.

Rysslands presidents rådgivare Arkadij Dvorkovitj påpekade särskilt vikten av Sydafrikas anslutning till BRIK.

- Detta är en symbolisk händelse. Vår organisations geografi håller på att utvidgas genom att ytterligare en kontinent har anslutit sig till BRIKS, som nu omfattar länder på fyra kontinenter – Sydamerika, Asien, Europa och Afrika. Organisationens fem medlemsstater tänker utarbeta en gemensam ståndpunkt i huvudfrågorna som är öronmärkta för debatt på G20:s kommande toppmöte. Enligt Dvorkovitj pågår G20-möten mycket lugnare och konstruktivare om BRIKS-staterna hinner utarbeta en gemensam ståndpunkt i förväg.

Brasilien

Ryssland

Indien

Kina

Sydafrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.