Nursultan Nazarbajev har återvalts

Kazakstans sittande president Nursultan Nazarbajev har återvalts med 95,5 procent av rösterna. Valdeltagandet låg på 89,9 procent.

Också den 70-årige Nazarbajevs tre rätt okända motkandidater uppgav tidigare att de stöder hans omval. En av kandidaterna meddelade vidare att han röstade på Nazarbajev, för att visa respekt.
Observatörer för den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE har ställer sig tvivlande till resultatet. Enligt observatörerna har Kazakstan inte drivit igenom de reformer som skulle vara nödvändiga för genuint demokratiska val. Presidentvalet har, enligt observatörerna, "likande brister" som tidigare val i landet.

Nazarbajev, som även kallas folkets ledare, har lett sitt land sedan sovjettiden. På valdagen försäkrade han att valet är rättvist och öppet.

- Vi är ett öppet och demokratiskt samhälle, sade Nazarbajev då han röstade i huvudstaden Astana.

Nazarbajev är dock också populär bland folket. Många tycker att det är hans förtjänst att det multietniska Kazakstan har förblivit förhållandevis stabilt - jämfört till exempel med grannlandet Kirgizistan. Tack vare landets stora olje- och gasfyndigheter är levnadsstandarden också klart högre än i resten av Centralasien. Nazarbajevs marknadsvänliga politik har också lockat investeringar på nästan 85 miljarder euro till Kazakstan. 
Både valdeltagandet och Nazarbajevs understöd har stigit sedan det senaste presidentvalet för sex år sedan.
Landets oppositionsledare bojkottade valet och uppmanade väljarna att inte rösta. Nazarbajev har styrt Kazakstan i över 20 år.

Mer om Kazakstan

Källa:YLE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.