Obama: Uppoffringar krävs

Publicerad: 2011-04-13

Washington. Det kommer att krävas breda uppoffringar för att tackla budgetunderskottet, sade Barack Obama när han inledde sitt tal i kväll.

– Debatten handlar om mer än bara siffror, det handlar om framtiden och vilken typ av samhälle vi vill ha, sade Obama och lovade att han inte kommer att förnya Bush-erans skattelättnader för rika amerikaner.

– Vi behöver alla göra uppoffringar men vi behöver inte uppoffra det USA vi tror på så länge jag är president, sade Obama.

Målet är att minska USA:s budgetunderskott med 4 000 miljarder dollar under den närmaste tolvårsperioden eller på kortare tid.

Han utlovade besparingar inom försvaret och att minska hälsovårdsutgifterna. Detta ska göras genom effektiviseringar.

Republikanerna gillar dock inte alls tanken på höjda skatter för de rika.

"Vi har inte ett underskott på grund av att amerikanerna beskattas för lite. Vi har ett underskott för att Washington spenderar för mycket", sade representanthusets republikanske talman John Boehner inför talet.

I Republikanernas sparförslag ingår en översyn av hälsosystemet i kombination med lägre skatter.

I sitt tal sade Obama att Republikanernas sparförslag kommer att leda till en totalt annorlunda nation och ge en djupt pessimistisk vision av framtiden. Det skulle ge en signal om att världens mäktigaste nation inte har råd med utbildning eller hälsovård till dem som inte har råd, sade han och avslutade resonemanget med att detta inte kommer att ske så länge han är president.

I Obamas sparförslag ingår att bromsa ned underskottet till 2,5 procent av BNP till 2015 och 2 procent till slutet av decenniet. Förutom ändrade skattesatser för de rikaste vill han spara in 770 miljarder dollar i ospecificerade utgifter till 2023. Effektiviseringar inom hälsovården ska spara 480 miljarder till 2023 och minst 1 000 miljarder till 2033.

USA skulle tvingas att överge vissa militära uppdrag och minska truppstyrkorna om Obama inför nya nedskärningar på försvaret, sade Pentagon.

Också den republikanske kongressmannen Howard McKeon sade att han känner stark oro över så stora besparingar samtidigt som den amerikanska militären är involverad i Irak, Afghanistan och Libyen.

69 procent av amerikanerna i en ny opinionsmätning anser att nationen är inne på fel väg, den högsta siffran sedan Barack Obama blev president 2009.

Pessimismen beror främst på höga bensinpriser som gjort att folk varit tvungna att skära ned på andra utgifter, enligt Cliff Young på opinionsinstitutet Ipsos.

Också stödet för Obama sjönk i mätningen, till 46 procent.

Obamas tal ses som extra viktigt inför nästa års presidentval. Om han kan presentera en trovärdig plan för att få kontroll över budgetunderskottet så hoppas Demokraterna vinna tillbaka många av de röster som föll på Republikanerna i fjolårets kongressval.

Källa:TT-Reuters-AFP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.