Regeringens förslag punkt för punkt

Publicerad: 2011-04-13 09:31
VÅRBUDGET: Åtta olika skattesänkningar eller utgiftshöjningar finns i den budget som finansminister Anders Borg presenterade på onsdagen.

Ett femte jobbskatteavdrag: Genom ett femte jobbskatteavdrag får de som har inkomster från arbete betala mindre i skatt.

Höjd gräns för statlig inkomstskatt: Gränsen för den statliga inkomstskatten justeras upp. I dag går gränsen vid en månadslön på cirka 32 000 kronor.

Sänkt inkomstskatt utomlands: Den som bor utomlands mer än sex månader per år får betala en lägre skatt på inkomster från Sverige. Lägst skatt betalar sjömän, artister och idrottsmän.

Sänkt restaurangmoms: Restaurangmomsen halveras från årsskiftet om den ekonomiska utvecklingen håller i sig.

Sänkt skatt för pensionärer: Vid årsskiftet fick pensionärerna sänkt skatt. Ytterligare 2,3 miljarder kronor går till sänkt skatt på pensioner.

Mer pengar till rättsväsendet: En miljard kronor avsätts, men det är ännu inte beslutat om exakt hur pengarna ska användas.

Nedsatt förmånsvärde för miljöbilar: Den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, laddhybrider och gasfordon förlängs och gäller även under 2012 och 2013.

Avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer: Förslaget fanns med i höstbudgeten men genomförandet har bromsats på grund av problem med att hitta en fungerande modell.

Höjd skatt på tobak: Styckskatten på cigaretter höjs från 1,27 kronor till 1,40 kronor. Snusskatten höjs med 13 procent, eller 37 kronor per kilo.

Höjd skatt på alkohol: Skatten på öl höjs med en krona per liter. Detsamma gäller vanligt vin. På drycker med högre alkoholhalt blir höjningen större. Skatten på sprit höjs med 12 procent vilket blir ungefär 25 kronor per liter.

Källa:PLACERA.NU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.