Saab får låna pengar

Publicerad  2011-04-15

Regeringen ger klartecken för lån till den krisdrabbade biltillverkaren Saab, med chefen Victor Muller. Det innebär att Vladimir Antonov omgående kan låna ut pengar till Saab. Men det är ännu oklart om han kan gå in som ägare.

Saab får klartecken för att låna pengar till den löpande verksamheten, uppger näringsminister Maud Olofsson vid en presskonferens i Rosenbad.

"Det här innebär i praktiken att skattebetalarnas exponering minskar eftersom lånet minskar", sa Maud Olofsson på presskonferensen.

"Dagens beslut innebär inte att vi har tagit ställning till ägarfrågan", sa Olofsson.

Hon berättade att Riksgälden just nu genomför en prövning av nya ägare. Den prövningen görs på begäran av Saab, men är inte avslutad.

Regeringen ställer tre hårda villkor för uppgörelsen. Avtalet som tecknas mellan Saab och den som köper fastighetsbolaget Saab Automobil Properties AB måste garantera att Saab får rimligt betalt, och att bolaget har tillgång till lokalerna för sin produktion.

Dessutom måste Riksgälden "eliminera de frågetecken" som finns kring köparen, enligt Maud Olofsson.

Betalningen för fastigheterna måste för det tredje gå genom en bank som inte kontrolleras av köparen.

För Olofsson och regeringen är det, enligt näringsministern, viktigt att värna skattebetalarnas pengar.
"Saabs öde avgörs om ledningen och de anställda tillsammans klarar av att ge vinst i det här bolaget", säger hon.

Maud Olofsson berättade att villkoret om att affären ska gå genom en europeisk bank handlar om att regeringen vill vara säker på att det är "seriösa köpare". Hon tillade att regeln i grunden är till för att förhindra penningtvätt.

Maud Olofsson bekräftade vid sin presskonferens att det är Vladimir Antonov som är den tänkta köparen av fastigheterna.
"Ja, det är bilden", sa Olofsson.

Det tycks som om den omstridde affärsmannen är motivet bakom villkoren.

Om nyttjandet av en bank bortom Antonovs kontroll för betalningen sa Olofsson:
"Det är för att säkra kontrollen av de pengar som utgör köpeskillingen. Vi vill vara säkra på att det är seriösa köpare."

Regeringens beslut fattades vid ett extra sammanträde på fredagen och innebär att Saab får lånet från Europeiska investeringsbanken (EIB) sänkt från 400 till 280 miljoner euro.

Hittills har Saab tagit ut cirka 217 miljoner euro. Avsikten är att fastighetsbolaget Saab Automobile Property AB ska säljas till den ryske affärs- och finansmannen Antonov.

Enligt Daniel Barr på Riksgälden måste även den här uppgörelsen godkännas av EIB.

Regeringens beslut innebär vidare att Saab garanteras minst 30 miljoner euro i en första utbetalning, ett slags handpenning för fastigheterna. Fastigheterna, som bland annat inkluderar fabriken i Trollhättan, är värda betydligt mer. Men varken Riksgälden eller regeringen vill nämna något övre belopp.

"Det är viktigt att Saab får betalt hyggligt nära marknadsvärdet", säger riksgäldens Daniel Barr som var med på presskonferensen med Olofsson.

 

källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.