Usama bin Ladin död

Dödades i lyxvilla i Pakistan

LOS ANGELES. Usama bin Ladin är död.

Al-Qaidas terrorledare dödades i går i en lyxvilla utanför Islamabad i Pakistan.

Det rapporterade amerikanska nyhetsmedier i morse svensk tid och uppgav att USA har kroppen.

CNN rapporterade att attacken genomfördes efter information som nått den amerikanska underrättelsetjänsten.

Med andra ord – någon sålde bin Ladin till amerikanerna.

Gömde sig i lyxvilla

Terrorledaren gömde sig i en lyxvilla utanför Pakistans huvudstad, i staden Abbotabad, långt från de grottor i Afghanistan där han länge tippades ligga och trycka.

– Det låter som en attack som CIA ligger bakom, sa CNN:s nyhetsankare Wolf Blitzer.

Att nyheten inte presenterats tidigare uppgavs vara att USA väntat på resultatet från ett dna-test.

Bekräftelsen i morse kommer bara månader innan tioårsdagen av terrorattackerna i New York.

Skapade al-Qaida

Bin Ladins död sätter punkt för ett omvälvande liv där han gick från ett lyxliv som son till en miljardär i Saudiarabien till att bli terroristledare och världens mest jagade man.

Bin Ladin skapade och finansierade al-Qaidas terrornätverk som låg bakom den genom tiderna värsta terroristattacken på amerikansk mark.

Han hade varit på flykt sedan USA invaderade Afghanistan och avsatte talibanerna, som skyddade bin Ladin.

I en video två månader efter terrorattackerna i New York skröt bin Ladin om attacken och sa att den översteg till och med hans optimistiska beräkningar.

Bra för Obamas opinonssiffror

För president Barack Obama, som dras med usla opinionssiffror på hemmaplan, kan morgonens nyhet vara det bästa som hänt.

Han väntades i morse hålla en presskonferens om det inträffade.

Bin Ladin föddes 1957. Han var son till Saudiarabiens mest förmögne byggnadsmagnat.

Han gick i skolan i Jedda och gifte sig redan som 17-åring. Hans första fru var en syrisk flicka.

Läs mer: Samlade kommentarer efter bin Ladins död

Här kan du lyssna på dagens alla ljudklipp om Usama bin Ladins död. Denna sida uppdateras kontinuerligt.

FN hyllar aktionen mot bin Ladin

Publicerad: 2011-05-03

Washington. FN:s säkerhetsråd hyllar operationen mot Usama bin Ladin som slutade med att al-Qaidaledaren dödades och kallade det "en kritisk utveckling" i kampen mot terrorismen.

Det är inte ofta som säkerhetsrådet välkomnar att en person dödas, men rådet klargör nu att bin Ladins dödsfall betyder att han aldrig mer kommer att vara i stånd att genomföra terrorattacker som de den 11 september.

Pakistans USA-ambassadör utlovade på måndagen en "fullständig utredning" om hur Pakistans underrättelsetjänst misslyckats att hitta al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, trots att han bodde i en befäst villa bara ett par timmars resa från landets huvudstad.

– Uppenbarligen hade bin Ladin ett stödsystem, frågan är om stödet fanns inom regeringen eller staten Pakistan eller i det pakistanska samhället, sade ambassadör Husain Haqqani till CNN.

– Vi vet alla att det finns människor i Pakistan som delar samma trosuppfattning och andra extremister. .  Så det är ett faktum att det finns människor som antagligen skyddade honom, sade han.

– Vi kommer att genomföra en fullständig utredning för att ta reda på varför vår underrättelsetjänst inte var i stånd att spåra honom tidigare.

25 icke-afghanska krigare - däribland araber, tjetjener och pakistanier - har dödats eller skadats av afghanska säkerhetsstyrkor efter att ha tagit sig över gränsen från Pakistan under natten mot tisdagen, uppger Reuters.

Enligt Jamaluddin Badr, guvernör i provinsen Nuristan i östra Afghanistan, har gränsstyrkorna inlett en insats för att möta eventuella upprorsmän som försöker ta sig över gränsen för att hämnas efter dödandet av Usama bin Ladin.

– Som följd av insatsen har 25 utländska krigare dödats och skadats. Vi har dragit igång en insats för att få kontroll över gränsen, sade Badr.

USA stängde på tisdagen tills vidare ned sin ambassad och tre konsulat i Pakistan, uppenbarligen som en försiktighetsåtgärd inför eventuella försök till hämndaktioner efter dödandet av Usama bin Ladin.

"USA:s ambassad i Islamabad och konsulaten i Peshawar, Lahore och Karachi stängs för allmänhetens rutinärenden tills vidare", sades i ett uttalande från ambassaden, enligt AFP.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Överkryssad - som Hitler och Saddam

Publicerad: 2011-05-03

Washington. Tidskriften Time kommer att ge ut en specialutgåva med Usama bin Ladins porträtt på förstasidan täckt av ett stort rött kryss, med anledning av al-Qaida-ledarens död i måndags. Liknande utgåvor med överkryssade ansikten har tidigare getts ut i maj 1945 när Adolf Hitler dog, i april 2003 efter Saddam Husseins fall i Irak och i juni 2006 när terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi dödades.

Källa:TT-AFP

Jubel i USA efter bin Ladins död

Publicerad: 2011-05-02

På Ground Zero i New York och utanför Vita huset i Washington samlades tusentals människor efter nyheten om bin Ladins död.

– Det är ett mirakel, sade 22-åriga Monica King i New York.

Samtidigt manar Interpol till skärpt beredskap och varnar för hämndattacker.

– Förhoppningsvis ger det här alla anhöriga och andra mer sömn, säger Jon Marshall till TT:s reporter på Ground Zero i New York, och berättar att han var där efter attackerna för tio år sedan.

Tusentals människor strömmar till platsen och på den inhägnade byggarbetsplats där tvillingtornen en gång stod hänger blommor och en skylt med texten "USA wins" (USA vinner).

Liksom flera andra runt Ground Zero talar Jon Marshall om att få ett avslut på det som attackerna burit med sig.

– Jag vaknade till presidentens tal om att bin Ladin har blivit fångad och dödad. Jag var här för tio år sedan och kände att det var givet att gå ned nu också. Det är en historisk dag för oss, en stor del av vårt lands historia, säger Juan Ramos.

Runt platsen rör sig människor med USA:s flagga runt axlarna eller klädda i brandkårens jackor för att minnas attackerna den 11 september 2001.

Alfonso Berry berättar att han förlorade två mycket goda vänner, en brandman och en som jobbade i finansvärlden, i attackerna 2001.

– Jag är ledsen för mina vänner och för alla andra som miste livet men det är ändå skönt att få ett litet avslut, säger han.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg hoppas att bin Ladins död tröstar de anhöriga till offren.

– Det lindrar inte lidandet som New Yorkbor och amerikaner utsattes för av hans hand med det är en avgörande, viktig nyhet för vårt land - och en hyllning till de miljoner männen och kvinnorna i våra väpnade styrkor.

– Det är min förhoppning att det ger ett avslut och en tröst till alla dessa som förlorade sina älskade.

Enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan har bin Ladins död stort symbolvärde i USA.

– Det är samma lättnad och eufori för USA som när Saddam Hussein togs, en oerhört viktig symbolisk händelse, säger han.

Han beskriver frustrationen USA upplevt sedan 11 septemberattackerna. Att komma åt bin Ladin har hela tiden haft högsta prioritet.

– bin Ladin har ju pekats ut som hjärnan bakom attackerna. Och den här individen har frustrerande lyckats hålla sig undan och kunnat gäcka det här stora landet, säger Ring.

En viktig symbolfigur har eliminerats men hotbilden försvinner inte på grund av att bin Ladin är borta. Det säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

– bin Ladin var främst en symbol men inte längre någon operativ ledare. Han var under två årtionden en central person bakom bildandet av al-Qaida och det som ledde fram till 11-septemberattacken. Sedan dess har al-Qaida decentraliserats. Det styrs bland annat av regionala grupperingar, säger Ranstorp.

Samtidigt manar Interpol till skärpt säkerhetsberedskap och varnar för att bin Ladins död kan utlösa hämndattacker världen över, uppger AFP.

– Vi kan inte säga något om vilka åtgärder som avses med den skärpta vaksamheten. Varje land har sina egna regler och lagar som bestämmer vad man ska göra. Inte heller vill vi peka ut vilka länder som kan tänkas vara mest utsatta, säger Rachel Billington, press officer vid Interpols högkvarter i Lyon.

Pakistans främsta talibanrörelse hotar med attacker mot Pakistan och USA efter dödandet av bin Ladin, rapporterar AFP och Reuters.

– Om han har blivit martyr kommer vi att hämnas hans död och attackera de amerikanska och pakistanska regeringarna och deras säkerhetsstyrkor. Dessa människor är islams fiender, sade talesmannen Ehsanullah Ehsan på telefon till AFP.

Källa:TT Aftonbladet

 

Lättnad i Sverige efter dödsbesked

Publicerad: 2011-05-02

Svenska politiker uttrycker lättnad efter beskedet att Usama bin Ladin dödats av amerikanska styrkor i Pakistan.

Säpo analyserar nu om bin Ladins död kan påverka hotbilden mot Sverige.

Utrikesminister Carl Bildt har kommenterat Usama bin Ladins död på nätverkssajten Twitter. "En värld utan Usama bin Ladin är en bättre värld. Hans hat var ett hot mot oss alla", skriver han.

– Att man har lyckats komma åt bin Ladin är ett bevis för hur kraftigt försvagat al-Qaidas globala nätverk är i dag. Det är sönderslaget, säger Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt.

Han framhåller att det hade varit önskvärt om bin Ladin hade kunnat gripas och ställas inför rätta.

– Vad jag förstår valde han och hans närmaste män att göra motstånd. Nu blev det så här, och det får man acceptera. Men det bästa hade givetvis varit att han ställts inför rätta, säger Juholt.

– Man ska komma ihåg att bin Ladin inte var någon religiös ledare. Han har mördat betydligt fler muslimer än kristna. Han var en ond ledare för ett ont terrornätverk, säger Håkan Juholt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt håller med om att det vore önskvärt om Usama bin Ladin ställts till svars, men konstaterar att bin Ladin i alla fall inte kan åstadkomma mer terror. Men risken är inte över.

– Det gör åtminstone att världen i en del kan andas ut, därför att han var terrorismens främsta företrädare och ideolog och kan åtminstone inte ytterligare bidra med terrorhandlingar. Samtidigt ska vi ju säga att terrorismen inte är borta eller inte fortsätter bara därför att dess främsta företrädare och ideolog har försvunnit, säger Reinfeldt till TT.

TT: Finns det risk för fler terrorattentat om han blir martyr?

– Det vill jag inte spekulera kring. Jag ser att flera påpekar att det initialt finns höjd säkerhetsrisk, men sett över några års tid har al-Qaida och Usama bin Ladin minskat i betydelse. Det finns ju annat i närtid som snarare väcker hopp - titta på den arabiska våren, trycket på reformer som ökar. Det är ju nu frihet som väldigt många muslimer i den arabiska världen ropar på, snarare än på jihad, säger Fredrik Reinfeldt.

Folkpartiledaren Jan Björklund ser bin Ladins död som ett stort framsteg för världssamfundet.

– Världens farligaste terrorist är borta från scenen, säger Björklund.

Att bin Ladin gick i fällan just den här våren då demokratirörelsen i arabvärlden är på frammarsch ser Björklund som betydelsefullt.

– Under lång tid har den islamistiska extremismen varit ett alternativ för unga kritiska oppositionella i arabvärlden. Nu försvagas extremismen samtidigt som demokratirörelsen stärkts. Sammantaget är det en väldigt positiv utveckling.

Säkerhetspolisens (Säpos) bedömning är att Usama bin Ladins död inte påverkar hotbilden mot Sverige eller svenska intressen i nuläget.

– Vår bedömning just nu är att hotet inte har ökat. Men vi följer mycket noga vad som händer och arbetar för att kunna göra en mer ingående analys, säger Anders Thornberg, tillförordnad chef för Säpo, till TT.

Främst är det nu amerikanska intressen i Sverige som står i fokus.

– Vi ser över skyddsåtgärder avseende amerikanska intressen i Sverige. Det gör vi tillsammans med amerikanska myndigheter och berörda polismyndigheter, säger Thornberg.

Han vill inte gå in närmare på vilken typ av åtgärder det rör sig om.

Den svenska styrkan i Mazar-i-Sharif kan ännu inte bedöma följderna.

"Det är ännu för tidigt att säga exakt vilka reaktioner som kommer att komma i vårt ansvarsområde här i norra Afghanistan. Informationen har till exempel inte nått ut i all afghansk media ännu", meddelar överstelöjtnant Peter Nilsson, stabschef, i en skriftlig kommentar.

al-Qaidaledarens död ska inte ännu ha föranlett någon särskild åtgärd, men Nilsson påpekar att beredskapen redan är på en hög nivå på grund av den hotbild som finns i Afghanistan sedan en tid tillbaka.

Den 1 april dödades sju FN-anställda, varav en svensk, i en attack mot ett FN-kontor i just Mazar-i-Sharif.

Källa:TT Aftonbladet

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.