Vulkanutbrott tynger SAS

Publicerad: 2011-05-23

Utbrottet från vulkanen Grimsvötn på Island får investerarna att frukta ett ras i SAS liknande det som skedde vid vulkanutbrottet för ett år sedan. SAS-aktien backar på måndagen på en riktigt sur börs.

I helgen fick vulkanen Grímsvötn på Island utbrott, vilket ledde till nedstängning av all flygtrafik till och från Island. Ett askmoln har bildats, och enligt experter kommer askmolnet att under måndagen närma sig Norges kust och de brittiska öarna. Sedan avgör vindriktningen vad som händer.

Ovissheten får investerarna att fly flygbolaget SAS aktie. Aktien hade vid 10-tiden på måndagen backat med 3 procent. Börsen i övrigt faller också, vid 10-tiden med cirka 1,8 procent. På Oslobörsen faller flygbolaget Norwegian med över 4 procent.

När vulkanen Eyjafjallajökul på Island för ett år sedan fick ett utbrott orsakade det efterföljande askmolnet stora störningar i flygtrafiken över hela Europa. Stora intäkter gick förlorade samtidigt som SAS också tvingades betala uppehälle för strandade resenärer. SAS-aktien rasade under den turbulenta perioden med cirka 40 procent.

SAS har denna gång hittills endast stängt in en flygning från Oslo till Island till följd av utbrottet från Grimsvötn. Även rutterna till USA är "anpassade".

På Transportstyrelsen bedömer man att vulkanutbrottet för närvarande inte kommer att påverka flygtrafiken i det svenska luftrummet, givet den information som finns nu.

Den isländska flygmyndigheten meddelar att man hoppas kunna öppna Islands nu stängda huvudflygplats senare under måndagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.