Kina tar makten i Saab

Publicerad:2011-06-15

Spyker Cars presenterar en ny avsiktsförklaring med Pang Da på måndagen. I den nya uppgörelsen finns även bolaget Zhejiang Youngman Lotus Automobile med.

Det handlar om en strategisk allians för att bland annat tillverka Saab-bilar i Kina. De tre bolagen avser att satsa tillsammans 245 miljoner euro i samarbetet.

Youngman blir med uppgörelsen ägare i Spyker med 29,9 procent av aktierna. Totalt satsar bolaget 136 miljoner euro på samarbete, enligt ett pressmeddelande från Spyker.

I pressmeddelandet framgår även att Pang Da blir en framtida delägare i Spyker med 24 procent av aktierna, en andel de får för 109 miljoner euro.

Överenskommelsen beskrivs som icke bindande och kräver godkännande från flera myndigheter och tredje parter.

"Vi är övertygade om att Youngman har alla de kvaliteter som behövs för att tillverka Saab och att samarbetet blir en framgång", skriver Spykerchefen Victor Muller.

"Det finns inga officiella tidsplaner. Det är klart att vi vill säkerställa att processen går så snabbt som möjligt. Men vi kan inte göra prognoser om godkännandet från kinesiska myndigheter och andra", säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Totalt skulle den uppgörelse som presenterades på måndagen ge ett kapitaltillskott på 245 miljoner euro (drygt 2,2 miljarder kronor).

Enligt upplägget skapar Spyker, Pang Da och Youngman ett delägt bolag för tillverkning av Saab-bilar, med Saab och Youngman som 45-procentiga ägare och Pang Da som ägare till resterande 10 procent.

Dessutom skapas ett nytt bolag för distribution, där Pang Da får 34 procent av aktierna, medan Saab och Youngman får 33 procent av aktierna.

Youngman, i grunden en busstillverkare, är i färd med att sjösätta en ambitiös produktion av personbilar med bilmärket Lotus och har börjat bygga upp ett omfattande nätverk av fabriker runt om i Kina för detta. Bolaget har även ett samarbete med tyska MAN för att bygga tunga lastbilar och bussar.

Samtidigt fortsätter ansträngningarna att säkra finansiering av verksamheten på andra fronter, enligt Gustavs.

"Det här är jättebra nyheter, som visar ett stort intresse för vår framtid. Men det finns andra finansieringsprojekt också."

Bland annat handlar det om försöket att sälja och hyra fabriksfastigheten i Trollhättan.

"Vi är inte redo att säga mer om detta i dag, mer än att det fortfarande diskuterats."

TT: Och när börjar bandet rulla igen?
"Vi bedömer att vi behöver denna vecka för att säkerställa ett bra materialflöde. Så tillverkningen ligger nere denna vecka. Men jag kan inte ge någon prognos för när det börjar igen."

Uppgörelsen med Youngman förutsätter en nyemission, så att nya pengar förs in i bolaget.

"Jag kan inte säga något om en tidtabell", säger Eric Geers, informationschef på Saab.

Han vill inte kommentera i vad mån den här uppgörelsen påverkar Vladimir Antonovs planer för Saab.

För Pang Da innebär det nya avtalet att man får satsa mer pengar i Spyker för att få 24 procent av aktierna. Tidigare fick man aktieposten för 65 miljoner euro. Nu med Youngman inne i bolaget, blir kostnaden 109 miljoner euro.

Pang Quinghua, vd i Pang Da, säger i en kommentar att man efter besöket i Trollhättan, då man fick se fabriken och följa bilbyggandet, är än mer övertygade om att Saab är ett bra val.

"Vi är inte bara imponerade av de nuvarande och kommande modellerna, som passar mycket bra för de behov som den kinesiska marknaden har, utan vi är också särskilt imponerade av Saabs design, konstruktioner samt skicklighet i att bygga bilarna."

Pang Qingnian, vd för Youngman, konstaterar att man varit kontakt med Saab en längre tid,.

"Våra tillverkningsanläggningar är toppmoderna och exakt anpassade för att bygga Saab-bilar med högsta möjliga kvalitet".

Vid lunchtid hade Spyker Cars-aktien stigit med 29 procent, till 3,26 euro. Det är en bra bit under årets toppnotering i januari på 7,65 euro.

Vid årsskiftet kostade Spyker Cars-aktien 3,37 euro.

I fjol, när det stod klart att den holländska firman skulle ta över Saab Automobile, steg Spyker-aktien med 63 procent.

Källa: TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.