Tålamodet tryter för Saab

Publicerad:2011-06-15

De utländska underleverantörerna kan bli det största problemet för Saab. En opersonlig relation till Saab samt att medietrycket inte är detsamma som i Sverige kan vara avgörande.

"Jag tror att tålamodet tagit slut", säger Lars Holmqvist vd för Clepa, en europeisk organisation för underleverantörer.

Det är tio veckor sedan fabriken i Trollhättan stängde och bortsett från enstaka dagar har produktionen stått still sedan dess. Problemen med underleverantörer som inte fått betalt kvarstår och enligt Lars Holmqvist kan det bli de utländska leverantörerna som ger upp först.

"De har nog mindre känsla för Saab jämfört med många svenska företag som har växt upp med Saab på ett annat sätt. Många har även en personlig anknytning genom att ha kört Saabbilar. De utländska underleverantörerna är nog tuffare", säger Lars Holmqvist.

Enligt honom är tålamodet hos de europeiska underleverantörerna mycket litet just nu.

"Dels på grund av massa tomma löften om volymer som inte blivit verklighet och dels på grund av bristande information. Man har inte tagit hänsyn till underleverantörerna, de känner sig lurade och därför står man nu med en fabrik som inte kommer igång", säger Holmqvist.

Han tror att den begränsade mediebevakningen som Saabaffären har utomlands också kan påverka.

"Utanför Sverige skrivs det om detta framför allt i facktidningarna. Det är inte alls lika stort som i Sverige."

Hur länge Saab kan hålla ut vill Lars Holmqvist inte spekulera i.

"Men jag är förvånad att det hållit såhär långt. Jag tror inte att Saab klarar sig."

Saabs ledning arbetar för att finna en lösning men i dagsläget finns ingen prognos för när fabriken kan komma igång igen.

Saabchefen Victor Muller skulle tala på en fordonskonferens i Göteborg på torsdagen men uteblir eftersom han uppges vara upptagen med annat.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.