Tårgas och stenar i Aten

Publicerad:2011-06-15

Slaget om Greklands statsskuld flyttade i dag åter ut på Atens gator. På Syntagmatorget i Aten möttes demonstranternas bensinbomber och stenar av tårgas från polisen. Åtminstone sju personer har skadats i våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser i Greklands huvudstad Aten. Enligt nyhetsbyrån Reuters har polisen gripit 40 personer. Den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou säger nu att han är beredd att avgå, så att en nationell samlingsregering kan tillsättas.

Samlingsregeringens viktigaste mål skulle bli att få igenom de ekonomiska reformpaket som anses nödvändiga, rapporterar Reuters.

Den grekiske premiärministern säger att en samlingsregering måste stödja förslagen kring ett ekonomiskt stödpaket från EU och Internationella valutafonden - och inte försöka omkullkasta reformförslagen, uppger grekisk statlig tv.

Medan socialistregeringen, med premiärminister Giorgos Papandreou, i dag försökte få gehör för ett nytt stålbad med besparingar på 28 miljarder euro på tre år i parlamentet övergick delar av de tiotusentals demonstranter som fyllde centrala Aten i dag till skadegörelse och sammandrabbningar med polis.

Många greker har efter snart två år av offentliga nedskärningar och skattehöjningar helt enkelt fått nog.

Tv-bilder visar hur polisen skjuter tårgas mot demonstranterna, som i sin tur kastar stenar och yoghurt mot polisen.

Demonstranterna kastade också bensinbomber mot det grekiska finansdepartementet och vittnen berättar om omfattande sammandrabbningar mellan demonstranter och polis utanför finansdepartementets huvudbyggnad.

-Tjuvar! Förrädare! Vart tog pengarna vägen? skanderade demonstranterna.
-De här åtgärderna tar oss ingenstans. De leder bara till arbetslöshet, hunger och fattigdom, säger 60-årige pensionären Panayotis Dounis till Reuters.

Papandreou är pressad att driva igenom ett femårsprogram bestående av skattehöjningar, nedskärningar och försäljning av statlig egendom.

-Vi befinner oss vid en historisk tidpunkt, sade Papandreou och betonade att försöken fortsätter att nå samförstånd med oppositionen om åtstramningspaketet.

Enligt rapporter försöker Greklands regering, med premiärminister Giorgis Papandreou, tvinga fram en blocköverskridande överenskommelse i parlamentet, för att slippa ta allt ansvar för åtstramningarna på egen hand.

-Det krävs en nationell ansträngning. Vi står inför ett avgörande beslut, sade Papandreou inför krissamtal med Greklands president Carolos Papoulias, enligt AFP.

Men flera av Papandreous egna partikamrater i parlamentet har inför omröstningen gjort klart att de kan komma att rösta mot åtstramningarna. Motståndet mot nedskärningar är även utbrett bland oppositionspartierna.

Greklands regering planerar utöver nedskärningar att privatisera tillgångar för 50 miljarder euro, för att beta av på statsskulden, som är på väg upp mot 350 miljarder euro.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.