32-åringen erkänner terrorangreppen

Sundvollen/Oslo. 32-åringen som greps efter massmordet och bombdådet i Norge erkänner de faktiska omständigheterna kring terrorangreppen. Den misstänkte ska förklara sig i rätten på måndag, enligt hans advokat Geir Lippestad.

Försvararen Geir Lippestad säger att hans klient berättat varför han utförde dåden, men Lippestad vill inte utveckla det närmare i intervjun med NRK.

– Detta var planerat en längre tid, säger Lippestad, som tidigare försvarat Ole Nicolai Kvisle som 2002 dömdes för ett rasistiskt motiverat knivmord på en 15-årig pojke.

32-åringen har själv begärt Lippestad som försvarare.

För norska TV2 uppger advokaten att 32-åringen sagt att han anser att det var avskyvärt att utföra morden men att "det i hans huvud var nödvändigt".

32-åringen misstänks för att ha dödat minst 92 människor på Utöya och i Oslo.

Dödstalen var i går kväll fortfarande osäkra. Förutom de bekräftade 85 dödsoffren på Utöya saknades fortfarande fyra eller fem personer som polisen sökte efter i vattnet. Även i de sprängda husen i Oslo letade polisen efter fler offer. Dessutom behandlades 28 personer på sjukhuset Ullevål - flera av dem svårt skadade.

Under lördagskvällen fylldes centrala Oslo sakta av människor efter att ha varit avspärrat sedan bombdådet. Många sökte sig till domkyrkan där de tände ljus för att hedra offren. Bland dem var kronprinsessan Mette-Marit med sina barn.

Den misstänkte 32-årige skytten har varit medlem i invandringskritiska Fremskrittspartiet (FRP), men gick ur för några år sedan. Han har också uttryckt högerextrema åsikter i diskussionsforum på nätet och pekas ut som nationalist och islamfientlig. Han drev en odlingsfirma som i maj köpte sex ton konstgödsel - som kan användas för att tillverka bomber.

Massakern på Utöya startade ett par timmar efter explosionen i Oslo. Efter att ha setts i samband med explosionen tog sig 32-åringen utklädd till polis över till ön.

De båda dåden klassas som terrorhandlingar, vilket innebär att han kan få 21 års fängelse. Polisen ville inte uttala sig om den misstänktes psykiska tillstånd, men sade att det i de första förhören fanns tecken på att han vill förklara sig. Han har bland annat medgivit att han var på ön och att han använde vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.