Anders Behring Breivik har häktats i åtta veckor

Häktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt är nu över. Anders Behring Breivik har häktats i åtta veckor av tingsrätten i Oslo, misstänkt för terrorbrott. Beskedet lämnades av domaren Kim Heger.

Man kan häktas max fyra veckor i Norge, men polistaleskvinnan Viola Bjelland sa före förhandlingarna att tiden kan dubblas på grund av de extraordinära omständigheterna kring just det här fallet, skriver AFP.

Breivik hålls i isolering i fyra veckor. Han får enligt tingsrättens beslut inte ta emot brev eller besök eller följa medier under den tid han hålls isolerad.

Rätten finner att det finns skälig grund för misstanke på två punkter, både om försök att destabilisera och förstöra grundläggande samhällsfunktioner om att sprida skräck bland befolkningen.

Anders Behring Breivik har erkänt sakförhållandena kring anklagelserna, men anser sig trots detta inte vara skyldig.

– Utifrån vad rätten förstår har han sagt att kan måste genomföra detta för att "rädda Norge och Västeuropa från bland annat kulturmarxismen och muslimskt övertagande", sade domare Kim Heger.

Behring Breivik har erkänt att han legat bakom både bomben och skottlossningen på Utöya, något som styrks av den övriga bevisningen, säger domare Kim Heger.

– Målet med attentaten var att ge en kraftig signal till folket, säger domaren och hänvisar till den misstänkte gärningsmannens förklaring.

– Den misstänkte ville tillfoga Arbeiderpartiet största möjliga skada och i framtiden strypa nyrekrytering.

Anders Behring Breivik anser enligt domaren att partiet har svikit Norge och det norska folket.

"Och priset för förräderi fick de betala i går", ska den misstänkte ha sagt.

Utifrån den misstänktes förklaring anser rätten att han handlat med "terroravsikt". Utöver det anser sig rätten inte behöva utforska Behring Breiviks motiv. I polisförhör ska han dock ha gett information som kräver ytterligare efterforskningar.

– Bland annat om "ytterligare två celler i vår organisation", säger domaren och citerar den misstänkte.

Begäran om åtta veckors häktning bifölls och anses inte vara överdriven. Åklagarens begäran om kontaktförbud och isolering fick också stöd.

– Av hänsyn till utredningen är det viktigt att han inte kan kommunicera med andra och rätten bifaller önskemålet.

En talesman för tingsrätten svarade efter presskonferensen på frågor. Många undrade om de "ytterligare två celler i vår organisation" som Breivik talat om under förhör och häktningsförhandling.

– Det är uppgifter som kommit från Breivik i förhör och under häktningsförhandlingen och som polisen finner att det finns skäl att ytterligare undersöka, sade den domare som svarade.

Han sade också att så vitt han informerats tilläts inte Breivik att bära uniform i rätten.

– Rätten fattade beslut före förhandlingen om att Breivik inte fick ha på sig uniform under häktningsförhandlingen

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

 

Oslo tingretts kjennelse i Breivik-saken

Tingrettens kjennelse i Breivik-saken ER Klar. Breivik BLE varetektsfengslet i 8 uker med Brev-, besøks-og medieforbud, og de ​​eld første ukene jag fullstendig isolasjon.

Les kjennelsen henne.

Breivik BLE ikke tillatt å bruke enhetlig i rettsmøtet:

Les beslutningen henne.

Siden BLE verksamhetssystemet bygger oppdatert: 2011/07/25, kl. 16:17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.