Anders Behring Breivik köpte sex ton konstgödsel

 

Konstgödsel är den vanligaste råvaran i civila sprängämnen

Bomben som blåste ut regeringsbyggnaden i Oslo kan ha varit gjord av konstgödsel – den vanligaste råvaran i civila sprängämnen.

Enligt företaget Felleskjøpet köpte 32-åringen tonvis med konstgödsel före dådet.

– Hans firma Geo Farm har köpt sex ton konstgödsel av oss som levererades den 4 maj, säger Oddny Estenstad, kommunikationsdirektör på Felleskjøpet till Aftonbladet.

Den misstänkte 32-åringen Anders Behring Breivik köpte före bombdådet tonvis med konstgödsel från jordbruksföretaget Felleskjøpet – den norska motsvarigheten till svenska Lantmännen.

Behring Breivik beställde gödslet i Felleskjøpets butik i den lilla orten Rena, på Østlandet, dit han flyttade två veckor före bombdådet. Köpet registrerades på hans företag, som uppges odla grönsaker och rotfrukter.

– Hans firma Geo Farm har köpt sex ton konstgödsel av oss som levererades den 4 maj. Det är standardprodukter för grönsaksproducenter som denna firma är registrerad som, säger Oddny Estenstad, kommunikationsdirektör på Felleskjøpet till Aftonbladet.

"Varenda bonde köper det"

Konstgödsel tillverkas av ammoniumnitrat, den vanligaste råvaran i civila sprängmedel. På ett vanligt lantbruk kan det finns flera ton potentiellt explosivt konstgödsel.

– Varenda bonde i Sverige och Norge använder konstgödsel gjord av ammoniumnitrat, så det är inget konstigt, säger Bo Janzon, professor i energiteknik och tidigare chef för vapenavdelningen på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Aftonbladet.

Kontrolleras inte personer som köper tonvis med konstgödsel?

– Nej, det finns ingen lagstiftning som förhindrar att man köper stora mängder, säger Bo Janzon.

Väldigt stor bomb

Enligt experter var sprängladdningen som detonerade i Oslo väldigt stor.

– Förödelsen var omfattande och fönsterrutor gick sönder på väldigt långt avstånd. Det tyder på att det är i storleksordningen minst hundratals kilo sprängmedel, kanske mer, säger Bo Janzon.

En bomb i den här storleksordningen kan ha tillverkats av konstgödsel och fraktats till Oslos regeringsbyggnad i en personbil, enligt Bo Janzon.

– Man får in maximalt fem-sex hundra kilo i en bil. Då blir det normalt nästan ingenting kvar av den, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.