Anders Behring Breivik misstänks för terrorattackerna i Norge.

Enligt norska NRK tillhör han högerextrema kretsar i Oslo.
Han ska också ha flera vapen registrerade på sig.

Han misstänks ligga bakom de två dåd som dödade minst 93 människor på fredagen.

Norska polisen säger att minst 86 dödades i skottlossning vid Utøya. Polisen säger mord är av "katastrofala mått", kan stiga över 86

På fredagen misstänks Anders Behring Breivik ha klätt på sig en polisuniform och orsakat den värsta attacken på den norska befolkningen sedan andra världskriget.

En man i polisuniform sågs av vittnen parkera en bil i regeringskvarteret i centrala Oslo på eftermiddagen. Minuter senare smällde det. Sju människor dog, och flera skadades.

Ett par timmar senare dök en man med bil till AUF:s vaktställe på fastlandet i närheten av Utøya. Mannen var beväpnad och klädd som polisman med skottsäker väst. Han visade upp en legitimation och förklarade att han skulle kontrollera säkerheten på ön, som en rutinåtgärd efter den explosion som inträffat i Oslo omkring två timmar tidigare. En båt tillkallades, och mannen blev skjutsad till Utøya. Samtidigt hade AUF-ungdomar samlats på ön till ett informationsmöte om händelserna i Oslo Centrum. När de kom ut från mötet väntade gärningsmannen på dem vid 17-tiden den 22 juli 2011. Han ska ha sagt sig vara en polis med viktig information om bombdådet i Oslo och manat till lugn, innan han öppnade eld mot ungdomarna. En del ungdomar räddade sig simmande från ön, andra tog skydd bakom klippor vid stranden och inne i skjul och skrevor. Skottlossningen skall ha pågått i över en timme.

Polisen hade på lördagsmorgonen inte gått ut med mannens namn.

Under natten förhördes 32-åringen. Han lämnade då ingen förklaring till sitt handlande.

– Men han har givit oss en del information som är intressant och några upplysningar kan nog hjälpa oss vidare i utredningen sade Sveinung Sponheim vid Oslopolisen vid morgonens presskonferens.

Polisen hade då inte hittat något som tydde på att någon annan gärningsman varit inblandad i brotten.

Beväpnade poliser i skottsäkra västar spärrade under natten av en adress på en gata i västra Oslo. De boende i uppgångarna intill evakuerades innan polisen sökte igenom lägenheten, där 32-åringen enligt uppgift bor.

Mannen som är misstänkt för de båda dåden heter Anders Behring Breivik.

Enligt norska NRK tillhörde han högerextrema kretsar i Östlandet - den landsdel där bland annat Oslo ingår.

Aftenposten rapporterar att han blev medlem i främlingsfientliga Fremskrittspartiet (FRP) 1999 och betalade medlemsavgiften fram till och med 2004.
Han var även engagerad i Fremskrittsspartiets ungdom (FPU) från 1997 till 2007.

Han ska också ha flera vapen - enligt VG hade han en pistol, ett gevär och ett hagelgevär. Enligt vittnen ska flera vapen dessutom ligga i hans bil - bland annat ett maskingevär.

Fast Anders Behring Breivik verkar inte ha ett kriminellt förflutet. Enligt VG är han endast dömd för mindre trafikbrott som dessutom begicks för över tio år sedan.

Drev grönsaksföretag

Anders Behring Breivik kallar sig nationalist, och har varit aktiv på islamkritiska nätforum, samt kommenterat nyhetsartiklar där han uttryck missnöje över att media inte är tillräckligt islamkritiska. Han har flera gånger uttryck starka åsikter om norsk politik.

Våren 2009 startade Breivik ett företag som skulle odla grönsaker och rotfrukter. En verksamhet som gav honom tillgång till stora mängder konstgödsel.

Bomben som användes i Oklahoma 1995, där 168 människor dog, var baserad på just konstgödsel.

Bodde med sin mamma

Sent på fredagskvällen satt Breivik i förhör hos polisen. Enligt polisen har han svarat på frågor och varit samarbetsvillig under förhöret.

Samtidigt gjorde polisen en husrannsakan i 32-åringens lägenhet. Där ska Breivik ha bott tillsammans med sin mamma.

På Utøya hittade polisen odetonerade sprängladdningar i en bil som misstänks tillhöra Breivik.

Blev högerextrem

Anders Behring Breivik har varit aktiv på olika högerextrema forum i Norge och han har bland annat skrivit att kampen står mellan nationalism och internationalism. Enligt VG kallar han sig själv för nationalist. Han har också skrivit flera islamkritiska inlägg.

Enligt en barndomsvän som VG pratat med blev han högerextrem i övre 20-årsåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.