Asean-uppgörelse glädjer Clinton

Publicerad: 2011-07-22

Nusa Dua. USA:s utrikesminister Hillary Clinton berömmer länderna runt Sydkinesiska havet för deras överenskommelse att upprätta riktlinjer för agerande i den omstridda havsregionen.

Sydkinesiska havet består av ett lapptäcke av territorialvatten och tros dölja rikliga naturfyndigheter av gas och olja. Länder som Kina, Filippinerna och Vietnam kämpar om rätten att utvinna resurserna. En uppgörelse nåddes i onsdags vid samarbetsorganet Aseans toppmöte på Bali.

Enligt Clintons stab väntas hon på lördag ge ett detaljerat uttalande vid toppmötet på Bali och slå fast att USA har ett "strategiskt intresse" i Sydkinesiska havet samt ta upp frågor som frihandel och fri rörlighet till havs.

Kina har tidigare ansett sådana uttalanden vara tecken på att USA lägger sig i dess affärer i en region där landet gärna ser sig som ensam stormakt.

Senare på fredagen upprepade Kinas utrikesminister Yang Jiechi denna ståndpunkt för Clinton, i ett möte på Asean-sammankomsten. Uppmaningen löd att USA skulle respektera Kinas territoriella integritet. Kina hävdar överhöghet över nästan hela Sydkinesiska havet och hänvisar bland annat till källor från Handynastin på 100-talet.

Hillary Clinton kommer att bege sig till Hongkong på söndag, som den första besökande amerikanska utrikesminister sedan 1997 då den forna brittiska kolonin återbördades till Kina.

I Kina kommer Clinton bland annat att hålla samtal med landets högst uppsatta diplomat Dai Bingguo samt hålla tal om USA och Kinas ekonomiska förbindelser uppger Reuters.

Källa:TT-AFP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.