Ett andra "ja" i Aten

Publicerad: 2011-06-30

Stockholm. Parlamentet i Aten har nu röstat för en implementeringslag för sparpaketet. Omröstningen slutade 154-136. Samtidigt har tyska banker kommit överens med den tyska regeringen om att delta i krislösningarna för den grekiska ekonomin.

Efter den dramatiska första omröstningen i Aten i onsdags var det väntat att regeringens linje skulle få stöd för den andra delen av krispaketet.

Omröstningen om tidsplanen för åtstramningspaketets olika delar inleddes vid 15-tiden efter en oväntat utdragen debatt i parlamentet. Men resultatet blev ännu en seger med knapp marginal för det socialistiska regeringspartiet, med premiärminister Giorgos Papandreou. 154 av parlamentets 300 ledamöter ställde sig bakom implementeringslagen, medan 136 röstade nej, visade en uppräkning av talmannen.

Rösträkningen komplicerades av att det fanns en lång lista delbeslut att ta ställning till i den implementeringsplan som lagts fram av regeringen för att säkra en femte utbetalning av stödlån från EU och IMF och bana väg för ännu ett stödpaket efter fjolårets på 110 miljarder euro. Ledamöter kunde rösta nej till enskilda avsnitt i lagen.

Dessutom förlängdes rösträkningsproceduren av att vissa upprörda ledamöter passade på att hålla extra anföranden i samband med att de avgav sin röst.

Beslutet innebär bland annat att det ska skapas en särskild kommission för att genomföra privatiseringsprogrammet.

På fredagen väntas parlamentet i Aten även fatta beslut om att häva immuniteten för Akis Tzohatzopoulos, före detta försvarsminister, misstänkt för omfattande mutbrott i samband med inköp av ubåtar från Tyskland på 90-talet.

Villkoren är nu uppfyllda för att EU ska kunna fatta ett beslut om att betala ut nästa del av lånet till Grekland samt titta på ett andra stödpaket, meddelade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy i ett gemensamt uttalande.

"Under väldigt svåra omständigheter var detta ytterligare ett bevis på nationellt ansvarstagande", framhöll de enligt Reuters.

I dag har också tyska banker kommit överens med den tyska regeringen om att delta i krislösningarna för den grekiska ekonomin, meddelar finansminister Wolfgang Schäuble enligt nyhetsbyrån AFP efter ett möte med företrädare för banker och försäkringsbolag.

Uppgörelsen omfattar investeringar i grekiska statsobligationer värda 3,2 miljarder euro (29,5 miljarder kronor) som skulle ha löpt före 2014.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.