Företag ligger på i USA:s budgetkris

Publicerad: 2011-07-16

Washington. Under tidspress och bakom stängda dörrar har USA:s politiker förhandlat om villkoren för att undvika vad presidenten kallat ett "ekonomiskt harmagedon". Även näringslivet pressar nu särskilt Republikanerna till eftergifter.

Kongressen måste före den 2 augusti höja det lånetak som politikerna själva satt till 14,3 biljoner dollar. Om inte tvingas regeringen ställa in betalningarna - och därmed utbetalningar av exempelvis pensioner.

Barack Obama har både vädjat och varnat, och visat sig redo för åtgärder som är svåra att svälja för hans parti, Demokraterna. Men Republikanerna har fortsatt att säga nej till allt vad skattehöjningar heter.

Obama väntades under lördagen avgöra om han ska kalla partierna till nya möten i helgen.

Lägger sig i

Kreditvärderingsinstituten Moody's och Standard & Poor's har ökat trycket i budgetförhandlingarna genom att hota att sänka kreditbetygen för viktiga verksamheter med statlig anknytning, om inte lånetaket höjs och en plan för att minska statens utgifter klubbas. Försäkringsbolag och bolåneinstitut som Fannie Mae och Freddie Mac skulle beröras.

Storbanken JP Morgan Chase och maskintillverkaren Caterpillar uppvaktar för sin del konservativa republikaner för att övertyga dem om att åtgärder krävs.

Oroar alla

Republikanen Michel Grimm, som sitter i representanthusets finansmarknadsutskott, berättar att han träffat representanter för Wall Street, bland annat från Goldman Sachs och Bank of America samt från större hedgefonder, försäkringsbolag, fastighetsmäklare och småföretag.

Även om träffarna har varit planerade - på grund av hans position i utskottet - har tonen under mötena förändrats.

– Skillnaden mot tidigare är att vi under dessa möten diskuterade utskottsfrågor och att vi i slutet diskuterade skuldtaket. Nu är det tvärtom. Det kommer i förgrunden i alla diskussioner. Det tar upp hela diskussionen.

Skriver brev

USA:s handelskammare, näringslivets största lobbygrupp, inledde en kampanj redan i början av året och skickade i april brev till politikerna där de varnade för allvarliga konsekvenser om USA:s gräns för upplåning inte höjs.

I veckan fick politikerna ett liknande brev, som undertecknats av 470 ledande företagsledare.

Också Kina - USA:s största långivare i utlandet - har uttryckt oro.

Källa:TT-AFP-Reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.